Snälla – jag skulle behöva din hjälp!

by

Hej alla jämställdister! Här är en glad nyhet! Jag ska producera en rapport på temat ”De vanligaste feministiska myterna” åt tankesmedjan Den Nya Välfärden. Det är samma tankesmedja som för några år sedan hade modet att ge ut min bok Mansförtryck och kvinnovälde. Rapporten ska användas i opinionsbildningen för ett jämställdare Sverige.

Jag skulle vara mycket tacksam om jag kunde få hjälp att hitta underlag för min text i form av rapporter, forskning, enkäter, studier, utredningar, artiklar och liknande som kan bidra till att på ett seriöst sätt punktera de feministiska myterna.

Den första myten jag tar mig an är denna:

”Kvinnor är lönediskriminerade. En kvinna får mindre betalt än en man för samma jobb”

Vi vet alla att det där inte stämmer, men jag behöver seriösa källor att hänvisa till. En del sådana har jag förstås redan, men fler skulle vara till stor hjälp!

Jag är därför mycket tacksam för alla tips. Jag finns som vanligt på epost par[at]atomer.se

Annonser

15 svar to “Snälla – jag skulle behöva din hjälp!”

 1. Gunnar Says:

  Är väl troligt att du har dessa, men för säkerhets skull:

  JämOs miljongranskning etapp 1:
  http://www.do.se/Documents/Material/Gamla%20ombudsm%C3%A4nnens%20material/miljongranskningenrapport.pdf

  Miljongranskningen November 2008
  – Resultat av etapp 2 och slutrapport:
  http://www.do.se/Documents/Material/Gamla%20ombudsm%C3%A4nnens%20material/miljongranskningen_etapp2_nov2008.pdf

  Lika eller inte – om män och kvinnor i lönestatistiken – Pressmeddelande:
  http://sn.svensktnaringsliv.se/sn/Press.nsf/0/A7810B0BEB0F3DCEC12570280037139C/$File/prm050622.pdf

  Lika eller inte – om män och kvinnor i lönestatistiken:
  http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00000/Lika_eller_inte_-_om_m_492a.pdf

  Arbetsgivarverket har analyserat löneskillnader mellan kvinnor och män:
  http://www.arbetsgivarverket.se/t/Page.aspx?id=2477

  Utvecklingen av löneskillnader mellan statsanställda kvinnor och män åren 2000 – 2009:
  http://www.arbetsgivarverket.se/upload/Avtal-Skrifter/Skrifter/Utveckling%20av%20l%C3%B6neskillnader%202000-2009.pdf

 2. michael Says:

  Du har redan skrivit om relationsvåld det är viktigt att ta upp eftersom könsmaktsordning bygger på denna lögn.Närmare 40% av allt partnervåld (brottskod 9353 & 9355) som anmäldes i uppsala län under 2009 kom från utsatta män Brås bedömning att det är relativt liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld.Män som lever i dessa destruktiva förhållanden diskrimineras inte bara av kvinnan utan även av politiker media och stat.Och detta bara för att dom inte passar in i en ism retorik och tankevärld

 3. Connor Says:

  Warren Farrell – Why Men Earn More
  Warren Farrell – The Myth of Male Power

 4. Connor Says:

  och Könsmaktsteorin är ingen teori den är en Könsmaktshypotes.

 5. Sigvard Lingh Says:

  Pär, i min bok som du fick för fyra månader sedan för att recensera står svaret på mycket du här efterfrågar.

  I kap 10 skriver jag om myter om familjevåld, myter om lönebildning, myter om poitisk representation, mm.:

  Psykopati relativt könsmässiga, kulturella, etniska, sociala, religiösa skillnader och intelligens
  Kön

  Mer beskrivningar finns på: http:/psykopat.info
  Kvinnors våld ur ett vetenskapligt perspektiv
  Kanske dags att åter erkänna den «renande kraften hos katarsis»?
  Könsmaktsordning
  En vidare syn på familjevåld. Ungdomars våld i föräldrahemmet
  Ett svenskt problem
  Kan Hegels teori appliceras på feministiska politiska rörelser?

 6. ParStrom Says:

  Tack för alla tipsen! Och Sigvard, jag kommer till din bok!

 7. Ulf Andersson Says:

  Hej Pär!

  Ta en titt under
  http://www.dads-r-us.se/pdf/

  och se om du kan använda dig av något som finns där.

  Mvh Uffe

 8. Lars Says:

  Pär, en ovantligt välkommen rapport av en ovanligt lämpad författare. Ska bli yttrst intressant läsning !! Jag funderar gärna vidare på vad jag skulle kunna bidra med utöver dina gedigna kunskaper på detta. Stort lycka till !!

 9. 50/50 Says:

  ”Connor skrev:
  och Könsmaktsteorin är ingen teori den är en Könsmaktshypotes.”

  Jag trodde könsmaktsordningen var ett tråkigt skämt…..

 10. Connor Says:

  @50/50

  Det stämmer :).

  Jag tror att det vore bra om MRAs slutar skriva och säga Könsmaktsteori och istället använder den korrekta benämningen Könsmaktshypotes.

  [Här är ett omnämnande av en kandidatuppsats om manshat i film borttaget på begäran av personen som skrivit uppsatsen, eftersom han råkat ut för problem med anledning av den]

 11. Ivan Says:

  Om kvinnorna är diskriminerade på något område skulle det i så fall vara lönen. Kvinnor, och för den delen även män, i offentlig förvaltning har förhållandevis dåligt betalt om man jämför med liknande jobb i privat sektor. Jämför städare-byggubbe, lärare/sjuksyster-ekonom/arbetsledare.

 12. Jack Says:

  könsmaktsordningen är ingen hypotes heller. Snarare ett axiom i det feministiska teoribygget. Definitionen av en teori inom logiken medför dock att de påståenden som görs och härleds inom teorin måste vara utan motsättningar. Feminismen når inte det kravet för sin ”teori”.

  Inom vetenskapteori får man lära sig att det finns mycket som kan kallas vetenskap. Ordet vetenskap är m a o väldigt ospecificerat. Detta för att det finns flera personer som vill behäftas med det höga anseende som ordet vetenskap en gång i hade innan man upptäckte att dessa personer höll på med det.

  Feministisk vetenskap kan alltså klassificeras på olika sätt under namnet vetenskap.

  På samma sätt kan man klassa feministiska teorier under namnet teori.

  En av de mest träffande upptäkterna är att feministiskt teori då klassar under alogisk teori, dvs teori som saknar logik.

  Notera att jag inte säger ologisk utan alogisk. Förankra i begreppen osocial (att inte vara social och inte gilla att umgås med andra människor) och ordet asocial (kännetecknad av avvikande beteende av en grad som samhället överlag inte accepterar; som bryter mot samhällets normer)

  Den alogiska feministiska teorin är på samma sätt kännetecknad av ett avvikande slutsatsdragande av en sådan grad att samhället överlag inte accepterar det och är även brytande mot samhällets normer. Fortfarande är det en teori dock, eftersom i praktiken används ordet så.

  Det är alltså av vikt att ingen granskar feministisk teori, däribland könsmaktsteorin, eftersom den bryter mot samhällets regler för slutsatsdragande till den grad att det inte accepteras.

  Inom vetenskapsteori finns dock förklaringen till hur det forfarande kan kallas vetenskap att konstruera alogisk teori. En annan förklaring som jag presenterade ovan och som ofta glöms är dock att det finns många som vill behäfta sig med ordet vetenskap för att åtnjuta den auktoritet och status som ordet en gång i tiden hade vilket lett till en utvidgning av begreppet. Detta är inte en vetenskapsteoretisk förklaring utan snarare en pragmatisk och språkvetenskaplig.

 13. prestationsprinsen Says:

  Att tjejer är stressade och mår psykiskt sämre i skolan och att killar bara glider eller är stökiga för de bryr sig inte. Men forskningen visar att killar och tjejer helt enkelt reagerar olika.

  Killar får problem tidigare och får externaliserande symptom t.ex. utagerande, medan flickor får problem senare och mer ”klassiska” internaliserande symptom som ont i magen, dvs mer inåtvänt.

  Forskningen visar att barn med externaliserande beteende riskerar att utveckla konfliktfyllda relationer med sina lärare, och dessa relationer kan i sin tur påverka deras skolresultat. Dessa barn, som oftast är pojkar, riskerar därmed att bli underpresterande på grund av dessa konflikter.

  Har skrivit om detta i flera inlägg på min blogg. Det finns länkar till DEJA:s sammanställning av olika forskningsrapporter i mitt inlägg (lite långt och tungt) Flickor och pojkars psykiska hälsa och ohälsa i skolan.
  http://prestationsprinsen.wordpress.com/2010/11/09/flickor-och-pojkars-psykisk-halsa-och-ohalsa-i-skolan/

 14. Sigvard Lingh Says:

  Ivan skrev: ”Om kvinnorna är diskriminerade på något område skulle det i så fall vara lönen.”

  Jag säger: Ivan är inte påläst. Han bara gissar.

  Om statistiken används på rätt sätt gäller följande. Löneskillnaderna inskränker sig numera till några få procent. Arbetsgivarverket angav för året 2007 löneskillnaden till 1.7 % och i september 2009 1.3 %. Man måste korrigera statistiken för hel- respektive deltid , man måste jämföra män och kvinnor på motsvarande befattningar, mm. En mer utförlig introduktion till hur statistiken ska användas ges på Arbetsgivarverkets hemsida.

  ”Transearch har frågat 463 chefer i olika branscher hur de ser på en attraktiv chefstjänst om den kräver en flytt inom Sverige. 64% av männen är positiva, mot 52 procent av kvinnorna. 24% av kvinnorna svarar definitivt nej, mot bara 10% av männen”.

  Mer fakta finns i min bok.

  Se http://psykopat.info

 15. Mikael Bergström Says:

  Är det här verkligen att börja i rätt ände, Pär? ”Vi vet att det här stämmer, hjälp mig hitta seriösa källor”? Är det inte vettigare – mer vetenskapligt – att börja i den andra? Att fråga sig ”stämmer det här?” och sedan se vilka källor det finns som överhuvudtaget diskuterar saken, och sen se vad de säger?

  Det börjar likna kreationism, det här. Börja med svaret – sedan leta källor som passar (och sortera bort de som inte passar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: