Männen dödas, kvinnorna får uppmärksamheten

by

Jag bloggade för ett par veckor sedan om hur Aftonbladet osynliggjorde 2.700 dödade män. Idag går DN i samma fälla, i den ovan avbildade artikeln (sidan 17, har ej hittat den på nätet).

Det handlar i båda fall om våldet i den mexikanska staden Ciudad Juárez. Förra året dödades där 3.000 personer, vilket DN också nämner. Men fokuset för artikeln, som fått nästan en helsida, är att 300 av dessa är kvinnor. En märklig vinkling.

Det står visserligen att antalet dödade kvinnor har ökat, men något mått på det ges inte, och det nämns inte ifall antalet manliga dödsoffer är konstant eller också ökar. Kvar står det faktum att 300 kvinnor och 2.700 män dödades i staden förra året.

Jag är benägen att hävda att även DN osynliggör de 2.700 drabbade männen.

PS: Glöm inte rösta på veckans genushjälte i mitt förra blogginlägg (i morse).

För övrigt 1, en bloggläsare mejlade och sa att jämställdhet har behandlats ur ett ovanligt ofeministiskt perspektiv i Sveriges Radio i morse. Bland annat har tydlligen Pelle Billing och jag själv och min bok ”Mansförtryck och kvinnovälde” omnämnts. Här är länken jag fått, har ej hunnit lyssna själv.

För övrigt 2, nedan har jag klippt ut lite mer ”kvinnor och barn” kopplat till Libyen. På engelska denna gång. Det handlar om att kvinnor ska räddas först och att det är extra synd om dödade kvinnor. Länkar bifogas.

Child Rights Information Network:

.

Women’s views on news:

.

The Asian Age:

Annonser

18 svar to “Männen dödas, kvinnorna får uppmärksamheten”

 1. Lasse Says:

  Vedervärdigt.

 2. Al Says:

  http://aktivarum.wordpress.com/2011/01/24/har-ljuger-aftonbladets-reporter-om-morden-i-ciudad-juarez/

 3. Chroni Says:

  Fast jag tror inte de vinklar fakta, jag tror helt enkelt bara att de är korkade.

 4. DrKejs Says:

  @chroni

  Nej, jag är övertygad om att de la Reguera inte är korkad. Däremot är jag fast övertygad om att redaktionsansvariga har fått tydliga direktiv där det handlar om att lyfta fram kvinnor i alla lägen i tidningen.

 5. Tommy Jonsson Says:

  Pär, DN har inte gått i samma fälla. De har följt den politiskt korrekta statsfeministiska linjen. De är beroende att hålla sig väl med ansvariga politiker för att få intervjuer av dem och annan information. Presstödet har väl också en inverkan.
  Har jag förstått det rätt så kan ett enskilt media någon gång ibland släppa igenom en icke politiskt korrekt grej.
  Pappaombudsmannen Arne Wiren, fd Expressen Arne, hade vid ett tillfälle 17 artiklar liggande som han inte fick publicerade. Det var fråga om svåra vårdnadstvister.

 6. Chroni Says:

  DrKejs: Syftade mer på feminister i allmänhet. och Als länk.

 7. leifer Says:

  2700 av 3000 ger 90%.
  90% av de drabbade är män, 10% är kvinnor.

 8. En annan anonym Says:

  Per

  Hur många av männen i Ciudad De Juarez dödades i uppgörelser mellan kriminella? Hur många kvinnor dödades i uppgörelser? Det är det som är det intressanta. Blev männen mördade för att de valde att pyssla med narkotika? Blev kvinnorna det?

 9. 50/50 Says:

  annonym skrev

  ”Det är det som är det intressanta.”

  Tycker du.

 10. ConZor Says:

  Lyssnar på Radio programmet och programledarna kallar Pär Ström för extrem medan Pelle Billing ligger mitt emellan.

  Programledarna ställer sig bland annat frågande till vad har feminism och kvinnojourer att göra med varandra de ger inget riktigt svar.

  De pratar lite om artikeln i fokus.

  En av programledarna säger att om man är feminist som bryr sig om mans frågor innebär ingen krock.

  En av programledarna säger i någon typ av krönika att i mars månad vandrar man runt som en zombie alt Leif GW Persson i väntan på våren.

  När den ena programledaren säger att några personer som brukar prata om musik nämns att de kommer senare till program inslaget pop akuten så säger den andre programledaren Foppa kuken och skrattar.

  Ungefär 1H 58Min så erkänner en av programledarna att de kanske inte är så jämställda så spelar hon upp ett klipp för en jämställdhets experten Ingemar Gens där hon är klart sexistisk. ( Om en man hade sagt det som hon sade hade den fått sparken illa kvickt ) Hon hade tydligen sett en dokumentär om handboll där en scen utspelade sig på stranden där män tränade på stranden med bar överkropp och en av programledarna objektifierar de männen.

  Ingemar Gens generaliserar vid flera tillfällen på ett sätt som jag anser ger män en mycket negative bild av mäns beteende.

 11. Chroni Says:

  Ingemar Gens har udda åsikter. Speciellt om genuspedagogik. Extremt udda.

 12. En annan anonym Says:

  50/50

  Ja, det är betydligt intressantare att få veta hur många som dödades för att de höll på med knark och hur många som dödades av olika skäl, och hur många av de olika könen som hamnar i respektiva kategori.

 13. Polarisera? Says:

  @En annan anonym
  ”Hur många av männen i Ciudad De Juarez dödades i uppgörelser mellan kriminella?”
  Jadu, hur många blev det? Hur många blev det inte? Eftersom du tycker det spelar roll, kan du inte själv svara på det?

  ”Blev männen mördade för att de valde att pyssla med narkotika?”
  Jadu, igen. Kan du inte svara på det också, du verkar ju ha din uppfattning klar iaf. Dessutom, kan du svara på dessa frågor:
  1. Du tror inte att en hel del som är EMOT knarkhandel är bland offren, just för att de är EMOT knarkhandel? En del kanske är män?
  2. Hur många av de dödade männen tyckte att det var ok att bli dödade?
  3. Hur många av de män som var inblandade i narkotikarelaterade saker (hur stor andel väntar jag på att du ska svara på) sysslade med det de gjorde för att försörja sin familj (kvinnor och barn)?
  4. Hur många av dessa män skulle hellre stå hemma och laga tacos till sin familj istället för att offra livet för att kunna köpa lite kött till sina tacos?
  5. Hur många av dessa män är de som tjänar feta stålar på narkotikahandeln?
  6. Hur många av dessa män har det bättre än knarkkungarnas (och drottningars) familjer (fru, man , barn etc)?
  7. Hur många kvinnor (som inte blir dödade på gatan) äter mat som handlats för pengar som tjänats på suspekt sätt?

  Din uppdelning att ev män som dött under vad du utgår från är kriminella handlingar får skylla sig själva är vidrig. Du är inte bättre än de knarkhöjdare som offrar människor för egen vinning (dvs anser att vissa liv är värt mindre än andras).

 14. Polarisera? Says:

  forts @En annan anonym

  Inlägget är lite OT, men de idiotiska förutfattade meningar som yttrades förtjänade ett svar.

  ”Hur många av männen i Ciudad De Juarez dödades i uppgörelser mellan kriminella?”
  Just denna frågeställning är ju helt idiotisk och visar bara på din brist på insikt hur saker funkar i det aktuella området.

  De flesta som dör i Ciudad De Juarez är på något sätt helt oskyldiga till det hela (både män och kvinnor). Det finns oerhört få sätt att försörja sig på förutom knarkrelaterad verksamhet i området. Förr eller senare kommer de flesta i kontakt med det, vare sig de vill eller inte. Majoriteten av de som dör tjänar inte många ören (eller pesos) på sin verksamhet, däremot får de kanske leva tills imorgon (och deras familjer också). Under hot utnyttjas dessa män (och en del kvinnor) för att utföra arbete så att ett FÅTAL berikar sig fett mycket. Utan några andra jämförelser kan det liknas vid sex-trafficking, dvs folk har inget val, de gör vad som behövs för att överleva (en dag till).

  Att påstå (åtminstone insinuera) att folk inblandade i detta har olika värde och förtjänar vad de får, utan att visa på nåt sätt att de åtminstone lite förstår situationen, är helt förkastligt. Dessa män (och kvinnor) som dör dagligen har inte möjligheten att gå ner till soc och hämta stålar så att de kan köpa lite tetravin och chips. Deras liv ser lite annorlunda ut.

  F-n vad irriterande det är men soffsittare som dömer folk som har situationer de ens ej kan föreställa sig. Att döma folk utifrån de värderingar och förutsättningar som gäller i Sverige borde kanske belönas med några veckors semester i Ciudad De Juarez, då kanske perspektiven vidgas lite.

 15. Jocke S Says:

  Ja inte bra. Jag tycker iofs inte man skall döda kvinnor. Det är mycket bättre man slutar döda män! Annars tar krigen och våldet aldrit slut! Mäns liv och kroppar är lika heliga som kvinnor. Men barn kommer först!

 16. Jocke S Says:

  Jag har tidigar skrivit till Amnesty om samma, de har totalt har spårat ur. Deras stadgar tar upp 3 saker, att verka mot politiska fångar, tortyr och dödsstraff. I stället har de blivit en feministorganisation som, värnar om ena könet. Som silar mygg och sväljer kameler. Skandalöst!

 17. Sanna D Says:

  @Jocke S:

  ”Jag har tidigar skrivit till Amnesty om samma, de har totalt har spårat ur.”

  Vad fick du för svar från dem?

 18. Jocke S Says:

  Jag fick inget som helst svar från Amnesty! Det gällde just att de inte höll sig till de viktiga stadgarna (vilka tar hänsyn till och vill verka mot det politiska våld män, de facto framför allt män, drabbas av) som jag nämner ovan. Utan höll på med svensk intern feminism.
  Har brevet nånstans på en gammal diskett till gamla datorn. Det publicerades även på AFS, Antifeministiska samfundet för en 3-4 år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: