S-kvinnor skriver enögd kravlista i SvD

by

”Här är vår kravlista, Juholt” är rubriken för en debattartikel i Svenska Dagbladet från socialdemokraternas kvinnoförbund.

De skriver:

”Socialdemokraterna blir fullt ut ett feministiskt parti först när jämställdhetsfrågorna uppvärderas”

Samtidigt är kraven inte jämställda, vilket är motsägelsefullt. Det rör sig nämligen till stor del om krav ur ett kvinnoperspektiv, samtidigt som inga mansfrågor lyfts. Inte en enda mansfråga, märkligt nog. S-kvinnorna skriver bland annat:

”Ett jämställt arbetsliv. Kvinnors rätt till eget arbete och egen försörjning är en grundförutsättning för ett jämställt samhälle. Trots år av jämställdhetsarbete betraktas fortfarande kvinnor inte som familjeförsörjare utan förväntas vara flexibla och pussla med tiden för att räcka till. I arbetslivet har kvinnor generellt sämre villkor än män. De typiska kvinnoyrkena präglas ofta av hög sjukfrånvaro.”

Om detta kan sägas:

1. Vem är det som hindrar kvinnor från att ha arbete och försörja sig?

2. Det där att kvinnor ”förväntas vara flexibla och pussla med tiden för att räcka till” syftar förmodligen på att kvinnor i högre utsträckning än män jobbar deltid. Men det beror på att kvinnor gör det valet. Man skulle lika gärna kunna säga att ”män tar ansvar för försörjningen genom att välja heltid”.

3. Det där med att kvinnor ”generellt” har sämre villkor än män i arbetslivet är ett påstående som jag skulle vilja se underbyggt. Den positiva särbehandling av kvinnor som kommit att bli vanlig är ett tecken på den motsatta situationen.

4. Uttalandet ”kvinnoyrkena präglas ofta av hög sjukfrånvaro” vill jag säga två saker om. För det första blir dessa yrken ”kvinnoryrken” (om man nu kan använda den termen) för att så många kvinnor väljer dessa yrken. Låt bli, kvinnor, så är problemet löst! (åtminstone ur ett statistiskt perspektiv). För det andra, vad är det som säger att sjukfrånvaron i dessa yrken inte stammar ur attityder hos arbetskraften?

S-kvinnorna kräver också ”ett jämställt familjeliv”, och syftar på föräldraledighetens fördelning mellan könen. Men det är en sak för de enskilda människorna som inte angår politiker. Vi ska inte ha statliga genuspekpinnar inne i våra hem!

Sammanfattningsvis rör det sig om en traditionellt skriven debattartikel som i vanlig ordning ser jämställdhet ur ett enögt perspektiv. Den kännsSverige 2011. Läs artikeln här.

20 svar to “S-kvinnor skriver enögd kravlista i SvD”

 1. Sunday Says:

  Kommunist-tanterna(S) könsvinklade offerlögner känns verkligen jättemossiga. Tror de på allvar att tillräckligt många av landets väljare ãr så där löjligt korkade?

  Feminism är inte jämställdhet, och kvinnor är inte feminism.

  Hallå? Fi fick mindre än en procent i väljarstöd det senaste valet. Hallå!

 2. Tommy Jonsson Says:

  När det handlar om föräldraförsäkringen så vill 80% av mammorna ha den för egeen del. Detta svarar inte mot barnets och faderns behov. Därför anser jag och många med mig att den ska individualiseras till vardera föräldern. Det är rimligt att föräldrarna på ddetta sätt fördelar ansvaret för de gemensamma barnen.
  Jämställdhet handlar om att göra pappan med barn och maamma med arbete.
  Detta anser jag vara det viktigaste politiska intiativet för att uppnå ämställdhet.

 3. En Annan Anonym Says:

  Varför bryr vi oss egentligen om vad S-kvinnorna tycker? Socialdemokraterna är ett döende parti och kommer troligen bli så än mer om de fortsätter på sin nuvarande linje.

 4. Matte Says:

  Ska de ha en kravlista så måste den även innehålla kvinnors skyldigheter och mäns rättigheter och skyldigheter. Annars blir listan ett dasspapper för min del.

  Jag att om sossarna vill komma tillbaka så bör de bli uttalat mindre feministiska och stå bakom människor.

 5. Matte Says:

  Min sista mening ser ut som skit och jag borde korr läsa, men ni fattar vad det står 🙂

 6. Per Says:

  Gillar Tommys inlägg, det ska jag ta till mig:

  ”Jämställdhet handlar om att göra pappan med barn och mamma med arbete. Detta anser jag vara det viktigaste politiska intiativet för att uppnå jämställdhet.”

 7. Lasse Says:

  Religiös utopi i deras hjärnor, bister könsdiskriminering för oss män.

 8. Rutger Stjernström Says:

  Fantastiskt välformulerat av Tommy Jonsson! Den formuleringen ska jag verkligen ta till mig. Fångar precis vad jag tycker att det handlar om.
  Bravo!

 9. Kristin Says:

  Tommy Jonsson
  Vet inte om du skämtar eller är allvarlig.
  Det är upp till föräldrarna att gemensamt bestämma vem som ska vara hemma med barnen. Inte politiker.
  Det du förespråkar är inget annat än social ingenjörskonst.

 10. Lövet Says:

  Snygg formulering av Tommy medges…

  …men personligen anser jag inte det vara politikens syfte att göra människor med barn, eller för den delen med arbete.

  Politikens syfte skall vara att göra det möjligt för människor att skaffa barn och att kunna skaffa sig jobb – något som dagens f-försäkring klarar utmärkt.

  Att kvotera är ett typiskt mediaklasskrav(sic) som mest uttrycks söder om Hornsgatan, men norr om – säg – Enskede…

 11. Maria Says:

  Socialdemokratisk ”rättvisa” brukar vara mycket dyrbar. Palmeministären införde en skenande offentlig sektor och skyhöga skatter som orsakat flykt av kapital och företag ur landet. Samtliga regeringar oberoende av politisk färg har försökt återställa viss finansiell stabilitet och under Anders Borg har vi nu en stark ekonomi. Vore rent av förödande att förstöra. Allt prat om fattigdom och orättvisor är att upprepa en lögn så mycket att den blir sanning. Hur fattiga är vi egentligen och vilka är dessa fattiga barn? Kan de inte köpa platt TV och bredband och är deras föräldrar långtidsarbetslösa eller kom hit som flyktingar och inte grejat ett jobb trots 5 år har gått?Löses inte med att kasta nya och högre bidrag på dem.

 12. Liberal Says:

  Är Sverige en kommunistdiktatur, staten bestämmer och politruker vet bäst?

  Det ankommer för HELVETET, alls inte, på våra POLITIKER att lägga sig i, komma med PEKPINNAR om HUR jag eller du, FRIA MÄNNISKOR, VÄLJER att fördela lönearbete och barnpassning i våra EGNA HEM, i vår EGEN FAMILJ, i vårt EGET LIV.

 13. Kristin Says:

  Liberal
  Du har helt rätt.

 14. Olle Says:

  Socialdemokraterna kommer att fortsätta vara i opposition så länge de alienerar de unga lågutbildade männen som tidigare utgjorde deras främsta rekryteringsbas. Enögd feminism är inte lösningen på det problemet.

 15. antikythera Says:

  och där tappa S 20% av alla sina röster

 16. Hasse Says:

  Pär, vad har du för intäkter här på bloggen???

 17. Max Says:

  Det skulle vara intressant att veta exakt hur, och vilka tankegångar som låg bakom genusvetenskapens tillskapande, kidnappningen av den normala feminismen från (s) och (v) sida och även spridningen av dessa idéer till det övriga politiska etablissemanget. Var det ett försök att bredda rekryteringsbasen när arbetarklassen blev för liten och många östflyktingar visade sig ha helt annan politiks övertygelse. Och så slog man ihop feminism med HBT-frågor för att paketet (invandring, HBT, feminism, revolutionsromantik) skulle bli svårare (?) att avfärda. Om det delvis var smart tänkt så var det också en oärlig taktik som nu börjar straffa sig allteftersom den avslöjas som ett försök till imperiebygge (faktiskt). Lika mycket respekt som klassisk socialdemokrati är värd lika mycket förakt förtjänar dessa moderna bildstormar som är oförmögna att se en helhet.

 18. Anton Says:

  @Hasse
  Jag rekommenderar dig att skriva ett email till Pär istället för att skriva samma kommentar på alla artiklar. Pär är väldigt duktig på att svara på email.

 19. Hasse Says:

  Pär borde kunna svara öppet på frågan! (Men att han svarar rakt och snabbt på mail betvivlar jag inte)

 20. En Annan Anonym Says:

  Jag tycker att kravlistan visar på väldigt många punkter som är felaktig i den feministiska hållningen. Ett av dessa är att s.k. kvinnoyrken skulle ha lägre löner, generellt.

  Dessa feminister brukar inte ha något problem med lagen om tillgång och efterfrågan när det gäller att acceptera att de mest populära männen får ligga mest, eller att de bästa idrottstjärnorna tjänar mest pengar (undantaget när det kan användas som slagträ för att slå för att kvinnoidrottare är diskriminerade). Dock så verkar denna acceptens sluta vid när de själva drabbas av att inte vara lika efterfrågade. Varför är det på detta sättet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: