Varför klär sig pianister halvnakna?

by

Marika Willstedt och Angelica Alm  är nya pianister i SVT:s program ”Så ska det låta”, efter att Putte Nelsson och Stefan Gunnarsson sparkats för att de var män (jag bloggade om det här).

Nu kör tjejerna igång. Så här ser de ut (från en DN-artikel):

Jag kan inte undgå att slås av deras klädsel. Är de på plats för att spela flygel eller för att visa upp sina kroppar? Är det musik eller catwalk?

Var det månne det här som SVT hade i åtanke när de manliga pianisterna sparkades ut?

Hur som helst anser jag att den här klädseln utgör ett exempel på en informell maktutövning. En mycket kvinnlig makt.

Kanske var det avsaknad av den makten hos Putte Nelsson och Stefan Gunnarsson som gjorde att de sparkades? En tanke bara. En tanke som kanske kan stämma till eftertanke i ett land där de flesta anser att kvinnor är förtryckta och män glider runt i livet på en räkmacka.

Nu vet jag precis vad feminister kommer att säga. Det handlar om objektifiering, ett sätt att utnyttja kvinnor, att degradera dem till sexobjekt.

Då kontrar jag:

1. Vem är det som utnyttjar vem?
2. Vem är det som har vunnit något och vem har förlorat något?
3. Är det någon som står med kniven i ryggen på Marika Willstedt och Angelica Alm och tvingar dem att ställa upp på det här?

Jag får ibland kritik för att jag inte för hela mitt resonemang från A till Ö i klartext i varje blogginlägg. Ibland antyder jag saker eller tar annat för givet. Här kommer därför den övertydliga förklaringen till vad jag egentligen menar med ovanstående:

1. Det är trevligt att de kvinnliga pianisterna ser ut som de gör, det är till och med naturligt. Jag har egentligen inget alls emot det.
2. Det erotiska kapitalet, som dessa två kvinnor här använder sig av, erkänns inte i samhällsdebatten. Man låtsas som om det inte finns.
3. Därför blir balansen inte rättvis när man jämför könens makt. Vissa tunga maktformer som bara kvinnor har lämnas ju utanför ekvationen.
4. Jag skriver detta blogginlägg som ett försök att få in de maktformerna i ekvationen.
5. När vi har fått det, någon gång i framtiden, kan vi sluta med gnällande, millimeterrättvisa och könskrig. Det ska bli skönt. Då lägger jag också ned GenusNytt.

Läs artikeln här. Tack för tipset, Fredrik!

För övrigt: ”Det är kris för feminismen”, skriver Dala-Demokratens Göran Greider här. Han menar att över hela västvärlden har det blivit bakslag för feminism, jämställdhet och kvinnor. Och så skriver han med sorg i hjärtat, känns det som, att han saknar en ”socialistisk feminism”. Jag är glad att kunna konstatera att det som vi jämställdister kämpar för uppenbarligen har kommit en liten liten bit närmare! Och därmed har också jämställdheten och kvinnorna gjort vissa mindre landvinningar. För alla (utom feministerna själva och det genusindustriella komplexet) vinner ju på att sexism ersätts med jämställdhet! Kvinnor som män!

37 svar to “Varför klär sig pianister halvnakna?”

 1. Olle Says:

  Om ‘pöken’ har generösa dekolletage där fram så får väl Ragge visa lite Gällivare där bak, så blir det full rättvisa

 2. OE Says:

  Ännu mer feministisk ”jämställdhet”:
  http://norran.se/nyheter/vasterbotten/article1143203.ece

 3. Fredrik S Says:

  mja… kan hålla med om mångt och mycket som skrivs på denna blogg, men det här är en av sakerna som jag inte håller med om. klart att alla ska få ha på sig vad de vill utan att klankas ner på.

 4. PO Says:

  Jag tror att FI och dom där skulle kunna göra en bättre insats om de attackerade alla modemagasin och all TV-reklam i samma ärende. De kunde gå in på varuhusens kosmetikaavdelningar och tala de unga flickorna där till rätta och berätta för dem att de kunde använda de dyra sminkpengarna till annat, t ex utbildning.

  De unga kvinnorna skulle kanske, kanske välkomna dessa feminister.

  Vad tror ni?

 5. Anders B Westin Says:

  Får mig att tänka på den här kolumnen:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/monicagunne/article7541054.ab

  TV4 bär ansvaret för alla ”hot lips” i rutan.

  I vart fall är det ngt som glappar i den sk jämställdhetsretoriken.

  Kvinnor får påfågla! Men ve om vi grabbar försöker brösta oss.

 6. Torstensson Says:

  Denna sexuella makt är inget som kommer upp debatt så ofta. Ska försöka inte vara alltför provocerande, men ämnet är svårt att skriva ”neutralt” och ni kvinnor som nu läser och som håller med oss ska inte känna detta som en attack.

  Lesbiska kvinnor tenderar nog att utgå från sig själv och inte mäns känslor när de ser kvinnor. De kanske känner att kvinnan fjäskar för mannen (vilket stör dom eftersom dom själv vill ha kvinnan) och de ser garanterat inte att kvinnan gör det av fri vilja för att få makt. För makt är det, även om det är omsrkivet till ”Vara fin för mig själv”. Man är inte fin för sig själv, det är bara en fullständig idiot som tror det. Man gör sig fin för att signalera något och detta är utåt, inte innåt. Man känner sig fin för att andra tycker att man är fin. Finns väl ingen kvinna i hela världen som gör sig skitsnygg och drar på sig balklänning och sen sätter sig i ett mörkt ensamt rum och spelar nintendo hela natten ensam.

  2) Det är fult att tala om det eftersom det skulle visa på fri egen vilja från kvinnor, feminister vill ju annars ha denna klädsel till att det är något påtvingat. Vilket alla vet som har haft förhållande och som pratat med kvinnor att så inte är fallet.

  3) Det egoistiska. Mediefeminister klagar över allt. Precis allt, Det finns väl över 200 kvinnofällor. Kvinnor pratar mer om sina svårigheter än vad män generellt gör, man pratar sällan om det man redan har. Mycket vill ha mera. Man ser inte sina egna fördelar eller resurser. Det borde ju funka ungeför som en person som har komplex, som inte är tacksam eller ser att han/hon faktiskt är snygg i övrigt men just den där leverfläcken förstör precis allt ! Av denna anledning tror jag att en rik kvinna kan känna sig lika frustrerad som en medelinkomsttagare. Med all respekt för kvinnor, men jag glömmer aldrig Eriks ord om det. Kvinnor sparkar män i röven sade han. Dvs om kvinnor skulle varit lätta att bli ”Nöjda” så skulle män inte ansträngt sig så mycket för att dra hem mat till grottan. Det här klagandet ser ju alla. I världens mest jämställda land fortsätter kvinnor i media att klaga över den svenska mannen i sådan utsträckning att man tror att vi lever i Afghanistan.

 7. Man* United* Says:

  ”Då kontrar jag:

  1. Vem är det som utnyttjar vem?
  2. Vem är det som har vunnit något och vem har förlorat något?
  3. Är det någon som står med kniven i ryggen på Marika Willstedt och Angelica Alm och tvingar dem att ställa upp på det här?”

  Word Pär!

 8. Eric Says:

  Du har naturligtvis rätt Pär. Detta med kvinnors sexuella makt är så tabu att man knappt får nämna det offentligt. Faktum är att det är ett av kvinnans starkaste kapital. Gud förbjude den som ifrågasätter eller påpekar detta.

  Att människor nyttomaximerar är i sig inget konstigt, men man ska vara medveten om det och kunna erkänna det. Annars kallas det hyckleri. Kvinnor som saknar eller har brist på erotiskt kapital blir oftare än genomsnittet radikalfeminister. Denna ideologi är en avundets ideologi.

 9. Torstensson Says:

  Eric

  Ja och den andra Erik redogjorde för något mycket intressant tidigare idag. Dvs kvinnor är vackrare än män i alla samhällen. Egenskaper som inte är ett nollsummespel vilket framgång och pengar är. Det är vanligare att en kvinna är vacker än att random kille kan få henne. Det är vanligare med vackra kvinnor än rika män. Skönhet är ett kapital även i djurriket.

  Titta på rävhonor tex. Dom är extremt kräsna och kan gå i flera år utan att para sig trots att sannolikheten att träffa på en rävhane är mycket liten. Hon vill hitta den rätta rävhanen. Det är betydligt vanligare att en rävhane inte fortplantar sig.

  Det samma med kvinnor på krogen. De behöver i regel enbart skönhet för att en kille ska vilja ha sex med henne. Nu finns det snygga killar som lätt kan få ragg men när det kommer till förhållanden så är urvalsprocessen betydligt kräsnare för kvinnor än för män ifråga om vad man ska ha åstadkommit eller ifråga vilka resurser man har. Ett mycket konkret exempel.

  En kvinna jag kände via bekanta visade mycket hud och var uppklädd och snygg och ser halvbra ut. Några töntiga långa killar började prata med henne när vi anlände. Hon var först avståndstagande, men när de ljög om att de var elitfotbollspelare så såg jag ögonblickligen hur hon förändrades i sin attityd mot dom. Killarna ljög, jag visste mycket väl att dom inte spelade för det laget som de sade. Jag har koll på sportstjärnorna i Sverige. Men det visar att killar måste ta till ljugande om sin position i samhället. Dom visste alltså att det skulle ge effekt. Kvinnan i sin tur blev intresserad först när de presenterade denna falska bild av sig själva.

  Naturligtvis gick jag fram till henne och sa att dom inte spelar elitfotboll. Då gick hon därifrån också. Vad är min poäng? Jo, killarna visste INGET om henne, mer än hennes utseende och skönhet. Det räckte.

  Kvinnan krävde en ”elitfotbollspelare” för att vara tillmötesgående.

  Ett extremfall men det säger en hel del och detta är vanligt.

 10. PO Says:

  Eric skriver om ”kvinnors sexuella makt”.

  Har inte kvinnor känslor, har de inte sexuell lust?

  Jo, de flesta har det.

  Männen går in på förlorarens väg, när de börjar köpslå om sex.

  Sara Varga sjöng (med dåligt publikgensvar). ”Spring för livet”. Det borde männen också göra. Hon har skrivit en handledning för hur man förvandlar en groda (dvs en man) till en prins. Det påminner mig om hur jag en gång hörde två kvinnor diskutera: Hur är den nye mannen du träffat? – Mja, ett gott ämne, svarade den andra.

 11. PO Says:

  Men, Tortensson. Varför lät du inte bedragarna få varandra?

 12. Eric Says:

  @Torstensson:

  Ja, kvinnor i allmänhet tänder på social status mer än utseende. Det är just därför böcker som The Game skrivits… 😉

  Den ojämlika fördelningen av utbud och efterfrågan på tillfälligt sex resulterar i olika former av ”prostitution”, förtäckt eller inte. Allt som är eftertraktat har oundgängligen ett pris, monetärt eller ej…

 13. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”…gender apartheid laws in Sweden..”

  Assange: Police interrogator Irmeli Krans personal friend with Anna Ardin

  http://www.daddys-sverige.com/3/post/2011/03/assange-police-interrogator-irmeli-krans-was-personal-friend-with-anna-ardin.html

 14. Jocke S Says:

  Wow Pär, jag kan bara gratulera till att du satte fingret på frågan, och med en lysande analys! Fast egentligen onämnbar i samhället, sådant här får man väl inte påpeka i ”patriarkatet”…
  Jag har berört detta även i min artikel om ”Nobel, kvinnan och könsrollerna”. Hur Nobelfesten i TV alltmer handlar om kvinnors flärd och nakenhet, med risk för att frysa på vägen dit. Och männen som sitter där i likadana uniformer och antagligen svettas vid banketten!
  Jag har skrivit en gång till Greider och bett om en förklaring till hans fjäsk, inget svar! Men har han rätt här, att feminismen minskar så är det bara att tacka för analysen!

 15. Gubbe Says:

  Du har rätt Pär. Sådan där halvnaken klädsel blir mer och mer vanlig. Titta t ex på Melodifestivalen.
  Det är kanske så att tjejerna har mindervärdighetskomplex och vill visa att dom minsann också har tuttar?

 16. Lövet Says:

  …jag tror att det största problemet är deras uppenbara – och i sig självt gravt antifeminsistiska – skratt.

  Nej – snipig och förorättad – så skall en sann feminist se ut. Här finns inget att vara glad för!

 17. JD Says:

  Det var fel att SVT utövade könsrasism då man gick ut med att man inte ville ha några killar vid pianot längre men det känns inte helt rätt att kasta snöboll på tjejerna för det som hämnd.
  Det är snyggt, kvinnligt och sexigt med bara axlar och smink. Varför klaga?

 18. PO Says:

  JD skrev: ”Det är snyggt, kvinnligt och sexigt med bara axlar och smink. Varför klaga?”

  Ptja, för länge sedan såg jag i ett omklädningsrum för män – vi var väl en 5-6 äldre män där plus en tonårskille.

  Den senare stod i 10-15 minuter framför speglen och trixade med sit hår.

  Vi äldre bytte tysta blickar i tyst och undrande samförstånd.

  Nu har unga ”män” börjat sminka sig.

  Men, va f-n…

 19. NisseNyfiken Says:

  @JD
  Pär håller med dig:

  ”Det är trevligt att de kvinnliga pianisterna ser ut som de gör, det är till och med naturligt. Jag har egentligen inget alls emot det.”

  Snöbollen är inte riktad mot tjejerna (även om de ser ut att stå i skottlinjen) utan mot det faktum att det erotiska kapital som kvinnor/tjejer innehar inte erkänns utan lämnas utanför när det pratas om vilken makt respektive kön har.

 20. Abra Says:

  Du har så rätt, Pär, dety sexuella maktinslaget osynliggörs alltid och tyvärr ofta av män som gillar sexiga kvinnor. Men det är att utnyttja sin sexuella makt punkt. Och skall vi ha ett könskrig så skall detta absolut in i ekvationen. Men trenden är den motsatta. Kvinnor klär sig mer och mer som prostituerade gjorde tidigare. Man kan fråga varför prostituerade klär sig så?? Jo för att förbättra sina förhandlingspositioner. Med andra ord utnyttja sin makt.

 21. Nerd Life Deluxe B-L-O to tha double G » Blog Archive » Cashen dom tas, men varifrån? Says:

  […] snyggbruden lättare in på clubben än 17-åriga fotbollskillen hur snygg han än är. Tack Pär Ström för att du utvecklar resonemanget “från A till Ö”, det var dock inte det jag saknade, utan från A till N-A-L-Y-S. Den går för “erotiskt […]

 22. Frida Says:

  ”Kvinnor klär sig mer och mer som prostituerade gjorde tidigare.”

  Jaha, räknas alla kvinnor in där alltså? Och vi klär oss som prostituerade minsann…trevlig ton här som vanligt…

 23. Jack Says:

  Abra,

  ”Och skall vi ha ett könskrig… ”

  Könskriget har redan utkämpats i 40 år om inte 100, ett dolt krig av män och kvinnor mot män och pojkar, uppviglat av antimansideologer. Det som idag uppfattas som normalt är i själva verket statlig repression mot pojkar och män förorsakande t ex tusentals självmord varje år, en mindre stad av den egna svenska befolkningen.

 24. JD Says:

  @Nickenyfiken

  Ja Pär håller med och motar Olga i grinden då han föregår händelsen hur feminister tolkar deras klädsel. Dock är det lätt att själv uppfattas som kritisk av vissa då man föregår hur andra (feminister) tänker om deras klädsel.
  Inlägget balanserar på hög lina.

 25. Jocke S Says:

  Frida, ”kvinnor klär sig MER OCH MER”, behöver inte offertolkas. Men det är kanske bara män som måste väga ord på guldvåg, medan det viftas offentligt med penisbegreppet?

 26. Abra Says:

  @ Jack

  Det är så urtråkigt, det som håller på att ske men vi kan inte låta statsfeministerna fördärva mansrollen och sudda ut allt maskulinitet och manligt beteende utan att vi visar våra blanka vapen Tyvärr…

 27. Tanja Says:

  PO:
  Vad är det för fel på att män sminkar sig? Om det ser ut som Pär säger, att snygghet är en tillgång, så är det väl utmärkt att killar satsar på det? Inte alla är födda smarta eller med ork att driva företag?

 28. Tanja Says:

  Torstensson, du kan finna det roligt att veta att jag brukade tentaplugga (ensam hemma) i balklänning, då livet kändes mycket roligare så.

  ”Nu finns det snygga killar som lätt kan få ragg men när det kommer till förhållanden så är urvalsprocessen betydligt kräsnare för kvinnor än för män ifråga om vad man ska ha åstadkommit eller ifråga vilka resurser man har. ”

  Fast när det kommer till att vara ihop så är killar också rätt mycket kräsnare jämfört med ONS. Tänk typiskt tjejtidningsscenarion om att ”han vill bara ha sex” och att han låg med tjejen men ringde aldrig sen.

  ***

  Klär kvinnor sig f ö som prostituerade? Det står tvärtom här http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/kulturochnoje/article8494891.ab
  Jag blir förvirrad. Mest över hur sjutton män inte har sexuell makt. Känner den påtagligt som hetrobrud.

 29. ballong Says:

  2. Vem är det som har vunnit något och vem har förlorat något?
  SVAR: Pianisterna kan tänkas förlora en del respekt (för dem som pianister) när det spekuleras i att de är anställda bara för att de är snygga.
  Kan du föreställa sig att den situationen gör att kvinnor som du anser har ‘erotiskt kapital’ får svårt att känna sig tagna på allvar och ärligt behandlade?
  Diskussionen blir obehaglig när man nämner enskilda individer vid namn, då hamnar man i en dikotomi av fri vilja eller offer som man inte behöver hamna i om man istället talar om det som förhandlingar och kompromisser utifrån förutsättningar som inte är de schysstaste.
  Man kan till exempel hävda att många kvinnor förlorar tid, pengar och energi på att ha ångest över sitt utseende – och grubbla över om de blir tagna på allvar eller bara blir uppskattade för sitt utseende. Men de förlorar kanske mer på att ignorera sitt utseende (en medelväg är väldigt svår att få till). I ett sånt läge är det ganska meningslöst att tala om fri vilja. Vilket inte är det samma som att förneka handlingskraftighet.

  3. Är det någon som står med kniven i ryggen på Marika Willstedt och Angelica Alm och tvingar dem att ställa upp på det här?
  SVAR: Det är inte en kniv som hotar ofixade kvinnor, utan stämplar som lesbisk, manhaftig, socialt missanpassad, ohygiensk etc. Kan bara tänka mig vad som hände om de spelade i kostym…
  Och i det specifika fallet: svårare att få jobb i showbiz? Samma problem med att spekulera i specifika persoener som på fråga 2.

  Kan ju passa på att påpeka att snygg och sexuellt attraktiv är synonymer när det gäller kvinnliga utseendeideal, speciellt vid uppklädda tillfällen. Vilket blir ett problem om man vill känna sig snygg, men ändå inte anspela på sex. Sant mäktig position man har där. Fritt val. Yessss.

 30. PO Says:

  Tanja frågade mig: ”PO: Vad är det för fel på att män sminkar sig? Om det ser ut som Pär säger, att snygghet är en tillgång, så är det väl utmärkt att killar satsar på det? Inte alla är födda smarta eller med ork att driva företag?”

  Hel och ren, som vi sa förr – det borde räcka.

  Smink är förfalskning – eller hur? Man framställer sig som något man inte är.
  Sen kommer verkligheten i sovrummet. Då gäller det att hålla masken.

  Jag har träffat uppsminkade och urringade feminister på krogen.

  Det var kul >:->

 31. Tanja Says:

  Ingen säger väl att hel och ren inte räcker. Men jag tycker att smink och tjusiga kläder är kul, och jag gillar när folk är piffiga. Att människor ser annorlunda ut från dag till dag eller mellan att de är sminkade eller inte är inte ett problem för mig.

  Vad är det som är kul med urringade och sminkade feminister? Vill gärna veta då jag sminkar mig och en del av mina kläder har låg halsringning – för övrigt en egenskap jag uppskattar i herrkläder.

 32. PO Says:

  Tanja, du skriver ” låg halsringning”.

  Du menar att du visar mer eller mindre av brösten för folk du möter.

  Är det då främst män eller kvinnor du har i åtanke?

 33. Tanja Says:

  Jag har liten B-kupa så jag visar mest benig bröstkorg. När jag har sådana kläder handlar det om snygghet och sexighet. Oftast är det det första jag tänker på, att det blir en särskild look jag eftersträvar. Jag kan dock åckså ha kläder som visar upp axkarna och nyckelbenen när jag ska vara sexig mot någon, och jag går själv i taket när attraktiva män har urringning.

 34. PO Says:

  Tanja, jag förstår precis hur du menar.

  Det finns inget sexigare än en lycklig kvinna som är nöjd med sig själv.

 35. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2011/03/18/sa-ska-det-inte-lata/

 36. Goran Says:

  Alltså att kvinnor har erotiskt kapital som ofta används för att uppnå mål känns väl inte direkt nytt? Diskussionen bör väl handla om ifall det är positivt att det erotiska kapitalet används?

 37. Pastorn Says:

  Eh…Dom har klänningar. Dom är festligt klädda. Precis som männen i programmet. Att göra detta till ett problem är parodi. Var man än stor i genusfrågan. För helvete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: