Nu ska kvinnors företag stärkas – igen

by

Här kommer ännu en ”satsning” på kvinnors företag.

Nationella sekretariatet för genusforskning meddelar att ett utvecklingsprogram för att stärka kvinnors företag just har påbörjats. ”Bakgrunden till utvecklingsprogrammet är att tillväxten i kvinnors företag är lägre än i mäns företag, och målet är att ge entreprenörer ökad kompetens och drivkraft för fortsatt tillväxt”, skriver de på sin sajt.

Jag undrar varför det är lägre tillväxt i kvinnors företag än i mäns företag? Jag undrar också om det är samhällsekonomiskt optimalt att inte satsa på de företag som har mest växtkraft?

Programmet finansieras av Interreg och genomförs inom forsknings- och utvecklingsprojektet Kvinnliga tillväxtentreprenörer. Mittuniversitetet, Högskolan i Nord Tröndelag (HiNT) och Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU) samarbetar för att öka kunskapen om tillväxt i kvinnors företag.

Jag undrar hur män som under hård kamp och stora uppoffringar kämpar för att starta och/eller expandera sina företag känner inför dessa återkommande satsningar som de är utestängda från på grund av sitt kön. I värsta fall kan de ju få se en av sina värsta konkurrenter få stöd – med skattepengar – som de själva har fel kön för att få ta del av.

Denna blogg är anhängare av jämställdhet. Det betyder lika rättigheter och skyldigheter oavsett kön.

Läs mer här. Tack för tipset, Erik!

En helt annan sak: Så här ser det ut i protesternas Bahrain (från SvD idag). Memorera bildens innehåll, och tänk på det när påståendena sedan kommer att det var kvinnorna som gjorde revolution i Bahrain.

Annonser

17 svar to “Nu ska kvinnors företag stärkas – igen”

 1. Stina Says:

  Hör ni killar…. skjut inte på allt som rör sig.

  Det finns en massa dumheter ”därute” i jämställdhetsdebatten.

  Gnäll inte på allt. Ta inte över den gamla ”kärringmentaliteten”.

 2. ParStrom Says:

  Stina:
  Kan du utveckla ditt resonemang?

 3. Trio Says:

  @Stina

  Precis. Män som inte tycker att det är okej att de blir diskriminerade och utestängda pga sitt kön är ”kärringar”… Eller hur?

 4. Lorem Ipsum Says:

  Tillväxt i företag kommer från det faktum att efterfrågan på varan eller tjänsten överstiger företagets leveranskapacitet. Så om vi har dålig tillväxt så tyder det på att efterfrågan inte är så stor. Det kallas kapitalism och är en av grundbultarna i det moderna västerländska samhället.

  Om tillväxten är sämre bland företag som startas av kvinnor så kanske man måste titta på typen av företag som kvinnor startar.

  Finns det statistik över vad kvinnor startar för sorts företag och inom vilka branscher?

  Finns det undersökningar som tittar på vad kvinnorna har för motiv med sitt företagande. Att vara sin egen? Att starta ett imperium? Att dom är obotliga entreprenörer?

  Har vi några kvinnliga egna företagare här? Berätta, för jag är genuint intresserad.

 5. robjoh Says:

  Frågan du borde ställa Pär är faktiskt varför i hela friden ska staten blanda sig i kapitalismen överhuvud taget.

 6. Wagner Says:

  ”Så här ser det ut i protesternas Bahrain (från SvD idag). Memorera bildens innehåll, och tänk på det när påståendena sedan kommer att det var kvinnorna som gjorde revolution i Bahrain.”

  Ja det är ju bekant. Men ändå är det bara män i dom olika länderna som blivit dödade (eller?) och hur kommer det sig?

 7. Torstensson Says:

  Stina

  Var nu en god kvinna och sluta klaga på att du diskar så mycket.

  (Ungefär lika provocerande.) Stick.

 8. Jocke S Says:

  ”Tillväxt” är ett kluvet begrepp…Kanske man avser att kvinnor skall växa till sig? 🙂
  Men skattemedel skall väl tilldelas rätttvist? Man kunde ju isf satsa lite på utslagna män som komplement?
  Eller öka kvaliten på typiskt torftiga mansjobb, som soptömningen?
  Det skulle kanske kunna minska på ”tillväxtens” tillväxande baksida, sopberget? Ett halvt ton sopor per svensk och år enligt SVT idag…

 9. Dr. Jonsson Says:

  Som Lorem Ipsum säger, så är det efterfrågan som gör att ett företag kan växa. Ibland finns en efterfrågan, ibland får man skapa den själv, och ibland måste man ”leta upp” den genom att nätverka och odla sina affärskontakter. Den som lyckas bra med det växer mer än den som lyckas dåligt.

  Nystartade kvinnoledda företag är praktiskt taget dömda på förhand att (i genomsnitt) lyckas sämre pga horder av coacher, mentorer och andra förståsigpåare som föser in dem i ”Nätverk för kvinnliga företagare” vilket blir deras huvudsakliga kontaktyta i näringslivet.

  Eftersom inget motsvarande finns för manligt företagande, så kommer männen att nätverka med 75–100% (*) av marknaden som potentiella kunder och partners, medan kvinnorna siktar in sig på att huvudsakligen nätverka med 25% – vilket dessutom tydligen är den fjärdedel som har sämst tillväxt. Ur denna fjärdedel (som växer sämst) får de sina mentorer, coacher och förebilder tilldelade.

  Då är det inte konstigt att kvinnoledda företag växer sämre.

  Nätverk för kvinnligt företagande, tjekvällar mm är enligt mig den mest förödande konkurrensnackdelen som kvinnligt nyföretagande dras med. Så länge som det tillåts pågå så kommer kvinnoledda företag att (i snitt) gå sämre än manligt ledda.

  Jag har under flera år lekt med tanken att föreslå mig själv som mentor för kvinnor som startar eget i mitt närområde. Så att de skulle få lyfta blicken lite från det här ”kvinnor kan” perspektivet och fokusera på sin idé och att tjäna pengar istället. Tror det skulle tjäna dem väl så bra som tjejkvällar.

  (*) Snabbgooglad källa på c:a 75/25% (finns antagligen bättre):
  http://www.byggindustrin.com/nyheter/kvinnligt-foretagande-okar-langsamt__768

 10. Jack Says:

  intressant film:

 11. Jon Says:

  Vem skulle säga att det var kvinnorna som demonstrerade? dom får ju inte gå utanför dörren utan sina män?

  Vartenda samhällsförslag som är till för kvinnans utveckling behöver inte tas bort för att öka jämställdheten. Man kan verka för samhällsförslag för män eller man kan se det som ett kortsiktigt förbättrande. missförstå mig rätt, man ger stöd kortsiktigt (runt 5-10 år) för att det sedan ska leva sitt eget liv. Oavsett om man håller med om vad jag säger eller inte är det viktigt att ta upp hela resonemanget och bemöta dessa, istället för att endast ta ut det som tilltalar en själv. Det saknar jag i en blogg som denna. Det är mycket, mycket tråkigt.

 12. Orakad Feministflosklerskrivande bitch som fått för lite k*k under åren Says:

  Törstensson!

  Eftersom du vet så mkt om kvinnor, då också om mig eftersom jag är kvinna: att vi vill ha sex me de män som utnyttjar sin maktställning och som vi väljer att kritisera för detta. En utförlig analys om min och mina kvinnliga kamraters sexuella lust. Se kommentarsfältet om Berlusconi.

  Hör här: Utifrån bilogi och erfarenheter jag har mött många ilskna gubbstruttar i 50-60 årsåldern. tyvärr är det ju så att sexlust minskar, viagran räcker inte till och den sexuella frustrationen tar över, det går överstyr. Demensen börjar smyga sig fram och man känner sig inte längre som en karlakarl. Och det är ju tråkigt, kvinnorna tänder inte längre på en vilket leder till en helt naturlig frustration som växer med åren. Hatet stiger. snorren hänger å dinglar. Maktlöshet. Man tar faktiskt åt sig av den där jädrans kvinnokampen. Går där ute i samhället å skriker Halva makten hela lönen. Trams, tänk på mig då.

  Nej nu får det vara nog, jag vill ha en kvinna som tar mig för en man oavsett ålder! Men nej juste, biologin sätter käppar i hjulen. Vilsenhet är en helt naturlig och accepterad egenskap i vårt samhälle. Så var inte rädd.

 13. vmm Says:

  Ja, hur man känner sig som man när ingen vill att man bedriver företag… Ja, just känslan är nog det som det handlar om. I reda pengar handlar det inte om så mycket utan det är just det att ingen VILL att man startar och bedriver företag när man är man. För att man är man. Det är en väldigt jobbig känsla, så klart. Det värsta är alltså inte att kvinnor i samma situation kan få mer bidrag för att de är kvinnor utan att man känner sig så oprioriterad, så skyldig, så fel som man.

 14. Jack Says:

  vmm,

  Kvinnor får ju förutom pengar och fördelen av att konkurrera mot såna som känner sig oprioriterade och skuldbelagda fördelen av att själva känna sig prioriterade och oskyldiga? Vad gör det? 10% högre effektivitet och 10% mer arbetstid? = 20% mer utfört? + gratispengar alltså. Om en man och en kvinnas företag ser lika bra ut kan man alltså sluta sig till att mannen i själva verket är ca 25% bättre än kvinnan.

 15. Jack Says:

  Fel av mig. Mannen landar på 80% istället, kvinnan på 120%, så enligt denna modell, ca 50% bättre är mannen ”egentligen” när det går lika bra.

  Feminister har uttryckligen sagt att de vill se mediokra kvinnor på topp och verkar så tillse.

 16. vmm Says:

  Om Baharain: jag gick nyss in på Sveriges radios webbsida och där illustreras revolutionen i Baharain med en bild på protesterande kvinnor. Jag vet såklart inte om SR försöker visa en felaktig bild eller så kan det faktiskt vara så att det är kvinnorna som gått ut på gatorna och gjort revolution. Så har det ju, tydligen, varit i andra länder i mellanöstern och nordafrika. För mig låter det konstigt men vad ska man tro? Män gör tydligen ingenting och kvinnorna är nu dom som går ut på gatorna och revolterar och dom som militären riktar in sitt våld mot.

 17. Radio lyfter fram kvinnors kamp i Bahrain « GenusNytt Says:

  […] några dagar sedan skrev jag nedanstående på GenusNytt och visade nedanstående […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: