Det förtigs att män våldtas i krig

by

En specialist på mänskliga rättigheter har skrivit en intressant debattartikel i New York Times. Den går ut på att inte bara kvinnor, utan även män, är utsatta för våldtäkter och annat sexuellt våld i krig och konflikter. Men bara kvinnorna får uppmärksamheten. Bland annat satsar FN stort på att stoppa övergrepp mot kvinnor – men inte män – i krig. Inte minst i den svenska debatten får vi ofta höra att ”kvinnor drabbas värst i krig”.

Ibland når kännedom om sexuella övergrepp mot män fram till offentligheten, som exempelvis i fallet med de amerikanska vakternas förehavanden i Abu Ghraib-fängelset i Irak, skriver författaren till debattartikeln. Men mycket mer händer utan att det kommer fram.

Lara Stemple, som skribenten heter, skriver att det finns tusentals liknande fall där män drabbas av sexuella övergrepp i krig och konflikter. Här är ett aktuellt fall från Kongo. Hon nämner också platser som Chile, Grekland och Iran. Hon nämner också en FN-rapport om att 80 procent av 5.000 manliga fångar i koncentrationsläger i Sarajevo under Bosnien-kriget blev utsatta för sexuella övergrepp. Och 76 procent av de manliga politiska fångarna i El Salvador ska ha varit med om sexuell tortyr.

Lara Stemple skriver också att män drar sig för att rapportera om sexuella övergrepp eftersom det anses så pinsamt för en man att ha råkat ut för sådana. Hon hänvisar till inbördeskriget i Sri Lanka, där många manliga offer för sexuella övergrepp långt senare har uppgivit att det var för pinsamt för att anmäla.

Lara Stemple är director of graduate studies and of the Health and Human Rights Law Project vid University of California, Los Angeles, School of Law. Se nedan.

Visst är det symptomatiskt att det är en kvinna som skrider in till männens försvar? Som någon skrev i en kommentar nyligen på GenusNytt, män är numera beroende av att kvinnor försvarar dem och tillvaratar deras intressen. Det är väl början på Amazonia.

Tack för din insats, Lara. Kanske läge att nominera dig till nästa uttagning till genushjälte?

Läs debattartikeln här. Tack för tipset, Lars!

Annonser

26 svar to “Det förtigs att män våldtas i krig”

 1. Gonzo Says:

  Ge kvinnliga försökspersoner mer betalt än män
  KD-kvinnor: Dags för vården att bli jämställd

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article8655258.ab

  ”I dag utförs läkemedelsforskningen huvudsakligen på män. Om kvinnor behandlas med läkemedel och metoder som tagits fram för (och av) män, så uppstår inte bara ohälsa utan även ojämställdhet. Att kvinnor ges mindre tid och resurser än män är naturligtvis inte acceptabelt. ”

  ” Kristdemokratiska Kvinnoförbundet föreslår därmed att ekonomiska ersättningar till kvinnor som deltar i läkemedels- och vårdforskning ska höjas. Vi vill dessutom att läkemedel ska märkas könsspecifikt.”

  Nu står det visserligen inget om att kvinnor ska ha högre ersättning än män. Männens ersättning näms överhuvudtaget inte i artikeln, men jag gissar på att hon menar att kvinnor ska få högre ersättning än män.

  Då kommer min fråga. När blev det jämställt att ge det ena könet högre lön / ersättning?

  Vore det inte bättre om kvinnor uppmärksammades på att det är få kvinnor som ställer upp som försökspersoner och att fler kvinnor bör anmäla sig frivilligt?
  Kanske kunde feministerna föregå med gott exempel för andra kvinnor.
  På kvinnodagen den 8 mars skulle feministerna kunna ha information om att ”försökspersoner sökes”.

  Kanske Gudrun eller någon annan feminist vill slå ett slag för kvinnor och kvinnors hälsa genom att ställa upp som försöksperson?

  Det handlar trotts allt om eget ansvar. Hur kan män ställa upp som försöksperoner trotts ”låg” (jag vet inte vad den ligger på) ersättning? Eftersom män oftast har högre lön så borde det också vara männen som gör störst ekonomisk förlust på att ställa upp som ”kanin”.

  Här kommer lite förslag på rubriker som kan användas på tisdag den 8 mars, Kvinnodagen.

  ”Rädda din dotters hälsa, ställ upp som försöksperson.”

  ”KVINNA dina systrar behöver dig. Bli försöksperson”

  ”Jämställt bland kaninerna”

  ”Krossa patriarkatet bland försökspersonerna”

  ”Varför ska Erik testa Malins medecin?”

 2. Lorem Ipsum Says:

  Undra hur pk-media ska spinna den här grejen om den bubblar upp till ytan som ett ämne för dagen?

  Första alternativet är en ”kvinnor drabbas värst”-vinkel och vi måste slå upp den stort på förstasidan.

  Alternativt att vi rapporterar något så när sanningsenligt och sedan släpper vi lös mupparna på Wendela att skriva svavelosande krönikor om män och deras illgärningar.

 3. Jocke S Says:

  Pär Ström, jag rekommenderar åter den amerikanske mansforskaren Aaron Kipnins bok: ”Riddare utan rustning.” Enligt honom så våldtas fler män i amerikanska fängelser, än kvinnor i USA. Men vem bryr sig? Vad som sedan det blir av en del av dessa män när de kommer ut kan man ju kanske fråga sig, eller inse…?
  När män behandlas illa, så drabbar detta på sikt även kvinnor. Därför måste mäns problem lösas samtidigt, och inte förnekas och förlöjligas som i svensk debatt och i statsfeministisk enkönspolitik!

 4. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

 5. kaffekopp Says:

  Jag skulle nog faktiskt drista mig till att hävda att en en våldtäkt som utförs på befallning av ett högre befäl faktiskt också är ett sexuellt övergrepp mot soldaten.

 6. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

 7. Tommy Jonsson Says:

  Aaron Kirpnis bok vill jag också rekommendera som Jocke S. Flera män våldtas i svenska fängelser än kvinnor i Sverige?
  Det vore något att titta närmare på.

 8. Jocke S Says:

  Visst är det symptomatiskt, att kvinnor för männens talan. Här idag, kan man verkligen tala om att ”män har ingen rösträtt”. Och de män som har ordet, politiker och journalister, de talar bara för kvinnor.
  I den s.k jämställdhetsdebatten, eller feministmonologen. Där kan det ljugas om män, gång på gång, men INTE talas sanning om kvinnor. Aj aj, tabu!
  Allt manligt har förkastats eller nedmonterats som negativt, könsroll, manliga egenskaper, manlig dynamik. Det finns offentligt ingen lojlaitet kvar mot mannen från kvinnan, utom i undantagsfall som vi ser.
  Även barnen lär sig att pappa är ”det sämre könet”. Barnets naturliga lojalitet mot fadern har tagit skada.
  Och vad män tycker eller undantagsvis säger offentligt om könsdebatten, det saknar betydelse. Vi är tillbaka till scratch, mannen är kvinnans barn. Matriarkatet har tagit över med motivationen patriarkatet.

 9. Man* United* Says:

  Jocke S, varför är Sveriges så sjukt radikalfeministiskt till skillnad från andra länder?

 10. Jocke S Says:

  Tja, vad vet jag. Det kanske är priset för att vi skulle bli världens ”mest jämställda land”? Men nu har den bilden visst krackelerat. Det har ”Wikileakt” ut att vi har konstig sexlagstiftning, men den har vi fått eftersom ”svenska män är svin”.
  Enligt engelska The Guardian, tolkat i SVD så har den bilden om Sverige spridits genom fallet Göran Lindberg samt Stieg Larssons på kontinenten mycket spridda deckare! ”Svenska män är svin”? Äh, för att feminister som Lindberg och Larsson spridit bilden?
  Men annars undrar jag om inte den amerikanska feminismen spreds lättast här. Och etablissemanget behövde något nytt när Sverige halkade ner från rikaste välfärdslandet… Det borde forskas könsneutrat om detta, och om den totalvinklade så kallade ”jämställdhetsdebatten!
  Men här är locket på! Kämpa på!

 11. Lottaonline Says:

  Våltas män så är det ju av män själva.

 12. LEW Says:

  @Lottaonline
  Det gör ju att våldtagna män känner sig mycket bättre.

 13. Manhood United(barn till radikalfeminst som gör tokrevolt;-) Says:

  @ LEW

  Precis

  @ lotta online

  din dumma j.. vad säger det… att förståelsen för dom manliga offren och problematiken ska förenklas med en radikalfeministisk ideologi som ”det är ju männens fel,det är dom som våldtar. Männen är djur” Lägg ner för i h…. Det värsta jag vet är just fascistiska tongångar som saknar psykologisk och empatisk insikt om mänskligheten. Det spelar ingen roll om det är från höger eller vänster. De är lika vidriga och varandras ytterligheter. Ibland undrar man om personer har fått sin förståelse empati förstörd sedan barnsben. Det är såna här påståenden som gör att man ansluter sig till en mansrörelse och genusleaks för att avslöja den sjuka livslögnen. Det är såna här uttalanden som får folk att kalla sig antifeminister. Det är inte ironiskt,roligt det är distanserat,känslokallt och cyniskt dvs dumt.

 14. Lottaonline Says:

  @ Manhood United(barn till radikalfeminst som gör tokrevolt;-)

  Är det någon som förklarat för dig att du beter dig som en radikalfeminist.

 15. Manhood United(barn till radikalfeminst som gör tokrevolt;-) Says:

  @ Lotta

  Ja, du kanske har rätt,jag kanske är en radikalfeministisk infiltratör aka radikalfeministens värsta mardröm…eller så är det så enkelt att jag sluter upp i omvärldens kritik av radikal statsfeministisk rättsstat med ansvar för 1000 oskyldigt felaktigt dömda män i Sverige (samvetsfångar,politiska fångar) och anna ardin och sofia wiléns våldtäktsanklagelser mot julian assange

  Det största frågetecknet är varför inte du och dina feministiska, socialistiska medsystrar och bröder är ute på sergels torg och demonstrerar mot lögnerskor och det sk patriakatet… Du är väl inte någon bitter reaktionär feminist?

  Free Assange!

 16. Manhood United(barn till radikalfeminst som gör tokrevolt;-) Says:

  Vad är det som gör svenska kvinnliga feminister och radikalfeminister så j… speciella jämfört med kvinnliga feminister,-liberala feminister,-socialister och miljövänner som deltar i demonstrationerna runt om i världen. Kan du Lotta eller någon annan kvinna eller feminist svara på det? För det är nog inte många som fattar det! Alla är chockade över landet brunsås där piratpartiet och kvinnorna kultur feministerna är dom största svikarna. Dom som ska vara dom politiskt mest rättsmedvetna och stå upp för (män)skliga rättigheter. Har sverige fastnat i någon psykosocial distraktion identitetskris byggt på omogenhet där elaka tant radikalfeminism styr.

  Tur att det finns hopp bland dessa grymma kvinnor:

  Camilla Lindberg,fd feminist Petra Östergren, Ingrid Carlqvist, Tianmi, Carina Glenning, Ann-Mari Maukonen, Monica Pernroth, Jenny Beltram mfl.

 17. Lottaonline Says:

  @Manhood United (orkar inte skriva ditt onödigt långa namn)

  Jag är varken socialist, feminist eller kommunist. Utan en kvinna, som fullständigt struntar i grupptryck och gör mina egna bedömningar. Jag snarare borgare.

  Sedan undrar jag varför du brinner så för att Julian Assange inte ska få föras över till Sverige? Anser du det fel att hans mål inte ska få prövas rättsligt? Och hur kan du vara så säker på hans oskuld?

  Varför skaffar sig fullvuxna människor idoler?

 18. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ Lotta

  (orkar inte skriva ditt onödigt långa namn)
  Kan hålla med om långt men verkligen inte onödigt.

  Jag är varken socialist, feminist eller kommunist. Utan en kvinna, som fullständigt struntar i grupptryck och gör mina egna bedömningar. Jag snarare borgare.

  😉

  Sedan undrar jag varför du brinner så för att Julian Assange inte ska få föras över till Sverige?

  Känner du till Karl Rove,psyops,#prataomdet och s-spionage anklagelser bl a som kan medföra guantanamo utan rättegång
  och likvidering. Snabbt förenklat.

  Anser du det fel att hans mål inte ska få prövas rättsligt?

  Efter att ha varit tagit del av verkligheten i Sverige dvs volontär
  på Mansjour etc och tagit del av statistik och verkliga fall på nära håll så är det en smutsig bakgård i Sverige. I dagens rådande rättsväsendet vid sk ”feministiska brott” så räcker det med en kvinnas ord utan vare sig brottsplatsundersökning,teknisk bevisning,exakta tidsangivelse etc.
  Vid brott för mord för att ta en liknelse behövs brottsplatsundersökning,teknisk bevisning,motiv,vittnen,mordvapen etc.
  Hur kan ett rättsväsende byggt på mansdiskriminerande lagar redan där utgå subjektivt från att mannen är dömd på förhand. Kommer Julian Assange till Sverige kommer han häktas på inga grunder alls under lång period utan möjlighet att kommunicera etc. Han driver som bekant wikiLeaks och är journalist och publicist. Anledningen till att han kommer häktas under så lång tid är dels för att ”dom kvinnliga brottsoffren i lugn och ro ska få tänka över vad som hänt etc” Samt att usa kan förbereda åtal och utlämningsbegäran. Då är det kört. Sedan har du straffskalan, den börjar på sjukt högt till skillnad från brott som inte är ”feministiska”. Det i sin tur skyller rättsväsendet ifrån sig på politikerna och politikerna skyller ifrån sig på att tack vare den feministiska befolkningen som vill så hårdare tag mot hustrumisshandlare,våldtäktsmän för det pumpas ut i media aka skvallerpress som i själva verket är en radikalfeministisk minoritet som vill sälja in marxism. Resultat är samvetsfångar politiska fångar med 1000 oskyldigt felaktigt dömda män och grundläggande rättsprinciper som ändrats till ”heller fälla än fria” ”omvänd bevisbörda” I Sverige har vi en historia av monarki och sedermera demokrati med bibehållet toppstyre. Socialdemokraterna med wallström och winberg mfl släppte in SCUM och radikalfeminism Så ja, JA kommer inte att få en rättvis prövning om han kommer till ”feminismens saudiarabien”.
  Detta också att det sk åtalet om ofredande som inte var något ofredande släpptes men sedan återupptogs av politiska grunder gör det hela än mer rättsvidrigt som alla länder förutom landet mellanmjölk har insett och som skaka om landet i dess grundvalar i avslöjanden.
  Läs FUP:en

  Och hur kan du vara så säker på hans oskuld?

  Läs Fup;en och skapa din egen uppfattning den finns här
  https://www.flashback.org/t1275257

  Anna Ardins sjustegs hämnd lista,hennes raderade twitter sms
  som talar emot henne själv att hon först skryter efteråt att hon
  k… världens häftigaste man,sedan gör anmälan. Trovärdigt?Not!
  Att hon är den som eldar på hela scenariot och Sofia Wilén som bara
  ville göra ett hiv test,men det kan man inte polisanmäla eller tvinga
  någon till. JA har inte avböjt detta heller. Anna Ardin har använt Sofia
  Wilén för att sätta sin egen 7 stegs hämnd i verket då hon blev breddad
  och inte trodde hon var den enda för JA. JA må vara en kvinnokarl med en kvinna i varje hamn det gör f.. inte honom per automatik till våldtäktsman. Det finns grymt mkt annat i detalj att ta upp i bevis,motsägelser,åklagaren nys hantering,hbt polisen och borgström bodström såssar som blir jäviga etc som bara advokater kan presentera. Men slutligen när rättsväsendet och samhället blivit manipulerade i lagar,praxis och synsätt så godtyckligt av radikalfeminism så att det finns 1000 oskyldigt felaktigt dömda män kan man lika godtyckligt som objektivt se vilka som är oskyldiga och vilka lögnserskor som utnyttjar systemet i vetskap att det är nästintill riskfritt att inte åka dit eller bli upptäckt…

  Varför skaffar sig fullvuxna människor idoler?

  Han är ingen idol, han är en världens mest betydelsefulla journalist och publicist någonsin. Som utmanar en förslappad och neopotistisk journalistkår och kan få en lika avgörande roll som tryckpressens uppfinning mitten på 1400-talet. Men det viktigaste är att i och med anna ardin och sofia wiléns anklagelser mot ja så blir det till symbol för problematiken svensk rättsstat står inför för med 1000 felaktigt oskyldigt dömda samvetsfångar aka politiska fångar. Det är det som gör det hela så betydelsefullt. För att citera fd Fängelsedirektören Ann-britt Grunewald ”ingen kvinna tjänar på att skicka oskyldigt dömda män i fängelse”. Efter att JA blivit införstådd hur det fungerar i ”feminismens saudiarabien” har många drabbade män oberoende av varandra kontaktat WikiLeaks om hjälp att belysa rättsrötan och rättsövergreppen i sverige. Därefter så har JA och WikiLeaks GenusLeaks välkomnat fler män att höra av sig med liknande fall för att avslöja och gå till botten med förhållandena inom svenskt rättsväsende som också är under omvärldens granskning. En av WikiLeaks JA och GenusLeaks specialiteter är att avslöja odemokratiska och förtryckande strukturer som strider mot mänskliga rättigheter.

 19. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Ps. Hur vet du att jag är full vuxen ;-> Ds.

 20. JustMe Says:

  Lotta:

  ”Är det någon som förklarat för dig att du beter dig som en radikalfeminist.”

  Är det någon som förklarat för dig att du beter dig som en radikalfeminist?

 21. Maria Says:

  Jag följde inte konflikterna på Balkan i början av 90-talet särskilt noga, men jag minns ett radioreportage där det sades att det förekommit att manliga fångar hade tvingats våldta sina egna söner inför publik. Är inte det en vidrig krigsförbrytelse om något?

 22. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ Maria

  Det är vidrigt. Man reflekterar att de sjuka tankarna till att utföra dessa vidriga brottsliga övergrepp kommer av förbrytarnas sönder trasade psyken i strid.

 23. piraya Says:

  Dokument utifrån idag på SVT2 KL 22:00 – 23:00

  Wallströms resolution. Svensk dokumentär från 2011. Våldtäkt har länge varit ett av krigets mest effektiva vapen, med kaos och långvarigt lidande som följd. Men nu ska våldet mot kvinnorna stoppas. Journalisten Marika Griehsel följer Margot Wallström då hon som FN:s första sändebud tar sig an uppgiften att försöka få ett slut på vår tids kanske mest ignorerade krigsbrott. Även i K 9/3 och K 11/3.

  ”Men nu ska våldet mot kvinnorna stoppas”

  – Ska inte våldet mot män stoppas?

 24. Natos kvinnobataljon ordnar mikrolån till kvinnor « GenusNytt Says:

  […] kön) av krig. Och visst drabbas kvinnor av våldtäkter i krig (vilket är vidrigt). Men män drabbas också av våldtäkter i krig. Och framför allt – att bli skjuten till döds är betydligt värre […]

 25. Pascalidou: Allt helvete på jorden drabbar kvinnor « GenusNytt Says:

  […] våldtäkt i krig finns det numera många källor till att även män drabbas (se exempelvis  här och här). Varför nämner Alexandra för övrigt inte vad som brukar hända med män i […]

 26. ”Kvinnor drabbas värst i krig” – påståendet granskas « GenusNytt Says:

  […] till våldtäktssiffrorna. (För övrigt våldtas även män i krig, något jag bloggat om här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: