Män betalar 117 miljarder mer i skatt

by

Siffrorna för slutlig skatt för 2009 visar att de två könen i Sverige betalar skatt enligt följande:

Kvinnor: 211 miljarder kronor
Män: 328 miljarder kronor

Män betalar alltså 117 miljarder mer i skatt än kvinnor, eller 55 procent mer. Källa: Statistiska Centralbyrån, se här (man får multiplicera själv).

Skrivet på denna blogg bara för den händelse någon skulle vara nyfiken på saken.

Hur är det med utbetalningarna av skattepengar till de två könen? Är det någon bloggläsare som har tillgång till statistik på hur stor del av bidrag och liknande som går till män respektive kvinnor? Skriv gärna en kommentar om saken i så fall. När det gäller kostnader för sjuklighet vet jag att kvinnors sjuklighet kostar samhället 50 miljarder mer om året än mäns sjuklighet.

En kommentar bara: Om det inte hade varit så att det manliga könet är utsatt för så många attacker så hade jag inte intresserat mig för ovanstående siffror. Nu tycker jag det kan bli intressant som motvikt mot allt tal  om män ställer till så mycket skada i samhället.

.

För övrigt 1: Miljöpartisten Birgitta Losman, som själv har en bakgrund som egenföretagare, sågar hela den politiska idén (ivrigt driven av alliansen) att det behövs särskild curling av kvinnliga företagare i form av diverse könsbundet stöd. Friskt att höra! Läs här. Tack för tipset, Reine!

För övrigt 2: Karin Krifors från Asylgruppen i Norrköping anser att kvinnofridslagen ska överordnas utlänningslagen. ”Papperslösa kvinnor omfattas inte av de grundläggande rättigheter som de flesta i dagens jämställda Sverige tar för givna. Det handlar bland annat om sjukvård, skola och ett socialt skyddsnät, säger hon. Läs mer här. Tack för tipset, Fredrik.

För övrigt 3: Det är stort intresse för genus i förskolan, berättar SVT/Rapport (här). Tack för tipset, Fredrik!

27 svar to “Män betalar 117 miljarder mer i skatt”

 1. cark1 Says:

  Bortsett från det faktum att vi män betalar mer och allt det där, var tar alla pengarna vägen? Borde inte en halv biljon räcka till vård, skola, omsorg, infrastruktur och liknande? Varför ska vi hela tiden spara in på saker? Kan någon tala om detta för mej?

 2. Tupp! Says:

  Klicka för att komma åt BE0801_2005K03_TI_06_A05ST0503.pdf

  2005 Betalde genomsnittsmannen 1 miljon till Varje kvinna….

 3. stigberglund Says:

  Detta är ingen könsfråga.

  I urminnes tider har mannen pga sina fysiska egenskaper arbetat mer med tyngre saker och vi är inte helt befriade från det än i dag. Män är starkare och orkar mer fysiskt och det återspeglar sig i de siffror du nämner.

 4. robjoh Says:

  @stigberglund
  Det är faktiskt en könsfråga när radikalfemminismen har försökt få det till att män som grupp kostar samhället mer än de ger.

 5. Hanen Says:

  Problemet – Stig Berglund – är ju att vi män ständigt får höra att vi enbart är en belastning. ALDRIG NÅGONSIN talas det om de ofattbart positiva värden som vi män bidrar med till samhället. Oavsett om det gäller inbetalad skatt, arbetade timmar, ansvaret för riskfyllda yrken, byggandet av civilisationen, och så vidare.

  I feminismens Saudiarabien diskuteras män enbart utifrån aspekten ”det skyldiga könet” som aldrig kan stå för något gott. Allt som är pojkaktig och manligt är ett problem som måste åtgärdas. Och det är de manshatande feministerna som sätter den diskursen.

  Men var hade dessa hatiska kvinnor varit utan oss män? Det är ju till och med vi som mestadels betalar deras misandri och radikalfeminism?

 6. Man* United* Says:

  *mer intresse att sätta pojkar i privat skolor för att slippa genus hysterin

  Pojk krisen

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/12492/a/149157

 7. Lasse Says:

  Ibland får man sådan jäkla lust och bara lägga sig på rygg och låta feministerna ta över helt och hållet.

  Undrar hur många år det tar innan de kört ner det här landet, de är ju redan på god väg.

 8. Toddan Says:

  Kvinnorna tar uppenbarligen inte sitt ansvar för arbetslivet! Männen tar huvudansvaret för arbetslivet OCH hjälper till i hemmet, således dubbelarbetar männen! (om man ska använda sig av feministernas språk, vilket jag tycker är kul på sistone).
  Det är därför jag tycker betygsdiskriminering av pojkar är särskilt allvarlig, för det är ju faktiskt MÄN som VILL arbeta, män tar huvudansvaret för att det blir arbete utfört i samhället, men män blockeras från attraktiva karriärsmöjligheter i och med betygsdiskrimineringen. Vad ska vi ha alla dessa välutbildade kvinnor till som inte vill arbeta till? (lite hårt uttryckt). Män som VILL arbeta, vad ska dom arbeta med? Alla okvalificerade sysslor? Inte bra för samhället att de som VILL arbeta inte får göra det.

 9. Håkan Says:

  Fråga en feminist och detta tolkas som att män som grupp tjänar 55% mer än kvinnor. Skäms på oss!

 10. André Åkerlund Says:

  Jag gick in på SCB-länken och kunde inte hitta dom siffrorna. Någon annan som har koll på läget? För det vore ju inge bra om det av misstag är fel länkat, framför allt när det är så pass viktigt att vi ska kunna bevisa det vi hävdar.

 11. stigberglund Says:

  @robjoh
  Om radikalfemminismen säger att män kostar mer än kvinnor håller jag med dig.

  @Hanen
  Vi män vet ju att vi bidrar, eller?

 12. Robban Says:

  Nåt måste vara galet här va?
  Bara Sveriges statsbudget ligger på runt 900 miljarder.
  Är det kanske bara den statliga skatten det syftar på?

 13. vmm Says:

  Om man vill kan man blanda in pensionen i det här också – kvinnor lever i genomsnitt ca fyra år längre än män men både inbetalning och utbetalning av pensionen är könsneutral. Vill man envisas med att könsanpassa allting för att göra det ”rättvist” så ska män betala mindre till sin pension och/eller få ut mer.

 14. m Says:

  Hit gick en del pengar, dvs till barnen.

  Försäkringskassan

  Underhållsstöd i december år
  2009. Under år 2009 betalades
  det ut drygt 3,6 miljarder kronor i
  underhållsstöd, varav 85 procent
  till kvinnor och 15 procent till män.
  Av mottagarna var 82 procent
  kvinnor och 18 procent män.

 15. S Says:

  @Andre Åkerlund.

  Då har du inte läst speciellt noga. I Artikeln står det lite längre ner: ”Genomsnittsmannen överför en miljon kr till genomsnittskvinnan”

  Så jag föreslår att du kolla lite noggrannare 🙂
  //T

 16. Andreas Nurbo Says:

  S: Han syftar nog på SCB länken i Pär Ströms inlägg. Jag förstår inte hur siffrorna räknats fram heller. Eftersom det är fel länk i Pärs inlägg
  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____303811.aspx

 17. Niklas Says:

  @Tupp!

  Jobbar du som ekonom hos Sverigedemokraterna, eller? Du skriver att genomsnittsmannen 2005 (alltså under ett år) betalade en miljon till ”Varje” kvinna. Det borde betyda att han totalt betalade cirka 4500 miljarder kronor till alla kvinnor det året. Om vi räknar på att han dessutom lever, säg, 70 år skulle han under sin livstid betala cirka 315 tusen miljarder kronor. Och det låter onekligen lite mycket.

  @Man* United*

  Har du läst den där rapporten? Jag misstänker att du inte gjort det och tror du skulle bli förvånad om du gjorde det.

 18. S Says:

  Haha sorry, menade under en livstid.
  //S

 19. André Åkerlund Says:

  @Andreas Nurbo
  Tack för länken

 20. HSL Says:

  Kan jag göra avdrag på min deklaration för detta nästa gång? Tydligen har jag straffbeskattats av biologiska skäl.

 21. robjoh Says:

  @stigberglund
  Vadå om? Hört talas om t.ex. manskatt?

 22. robjoh Says:

  @Niklas
  Har inte läst allt än så det kan bli bättre MEN de avslutande slutsatserna går i princip ut på att manlig ideologi och kulter är kasst och att pojkar ska omvandlas till tjejer. Att vara tävlingsinriktad, aggressiv och fysisk aktiv beskrivs som något negativt och bara känslor som medkänsla, vård och omsorg kan rädda pojkarna. Vilket inte är lite skumt för det är de tre ”manliga” egenskaperna som har fått mig så långt som doktorandstudier. Med det menas inte att jag har varit aggressiv på ett sådant sätt att jag slåss, utan jag har angripit problem och okunskap på ett aggressivt sätt. Problemet är inte de manliga egenskaperna, de är att vi inte kanaliserar dessa på rätt sätt i skolväsendet.

  Sen tillkommer den klassisk hyllning till feminismen. Vilket hade uppskattats inte skulle finnas i en svensk objektiv rapport om

  Som sagt jag har inte läst allt än, men om resten håller samma klass så innebär det i princip att deras mål är ännu mer feminism och att pojkar genom socialingenjörskonst ska omvandlas till flickor.

 23. sE Says:

  Helt bisarrt att män ska betala 1mille för till varje kvinna under sin livstid. Bästa skulle vara att sänka skatterna till 5% istället för dagens 50%.

 24. Karin Says:

  Hej hej. Jag tänkte göra ett par klargöranden och ställa ett par frågor.

  I Sverige betalar vi skatt baserat på inkomst och inte baserat på kön. Män beskattas alltså inte för att de är män utan för att de tjänar mer. Välbetalda män och välbetalda kvinnor beskattas med exakt samma skattesats, dåligt betalda män och dåligt betalda kvinnor beskattas också på samma sätt.

  På samma sätt är de flesta samhällstjänster formellt lika tillgängliga för män och kvinnor. Vi får sjukvård, utbildning och försörjningsstöd baserat på behov och inte på kön. (och JA, det finns inom de flesta sektorer vissa skillnader mellan hur män, kvinnor, barn, invandrare, svenskar och i princip alla andra grupper behandlas.) Vissa bidrag, till exempel barnbidraget, betalas visserligen ut specifikt till kvinnor, men de är kopplade till att kvinnor föder barn och oftare än män tar försörjningsansvar för dem. Kanske lite ålderdomligt, ganska orättvist men också en ganska liten skvätt i havet. De 950 kr som går ut i barnbidrag hamnar troligen inte enbart i kvinnors fickor, utan även i barnens matbudgetar och skolresekassor. Sjukförsäkringar, jordbruksstöd och läkemedelssubventioner, däremot, betalas ut till mottagarna oberoende av deras kön. Det är alltså inte så att pengarna avsiktligt betalas från män till kvinnor. Vad Gudrun Schyman än har sagt så har vi ingen mansskatt i Sverige.

  Jag förstår inte riktigt hur ni som klagar på att ”män ska betala pengar till kvinnor” hade tänkt att problemet ska avhjälpas. Ska män och kvinnor beskattas med separata skattesatser? Ska individuella kvinnor få mindre i socialbidrag än män för att kvinnor som grupp får mer socialbidrag än män? Ska detta tillämpas på andra grupper också? Ska exempelvis innerstadsbor betala mindre i skatt än landsbor för att de generellt sett tjänar mer?

  Tacksam för svar.

 25. Niklas Says:

  @robjoh

  Jag skulle nog inte beskriva rapporten riktigt så där… Men det var just med anledning av det du är inne på som jag blev lite förvånad av att någon länkade till den här.

  Den passade inte riktigt in i den allmänna retoriken här, som jag upplever som rätt onyanserad.

 26. Blir det en könsrasist som ny partiledare? « GenusNytt Says:

  […] på vilket sätt är det ”kvinnor som betalar”? Som jag bloggade om här betalar män 117 miljarder mer i skatt än kvinnor varje år. Dessutom får kvinnor en större del […]

 27. Linnéa Says:

  Intressant att ingen svarat Karin…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: