Boken ”Fällda för sexövergrepp” recenserad

by

Jämställdisten och GenusNytt-läsaren Magnus Hansson erbjöd sig vänligt nog att recensera Thérèse Juels bok ”Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige”. Den handlar om den bristande rättssäkerheten för män när det gäller sexualbrott. Här följer recensionen.

Recension av Therese Juels ”Fällda för sexövergrepp – Om rättsfall i Sverige”

Therese har med sin bok velat visa hur det känns att vara oskyldigt anklagad och dömd för ett fruktansvärt brott. Hon har också velat visa på myndigheternas likgiltighet, och hur det egentligen står till med den svenska rättssäkerheten.

För att illustrera sin poäng har hon valt att beskriva tio olika fall hon varit särskilt bekant med. Hon beskriver männens vardagssituation, vad som ledde fram till den aktuella anklagelsen och vad som hände efter att de dömts. Det är svårt att ta göra en objektiv bedömning av männens oskuld. Klart är dock att de flesta varit helt förtvivlade, och ofta överklagat ända upp i Europadomstolen.

Therese har inte skrivit en saklig och opartisk redogörelse, men det känns inte heller som om det varit meningen. Hon har velat beskriva känslan av att vara oskyldigt dömd, så att vanliga människor ska kunna förstå. På grund av den välskrivna texten blir det lätt att förlåta saker som att domstolsprotokollen inte finns bifogade och Therese enbart väljer att argumentera ur de tilltalade männens perspektiv.

En störande sak är dock att boken stundom kommer med negativa beskrivningar av de anmälande tjejernas uppförande och sexualitet. Det bör påpekas att det faktum att en kvinna besöker en erotikbutik eller sover över hos killkompisen knappast kan tas för intäkt för att hon aldrig blivit våldtagen.

Therese verkligen lyckas väldigt bra med vad hon föresätter sig. Boken är skriven med ett vackert, inlevelsefullt språk, och det är svårt att inte bli förfärad av de situationer och levnadsöden författaren beskriver. Det finns ett antal intressanta argument i boken:

– En mans rättsäkerhet är i dagens Sverige till stor del beroende av hans rykte. Det blir oerhört lätt att svärta ner en mans rykte, till exempel med en falsk våldtäktsanklagelse. Det blir nästan omöjligt att i efterhand reparera skadan, även om kvinnan tar tillbaks anklagelsen.
– Det är oerhört svårt att få en rättvis rättegång om du på något sätt bedöms som ”konstig” och avvikande, och/eller om du inte kan tala ordentligt för dig själv. Detta blir särskilt akut om du inte till fullo behärskar språket, då du inte har ens rätt att få allt material översatt.
– I ett flertal fall återfinns samma mönster som Göran Lambertz fann i ”Felaktigt dömda”. Mannen blir fälld enbart på tjejens berättelse, ingen teknisk bevisning existerar och ej heller någon tid eller plats för brottet.

Magnus Hansson

.

För övrigt, en helt annan sak: På Trollbodaskolan i Hässelby har ett program startats för att hjälpa flickor till en mer positiv syn på sig själva. DISA heter programmet. Alla flickor på skolan omfattas av det. De ska jobba med sådant som gör att de inte mår bra. Läs mer här. Tack för tipset, Fredrik.

Annons

32 svar to “Boken ”Fällda för sexövergrepp” recenserad”

 1. Abra Says:

  Jag skall läsa den. Intressant recention.

 2. Lottaonline Says:

  PER STRÖM DU ÄR INGEN MAN!
  dU ÄR EN YNKLIG JÄVEL SOM BORDE UTROTAS

 3. michael Says:

  Magnus Hansson bra skriven recension kan tänka mig att läsa den

 4. NisseNyfiken Says:

  Det där är definitivt inte ok, Lottaonline!!!

 5. Olle Says:

  Kanske dags för lite off-line?

 6. Lottaonline Says:

  WHO FUCKING CARE APA!

 7. Pether Says:

  Polisanmäl henne så får vi nog se på andra toner. 🙂

 8. . Says:

  Potta Lotta mår bäst av att krypa ner i sänghalmen och ge killen en rejäl avsugning

 9. michael Says:

  Just hennes kommentarer hjälper oss bra att dom får stå kvar

 10. Spetsig Says:

  Lottaonline, jag hoppas du är medveten om att du drar feminismen och alla andra kvinnor i skiten.

  Tack så jävla mycket.

  Kan du inte resonera och argumentera på ett sakligt vis som en vuxen människa så föreslår jag att du är tyst, för allas bästa.

 11. JockeH Says:

  @ Lotta online

  Men allvarligt talat, skärp dig eller stick! Personangrepp som dessa vill vi andra helst slippa här och en till sak som även många andra här verkar ha svårt för att fatta är att bloggens ägare stavar sitt förnamn med PÄR, inte PER.

 12. Lottaonline Says:

  Är det Pelle Billing de ska göra en dokumentär om snart på Tv? Det handlar om en läkare, som sextrakkasserat personal och patienter? Det skulle ju kunna förklara varför han inte är verksam som läkare och hyllar en eventuell våldtäktsman som Julian Assange.

  Undrar hur många våldtäktsmän som finns bland er kvinnohatare?

 13. Trio Says:

  Jag tycker att vi borde välkomna Lottaonline, eftersom hon ovanligt tydligt visar upp feminismens rätta ansikte, som annars ofta döljs bakom en lite mer polerad fasad.

 14. Lottaonline Says:

  Ja Trio ja tykker vi velkåmnar låttaonline…fö vi är tora tarka kalar!!!!

 15. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Lottaonline säger:
  11 mars 2011 kl. 0:57

  Är det Pelle Billing de ska göra en dokumentär om snart på Tv? Det handlar om en läkare, som sextrakkasserat personal och patienter? Det skulle ju kunna förklara varför han inte är verksam som läkare och hyllar en eventuell våldtäktsman som Julian Assange.

  Undrar hur många våldtäktsmän som finns bland er kvinnohatare?

  Passa dig jävligt noga med vad du säger! Det hänger en förtals anmälan,anmälan om hot och en anmälan om stalking i luften. Varför inte ta problematiken med ”felaktigt dömda” på allvar och göra gemensam sak för att göra Samhället till en tryggare plats för både män och kvinnor? Det säger vi för att markera att ett sånt här beteende och uttalanden INTE ÄR ACCEPTERAT! Ett sådant människofientligt uttalande ska inte få passera just pga att den mentaliteten ligger till grund för det Samhällsklimat vi har idag där mäns rättssäkerhet är lika med noll. Ett Samhällsklimat idag med väldigt många oskyldigt ”felaktigt dömda” som hamnar i fängelse. Tycker du tidigare haft klara reflektioner på saker och ting i tidigare inlägg. Men nu måste du inse att du är så j… sjukt nära att passera gränsen. Ta dig samman,be om ursäkt för ditt uttalande och försök sätta dig in i problematiken som per automatik inte innebär att våldtäkter inte förekommer mot kvinnor. Vi säger tvärtom och vill inget hellre än att diskutera jämställdhet. Men verklighten kan inte nonchaleras. Vi vill inte vara din ovän utan söker dialog, men tålamodet är för länge sedan passerat när något sånt här händer. Män finner sig inte längre att bli attackerade! Samförstånd bygger på ömsesidighet. Det här var en ömsesidig markering att dina uttalande inte var ok för vi tror inte du hade tyckt liknande uttalande mot en kvinna varit ok. Lotta, förstår du inte att du sårar andra människor när du säger så här? Att vi är rappa i käften och är buffliga i våra kommentarer är en sak. Men ingen,ingen har gått över gränsen och uttalat sig så här mot en kvinna. Återigen, bara för att problematiken med falska anmälningar och oskyldigt felaktigt dömda så innebär det inte att våldtäkter och sexuella övergrepp begås av män. Inlägget om oskyldigt fällda för sexövergrepp rör säkert upp massa känslor men det accepterar och berättigar inte uttalanden som du gjorde enligt ovan.

  Lotta, vi kan självklart inte tala om för dig hur du ska göra men du SÅRAR VÄLDIGT MÅNGA MÄN / MÄNNISKOR med dina uttalanden .
  Gör en självrannsakan,kom med en ursäkt för att fortsätt för debattera med oss här på Genus Nytt. Att få möjligheten att diskutera med varandra oavsett politisk bakgrund och åsikter kallas yttrandefrihet under ANSVAR och är en form att direkt demokrati.

 16. Tommy Jonsson Says:

  Theres bok är verkligen läsvärd och jag kan också rekommendera den till läsning. Det är skrämmande hur lätt det kan vara att få någon fälld för ett så allvarligt brott.

 17. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ Tommy Jonsson

  ”En störande sak är dock att boken stundom kommer med negativa beskrivningar av de anmälande tjejernas uppförande och sexualitet. Det bör påpekas att det faktum att en kvinna besöker en erotikbutik eller sover över hos killkompisen knappast kan tas för intäkt för att hon aldrig blivit våldtagen.”

  Reagerade på detta, om nu trovärdigheten av avgörande för kvinnans berättelse har det absolut betydelse att ifrågasätta kvinnans motsägelsefulla berättelse och beteende till skillnad från recensentens påpekande. Om nu rättsbegreppet ”ställt utom allt rimligt tvivel” gäller går inte det faktum att den psykologiska redogörelse kan bortses som te x i fallet med anna ardin och sofia wiléns anklagelser mot julian assange. Att Anna Ardin twittrar efteråt och skryter om ”världens coolaste man” och Sofia Wilén som efteråt cyklar och köper frukost och skjutsar julian på pakethållaren till tåget. Tvärtemot recensentens invändning ska detta ifrågasättande få ännu större utrymme och fästa ännu större vikt vid just för att ett brott som våldtäkt,sexuella övergrepp,hustrumisshandel,incest är så vidriga och ska dömas hårt. Men dessa brott har också lättnader i bevisning, special skrivna lagar som frånsäger sig beviskrav och skapar de x antal ””Felaktigt dömda”. ”Där mannen blir fälld enbart på tjejens berättelse, ingen teknisk bevisning existerar och ej heller någon tid eller plats för brottet.”

  Hur kan dessa brott få mer bevislättnader än te x dråp och mord där

 18. Mörkerman Says:

  Lottaonline, sicken internetkrigare! Härligt att du heter online med, då kan vi tydligt se att du inte är offline, vilket ju skulle göra det svårt att verka på internet överhuvudtaget.

  Du verkar ju ha spårat fullständigt. Har du druckit eldvatten på en torsdag?

 19. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  teknisk bevisning,dna,mordvapen,vittnen och brottplatsundersökning ligger till grund. Handlar allting då om politik feminism till syvende och sist? Om den ”unkna mansbilden” och det Pär Ström via Genus Nytt vill belysa dvs om en kvinnas liv är mer värt än en man som riskerar att bli oskydligt felaktigt dömd? Återigen ifrågasätter jag recensentens oförstående inför att han själv,feministiska lagarna och rättsstaten uppenbarligen är utformade så att man utgår från kvinnan istället för att börja neutralt och se vart spåren,bevisen leder. Det borde vara en självklarthet. Men så är det inte. Det faktum att recensenten accepterar i någon mån ”rapporten felaktigt dömda” men samtidigt så fundamentalt missförstått grund problematiken gör mig förbluffad över att vi inte har en mer öppen debatt som alla människor oavsett kön kommer tjäna på.

  Citerar återigen Socialdemokraten Lars Knapasjö:

  ”Ställt utom allt rimligt tvivel …

  Få saker torde ligga närmare den svenska folksjälen än den självklara regeln att ingen ska kunna dömas för ett brott till vilket han eller hon är oskyldig. Ingen ska dömas ohörd och ingen ska anses skyldig, innan en rättvis rättegång ägt rum och en korrekt beslutad dom vunnit laga kraft.

  Ingen, absolut ingen ska riskera att dömas för ett brott som denne inte begått och ingen, absolut ingen ska riskera att oskyldig få avtjäna ett fängelsestraff. ”

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1345&blogg=36629

  Och Simon Weil med vad det värsta en människa kan utsättas för:

  ”..att inte med egna ord försvara sig vid en falsk anklagelse om brott”

  Ett nej från en kvinna ska självfallet accepteras. Men det går inte i efterhand ångra sig. Essensen är att det ställer lika mycket ansvar på de likgiltiga myndigheterna att avslöja och ta till sig motsägelsefulla utsagor som lagen,rättsväsendet och politikerna har ansvar för att bekämpa såna vidriga brott som våldtäkt, hustrumisshandel och incest där ” tjejens berättelse, utebliven och/-eller motsägelsefull teknisk bevisning och ej heller någon tid eller plats för brottet.”

  Det går inte vara så politisk och att man bortser från biologi och psykologi. Då skulle vi lika gärna kunna avskaffa rättegångarna som är det viktigaste fundamentet en demokrati vilar på.

  Av detta inlägg har det gått upp för mig om främst Myndigheterna men också Politikernas ansvar och likgiltighet inför vad detta Samhällsklimat och faktum med de ”felaktigt dömda” i rättsstaten Sverige. Det är just det Leif Gw Persson påpekar i sin totala sågning av domarkåren som inte enligt Persson visar tillräckligt stort mod och oberoende utan faller till föga för politisk styrning. Det för tankarna vad en annars trevlig person vid namn ”cupoftea” tidigare nämnde ”Ett rättssystem i en demokrati är alltid politiskt styrt eftersom man i politiken gör lagarna, dock ska politisk inblandning så klart inte ske i enskilda fall.”

  Det är precis det här som är faran ”feminismens saudiarabien” och förklaringen till de Rättsstatensvänners kalkylering kring <1000 eller fler oskyldigt felaktigt dömda.

 20. Musse Pig Says:

  Skulle vara kul att se den här personen ovan konfronteras med personerna hon angriper och med van hon skrivit i verkliga livet. Det måste vara en djupt olycklig människa.

 21. Stina Says:

  Pär, jag tycker att det ibland kan vara befogat att stänga av en användare. Lottaonline lyckas ofta lura med sig andra i en meningslös pajkastning.

  Det tar tid och splittrar uppmärksamheten från viktigare diskussioner.

 22. Lena Says:

  Har läst boken…den talar om för mej det jag redan vet , att en pappa kan bli dömd till ett flerårigt fängelsestraff endast på en tonårsdotter och hennes mammas berättelse…inga bevis, inga platser , inga tider, bara en i många bitar motsägelsefull berättelse.

  Starten till detta var en skilsmässa ,där pappan efter att ha haft delad vårdnad fick ensam vårdnad ,på grund av att mamman blev anmäld av skolan för att de mindre barnen berättade att de blev väldigt hårdhänt behandlade av henne,inputtade i väggar ,ruskade ,örfilade osv.

  Idag är barnen i olika familjehem…pappan får ju inte ta hand om dem .

  Det skrämmer mej, att ha sett, att om någon vill bli av med mej av olika anledningar, så kan man använda sig av rättsväsendet, det är ruggigt ,men det tröstar mej och min sambo att veta att fler vet hur det kan gå till.

  Jag funderar på att anmäla åklagaren för att han inte har skött sin objektivitetsplikt….men vad jag har förstått så är det ingen ide.
  Ibland så blir jag så förbannad…men det är ju inte heller någon ide 🙂

  Nu väntar vi på att vi i Sverige ska få en oberoende instans , liknande den i Norge ,där de som anser sig oskyldigt dömda ska få en möjlighet till ny prövning och upprättelse.

 23. Kalle Says:

  Lottaonline, som gjort några inlägg här, är inget mer än ett litet internettroll (sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll).

  Det bästa man kan göra är att helt enkelt ignorera henne…

 24. Lasse Says:

  @Lottaonline skriver

  ”PER STRÖM DU ÄR INGEN MAN!
  dU ÄR EN YNKLIG JÄVEL SOM BORDE UTROTAS”

  Var det mest patetiska personliga påhopp jag läst på länge. Du bränner dina broar direkt och visar feminismens rätta ansikte. Du har tappat allt förtroende och hädanefter kommer jag behandla dig som det forumtroll du är.

 25. JockeH Says:

  @ Lotta Online

  Ingen här är för våldtäkter! Vi föraktar sånt! Det som dock är säkert är att några här är väldigt trötta på personangrepp och härskartekniker i ett enda syfte att svärta ner den här bloggens och t.ex mansnätverkets rykte vilket vi helst av allt vill slippa med tanke på att många här är stolta anhängare av en kommande mansrörelse, inte minst jag. Jag drömmer själv att någon dag i livet få möjlighet att göra som Pelle och resa till USA och studera Male Studies där borta. Slutligen, lär dig sunt j*vla bondförnuft..! Tack för visan hänsyn..!

 26. JockeH Says:

  Låter smart av dig Stina..!

 27. Kim Says:

  Intressant och skrämmande recension! Även intressant att läsa Lottaonlines feministiska motargument mot recensionen och denna blogg: hot och svordomar. Blytungt. You go girl!

 28. Lasse Says:

  Angeånde Trollboda skolan är det ett feminsimens fäste där tjejer curlas och killar osynliggörs.

  Min son gick där ett antal år sedan, blev mobbad och skolan gjorde inte ett smack. Bara ryser när jag tänker på der var så förbannad att jag höll på att krypa ur skinnet.

  Vi bytte skola ganska snabbt.

 29. Klas Says:

  Tänkte bara säga att det är ingen fundamental skillnad mellan att insinuera våldtäksmän i ”våra” led och det som är rätt vanligt att säga här.
  Att feminister behöver bli påsatta.

  Kommentatorsfältet här är fascinerande eftersom det innehåller RIKTIGT bra skrifter men också ren total skit.
  Personligen skulle jag vilja ha gilla/ogilla här och kunna filtrera ut.

 30. JD Says:

  @Magnus

  ”En störande sak är dock att boken stundom kommer med negativa beskrivningar av de anmälande tjejernas uppförande och sexualitet.”

  Varför skulle det vara störande???
  I samtliga av dessa fall så har killens sexualitet vänts in och ut i domstolsförhandlingarna och så mycket som möjligt har gjorts för att svärta ned killen för att på så sätt försöka rättfärdiga att man dömer killen till en fällande dom!
  Något perspektiv eller ens någon jämförelse med tjejens sexuella uppförande har INTE tagits i domstolen och därför är det inte mer än rätt att Juel lyfter fram sanningen från båda sidor eftersom domstolen endast lyft fram eller skapat en bild utifrån killens uppförande och personliga egenskaper. Det är också detta som är en stor anledning till att killarna har blivit dömda.

  Nej där anser jag att du har 110 % fel Magnus!

 31. Man* United* Says:

  @ Lena

  Jag funderar på att anmäla åklagaren för att han inte har skött sin objektivitetsplikt….men vad jag har förstått så är det ingen ide.
  Ibland så blir jag så förbannad…men det är ju inte heller någon ide 🙂

  Fel. Om ni gör en anmälan och nästa person gör en anmälan får det effekt. Tro inget annat. Sluta nedvärdera er själva. No lie can live forever. How long,not long. We shall overcome-Martin Luther king.

  Nu väntar vi på att vi i Sverige ska få en oberoende instans , liknande den i Norge ,där de som anser sig oskyldigt dömda ska få en möjlighet till ny prövning och upprättelse.

  Det går inte att vänta. Något måste göras,helt klart! Det har skrivits,debatteras sedan 2004 och ändå har inget hänt. VARFÖR?
  Att Sverige ska tappa byxorna av att ha ett dåligt rättsväsende?
  Det går inte att soppa under mattan problemen hur länge som helst.
  Det visar anna ardin och sofia wiléns anklagelser mot julian assange

  Beslutet om en Resningskommission ligger på politikernas bord och politikerna börjar inte agera förens de måste och ge vika för folkets ifrågasättande och minskade tilltro till rättsväsendet. Återigen det är för många fall för att det ska vara en slump och det drabbar människor ute i stugorna. Radikalfeministerna ger sig på även kvinnor,släkt,familj och anhöriga till dessa män som blir oskyldigt felaktigt dömda. Så är det bara. Rå fakta.

  @ Klas säger:
  11 mars 2011 kl. 10:53

  Tänkte bara säga att det är ingen fundamental skillnad mellan att insinuera våldtäksmän i ”våra” led och det som är rätt vanligt att säga här.

  Hur menar du. Förtydliga och utveckla gärna ”insuinera våldtäktsmän i våra led och det som är rätt vanligt att säga här. Förstod inte.

  ”Att feminister behöver bli påsatta.”

  Vem/-vilka har sagt det? Bevis tack.

  @ JD

  Bra slutsats. Var inne på samma spår. Det verkar inte vara så värst farligt för feminister och personal från rättsväsendet att en man riskerar/-blir oskyldigt dömd. Att rättssäkerheten kommer att grunda sig på denna ”unkna manssyn” blir mer och mer klarare för var dag dvs varje enskild individs förhållnigssätt och accepterande av rådanda manshats klimat och det fullt implementerat i svensk rättsstat.
  Alarmklockorna ringer för fullt!!!

  Khadaffi är efterlyst via interpool yellow notice och julian assange red notice där det inte ens finns ett åtal. Feministerna vill bara plocka in honom för att prata lite och statuera exempel, visa upp en skalp, och samtidigt visa på avskräckande exempel till alla män. Snacka om anarki!

  Slutsats: Genus Nytt är inte så fel ute genom att ifrågasätta den rådande mentaliteten hos kvinnor och feminister att en mans liv inte är mer värt än en kvinnas. Därav finns ingen Resningskommission och därav rycker rycker myndighetspersonal inför det faktum att bevis och omständigheter som talar för mannens oskuld och friande redan vid blotta anmälan och förundersökningen får betydande konsekvenser att få fram sanningen trots att feministiska brottsbegrepp hela tiden justeras.

  Folk som ställer sig frågande varför Feminism jämförs med Fascism och Nazism bör rannsaka sig själva vid just dessa begreppsförflyttningar som kommer smygande mot att höja kvinnan och söndra mannen.
  Det Pär Ström och Genus Nytt står för inser jag plötsligt är det viktigaste Samhället står inför om vi någonsin ska kunna leva i samförstånd och respekt inför varandra. Ett i-landsproblem som vuxit till oanade proportioner där majoriteten av människor bör vakna upp och omvärdera vad feministerna håller på med.

  TRON PÅ RÄTTSVÄSENDET SKA STÄRKAS
  -Hur kan man göra det när Rättsväsendet endast ser till feminism och inte till Mansrörelsen? Det faller ju på sin egen orimlighet. Själv hade jag velat börja från början utan vare sig de båda två och bara se människan i varje enskilt unikt fall. En självklarhet som tydligen ska vara så svår i ett västerland. Feministerna har fått hållas alldeles för länge och ska verkligen avslöjas. Det tjänar både män och kvinnor på, framförallt majoriteten av kvinnor som inte håller med denna minoritet av kvinnor som hatar män direkt eller indirekt.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tron-pa-rattsvasendet-ska-starkas_2843201.svd

 32. Boken ”Fällda för sexövergrepp” recenserad « felväsendet Says:

  […] Läs hela här! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: