”Feminint Företagande” ändrar pinsam formulering

by

Det är lönsamt i jämställdhetsbranschen. Jag brukar kalla den för det genusdindustriella komplexet. Genom att lägga in något med genus, jämställdhet eller prefixet kvinno- i ett projekt så ökar möjligheterna att få pengar dramatiskt.

Nu satsas både svenska skattepengar och EU-pengar på ett projekt kallat ”Feminint Företagande”. Så här presenterar de sig på sin sajt:

”Vi vet att det går att driva företag på feminina principer. Programmet vänder sig till kvinnliga entreprenörer på landsbygden.”

Vad är då ”feminina principer”? Det är ju något som vi företagare blir intresserade av. Lyckligtvis presenterar ”Feminint Företagande” innebörden av ”feminina principer”. Den första feminina principen är:

* En levande planet – balans i allt givande och tagande

Man kan tycka två saker om det. För det första att det egentligen är en mänsklig princip, inte en feminin. För det andra att den företagare som prioriterar denna princip alltför mycket riskerar att slås ut från marknaden. Marknaden lär ju inte vara extra snäll mot en kvinnlig företagare.

Nästa ”feminina princip” är:

* Långsiktigt ekologiskt hållbart – produkt, process, omvärld

Det verkar ju vara samma sak skrivet med andra ord. Den tredje ”feminina principen” är:

* Alltid skapa win-win

Intressant, det har stått i varenda starta-eget-handbok som jag har läst, utan att dessa varit feminint inriktade. Win-Win anses generellt vara en grund för lyckade affärer. Om kunden inte är nöjd så köper han eller hon inte, eller kommer inte tillbaka.

Den fjärde ”feminina principen” är:

* Respekt för individens kreativa uttryck

Är det verkligen något som gäller särskilt för kvinnor?

Den femte ”feminina principen” är:

* Intuition och logik i samarbete

Nu börjar det onekligen verka kvinnligt, åtminstone om man är anhängare av det gamla pratet om ”kvinnlig intuition”. Men denna punkt är intressant på ett annat sätt. Väldigt intressant. Det är nämligen så att journalisten och debattören Sakine Madon har skrivit en debattartikel i Expressen där hon kritiserar ”Feminint Företagande”. Som exempel hånar hon (ja faktiskt) en av deras ”feminina principer” som är formulerad så här: ”Intuitionen först – logiken backar upp”.

Den principen finns inte längre på sajten för ”Feminint Företagande”. Vart har den tagit vägen? Den närmaste man kommer är den nämnda feminina principen ”Intuition och logik i samarbete”.

Misstanken ligger nära till hands att de ansvariga för denna kvinnosatsning – Jivan Wells och Jenny Höglund – skämdes för sin egen formulering och ändrade den efter Sakine Madons debattartikel. Det kan man ju förstå i så fall. Att logiken skulle komma i andra hand – underställd intuition – känns inte som en seriös grund för ett framgångsrikt företagande.

Låt oss fortsätt i listan på sajten för ”Feminint Företagande”. Ytterligare ”feminina principer” är:

* Hjärtat – våga lyssna och följa
* Skapa en harmonisk helhet av livets alla delar
* Lekfullhet – skratta ofta
* Modet att vara öppen för nya och okända vägar
* Känslan av förundran
* Vara en gåva till världen
* Kompomisslös med sin innersta sanning
* Vi är andliga varelser på en mänsklig resa

Jag måste säga att många av dessa ”feminina principer” inte är mycket att ha som grund för ett framgångsrikt, lönsamt, expansivt företagande. Om kvinnorna satsar på detta, och låter männen hålla sig till klassiska principer (manliga principer?) som lönsamhet, noggrann marknadsanalys, kostnadseffektivitet, vikten av en genomarbetad affärsplan och en extrem kämpaanda, ja då lär inte andelen kvinnligt ledda företag öka i Sverige.

På vilket sätt menar till exempel ”Feminint Företagande” att en företagare ska slå sig in på en marknad, och göra det med god lönsamhet, genom att använda principen ”vi är andliga varelser på en mänsklig resa”?

Sakine Madon, denna kloka person som numera är debattchef på Newsmill, är inte nådig. Hon skriver om ”Feminint Företagande”:

”Som kvinna vill jag bara sätta en stor kudde för ansiktet efter att ha skrattat högt. Hur det är möjligt att sådant här bekostas med skattemedel? Finns det inga nödbromsar i något led? I stället för att försöka göra det naturligt för kvinnor att bli företagare förstärks bilden av att kvinnor egentligen inte förstår entreprenörskap och pengar.”

Vi lever i Sverige år 2011.

Studera ”Feminint Företagande” här. Läs Sakine Madons debattartikel här.

13 svar to “”Feminint Företagande” ändrar pinsam formulering”

 1. Leif Says:

  Det verkar vara en bergfast grund att bygga företag på. Varför har ingen tänkt på det förut? Patriarkatets fulspel?

 2. David Holman Says:

  Staten går in med 50 lax per person som går med i detta. Personen får själv punga ut med 6 000. Tack staten och EU!

 3. Hanen Says:

  Det är bara så ofattbart tragiskt att se. Men så går det när feminism och genusflum får gå före det som verkligen är viktigt och på riktigt.

  Sverige befinner sig på ett sluttande plan tack vare detta. Om vi har otur kommer vi att bli frånåkta så det ryker om det.

  Med gemensamma krafter kan få stopp på idiotin. Annars kommer främst vi män att få bekosta den här dårskapen mer och mer tills det går åt helvete för oss alla.

 4. M Says:

  Av ”Feminint företagandes” principer verkar det som att det för dem handlar om livstil och inte riktigt företagande. Fluff-muppar.

 5. robjoh Says:

  Låter som statens vanliga problem att ta hand om våra skattepengar.

 6. Whirre Says:

  Låter som en ganska precis beskrivning på Thomas DiLeva – och han har ju lyckats helt ok som egen företagare… 8D

  (obs, menat som skämt/fakta) 😉
  /Whirre

 7. Jakob Says:

  Haha! De feminina principerna låter mer som reklam för en spa/yoga-resa.

 8. J Says:

  Kvinnelig entrepenørskap er en ”vinnersak” i hele Nord-Europa. Av en eller annen grunn, så er næringslivet (iht feministene) så voldsomt mannsdominert at det er umulig for kvinner å komme til. Normale, ikke gender/genusorienterte øyne vil vel heller si det slik at næringslivet generelt og konkurranse spesielt kan være hardt for alle og enhver. Mange selskaper bukker under, og en god ide garanterer selvsagt ikke for gevinst i seg selv.

  Jeg er enig Pär at man kan snakke om et genusindustriellt kompleks. Å kaste inn genus i en oppgave i skolesystemet, eller å bedrive ”kvinnelig entrepenørskap” har blitt en snarvei til å få et sugerør i statskassen. Til tross for massiv overvekt av feministisk propaganda i de tradisjonelle mediene fremstiller feminister i vesten seg som undertrykte og forfulgte. Det bildet er svært langt fra virkeligheten. Til tross for denne overvekten begynner det å komme frem en og annen kritisk kommentar i vestlige medier. I dag i tyske Welt am Sonntag stilles det blant annet spørsmål ved innføring av en ”Frauen Kvote” i styrene i Tyskland. Vi trenger mange flere slike offentlige stemmer dersom denne svært negative og ødeleggende utviklingen skal stanse. Det er langt mellom ”gender equality” og det som i dag fremstilles som likestillingskamp. Mange av dagens feminister sloss ikke for likestilling. De sloss for likhet. Det er langt fra ufarlig.

 9. Jack Says:

  Män i Sverige har ju heller inte enkelt möjligheten att skydda information från kvinnor och med detta avser jag inte privat, vilket kanske ofta gäller ändå utan i vad som kan vara forskning, näringsverksamhet, konkurrenssituation på jobb eller försörjning. Jag är väl förtrogen med ett fall eftersom det drabbat mig själv.

  Det är inte ett ord jag använder lätt men förmodligen skulle detta av en utomstående bedömare klassas som att staten bedriver terrorism mot män. Tänk igenom själv, hur skulle det gå om en kvinnlig konkurrent fick tillgång till all information om dig, ditt arbete, planer osv? För det kan hon få, genom en falskanmälan. Även om denna avskrivs så är information redan tillgängliggjord henne. De säkerhetsrutiner och de hot som män måste dras med och är utsatta för är alltså parallella med terroristdrabbades.

  Män som har information som kan vara intressant för konkurrerande kvinnor måste alltså i Sverige skydda denna särskilt så att inte statligt anställda sitter återigen för dina skattepengar och delger den konkurrerande kvinnan denna information alltmedan du själv behöver utstå förföljelse och allvarliga hot.

  Det kan alltså bli så att medan en konkurrerande kvinna sitter och suger i sig av det som är ditt och sedan använder blir du själv av statsanställda och allmänt folk behandlad på ett sådant sätt att trots att du sedermera frias har du erhållit skador så allvarliga att du inte längre kan fortsätta leva utan självmord blir utvägen. Att friade män ändå begår självmord i Sverige säger att något är fel.

  Och förövrigt, varför får pojkar inte lära sig om den riktiga mansrollen i skolan? Varför rapporterar inte media om det? Frågan är kanske, varför pratas det i slavdrivarnas rike alltid som att slavarna är de som är problematiska?

 10. Lorem Ipsum Says:

  @Jack, kan du förtydliga dina tankar kring det du beskriver. Jag är både förbryllad och väldigt intresserad av det du skriver.

  Kan du ta ett exempel som kan illustrera? verkligt eller fiktivt spelar ingen roll.

 11. leifer Says:

  En fråga i sammanhanget är om män kan starta såna här ”feminina” företag och få pengar, eller om det bara gäller människor med en snippa mellan benen.

 12. Lorem Ipsum Says:

  @leifer, strunta i att starta ett feminint företag och starta ett framgångsrikt företag istället.

  Lästips för alla som är i begrepp att starta och driva ett eget företag:

  The Art Of The Start (Guy Kawasaki)
  Bootstrapper’s Bible (Seth Godin)

 13. Lotta Says:

  Något som ofta glöms bort i diskussioner som ovan är hur det allmänna företagsstödet från offentlig sektor ser ut. Statistik från 2006 (och det har inte hänt mycket sen dess fördelningsmässigt) visar att 4,2 miljarder kronor delades ut i offentliga företagsstöd. Av dessa gick totalt 17.5 procent gick till kvinnor och 82.5 procent gick till män! Kanske något att tänka på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: