Pojkar får de sämsta träningstiderna

by

Från feminister hör vi ofta påståenden om att flickor/kvinnor får mycket sämre träningstider vid idrottsanläggningar än pojkar/män. Det anses utgöra en del i ”det vanliga kvinnoförtrycket”. Här är några sådana påståenden*:

– I DN formulerar sig Thomas Lerner på följande sätt: ”Tjejerna får de sämsta träningstiderna och de sämsta resurserna”

– Fritidsforskaren Hans-Erik Olson citeras på följande sätt i DN: ”När det gäller konståkning har Sverige under de senaste decennierna inte utmärkt sig i VM-sammanhang. Därför får skridskoprinsessorna hålla till godo med de tider som blir över när hockeygrabbarna fått sitt. Som tisdagskvällar klockan 22”

Nu har en uppmärksam jämställdist som läser GenusNytt upptäckt att Stockholms stad 2003 gjorde en mycket noggrann undersökning av saken. De gick till botten med den påstådda kvinnodiskrimineringen. Detta resulterade i en rapport med titeln ”Får flickor de sämsta träningstiderna?” Vad tror du slutsatsen blev? Jag citerar ur rapporten:

”Figuren visar tydligt att det är vanligare med ”dåliga” träningstider för pojkar/män än för flickor/kvinnor. Även om könsskillnaderna varierar och i några fall är relativt små, gäller dock att andelen pojkar/män som har dåliga träningstider hela tiden är större än andelen flickor/kvinnor som har detta.”

Jag citerar mer:

”I alla åldersgrupper har pojkar/män i högre grad än flickor/kvinnor tilldelats tider efter kl 20.00 på vardagar. Pojkar har också med ett undantag i högre grad än flickor fått tider efter kl 21.00 på vardagar. Samma gäller också i huvudsak för tider efter kl 19.00 på fredagar samt efter kl 17.00 på lördagskvällar.”

Så här sammanfattar Stockholms Stad sin rapport:

”Resultaten i den här rapporten visar att flickor/kvinnor som grupp inte får sämre träningstider i sporthallar/skolidrottshallar än pojkar/män i Stockholms stad. Det motsatta förhållandet råder snarare.”

Sedan ställer rapportskribenterna en intressant fråga – varför får pojkar sämre träningstider? Så här resonerar de själva i rapporten:

”Det kan vara så att stadens och idrottsrörelsens tydliga mål om jämställdhet har påverkat klubbarnas fördelning av tid mellan pojkar och flickor. Detta kan ha förstärkts av att föräldrar har ställt krav på att flickor ska få de tidiga träningstiderna på kvällarna och att flickor själva har formulerat samma krav med hänvisning till att de är rädda att vara ute sent på kvällarna.”

Sens moral: Det finns många feministiska myter som valsar runt i media. Media citerar varandra och myterna blir allt djupare befästa. Trots att de är just – myter.

Nu gällde den här undersökningen Stockholm, och inte hela landet. Men från och med nu tycker jag att den som kommer och påstår att något kön systematiskt missgynnas när träningstiderna delas ut ska basera sitt påstående på en noggrann utredning – eller i avsaknad av sådan hålla tyst.

För övrigt – undersökningen gjordes 2003. Jag undrar om – och i så fall i vilken riktning – som könsfördelningen på bra/dåliga tider har förändrats under de åtta år som gått.

Tack för tipset, Manne! Du kan läsa rapporten här.

*) Dessa citat är hämtade ur rapporten.

Uppdatering: Här kan du läsa om en undersökning från Riksidrottsförbundet från 2007, som kom fram till att flickor får något bättre träningstider än pojkar. Samma sak som i Stockholm, alltså. De undersökte ungdomslag i sju idrotter i 400 föreningar. En jätteundersökning alltså. Tack för tipset, NisseNyfiken

Annons

28 svar to “Pojkar får de sämsta träningstiderna”

 1. Hanen Says:

  Detta är en del av feminismen mycket medvetna strategi. Skapa en känsla av att kvinnor förtrycks ur alla perspektiv, sedan kan du påstå precis vad fan som helst utan fakta och folk kommer att tro på det du säger.

  Och så bygger du samtidigt upp ett hat mot pojkar och män. Attityden att vi glider på räkmackor, och så vidare.

  Det är EXAKT samma strategi som rasister använder.

 2. leifer Says:

  Feminismen säger att kön är en social konstruktion. Sen verkar man för att könet flicka ska favoriseras. Snacka om hål i huvudet.

 3. Toddan Says:

  Annika Lantz paradgren i P4 var att gnälla på diskriminering av flickor och kvinnor inom idrotten. Som tur är slipper man höra henne mer på fredagseftermiddagarna, till fördel för Uggla.

 4. Lasse Says:

  @Hanen

  Mycket klockren analys.

  Samma strategi som alla totalitära ideologier använder för att förtrycka och rensa bort en viss folkgrupp.

  I det här fallet vita män.

 5. NisseNyfiken Says:

  Även riksidrottsförbundet gjorde 2007 undersökning i ämnet som resulterade i en rapport Analys av träningstider inom föreningsidrotten – en studie i sju lagidrotter sett ur ett ålders- och könsperspektiv som kommer fram till samma resultat, nämligen att de skillnader som finns snarare är till tjejernas fördel.

  Om rapporten på SR
  Ytterligare kommentar om rapporten

 6. Mensan Says:

  Nej det här fallet handlar snarare om pojkar och inte vita män. Vita män på motionsnivå kan nog klara av lite senare träningstider.

  Alla kan se att pojkar dessutom diskrimineras i skolan och detta lär inte göra saken bättre då pojkar får svårt att hinna med att få tillräckligt med sömn efter sina sena pass. Som gör att motivationen för skolarbetet sjunker ytterligare.

 7. Jocke S Says:

  Ja vart skall dettta sluta, tydligt att vi länge levt i feminismens 1984!!!
  Besviken på Thoma s Lerner som jag träffat och utväxlat mail med ett par gånger. Han var ju den som tog upp ”Kvinnors våld mot män” i fyra faktagrundade artiklar för några år sedan. Hedervärt! (Kolla på nätet den som vill) Blev han mobbd på tidningen…? Trycket måste vara stort ipå Damens Nyheter.

 8. Connor Says:

  @ Pär

  Kan du/ni/vi inte sammanställa feministmyterna så att man kan få det samlat på ett ställe? Det skulle vara ett kraftfullt dokument!

 9. Lasse Says:

  @Mensa

  Självklart så menar jag hela det vita manliga könet oavsett ålder.

 10. Stenflis Says:

  Morgonpasset sitter i SR P3 och ondgör sig över män, och underförstått säger att ALLA män är våldtäksmän.

  http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=2901329&codingformat=.m4a&metafile=asx
  Klippet är strax över 5 minuter långt.

  ”Framförallt ensamma män som inte har hund…”
  ”För de har ingen rätt att jogga”
  ”För att är de ute och går utan hund eller alldeles för liten hund. Då är det misstänkt”
  Vilket betyder, alla män utan hund eller med liten hund ÄR våldtäksman.

  ”som tips, ska jag ha en nyckel eller med något vasst då rädd, till den där MANNEN utan hund”
  Åter igen, män utan hundar, eller som har små hundar är våltäksmän.

  http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=2901332&codingformat=.m4a&metafile=asx
  Strax under 5 minuter.

  ”Om det dyker upp en människa, då är vi ju på så sätt känna oss utlämnade till den enda människan.”
  ”Jag har ett tips där, kan vi inte anlita en MAMMA med TRE BARN som sitter och stickar där, som inger mys”…
  ”Hon kan ha en pistol också om det kommer en MAN”
  ”En pickadoll”
  ”Så HON har lite makt!”

 11. Torstensson Says:

  ”att flickor själva har formulerat samma krav med hänvisning till att de är rädda att vara ute sent på kvällarna.”

  Så står det alltså i rapporten.

  Rent statistsik så är det större sannolikhet att en kille på väg hem från träning blir misshandlad än att en tjej blir det. Så av den anledningen borde ju killar ha de tidigare träningarna så dom slipper misshandlas en sen kväll.

 12. Torstensson Says:

  Eftersom jag på senare tid fått upp ögonen kring killarnas sitation på högskolan där tjejer är i majoritet och anses duktigare (bättre på att fjäska och tycka som lärarna vill) så undrar jag ifall det finns rapporter av följande slag.

  Finns det en rapport som visar hur bra unga studentskor har det ekonomiskt jämfört med jämngamla studerande killar? Under min egen studietid var det mer regel än undantag att de studerande tjejerna hade sambo som jobbade och kunde stötta dom ekonomiskt. Inte helt oväntat hade tjejer tillgång till all kurslitteratur medan killar drog sig för att köpa alla böckerna på en och samma gång.

  Sånt påverkar studieresultaten också hävdar jag. Jag vet själv hur jag for omkring som fattig singelkille och rotade i alla lantsorsbilbiotek efter kursböcker som jag inte hade råd med. Under tiden satt Lisa hemma hos sin snickar-sambo och förkovrade sig i böckerna han hade köpt åt henne.

  Lite tillspetsat men såg inte ni andra samma sak under er studietid?

  Man kan fråga sig; Hur mår våra unga män på våra högskolor egentligen?

 13. leifer Says:

  Torstensson

  Sant att många tjejer som pluggar har en kille som tjänar pengar och betalar det mesta. Det omvända är nog ganska ovanligt?

 14. Torstensson Says:

  Leifer

  En effekt av tjejers bättre ekonomiska sitation under studietiden jus ti detta fallet blir ju att tjejer införskaffar kursmaterialet snababre än killar och kan sätta igång med uppgifterna snabbare. Inte helt sällan så hade väldigt många tjejer all kurslitteratur på bänken framför sig vid andra föreläsningen och vilken bild får man som lektor av det? Att tjejer är flitigare än de lata killarna.

  Det tror jag.

 15. Anton Says:

  På mitt universitet så känner jag nästan ingen tjej som är singel, men däremot så är de flesta faktiskt ihop med en annan student och jag tror inte att man vinner något på det ekonomiskt sett.

  Nu för tiden kommer man väldigt långt med bara CSN+Lån om man inte slösar pengar på onödigheter som fina kläder, dyra leksaker eller sprit.

 16. Jocke S Says:

  Anton, generellt. Kvinnor gifter sig/flyttare ihop tidigare med äldre män, en del som redan har jobb. På så vis får de förra snabbare ekonomiskt oberoende, status osv. Och sedan dör männen tidigare också, och arvet går till henne, inte till barnen, om de ej har äktenskapsförord vilket alla sådana män borde se till att ha.

 17. Anton Says:

  @Jocke S
  Jag tror ändå att det är mer undantaget än regel att folk gifter upp sig så mycket, oftast handlar det väl bara om ett par (~4?) år?

  @Torstensson
  Jag upplever i alla fall att, i allt som inte är projektkurser, så är det tentamen som avgör betyget på en högskola. Allt jag säger är att även med den sämsta tänkbara ekonomiska grunden så är det möjligt att köpa kursböckerna om man är beredd att ta fullt studielån och hålla igen lite på livets nöjen.

 18. Torstensson Says:

  Anton

  Man får hålla igen rättmycket på livets nöjen för de pengarna man får av CSN. Studenter som inte får pengar av en partner eller sina föräldrar lever på fattigdomsnivån.

 19. Jack Says:

  Det intressanta, i det större sammanhanget, är inte att bara pojkar får sämre träningstider utan att det finns sådana oceaner av lögner anknytet till kön.

  Så vi upptäcker att pojkar är motarbetade även utanför skolan. Allt i linje med vår tidsanda som säger att alltid motarbeta män och pojkar.

  Man måste börja fråga sig, om man inte gjort det innan, vilka och vad är det i dessa personer som får dem att generera dessa lögner?

  Det måste väl vara ganska klart för de flesta att sådana personer inte har goda utan uppenbart negativa avsikter.

 20. Jack Says:

  Har själv levt under svältgränsen på CSN. Allt handlar om hur mycket hyra man har.

 21. leifer Says:

  NU en stor replik mot Pär Ström och andra som tar upp detta med män som diskrimineras. Gunilla Brodrej skriver på Expressens kultursida idag med rubriken ”hannarnas helvete”. Hon avslutar texten med orden ”Trodde ni att det var synd om mannen? Det är precis som vanligt”.
  Jag tolkar det alltså som att hon menar att det är bara gnäll och inga verkliga problem. Offer-privilegiet får alltså inte utmanas och den har kvinnan. Särskilt menar hon säkert att såna som Pär Ström har det bra och har ingen orsak att gnälla.

  Replik Pär? 🙂

  http://www.expressen.se/kultur/1.2327593/hannars-helveten

 22. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”Det motsatta förhållandet råder snarare.”

  En politisk korrekt och försiktig punktering av de feministiska myterna, helt ok, som banar väg fler för fler granskningar av statsfeminismen.

  Julian Assange supporters plan protests worldwide

  Stay tuned!

  The Police – Truth Hits Everybody Live

 23. 50/50 Says:

  Luktar ridderlighet om det här, som kille förväntas man ju tåla en hel del.

 24. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

 25. 3pa2 Says:

  Att vara feminist och politiskt korrekt i det här landet går hand i hand.
  Fy fasen
  Inte lätt vara kvinna och ickefeminist här inte.
  Men ändå står jag stadigt i tron att jag vinner i längden.
  Sen får folk gapa hur mycket de vill att jag är osolidarisk mot mitt eget kön och politiskt okorrekt……………..

 26. barfota Says:

  Här får pojkar definitivt de sämsta träningstiderna.
  Jättelik idrottsanläggning bara för kvinnor i Malmö

 27. Flickor har INTE sämre träningstider « GenusNytt Says:

  […] har jag bloggat om en undersökning som Stockholms stad gjorde av hur träningstiderna fördelas mellan pojkar och […]

 28. Malmö stad genusutbildar 20.000 anställda « GenusNytt Says:

  […] könsskillnad avseende attraktiva tider kunde återfinnas. När Stockholms stad gjorde en liknande studie visade det sig att tjejer fick något bättre tider än killarna – inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: