Mansfrid – finns det?

by

En kvinna i 40-årsåldern har dömts för 12 fall av misshandel och olaga hot mot sin man. Kvinnan, som är vice vd på ett företag, slog sin man med en ”bag in box” i ansiktet. Hon rispade honom dess­utom med nycklar och hon slog honom blodig med en pall när han låg och sov.

Men det räckte inte för att hon skulle dömas för ”grov fridskränkning” – som är brottsrubriceringen för upprepat relationsvåld.

Inom parentes kan nämnas att för kvinnor finns en särskild brottsrubricering kallad ”grov kvinnofridskränkning”, medan den inte finns något som heter ”grov mansfridskränkning”. Däremot finns ”grov fridskränkning”, som sagt.

Åter till domen. Så här skriver Metro:

”Men trots den upprepade misshandeln med slängda glas i ansiktet, knytnävsslag och stolsben, frikänns hon på åtalspunkten grov fridskränkning. Södertörns tingsrätt anser att maken trots upprepat relationsvåld inte har kränkts tillräckligt, och dessutom bedöms misshandeln både relaterad till en sjukdomsbild samt visst alkoholmissbruk. Hon döms därför till skyddstillsyn med samhällstjänst med särskild vårdplan, i stället för fängelse.”

Man kan fundera på om de förmildrande omständigheterna hade räckt till ifall könen varit ombytta.

Läs mer här. Tack för tipset, Johan och Clabbe!

Annonser

24 svar to “Mansfrid – finns det?”

 1. Trio Says:

  Man får väl se det som en liten framgång att kvinnan överhuvudtaget dömdes till något straff, såhär i Feminismens Saudiarabien. Det hon vid 12 tillfällen gjort sig skyldig till, dvs kvinnligt relationsvåld riktat mot en man, existerar ju inte ens, enligt Sveriges feministstyrda regering och riksdag.

 2. Tommy Jonsson Says:

  Hoppas domen går till ett överklagande i Svea Hovrätt.

 3. Joel Says:

  Lite lustig artikel i DN. http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/vi-man-far-lara-oss-att-ta-till-vald .. rubriken på framsidan av dn.se är ”Män lär sig att ta till våld”.

  Det jag tycker är lustigt är att professorn i samtliga citat, vad jag kan se, pratar om ”killar och tjejer” eller bara ”unga” som använder våld. Hoppas inte att rubriksättningen är såpass kreativ?

 4. Eric Says:

  För det första ska Sverige ha en konstitutionsdomstol som kan fälla galna lagar. För det andra ska en rättighetskatalog upprättas som gäller alla individer. Morallagar rörande sexuella förbindelser mellan samtyckande vuxna och speciella kvinnolagar ska ut ur lagboken, de är stenålders, och tillhör en tid då religion och en usel kvinnosyn (kvinnor som handlingsförlamade och omyndiga grönsaker) styrde staten!

 5. David Holman Says:

  Hmmm, bör det inte vara som med att köra bil? Om du sätter dig bakom ratten onykter får du ett strängare straff. Om du slår någon onykter får du ett strängare straff… Hur kan det vara förmildrande med alkohol eller någon annan drog för den delen?

 6. Erik Norén Says:

  @David Holman
  Påminner mig om en sci-fi-webbserie där man kunde straffas för att man möjlig-gjort bilolyckan eftersom man för att kunna köra manuellt hade modat bilen som annars inte hade ett manuellt läge utan kördes av sig själv.

  http://www.schlockmercenary.com/2002-08-29

 7. Ej kvinnoslav Says:

  Skillnaden mellan rubriceringarna grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning ligger bara i brottsrubriceringen och förutsättningarna för sistnämnda är att brottet begås mot en kvinna och att mannen bor med eller har bott med henne alt. är/varit gift med henne:

  4 kap 4 a § BrB:

  1 st: Den som begår brottsliga gärningar enligt 3, 4 eller 6 kap. mot en närstående eller tidigare närstående person, döms, om var och en av gärningarna utgjort led i en upprepad kränkning av personens integritet och gärningarna varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla, för grov fridskränkning till fängelse, lägst sex månader och högst sex år.

  2 st: Har gärningar som anges i första stycket begåtts av en man mot en kvinna som han är eller har varit gift med eller som han bor eller har bott tillsammans med under äktenskapsliknande förhållanden, skall i stället dömas för grov kvinnofridskränkning till SAMMA STRAFF.

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19620700.htm#K4P4_a

  Strafflatituden är den samma för båda brotten.

  En annan sak är det som nämns här, den outtalade straffrabatten p.g.a. kön. Har inte läst domen, men förutsatt att Metros uppgifter är helt korrekta, kan det t.ex. vara 29 kap 4 § BrB som tingsrätten tillämpat i straffmätningen:

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19620700.htm#K29P3

 8. Ej kvinnoslav Says:

  Tillägg:

  ”den outtalade straffrabatten p.g.a. kön.”

  Med det menar jag inte att rabatten inte syns, utan jag avser att den är oreglerad i lag.

 9. Patrik Says:

  Ej kvinnoslav:

  Den största skillnaden mellan brottsrubriceringarna fridskränkning och kvinnofridskränkning ligger väl i hur vanligt det är att åklagarmyndigheten väljer att lagföra enligt respektive lag?

 10. Clabbe Says:

  Notera hur man redan i ingressen får veta att kvinnan tycker att ””Han provocerade mig vid flera tillfällen”. Och mot slutet står även: ”Den dömda kvinnan har även anklagat maken för relationsvåld. I förundersökningen framgår att hon ådragit sig en armskada efter att maken skall ha misshandlat henne.”

  Låter detta rimligt i proportion till vad mannen råkat ut för? Skämmes Metro, som ens tar upp hennes version!

 11. Johan Silversjö Says:

  Jag är så j*vla less på att kvinnor alltid bedöms som offer till och med i dom fall där dom har ihjäl andra människor.
  Lek med tanken ifall könen varit omvända. Alkoholiserade Göran har problem med spriten och tycker att hans fru provocerar honom så han misshandlar henne med glas och stolsben.
  Inte fan skulle han få vård inte, Antagligen 4 år på kåken.
  Kvinnan skulle få hjälp av polis, SOS samt en stab av psykologer,kuratorer och diverse statsfinansierade kvinnocenter. Inget fel i sig men vart tog jämställdhet och framförallt likhet inför lagen vägen?
  Den här uppkomna situationen skyller jag på den statsfinansierade feminismen, Gudrun Schyman, Diesen, Madeleine lejonhuvud, advokat byrån Elisabeth massi Fritz, Monika Dahlström-lannes, Thomas Bodström och alla andra fanatiska talibanfeminister.

 12. Toddan Says:

  Män, till skillnad från kvinnor, är vuxna människor som får ta ansvar för sina handlingar till 100%.

 13. DrKejs Says:

  Likhet i lagen? Nix, inte i feminismens saudiarabien.

 14. Gubbe Says:

  Allas likhet inför lagen är så självklar att det känns generande att behöva påpeka detta.
  Vem hjälper alla fridskränkta män???

 15. AV Says:

  Utan att ha läst domen, verkar det lite konstigt att ge rabatt pga alkoholmissbruk. Är man mindre ansvarig för sina handlingar för att man dricker så mycket?

  En viktigare fråga är hur många män som ens vet om att brottet fridskränkning (mot män och barn) finns. I princip alla kvinnor i Sverige bör vid det här laget veta att om din man slår dig och på annat sätt kränker dig kan du anmäla honom för kvinnofridskränkning. Hur många män vet om att de faktiskt har samma skydd av lagen, fast män inte nämns? Misstänker att det är betydligt färre. Och då anmäls brottet inte heller.
  Man behöver uppmärksamma att det även drabbar män, så fler män vet att det går att anmäla.

 16. Matte Says:

  Denna straffrabatt gör att brottsstatistiken är missvisande. I Metro för några dagar sen kunde man läsa om mäns våld mot kvinnor(vilket är lika hemskt det). Män får bära hundhuvudet med hänvisning till statistik som inte stämmer, iofs har ju undersökningar nu visat att kvinnor slår lika ofta. Skillnaden är att de får lägre straff eller inget straff.

  Lika inför lagen!

 17. Johan Silversjö Says:

  Kvinna hackar ihjäl sin pappa:
  http://www.nyhetspressen.se/1065764.html

  Vi får väl se om hon får 18år i fängelse så som pappan fick som hackade ihjäl sin dotter.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12761721.ab

  Bägge avskyvärda brott men jag kan garantera att kvinnan kommer bedömmas oändligt mycket lindrigare pgr av sitt kön.

 18. Kristin Says:

  Så länge vi har politiker som kallar sig feminister och tror på kvinnors underordning kommer män att dömas hårdare än kvinnor. Män är, med hänvisning till könsmaktsordningen, alltid skyldiga. Även som offer bär mannen på skuld.

 19. m Says:

  Han berättar för tidningen att det nordafrikanska landet är hårt präglat av ojämnlikhet mellan könen.
  – I deras kultur är det mannens ansvar att beskydda familjens kvinnor. Därför, när de tvingas fly ensamma, blir de otroligt utsatta, säger Atle Sommerfeldt.
  Farorna, menar han, är många.
  – Kvinnor på flykt ses som lovligt byte. Soldater, upprorsgrupper, gränsvakter, polis och andra flyktingar har få skrupler när det gäller att utnyttja och våldta kvinnor på flykt.

 20. Jocke S Says:

  Det finns som bekant numera ALLTID en förklaring till kvinnligt negativt beteende, oavsett vad, med frikännande eller förmildrande omständigheter. Och gubbsamhället förstås.
  Södertörns tingsrätt är väl kanske en filial till Södertörns universitet? Med känd genusvinkling.

 21. Kim Says:

  ”Den dömda kvinnan har även anklagat maken för relationsvåld. I förundersökningen framgår att hon ådragit sig en armskada efter att maken skall ha misshandlat henne”.

  Smått förvånande att hon ens blev dömd när hon faktiskt hade en armskada. Hennes advokat kunde försökt få det till att hon handlade i självförsvar när hon spöade upp kvinnomisshandlaren och den potentiella våldtäktsmannen när han låg och sov. Nu väntar vi på att landets feministiska kolumnister ska protestera mot domen.
  *obs, ironi*

 22. Lennart "Nacka" Skoglund Says:

  Man kan väl säga att en av alla tiotusentals kvinnofällor nu har fått sin förklaring. Vinboxen kan användas till att spöa upp sin make med. Och då får den stackars kvinnan stå inför skranket.
  Oj oj oj.

 23. Johan Silversjö Says:

  Offer: Hon slog släggan i mitt huvud

  Sandviken. Poliser i Gävle förhörde en kvinna i 20-årsåldern natten till torsdagen, misstänkt för att ha knivskurit en man i 35-årsåldern i en lägenhet i Sandviken på onsdagskvällen. Han är allvarligt skadad och blödde kraftigt. Mannen har sagt till poliser att kvinnan även slog en slägga i hans huvud.

  – Vi rubricerar det som försök till mord alternativt försök till dråp, berättar polisbefälet Max Forsström i Gävleborg.

  Brottsoffret vårdas på sjukhus i Gävle.

  http://www.aftonbladet.se/incoming/article12775188.ab

 24. Bertil Wedin Says:

  Från Bertil Wedin, Kyrenia, Cypern. Det är varje mans plikt att i alla lägen vara ridderlig mot kvinnor. Sunda kvinnor besvarar ridderlighet med ljuvhet. Det finns tyvärr en del kvinnor som trots maskulin artighet och hjälpsamhet är otrevliga. Dessas umgänge skall man helt sonika försöka att undvika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: