Forskning vinklas mansfientligt av tidning

by

Kvinnor blir mer stressade än män av att behöva ta emot jobbsamtal på fritiden, visar kanadensisk forskning. Det skriver tidningen Du & Jobbet.

Män drabbades av fler jobbsamtal, skriver Aftonbladet, men det är kvinnorna som upplever den största stressen av dem. De rapporterar att de får dåligt samvete av att ägna sig åt jobbärenden på sin fritid.

Män är väl vana. De har ju tvingats prioritera jobbet i sekler, eftersom de haft pressen på sig att vara huvudsaklig familjeförsörjare. Det är tråkigt att kvinnor känner dåligt samvete i större utsträckning än män. Förmodligen är det övergående. För övrigt är det en hel del män som också känner dåligt samvete, det såg jag i själva forskningsrapporten.

Det är mycket intressant att se vilket bildval Du och jobbet gör när de ska illustrera denna nyhet.

Det är kväll och paret är hemma. Kvinnan sitter med jobbet, mannen är ledig och verkar ha suttit länge och väntat på att kvinnan ska sluta jobba. Kvinnan verkar alltså ta det största ansvaret. Är denna bild representativ?

En bild har mycket stor betydelse för hur en människa uppfattar – och minns – en artikel. Bilder är mycket viktiga.

Läs mer här (Du och jobbet) och här (Aftonbladet).

Annonser

7 svar to “Forskning vinklas mansfientligt av tidning”

 1. Matte Matik Says:

  Det blir ju så fel. Slutsatsen blir ju att kvinnor inte borde jobba eftersom de inte klarar det lika bra som män. Väl?

 2. Pseudo Nym Says:

  Det är en inte orimlig slutsats enbart baserad på resultatet. Samtidigt kan man se det som att kvinnor helt enkelt behöver vara mer medvetna om hur de fördelar tiden.

  Vad gäller bilden så tolkar jag det istället som att den kvinnan var dålig på att koppla av på den tid hon satt av för avkoppling. Inte märkligt att man blir stressad om man har dåligt samvete för att ta med jobbet hem men samtidigt har så dåligt samvete för att ta ledigt att man blir helt uppslukad snarare än att klara av samtalet snabbt.

 3. Jocke S Says:

  Kvinnor tar längre tid på sig att varva ner efter jobbet vad jag hört. Drabbade! Eller drabbar det män? Män jobbar över mer, i styrelser och som chefer. Alltså, det här tar ju aldrig slut!

 4. JD Says:

  Kan det möjligen bero på att det tar 2 timmar för en kvinna att i telefon komma fram till samma resultat som det tar för en man på 5 minuter?

 5. Gubbe Says:

  JD har onekligen en poäng. Har en långpratande bekant (kvinna) som rabblar på i minst en timme vid varje telefonsamtal om sina ämnen. Ingen tanke på att personen i andra ändan av tråden kan vilja göra något annat än lyssna på henne. Hänsynslöst. Som en bortskämd unge som ej lärt sig visa hänsyn.

 6. Gonzo Says:

  Kan det inte vara så att män är mer effektiva och hinner göra klart arbetet på jobbet och därför kan slappna av hemma på kvällarna medan kvinnorna har ”hemläxa” på det dom inte hinner göra på jobbet.

  Eller är det kvinnors anti-arbets kultur som gör att dom slöar på jobbet och tvingas utnyttja kvällarna för att ta i gen det dom borde ha gjort på jobbet?

 7. Roland Says:

  Vad menas med ”jobbsamtal” på fritiden? Har man stämplat ut så har man. NO ACCES!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: