Radio lyfter fram kvinnors kamp i Bahrain

by

För några dagar sedan skrev jag nedanstående på GenusNytt :

”Så här ser det ut i protesternas Bahrain (från SvD idag). Memorera bildens innehåll, och tänk på det när påståendena sedan kommer att det var kvinnorna som gjorde revolution i Bahrain”

Det var några dagar sedan. Och ser man på. Nu på morgonen fick jag tips från GenusNytt-läsarna Gösta och Johan om denna nyhet som under morgonen gått på Sveriges Radio. ”Bahrains kvinnor kämpar för demokrati”, är rubriken. Den som lyssnar på inslaget för höra ett reportage från en demonstration i Bahrain, där en intervjuad kvinna säger ”som du ser – jag tror det är fler kvinnor än män här”.

Detta är intressant.

Jag tror inte att kvinnan ljuger. Vad jag undrar är om den demonstration som Sverigers Radio valt att rapportera från är representativ för demonstrationerna i Bahrain. Låt oss alla hjälpas åt att titta på bilder och teveinslag den närmaste tiden, och göra genusanalys på dem. Tipsa mig gärna om vad du kommer fram till. Jag är nyfiken på hur helhetsbilden ser ut i Bahrain om man anlägger ett genusperspektiv på protesterna.

Om det visar sig att kvinnor verkligen står för hälften eller lite mer än hälften av protester och uppror så gör det mig glad. Skönt för männen i så fall att få avlastning i den mycket farliga – och traditionellt manliga – verksamhet som uppror är. Nästa område som kvinnorna gärna får ta sig an är soldateriet i världen.

I Bahrain är det tydligen en självklarhet att kvinnor är helt jämställt delaktiga med männen när det gäller att göra revolution, enligt Sveriges Radios rapportering. Men samma dag (idag) är det ett helt annat ljud i skällan i Svenska Dagbladet när det gäller protester mot en annan diktator, Lukasjenko i Vitryssland. Svenska Dagbladet skriver:

”Lukasjenkos medtävlare misshandlades svårt och arresterades, liksom över 600 personer. Inte ens kvinnor och barn skonades när polisen gick till attack med batonger.”

Barn står i en klass för sig, det är en självklarhet, men varför nämns kvinnor? Varför skulle kvinnor skonas men inte män? Är kvinnors liv mer värda? Men de är ju lika delaktiga i revolutioner, enligt ett flertal mediers rapportering på senare tid! Det går inte ihop.

Hur är det nu egentligen, är kvinnor jämställda med män eller är de det inte?

Jag tvivlar inte en sekund på att kvinnor är delaktiga i kampen för demokrati i Bahrain och övriga världen. Men jag ifrågasätter om de utgör hälften av demonstranterna, eller ens kommer nära hälften. Rätt ska vara rätt. Verkligheten ska skildas som den är. Utan rosa genusglasögon.

Annonser

14 svar to “Radio lyfter fram kvinnors kamp i Bahrain”

 1. PO Says:

  Vi ska inte glömma bort att media är nyhetsorienterade.

  Alltså, att kvinnor kämpar för demokrati, är en nyhet.

 2. Matte Matik Says:

  Prinsessor i Bahrain visar sitt förakt för folket på Twitter (vet inte om den är sann):
  http://thegrumpyowl.com/2011/02/18/bahrain-antoinette-let-them-eat-lol/

 3. Anna F Says:

  OT, försök att få mediautrymme för att belysa orättvisor som diskriminering av pojkar i skolor, inte så lätt. En kvinna som vill ”protestera mot könsmärkta kläder” genom att förmodligen storsatsade 3 minutter av sin tid, starta en facebookgrupp samt twittrat till två väninnor, har det lite lättare…

  http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/article1392823/Protest-mot-konsmarkta-klader.html

 4. Olle Says:

  SR hade ett långt reportage om Bahrain i torsdags kväll och fick tag på en demonstrant som bott många år i Sverige innan han flyttat hem och därmed pratade Rosengårdsskånska. Han berättade att regimens utländska legoknektar omringade torget och att kvinnorna i folkmassan då samlades i mitten, så att männen stod i cirkel runt dem och skyddade dem med sina kroppar. Sen när soldaterna öppnade eld flydde alla i panik, män som kvinnor.

 5. Hanen Says:

  Som före detta journalist förstår jag hur de tänker när de lyfter fram kvinnor på detta sätt. Det är som PO skriver en nyhet.

  MEN. Det är inte hela svaret. På redaktionerna drillas journalisterna hårt i att ersätta män med kvinnor. Och precis som på så många andra håll i samhället blir det tillslut så att ett överskott av kvinnor anses vara extra mycket jämställt.

  Det är en märklig ekvation, men så funkar det. Och det beror inte minst på ett framgångsrikt feministiskt lobbyarbete. Det minns jag själv från journalisthögskolan där vår feministiska lärarinna gång på gång upprepade att vi alltid skulle välja kvinnor framför män. Även om de inte var lika kompetenta.

  Därför är det inte mer än rätt att vi jobbar för en annan syn på detta. Så jag tycker Pär gör helt rätt när han påpekar hur rapporteringen skiljer sig från verkligheten. Man kan ju åtminstone önska att det finns några journalister där ute som tar sina jobb på allvar och verkligen försöker beskriva verkligheten som den är på riktigt.

 6. JD Says:

  Förmodligen är det så att alla bilder där manligt kön dominerar i samband med något bra är bilder som manipulerats av patriarkatet.
  Män har ju stängt ute kvinnor från IT och datautveckling så det är männen som har kunskapen och tillgång tekniken för att manipulera TV-inslag och bilder som skickas till Media
  Att det är kvinnor som demonstrerar och kämpar för demokratin medan männen sitter och super på någon lokal pub eller ligger hemma på sofflocket och latar sig, döljs skickligt av mellanösterns patriarkala maffia.

  Leve kvinnan som kämpar för det goda och mot männens förtryck!

 7. Pether Says:

  Vi har än mer bullshit i aftonbladet.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8610251.ab

  När det blir farligt så drar sig kvinnorna undan.
  När det börjar likna mer en picknick kommer de tillbaka och får all cred.

 8. Hanen Says:

  Pether: AB har ju tveklöst haft ett 100 procentigt kvinnligt fokus när det gäller detta. De senaste dagranas rapportering från Libyen har man bara intervjuat kvinnor på plats, bara visat bilder på kvinnor, osv.

  Samtidigt är det unga män som dör på gatorna. Det är smaklöst. Men framförallt urusel journalistik.

 9. Julius Evola Says:

  http://ivanjohnson.wordpress.com/2011/01/25/internet-forum-uncovers-media-campaign-to-influence-assange-sex-case/

 10. Johan Says:

  Nu är det dags igen…

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/bakom-diktatorn-finns-en-filantropisk-fru

  Suck..

 11. Lorem Ipsum Says:

  @Johan, intressant, inte visste jag att kleptokrati stavades så? Då måste ju Imelda Marcos ha varit en av vår tids största filantroper då och spelat i samma filantropiliga som Elena Ceauşescu.

  I say Bah humbug. 🙂

 12. Matte Matik Says:

  Om diktatorsfruarna varit filantroper skulle de dragit från sina karlar för länge sen. Man skäms nästan å deras vägnar när de skriver såna här saker. Imelda Marcos var inte så populär bland sitt folk – jag skulle vilja sa DN-reportern som skrivit detta svara gentemot de som drabbades under hennes styre.

 13. JD Says:

  Sveriges journalistkår är förmodligen den mest inkompetenta journalistkåren i hela Världen utifrån kriterierna objektivitet och researchförmåga.
  Sveriges pajaskår är ett ”Foxnews” i kvadrat!
  Som enskild yrkesgrupp är journalister den grupp som har minst trovärdighet och upplevt förtroende bland vanliga människor.

  Aftonbladet, Expressen och andra rikstidningar är inget annat än olika forum för politiskt korrekt skvaller samtidigt som media i andra länder i alla fall försöker vara objektiva, professionella och korrekta i sin rapportering.
  Jag tror inte det finns något annat västerländskt land i Världen har en sämre journalistkår än Sverige? Vilket land då i så fall?

 14. michael Says:

  Svenska journalister är inte journalister utan propagandister för en ism när pravda rapporterade från utlandet då fick allt gå genom ett socialistiskt perspektiv i sverige ett genus perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: