Kvotering av kockar föreslås

by

Igår hade DN/På Stan en artikel över ett helt uppslag om underskottet på kvinnor bland restaurangernas kockar. ”Ursäkta, var är köksbrudarna?”, är rubriken. Skribenten, Bo Madestrand, är mycket irriterad. Artikeln inleds:

”Den som tror att kvinnans plats är vid spisen har aldrig varit inne i ett restaurangkök. Här regerar grabbarna. Vad beror det på? Är allt Gordon Ramsays fel? På Stan bad krogens doldisar – tjejerna – berätta vad som är fel och vad som måste göras.”

Jag tycker Madestrand har fel när han med självklarhet, utan argument, hävdar att något är ”fel” och att något ”måste göras”. En skillnad är inte automatiskt en orättvisa.

Sedan fortsätter artikeln:

”Måste man vara en kvinnohatande, svärande psykopat för att få jobba i ett restaurangkök? Eller är det bara Gordon Ramsay som fått oss att tro det? I tv-program som ”Elake kocken” och ”Hell’s Kitchen” har Ramsay avfärdat kvinnor som ”korkade kossor” och skällt ut sina egna kockar med öknamn som skulle få en skånsk polis att rodna.”

En kommentar från min sida är att jag har sett flera avsnitt av ”Elake kocken” och kan konstatera att Gordon Ramsay förvisso har en svavelosande mun – men det är precis lika mycket riktat mot båda könen. Att välja ut ett enda uttalande och ta det som grund för att bygga en bild av att Ramsay föraktar kvinnor är vinklad journalistik.

Sedan tar Bo Madestrand upp situationen i TV4:

”Ändå består juryn i ”Sveriges mästerkock” av tre lagom buttra män i medel­åldern: Mannerström själv, Markus Aujalay från Fredsgatan 12 och den tevekockande skådespelaren Per Morberg. Det är lätt att kritisera TV 4 för den enkelspåriga könsfördelningen, men faktum är att det är så här det fortfarande ser ut på de svenska restaurangerna. Männen står bakom grytorna och svettas, medan kvinnorna får agera ögonfägnad ute i matsalen.”

Vad är det för nedlåtande formulering om ”buttra män i medelåldern”? Vad motiverar det omdömet?

Att det är en övervikt av män bland restaurangkockar betyder inte per automatik att kvinnor är diskriminerade. Faktum är att DN-artikeln för fram ett antal naturliga skäl till den manliga dominansen:

”En vanlig förklaring är att kockyrket är hårt och slitigt, med många tunga lyft, brännskador och sena kvällar. […]

En annan anledning till den bristande jämställdheten i köket är att kvinnor ofta väljer att hoppa av arbetet när de får barn. Det skulle också kunna förklara varför många av våra mest kända kvinnliga kockar hellre jobbar med kokböcker, catering och tv-program än på krogen.

– Om man ska försöka kombinera kockyrket med dagishämtning och läxläsning blir det ofta problem, säger Malin Söderström. Det är absolut ett skäl till att många kvinnor lämnar yrket. Orsaken till att jag själv har kunnat fortsätta är att jag skaffade barn sent och har en sambo som förstår hur yrket fungerar.”

Sedan slutar artikeln med att Bo Madestrand ställer följande fråga, med fetstil:

”Men om det år efter år blir mest män, måste man inte börja kvotera?”

Frågan bevaras med viss tveksamhet. Läs artikeln här.

För övrigt, en helt annan sak: Ta en titt på bilden nedan, från protesternas Egypten, så du har den i minnet om det sedan kommer påståenden om att det minsann var kvinnorna som gjorde revolution i Egypten (så som skedde när det gäller revolutionen i Tunisien). Klicka på bilden för att se den större.

32 svar to “Kvotering av kockar föreslås”

 1. barfota Says:

  Lugn Pär, det kommer inte någon artikel om att det var kvinnorna som gjorde revolution i Egypten. Däremot kommer det säkerligen artiklar om hur män, plundrade, sköt och därmed förorsakade ett obeskrivligt lidande för oskyldiga kvinnor och barn.

  PK skall alltid vara PK, så det så!

 2. Gonzo Says:

  Om det funnits fler kvinnliga kockar så hade artikeln handlat om att ”det är kvinnans öde att stå vid spisen” eller ”När kvinnor äntligen släpps ut ur hemmet för att själv få göra kariär och tjäna egna pengar så slutar det åter igen vid spisen”

  Om matprogrammen fyllts av kvinnliga kockar hade det berott på könsrollerna och vi hade fått höra hur ”vi ständigt matas med dom förlegade könsrollerna tex kvinnan vid spisen”.

  Jag tycker inte att vi ska använda orden män, kvinna utan ”hen” och se det som ett genusexpriment. Ombyttakönsroller.
  Männen tar kvinnornas plats, då kan kvinnorna ta männens plats som soldater, gruvarbetare (som i dag har blivit rena barnleken jämfört hur det var på1810-talet) eller industriarbetare.

  Nu har vi flera hen i köket och genast blir hen provocerad.

 3. AV Says:

  Artikeln om kockar är lite självemotsägande.
  ”När Gordon Ramsay kallar sina hunsade kockar för ”morsgrisar” och ”arslen” följer han alltså en gammal tradition, som alltjämt lever kvar på många stjärnkrogar på kontinenten. Men den jargongen funkar inte i dagens Sverige, säger Daniella Illerbrand, restaurangchef på prisbelönta Mathias Dahlgren.”

  Skall jämföras med:

  ”– Det finns fortfarande machokockar som vill klämma åt tjejerna, säger hon. Jag tror absolut att det kan finnas behov av ett kvinnligt nätverk, män är ju redan så bra på att nätverka.”

  Antingen finns det en machokultur eller så finns den inte. Om det är ett undantag i branchen bör det finnas en massa andra krogar att bli anställd på. Och se det finns det:

  ”Det kommer hit nyutbildade kockar med rent skrämmande lönekrav och attityd. Alla vill egentligen jobba på Melker Anderssons stjärnkrogar. Därför har det blivit allt svårare att rekrytera bra personal till mindre kvarterskrogar.”

  Alltså för den kvinna som vill ta sig in i yrket är det bara att sätta ribban på lagom nivå och skaffa sig bra meriter på små krogar, före sina manliga kollegor.

  Sedan tar den upp något intressant:

  ”En annan anledning till den bristande jämställdheten i köket är att kvinnor ofta väljer att hoppa av arbetet när de får barn.”

  ”Jodå, säger Titti Blixth på kvarterskrogen Momma på Söder, men många manliga kockar är frånskilda. Det finns naturligtvis en anledning till det. Men på senare år har jag faktiskt märkt att killar som har varit med ett tag i branschen hellre vill jobba dagtid för att kunna vara mer med familjen. På den punkten har det skett en förändring.”

  Krogyrket är av naturliga skäl utanför kontorstid. Om inte alla skall arbeta som lunchkockar. Är det konstigt att krogarna hellre satsar på en person som satsar så mycket på jobbet att de riskerar sina förhållanden än någon de riskerar hoppar av efter att de får barn? Att anställa en ledare i köket är en investering och själva grundvaran man säljer. Sedan kan man fundera på vad det beror på att manliga kockar kör så hårt. Kan det bero på att de känner en press att vara huvudförsörjare i familjen och när de väl gör det med svåra arbetstider sticker hon likt förbannat? En vinkel BM missade. Men det verkar som att fler män inser att de är lurade och hellre satsar på familjen. Isf bör ju problemet lösa sig med tiden. Unga tar de obekväma passen och äldre (av båda könen) med familj jobbar tidigare.

  Och sist kvoteringsargumentet. Han slår huvudet på spiken utan att han verkar förstå det själv.

  ”Det finns risker med det också. När de kvoterat in kvinnor på polishögskolan har det påståtts att de har kommit in bara för att de är kvinnor. Om en fantastisk kvinnlig kock skulle komma in genom dörren skulle vi förstås anställa henne.”

  Och precis hur kul skulle hennes arbete vara om hon blir ihopbuntad med de som kvoterats in. Jaja du lagar bra mat, men du är KVINNLIG kock och är här på en räkmacka. Du är inte som oss. Kvotering skapar mer splittring än den enar.

 4. Tanja Says:

  Gordeon Ramsay är ju riktigt rolig 🙂 Det är ju en del av affärsidén att han ska vara sådär elak, men han var riktigt snäll och lagade mat med sina barn som en god familjefar i programmet kring jul, som omväxling. Hlees Kitchen är ju riktigt kul att se! Jag har aldrig noterat några genusrelaterade frågor där, han är ju elak mot ALLA.

 5. Access Says:

  Bo Madestrand verkar vara ytterligare en av feministernas nyttiga idioter.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nyttig_idiot

 6. Tanja Says:

  Jag menar Gordon, och Hells.

 7. JD Says:

  @Access
  Ja, jag kan inte se någon som helst mening med hans artiel förutom att få platsa i det feministiska mediagänget.
  Artiklen är ju banne mig totalt meningslös! Man blir bara paff!

 8. Bo Says:

  ”Ursäkta, var är killförskollärarna?”,

  Ingen som frågar.
  Men oj, det är inget problem tycker feministerna.

 9. 50/50 Says:

  ”om det år efter år blir mest män, måste man inte börja kvotera?”

  Ja, kvotering av arbetslösa och fängelsekunder! 50/50 på fängelserna och arbetsförmedlingarna NU tack!

 10. Trio Says:

  Only in Sweden…

 11. leifer Says:

  Tina Nordström….

  Mångmiljonär på att laga mat.

 12. leifer Says:

  Gordon Ramsay

  Skällde ut en kvinna en gång som klagade och hade ”hyfsad” urringning. Hon förväntade sig positiv särbehandling pga sitt utseende, sina bröst och sitt kön. Sånt hatar Gordon! Fy fan vad skönt och icke politiskt korrekt!

 13. barfota Says:

  @Tanja

  ”Gordeon Ramsay är ju riktigt rolig 🙂 Det är ju en del av affärsidén att han ska vara sådär elak, men han var riktigt snäll och lagade mat med sina barn som en god familjefar i programmet kring jul, som omväxling.”

  Håller helt och hållet med dig Tanja. Såg Jay Leno show där Gordon var gäst. Han var en mycket sympatisk och rolig person och kunde skämta både med sin fru och sina barn om att barnen gillade mammas mat bättre. Han var mycket trevlig, full av humor och självdistans. Han bjöd verkligen på sig själv och varje gång han pratade om familjen så sneglade han på dem i med glimten i ögat. Man kunde tydligt se att han verkligen älskade sin fru och sin familj.
  Kul program som sagt var.

 14. Access Says:

  Vet inte varför jag kommer att tänka på den här:
  http://postimage.org/image/1md0ko02s/

 15. Mrs X Says:

  @50/50:

  Instämmer. Det är inte 50% män/50% kvinnor som de kriminella feministerna är ute efter, det är bara delmålet för att ingen normalt fritt tänkande regimkritiker ska reagera, slutmålet är 0% män/100% kvinnor. Självklart ska detta gälla i finkan också, för konsekvensens skull. Men, feministerna vill ju se alla män döda, så varför inte alla män i finkan?

 16. Mars Says:

  Mrs X m.fl.

  Jag tror faktiskt inte målet är 0% män / 100% kvinnor, utan något betydligt enklare (och värre).

  Målet är minst 50% kvinnor (för att försäkra sig om att könsmaktsordningen brutits) och 100% feminister. De män som arbetar inom dessa områden, måste alltså anamma kvinnornas perspektiv till 100%.

  Titta bara hur DEJA presenterade jämställdhetsproblemen i skolan: Problemet var inte främst att det var få män som arbetar inom skola/förskola utan att de män som var där INTE skulle agera som manliga förebilder (enligt principerna som råder i Skottland och Belgien).

  Det skulle också motivera jämställdheten inom t.ex. ”genusforskningen”. Visserligen finns inte så många män där, men alla är åtminstone feminister och det inkluderar de män som är engagerade i ”genusforskningen”.

 17. Access Says:

  Mars,
  Du är definitivt nånting på spåret där!
  För visst handlar det om åsiktsmonopol. Det totalitära samhället där feministisk ideologi inte får ifrågasättas.

 18. Bo Says:

  Ref: Barfota
  – Man kunde tydligt se att han verkligen älskade sin fru och sin familj.

  http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1088660/Gordon-Ramsays-seven-year-affair-TV-chef-fostered-family-image-accused-adultery.html

  Skenet bedrar tydligen…

 19. Mars Says:

  Eller titta på Malin Wohlins hyllningstext i nästa av Pärs bloggartikel.

  Riktig jämställdhet kan enligt henne bara uppnås genom att könsrollerna suddas ut enligt genusteorierna (som för all del inte omfattas av alla feminister, men de flesta). Vilken person som inte är genusifrågasättande feminist vill jobba på ett dagis med sådana förtecken?

 20. barfota Says:

  @Bo
  Jo jag känner till det och visst det är klädsamt att ge ett bra sken i media, ungefär som feminister som vill ge ett bra sken av jämställdhet. Vi förleds hela tiden att tro att det vi hör och ser är det rätta men under ytan döljs inte sällan någonting helt annat.

 21. HSL Says:

  Trodde redan vi hade uppnåt den kvinnliga kock kvoten. I sverige har vi Tina och i England har de Nigella Lawson (förövrigt mycket roligare att titta på än Gordon). Är det istället så att problemet är det vanliga, vi skall bara ha något att gnälla om och idag är det antalet tv kockar i rutan.

 22. vmm Says:

  I Ekot i SR så säger dom nu att ”barn, kvinnor och äldre” är ute på gatorna i Egypten och protesterar. Varför just männen inte är ute på gatorna och protesterar säger man däremot ingenting om.

 23. David Holman Says:

  ” män är ju redan så bra på att nätverka”
  Detta var nog det bästa citatet, nog för att jag är ung, bara 24 år gammal (snart), och pluggar, men var finns dessa nätverk för oss män?

 24. barfota Says:

  @David Holman
  Satir David. Kvinnor är ju sååå bra på logik, dom kan räkna ut det dom.

 25. leifer Says:

  David Holman

  En ”mansklubb” brukar ju hånas av feminister som mansgrisaktigt etc. Men givetvis måste du odla ett nätverk, ofta blir det ju i huvudsak av samma kön, lite beroende vad du kommer jobba med. Att nätverka är nödvändigt idag.

 26. Gonzo Says:

  David

  Om det finns manliga nätverk så är det för män som har betydligt högre status och högre löner än oss vanliga män. Vi som har vanliga jobb, går arbetslösa, studerar, är sjuka har inget i dom nätverken att hämta.

 27. Shastra Says:

  Män är faktiskt ganska bra på att nätverka, men de ökända manliga könsdiskriminerande nätverken har jag aldrig sett röken av. Svenska män tenderar att nätverka utan hänsyn till kön. Feministiska kvinnor däremot insisterar på att bygga kvinnliga nätverk där männen ratas på grund av sitt kön. Gissa vilken typ av nätverk som är mest framgångsrikt?

 28. barfota Says:

  @Shastra

  ”Män är faktiskt ganska bra på att nätverka, men de ökända manliga könsdiskriminerande nätverken har jag aldrig sett röken av. Svenska män tenderar att nätverka utan hänsyn till kön. Feministiska kvinnor däremot insisterar på att bygga kvinnliga nätverk där männen ratas på grund av sitt kön. Gissa vilken typ av nätverk som är mest framgångsrikt?”

  Jag har inte sett röken av ett manligt nätverk som är till för att stötta varandra med råd och dåd, jurister, skyddat boende, ekonomi o.s.v. Var finns de? Har du en lista på dessa så presentera dem gärna här, skulle vara intressant att få veta mera.

  En gissning är att de feministiska nätverken som förekommer i samma mängd som bladlöss på en ros borde med den miljard skattekronor de förfogar över vara överlägsna. Men eftersom du ställde frågan så gissar jag säkert fel, frågan är bara hur mäter man vilket nätverk som är mest framgångsrikt och inom vilket område är det framgångsrikt?

  Sedan en kort tid tillbaka så finns dock Mansnätverket så låt oss nu se vad det resulterar i för vanliga lågavlönade knegare framöver.

 29. PO Says:

 30. Shastra Says:

  @barfota

  Jag tänkte mer på nätverkande som resulterar i informella öppna nätverk, professionella kontakter (av båda könen såklart) samt kontaktytor som t.ex. Linkedin. Inte slutna enkönade organisationer. Den första typen av nätverk är mer framgångsrika i och med att de gör mer nytta, sträcker sig längre, och har mindre omkostnader. Funktion, inte en massa tjafs runtomkring. I många fall tänker inte ens ”medlemmarna” på det hela som nätverkande, utan mer i termer av ”jo, jag känner en snubbe”. Eller en snubba.

 31. Rebecka Says:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2312901/kvinnornas-uppror

  http://www.globalpost.com/gallery/egypt/110131/photos-women-egypt-protests

  😉

 32. Kvinnorna får äran för upproret i Egypten « GenusNytt Says:

  […] kvinnor som den primära kraften bakom revolutionen i Tunisien. Och så bloggade jag lite senare (här, längst ned) om upproret i Egypten, och skrev ungefär som så att nu får vi se hur lång tid det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: