Lars Jalmert och jag ryker ihop

by

Tidningen Sydsvenskan har intervjuat mansforskaren Lars Jalmert och mig själv om vår syn på genusfrågan och jämställdhet. Artikeln publiceras idag, på den internationella kvinnodagen. Vi ryker förstås ihop, den gode professorn och jag, han är ju inte precis känd för att ha några högre tankar om män och han har offentliggjort att han röstar på Feministiskt Initiativ. Exempel ur artikeln:

När Gudrun Schyman eldar pengar och Rättviseförmedlingen publicerar listor med kvinnonamn ser Pär Ström en feminism driven av manshatare, med syfte att ta över:

– För sjuttiofem år sedan hade den feministiska rörelsen verkligen något att bekämpa. När striden sedan var vunnen borde feminismen ha lagts ner. Istället bytte man mål, från lika rättigheter till 50–50-fördelning i hela samhället. Nu finns tecken på att man börjar byta mål igen, till att kvinnor ska dominera över männen som en slags revansch för historiska oförrätter. Det är absurt, säger Pär Ström.

Att feminister beskrivs som manshatare är ett problem, skapat av ett fåtal, menar å andra sidan Lars Jalmert.

– Ett fåtal personer pratar om att kvinnorna tar över. De gör sig hörda framför allt på nätet. De är rädda att män ska förlora sina privilegier och förstår inte att vi genusvetare arbetar för både kvinnor och män.

Jag måste i och för säga att det där starka fokuset på manshat som enda drivkraft för feminismen inte var riktigt vad jag menade. Men visst finns ett väsentligt inslag av manshat, det är uppenbart och det står jag för. Men feminismen drivs kanske ännu mer av maktbegär – ökad makt för kvinnor, förstås, men i ännu högre utsträckning ökad makt, status och ekonomisk framgång för den egna gruppen – feminister och medlemmar av det genusindustriella komplexet.

Det där att män är ”rädda”, det hör man ofta, och jag blir lika upprörd varje gång. Rädda för att förlora våra privilegier, säger Jalmert – vilka privilegier? Privilegiet att få nöjet att bli förbigången av en sämre meriterad kvinna som ska kvoteras in, kanske, och privilegiet att få bli kallad gubbslem, kanske han menar.

Rädd kan du vara själv, Lars Jalmert, men klistra inte rädslan på oss andra. Faktum är att du nog har anledning att vara rädd – eftersom din status som guru kommer att falla tillsammans med det feministiska korthuset.

Vidare: När jag kräver åtgärder för att förbättra pojkarnas situation i skolan får jag också mothugg från Lars Jalmert. Han säger:

”Skoldebatten ska inte handla om ifall flickor och feminister tagit över, det viktiga är att pojkar och flickor får det bättre. Det krävs en istället en pedagogisk diskussion om vad mätinstrumenten gör med eleverna.”

Läs artikeln här.

Fotnot: Intervjun skedde per telefon, så Jalmert och jag själv träffades aldrig.

En sak till: ”Kvinnliga männniskorättsförsvarare torteras och våldtas”, skriver idag chefen för Civil Rights Defenders, Robert Hårdh, på Newsmill (här). Hmmm… Glömde han inte någon liten grupp som också torteras och våldtas? Finns det inte män i tortyrkamrarna? Observera att även män våldtas. Varför göra genusfråga av en så vidrig företeelse som tortyr? Tycker kanske Hårdh att det är värre när en kvinna drabbas än när en man drabbas – och i så fall varför det?

29 svar to “Lars Jalmert och jag ryker ihop”

 1. Klas-Kristian Says:

  ”De är rädda att män ska förlora sina privilegier och förstår inte att vi genusvetare arbetar för både kvinnor och män.”

  Det där är signifikativt för genusmänniskorna. De är liksom lite mer upplysta än vi vanliga människor och den enda anledning som finns (i deras värld) att inte köpa deras genusteorier är att man ”inte förstår”.

  I nästa andetag har hr Jalmert mage att kalla _oss_ ”rädda” (också det på typiskt genusöversittarmanér, är man inte ”rädd” så är man åtminstone ”avundsjuk” eller ”känner sig hotad”.). Det är tragikomik på synnerligen hög nivå.

 2. JD Says:

  Lars Jalmert tillhör den typen av forskare som verkligen motsvarar bilden som beskrivs i det patriarkala maktmönstret.

  Han vägrar låta människor ifrågasätta hans egna resultat och slutsatser.
  Han förminskar och förlöjligar människor som är av en annan åsikt istället för att diskutera olika frågor.
  Han tar sig rollen som kvinnoförvaltare istället för att se kvinnor som likvärdiga.

  Jalmert verifierar existensen av patriarkatet utan att han själv förstår det!

  Visst är det roande på något sätt!

 3. Torbjörn Tjärner Says:

  Jag tycker hela debatten är så förbannat snedvriden att jag inte orkar lyssna på den.
  Människa som människa, oavsett kön ska behandlas lika! Är det så svårt att fatta?
  Om jag som man eller kvinna söker till ett arbete så ska jag värderas utifrån den kunskap och skicklighet jag besitter, inte utifrån mitt kön.
  Därför ska varje individ behandlas, och utvärderas utifrån vad den personen kan till föra, företaget, myndigheten eller vad det nu än må vara. Ska det vara så förbannat svårt för vissa att förstå.
  Oavsett vilket av könen som är bäst på den plats som ska fyllas så ska den mest kompetenta personen ha den.
  Därför ska också kvinnor ha samma lön som män i motsvarande positioner.
  Kan det bli så mycket svårare än det.
  Om inte företagen och de offentliga institutionerna kan begripa detta så lagstifta om hur lönerna ska sättas.
  Lika lön för lika arbete!
  Det är ju inte svårare än så?
  Men det är ju klart, så länge marknadskrafterna styr så lär det inte bli någon förändring, för där finns ju ingen solidaritet, oavsett man är man eller kvinna.
  De rika blir allt rikare på arbetarnas bekostnad.
  Tyvärr är människans girighet roten till både den orättvisa som råder i världen och roten till hennes egen undergång.

  Snyft.

 4. JD Says:

  @Klas-Kristian

  ””De är rädda att män ska förlora sina privilegier och förstår inte att vi genusvetare arbetar för både kvinnor och män.””

  Finns det några som både har privilegier och som är rädda att förlora dem så är det väl Genusvetare!

 5. Musse Pig Says:

  Torbjörn Tjärner, jag vet inte riktigt om du har missat det eller om jag missförstod. Det råder lika lön för lika arbete. Feministerna vilseleder medvetet allmänheten med hjälp av medelinkomster för män och kvinnor och gör sitt bästa för att folk ska tro att denna skillnad beror på olika lön för samma arbete. Faktum är att det förekommer att kvinnor som kommer in på samma lön som en man får en bättre löneutveckling pga av särskilda tilldelningar ur kvinnopotter som etablissemanget pressar företagen att införa.

 6. Olle Says:

  Jag skulle gärna vilja se och läsa om vad genusvetare gör för män.

  Fast egentligen ska väl inte vetenskap och forskning göra något för någon överhuvudtaget? De ska neutralt beskriva verkligheten som den ser ut. Förändringsarbete finns det sedan andra som jobbar med.

 7. Kristin Says:

  Jalmert kallar sig mansforskare, ja han kanske är det i akademisk mening också. Men jag får ju någon sorts vision av att han ska känna till något om män. Borde han inte kallas feministforskare i stället?

  Här berättar han varför han röstar på FI
  http://www.feministisktinitiativ.se/artiklar.php?show=270

  Invigning av Genusakademin Stockholms Universitet idag.
  Enbart kvinnligt deltagande. Vet inte om Jalmert var förhindrad eller om någon fått reda på att han inte är kvinna.
  http://www.su.se/om-universitetet/evenemang/evenemang-vid-stockholms-universitet/invigning-av-genusakademin-1.11718

 8. Info Says:

  LARS JALMERT

  hör onekligen till dem som gett den moderna, homeopatiska ”forskningen” ett ansikte. I stället för att mödosamt och i många år ha läst biologi (etologi i synnerhet), paleobotanik, paleozoologi osv. har han låtsasforskat på det socialt konstruerade könet man huvudsakligen genom att i otaliga sammanhang framträda offentligt och berömma sig själv.

  Något som ofelbart snabbt ledde till en docentur och sen lika snabbt till en professorstitel. Och till ett oerhört inflytande över inte bara regeringens utan hela Sjupartiets ställningstaganden på nästan alla samhällsområden.

  Så här presenterade han sig själv inför valet i höstas i sin egenskap av ledande medlem i Feministiskt Initiativ (på partiets hemsida):

  ”LARS JALMERT
  30 feminister berättar om varför de röstar på Fi under perioden 17 augusti till 17 september. Idag är det dags för Lars Jalmert.

  Varför röstar du på Fi?

  Lars Jalmert: Feminismen har alltid kämpat för rättvisa – och därmed demokrati. Det målet har Fi, men det säger sig även andra partier ha. Fi är dock det enda parti som också ser att könsmaktsordningen är den maktordning som påverkar våra liv mest, som genomsyrar våra liv från vaggan till graven, som påverkar samhället och motarbetar en utveckling mot målet – ett rättvist samhälle. Det är könsmaktsordningen som vi måste förändra! Därför väljer jag Fi.

  Lars Jalmert är forskare och har arbetat med genus- och jämställdhetsfrågor i mer än trettio år. Han har bland annat varit expert i fyra statliga jämställdhetsutredningar och är ordförande i Högskoleverkets jämställdhetsråd och Stockholms universitets jämställdhetskommitté.”

 9. Tommy Jonsson Says:

  Pär Ström du vann helt klart debatten med hästlängder. Synd att det inte var i TV, men det kommer snart.

  GRATTIS Pär!!!!

 10. michael Says:

  Lars Jalmert när en man säger att han är feminist så är det som en jude som säger att den där Hitler hade inte så fel med sina teorier om judiskt världherravälde, även där inte judar var på ledande poster så styrdes dom av judar med konspirationer och dålda strukturer.Därför var det viktigt för Hitler att generalisera om judar för att kunna bryta deras maktmonopol (enligt honom)för att kunna skuldbelägga och diskriminera en hel grupp för att sedan kunna avsätta judar på höga poster för att därefter tillsätta arier

 11. robjoh Says:

  ”Skoldebatten ska inte handla om ifall flickor och feminister tagit över, det viktiga är att pojkar och flickor får det bättre. Det krävs en istället en pedagogisk diskussion om vad mätinstrumenten gör med eleverna.”

  Jag skulle vilja ge han en poäng att det inte ska handla om flickor tar över skolan, MEN vi diskuterar inte pedagogik för att stärka pojkar just nu. Det enda som sägs är att pojkar får skärpa sig, det är inte en diskussion om hur vi utvecklar skolan för att också kunna hantera pojkar.

  De är rädda att män ska förlora sina privilegier och förstår inte att vi genusvetare arbetar för både kvinnor och män.

  Det här däremot förstår jag inte alls, vilka privilegier är det jag är rädd att förlora? Varje gång någon säger detta verkar man glömma att lämna exempel.

 12. Kristin Says:

  Vilken partisk rubriksättning

  Mansforskaren: Kämpa tillsammans

 13. Kristin Says:

  Mansforskaren: Om fem år har fler insikten att vi måste föra kampen om jämställdhet ihop

  Så här var den tidigare, undrar varför de bytte.

 14. Liberal Says:

  Jalmert är patetisk.

 15. Lasse Says:

  Har man någorlunda tränade sinnen kan man lätt se parareller med religioner/sekter igenom historien.

  Den som inte är upplyst har ingen talan.

  Man kan bara bli upplyst genom att tro på feminismens lära och studera genus.

  Den sk. genusforskningen är som bibeln, den legitimerar hela ideologin enligt feminsiterna.

  De som har studerat sk. genus anses förmer och vi vanliga dödliga får en klapp på huvudet eftersom vi inte ”förstår”.

  ************************************************************

  Ovanstående är en av de största blufferna igenom välrdhistorien. Feministerna håller på att bygga sig ett stort luftslott bestående av rena lögner och falska påståenden. Allt för att skaffa sig makt och fördelar i samhället.

  Maktgalna profitörer = Feminism

 16. Ej kvinnoslav Says:

  Lars Jalmert är högste talibimbo på Saudisvenskan. Inget seriöst kommer ifrån hans penna, bara feministisk gegga.

 17. Skrämma-upp-kvinnor-dagen – 8 Mars – Uppvisning i hyckleri « Aktivarum Says:

  […] som Sverigedemokraterna hotar åsiktsmonopolet gällande mångkultur så hotar GenusNytt åsiktsmonopolet om manskultur I en unik artikel på Newsmill vill Pär Ström avköna kvinnodagen. ”Det finns många […]

 18. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Den manliga radikalfeministerna kan räknas upp till Lars Jalmert,Ingmar Gens,Niklas Järvklo,Claes Borgström,Madeleine Lejonhuvud,Anna Skarhed och Christian Diesen.

 19. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Lars Jalmert och jag ryker ihop

  Årets match;-)

  Aftonbladet,Socialdemokraterna,Lars Jalmert och Claes Borgström kallar oss nätmobb när majoriteten i själva verket yttrar en annan åsikt som lutar sig på empirisk forskning,biologi och evidens psykologi.

  No lie can live forever!

  Pär, Say It Like It Really Is

 20. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Vilka män är det Lars Jalmert #pratarom????? Inte är det majoriteten av den manliga väljarbasen och det vet även Socialdemokraterna också. Därför har Socialdemokraterna ett inbördeskrig om tillsättandet av ny partiledare som ska vinna tillbaka den manliga väljarbasen som flydde i båda valen.

 21. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”När Gudrun Schyman eldar pengar och Rättviseförmedlingen publicerar listor med kvinnonamn ser Pär Ström en feminism driven av manshatare, med syfte att ta över:”

  Är Lars Jalmert bekant med en av Mansrörelsens tyngsta frågor
  Svenskt rättsväsende?

 22. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  – För sjuttiofem år sedan hade den feministiska rörelsen verkligen något att bekämpa. När striden sedan var vunnen borde feminismen ha lagts ner. Istället bytte man mål, från lika rättigheter till 50–50-fördelning i hela samhället. Nu finns tecken på att man börjar byta mål igen, till att kvinnor ska dominera över männen som en slags revansch för historiska oförrätter. Det är absurt, säger Pär Ström.

  Det säger majoriteten av den manliga väljarbasen med. Frågor på det Lars Jalmert????

 23. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”Att feminister beskrivs som manshatare är ett problem, skapat av ett fåtal, menar å andra sidan Lars Jalmert.”

  Sluta slingra dig din orm. Bekänn färg. Riktiga och justa kvinnor som sympatiserar med den liberala kvinnorörelsen delar inte radikala feministers manshat. Det kvinnorna står inför är en självrannsakan om just vad feminism är och vad liberal kvinnorörelse är.

 24. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”Ett fåtal personer pratar om att kvinnorna tar över.”

  Om vi utgår från att Lars Jalmert i sin livslögn har rätt. Innebär det att han kränker och omyndigförklarar män och kvinnor genom att använda sin yttrandefrihet genom att tycka annorlunda???? Är karln fascistisk feminist?

  De gör sig hörda framför allt på nätet.

  Aha, just det och dårar som du kallar oss män och kvinnor för ”nätmobb” som är fine with me, vetskapen att vi står för värdegrunder utifrån verkligheten för både män och kvinnor är betryggande. Likväl att vi är i majoritet tillsammans med omvärlden. Det visar inte minst protesterna mot anna ardin och sofia wiléns anklagelser mot Julian Assange.

  De är rädda att män ska förlora sina privilegier och förstår inte att vi genusvetare arbetar för både kvinnor och män.

  Kallar du de förtryckta kvinnorna som deltog i den liberala kvinnorörelsen också för rädda? Sluta klappa alla män på huvudet.
  Du vet att vi män som är i majoritet inte sympatiserar med vare sig dig,någon annan radikalfeministisk mansforskare och Såssarna.
  Så utgå från denna verklighet och sluta hyckla!

  ”..genusvetare arbetar för både kvinnor och män.”

  Ha,ha,ha,haa…..Nämn en enda som gör det. Sparkade Eva Lundgren???
  Eller någon annan på genuslistan som vi sett bevis på!

 25. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ Lasse säger:

  ”Maktgalna profitörer = Feminism”

  Du är helt inne på rätt spår, måste endast justera:

  Maktgalna profitörer utnyttjar Feminism för egna syften. Radikal Feminister på kulturredaktionerna,JK,Hilda mfl är inte medvetna om detta. Men likväl är de lika rättsvidriga och Samhällsfrånvända mot majoriteten av män och kvinnor som inte är i toppskitet.

  Marianne NY

 26. Lasse Says:

  ”Maktgalna profitörer utnyttjar Feminism för egna syften.”

  En bra förädling manhood 😉

  Undrar hur många det finns som livnär sig på feminismen men ändå känner innerst inne att de livnär sig på en lögn. Precis som många tyskar och andra under nazismen uppgång och fall.

 27. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ Lasse

  ”Undrar hur många det finns som livnär sig på feminismen men ändå känner innerst inne att de livnär sig på en lögn. Precis som många tyskar och andra under nazismen uppgång och fall.”

  Alldeles för många. Ta på genusglasögonen i din närhet. Vi behöver det modiga barnet som i ”Sagan om Kjejsarens nya kläder” kliver fram och avdramatiserar det hela med att säga de magiska orden. Det var väl medelklassen som förde fram Hitler. Ufff.

 28. Henrik Says:

  Pärs inlägg är oerhört träffsäkert. Bra att det där med rädsla för privilegier kom upp. Mitt i prick!

 29. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Att förneka mäns utsatthet,brist på rättssäkerhet och diskriminering är en sak. Men det går inte att blunda för en oberoende Mansrörelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: