Danska jämställdhetsministern chockerar

by

.

Härom dagen bloggade jag om att den finska jämställdhetsombudsmannen vill att det undersöks ifall socialtjänsten systematiskt gynnar kvinnor vid skilsmässor. Nu är det dags att rapportera häpnadsväckande nyheter från Danmark.

Den danska jämställdhetsministern Lykke Friis har gått ut i media och sagt att jämställdhetsdiskussionen måste inkludera män och mansfrågor. Den internationella kvinnodagen den 8 mars ska inte längre vara en kvinnlig kampdag, säger hon, den ska vara till för mäns och kvinnor kamp för lika rättigheter. ”Jämställdhet är inte bara en fråga om att kvinnor ska prata med kvinnor om kvinnor”, säger den danska jämställdhetsministern.

Och inte nog med det. Lykke Friis ska tillsätta en manspanel som ska redogöra för hur de anser att män diskrimineras i samhället.

Man undrar om man drömmer.

Det Friis säger är så självklart egentligen – ändå är man på vippen att ramla av stolen när man hör det. Vilket säger något om hur skruvad genusdebatten är i Sverige.

Sedan vill Lykke Friis ”göra upp med hela det fördelningstyranni, där man utmålar jämställdhet som en fråga om fördelning och statistik”.

Där verkar kvoteringshysterin ryka.

Vidare vill Friis göra upp med att ”politiker trycker på samhället jämställdhet istället för att det kommer naturligt”.

Nämen oj, ska folket få bestämma?

Jag tror vi ska skicka Nyamko Sabuni på en liten studieresa till Finland och Danmark.

Läs mer här. Stort tack för det mycket intressanta tipset, Kaj, en av GenusNytts danska läsare.

För övrigt, visste du att Tekniska Muséet i Stockholm har en permanent utställning om kvinnors uppfinningar? Se här.

47 svar to “Danska jämställdhetsministern chockerar”

 1. Kim Says:

  Det kan inte vara en stor utställning, de har väl mest uppfunnit bh:ar, vindrutetorkare och blöjor. Inga glödlampor eller atombomber precis 🙂

 2. Hanen Says:

  Danmark ligger lååååångt före oss på många områden. Men uppblåsta politiker och journalister, som främst sitter i fjollträsk, begriper inte detta. Precis som de ser ner på övriga Sverige utanför tullarna ser de ner ännu mer på de brutala, rasistiska och oförfinade danskarna.

  Det är många i Stockholm som skulle behöva komma ut i verkligheten.

 3. JD Says:

  Det är positivt att man har en utställning om kvinnliga uppfinningar eftersom just uppfinningar förknippas med män i stor grad. Kvinnor under början på 1900-talet inom teknikbranschen var något unikt så det är väl värt att lyfta fram tycker jag.

 4. KB Says:

  Jag har inga problem med att man lyfter fram kvinnliga uppfinnare – just i teknikområdet är det roligt att se fler kvinnor.

  Det är dock det ansträngda och rent av ohederliga sättet som Tekniska Museet (med statsfeministiska styrmedel) ger sig in i detta.

  Lägg också märke till att fd chefredaktören på den radikalfeministiska tidskriften Bang, Sonja Schwarzenberger, hänger som porträtt vid sidan om entrén i Tekniska Museet.

  ———

  I övrigt fantastiska nyheter, Pär! Tänk om vi hade en svensk politiker, någon enda, som vågade säga de fullkomliga självklarheter som danska Lykke Friis är inne på.

 5. JD Says:

  @Hanen
  Kan bara hålla med!
  Som icke stockholmare så är det lätt att få känslan av att dom är som små hamstrar som springer omkring i sitt hjul hela dagarna utan någon som helst uppfattning om vad som finns utanför buren.
  Trots det är stockholmare bland de trevligare man kan möta.

 6. Info Says:

  KVINNLIGA UPPFINNARE

  SUF – Svenska Uppfinnareföreningen

  ”Till minne av Margareta Andersson har Margareta Andersson-fonden instiftats. Fondens ändamål är att särskilt uppmärksamma och befrämja uppfinningar gjorda av kvinnor. Initialt ska fonden en gång om året utse ”Årets kvinnliga uppfinnare”. Fonden hade sin första utdelning på internationella kvinnodagen den 8 mars 2006. Fonden administreras och förvaltas av QUIS och SUF.”

  ”Tekniska museet har den 8 mars fri entré, från klockan 17.30, för alla KVINNOR då det är Internationella kvinnodagen.”

  ”NÅGRA SVENSKA KVINNLIGA UPPFINNARE
  Utdrag ur CETIS nyhetsbrev nr 1 mars 2010

  Tekniska museets utställning ”Kvinnors uppfinningar” är på turné. Utställningen kommer under våren att visas på Älvstranden bildningscenter i Hagfors 27 februari – 1 april 2010 och Svenska tantens trädgårdscafé/Bergkvara gård i Växjö 9 april – 9 maj 2010. Här presenterar vi några svenska kvinnliga uppfinnare.

  • 1748 valdes grevinnan Eva Ekeblad De la Gardie som första kvinna in i Vetenskapsakademin. Hon uppfann bland annat ansiktspuder gjort på potatis istället för puder med arsenik i, hon kom även på ett sätt att göra brännvin på potatis istället för att göra det på vete.

  • Désirée Lindholm blev arg när väskan ramlade av från pakethållaren. Hon uppfann på slutet av 1990-talet ett tillbehör till cykelns pakethållare, Butterfly. Tillbehöret breder ut sig ovanpå pakethållaren och håller större saker på plats som annars lätt ramlar av.

  • Kerstin Olsson bröt axeln och insåg att det var besvärligt att utföra saker med svag hand. Hon uppfann Tvers, ett vridredskap i trä, format som ett kors med spår i. Tvers fungerar som en greppförstärkare och med hävstångseffekten går det att vrida om tunga saker.”

 7. Liberal Says:

  Sverige är könskommunismens Nordkorea.

 8. Petter Says:

  Intressant, Danmark visar återigen en punkt de ser på mer nyktert än vi svenskar.

 9. Hanen Says:

  JD:

  Jag har själv bott i Stockholm, är där med jobbet ungefär en gång i månaden och har massor av kollegor och vänner i huvudstaden. Jag älskar Stockholm.

  MEN – jag skulle vilja påstå att det i Stockholm också finns en ganska ingrodd, okunnig och arrogant kultur som har varit själva jordmånen för den urspårade svenska feminismen. Journalister och politiker har suttit innanför tullarna och navelskådat varandra och hamnat i en bubbla där de inte längre förstått sin omvärld.

  Hade våra politiker för länge sedan varit mer observanta på vad folk ute i landet tycker så hade de förstått att en överväldigande majoritet av oss INTE vill ha den här sortens feminism i våra liv. De hade förstått att det inte funkar likadant i Älmhult som det gör på Östermalm. De strukturer av överordning och underordning som exempelvis Claes Borgström har upplevt är inte överförbar på Jan Banan i Säffle.

  Det vara samma sak med månkulturen och den ohämmade invandringen. Nu som först börjar polletten trilla ner när SD har tagit sig in i riksdagen. Något jag personligen tycker är väldigt synd eftersom jag tycker att SD är ett extremt obehagligt parti.

  Så enligt min mening är den mentala invalen bland Stockholms politiker och journalister en av de främsta faktorerna till extremfeminismen i Sverige. Och vi ser resultatet av detta hela tiden. När danskarna undrar vad vi håller på med i Sverige möts de av hån och förakt från det svenska etablissemanget.

  Problemet är ju bara att en majoritet av vi svenskar också undrar vad i helvete det är som pågår. Och inte minst då i Stockholm.

 10. Kristin Says:

  Hur ska feministerna ha det? Är kvinnor och män likvärdiga? Rentav lika brukar de väl hävda. Alla föds likadana sedan påtvingar vi barnen könsroller. Varför ska det då hela tiden framhållas när något gjorts av en kvinna. Kvinnliga uppfinnare, konstnärer, författare, låtskrivare. Kvinnliga sopåkare har jag dock varken sett eller hört efterfrågas. Borde väl vara angeläget för feministerna att få fördelningen 50/50. Gudrun Schyman brukar ju gå på om att ”männen ska ta hand om sin egen skit”. Det ska väl gälla kvinnor också i så fall. Själv kör jag hellre sopor än umgås med feminister.

 11. Joel Says:

  Att uppmärksamma kvinnliga uppfinnare är naturligt eftersom detta har något av ett ”nyhetsvärde”. Jag tycker rentav att det är bra att kvinnor görs medvetna om att det finns andra möjliga förebilder än Carrie Bradshaw.

 12. Jag gillar henom « Social trygghet Says:

  […] nu ställer en dansk minister, Lykke Friis, in sig i manskören och gapar om återställare av patriarkala strukturer. Varför plötsligt […]

 13. Kristin Says:

  Joel:
  Varför måste kvinnor ha kvinnliga förebilder?
  Och vem är Carrie Bradshaw?

 14. Jocke S Says:

  Fantastiskt! Om Danmark!!!
  Och kvinnliga uppfinningar, ja det som har fördärvat mycket för kvinnor också, är ju hela den här sponsringen i media och politik. Därför blir man så tveksam om all satsning på kvinnor, även när den är helt relevant!
  Är det någon som förstår? Så här finns det att göra, för att förhållandet mellan könen skall bli normalt, utan snedblickar!
  Men jag har inget emot utställningen, och bekagar bara att man så trasslat till det, vilket finns även inom mig själv! Och i hela det svenska samhället.

 15. Jocke S Says:

  Och Bang är med och tar åt sig äran ser jag, fy f-n, en av de värsta!
  Jag säger bara: Kvinnan måste frigöra sig från enögd feminism! Och från delar av sin könsroll som denna feminism har klistrat på henne!
  Och det här är det visst en och annan kvinna som fattat, som danska jämo!

 16. Lottaonline Says:

  @Kristin

  Du är ju bara en vänsterpartist utan egna mål, som värderar män bättre än kvinnor! Därför sitter du härinne och slickar dem i arslet och talar ner andra kvinnor.

  En del kvinnor som har egna mål behöver förebilder. Förstår dock att de som siktar på att bli sopåkare inte har den insikten.

 17. Joel Says:

  @Kristin,
  Kvinnor måste inte ha kvinnliga förebilder, men uppenbarligen tenderar det att bli så. Jag tror att dom flesta har lättare att identifiera sig med människor av samma kön eftersom dom oftare har mer gemensamt. Könsidentiteten är dessutom djupt rotad.

  Carrie Bradshaw finns på http://www.google.com. Hon är en förebild för många unga tjejer och tyvärr är hon inte beundransvärd på något sätt.

 18. Lövet Says:

  @Lottaonline: Och din tes var?
  …och dina argument för den?

 19. JD Says:

  @Lottaonline

  Fy f.n vilken otrevlig och nedvärderande ton du för.

  Som tur är tror jag inte att varken Kristin eller någon annan tar någon notis om vad du skriver då det är lika vridet och korkat som en religiös fundamentalistisk sektledares inskränkta syn på sin egen förträfflighet!
  Lika lite förstår du hur betydelselös din åsikt är för den normale människan!

 20. Jocke S Says:

  Nu har jag satt in denna ”dansk skalle” (om någon vet) på forum i Sourze, där jag skrivit artiklar i detta ämne sedan fem år. Och blivit angripen även av en del män, men även fått goda vitsord från andra.
  Det här borde komma upp även i newsmill, men där sitter ju en kvinnlig feminist, som hör och häpna skrivit : ”vi skiter i männen!”
  Och hur tänker överiga media i Sverige nu?

 21. Jocke S Says:

  ”Social trygghet”.
  Om man blandar ihop eller förenklar allt manligt, alla män, med ”Patriarkatet”. Då är det något fel någonstans, hos den som blandar. Vidga vyerna, och inse att båda könen tjänar på att få sina intressen till godosedda, som kön alltså, i debatt och politik!

 22. Musse Pig Says:

  När senast hade ”Lottaonline” något intelligent att säga? Rabiatfeminist!

 23. Jocke S Says:

  Kan någon förklara vad det betyder ovan: ”Din kommentar inväntar granskning”. Är det något nytt? Och har någon anmält mig, för vad då?

 24. Rebecka Says:

  Kristin: Så då behöver inte pojkar manliga förebilder i skolan heller? Inget problem att alla som jobbar där är kvinnor? Det är ju annars något folk skriker efter här vanligtvis…

 25. Lövet Says:

  @Rebecka:

  Kristin: Så då behöver inte pojkar manliga förebilder i skolan heller? Inget problem att alla som jobbar där är kvinnor? Det är ju annars något folk skriker efter här vanligtvis…

  …uppenbarligen inte eftersom hela skolsystemet inriktas på att ändra på ”stökiga pojkars” beteende så att de beter sig mer som ”duktiga flickor”.

  För övrigt kan vi konstarea att det finns två mer uppenbara skrikhalsar härinne – de lystrar till nicken: Rebecka och Lottaonline…

 26. Kristin Says:

  Lottaonlie:

  Du har ingen aning om vad jag är. Men vänsterpartist är jag absolut inte.
  Mina mål vet du heller inget om.
  Tråkigt att du ser ner på den som vill bli sopåkare.
  Varför tror du att den som inte är feminist är det för att ”rövslicka” killar?
  Har du aldrig träffat tjejer som ser killar som likvärdiga människor?
  Jag har inte ”talat ner andra kvinnor”.
  Jag har bara uttryckt mina åsikter.

 27. Lasse Says:

  Stå på dig Kristin och strunta i Lottaonlines härskartekniker.

  Så här skrev lottaonline till mig i ett annat inlägg:

  ”När det gäller företagslån och övrig finansiering, så har varken jag eller andra kvinnliga entreprenörer tagit del av någon form av ”kvinnlig finansiering.Det finns ju t ex Almi företagslån, dock totalt könslöst knutet.”

  Eller med andra ord är fröken totalt världsfrånvarande och oseriös. Indroktinerad i sig egen tro till den milda grad att sanningar ej existerar. Finns många exempel där endast kvinnor fått ta del av finansiering och stöd.

  Du är Patetiskt Lotta.

  http://www.almi.se/Kvinnodriv/Information/Andra-projekt-och-initiativ/

  http://www.tillvaxtverket.se/huvudmeny/amnesomraden/kvinnorsforetagande.4.21099e4211fdba8c87b800017402.html

  http://www.foretagande.se/Starta-eget-och-Driva-eget-foretag/Almi-Foretagspartner-Vad-gor-de-egentligen.html

  http://www.kvinnorkan.se/index.php?option=com_content&view=article&id=230:100-miljoner-kronor-till-kvinnors-fagande&catid=72:bokrecensioner&Itemid=48

  Klicka för att komma åt unicef_idag_203.pdf

  Nöjde mig med de första träffarna när jag gogglade finns mer.

 28. Tommy Jonsson Says:

  Pär
  Varför inte bjuda in den svenska och danska varianterna till en debatt i Stockholm. De tar inget betalt för debattarvode och resekostnad. Det borde väl locka media att närvara och rapportera?

 29. Toddan Says:

  Det är klart vi inte kan lyssna på danskarna, svenska pk-maffian har ju målat ut danmark till epicentrum för rasism och intolerans och bör således ej lyssnas på.

 30. Johan Says:

  Jag älskar Danmark! Skulle gärna bo där. En vettig sund och liberal politik förs där.

 31. michael Says:

  Att läsa på 5.ans text tv
  Årets upplaga av Tempo dokumentärfestival invigs på internationella kvinnodagen den 8 mars.Med viss stolthet konstaterar festivalen att 70% av tävlingsfilmerna i år är regisserade av kvinnor.
  Tänk att feminister alltid är sådana hycklare

 32. Ar-ma-ma-lin Says:

  Kan någon hjälpa mig?
  Min mamma är en vänsterfeminist (röstar på F!).
  Min pappa är sverigedemokrat.
  Jag blir så förvirrad.
  Jag har tvångstankar att förfölja folk, såra dem, krossa dem.
  Jag är helt besatt av intriger.
  Samtidigt tror jag att jag är en grekisk prinsessa.
  Solgudinna.
  Jag vill att alla ska lyda mig.
  Jag mår så dåligt!
  Stackars mig.
  Karolina Helena

 33. Jocke S Says:

  Man känner sig glad idag! Men så det här med att Bang är med på Tekniskas ”Kvinnliga uppfinnare”… Det var kanske just på Bang de uppfann, BIG BANG!? ”Den gudomliga kvinnliga (läs feministiska) urprincipen som genomsyrar allt!” Fast nog verkar Big Bang mer likna en enorm manlig utlösning…
  ”Kvinnor upprätthåller världen, män förändrar den.” Lite generellt så där. Är det fel att påstå?

 34. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”Man undrar om man drömmer.”

  Word Pär!

  😉

  Danskar och Finländare hycklar sannerligen inte om jämställdhet.

  Alla kön är lika inför lagen. Yeah right!

 35. Jocke S Says:

  Jag har nu läst artikeln med intervjun av danska jämo. Hon är rätt tydlig, mem det finns förstås mer att orda om. Så får några specialister på frågan yttra sig i artikeln. ”Jovisst”, försiktig optimist, hos några – ”fast, men,alltså …”
  Och så då tidningens rätt klumpiga avslutningsfråga till läsarna: ”Skall maendenen med i könskampen?” Alltså, var det inte könskampen som skulle avslutas, och ersättas av något bättre? Samarbete på båda könens villkor?
  Se upp med media, det var de som drog igång det här från början (med hjälp av feminister förstås, inte minst från USA), som tjänade pengar och lösnummer på könskampen!

 36. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Feministiskt omoget beteende och utbrott om karlar i största allmänhet…

 37. Toddan Says:

  Kollade på en bild av henne. Hur avslappnad hon ser ut, till skillnad mot alla svenskor som ägnar sig åt ”jämställdhet”.
  Jag tycker att vi ska skicka alla våra feminister till psykologer, så att de äntligen kan ta itu med sina psykologiska problem (trologen mindervärdeskomplex)

 38. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ Jocke S

  Det är fan tragiskt att man måste vända sig till te x Danmark,Finland för att få gehör för Sveriges mörka bakgård aka radikal statsfeministiska rättsstaten Sverige. Att anklagelser som feministerna anna ardina och sofia wiléns mot ja måste till för att skiten ska upp till ytan och trotsa det onda ”MediaLocket” som skyddar dom huvuden som ska rulla. Radikala statsfeminister har blod på sina händer och bidragit till slakt av fäder i vårdnadstvister och uppemot 1000 oskyldigt felaktigt dömda se ”rapporten felaktigt dömda” och Rättsstatens vänner. Det är tragiskt att Sverige sviker (män)skliga rättigheter, men det enda rätta är att ta internationell hjälp i vad som kan liknas vid ett könskrig….

 39. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”Hade man handlat rätt från början…undvikit slarvigt genomförda förundersökningar, åklagarens mörkande av bevis som talar för den anklagades oskuld dvs följt objektivitetsprincipen ..följt oskuldspresumtionen…återinfört rättsbegreppen ställt utom allt rimligt tvivel…förkastat den svenskt rättsväsende okända praxis att hellre fälla än fria män vid feministiska brott..”

  Med Tomas Quick i bakhuvudet visar det på att vittnen åklagare psykologer som ljuger kommer undan med det och därmed underminerar tilltron rättsväsendet. En verklighet i Sverige som stödjer lögnerskor genom te x hörsägens vittnen,omvänd bevisbörda,ridderlighet,sympati med offer rollen ställt mot saklighet och allt annat än radikal feministiska värderingar hos domare,domstolsjurister,nämndemän och kvinnor. Eller som Michael Moore uttrycker det, Sverige misslyckas verkligen med att få tag i dom verkliga våldtäkts förbrytarna oavsett kön. No lie can live forever.

  NÄR invigs Sveriges första Resningskommission 2011/2012?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/forma-en-resningskommission_361604.svd

  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&dokid=GX02Ju431

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GY02Ju376

 40. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @Tommy Jonsson säger:
  01 mars 2011 kl. 12:09

  Pär
  Varför inte bjuda in den svenska och danska varianterna till en debatt i Stockholm. De tar inget betalt för debattarvode och resekostnad. Det borde väl locka media att närvara och rapportera?

  Grymt förslag, om debatt, föreläsning hålls i Sthlm går det även att använda videolänk etc för att få med internationellt viktiga och betydelse fulla personer,organisationer i debatten om landet Sverige som ska vara världens mest jämställda land men istället är världens mest radikal statsfeministiska land med drag av fascism. Om allmänheten visste hur det fungerar på verkstadsgolven runt om i landet och varför http://www.rsorg.se har bildats med samma intentioner som en gång Amnesty International bildades.

  ”Amnesty International bildades 1961 på initiativ av den brittiske advokaten Peter Benenson, efter att han läst en artikel om två portugisiska studenter som hade gripits och dömts till sju års fängelse för att ha skålat för friheten. Han startade en kampanj för att uppmärksamma de människor som hölls fängslade enbart på grund av sina politiska åsikter. Han kallade dessa fångar för samvetsfångar. Hans artikel ”The Forgotten Prisoners” publicerades i tidningen The Observer den 28 maj 1961. Den ledde till att mer än tusen personer anslöt sig till kampanjen för samvetsfångarna.”

  http://www.amnesty.se/omamnesty/

  Fråga:Hur många Män och Pappor hjälper Amnesty i Sverige idag?
  Skygglappar inom det egna landet?

  Genom att döma uppemot 1000 felaktigt oskydliga män gör det dom till samvetsfångar vid en oberoende Mansrörelse???

 41. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ Kristin

  ”Själv kör jag hellre sopor än umgås med feminister.”

  😉

 42. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”Jag reagerade på CBs uttalande att det är vanligt att domstolar i sverige dömer olika på samma fall.”

  ”Så sexualbrott är inte en exakt vetenskap? Om man döms för våldtäkt i Jönköping, skall man pröva lyckan i Norrland? Låter lovande för rättssäkerheten”

  ”Det som gör detta så otäckt är att män är helt i händerna på kvinnornas nycker. Du beskriver en situation de flesta män varit med om. Det innebär att detta är helt ok och trevligt i 1000 fall av 1000 men plötsligt inte i det 1001:a. Det kan inte vara rimligt. ”

  https://www.flashback.org/t1275257p2208

 43. Andreas Dahlin Says:

  Helt ofattbart! Tas detta upp i svensk media på något sätt? Skulle gärna vilja höra reaktionerna.

 44. leifer Says:

  Fascinerande, Sverige har blivit ett samhälle där männen är helt beroende att kvinnor för deras talan. Först då blir det trovärdigt.

  När än kvinna står upp och försvarar männen (sällsynt), så är det jubel.

  Säger en del om hur klimatet är i Sverige nu! Männen står med mössan i handen och tar skit på skit men har ingen rätt att säga ifrån.

 45. Trio Says:

  Mycket bra för Danmark, som i detta fall är en lysande förebild för Sverige. Ett liknande uttalande från en svensk regeringsmedlem är dock helt otänkbart. I Feminismens Saudiarabien är det bara kvinnor som räknas, medan män knappt ens betraktas som djur…

 46. Handlar internationella kvinnodagen om kvinnor? « Aktivarum Says:

  […] jämställdhetsminister Lycke Friis förespråkade i veckan att kvinnokampen avskaffas och kvinnokampdagen blir en dag för mäns och kvinnors lika rättigheter […]

 47. Jag skriver på Newsmill: Avköna kvinnodagen « GenusNytt Says:

  […] övrigt, inte nog med att den danska jämställdhetsministern också vill avskaffa kvinnodagen i sin kvinnoform, skåningarna verkar stödja förslaget. Tidningen Skånskan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: