Kvinnorna får äran för upproret i Egypten

by

Yes! Där satt den! Jag har väntat på det.

Jag bloggade nyligen (här) om hur försök nu görs i Sverige att felaktigt utmåla kvinnor som den primära kraften bakom revolutionen i Tunisien. Och så bloggade jag lite senare (här, längst ned) om upproret i Egypten, och skrev ungefär som så att nu får vi se hur lång tid det tar innan de svenska feministmedierna även börjar ge kvinnorna äran för upproret i Egypten.

Jag behövde inte vänta länge. Signaturen Kristin läste Göteborgs-Posten idag, och mejlade nedanstående bilder till GenusNytt:

.

.

Notera hur gigantiskt stort uppslagen kvinnovinklingen är. Nästan hela omslaget och sedan nästan ett helt uppslag inne i tidningen har temat kvinnliga upprorsmakare i Egypten.

Jag tvivlar inte ett ögonblick på att det finns kvinnor som med stort mod deltar i upproret i Egypten. Men det är inte samma sak som att lägga fokus på kvinnornas insats så den ger intryck av att var huvudsaken. På de allra, allra flesta bilder jag sett från upproret i Egypten (liksom från revolutionen i Tunisien) är det nästan bara manliga demonstranter ute på gatorna. Att utmåla upproret som en kvinnorevolt är att osynliggöra den (förmodligen stora) majoritet män som riskerar livet i kampen för demokrati.

Därmed inte sagt att det är fel att nämna att kvinnorna nu vågar sig fram på ett annat sätt än tidigare (om nu så är fallet). Det kan gärna nämnas i nyhetsrapporteringen. Men ett omnämnande är en helt annan sak än att göra huvudsak av det.

Den göteborgsbaserade GenusNytt-läsaren Kristin tog de två bilderna ovan och skickade nedanstående insändare till GenusNytt:

Hej! Jag läste på Genusnytt häromdagen om ”kvinnornas” revolution i Tunisien. Det fanns också en uppmaning att titta på ett foto från Egypten för att se att nästan alla var män. Jag har sedan kontrollerat förekomsten av kvinnor i tv-reportage från Egypten. Man talar ofta med kvinnor men i folkmängden är de väldigt få. Jag blev därför inte ett dugg förvånad när jag såg framsidan på dagens GP:

‘NY KVINNOROLL
Deltar i kampen-idag protesterar en miljon egyptier’

Och inne i tidningen står det ‘KVINNOKAMP’ med stora svarta bokstäver.

De är väldigt förutsägbara,  journalisterna. Tack för en bra sida ”genusnytt” och bra framträdande i TV, antar att du inte bjuds in så ofta.

Kristin

.

Komplettering: Svenska Dagbladet har lagt nedanstående bild allra först i sitt långa bildspel om upproret i Egypten:

.

Uppdatering: Jag tittade just på SVT/Rapport och deras inslag om protesterna i Egypten. Det var intressant ur ett genusperspektiv. Vid alla tillfällen då stora grupper människor visades i bild var det enbart män, eller nästan enbart män. Dessa översiktsbilder varvades med närbilder på 2-3 kvinnor som fyllde hela rutan, något som skedde flera gånger. Vad kan man dra för slutsats av det? Kan det vara så att redaktionen ”kvoterar” genom att leta upp några enstaka kvinnor här och där och ge dessa extra stort utrymme?

PS: En helt annan sak. Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna har fått sparken av regeringen. Nu får vi se hur lång tid det tar innan det hävdas i debatten att hon fick sparken bara för att hon är kvinna.

Annonser

65 svar to “Kvinnorna får äran för upproret i Egypten”

 1. leifer Says:

  Feministerna i Sverige ser det som att kvinnorna varit förtryckta i huvudsak i Egypten, inte männen.

 2. Eric Says:

  Sverige ÄR den sista Sovjetstaten. I vilket annat fritt land kan media ägna sig åt historieförfalskning i realtid?

 3. JD Says:

  Angående Katri Linna och DO…
  Jag lyssnade nyss på TV4 nyheterna och vad säger Erik Ullenhag egentligen? 22 sekunder in i inslaget.

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/tv4nyheterna?title=do_far_sparken&videoid=1211238

 4. the body of Leviathan and the head of a social worker Says:

  http://www.monstersandcritics.com/news/europe/features/article_1581119.php/Feminism-going-too-far-in-Spain-men-s-lib-claims-Feature

 5. barfota Says:

  PK-media är så förutsägbara och så fantasilösa, men så är ju också feminismen så gammaldags, mossig och omodern. Till sist skadar det kvinnorna mer än männen. Den typen av vinklade artiklar underskattar den moderna kvinnans intelligens och förmåga att tänka kritiskt och självständigt.

  Tror PK-media verkligen på att det inte finns en enda kvinna som läst om vad Pär Ström flera dagar berättade om här på GenusNytt. Tror PK-media att kvinnor är så dumma att det inte SER att det är en förkrossande mariotet av män på bilderna. Tror PK-media att kvinnor är så korkade att de inte läste om den unge mannan som startade hela upploppet genom att sätta eld på sig själv.

  Tror verkligen hela Sveriges etablerade journalistkår att kvinnor är idioter? Jag tror det inte! Inte ens den mest rabiata mansrörelse i Sverige kommer i närheten av denna idiotförklaring av den moderna Svenska kvinnan! Fy sjutton media, fy sjutton!

 6. Erik Says:

  För det första är mannen fortfarande den allomfattande normen vilket medför att allt mannen gör inte kräver ngt ”mans-förled”. Att det används för att beskriva ( och belysa) kvinnors förehavanden är väl snarare ett tecken på attityderna gällande de två traditionella könen och de strukturer och normer runt dessa två ”kön” attityderna formar. Att inte vilja se dessa strukturer, som finns tammefan överallt framförallt i språket, och samtidigt försöka påvisa ngt sorts mansförtryck är så j-vla konstigt! För det andra använder ju per ström samma strategi som ”feministisk styrda medier” att påvisa att det är männen som står upp för demokrati och frihet ( även syftande på ett tidigare inlägg ang. demokratiskt ansvar, för övrigt det dummaste jag läst). Att hänvisa till bilder på enbart män och ha det som grund för sina argument mot feministisk vinkling genom bilder på enbart kvinnor är så vansinnigt ogenomtänkt. Varför ifrågasätter ingen var kvinnorna på dessa bilder är och varför dom inte syns?

 7. 50/50 Says:

  Erik

  Tycker du att kvinnor behöver särbehandlas på något sätt? I så fall varför?

 8. Lars Says:

  Ser en allt mer bekymmersam röd tråd på arbetsmarknaden där allt större andel kvinnor tagit plats, i jämställdhetes namn, ofta genom inkvotering. Nämligen undermåliga kvinnliga arbetsinsatser. Män kan också göra dåliga jobb, men jag tycker mig se allt fler misskötta eller dåligt utförda befattningar med kvinnliga chefer eller kvinnligt dominerad arbetskraft och med tanke på feministernas klagorop på kvinnligt underskott både här och där är andelen dåliga kvinnliga arbetsinsatser anmärkningsvärt hög. Mer än slumpmässigt betingad. Ett påstående som feministerna lär hoppa högt av eftersom man åtnjuter kvinnlig immunitet mot kritik, men bara några exempel på kritserade statliga inrättningar är
  DO
  Arbetsförmedlingen
  Försäkringskassan
  Universitetens Genusinstitutioner
  Socialförvaltningen

  Inom politiken, partiledarna för
  Socialdemokraterna
  Centerpartiet

  Yrkesgrupper:

  Journalistkåren
  Hemsjukvård (om än väldigt många gör ett strålande jobb!)
  Butiksbiträden och handäggare på serviceinrättningar.

  Tycker mig också se en skillnad mellan utländska och svenska kvinnor vad gäller arbetsattityd och social kompetens. Det arroganta och självgoda attityden man ofta blir bemött med av svenska kvinnliga handläggare tycker jag mig lätt kunna känna igen från den svenska feministiska skolningen. Tyvärr något som får mig att om möjligt välja en manlig handläggare där det erbjuds. Någon ide’ om förklaring ?

 9. JD Says:

  Ang. DO som ska läggas ned och att Erik Ullenhag anser att vi behöver en myndighet som hanterar diskriminering mot kvinnor och invandrare.
  Alltså en myndigheter för kvinnor och invandre! Men männen då?

  Har för mig att en betydande del av anmälningarna till DO kommer från män. Förmolidgen därför som man ska lägga ned?

  Ett exempel här på den VITE MEDELÅLDER MANNEN
  ”Äldre män känner sig oftast utsatta för åldersdiskriminering på jobbet. De står för de flesta anmälningarna sedan lagen som förbjuder sådan särbehandling började gälla. ”
  http://lotidningen.se/2010/08/26/aldre-man-lutar-sig-mot-alderslagen/

  Vem ska skapa en diskrimineringsmyndighet för männen då DO lägger ned? Inte radikalfeministiske Ullenhag verkar det som i alla fall!

  Den vite medelålders mannen är bara ett skällsord idag!

 10. barfota Says:

  @Erik
  På tal om det dummaste man någonsin läst:

  ”Att hänvisa till bilder på enbart män och ha det som grund för sina argument mot feministisk vinkling genom bilder på enbart kvinnor är så vansinnigt ogenomtänkt.”

  Det ar vansinnigt ogenomtänkt att man fortfarande trots alla feministiska bidrag och skattemedel inte lyckats uppfinna (kvinnliga uppfinnare får dessutom extra stöd) kameror som automatiskt vinklar bilderna efter feministernas önskemål.

  Att göra artiklar som vinklar en enda modig mans uppoffring till en ”kvinnokamp” och skriva att ”Nu Egyptens kvinnor stå upp mot diktaturen”. Tacka fan för det, som vanligt har en man offrat sitt liv och banat vägen.

  ”Varför ifrågasätter ingen var kvinnorna på dessa bilder är och varför dom inte syns?”

  Det är ju precis det vi gör. Var håller dessa tappra kvinnor hus när det hettar till? Kan det möjligen vara som det brukar, att de håller sig i bakgrunden tills männen är färdiga med att riskera sina liv för ett obetalt, livsfarligt skitjobb? Kan det helt enkelt vara så att dessa tappra män bett kvinnorna att hålla sig i bakgrunden för att inte råka illa ut?

  Vad tror du själv det beror på att nästan inga kvinnor syns öht. på direktsända TV-bilder från kravallerna, gubbfilter på TV-kamerorna?

 11. leifer Says:

  Erik

  Kvinnan är normen när det gäller allt om barn! Det jag brukar kalla reproduktionen.

  Det gäller fortfarande i Sverige. Men i hela västvärlden är det samma mönster, kvinnor vinner vårdnaden t.ex.

 12. barfota Says:

  @JD

  ”Ang. DO som ska läggas ned och att Erik Ullenhag anser att vi behöver en myndighet som hanterar diskriminering mot kvinnor och invandrare.
  Alltså en myndigheter för kvinnor och invandre! Men männen då?”

  Vi får väl sitta med armarna i kors och vänta på att en kvinna sätter eld på sig själv och startar en revolution för verklig jämställdhet och demokrati i Sverige. Sen kan vi ta äran åt oss för ”manskampen”.

 13. leifer Says:

  Lars

  Jag tror det kan stämma en hel del det du säger.

  Iden om förklaring är förstås feminismen och jämställdhetskampen som nästan uteslutande fokuserar på produktionen och förstås kön.

  Med det inte sagt att det inte finns problem kvar inom produktionen för kvinnor. Men att ”lösa” det genom att låta det gå ut över män är inte heller rätt förstås.

 14. leifer Says:

  Erik

  ”och samtidigt försöka påvisa något sorts mansförtryck är så j-vla konstigt!”

  Kan låta konstigt att många män kan vara förtryckta i ett diktatoriskt patriarkat? Men så är det förstås. Dessutom gäller ju tvångsgifte även många män. Liksom att normerna för hur män ska vara även begränsar männens liv.

  Det är bara hard core feminister från Sverige som tror att alla männen glider på en räkmacka i Islam-världen. Jag tror du blivit hjärntvättad av svensk journalistik och skolsystem.

  Istället handlar denna fråga mer om klass och vilka som är privilegierade. Och ofta är det en mindre grupp men som är det, men den stora massan män får skulden.

  Islam-världen har haft en enorm folk-explosion samtidigt som man har ineffektiv dikatur, vilket inneburit att det nu finns många unga män utan jobb och framtid. Då är dom heller inget bra giftasämne för kvinnorna, s.k. losers alltså.

 15. barfota Says:

  @Lars
  Bra skrivet Lars!

  ”Det arroganta och självgoda attityden man ofta blir bemött med av svenska kvinnliga handläggare tycker jag mig lätt kunna känna igen från den svenska feministiska skolningen. Tyvärr något som får mig att om möjligt välja en manlig handläggare där det erbjuds. Någon ide’ om förklaring ?”

  Du har nog förklarat det så tydligt man bara kan. Det behövs män, fler män och ännu fler kunniga och kompetenta män på chefspositioner inom dessa områden. Men så får man ju heller inte glömma att feminismen är gammalmodig, mossig och på god väg att utrota sig själv. Än finns det en gnutta hopp och då inte minst för alla dessa självständiga och duktiga ickefeministiska kvinnor som finns i Sverige.

 16. Kenneth Says:

  Jag har också noterat detta. Gammelmedia har i sina bildval, ofta kraftigt beskurna för att framhäva kvinnor som annars har en perifer position i bilden, närmast desperat försökt framställa det som att män och kvinnor är lika aktiva i demsonstrationerna.

  Sanningen är den att 99% av demonstranterna i Egypten utgörs av män och det är fanimej skandal att svensk media inte kan erkänna det.

 17. Erik Says:

  @ 50/50:

  Nej. Eller jo. Om du med särbehandling menar en förändrad, balanserad attitydbas vilket skulle medföra lika förutsättningar oavsett kön, så ja.

  @ leifer:

  ”Kan låta konstigt att många män kan vara förtryckta i ett diktatoriskt patriarkat? Men så är det förstås. Dessutom gäller ju tvångsgifte även många män. Liksom att normerna för hur män ska vara även begränsar männens liv.”

  Jag menar så klart inte att männen i egypten inte är förtryckta överhuvudtaget. Vad jag syftar på är att den feministiska ”agendan” inte förtrycker män, snarare frigör dem från rådande mansroll.

  ”Kvinnan är normen när det gäller allt om barn! Det jag brukar kalla reproduktionen.

  Det gäller fortfarande i Sverige. Men i hela västvärlden är det samma mönster, kvinnor vinner vårdnaden t.ex.”

  Exakt, en norm som är en tydlig rest från den heteronormativa kärnfamiljen som absolut behöver förintas!

  @ barfota:

  ”Kan det möjligen vara som det brukar, att de håller sig i bakgrunden tills männen är färdiga med att riskera sina liv för ett obetalt, livsfarligt skitjobb? Kan det helt enkelt vara så att dessa tappra män bett kvinnorna att hålla sig i bakgrunden för att inte råka illa ut?”

  Skämtar du? OM det nu är så att kvinnorna verkligen stannat hemma och låtit sina män riskera sina liv för deras frihet, OM det nu förhåller sig på detta sätt (vilket det naturligtvis inte gör) så tror jag DEFINITIVT inte att det är självvalt. Det finns så otroligt många faktorer som gjort att dessa kvinnor stannat hemma men jag ska uttrycka mig kort: kvinnorollen och mansrollen. Jag är säker på att ”dessa” kvinnor brinner lika mycket för ett demokratiskt egypten som männen.

 18. Matte Matik Says:

  Haha, Pär, du börjar kunna media nu. Man skulle ha gjort en sida där man slumpmässigt kan generera PK-mediasidor. Nyheterna är minst sagt förutsägbara nuförtiden.

  @JD: Tack, där har vi svart på vitt vad som verkar vara DO:s huvuduppgift. Han betonar verkligen att DO är något man kan vända sig till som kvinna och invandrare – lägger märke till hur han specifikt understryker ordet ”kvinna”.

 19. Olle Says:

  Vi får väl se om det blir demokratin eller islamismen som segrar, när allt är över. En Egyptisk regim liknande Iran skulle vara en mardröm. Wikileaks har fått en del credits för revolutionerna i Nordafrika, när diplomatposten till USA avslöjats.

  På tal om Wikileaks, så har hela den svenska häktningspromemorian mot Julian Assange legat ute på nätet ett tag, i sann WL-anda. Vargflocken på Flashback har ägnat två dygn åt att slita den i stycken men bloggosfären har varit mäkligt tyst. (Att gammelmedierna skulle nämna saken är kanske för mycket begärt, de sticker huvudet i sanden och talar fortfarande om två våldtäkter)

 20. barfota Says:

  @Erik

  ”Jag är säker på att “dessa” kvinnor brinner lika mycket för ett demokratiskt egypten som männen.”

  Det är jag också lika tvärsäker på som dig men var det nu inte en ung man som trots allt startade det hela? Ja eller Nej?

 21. AS Says:

  Nu är det fel att ha med kvinnor på stora bilder i dagspressen också. Suck. För det var i fel sammanhang. suck.

  Förslag: Kan inte PS göra en lista över i vilka situationer kvinnor får visas på bild samt vilken storlek det får vara på bilden. Lista också alla sammanhang där det är ok att kvinnor omnämns som kvinnor. Gör också gärna en förteckning på i vilka situationer då endast kvinnor får samlas/utbildas/informeras. Definiera gärna begreppet feminist också.

 22. barfota Says:

  @Matte Matik

  Om du drar ALLA förturer och prioriteringar:
  Kvinna, invandrare, muslim, jude, färgad, homosexuell, mamma, ensamstående mamma, ensamstående mamma med barn o.s.v. i en aldrig sinande prioriteringslista så ligger du ganska risigt till, allra helst om du får problem och råkar ut för en feministisk handläggare (vilket inte är så svårt) av dina ärende. Men så är ju också feminismen gammalmodig, mossig och på utdöende! Tur för alla duktiga kvinnor och män som eftersträvar verklig jämställdhet.

 23. barfota Says:

  @AS

  ”Nu är det fel att ha med kvinnor på stora bilder i dagspressen också. ”

  Kul att du inser att det är fel, det tycker jag också. Hedras den som hedras bör, vilket i detta fallet var en ung man som offrade sitt liv.

 24. Erik Says:

  @ barfota

  Så är kvinnor då fega? Är det det du menar? Lata? Tar dom inte ansvar för demokrati och frihet? Varför är det viktigt vem som startat revolutionen om den är sprungen ur ett förtryck som ”båda” könen vill bekämpa?

 25. leifer Says:

  Erik

  Exakt, en norm som är en tydlig rest från den heteronormativa kärnfamiljen som absolut behöver förintas!

  Frågan är om det går. Hur ska män kunna få samma makt som kvinnor inom reproduktionen? Detta tror jag är nyckelfrågan inom jämställdhet och att det också hänger ihop med att få jämställdhet inom produktionen. Det ena är beroende av det andra men idag är feminismen nästa bara inriktad på produktionen. Dom ser inte att kvinnor inte kommer nån jämställdhet inom den, om dom inte samtidigt ger upp sina domäner. Just nu biter man sig fast och slåss med näbbar och klor för att försvara sina privilegier. Ungefär som män gjort tidigare när det gäller sina domäner, men som nu i princip är helt borta i Sverige.

 26. barfota Says:

  @Erik

  ”Varför är det viktigt vem som startat revolutionen om den är sprungen ur ett förtryck som ”båda” könen vill bekämpa?”

  Männen slåss inte mot förtryck eller för demokrati. Jag skall beskriva det ur en feministisk synvinkel så du lättare förstår… Männen är bara ute efter att ytterligare förtryckta och cementera sin makt över kvinnorna. Det var ren själviskhet och maktgalenhet som den unga mannen satte eld på sig själv. Och det är VIKTIGT vem som startade revolutionen och vem som får äran för det! När det sedan kommer till ”förtryck som ”båda” könen vill bekämpa” så lyser feministerna med sin frånvaro, men så är de också otroligt gammalmodiga och mossiga som inte förstår sig på verklig jämställdhet.

  Förresten så svarade du inte på min fråga tidigare.
  Var det en man som startade det hela? Det är viktigt att du svarar JA eller NEJ eftersom vi helst vill slippa historieförfalskning i framtiden.
  Nå hur var det nu?

 27. leifer Says:

  Barfota

  ”Jag är säker på att “dessa” kvinnor brinner lika mycket för ett demokratiskt egypten som männen.”

  Det är jag också lika tvärsäker på som dig men var det nu inte en ung man som trots allt startade det hela?

  Tvärtom är det väl så att fler män just nu är desperata och vill ha en förändring. Just därför männen startat och drivit på denna process mest!

 28. leifer Says:

  Barfota, min kommentar hamnade i blockquote. Menar alltså att männen är det som mest brinner för en förändring i Egypten.

 29. barfota Says:

  @leifer

  Vad jag menade med tvärsäker var att alla ville ha demokrati, sedan är det en helt annan femma vem som vågar ta steget och utmana regimen. I detta fallet var det en man men det kunde OBS! kunde lika väl varit en kvinna. När tidningarna rapporterade så blev det ju mer eller mindre en kvinna 😀

 30. Marie Says:

  De har täckt protesterna i snart en vecka, med massvis med artiklar varje dag. Arabvärlden och nordafrika är i Sverige nästan mest känd för att vara ”det där området däe de behandlar kvinnor som skit”. Naturligtvis kommer de ta upp den vinkeln förr eller senare! Och lika självklart som solen går upp på morgonen sitter Per och stortjuter för att det är artiklar som skulle kunnat ägnas åt män istället, oavsett hur få de är i jämförelse med resten av rapporteringen. Suck.

 31. Erik Says:

  @ barfota

  ” Jag skall beskriva det ur en feministisk synvinkel så du lättare förstår… Männen är bara ute efter att ytterligare förtryckta och cementera sin makt över kvinnorna.”

  Kul perspektivlek. Är det så här du betraktar feminismen så förstår jag att du inte gillar den.

  ”Var det en man som startade det hela? Det är viktigt att du svarar JA eller NEJ eftersom vi helst vill slippa historieförfalskning i framtiden.”

  ENLIGT UPPGIFTER har en man tänt eld på sig själv. Förklara nu för mig, utan en massa trams, varför du finner det viktigt att tillskriva revolutionsstarten till det ”manliga” könet?

  @ leifer

  ”Detta tror jag är nyckelfrågan inom jämställdhet”

  Självklart är det så! Men de domänrelaterade privilegier du pratar om är inget som feminister i allmänhet vill kontrollera och bevara. Sen kan man inte heller bara angripa konsekvenserna av olika förhållanden utan måste sikta på de mer djupgående strukturerna och förändra attityder, något som kommer innebära ”förlust” av mansbetingade privilegier.

 32. Ritsurei Says:

  @Erik

  Om det inte är männens kamp, vems är den då? Hade du tänkt dig att kvinnorna skulle storma barrikaderna?

  Dessutom menar du att alla som inte delar ditt perspektiv av feminismen inte vet vad de talar om.

  Min bäste Erik, röker du crack?

 33. Rebecka Says:

  Ehm… kan det inte få vara kvinnornas revolution samtidigt som det är männens? Varför inte… folkets? Eftersom att du i stort sett är garanterad att bli sexuellt trakasserad som kvinna i Egypten, så är det intressant att kvinnorna faktiskt orkade ge sig ut och delta.

  Och vi kanske ska vänta och se hur det faktiskt GÅR med dessa revolutioner innan vi börjar prata om ”frihet” och ”ära” och fantastisk demokrati.

 34. Lövet Says:

  Är det nån – överhuvudtaget – som tror att detta är en kvinnokamp? är det nån överhuvudtaget tvekar om vad resultate av denna ”revolution” kommer att bli? Ett nytt Tunisien och ett nytt Egypten under teokratiska regimer – kanske på sikt rentav en enda sådan. Bin Ladin’s yttersta dröm: ”Det återupprättade kalifatet”: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/drommen-om-det-aterupprattade-kalifatet

  …Och i det så är ju kvinnornas ställning, säkerligen stark, det måste vi ju tru, eftersom sådana som Åsa Linderborg så ivrigt hejar på!

 35. barfota Says:

  @Erik
  Jag krävde ett klart JA eller NEJ från dig på denna enkla fråga.
  Var det en man eller kvinna som startade revolutionen och du svarar med:

  ”Kul perspektivlek”

  och:

  ”ENLIGT UPPGIFTER har en man tänt eld på sig själv.”

  Inget av detta svarade på min fråga om det var en man eller kvinna som startade revolutionen så nu vill jag hemskt gärna att du ”utan en massa trams” svarar på min fråga först så skall jag givetvis svara på din.

 36. Hamstrn Says:

  Gillar hur vi ständigt måste titta på medans diverse meningsmotståndare slåss mot halmgubbar och projicerade åsikter. Alltid lika roligt…

 37. Hamstrn Says:

  Fatta att det är medias vinkling som är diskussionsunderlaget.

 38. Nitti Says:

  Journaslister i GP, som i Svenskan, DN, Aftonbladet ….. hittar på sin egen lilla värld.

  Stackare, olyckliga människofall.

  Pressen verkar alltmer en institution för folk utan hopp i den riktiga världen där de får tillfälle att lotsas jobba.
  Det är därför att det finns presstöd. Det är ett slags socialbidrag.

 39. barfota Says:

  @Rebecka

  ”Ehm… kan det inte få vara kvinnornas revolution samtidigt som det är männens? Varför inte… folkets? Eftersom att du i stort sett är garanterad att bli sexuellt trakasserad som kvinna i Egypten, så är det intressant att kvinnorna faktiskt orkade ge sig ut och delta.”

  Detta handlar om medias vinkling, inte vems revolution det är eller inte är.

  ”Och vi kanske ska vänta och se hur det faktiskt GÅR med dessa revolutioner innan vi börjar prata om “frihet” och “ära” och fantastisk demokrati.”

  Håller med dig om att ingen faktiskt vet hur det hela slutar. Det kan t.o.m. bli värre än det någonsin har varit i Egypten om det går riktigt illa. Men åter igen, detta inlägg handlar medias snedvridning och rena lögner.

 40. barfota Says:

  @Hamstrn

  ”Fatta att det är medias vinkling som är diskussionsunderlaget.”

  Jag tror faktiskt vi har fattat det men vi gör vad vi kan för att roa dig bara 😀

  Förresten var du inte litet OT? Detta inlägg handlar inte om ”halmgubbar och projicerade åsikter” utan om hur media vinklar sanningar.

 41. Lasse Says:

  @Rebecka skriver:

  ”Eftersom att du i stort sett är garanterad att bli sexuellt trakasserad som kvinna i Egypten, så är det intressant att kvinnorna faktiskt orkade ge sig ut och delta.”

  Utveckla gärna det här och ge ditt påstående lite underlag/tyngd. Har själv släkt i Egypten och de kvinnor jag känner har en helt annan uppfattning.

 42. Matte Matik Says:

  Har en kompis vars familj bodde i Kairo i mer än ett år. Han berättade att grannfrun brukade spöa upp karln – offentligt på gatan – och det var tydligen inte lite stryk han fick. Ingen ingrep naturligtvis. Från vad jag hört från honom och hans fru (som också följde med och bodde där under tiden) känner jag mig minst sagt väldigt skeptisk till påståenden om att kvinnor där garanterat blir sexuellt trakasserade.

 43. Rebecka Says:

  Ser ofta ting om sexuella trakasserier i Egypten. 98% av utländska kvinnor råkar ut för det, 89% av egyptiska kvinnor. Går t.e.x att läsa om det här, http://insidethemiddleeast.blogs.cnn.com/2010/11/01/why-is-sexual-harassment-in-egypt-so-rampant/

  Jag var i Egypten i én dag när jag var typ… 13. Självklart hann jag med att bli lite trakasserad jag med 🙂 Karlen härjade fritt på ett museum tills två-tre tjejer gick och anmälde honom och polisen fick eskortera ut honom.

 44. Marie Says:

  Lasse och matte: kolla gårdagens DN. Det är inte bara så att sexuella trakasserier är vardagsmat, barriärer i det offentliga livet gör de flesta kvinnorna beroende av sina mön, och dessutom är det otroligt svårt att få ut en skilsmässa- om man är kvinna, vill säga. Nå, är det fortfarande mer synd om männen?

 45. Lasse Says:

  @ Matte M

  Kan det vara så att:

  Så kallade ”sextrakasserier” är charmerande och attraherande för andra. Kvinnliga speciellt blonda turister brukar uttrycka sin förtjusning över all den uppvaktning de får.

  Har en känsla att det lutar åt det hållet 😉

  ps. håller med dig känner till kvinnor i egypten som styr sitt hem och sina män med järnhand.

 46. Lasse Says:

  @Marie

  Jaha, så du använder en artikel i feministindroktinerade (numera skvallertidningen) DN som källa.

  Du är rolig 😉

 47. Matte Matik Says:

  @Rebecka: Ja, det är ju bara vad jag hört via han och hans fru, de kanske var undantaget – och visst tror jag att det finns mer av de problem som hör med den traditionella kvinnorollen i Egypten – jämfört med här. Det brukar dock höra ihop med att det på samma gång finns fler av problemen med den traditionella mansrollen för män. Svenska tidningar brukar däremot inte vara så intresserade av att ta upp sådana problem. Jag skulle definitivt inte vilja vara kvinna i egypten – men jag skulle heller inte vilja vara man där.

 48. Marie Says:

  Lasse: Enligt dig och Sveriges mest kända feministhatarblogg, ja. Och du använder dig av vad? Egna spekulationer och sagda blogg. Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus.

 49. Lasse Says:

  @ Rebecka

  Den blogg/artikel som är skriven av tokfeministen Mary Rogers ger på intet sätt en nyanserad bild av verkligheten. Den undersökning som du hänvisar till från ”Center for Women’s rights” saknar tyngd och går ej att verifiera eftersom det ej finns någon hänvisning till själva undersökningen. Man vet ej vilka frågor som ställts, hur den vinklats, om det var en enkät med ledande frågor etc.

  Rapporter som läggs fram av svenska feminister, som slagen dam, olika statistik för sk. lönediskriminering etc. är alla väldigt vinklade, har anmärkningsvärda brister och kan egentligen ej användas som underlag.

  Eller med andra ord innan jag sett själva rapporten saknar din källa relevans.

  ************************************************************

  I alla tider har män uppvaktad kvinnor, i viss länder mer intensivt. Nu kommer paradoxen, feminismen har flyttat gränsen för uppvaktning och sexuella trakasserier så svenska män helt tappat gnistan eller vågar inte. Därför blir svenska kvinnor överlyckliga över den uppvaktning de får i andra länder.

  Enligt ditt resonemang skulle man kunna säga att kvinnor på hela södra kontinenten är sexuellt trakasserade, italienare, spanjorer, greker etc.

  ************************************************************

  @Marie

  Du gillar att lägga ord och påståenden i mun på andra tydligen.

  Är det en spekulation att mitt underlag grundar sig på 5-6 kvinnor som bor i egypten och som jag känner direkt och indirekt. ?!

  Du förefaller vara oseriös i din retorik, är det så ?

 50. Rebecka Says:

  Lasse: Är det pga att ett kvinnocenter genomfört undersökningen som den inte kan vara korrekt? Det måste genomföras av män för att det ska duga som underlag?

  Många verkar hänvisa till den undersökningen, så det verkar som att den tas på allvar. Hinner inte läsa igenom allt nu för jag måste springa iväg till en föreläsning, men du kan ju läsa lite fler tokfeministiska artiklar som vågar prata om kvinnor typ här, http://news.bbc.co.uk/2/hi/7514567.stm och här, http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/sep/21/egypt-sexual-harassment

 51. barfota Says:

  @Rebecka

  Host host, har du inte glidit aningen ifrån vad det handlar om.
  Vem startade revolutionen en kvinna eller en man? Vem fokuserar tidningen på en kvinna eller en man?

 52. Marie Says:

  Lasse: ja, jämför dina aknedoter med Rebackas undersökningar. Och inte tror du väl att de har större tyngd än fakta om Egyptens äktenskapslagar?

  Barfota: Vem startade franska revolutionen? Vem startade den amerikanska revolutionen? Är det över huvud taget möjligt att en enda person kan få flera miljoner andra personer att ställa sig på barrikaderna om de inte redan är på våg dit? Kan en revolution verkligen enbart bestå av en folksamling på ett torg? Svara sanningsenligt på detta, så kanske dina frågot verkar mindre dumma.

 53. Erik Says:

  Marie:

  En bättre fråga vore vem som dödades under de franska och amerikanska revolutionerna?

  ”Är det över huvud taget möjligt att en enda person kan få flera miljoner andra personer att ställa sig på barrikaderna om de inte redan är på våg dit?”

  Ja det är det! Det har skett flera gånger i historien, i regel med hjälp av skicklig talarkonst och medvetet utnyttjande av verktygen ethos, pathos och logos

  Personerna var inte redan på väg dit, det var talaren som fick dem att inse det var dit de borde bege sig.

 54. Matte Matik Says:

  Det finns rätt mycket likheter mellan klimatdebatten och genusdebatten när det gäller medias vinkling av saker. Det är tydligt vad som är rätt och fel i båda lägren och det handlar om att man har en minst sagt tveksam vetenskaplig grund som man använder för att driva politik. Motsvarigheten till det Pär tar upp här ur klimatdebattsperspektiv är att protesterna i Egypten är resultatet av global uppvärmning. Fniss…

  http://www.theclimatescam.se/2011/02/02/protester-i-egypten-en-konsekvens-av-global-uppvarmning/

 55. Marie Says:

  Erik: Åh nej, inte det där gamla soldatargumentet igen. Man kan inte gnälla över att fler män har dött i revolutioner ifall anledningen till att det är så råkar vara att kvinnor helt enkelt inte tillåts vara med. Det är inte kvinnovälde ifall kvinnor inte själva väljer situationen. Begrips?

  Det andra vet jag ite ens om det är värt att adressera. För all del, varför driver du inte en revolution själv? Inga organisationer får du ha, det är fusk. Se till att skriva dina egna tal, trycka din egen propaganda, och ta absolut inte hjälp av massmedier för att sprida ditt budskap. Framför allt måste du se till att det itne finns några som helst incitament för någon att hålla med dig, annat än på grund av din överlägsna retorik. Inget missnöje, ingen ilska. Vi får väl se hur långt du kommer.

 56. Lasse Says:

  @Rebecka

  Anledningen till min skepsis är att jag inte läst en enda nyanserad, korrekt och ovinklad undersökning som kommer från feministiska sympatisörer

  Har ingenting med män eller kvinnor att göra, vilket är typisk feministretorik. Så fort man kritiserar feminismen så generaliseras det friskt män ställs mot kvinnor eller tvärtom.

  Hittar fortfarande ej själva undersökningen bara flera ensidiga artiklar ?!

  @Marie

  Ska vi köra med fulretorik och härskartekniker som du gör ? debatten tenderar bli väldigt ensidig då, men men ”fine by me” 😉

  Har du lässvårigheter raring, jag har ej fått någon undersökning från Rebecka än så fortfarande saknar den tyngd och relevans. Sen lilla ordningsfröken så refererar jag till 3:e person, vad vill du ha ett intyg från dessa personer att det verkligen är som jag säger.

  Hela debatten började med påståenden om sexuella trakasserier. Där Rebecka påstod:

  ”garanterad att bli sexuellt trakasserad som kvinna i Egypten”

  Vad har det med egyptens äktenskapslagar att göra ?!

  Eftersom vi ändå glidit från ämnet vill jag fråga dig.

  Anser du att det finns några lagar i Sverige som diskriminerar män ?!

 57. Rebecka Says:

  Lasse: Med lite Googlande så finner man mycket. Skulle tro att det är den här, http://ecwronline.org/images/pub/ssh/sexualHarassmentResearchResults2008English.pdf

 58. Lasse Says:

  Ok, skall läsa den i veckan. Överlåter den även med varm hand till vår ”panel” för second opinion.

 59. Marie Says:

  Lasse: han som kallar mig raring och lilla fröken vill prata om härskartekniker… Kommer du ihåg det där om att kasta sten i glashus? Jag har inget intresse av att tala med någon som inte ens klarar att följa sina egna regler.

 60. Erik Says:

  Marie:

  ”Erik: Åh nej, inte det där gamla soldatargumentet igen.”

  Du menar inte det gamla DÖDSsargumentet?
  – vem som dödades under de franska och amerikanska revolutionerna?

  Det är vad jag sade, att folk dör, jag sade inte ett ord om soldater. Du kan visst inte låta bli att försöka tänja gränserna på vad jag säger! Du bara måste se om du kan få in saker som jag inte sade.

  ”Man kan inte gnälla över att fler män har dött i revolutioner ifall anledningen till att det är så råkar vara att kvinnor helt enkelt inte tillåts vara med.”

  Tillåts vara med? I dödssifrfran? Sedan när behöver man ett tryckt inbjudningskort för att dödas i en revolution? Hur sjutton menar du att män skulle hindra kvinnor att dö i revolutioner? Genom att hota att skada och döda kvinnorna om de försöker kanske?

  ”Det är inte kvinnovälde ifall kvinnor inte själva väljer situationen. Begrips?”

  Situationen ifråga är DÖDEN, precis som i fallet med självmord så är det kvinnorna ifråga som väljer sätt att agera som inte garanterar de dör i lika stor mängd som män. Det är kvinnorna själva som väljer att ta piller som de inte dör av istället för att som männen använda säkra metoder.

  De Tjetjenska terroristkvinnorna däremot som deltog i attacken mot Moskvateatern 2002 agerade på sätt som garanterade döden och de blev dödade precis som de manliga när Alpha/Wympel attackerade. Ryssarna gjorde ingen genusananlys, de sköt alla som riskerade bära sprängämnen Men som vanligt var det många fler män….

  ”Det andra vet jag ite ens om det är värt att adressera.”

  Vilka bra svar du har. Det lustiga är hur ni sprider budskapet stackars kvinnor är maktlösa och diskriminerade – parat med att ni beter er som om ni vore världens härskare. Du kanske inte vet att hur man beter sig visar vilken status man anser sig ha?
  Varför tror du kvinnor tycker det är så attraktivt med män som visar SJÄLVFÖRTROENDE och hela tiden efterfrågar män som är trygga i sig själva? Helt enkelt för att de dras till män som ger intryck av att ha hög social status. Att vilja ha ”självförtroende” är lite finare än att efterfråga hög lön nämligen… men ger samma resultat.

  ”För all del, varför driver du inte en revolution själv?”

  För att revolutioner är ekonomiska katatstrofer för sina länder (läs på lite om effekterna för folken i Kina, Sovjet och Frankrike). Vilket är lika sant för den feministiska kulturella revolutionen som började i USA och som vi idag har här och det är en av orsakerna jag bemöter dess värsta dumheter. Så folk skall ha den minsta chans att göra ett demokratiskt val… trots feministers uppenbara censuriver.

  http://aktivarum.wordpress.com/2011/01/28/idiocracy-den-radikala-sociologismens-ansikte-i-sverige/

  ”Inga organisationer får du ha, det är fusk.”

  Jovisst… Och att du bestämmer reglerna… det visar väl hur maktlös och förtryckt du är? Du ser ingen som helst konflikt i det att den maktlösa bestämmer reglerna eller?

  ”Se till att skriva dina egna tal, trycka din egen propaganda, och ta absolut inte hjälp av massmedier för att sprida ditt budskap.”

  Om jag redan styr världen som en del av det onda hemska patriarkatet som förtrycker kvinnor varför skulle jag följa en enda av de där reglerna?
  FUSK?
  Det är den som har makten som bestämmer vad som ÄR fusk. Ditt budskap är att män har makten, hur går det ihop med ditt beteende där du sitter och bestämmer saker vilket är en säker indikator på att du betraktar dig själv som nån som bestämmer?

  ”Framför allt måste du se till att det itne finns några som helst incitament för någon att hålla med dig, annat än på grund av din överlägsna retorik. Inget missnöje, ingen ilska. Vi får väl se hur långt du kommer.”

  OK tillbaks till skolbänken!

  Det är rätt uppenbart du inte kan ett dugg varken om Retorik eller om de grundläggande verktygen Ethos, Pathos och Logos Men det kanske mest absurda är att du trots att du inte har en aning om vad sjutton du babblar om sitter och försöker fantisera ihop vad du TROR det är.

  Alltså helt utan kunskap så babblar du bara på och tror att vad än som kommer ur din mun skall vara sant… Din syn på retorik påminner om lurendrejare som kallar sig ”medier” och låtsas kunna tala med döda. De bara babblar på och hoppas nåt skall råka bli sant.

  ”Framför allt måste du se till att det itne finns några som helst incitament för någon att hålla med dig, annat än på grund av din överlägsna retorik.”

  Retorik ifall du missat det ÄR just att ge folk incitament att hålla med dig i en text. Precis som ståuppkomik är att ge folk incitament att skratta.

  Vad du förespråkar för retorik (alltså de regler du just hittade på) är samma som PK-folk förespråkar för västvärlden, glorifiering av svårigheter, förlorare och att jobba i uppförsbacke, det är så fint så fint med fattiga, svältande kulturer – det är så fult så fult med välmående fungerande kulturer och vår egen kultur är rätt bra – så den skall smutskastas, om vi ens medger den finns alls.

  Det är tack vare folk som er som Sverigedemokraterna är i riksdagen. Inte för att de är så bra utan för att de slutligen fick position som offer, förlorare och minoritetsgrupp och det är de enda som får säga nåt i feministiska pksamhällen.

  ”Inget missnöje, ingen ilska. Vi får väl se hur långt du kommer.”

  Pathos = Känslomässig laddning, alltså ilska, glädje etc… Som sagt du kan inte ett dugg om retorik. Vilket är helt ok – att du däremot hittar på vad fn som helst och tror vad än som kommer ur din mun OM retorik är sant

  Är det inte

 61. Lasse Says:

  @Marie

  Nu har Du glömt att ta din medicin igen, tillbaka till låsta paviljongen…BUMS

 62. Rebecka Says:

  Erik: Helt orelaterat, men vad jobbar du med? Hur får du så mycket tid över till att skriva alla dessa extremt långa kommentarerna (på kvällen OK, men sån den tid folk vanligtvis jobbar/är på lektion)?

 63. Erik Says:

  Rebecka:

  Du har rätt, helt orelaterat men jag förstår du är nyfiken. Jag jobbar med marknadsföring, vi arbetar på kvällen ibland, på dagtid ibland, ibland bäggedera och ibland inte alls.

 64. Lasse Says:

  @Rebecka

  Haft lite mycket de senaste dagarna men jag har börjar läsa undersökningen och ganska snabbt konstaterar jag följande:

  Deras begrepp av ”sexeull harassment” är så bred att det räcker med ”hej snygging” liten vissling eller att man tittar lite extra på en kvinna för att det skall falla under kategorin.

  Så du kan väl gå till dig själv, finns det någon man som tittat lite extra på dig när du gått förbi ?

  Finns många kvinnor som studerat mig lite extra i olika former och situationer enligt definition kan jag alltså tolka det som sexuellt ofredande.

  Redan här faller hela undersökningen på sin egen ”orimlighet” !

  Fortsätter läsandet 😉

 65. Kvinnlig regimkritiker i Syrien var påhittad « GenusNytt Says:

  […] mer här och här. Tack för tipset, Johan! Jag har tidigare bloggat bland annat här och här om hur svenska medier ibland ger kvinnorna äran för frihetskampen i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: