Nu ska antalet kvinnor på scen ökas

by

Det kom ett tips från en GenusNytt-läsare vid namn Kristin (samma läsare som tipsade tidigare idag om att män bör lämna över ratten till kvinnor). Hon skrev:

”Har just läst dagens Hallands Nyheter. kunde bara inte låta bli att skicka artikeln. Som vanligt få kvinnor på scen. Men två kvinnor på stora bilder, en liten infälld man. Snart kan jag inte öppna en tidning utan att hitta propaganda. Puh.”

Nedan ser du Kristins foto av artikeln (som jag inte hittat på nätet). Klicka vid behov för att se den större.

Man måste ställa sig frågan: Är det ett självändamål med många kvinnor på scenen? Det kanske finns naturliga förklaringar till att så är fallet? Är verkligen könsfördelningen det viktigaste för tidningen att skriva om när det gäller föreläsningar och uppträden? Är inte detta ett exempel på genushysteri?

Jag ser i alla fall att tidningen har lyckats kompensera underskottet på kvinnor på scen med ett överskott på kvinnor i den aktuella artikeln. Där är de 100 procent. Vilket torde innebära att kvinnor är våldsamt överrepresenterade i tidningen jämfört med vad som egentligen är motiverat med hänsyn till den verklighet som framkommer i programmet över föreläsningar och framträdanden. Konsekvensen blir att tidningens läsare inte får en representativ bild av verkligheten.

Här kan du läsa om ett projekt med så kallade tjejsatsningar för att kraftigt öka antalet kvinnor som syns på scenerna i Sörmland. Kommentar: Det är lite märkligt om kvinnor inte ska behöva ta sig fram av egen kraft i sin artistkarriär, utan bli curlade till scenerna. Det kallas positiv särbehandling och är en form av mansdiskriminering. Det finns en hel del andra så kallade jämställdhetssatsningar som inbegriper Sveriges scener.

Jag undrar hur länge Sveriges män tänker finna sig i att så ofta bli könsdiskriminerade. Ännu så länge verkar de flesta tycka att det är helt i sin ordning, av den dånande tystnaden att döma.

PS: Något helt annat. Aftonbladet Kultur skriver idag om på det principiella planet om upproret i Egypten. En enda bild får illustrera revolten – nedanstående bild. Jag säger inte mer. Tack för tipset, Den Vandrande Vålnaden.

 

Annonser

7 svar to “Nu ska antalet kvinnor på scen ökas”

 1. David Holman Says:

  Haha. Jag hade kunnat köpa att man hade denna bilden på de egyptiska kvinnorna om texten till bilden var utifrån vinkeln: vad motiverar de relativt få kvinnorna som protesterar att gå ut på gatan?

 2. michael Says:

  Statsministern intervjuas på tv4 om bilden av sverige som sprids han talar om kvinnors rätt inte ett enda ord om mäns rättigheter detta säger allt om sverige idag

 3. En läsare Says:

  Det konstiga är att män har tagit sig till sina positioner av egen drivkraft. Det har inte handlat om några gratisluncher.

  Det betyder att om vi skulle vända på situationen och kvotera in män, så skulle situationen antagligen bli ”än värre”.

  Varför inte vara objektiv och låta den bäste få rollen?

  Om Robert De Niro vuxit upp i det här landet hade vi förmodligen aldrig fått se hans storhet.

 4. Pether Says:

  Ang Egypten. DN har ett bildspel med 144 bilder.
  Titta igenom dem.

  Inte en kvinna ses till på alla de bilder som visar stora folksamlingar.

 5. barfota Says:

  @michael

  ”Statsministern intervjuas på tv4 om bilden av sverige som sprids han talar om kvinnors rätt inte ett enda ord om mäns rättigheter detta säger allt om sverige idag”

  Ja och bra betalt får han för att ljuga också 😀

 6. fredrik Says:

  Jag läste på SvD att FI! tycker att kvinnor nämns för lite i media när det gäller revolutionerna i egypten och tunisien. Pärs syn på detta vore lite roligt. 🙂

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lyssna-pa-kvinnorna-i-nordafrika-och-mellanostern_5923617.svd

 7. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Detta j….. genus!! Men det är klart,det genererar bidrag!

  ”Pedagogisk verksamhet

  Teater Halland arbetar ofta mot grundskolan och gymnasiet utifrån specifika teman. Under 2010 har satsningar gjorts på genus- och HBT-relaterade frågeställningar, något som varit synligt i repertoaren och i den pedagogiska verksamheten samt i workshopar, föreläsningsserier och lärarutbildningar runt föreställningarna.

  I samband med föreställningar för barn och unga bedriver Teater Halland pedagogiskt arbete, ett uppdrag som växer allt mer. Anledningen är dels en ökad efterfrågan, dels det nya Skapande skola-uppdraget.

  I det pedagogiska arbetet erbjuder Teater Halland sina resurser av kunnande, kontakter och seminarieverksamhet av både praktisk och teoretisk art till i första hand skolor men även till föreningsliv och amatörteater. Det innebär bland annat pedagogiska verkstäder och föreläsningar knutna till teman och föreställningar i repertoaren. Vad gäller genus-, mångfalds- och tillgänglighetsteman arbetar teatern kontinuerligt med dessa frågor.”

  http://www.regionhalland.se/sv/utveckling-och-tillvaxt/omrade/kultur-i-halland/ovriga-kulturuppdrag/teater-halland/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: