”Synd att det inte var en tjej”

by

.

Måns Zelmerlöw har blivit utsett till ny programledare för Allsång på Skansen. Aftonbladet blåser upp Bosse Larssons kommentar: ”Synd att det inte var en tjej”, och så pratar Larsson om att det varit så många ”gubbar” tidigare. Och Aftonbladet kallar i en annan rubrik Zelmerlöw för ”Sveriges yngsta gubbe” (han är 24).

Tidsandan förnekar sig inte.

Jag har funderat på det här med ny programledare för Allsång på Skansen, och insett att det finns en viktig analogi med den statistiska matematiken bakom att kasta tärning. Om alla insåg den analogin skulle vi slippa höra korkade kommentarer som ”det har ju varit så många gubbar förut så nu borde det bli en tjej”.

Låt mig förklara hur jag tänker.

Om du slår en tärning två gånger och det blir en sexa båda gånger och så ska du slå tärningen en tredje gång så finns det en del människor – förmodligen ganska många – som tror att ”nu är sannolikheten väldigt liten för att det blir en sexa för det har ju redan blivit två sexor i rad”. Men det är käpprätt åt skogen fel. Sannolikheten är naturligtvis lika stor den tredje gången som den alltid är, det vill säga en sjättedel. För tärningen minns ju inte att den redan slagit två sexor. Varje slag är en fresh start för tärningen.

På samma sätt är det med programledare i teve. Om det har varit 19 manliga programledare tidigare för ett visst program, och om man gör det lite förenklade antagandet att när en ny ska tillsättas så är underlaget av kandidater lika fördelat mellan kvinnor och män, och att meriter ska användas som kriterium vid tillsättningen, då är sannolikheten som vanligt 50 procent för att en man är bäst lämpad att bli den 20:e programledaren. Det är matematik – och matematik ändrar sig inte hur mycket feministerna än försöker ändra den med tankekraft och lobbying.

Därför kan det bli som med Måns Zelmerlöw – och det är hundra procent jämställt. Om man däremot säger ”nu måste det äntligen bli en tjej”, då är det inte jämställt.

Läs mer om tillsättningen av ny programledare här och här.

För övrigt, S-kvinnor föreslår fem kvinnor till partitoppen – här.

Annonser

28 svar to “”Synd att det inte var en tjej””

 1. Hantverkare Says:

  ”För övrigt, S-kvinnor föreslår fem kvinnor till partitoppen”

  Sådana nyheter är goda nyheter för oss alla som aldrig röstat på sossarna 🙂

 2. Pseudo Nym Says:

  Det kan säkert hända att någon invänder att någonstans nås en gräns där statistiken gör det rimligt att det blir ungefär lika utfall mellan alternativen. Dock tror jag inte den gräns är ens i närheten av att nås än i detta fall…

 3. leifer Says:

  ”Synd att det inte var en tjej”

  ”tjej” låter som man menar en ung kvinna (särskilt om män är gubbar redan i 20-års åldern).

  Så en äldre kvinna hade varit uteslutet? Aftonbladet visar på unken kvinnosyn…

  Dessutom är de flesta tittare kvinnor, och dom vill ju ha Måns eller nån annan man helst. På samma sätt som att det är majoritet kvinnor som röstar fram vem som ska vinna Idol, och då blir det oftast en gubbe.

 4. ConZor Says:

  Skulle nog vilja säga att det är synd att det inte blev en gumma som blev programledare 😉

  Det oskyldiga könet drogar killar/män för att sedan råna dem på allt de har:
  http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2341070/tjejer-sovde-och-ranade-sina-offer

 5. Kristina Says:

  I allt prat om jämställdhet och hur killar behandlar tjejer osv osv… och inte minst hur det talas om killars kvinnosyn och att den måste förändras så undrar jag om inte även kvinnorna behöver ändra sin manssyn… den här ”roliga” histiorien snurrar just nu på fb:

  ”Likheten mellan en man och en hund:
  Om du håller dom i öronen, ser dom djupt in i ögonen och pratar tydligt, så är det nästan som att dom förstår vad du säger…”

  Jag läste den och smålog över den och tänkte sen att det är märkligt för om det istället stått ”Likheten mellan en kvinna och en hund… osv osv..
  eller om man satt in något annat folkslag, då hade det tagit hus i helsicke.

  Jag är inte EMOT att man skämtar för jag uppskattar verkligen ett gott skratt, och jag tror inte heller man ska försöka lägga några restriktioner på vad folk skämtar om. För dåliga skämt dör och försvinner av sig själva. Vad jag är emot i det hela är att kvinnor får skämta hur grovt som helst om karlar, men motsatsen är aldrig accepterad.

 6. Stina Says:

  Utfallet av ett tärningskast är slumpmässigt, d.v.s. det finns ingen styrning mot något av utfallen.

  I ett samhälleligt sammanhang finns en mängd styrande faktorer.

  Det gynnar inte respekten för manligt tänkande på GenusNytt att bortse från det senare fallet.

 7. Musse Pig Says:

  Stina, det gynnar inte respekten för feministiskt tänkande att du inte fattade poängen.

 8. Musse Pig Says:

  Och, ja, det finns utom tvivel ett kausalt förhållande mellan bristande tankeförmåga och feminism. Ännu starkare är sambandet mellan korrupt personlighet och feminism.

 9. Shastra Says:

  @Stina

  Pär Ström skrev ju ”…underlaget av kandidater lika fördelat mellan kvinnor och män, och att meriter ska användas som kriterium vid tillsättningen”, d.v.s. ett antagande om att jämställdhet råder. Ingenting om att könet på föregående programledare ska påverka valet av nästa. Endast meriter ska påverka, annars råder ju inte jämställdhet eller hur?

  Menar du att tillsättning av programledare för Allsång på Skansen är en Markov-process på grund av samhälleliga styrande faktorer? Förklara gärna ditt resonemang om dessa styrande faktorer och hur de påverkar sannolikheterna i tillsättningsprocessen.

 10. Gubbe Says:

  Väntar på att få höra ”det är dags för en man”
  Varför politiska KVINNOförbund men inte manliga dito.
  Inom sossarna är det för tillfället kvinnor på de högsta posterna i båda vilket naturligtvis inte skrivs något om.

 11. Trio Says:

  I det feministiska Sverige finns inga män och kvinnor, utan bara ”gubbar” och ”tjejer”…

 12. 50/50 Says:

  ”S-kvinnor föreslår fem kvinnor till partitoppen”

  In Sweden we call it glastak 😉

 13. Jens Says:

  Jag har varit inne på det i en tidigare kommentar i ett liknande ärende men jag drar det igen.
  När det kommer till underhållning, som i TV eller film, så har kön ett värde i sig. Ibland är det bättre att vara man, ibland kvinna, beroende på vilka signaler den som sätter upp spektaklet har för avsikt att sända.
  I sådana här fall finns inte så många absoluter när det kommer till kvalifikation utan det är ganska fri värdering, mycket tycke och smak. Kön har då en plats, precis som utseende, vilket vi i andra sammanhang förfasar oss över.

  Släpp småsakerna, det finns så mycket i samhället som är riktat mot män ändå att fästa blicken på.

  Fö så har Lisa Bjurwald i DN uppmärksammat frasen ”kvinnor och barn” i samband med revolterna och hon tycker inte att det är rimligt att särskilja kvinnorna på det viset. Ur hennes perspektiv är det en förminskning av kvinnorna, vilket iofs också är korrekt. Jag har bara läst det i pappersversionen och inte hittat på nätet.

 14. 50/50 Says:

  @Stina

  Ja, för alla män tänker ju lika dant….

  Du är en generaliserande sexist av värsta sorten, väx upp!

 15. 50/50 Says:

  Hur vet dom att han inte är tjej? Det är ju en social konstruktion så det är fullt möjligt att han blivit lärd till tjej och inte gubbe….

 16. Trio Says:

  @Jens

  I princip håller jag med dig. Detta är en småsak och i underhållning/marknadsföring kan kön mycket väl ha ett värde i sig. Dock är det typiskt för det feministiska samhällsklimatet i Sverige att så fort en man utses till nånting överhuvudtaget (oviktigt eller viktigt) i detta land, så slår media upp rubriker om att det var ”fel” och ”synd” att det blev en ”gubbe” för ett det självklart borde ha varit en ”tjej”… Så jag tycker att det finns ett värde i att Pär påtalar detta.

  Sen kan man bara gratulera DN till att de i alla fall tydligen kostar på sig att ha ett minimum av intern konsekvens: då DN verkligen jobbat hårt med att försöka framställa det som att närmast 100% av demonstranterna och demokratikämparna i Nordafrika/Mellanöstern har varit kvinnor…

 17. Hanen Says:

  Jag skulle vilja komma med ett påstående här. Fundera gärna på om jag har rätt eller fel. Jag vet inte riktigt själv ännu, detta är bara en känsla jag har haft en längre tid.

  Hursomhelst. Enligt vad jag tycker mig se så har unga kvinnliga programledare en enorm räkmacka jämfört med unga män. Både i radio och i teve.

  Ta melodifestivalen till exempel. Den manliga programledaren är över fyrtio, den kvinnliga under trettio. Och så här ser det ut överallt i våra medier anser jag.

  När än väl blir programledare är de redan ganska gamla. Kvinnor däremot behöver knappt vara fyllda tjugo. Måns Zelmerlöw är därför ett undantag i det stora hela skulle jag vilja hävda. En ung kille under trettio.

  Rätta mig gärna om jag har fel.

 18. JD Says:

  Då S-Kvinnorna började ställa krav på att den nye partiledaren skulle vara för statligt styrd föräldraledighet för att man skulle stödja den nye partiledaren så visade man verkligen på vilken sandlådenivå kvinnoeliten inom S ligger på.
  Man kan för i he….. inte ställa krav på en ledares åsikter i enskilda politiska frågor i en demokrati!
  Nalin Pekgul och gänget vet inte vad en demokratisk process är för något varken då det gäller tillsättning av ledare eller då det gäller processen och beslutsgången i enskilda frågor. Det är SKANDAL!

  Personligen har jag mest svårt för Socialdemokraterna pga deras enormt fula logga. Hur jag än försöker så ser jag bara en Apa och en Papegoja i denna bedrövliga logga och då bli det svårt att ta något från Socialdemokraterna på allvar. Jag hatar deras fula logga!

 19. Antikythera Says:

  Någon annan som känner att dom inte kommer rösta på S ifall det blir ett tvång till en kvinna som partiledare? Jag har inget emot kvinnor som ledare men att kräva det enbart för att det är en kvinna är så fel. Vart tog allt snack om individen vägen?

 20. Stina Says:

  Till Musse Pig, Shastra och 50/50

  Det finns fler, samhälleligt sett, styrande faktorer. Ni ska få några tips, pojkar:

  Mediefeminister plus vad som rent allmänt bedöms säljande inom – framför allt – kvällspressen.

  Behöver ni mer information om hur olika processer kan förvrängas, tveka inte att fråga.

 21. Torstensson Says:

  Hanen

  Det har jag varit inne på tidigare. Tjejer kan göra karriär snabbare inom TV och media branchen än män. Däremot jämnar detta väl ut sig när de blir 40 och tappar sitt utseende.

  Vi män är ju fortfarande snygga vid 40. Kvinnorna börjar väl bytas ut när dom närmar sig 40?

  Så det finns positiva saker och negativa saker beroende på ålder och kön. Jag menar på att unga kvinnor är den grupp i samhället som har det bäst idag i Sverige. Värst har gruppen unga män.

 22. Torstensson Says:

  Finns ju dom som hävdar att kvinnan tappar sitt utseende efter 25.

  En sak har jag lagt märke till i mitt liv. De vacrkaste kvinnorna är runt 22. Då är dom på topp och ja gud va fina dom e då. Sen går det utför.

  Men dom har ändå så pass mycket räkmacka från ålder 14 -22 att det räcker till månen och tillbaka så det kan de gott ha . Ha !

 23. Hantverkare Says:

  Antikythera säger:
  24 Februari 2011 vid 9:57
  ”Någon annan som känner att dom inte kommer rösta på S ifall det blir ett tvång till en kvinna som partiledare?”
  Varför skulle man rösta på dem överhuvudtaget?
  Oavsett vad de väljer för partiledare.
  Att de gör sådana här korkade uttalanden och fattar sådana här diskriminerande beslut är den bästa insatsen de kan göra för högern. Som sagt: goda nyheter för oss som aldrig röstat på sossarna.

  ”Vart tog allt snack om individen vägen?”
  jag måste ha missat nånting men jag har aldrig hört sossarna snacka om individen.

 24. Helena Says:

  @ Hantverkare.

  Du undrar varför inte (s) ”talar om individen”.

  Poängen, förstår du (om vi nu ska prata partipolitk) är att (s) och hela vänstersidan för den delen, talar om individERNA – dvs. pluralformen.

  Du vill tydligen slå ett slag för att de mer listiga ska ha rätt att lura de som inte begriper så mycket om affärsvärldens ”finesser”.

 25. Olle Says:

  Gud spelar inte tärning.

  För övrigt tycker inte jag att det stämmer att kvinnor är passe som programledare vid 40. Det beror på vad producenten vill signalera. Vill man ha ett sexobjekt för tittarna att tråna efter tar man en 25-åring, vill man ha en folkkär person med hög respektfaktor tar man t.ex. Lotta Engberg eller Lill-Babs.

 26. Stina Says:

  Olle skrev: en person med hög respektfaktor som t.ex. Lotta Engberg eller Lill-Babs.

  Eh?

 27. Hantverkare Says:

  Helena säger:
  24 februari 2011 kl. 10:57
  ”Poängen, förstår du (om vi nu ska prata partipolitk) är att (s) och hela vänstersidan för den delen, talar om individERNA – dvs. pluralformen.”

  AntiGittaren skriver om INDIVIDEN = singularis. Jag har aldrig hört sossarna prata om INDIVIDEN.
  Du skriver om INDIVIDER och tycker att det är nånting som kännetecknar vänstersidan. Individerna kan vara en blind lättstyrd massa/kollektiv, eller så kan det också vara en grupp av människor-individer med unika egenskaper som inte vill bli generaliserade och skuldbelagda för att någon har bestämt att de tillhör en viss grupp. Man kan prata om individer och samtidigt generalisera över dem eller så kan man också SE människan som en unik individ. Vänstersidan har alltid skuldbelagt stora samhällsgrupper. Det som är aktuellt på den här bloggen så är det gruppen manliga INDIVIDER som skuldbeläggs för en massa saker.

  ”Du vill tydligen slå ett slag för att de mer listiga ska ha rätt att lura de som inte begriper så mycket om affärsvärldens ”finesser”.”
  Du gör bäst om du inte lägger ord i munnen på mig. Ni V5or är så kassa på att tolka vanligt folk på rätt sätt. Ändå så låtsas ni hela tiden om att ni är duktiga tankeläsare. Alltid enligt samma retorikmall: ”Röstar du inte på oss så måste du vara ett kapitalistsvin eller en affärshaj. Hur ska vi annars tolka dina ord om individen?”
  Tänk att man röstar höger för att man tycker det är RÄTT!

 28. Gonzo Says:

  Hur många kärringar har anmält intresse för att vara programledare för Allsång på skansen?

  Jag mistänker att det mest är kvinnor 35+ som tittar på och besöker Allsång på Skansen, så valet av manliga programledeare är nog något som är gjort för att falla”pumorna” i smaken.

  Lite lamkött åt pumorna.

  Jag har svårt att tro att Allsång på Skansen skulle bli lika populärt om någon kärring som Marie Serneholt, Sanna Nielsen, Sibel Redzep eller Sonja Aldén tog över som programledare.

  Den kvinnliga avundsjukan skulle få många tanter 20+ att överge programmet.
  Kärringarna skulle beskrivas som sexobjekt, kuttersmycken och gallionsfigurer.
  Vi skulle få se upprörda debattartiklar från feminister i våra kvälls och dagstidningar.

  ”Unga kvinnor ska locka gubbar till Allsång på Skansen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: