Jämställdhet när skyskrapan brinner

by

Det kom ännu en insändare från gymnasisten Philip Edenborg – han som nyligen skrev insändaren om pojkdiskriminering i skolan. Det bådar gott inför framtiden om alla gymnasiepojkar är som han. Här är Philips andra insändare:

Hej igen Pär!

Under min resa i New York besökte vi Ground Zero och jag kunde inte hjälpa att genusglasögonen for på när jag beskådade ett monument över omkomna brandmän under terrorattackerna. Du kanske kan hjälpa mig för jag hittar inte en enda kvinna ibland de omkomna. Jag bifogar bild (klicka vid behov för att se den större).

Mvh Philip Edenborg

Kommentar: Det är tydligen det ena könet som tar huvudansvar för att offra sitt liv när skyskrapor brinner och rasar.

29 svar to “Jämställdhet när skyskrapan brinner”

 1. Leif Says:

  Jag erinrar mig svagt en artikel där en genusvetare ondgjorde sig över att kvinnor osynliggjordes i tidningarnas rapportering om räddningsinsatserna. Kan den ha uppmärksammats i Genusnytt? Någon som minns?

 2. Leif Says:

  Här är det:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1302&artikel=3584270

  Post i Genusnytt här:
  https://genusnytt.wordpress.com/2010/03/30/genusperspektiv-pa-kriget-mot-terrorismen/

 3. Urban/Moderatmännen Says:

  Underbart inlägg!

  En sak: Det klankas ju på genusvetenskap ofta på denna blogg och visst kan jag i vissa fall hålla med när den är så uppenbart snedvriden. Men är det inte bra att även vi män – yngre och äldre – tar på oss eller putsar våra genusglasögon för att bli medvetna om sakernas tillstånd. Den här bilden hade ju ingen man reagerat över för säg fem, tio år sedan; idag gör allt fler det. Den här samlingen män styrker ju också idén om mäns självuppoffrande moral som vi förväntas upprätthålla, inte minst för kvinnors skull.

  Och jag håller helt med Pär: Är det såhär unga män har börjat resonera på gymnasiet, då ser framtiden verkligen ljus ut!

 4. vmm Says:

  Den feministiska reaktionen på det här kommer bara bli att män inom räddningstjänsten måste diskrimineras genom att kvinnor ska ha förtur och fördelar när det gäller anställningar och att kraven på dom som jobbar inom räddningstjänsten måste sänkas så att också kvinnor kan klara av dom. Dom kommer att säga att den här bilden i sig är ett bevis på att kvinnor är diskriminerade.

 5. Vad har du i byxan Jan? Tjejer knäcker killar! | Helena Palena Says:

  […] i vår lilla svenska wordpressankdamm där Pär Ström på GenusNytt ligger i topp med sina eviga inlägg till förmån för män. Han har till och med […]

 6. Lasse Says:

  @Leif

  Har även jag en minnesbild av den vinklingen.

  OT men ändå värt att notera:

  Jag tog del av den undersökning som trummades ut med buller och bång ang. sexuella trakasserier av kvinnor i egypten.

  Enligt deras definition ingår följande i sexuella trakasserier:

  Noises (including whistling, hissing noises, kissing sound etc.)

  Så med andra ord räcker med en liten vissling för att man skall trakassera en kvinna, än värre om man skulle säga ”hej snyggning” till någon 😉

  Räcker inte med det, fortsätter läsa undersökningen och konstaterar att:

  ”Ogling of womens body” ingår i sexuella trakasserier.

  Så grabbar passa er j-likt noga för att titta lite extra på en kvinna, eftersom Ni då per automatik blir en gärningsman.

  Orimligheten står som spön i backen, är det aldrig något slut på vansinnet ?!

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/02/01/nu-far-kvinnorna-aran-for-upproret-i-egypten/#comments

 7. evitap Says:

  Heja Philip och alla andra duktiga gymnasiepojkar! Det är helt rätt att ni börjar ta för er och gör uppror mot kvinnoväldet i skolan!

  Och när det gäller själva inlägget så är det bara att hålla med. Brandmännen verkligen offrade sina liv där i World Trade Center.

 8. leifer Says:

  Jäkla gubbvälde! 😉

 9. Hanen Says:

  Lasse – det är typiskt västfeministiskt tankegods. I årtionden har dessa rabiata kvinnor gjort allt för att få helt normala beteenden att framstå som sexuella trakasserier.

  Och inte minst här i Sverige, feminismens Saudiarabien. I dagens läge ska du som man över huvud taget inte kunna signalera till en kvinna att du är attraherad. För då är du en mansgris och sexualförbrytare.

  Detta skapar en situation för oss män som är helt sinnessjuk, ett moment 22, en slags Kafkaliknande tillvaro. För de flesta normala kvinnor FÖRVÄNTAR sig att det är männen som ska ta första steget och visa intresse. Det är männens roll att ragga och kvinnans att välja.

  Samtidigt präglas framförallt unga män stenhårt av den det feministiska mansförtrycket i samhället (inte minst i skolan) som säger att om de visar kvinnor normal uppskattning så är de förövare som kränker dessa kvinnor sexuellt

  Tro fan att unga män är helt förvirrade och saknar fast mark i tillvaron. Biologin, sexualiteten och kvinnors förväntningar och reaktioner säger en sak. Feminismens manshatiska ideologer och könsförtryckare säger en annan.

  Ja, det är så sjukt att det finns inte. Som sagt, Sverige – feminismens Saudiarabien.

 10. leifer Says:

  Kanske avslöjar detta ännu en stor brist i feminismen. För det talas aldrig om att ge, att hjälpa. Bara att ta, att få. Dvs 100% egoism.

  Det finns alltså en kultur hos kvinnor där man inte vill riskera sitt liv för någon annan. Och den kritiseras inte av feminismen.

  Frågan blir då om männen ska bli som kvinnorna, eller om kvinnorna ska bli som männen.

  Samtidigt är det svårt att tänka sig en militär, polis, livvakter, brandkår etc som alltid sätter sitt eget liv i första rummet.

 11. me Says:

  ”om de visar kvinnor normal uppskattning så är de förövare som kränker dessa kvinnor sexuellt”

  Vad exakt innebär ”normal uppskattning” som signaleras vid attraktion, som kan misstolkas?

 12. Tobbe Says:

  Jag tycker att man inte ska dra för höga växlar på detta, eftersom andelen kvinnliga brandmän(kvinnor), ”brandpersoner” av det kvinnliga könet är starkt underrepresenterade i brandväseendet, av naturliga skäl.

 13. barfota Says:

  Om man gör allt som står i ens makt för att fånga någons intresse och sedan får uppmärksamhet p.g.a. de egna åtgärder, kan man då kalla det för trakasserier? Eller är det trakasserier och kränkning när man inte tittar också, de har ju trotts allt lagt ned oerhört mycket möda på att synas och höras.

  Helt ärligt så tycker jag det är rena fånerier att ha lagar (eller ens förslag) som bygger på så vaga subjektiva grunder. Skriv nu inte att jag har fel för då uppfattar jag det som förföljelse, kränkning och trakasserier 😀

  Var kan jag hämta mitt skadestånd?

 14. barfota Says:

  @Tobbe
  Nej du menar väl ungefär som Egypten. Höga växlar skall bara dras man bara om man hittar 1 kvinna på 100 eller fler män.

 15. Hanen Says:

  Ja du me, om jag som man exempelvis tittar på min attraktiva kvinnliga kollega för länge, försiktigt rör hennes arm i något sällskapligt sammanhang, eller ger henne en komplimang så har jag enligt den svenska statsfeminismen förgripit mig sexuellt på henne. Jag är en mansgris och ett patriarkalt äckel.

  Problemet är bara att det är exakt dessa beteenden som vi människor använder när vi är attraherade av en potentiell partner och vill visa det. Vi söker ögonkontakt, tar försiktigt på varandra, ger komplimanger och söker bekräftelse.

  Jag hade själv problem med detta när jag var yngre. För även om jag är född i början av 70-talet så var skolan redan då smittad av sjukdomen feminismen. Vi pojkar fick lära oss av våra fröknar i palestinaschalar och näbbskor att allt vi gjorde som egentligen var ett helt normalt beteende mellan pojkar och flickor var fel och förbjudet.

  Jag var så störd av detta i tonåren att jag inte ens vågade visa minsta intresse för tjejer. Jag var helt enkelt livrädd för att jag skulle framstå som en typisk mansgris, vilket jag såklart inte ville. Och jag vet att jag inte var ensam om detta. Har hört så många män beskriva exakt samma upplevelser.

  Problemet är bara att oavsett vad feministerna tycker, tänker och säger så uppskattar kvinnor av naturen män som tar för sig. Alltså signalerar kvinnor att de vill bli uppmärksammade, uppskattade och flörtade med. Och detta försätter som sagt oss män i en idiotisk situation.

  Å ena sidan har vi de naturliga förväntningarna fån kvinnorna om att ta första steget. Å andra sidan har vi det feministiska hotet om att bli betraktade som sexualförbrytare om vi gör det.

  Som sagt. Sverige, feminismens Saudiarabien. Ett sjukt jävla land…

 16. barfota Says:

  😳 Rättelse.
  @Tobbe
  Nej du menar väl ungefär som Egypten. Höga växlar skall bara dras om man hittar 1 kvinna på 100 eller fler män.

 17. Little Doggie Says:

  Inte vill jag då ha några kvinnliga brandmän om de inte ser ut som Tamara Press

 18. Tweets that mention Jämställdhet när skyskrapan brinner « GenusNytt -- Topsy.com Says:

  […] This post was mentioned on Twitter by GenusNytt, Gotlandsenahand. Gotlandsenahand said: Jämställdhet när skyskrapan brinner « GenusNytt http://ow.ly/3QP8j […]

 19. leifer Says:

  Tobbe

  Kvinnor är försiktigare, tar mindre risker, är mer rädda om sig själva. Det är kanske både kulturellt och biologiskt. Ex är det ju en bra strategi för en mor i ett natursamhälle att ta det försiktigt så att inte barnen riskerar att förlora sin livlina.

  Nu hyllas ju kvinnans försiktigare ”kultur”. Män risktagande kultur kritiseras och problematiseras. Att kvinnor är försiktigare vilket gör att dom t.ex. inte är lika bra på att framhäva sig själva, löneförhandla, ta chefsroller etc ska ju lösas i feminismens namn genom olika åtgärder. Ex genom att curla och gulla med unga tjejer. Tanken är då att kvinnors kultur är bra men att den är lite för försynt för att få fäste och få en framträdande roll.

  Men hur blir då allt detta när det sätts i perspektivet människor som ska riskera sitt eget liv för andras? I en typisk riskbransch?

  Man undrar också feminismens syn på de män i exemplet och deras ”kultur”. Tog dom för stora risker? Är det meningen att man ska dö på jobbet? Dvs vill dom ändra då dessa brandsmäns arbetsmetoder. Eller är tanken att man ska kvotera in 50% kvinnor i feminismens namn för att dom just är kvinnor, och att dom sen ska arbeta precis som männen?

  Här avslöjas igen feminismen med brallorna nere. Att problematisera kvinnors kultur är ett stort fet NEJ, ändå så säger dom sig kämpa för båda könens jämställdhet.

 20. Musse Pig Says:

  Jag vet förstås inte, men jag tror att kvinnor i genomsnitt är lika modiga och beredda, om så krävs, att ta ansvar i riskfyllda situationer som män är. När det gäller att jobba i räddningstjänsten så ska givetvis könet inte spela någon roll, däremot så ska samma fysiska och psykiska kompetenskrav gälla alla. Jag vet många kvinnor som är synnerligen orädda och många män som gärna gömmer sig i mängden och vice versa. Jag kan för egen del lätt erinra mig såväl situationer där jag modigt stått upp, som situationer där jag tvekat och hållit mig i bakgrunden. Jag var en gång på en föreläsning med general Adolf Ehrnrooth. Det jag särskilt minns är att han bestämt hävdade att ingen kan veta i förväg vem som agerar rationellt och ansvarstagande i en riktigt livshotande situation och vem som bryter ihop. Man vet inte själv. Nu talade han visserligen om extremt livshotande och chockerande situationer som nästan bara frontsoldater upplever, men vem som är modig eller kollapsar av pressen när det verkligen gäller bör nog vara osagt. Återigen, jag tror inte att kvinnor är sämre rustade än män för ”hjältedåd”.

 21. leifer Says:

  Musse Pig

  Är också en åldersfråga, unga människor är mer orädda för sin egen hälsa.

  Men annars hur du ganska säkert fel, män som grupp är mer riskbenägna och mindre rädda om sin egen hälsa än kvinnor.

  Dessutom är män betydligt större och starkare än kvinnor överlag. Män har andra typer av muskel-fibrer.

  Du börjar alltså nästan låta som en feminist när du blundar för dessa trots allt stora skillnader.

 22. leifer Says:

  Har förresten märkt detta med ”ha ryggen fri” kontra riskbeteende även i andra sammanhang ex banktjänstemän. Kvinnor ska ofta följa alla regler och vill aldrig ta en personlig risk för att t.ex. underlätta för kunden. By the bok är viktigare än nånting annat för dom. Positivt eller negativt?

 23. Musse Pig Says:

  Jag har inga klagomål mot kvinnor i allmänhet. Det är bara feministerna som jag ger på käften.

 24. JD Says:

  ”När flygplanen träffade World Trade Center den 11 september 2001 störtade även den amerikanska jämställdheten samman. I media, populärkultur och politisk propaganda trycktes könsrollerna tillbaka flera decennier. De gamla cowboy-idealen med starka machomän som beskyddar ömtåliga kvinnor kom åter att dominera. ”

  Terrordådet var alltså en katastrof för feminismen!?

  http://www.abf.se/press-nyheter/Nyheter/2008/Feminism-i-fokus/

 25. leifer Says:

  Musse Pig

  Jaha, och vad var det för svar på det jag skrev???

 26. Ritsurei Says:

  @Musse Pigg

  Du ska inte förglömma att dagens kvinnor som åkt gräddfil hela livet och sluppit att ta en massa risker just p.g.a. feminismen. Det är dessa som idag är kaxiga och självsäkra utåt sett men som är ytterst osäkra inuti.

  Ska jag köpa en hund så köper jag inte den mest bjäbbiga som sedan gömmer sig under en matta när någon unge smäller av en smällare i närheten.

 27. leifer Says:

  Musse pig

  Inte bra när du tar på dig helgonglorian och antyder att jag klagar (kritisk hållning som saknas relevans) på kvinnor. Därför önskade jag ett klargörande från dig. Inte att du säger nåt tveksamt och sen stoppar huvudet i sanden, det är fegt.

 28. Daniel Says:

  Om du är en s.k. ”jämställdist” så ska man väl se de på det viset att det är deras yrke, utbildning och hjärna som har gjort att dessa tappra män miste sina liv för att rädda andra människor, inte deras kön?
  Sedan är det uppenbart att fler män än kvinnor har valt brandman som ett yrke, därav är det fler män som dog.

 29. Carl Magnus Says:

  @Musse Pig
  ”Jag vet förstås inte, men jag tror att kvinnor i genomsnitt är lika modiga och beredda, om så krävs, att ta ansvar i riskfyllda situationer som män är. När det gäller att jobba i räddningstjänsten så ska givetvis könet inte spela någon roll, däremot så ska samma fysiska och psykiska kompetenskrav gälla alla. Jag vet många kvinnor som är synnerligen orädda och många män som gärna gömmer sig i mängden och vice versa. Jag kan för egen del lätt erinra mig såväl situationer där jag modigt stått upp, som situationer där jag tvekat och hållit mig i bakgrunden. Jag var en gång på en föreläsning med general Adolf Ehrnrooth. Det jag särskilt minns är att han bestämt hävdade att ingen kan veta i förväg vem som agerar rationellt och ansvarstagande i en riktigt livshotande situation och vem som bryter ihop. Man vet inte själv. Nu talade han visserligen om extremt livshotande och chockerande situationer som nästan bara frontsoldater upplever, men vem som är modig eller kollapsar av pressen när det verkligen gäller bör nog vara osagt. Återigen, jag tror inte att kvinnor är sämre rustade än män för ”hjältedåd”.

  Instämmer till fullo bra skrivet.

  /CM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: