Lågkonjunkturer är mäns fel, menar EU-topp

by

Först ett meddelande till alla som skickat mig bloggtips via epost på slutet: På grund av gårdagens feministiska tsunami har jag inte hunnit svara alla som tipsat mig. Ligger efter, men går igenom. Jag ber om överseende och hoppas även fortsättningsvis få era mycket värdefulla bloggtips!

Igår var det det internationella kvinnodagen, vilket knappast någon kunnat undgå. I den orkan av feministisk offensiv som sköljde över oss fann jag en intervju med EU:s justitiekommissionär Viviane Reding särskilt intressant. Redan rubriken är riktigt intressant: ”Anställ fler kvinnor och tjäna mer pengar”. Det låter ju bra, för alla oss som tror på tillväxt och lönsamhet.

Det börjar med att Viviane Reding vill kvotera in kvinnor till bolagsstyrelser i hela Europa. Det ska alltså bli gräddfil för det kvinnliga könet till topposter, och aktieägarna ska berövas möjlighet att bestämma hur deras egna bolag ska ledas. Minst 40 procent av bolagsstyrelserna ska bestå av kvinnor enligt den kvotering Reding vill införa.

Intressant nog säger hon att hon föreslår detta för att öka intäkterna i bolagen. Citat:

”Jag föreslår inte styrelsekvotering av feministiska skäl, utan av affärsmässiga. Kvinnor ställer frågor för att de vill veta och förstå. De är försiktigare och tar färre risker. Om det hade varit Lehman Sisters istället för Lehman Brothers kanske inte finanskrisen hade uppstått.  Alla studier pekar på samma slutsats: kvinnor i beslutsfattande positioner hjälper företag att begå färre misstag och öka intäkterna”.

Ojojoj, i detta uttalande finns det mycket att gripa sig an för en analys.

1. För det första, om det är så lätt att öka ett bolags lönsamhet som att ta in kvinnor i styrelsen, varför har inte bolagen gjort det för länge sedan? Näringslivet är ju en extrem tävling mellan bolag där äta eller ätas hela tiden är det som gäller.

Att döma av Wikipedia är Redings erfarenhet av arbete i kommersiella, konkurrensutsatta företag mycket liten. Först doktorerade hon i humanvetenskaper. Sedan blev hon journalist, vilket hon verkar ha varit under en kort tid. Därefter blev hon ordförande för Journalistförbundet i Luxemburg, och så politiker, vilket hon fortfarande är.

Det är oerhört naivt att tro att en så enkel åtgärd som att plocka in några kvinnor inte skulle ha genomförts av varenda företag på denna glob om ökad lönsamhet kunde fixas till så enkelt – det förstår alla som har arbetat på den affärsmässiga sidan i något konkurrensutsatt företag i mer än ett par dagar. Trycket är ju hysteriskt på ökad lönsamhet. Och nu tror Viviane Reding att hon i sin politiska EU-upphöjdhet ska lära företagsledare, som kanske jobbat i decennier i företagsledningar med ständig press att öka lönsamheten, hur man höjer lönsamheten.

2. För det andra: Viviane Reding säger att ”kvinnor ställer frågor för att de vill veta och förstå”. Jaha. Så det gör inte män? Män sitter som nickedockor i styrelser, utan att veta och utan att förstå, för det ställer inga frågor? Vad har du för underlag för att påstå det, Viviane Reding?

3. För det tredje: Kvinnor tar färre risker. Det är helt rätt. Av biologiska skäl är män mera risktagande än kvinnor, i genomsnitt. Det är förmodligen en stor del av förklaringen till att de flesta av världens stora och framgångsrika företaget både har startats av män och leds av män. För vad är det som säger att lägre risktagande på lång sikt ger större lönsamhet? Tänk vad många affärschanser en räddhågsen och försiktig ledare missar. Har du, Viviane Reding, något vetenskapligt belägg för att lönsamheten på lång sikt ökar i företag med en ledning som undviker risker?

Sedan går intervjun vidare, och Viviane Reding förklarar för oss om ett annat underverk som kvinnor skapar just för att de är kvinnor. Jag citerar:

”Fler kvinnor är ett av recepten mot lågkonjunkturer”

Jaha, så om världen styrdes enbart av kvinnor skulle det vara ständig högkonjunktur? Återigen, vad har du för belägg för det påståendet, Viviane Reding? Snacka är lätt – man kan säga vad som helst på ett par sekunder. Bevisa är svårare.

Sedan ställer journalisten denna fråga till Viviane Reding: ”Så du menar inte att kvinnor förtjänar att sitta i företagsstyrelser, utan att företag tjänar mer pengar om de tar in kvinnor i styrelserna?”

Då svarar EU-kommissionären:

”Det ekonomiska argumentet är inte det enda, men ett viktigt: 80 procent av alla inköpsbeslut i vardagslivet görs av kvinnor, inte bara om smör utan om bilar och lägenheter.”

Hoppsan-hoppsan, där tror jag minsann att den goda justitiekommissionären plötsligt snubblade på en riktigt rejäl genusorättvisa utan att ens förstå det. En jämställdhetsbrist av riktigt stora dimensioner (maktfördelning 80/20 i kvinnornas favör när det gäller inköp), men det verkar hon inte inse. Mot bakgrund av de väldiga vurmandet för kvinnor på områden där dessa anses vara i underläge som hela intervjun går ut på borde hon väl börja fundera på åtgärder för att öka männens makt över inköpen i vardagen?

Men se, därav blev intet. I alla fall inget som framgår i intervjun. Men Viviane Reding kanske förbereder sig i hemlighet och till den internationella mansdagen kommer med ett förslag på EU-kvotering av familjernas inköpsbeslut. Jag kan se argumentationen framför mig:

”40 procent av alla inköpsbeslut i hushållet måste fattas av män. Kvotering föreslår jag inte av maskulistiska skäl, utan helt enkelt för att det gynnar familjernas ekonomi. Män är analytiska och funderar noga igenom vad som är bäst innan de fattar beslut om inköp”.

Artikeln är publicerad på sidan 12-13 i Metro den 8 mars 2011. Läs den här som pdf.

PS: En sak slog mig. Det är huvudsakligen män som betalar lönen för Viviane Reding. Undrar om hon tänker på det? Undrar om männen runtom i Europa tänker på det? Jag undrar hur bra en värld utan män egentligen skulle vara. Tänk bort alla män och allt som män åstadkommer…

För övrigt, nu lanseras begreppet arbetsfeminism av finansminister Anders Borg och regionminister Anna-Karin Hatt. Det går ut på att kvinnor ska arbeta mer, men till högre lön än idag. Dessutom ska det ”bli möjligt för” kvinnor att starta företag i högre utsträckning än idag. Läs mer här.

Annonser

21 svar to “Lågkonjunkturer är mäns fel, menar EU-topp”

 1. Skrämma-upp-kvinnor-dagen – 8 Mars – Uppvisning i hyckleri « Aktivarum Says:

  […] EU-kondottiären Viviane ”kvotera 40% kvinnor”. Redings budskap i Metro (s. 8-9) är enkelt: Anställ fler kvinnor – tjäna mer pengar – Med samma logik […]

 2. Erik Says:

  Har ni tänkt på att ingen frågar dessa glada leeende kvoteringsivrare hur många kvinnor de har anställda i sina egna företag och styrelser?

  Ingen frågar heller hur det kommer sig ingen av de som förespråkar kvotering SJÄLV vill bli rik och berömd på sin ide. Ingen av dem startar själva de företag de hävdar skulle bli sådana vinster.

 3. Bo Says:

  De män och kvinnor som sitter i de stora företagens styrelser, börsnoterade, kommer säkerligen från samma skolor och ”klass”.
  Att det skulle vara sån skillnad mellan dem pga kön tror jag inte på.
  Dessutom har det alltid varit OK för kvinnor att starta eget inom
  tex finansbranschen men av nån anledning kan jag inte komma på
  en enda just nu. Jag tror att detta har klarlagts i en Norsk undersökning
  att det inte är nån skillnad på hur man agerar i en styrelse beroende av kön. Hittar inte en länk till denna men kanske nån annan har det?

 4. Bo Says:

  Forts.

  Jag har själv suttit i företagsledningen för ett finansföretag och i en banks avdelningsledning och aldrig sett nåt av detta heller. I finansföretaget var kvinnor i majoritet dessutom.

 5. Lasse Says:

  Feministpropagandan börjar urarta så den är nära att bli kontraproduktiv.

 6. Erik Says:

  ”En viktig lärdom är att män inte blir styrelseledamöter för att de är män. De flesta män kommer aldrig i fråga för en styrelseposition. De män – och kvinnor – som blir styrelseledamöter har rätt utbildning, har varit företagare, gjort chefskarriär och har långa arbetsdagar. För fler kvinnor i styrelserna krävs att fler kvinnor gör samma val som männen.”

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/aktiebolaget_timbro__/news/view/norsk-kvoteringslag-skapar-nya-problem-3994

 7. Andreas Nurbo Says:

  I sak har jag inget problem med bloginlägget men att företag fattar vad som ger bättre lönsamhet är ju tveksamt. Det tydligaste exemplet på att iaf banken, stora företag etc har inkompenta styrelser är att de tror att bonusar gör folk till bättre chefer och ledare m.m.

  Själv reagerade jag också på det tydliga klavertrampet om vem som bestämmer över den gemensamma kassan. Det verkar gå de flesta helt förbi. Det verkar rent av vara något positivt att kvinnor konstrollerar pengarna. Män super väl bara upp dem.

 8. Lorem Ipsum Says:

  Analys av finanskrisen utifrån att vi ska kasta skit:

  1) Kvinnor bestämmer mest när det gäller bostadsköp
  2) Orsaken till finanskrisen är en kollapsad bostadsbubbla
  3) Kvinnor är alltså mest skyldiga till finanskrisen

 9. Lasse Says:

  @Lorem

  Ligger väldigt mycket i den analysen. Om man skall utgå från egna erfarenheter så är det väldigt många kvinnliga företagare som har svårt att hålla i kulorna, betydligt fler än manliga.

 10. Lorem Ipsum Says:

  @Lasse, kvinnors och mäns förmåga att hålla i pengar som egna företagare kan jag inte uttala mig om.

  Vad jag har sett är att framgångsrika småföretagare är att dom generellt sett är mer benägna att tumma på den egna materiella välståndet för att få verksamheten att fungera i början och att dom skiljer på den egna plånboken och företagets ekonomi.

 11. robban Says:

  hur är det med henne då? var hon inkvoterad i sin karriär som politiker?

 12. Jocke S Says:

  Jag anser, att tillväxt och lönsamhet och BNP är luddiga begrepp som inte tar tillräcklig hänsyn tilll kvalite och kontraproduktiv verksamhet,miljö mm.
  Säkerligen kan kvinnor bidra till mycket på det här området, risktagande är inte alltid bra, när planeten är i kris. Och det jag påstår här, anser jag vara är en ”jämställd” inställning. Vi måste ju ha glädje av både kvinnor och män i framtiden, som delvis kompletterande varandra på många positioner.
  Men då kan det definitivt inte vara den här sortens kvinnor, som med diverse blaha, blaha spär på gamla tankar, rätt eller fel, om kvinnor som inkonsekventa och saknande logik!
  Men det har ju sagts innan, att kvinnor står alltmer för ökad (kvantitativ) konsumtion. Och således tvärtemot V:s med fleras fjäskpåståenden om att ”kvinnor är mer miljövänliga”.
  Ökad kvalitativ tillväxt, även i könsdebatten, bort med kontraproduktiv skräpproduktion även inom samma debatten! ”Rätt man på rätt plats”, och kvinna förstås!

 13. Maria Says:

  Jag deltog i ett seminarium den här veckan om könsstereotyper i näringslivet med nästan bara fransktalande kvinnor i publiken. Inte mycket nytt eller kontroversiellt sades, men det intressantaste var en kvinnlig företagare som sa att hon hade för avsikt att bara anställa kvinnor när hon startade sitt företag inom fastighetsbranschen, men att hon fick överge den tanken. Det berodde på att flera av de anställda var ensamstående mammor och de var borta för mycket. Så att man tjänar mer pengar med bara kvinnliga anställda är nog en sanning med modifikation.
  En man i publiken påstod att de kvinnliga styrelseproffsen i Norge visst bara är 70 till antalet, vet ej om det stämmer.
  Sant är dock att Frankrike nyss klubbat igenom en lag om 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna. En av seminarieledarna framhöll faktiskt att många kvinnor också är emot kvoteringar.

 14. Erik Says:

  Norska styrelser.

  ”Sedan Norge införde en kvoteringslag för kvinnor i bolagsstyrelser har antalet kvinnor i börsbolags styrelser minskat från 950 till 765.”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/farre-kvinnor-med-styrelsekvotering_5500541.svd

 15. Andreas Dahlin Says:

  Skulle vara kul att höra vilka studier hon hänvisar till när hon hävdar att fler kvinnor ger bättre lönsamhet. Jag har bara sett studier som kommer fram till motsatt resultat. Hoppas hon inte menar den där uppsatsen några studenter gjorde på ett universitet i Sverige för några år sedan… Den blev ju totalt sågad av externa granskare.

 16. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  EU-topp med tillägg Radikalfeminist. Viktigt att tilllägga så inte alla här tror att alla EU-toppar är Radikalfeminister…

  Arbetsfeminism- Arbetsfascism. Tok revolt på det;-)

  Återigen finns det en hemlig agenda och poäng med vetskapen om de synliga motsättningarna mellan män och kvinnor? Det förefaller onekligen så vid detta evinnerliga politiskt medvetna hycklande med Radikafeminism. Det politiska hycklandet verkar heller inte rygga för tidigare otänkbara borgerliga domäner. Varpå många är chokade och frågar sig om just avsikten med detta. Inte minst när det nu även yttrar sig i feminaz/-fascistiska tongångar. Hmm..ur kommer det sig? En sak är säker och det är att detta ska bemötas med intellekt och yttrandefrihet. kärlek men inte med hat. Utan att det behöver betyda att män ska vara fega,förtryckta och mesiga!

 17. Hjalmar Says:

  Feministerna blir allt mer politiskt inavlade…Det märks på deras argument, som ofta är cirkelresonemang eller bara tagna ur luften. Alltid är de såå övertygade om hur världen skall se ut, att folk inte förstår…!

  Nej, det handlar om bedrägeri, ty statsbidrag vill de alla ha. Den som säger rätt saker får en skottkärra pengar från staten/EU. Därtill kanske ”hen” blir chef för en nyinrättad myndighet, som har som uppdrag att kasta dynga åt alla håll…

  Att tvingas försörja sådana bedragare måste vara det yttersta straffet…

 18. Erik Says:

  Andreas Dahlin:

  Skapar kvinnor högre lönsamhet? Svar nej.

  http://www.svensktnaringsliv.se/kommentaren/bara-kvinnor-skapar-inte-hogre-lonsamhet_37270.html

 19. Jocke S Says:

  Timbro är väl inte riktigt min grej, men så här säger de iaf
  ”Andelen kvinnliga chefer har utvecklats svagare i Norge än i andra länder, och andelen kvinnliga företagare är fortfarande låg. Norska kvinnliga chefer arbetar i snitt 4,5 timmar mindre än sina manliga kollegor varje vecka, samtidigt som karriären som toppchef kräver 10-13 timmars arbetsdag. Det innebär att norska kvinnliga chefer sammanlagt är frånvarande fem veckor mer per år än sina manliga kolleger.”
  Frågan är vem som är ”klokast”, jag tror män lurar sig själva i pliktskyldiga ekorrhjulet, och sedan får ändå kvinnor uppmärksamheten, sympatin och kan konsumera mer…Alltså, något är skumt i världen!

 20. Eric Says:

  Lyckligvis är det inte EU-kommissionen som bestämmer. De kan bara lägga fram förslag. Det går knappast att få majoritet för kvotering i ministerrådet. Det lär bli frivilligt. Status quo således.

 21. Tobbe Says:

  I detta fall måste jag gå emot dig, när det gäller ekonomin i företag och vilken påverkan kvinnor har i företagsledningen.
  Nu går jag lite över ramarna vad gäller det rent genus relaterade.
  Den tendens som syns nu inom företagens ekonomiska vinster är helt och hållet baserade på aktieutdelningen, istället för att se till företagets överlevnad och den potential de anställda har för att göra företaget stabilt genom att satsa på framtiden istället för att se till de kortfristiga vinsterna.
  Kvinnor ser längre fram i tiden och har den långsiktiga hållbarheten för sina ögon, än vad män har i gemen.
  Detta är grundat på från de urgamla gener vi har ärvt från då vi var grottmänniskor. Mannen jagade och kvinnan tog hand om barnen och försvarade sitt boende gentemot de andra kvinnorna.
  Dagens ekonomiska tänkande är så fel i ett långsiktigt
  perspektiv, när det gäller mänsklighetens fortsatta framtid, så klandra inte de kvinnor eller män som ser utveckling i ett längre perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: