Nästan alla män är gifta med chefen

by

I en brittisk undersökning tillfrågades 3.000 par om vem av de två som fattade beslut om gemensamma angelägenheter. Resultatet kan sammanfattas så här:

– 75% av alla viktiga beslut fattas av kvinnan
– 85% av alla dagliga beslut fattas av kvinnan

Några exempel ur undersökningen:

– Två tredjedelar av alla män säger att de är ”fullständigt beroende” av kvinnan för beslut om vad som ska ätas och när.

– Mer än hälften av alla män ber kvinnan om lov innan de tar en drink.

– Tre fjärdedelar av alla män ber kvinnan om lov innan de äter ohälsosamma saker.

Undersökningen gjordes på beställning av matproducenten Ginsters. Deras talesman Larry File säger:

”Vi blev förvånade över hur ärliga och öppna män var om sin brist på inflytande över dagliga beslut. Men de flesta män verkar inte ha något emot att be om lov innan de gör saker.”

Enligt undersökningen fördelar sig beslutsfattandet mellan man och kvinna i ett parförhållande så här:

Män beslutar om
– Vilken bil som ska inköpas
– Vad man ska se på teve

Kvinnor beslutar om
– Hur parets pengar ska användas
– Var de ska bo
– När de ska ha sex
– När de ska skaffa barn
– Vilken rumstemperatur de ska ha i hemmet
– Vad de ska göra på helger och fritid
– Vart man ska åka på semester
– Hur dags föräldrarna och barnen ska gå till sängs
– Vad de ska äta för mat
– När hushållsarbete behöver utföras
– Vad barnen ska heta
– Vad barnen ska ha på sig
– Vilka presenter som ska inköpas
– Om de ska ha husdjur eller inte

Läs mer här, här, här, och här.

En kommentar: Bör makten i hemmet vägas in när man som en del av en genusdiskussion bedömer de två könens totala maktinnehav i samhället? Jag anser det. Annars blir resultatet väldigt snett. Hem och familj är ingen oviktig del av en människas liv. Tvärtom kan man argumentera för att det är den viktigaste delen.

Den ovan refererade undersökning avsåg förhållanden i Storbritannien. Det vore intressant om en liknande undersökning kunde genomföras i Sverige. Vad tror du, har svenska män mer makt i sina äktenskap och förhållanden än brittiska män?

Annonser

182 svar to “Nästan alla män är gifta med chefen”

 1. David Holman Says:

  Detta är ju inget som chockar direkt. Men alltid skönt att det svart på vitt.

 2. Matte Says:

  Det är bra att du tar upp detta, feminister kräver hela lönen(vilket de redan har om de jobbar lika mycket som män) halva makten utanför hemmet. Frågan är om de är villiga att släppa makten i hemmet? Vilket är en förutsättning för deras krav.

  Ta bara Solsidan som exempel, trots att de överdriver så speglar det hur det ser ut i samhället i stort, kvinnan förväntar sig att få bestämma i hemmet. Deras behov är viktigare än mannens. Jag drog upp något som jag tyckte var roligt med ett avsnitt där Mickan hade gett Fredde en att göra lista när hon åkte bort och tyckte det var märkligt. På mitt jobb var det flera kvinnor som gjorde samma sak och tyckte inte det var så märkligt/roligt. Jag blev förvånad och frågade om deras män gav dem att göra listor…. De blev tysta och skruvade på sig.

 3. DrKejs Says:

  Visst är det så det generellt ser ut, även om det finns undantag.

  Självklart är feministerna inte intresserade av att minska kvinnors makt, de är bara intresserade av att öka den makten inom andra områden. Den viktigaste makten för de flesta vanliga människor är vad som händer på hemmaplan, inte på jobbet. Där är vi män tveklöst i underläge, speciellt med tanke på att samhället ger kvinnor ett odelat stöd vid uppbrott/separationer.

  Feministisk jämställdhet = total kvinnomakt.

 4. Johan Silversjö Says:

  Lol, skrattar igenkännande. Det finns egentligen bara en sak jag bestämmer hemma och det är hembions väl och ve.

  Min fru: Ska det verkligen vara 9 st högtalare på väggarna?
  Min fru: Måste vi verkligen ha alla dessa grejer här?
  Min fru: Ska dom här kablarna verkligen vara här?
  Jag: ja, ja , ja

 5. Zzzzzz Says:

  OT, men värt att belysas.
  Idagens Metro står det att läsa om kvinna som misshandlade sin man:

  ”Den kvinnliga vice vd:n slog sin man med en ”bagin box” rakt i ansiktet. Hon rispade honom dess utom med nycklar och slog honom även blodig med en pall när han låg och sov. Vice vd:n – som är i 40-årsåldern – döms nu för flera fall av brutal relationsmisshandel. Hon döms för misshandel under 2009 och 2010 för brutalt våld i hemmiljö. – Han provocerade mig vid flera tillfällen, uppgav den åtalade kvinnan under
  rättegången i Södertörns tingsrätt. Den våldsamma Stockholmshustrun
  och vice vd:n döms för tolv fall av misshandel samt för flera olaga hot.
  Då maken rispades blodig på halsen skall hustrun ha blivit irriterad över att maken ventilerat hustruns sjukliga beteende med en annan närstående person. Hon döms även mot sitt nekande för misshandeln i
  sovrummet när maken inledningsvis låg och sov. Maken slogs blodig med en pall samt med kvinnans högerarm. Men trots den upprepade
  misshandeln med slängda glas i ansiktet, knytnävsslag och stolsben,
  ogillas åklagarens åtal om grov fridskränkning. Södertörns tingsrätt anser att maken trots upprepat relationsvåld, inte kränkts tillräckligt
  och dessutom bedöms misshandeln både relaterad till en sjukdomsbild
  samt visst alkoholmissbruk.
  Hon döms därför till skyddstillsyn
  med samhällstjänst med särskild vårdplan, i stället för fängelse.
  Den dömda kvinnan har även anklagat maken för relationsvåld. I förundersökningen framgår att hon ådragit sig en armskada
  efter att maken skall ha misshandlat henne. Stockholmsparet var tidigare
  gifta men är i dag sambor.

  Tycker att alla borde läsa detta och bilda sig en uppfattning om detta. Det som är skrämmande är det som står i fetstil. Hur mycket ska en man bli kränkt innan det utdelas fängelsestraff och mig veterligen så brukar inte alkohol anses vara en förmildrande omständighet. En misshandel är alltid en misshandel oavsett kön och grad av kränkning.

 6. Spisen Says:

  Allt detta besvär och förnedring bara för att få lite sex…

  Inte undra på att feministerna känner sig hotade av prostitution.

 7. DrKejs Says:

  @zzzzzzzz

  För i helvete, den jävla kärringen borde spärrats in! Fan, vad våra domstolar är puckade!

 8. Jacob Lundberg Says:

  Intressant. Jag skrev något liknande utifrån amerikanska data för ett tag sedan: http://jacoblundberg.blogspot.com/2009/09/kvinnor-har-battre-livschanser.html

  Det verkar som att kvinnor styr över mer än 50 procent av inkomsten, men jag har inte hittat några vetenskapliga uppgifter som bekräftar det. Någon som har hittat en sådan undersökning?

 9. Lövet Says:

  Det feministerna strävar efter är dock att ansvaret skall övergå till männen, medan makten skall stanna kvar hos kvinnan – som dessutom i det postpatriarkala samhället även skall bestämma över bilinköpet och teven.

  Att århundraden av filosofer tidigare har visat att makt och ansvar är två odelbara storheter – det är förstås bara en del av den patriarkala strukturkonspirationen…

  I det på feministiskt influerad kvinnlig logik byggda postpatriarkala samhället däremot, d ä r är det naturligtvis helt möjligt att separera det två:

  Det kampanjen pågår redan – vi har väl alla försökt ta hand om hushållsarbetet hemma; för att sedan få det ”konstruktivt kritiserat” med valfri variation på ”Varför kan du aldrig…” framfört med en min som kommunicerar ”Fr..gid, sur och otacksam”

 10. Observer Says:

  Och förstås så såg de till att få prostitutionen kriminaliserad i sin genuina omtanke om sina medsystrar, om någon mot förmodan hellre skulle betala än få skit kring öronen i flera års tid.

 11. Hjalmar Says:

  Inte heller jag är överraskad. Jag har hävdar att det i svenska heterorelationer råder matriarkat, även om kvinnor försöker maskera.

  Sett från detta perspektivet så är det inte konstigt att svenska män så ofta anger ”snäll” som den viktigaste kvinnliga egenskapen…

  Kvinnor förväntar sig att få bestämma över sin partner, är inte det matriarkat?

 12. Chelsea Says:

  Jag vill leva med en man som själv vet var han har lagt sina strumpor utan att han behöver fråga om det, som själv skriver julkorten till folk i hans släkt (och som jag inte gillar) och som vet vad som finns i kyl och skafferi och inte står handfallen på Ica och tittar på mig. Ta plats i hemmet och ta eget ansvar. Punkt.

 13. Ulf Andersson Says:

  Det är väl inte utan grund som flickvännen/sambon/frugan
  kallas för REGERINGEN?

  Exempel:
  Jag (till polaren): – Ska vi ta en musikkväll på fredag?
  Polaren: – Jag måste fråga regeringen först.

  Detta exempel har inträffat flera gånger,
  med flera av mina kompisar.

  Hur det går till i samkönade förhållanden vet jag inte,
  inte heller vem av parterna det är som är ”regering”.

 14. Matte Says:

  När feministerna klagar på att kvinnor bara har 80% av mannens lön och vill ha 100% så menar de alltså egentligen att de ska få mannens HELA lön PLUS att behålla sin egen 🙂

  Min tjej berättar ofta att hon vill att jag ska ta initiativ till att göra saker, men oftast slutar det med att hon blir sur för att jag tar beslut utan att fråga henne. Tex om jag väljer vilken restaurang vi ska gå på utan att fråga henne, trots att jag betalar notan så ska hon välja ställe också för att inte kvällen ska sluta med dålig stämning. Jag brukar säga att nästa gång får hon betala och välja ställe, då är jag snål… Och så fortsätter det.

 15. Hjalmar Says:

  Pär Ström skriver:

  ”Män beslutar om
  – Vilken bil som ska inköpas
  – Vad man ska se på teve”

  Så verkar det inte vara i Sverige. Kvinnor brukar bestämma över ”familjebilen”, och har paret en till så är den satt på undantag.

  Tv-tittadet brukar kvinnor indirekt styra över, tex genom att skapa arbetsuppgifter mm.

 16. Johan Says:

  Frågan är väl också om kvinnan är hindrad att vara mer iniativtagande till bilköp eller om mannen inte får bestämma mer över hushållsbesluten.

  Att inte ta beslutet behöver ju inte betyda det samma som att vara maktlös.

 17. Torstensson Says:

  Som Holman sa, det här är inte chockerande. Men kul att det nu finns till beskådan.

  Chockerande däremot är att män nöjer sig med detta. Varför nöja sig med första bästa kvinna ? Varför inte ut o resa och vara lite kräsen?

  Utseendet är viktigt för en karl när det handlar om kvinnor. Men sen stannar ju kraven där. Önskar att fler män vore kräsna.

  Till skillnad från Johan Silversjö ovan så lever jag i ett mer jämställt förhållande. Jag hade aldrig velat ha Johans liv eftersom han verkar vara hunsad och sen skrattar åt det själv. Hur står du ut Johan, ärligt talat. Detta är inget påhopp men jag undrar varför du inte gör något åt sitationen.

 18. AV Says:

  chelsea: Visst, det tycker man väl att du kan begära. Frågan är hur ni i övrigt har fördelat tolkningsföreträdet. Om du klart markerar att tvätten, maten, städningen, familjerelationerna och semestrarna skall göras på ditt sätt kommer den genomsnittlige mannen inte att ta strid. Du har ju visat att du vet bäst? Men han kommer heller inte lyfta en finger i onödan om han vet att han ändå får veta att nu gjorde han fel igen (måste du vika tröjorna så här, nu har du tvättat handdukarna i 40 igen, kan du inte laga annan mat än kött o potatis, jag tycker det är skitigt – städa!)

  Så länge kvinnan i familjen tagit makten och tolkningsföreträdet över hemmet, sitter hon också med ansvaret.

 19. Hanna Says:

  Men Herregud ett sånt bra bevis på att ni män (läs: omogna småpojkar) inte är mogna att va med i beslutsfattandet. Eller så är ni toffelhjältar hela manshögen. Vilket fall som, är ni mesar hela högen. Gapar och skriker i skolan när ni är (fysiskt) små och kräver extra stödundervisning, samma skit nu, samma gnäll, kräver uppmärksamhet, gnäller på ett osynligt ”matriarkat”, och så toppen på allt: ni är så mesiga så ni klarar inte av ens att ta ansvar och fatta beslut. Herregud inte undrans på varför världen ser ut så som den gör, när gubbväldet (läs: svinväldet) svinar ner överallt, som här på denne hemsidan tex. Väx upp och bli riktiga karlar vetja ………………….

 20. DrKejs Says:

  @Torstensson

  Det är mycket svårt att protestera när man vet att barn och hem ryker så snart kvinnan tröttnat. Kvinnan har makten i hemmet, det är ett faktum. Därför är det också svårt att ”sätta ner foten”, eftersom en man i regel inte har något att sätta emot.

 21. Gunnar Says:

  Är mycket bra och intressant att detta börjar belysas, tycker jag.
  Är en väldigt viktig pusselbit i jämställdhetsdebatten.

  Jag levde många år med en kvinna som hade samma uttalade ståndpunkt som Chelsea här ovan.
  Men när jag la strumporna m.m. på mitt sätt, skrev julkorten på mitt sätt, köpte mat i ICA på mitt initiativ o sätt, skötte tvätten på mitt sätt, etc. så blev det alltid ”problematiserat” och förkastat för jag inte gjorde det som en klonad kopia av henne (dvs inte exakt som hon brukade göra)!
  (Har även sett samma tendenser hos flera kompispar!)

  Så även med en kvinna som påstår att det är hennes önskan, så leder det ofta till ett ständigt ifrågasättande helvete att ”ta plats i hemmet och ta eget ansvar” i sitt liv, när man lever ihop med en kvinna, enligt min erfarenhet.
  Jag diskuterade detta en hel del med henne jag levde ihop med då, men hon hade ingen förmåga alls att se sitt eget beteende i detta.
  Var bara jag som var dum och inte alls förstod hur man skulle göra…
  Hade varit intressant och veta om fler har den erfarenheten?

  Och visst har man hört det här med att ”fråga regeringen där hemma först” från flera kompisar under åren…
  Även hört suckar från manliga kompisar att semestern aldrig anpassas efter vad de vill, eller att det kompromissas jämställt om det…
  (Fast där har jag haft det bättre, måste jag ändå erkänna -även om hon ändå haft mer inflytande än jag på semestrandet.)

 22. Johan Silversjö Says:

  Torstensson: Vi lever jämställt.
  Det anser både jag och min fru men inte per den definition som Talibanfeministerna i Sverige menar.
  Jag tjänar mest pengar, min fru spenderar mest pengar.
  Jag bestämmer över biorummet, min fru bestämmer över resten av huset. Jag dammsuger, hon moppar. Jag kör MC, min fru kör bil osv… Både jag och min fru kommer mycket bra överens och skrattar mest åt hur dumt och korkat resonemanget har blivit i Sverige.
  Både inom politiken och juridiken. Både hon och jag vet att vi är extremt olika inom många olika områden men att vi kompletterar varandra. Det existerar inget tjafs om vem som ska göra vad utan vi hjälper och stöttar varandra. Vi gör inte allting lika mycket var utan vi har delat upp arbetsuppgifter och ansvaret lika mycket.
  Tycker inte ni andra att det är så här det borde vara?

 23. janbanan Says:

  Matte:
  Men brukar inte hon bjuda dig på restaurang då? Eller är det bara du som gör det?

  Detta är något som jag finner ganska konstigt. Många som jag känner säger ganska klart att de förväntar sig att tjejen ska bjuda dom också. På något sätt får man nog skylla sig själv om man bjuder en tjej på en massa saker. Svenska tjejer vet om att de inte har rätt att kräva det här. Och hur svårt är det egentligen att påpeka att året inte är 1875?

 24. Gunnar Says:

  @DrKejs

  Håller med dig.
  Vill även tillägga att många av oss är också uppvuxna i hem där det fungerat så, och som man har man då lärt sig att det är det normala i livet.
  Det gör att man inte så tydligt ser att man själv går in i en sådan relation.
  Så har det varit för mig…

  Så Torstensson kanske har haft tur att växa upp i ett hem som fungerat mer sunt när han var liten och därmed lätt ser detta mönstret och kan undvika att hamna där själv…

 25. Hjalmar Says:

  Sura Hanna vräker ur sig ärkefeministiska tirader om värdelösa män som inte klarar sig själva mm.

  Det är nog Hanna som behöver växa upp – annars kommer hon aldrig träffa en riktig karl…

  Gudrun Schyman skulle ha varit stolt!

 26. DrKejs Says:

  @Johan Silversjö

  Absolut!

  Så länge ni är överens om uppdelningen och nöjda med det så är ni per definition jämställda. 😀

 27. Gunnar Says:

  @Johan Silversjö

  Jo så upplevde jag också att det var de första 8-10 åren i min tidigare relation, innan jag började bli mer medveten och lära mig mer om sunda relationsmönster…

  För er kanske det är som du beskriver…
  Eller så vaknar du upp så småningom som jag gjorde…

 28. Johan Silversjö Says:

  Gunnar: Vi är katoliker och min fru är inte Svenska. Det tror jag är den största förklaringen till vårt än så länge 15 år långa äktenskap.
  Om jag får tillåtas generalisera så är svenska kvinnor bortskämda och vill ha allt nuuuuuuu. (nu får jag Hanna på mig)

 29. Gunnar Says:

  @Johan Silversjö

  Jo ett av mina bästa kompispar var också katoliker och det stämmer rätt bra in på din beskrivning. Där var det högt i tak att diskutera med dem kring detta med relationsmönstret och de var i stort nöjda och harmoniska med hur de hade det under sitt äktenskap (fram till kompisen dog i förtid).

 30. Joel Bergqvist Says:

  Hanna. Det du säger är alltså följande: När män inte har makt är det deras fel och när kvinnor inte har makt så är det männens fel det också? Har jag förstått dig rätt nu?

 31. LEW Says:

  Det är lite roligt att läsa kommentarerna här. Vi män är väl inte vana vid att stå för våra beslut i hemmet. Jag jämförde listan med mitt förhållande och kom fram till följande:
  2 saker bestämmer jag
  1 sak bestämmer min fru (var vi ska bo)
  1 sak bråkar vi fortfarande om
  6 saker delar vi på
  3 saker gör var och en sin grej (har vi inte kunnat enats om)
  3 saker har löst sig genom att vi t.ex. har två bilar (som tur var)
  rätt jämlikt tycker jag.

 32. Lorem Ipsum Says:

  @Hanna, *plonk*

 33. JD Says:

  Giftemål är att leva i ett Matriarkat i miniatyr. 🙂

 34. JD Says:

  Men fjärrkontrollen till TV´n den ska dom i alla fall ge fan i… 😉

 35. Anders Says:

  Låter exakt som mitt förra äktenskap, förutom att jag inte hade makt över bilen och TVn.

 36. Matte Says:

  @JanBanan

  Hon bjuder ibland men det är sällan. Jag har eget företag och tjänar mycket mer än henne så jag kan bjuda henne utan milimeterrättvisa men jag blir förbannad när hon klagar och inte är nöjd fast hon får allt gratis. Det dagens feminister inte fattar är att de inte kan äta kakan och behålla den.

 37. Olle Says:

  Med jämna mellanrum dimper här ner feminister och försöker debattera på sitt eget lilla vis, alternativt recensera Genusnytt på sin egen blogg eller tidningskrönika. Nästan alla har uppfyllt minst ett, ofta flera av nedanstående kriterier.
  – Använder härskartekniker
  – Kryddar med invektiv, gärna av sexistisk karaktär
  – Vidtalar det manliga könsorganet trots att det saknas koppling till sammanhanget
  – Misslyckas konsekvent att stava rätt till Pär, ett namn på tre bokstäver

  Nu senast Hanna.

  Vad är det som är så provocerande i ‘lika rättigheter och lika skyldigheter’ att de konsekvent misslyckas att föra en saklig och belevad diskussion?

 38. Zzzzzz Says:

  @Hanna
  I beg to differ som det så vackert heter. Det där med att klaga tycker jag du fixade bra själv. Hela ditt inlägg luktade klagan överallt. Inte ett konstruktivt ord kom det fram. Läs det som Pär skriver och kom sedan med något konstrukivt och för diskussionen ett snäpp framåt. Att män lbir förbannade är inte så konstigt och det är inget att känna sig hotad av.

 39. Johan Silversjö Says:

  Matte: Är hon en typiskt svensk kvinna? ”wink wink”
  Skämt åsido, Titta utanför Sveriges gränser. Det finns så många fantastiska kvinnor i andra länder.

 40. Access Says:

  Det här bekräftar väl det som Gudrun Schyman försökte visa på under politikerveckan i Almedalen i sommar; Att det är män som arbetar ihop pengarna och kvinnorna som bränner dem.

 41. JD Says:

  @Hanna
  Jag tror inte att du är medveten om vilken psykologisk makt en Kvinna kan ha i ett förhållande.

  Tar mannen ett beslut som visar sig vara fel i efterhand så får han äta upp det i månader efteråt.
  Om mannen väl får chansen att ta ett beslut som rör bådas liv så måste han först gå genom eld och vatten i en bitter kamp om beslutanderätten. När han väl har vunnit kampen om rätten att besluta så är både glädjen och orken slut.

  Så det handlar inte om att vara toffelhjälte eller om inte vara mogen att ta beslut utan det handlar helt enkelt om att kvinnor är mer benägna än män att ta strid om beslutanderätten medan männen tänker på husfriden i första hand och därför står tillbaka för kvinnans härjande och enfaldighet.

  Personligen bryr jag mig inte så mycket bara jag får behålla fjärrkontrollen… Den är viktigast!

 42. Lisa Says:

  Tråkigt att så många av er tycker att det inte finns kvinnor att gifta sig med i Sverige.
  Jag har varit tillsammans med min man i 35 år och vi lever jämställt, ungefär som Silversjö beskriver. Vi är båda från Sverige.
  Bedrövligt om feminismen förstör förhållanden.
  Feminismen måste utrotas.
  .

 43. Access Says:

  Hanna,
  Jag kunde kryssa i samtliga dina floskelargument på min antifeminist-bingobricka.

  Tack för det!

 44. Hubba-Bubban Says:

  Nej, nu får ni ju sluta hålla på med sånt där, facts are stupid things.

  Jag som kvinna och feminist _känner_ faktiskt att jag är ett maktlöst offer för er, ni patriarkatets stygga mansbovar.

  Jag känner att jag vill bli inkvoterad i något med bra lön, för att jag känner att jag begränsas av erat typ glastak, typ en osynlig struktur, och en typ könsmaktsordning.

  Som kvinna och feminist känner jag mig alltid värst drabbad. Det är faktiskt fakta!

 45. Fredrik Says:

  Intressant och angeläget inlägg, tack.

 46. Johan Silversjö Says:

  Lisa: Gratulerar er bägge! Ta väl hand om er.

 47. Winning Says:

  Hubba-Bubban: Kan inte vara hälsosamt med alla dessa känslor…. EMO?

 48. Hantverkare Says:

  @LEIFER!
  Du får redovisa vad du har för belägg för att kalla mig för
  1. totalitär religiös fanatiker
  2. patriarkalist
  3. troll
  4. feminist

  Har du inga belägg för sådana här påhopp så får du be om ursäkt!

 49. Tanja Says:

  Är kvinna och beredd att betala för att slippa fatta en massa tråkbeslut om hushållsinköp och läggningstider.

 50. Matte Says:

  Bra Tanja!

 51. Onkel Kostja Says:

  JD: ”Tar mannen ett beslut som visar sig vara fel i efterhand så får han äta upp det i månader efteråt.”

  Nej, du, där tar du allt fel! Så är det inte alls. Det handlar om år. Decennier ibland …

 52. DrKejs Says:

  @Tanja

  Det hjälper inte om du vill, grunden i samhället är att myndigheterna stöttar kvinnor så fort de vill ha bort mannen från hemmet. Makten ligger hos kvinnan, därför är det vansinnigt svårt att kunna sätta emot när det kommer till kritan.

  Även om du och din man kommer överens att du lämnar över makten om hemmet till honom så kan du alltid köra över honom med myndigheternas hjälp.

  Därför är det extremt viktigt att alla myndigheter jobbar neutralt, dvs att de inte tar ställning för någondera part vid exempelvis en vårdnadstvist, att de inte har förutfattade meningar om våld i nära relationer, mm.

  Kvinnorna har kommit in fullt ut på arbetsmarknaden, vi har lika lön och i många fall har kvinnor en gräddfil eftersom det satsas stora belopp på enbart kvinnor i näringslivet.

  När ska vi män få lika rättigheter när det gäller övriga delar av samhället och i myndigheternas ögon? Om feministerna får bestämma så vill de inte att vi ska ha lika rättigheter, vilket framkommer väldigt tydligt när man ser hur feminister agerar i praktiken.

 53. monica Says:

  Hubba-Bubban säger: Jag som kvinna och feminist _känner_ faktiskt att jag är ett maktlöst offer för er, ni patriarkatets stygga mansbovar.

  Jag känner att jag vill bli inkvoterad i något med bra lön, för att jag känner att jag begränsas av erat typ glastak, typ en osynlig struktur, och en typ könsmaktsordning.Som kvinna och feminist känner jag mig alltid värst drabbad. Det är faktiskt fakta!

  Monica säger: Jag antar att du skojar??!! Fast å andra sidan så tycks det stämma med alla de kvinnor som jag sett inordna sig själva i mönstret av OFFERLAMM.
  Något offer kan man inte bli om man själv inte ser sig som sådant.
  Råkar du ut för något tråkigt, res dig och gör något åt det! GÖR du inget så skyll inte på alla i din omgivning vare sig de är män eller kvinnor.
  Uppriktigt sagt tror jag inte heller på att offret är ett lamm. Här är det en ulv i fårakläder!
  Tråkigt med allt detta gnällande( från båda håll ibland.)Det liknar då mest de kommentarer som alltid hörts mellan könen eftersom man utan tvekan ÄR två olika sorters individer som är menade att komplettera varandra.(Män kommer från jupiter ,kvinnor från mars.. eller hur det var)
  Varför i alla sina dar skall vi bli LIKA?
  Vi KAN inte bli lika!
  Vi reagerar inte LIKA!
  INGEN av oss MÄNNISKOR reagerar lika!
  Ingen av oss människor uppför oss lika i ett förhållande. JAG uppförde mig inte likadant i ett annat förhållande, som i mitt numera 27 åriga äktenskap. (tack och lov!) Jag har mognat och arbetat med mig själv som person.
  Jag VÄLJER att inte umgås med personer som skulle trampa på mina rättigheter, och jag reagerar numera adekvat, om jag inte blir rättvist behandlad.Så var det dock inte alltid förr.
  Ändå, visst finns det perioder då vi inte är ”jämställda” hemma. Men det är förvisso så, att det är jag som bestämmer mest hemma och min man som jobbar väldigt mycket och tjänar de mesta pengarna, medan jag numera arbetar ideellt för mänskliga rättigheter. Detta är vi överens om och därmed inget att gnälla om från någondera hållet!(kan kallas för jämställdhet)

  Man blir allvarligt oroad över alla tjejer numera som inte ser sin egen del i samhällets avigsidor! Betrakta er själva på avstånd någon gång som individ och inordna er inte i BIG BROTHER mönstret eller veckotidningsmönstret.Framförallt ni ÄR inte OFFER ! varje människa her ansvaret för sitt eget liv och det sätt han /hon VÄLJER att leva!
  Samma till alla klagande män. Betrakta er själva utan skygglappar. Är ni inte nöjda med det ni ser, så förändra!(men inte på någon annans bekostnad så som ofta kvinnor gör, då de tex rymmer med barnen eller falskanmäler maken för att bli ”fri”.)

 54. Hanna Says:

  Joel:
  ”Det du säger är alltså följande: När män inte har makt är det deras fel och när kvinnor inte har makt så är det männens fel det också? Har jag förstått dig rätt nu?”
  Fyll inte på med påståenden och slutsatser som jag inte skrivit. Ok????????

  Olle:
  ”Nu senast Hanna.
  Vad är det som är så provocerande i ‘lika rättigheter och lika skyldigheter’ att de konsekvent misslyckas att föra en saklig och belevad diskussion”
  Inget provocerande, bara ert eviga gnällande om mansdiskrimineringar och kvinnofördelar. Gör något aktivt då åt saken och sluta sitta här på forumet och lipa och väcka medkänsla, nåt ni oftra anklagar feminister och kvinnor för, eller? Kort sagt, sluta spela offer.

  Zzzzzz:
  ”. Det där med att klaga tycker jag du fixade bra själv.”
  Jasså? Är det ditt ”argument”. Gå nu och lägg dig och nanna kudden …… zzzzzzz, glöm inte tummetott gosse lille

  JD:
  ”Jag tror inte att du är medveten om vilken psykologisk makt en Kvinna kan ha i ett förhållande.”
  Jo jag är medveten om hur maktfördelningen är i ett jämställt förhållande. Är du missnöjd med hur ”regeringen” där hemma kör över dig, lär dig sätta ner foten, visa lite malle i dig i stället för att jönsa runt i inläggen här och gnälla.

  Access:
  ”Hanna,
  Jag kunde kryssa i samtliga dina floskelargument på min antifeminist-bingobricka.

  Tack för det!”
  Ja du är då en riktig mansgris, den ena rutan JAG behöver kryssa i och kan göra det om dig.

 55. Torstensson Says:

  Jag läser era synpunkter på det jag skrev. Köper det inte helt. För jag menar att det finns kvinnor som inte har detta kontrollbehov. Dvs de 15 % som inte har detta västerländska vita kvinnliga beteendet (märk hur jag börjat använda beteckningen vit västerlänsk kvinna som satir).

  Men jag förstår att det tar tid att leta upp en kvinna som inte är stöpt i denna form. För mig tog det också rätt lång tid att hitta en partner som inte beter sig så där. Men jag hade hellre levt ensam än att leva i ett sådant slavförhållande om det nu inte är exakt så som ni vill ha det.

  Det viktiga det här egentligen belyser är inte preferenserna vardera könet har utan det faktum att kvinnor till 85 % (i England åtminstone) har makt i den privata sfären.

  @DrKejs.

  Jag hör vad du säger. Men du vet väl att du inte behöver gifta dig med svenska kvinnor. Varför inte söka kärleken från någon annan kultur ? Många svenska karlar gifter sig idag med polskor, rysskor, thailändskor och jag förstår faktiskt utveckligen. Även om jag tar starkt avstånd från de få fall där mannen nu missköter sig. Du vet väl att det är ganska billigt att flyga nuförtiden. På 3 timmar kan du ta dig vart du vill i Europa. Sverige är en ankdamm som du med lätthet kan ta dig utanför.

  Sen vill jag avsluta detta inlägget med att alla tar en titt nu här på Hannas inlägg. Hatet hon uppvisar mot män som klagar, den råda tråden som lyser med sin frånvaro där hon blandar eget klagande över kvinnors utsatthet samtidigt som hon uppvisar ett stort, mycket stort hat mot män som är mesiga ”toffelhjältar”. Ett hat som jag får känslan av inte handlar om att försöka pusha på (som i mitt fall) utan ett hat som handlar om hur patetiska män är som klagar. Rent manshat och ganska intressant att beskåda.

  Feminister hatar allså män som vill uppnå jämställdhet i det här fallet.

 56. monica Says:

  tanja.. undrar om du bara säger så, eller om du VERKLIGEN vill förändra.
  Om inte mannen vill förändra och du vill,
  då har du ju valet att dra och då får du ju ta dina EGNA”tråkbeslut”.
  (Sedan har ni säkert barn och då måste ni ju ändå samarbeta… för barnens bästa.)
  Vissa saker har man ju valt, tex att skaffa barn och då MÅSTE barnens väl och ve gå före allt. Det valet kan inte göras ogjort även om du eller din man inte INSÅG vad du/ni valde, då.

 57. Tanja Says:

  DrKejs:
  Vem hjälper det inte? Det hjälper mig att veta vad jag vill, och män som har med mig att göra får onekligen mer spelrum än vad Ströms inlägg demonstrerar. Är sådana beslut att ses som makt så överlämnar jag gladeligen makten.

  Jag kan förstås inte svara på din retoriska fråga om när män kommer ha samma rättigheter som kvinnor. Det undrar jag ofta också. Jag tror dock att det hjälper om män faktiskt gör nåt för att få till jämställdhet. Det kommer gå framåt med små små myrsteg.

 58. Hanna Says:

  ”Men du vet väl att du inte behöver gifta dig med svenska kvinnor. Varför inte söka kärleken från någon annan kultur ? ”

  Sagt av en riktig mansgris …… en mes som inte klarar att leva tillsammans med en jämställd kvinna. Utan måste ha en thailändska som står vid spisen och spottar ut ungar …..

 59. Tanja Says:

  Monica:
  Har inte mannen valet att dra?

 60. leifer Says:

  Spisen

  ”Allt detta besvär och förnedring bara för att få lite sex…

  Inte undra på att feministerna känner sig hotade av prostitution.”

  Ja, feminismen har ju varit inne på att äktenskapet är den största formen av prostitution. Visserligen ser dom inte kvinnan som skyldig av sexsälj, men dom pekar då ut mannen som förövare som gång på gång får sex för pengar. Kvinnan stannar kvar då för att få pengarna, inte för sexet som hon inte gillar liksom fejkar orgasmer. Numera är det ju också så att det är mannens fel/ansvar om sexet är dåligt och kvinnan har då all rätt i världen att var otrogen, om mannen inte fixar att leverera bra sex.

 61. Klas-Kristian Says:

  Hanna: det borde ju då vara lika enkelt för kvinnor som känner sig förtryckta (i brist på bättre ord). Bara ”visa stake” och säga ifrån. Eller?

 62. leifer Says:

  Hanna

  ”Sagt av en riktig mansgris …… en mes som inte klarar att leva tillsammans med en jämställd kvinna. Utan måste ha en thailändska som står vid spisen och spottar ut ungar …..”

  Med samma logik så kan vi ju bespotta alla svenska kvinnor som lever med ex afrikanska män. Hon klarar då inte av världens mest jämställda man, nämligen den svenska mannen. Istället väljer hon då en man som är i underläge och vill komma till väst och bli svensk medborgare.

 63. monica Says:

  svar till Tanja: ALLA väljer ju, (om man inte ser sig som offer vill säga.)

  Vi VILL nog alla ibland vara ”offer”, för vi vågar inte stå för våra egna val alltid, eller lämna det vi känner för något okänt. Men det är också ett val. Gäller ”bara” att se det.

  Jag menar, att så länge som vi håller på med detta GENUS-tänkande och inte MEDMÄNNISKO-tänkande, så kommer vi inte att gå framåt i samhället.
  Vi kommer att svänga som en pendel fram och tillbaka från ena ytterligheten till den andra och DET var ändå inte ursprunget till JÄMSTÄLLDHET!

 64. Torstensson Says:

  Jag vill också att läsarna håller koll nu på Danny Saucedo och han sköttätande och bilkörande.

  Vi förväntar oss att Danny kör eldriven minibil och drar ner på köttätandet. Sen kanske han ska kräva samma saker av de han jobbar med under sina turnéer. Det är ju viktigt att vi ser hur han efterlever sina anspråk på att vara hjälte.

  Lika viktigt är det att titta på mediafeminsiternas utsvävningar i krönikor. Om de skriver att kvinnan är objektifierad eller något annat så håll ögonen öppna om hon själv går i kort kjol med djupa urringningar och minglar glatt på kändisfester. Pratar de om könsstereotypa leksaker eller kläder så förväntar jag mig nästan att deras egna pojkar får en barbiedocka som födelsedagspresent. Det kanv i hjälpas åt att titta på i media. Sånt kommer framkomma.

  Danny Saucedo bör inte heller resa på solsemsterar efter sian turnéer. Det är onödig bränsleförbrukning. Jag förväntar mig att han tar en avslappnande semester i något grönsakskollektiv i Närke.

 65. leifer Says:

  Hantverkare

  @LEIFER!
  Du får redovisa vad du har för belägg för att kalla mig för
  1. totalitär religiös fanatiker
  2. patriarkalist
  3. troll
  4. feminist

  Har du inga belägg för sådana här påhopp så får du be om ursäkt!

  Om du börjar med att redogöra för alla olika nick du har förekommit på den här bloggen, liksom har för avsikt att kalla dig i framtiden, så kan vi sen kanske komma en bit. Är fortfarande ganska nöjd med punkterna även om jag inte orkar rabbla alla inlägg du skrivit där jag baserar detta på. Vi har haft långa diskussioner och vad du både kallat mig indirekt och direkt är långt mycket värre än dessa punkter. Så då får du börja med en ursäkt alltså. Tillsvidare kör jag med ”härskartekniken” osynliggörande, eftersom jag inte uppfattar dig som seriös eller konstruktiv. Du är bara ute efter att sabba denna sida men det tragikomiska är att du bara gör bort dig själv och feminister.

 66. Hantverkare Says:

  @leifer
  ”Om du börjar med att redogöra för alla olika nick du har förekommit på den här bloggen, liksom har för avsikt att kalla dig i framtiden, så kan vi sen kanske komma en bit.”
  Vad fan är det du snackar om?
  Vem ger dig rätten att spotta människor i ansikte med sådana här anklagelser utan att lägga fram ett enda minsta bevis, cyngius?

  ”Så då får du börja med en ursäkt alltså.”
  Jag har ingenting att be dig om ursäkt för. Man ber inte om ursäkt för andras fantasier. Däremot det jag skrivit kl. 16:54 är dina utryck och jag kan hämta exakt när du gjorde dessa påhopp.

  ”Tillsvidare kör jag med ”härskartekniken” osynliggörande”
  Härskartekniker är du minsann duktig på.
  1. Alla som inte håller med dig är TROLL.
  2. Alla som har en annan åsikt är antingen feminister eller patriarkalister.
  Det är dina klassiker bland härskartekniker.
  Men var du har fått det där med totalitär religiös fanatiker? DET undrar jag verkligen.

  Jag väntar på att du redovisar vad du har för belägg för dina påhopp eller att du ber om ursäkt för att du kallat mig för:
  1. totalitär religiös fanatiker
  2. patriarkalist
  3. troll
  4. feminist

 67. Torstensson Says:

  Hanna

  Jag har ingen thailändska. Även om jag såg på TV att dom verkar ruskigt snygga och snälla =).

  Jag har en italienska. Jag är mycket nöjd med henne och hon är nöjd med mig.

  När du pratar om riktiga män, blir du då lika provocerad om jag säger att du inte är en riktig kvinna utan mer en gallskrickande rabiat kravmaskin som faktiskt inte kan få något att än just en toffel.

 68. leifer Says:

  Hantverkare

  ”Jag har ingenting att be dig om ursäkt för. Man ber inte om ursäkt för andras fantasier”

  Där tycker vi rätt lika.

 69. Hantverkare Says:

  @leifer
  21 mars 2011 kl. 18:13
  Hantverkare: ”Jag har ingenting att be dig om ursäkt för. Man ber inte om ursäkt för andras fantasier”

  svar från leifer: ”Där tycker vi rätt lika.”

  Så du menar att det bara är mina fantasier? Du har alltså aldrig kallat mig för
  1. totalitär religiös fanatiker
  2. patriarkalist
  3. troll
  och 4. feminist?

 70. leifer Says:

  Hantverkare

  Japp och det står jag för! Och ingenting hittills visar på motsatsen, tvärtom.

  Sen må det vara upp till dig att tycka att det är skällsord att vara feminist eller patriark.

 71. Olle Says:

  Hanna, du har nog missförstått syftet med den här bloggen. Pär försöker ofta åskådliggöra hur småaktiga och gnälliga feminister och genusforskare kan vara, genom att vända på steken och låta dem smaka sin egen medicin. ‘Att belysa den obelysta sidan’, som han kallar det. Ibland blir det ganska krystat och gnälligt, och på det sättet visar Pär hur fånigt det är att t.ex. räkna kön på personer i läroböcker, tidningsartiklar, styrelser och politiska församlingar, oavsett om det är genusforskare eller Pär som gör det. Många inlägg på genusnytt är helt enkelt subtil satir, där feministerna får smaka sin egen medicin.

 72. Bukfaçon Says:

  Har bara en sak att tillföra, och önskar då citera cigarrnestorn Zino Davidoff: ”If your wife don’t like the aroma of your cigar – change wife!”. 🙂

  B

 73. DrKejs Says:

  @Torstensson

  Det är helt rätt att alla kvinnor inte är stöpta i samma form. Min erfarenhet är att en del kvinnor vill kontrollera dig (been there, done that) och att andra vill att du ska vara mer fri.

  Själv är jag lyckligt lottad som sedan många år har en kvinna som inte har detta extrema kontrollbehov.

  Fast nog har jag tagit kjolen på mig, ingen tvekan om det. Tittar jag på de beslut som tas så försöker jag få gemensamma beslut även om det oftast är jag som tar fram beslutsunderlag. Det lutar nog aningen mer åt mitt håll när det gäller beslutsfattandet.

  Jag är ett hot mot feminismen eftersom jag har full koll på allt som har med barnen att göra; barnapappor är i feminismens ögon bra så länge de lyder. Dock har jag alltför många i min omgivning som inte har full koll, de har helt enkelt inte blivit insläppta/tvingat sig in.

  Hade jag letat kvinna nu skulle jag tveklöst gjort det utomlands, med stor sannolikhet hade jag flyttat till ett annat land. Nu har barnen far- och morföräldrar nära, har ingen lust att slita upp barnen och emigrera.

 74. Torstensson Says:

  http://aftonbladet.se/wendela/article5373043.ab

  En liten rewind. Bra läsning och jag hoppas att feministerna fick magsår av den.

  Den artikeln säger något som är totalt förbjudet för en svensk man att säga. Jag säger inte att alla ska vara så men om man vill leva så och om kvinnan tycker det är okej så borde det inte anses som fel. En svensk politiker hade fått lämna sitt uppdrag omedelbart.

  Den norska forsakren Hanne förstår att norska män vill ha thailändskor. Dom är bra på att laga mat och bra på sex.

  Detta får man faktiskt inte säga i Sverige. Men en kvinna får lov att säga att hon gillar karlar som är bra på att laga mat och som är bra i sängen. Det är helt OK.

  Även om jag tycker förhållande ska bygga på kärlek (och det finns ju kärlek i dessa förhållanden också) så var det ursäkta uttrycket, äverjävligt skönt att läsa det.

 75. Hantverkare Says:

  leifer 21 mars 2011 kl. 18:22

  ”Japp och det står jag för! Och ingenting hittills visar på motsatsen, tvärtom.

  Sen må det vara upp till dig att tycka att det är skällsord att vara feminist eller patriark.”

  Då får du redovisa för det! Oavsett om orden används som skällsord eller inte.
  Du använder sådana ord för att avfärda kritik.
  Jag är varken feminist eller patriarkalist. Och jag använder inte nick Eva som du anklagar mig för. Och med den där sista anklagelsen – totalitär religiös fanatiker – där har du gått alldeles för långt!
  Sedan att du tycker att alla nick med en annan åsikt än dig egentligen är bara EN person/troll – det är bara dina egna fantasier. Och bevisbördan är återigen hos dig. Det visar mer om dig än om oss andra. Så jag väntar fortfarande på din ursäkt alternativt din redovisning.

 76. leifer Says:

  Torstensson

  Kollar man lite i traditionella kontaktannonser i tidningar så kan man se kvinnor som vill ha en man med ”stabil ekonomi”, specifikt utseende etc. Det omvända vore otänkbart, männen kan knappt ställa några krav och det är väl överhuvudtaget kvinnornas marknad.

 77. Torstensson Says:

  DrKejs

  Så är det för mig med. Jag är den som planerar och hon tycker om det. Hon har sagt att hon tycker att jag är ”sexig” när jag ser sammanbiten ut och fokuserar på problemlösningar.

  Sen efteråt låter jag henne bestämma mycket, men det är för att hon alltid tar beslut som inte grundar sig enbart på hennes önskningar. Sen är hon bra på att laga mat. Det är jag tacksam för jag älskar mat. Det är faktiskt skönt att bli bortskämd. Och nu ska jag skriva en sak som kommer provocera ihjäl en del feminister. Jag är värd det. Jag drar in kulorna.

  Man får ju gratuerla sig själv till att man hittade en av de där 15 %-en.

 78. leifer Says:

  Hantverkare

  Sluta förstöra tråden. Jag står för det jag skriver angående det som sagts av signatur ”Hantverkare”. Jag vet ingenting om dig som person i övrigt och detta är ett anonymt forum. Eftersom jag inte uppfattar ”dig” som en ärlig debatterar så är det därför meningslöst att debattera vidare med dig för min del. Må så vara att jag har en felaktiv uppfattning om dig, men forsätt då istället att debattera med andra. Jag är inte intresserad eftersom jag tycker det är fruktlöst, har jag sagt tidigare. Och som jag sa så har du varit mycket värre i dina resonemang om mig. Jag skiter dock i det nu. Jag gissar att du nu kommer byta nick, för att du skulle ändra still finner jag osannolikt. Byter du nick så har jag ju rätt om dig f.ö.

 79. michaeleriksson Says:

  Det här inlägget påminner mig om en gammal vits (med variationer):

  I min familj fattar jag dem viktiga besluten; min fru dem oviktiga: Jag bestämmer vad vi tycker i kärnkraftsfrågan och min fru vart vi åker på semester.

  @Chelsea, Gunnar

  Detta är en ”damned if you do; damned if you don’t” situation som jag säkert har hört ett dussin män klaga över: Kvinnor vill inte bara att män gör X, utan även att de gör X på just hennes sätt.

  Liknande fenomen inkluderar kravet att män inte bara gör X utan faktiskt vill göra X och, naturligtvis, ”tankeläsandet”.

  @Pär, Olle

  Det Olle säger till Hanna just ovanför är ett verkligt problem. Jag har sett detta om och om och om igen: Feministerna fattar inte att denna blogg till stor del är en medveten omvändning av deras egna metoder, och gnäller sedan utan ett uns självinsikt om hur Pär använder dessa metoder. Feministerna i sig låter knappast övertyga sig, men det finns många mer opartiska besökare som genom feministpropagandan får helt fel bild av genusnytt, vilket i sin tur kan göra en hel del skada. Kanske borde avsikterna göras tydligare, tex genom att ändra ”Belyser […]” till något mer explicit eller att lägga till en ”om bloggen”-sida där avsikterna diskuteras mer i detalj.

 80. Torstensson Says:

  Leifer

  Ja det är kvinnornas marknad i Sverige. Men utomlands kan du utnyttja din exotiska ställning som svensk. Det kan komma kärlek ur det också. Det är inte så cyniskt som feminsiter påstår alltid.

  Har du ett hyffsat normalt jobb i Sverige (för det är ju ett grundkrav för kvinnor allmänhet som ajg förstår) så är det inte svårt att träffa en utländska.

  Får jag bjuda in dig till Milano? Du reser en hel del har jag förstått. Ropa till här på forumet om du ska ner till Italien. Jag kan presentera dig för en del snyggingar som faktiskt uppskattar jämställda nordiska män. Sen finns det skillnader även inom italien som jag berättat om. Men i Milano är man exotisk som svensk.

  Och till råga på allt kan du sen få PK poäng om du får barn med en italienska. Då kan du göra karriär och säga du har tagit ditt ansvar i mångkulturfrågan. Helt perfekt =)

 81. Gunnar Says:

  Lisa skrev 21 mars 2011 kl. 16:10:
  ”Tråkigt att så många av er tycker att det inte finns kvinnor att gifta sig med i Sverige.
  Jag har varit tillsammans med min man i 35 år och vi lever jämställt, ungefär som Silversjö beskriver. Vi är båda från Sverige.
  Bedrövligt om feminismen förstör förhållanden.
  Feminismen måste utrotas.”

  Jag har gjort dåliga erfarenheter av kvinnor här i Sverige, men jag tror ändå att det finns en hel del bra kvinnor här.
  Tycker mig sett en del bra sunda och trevliga svenska kvinnor, så jag har inte gett upp hoppet om en sådan relation.
  Dock är det sorgligt / tråkigt (eller vilket ord som passar) att så otroligt många kvinnor är omedvetet så starkt påverkade av statsfeminismens värderingar och syn på relationen mellan man / kvinna, vilket man märker när man börjar lära känna dem lite mer!

  Mina dåliga erfarenheter beror mycket på egen kunskapsbrist om relationer som jag egentligen borde fått med mig från uppväxten, men jag nu skaffat mig målmedvetet som 40-50-årig vuxen.

  Så jag lever som singel nu och gör det tills jag kommer i kontakt med en kvinna som kan fungera sunt funktionellt jämställt med mig och respektera mig lika mycket som jag respekterar henne.
  Om inte det händer så fortsätter jag hellre att njuter av livet som singel!
  Jag rör mig regelbundet i miljöer och söker mig till aktiviteter som skapar kontaktmöjlighet, men kan konstatera att många av de kvinnor som verkar trevliga och sunda tycks upptagna i bra relationer (vilket väl är naturligt i min ålder)…
  Men varför ha bråttom – plötsligt träffar man någon sund trevlig…
  Är ju utvecklande att träffa folk och prata lite mer än bara helt ytligt 😉

  Och diskussioner i sådana här forum och andra forum / mötesplatser där relationer och livet diskuteras på annat sätt och ur andra synvinklar är utvecklande och breddar ens syn på livet samt ökar ens medvetenhet!
  Och det är ju bra 🙂

 82. Hantverkare Says:

  @leifer: ”Jag skiter dock i det nu. Jag gissar att du nu kommer byta nick, för att du skulle ändra still finner jag osannolikt. Byter du nick så har jag ju rätt om dig f.ö.”

  Jaha, så du GISSAR och HOPPAS på att få bevis i framtiden? Det är helt otroligt. Och du vågar att kritisera kvinnor och hela samhället för att behandla dig orättvist?
  Sopa rent framför din egen dörr innan du börjar städa hos grannen!

 83. Hantverkare Says:

  @leifer: ”Jag står för det jag skriver angående det som sagts av signatur ”Hantverkare”.

  Och var har signaturen Hantverkare sagt någonting totalitärt religiöst fanatiskt?
  Eller ljuger du som vanligt?
  Du har ju ertappats flera gånger med att fara med osanning.

 84. M Says:

  Hej Leifer! jag håller med dig helt men en intressant sak är att på ett sätt var kontaktannonserna för sisådär 90 år sedan mer jämlika. Jag hittade i mina föräldrars sommarställe flera G-P som var från jag 20-talet tror jag. Där hade även männen ekonomiska önskemål på sin blivande partner. En kontaktannons där en man sökte en kvinna avslutade så här. ”liten förmögenhet önskvärt”.

 85. Hantverkare Says:

  @leifer: ”Sluta förstöra tråden.”

  Förlåt, jag glömde att du tror att detta är ett forum för ryggdunkning.

 86. leifer Says:

  Torstensson

  Ja vore skoj att ses en sväng i Italien! Reser dock inte så mycket men försök att komma utomlands nån gång per år.

 87. Hantverkare Says:

  @M
  Roligt 🙂

 88. leifer Says:

  Hej M

  Ja visst, jag uppfattar också som samhället blivit mer ojämställt ur det perspektivet. Idag kan kvinnor välja och vraka. Svenska män har mer begränsat urval och många väljer då att söka en kvinna utomlands, vilket dom även då får skit för. I alla fall om dom är ”vita svenska män”.

 89. michael Says:

  Hantverkare
  Skruva i skruven nu så det blir klart och gå vidare

 90. 50/50 Says:

  Ge fan i att gifta er!

 91. Niklas Says:

  Att kvinnor har mest makt över hem och barn har väl rinligtvis att göra med att kvinnor tar det största ansvaret för dessa områden. Den bästa lösningen lär således vara att män börjar ta ett större ansvar. Som exempel kan nämnas att män bara utnyttjar cirka 20 % av föräldraförsäkringen. Börja där om ni vill ni ha en förändring!

 92. 50/50 Says:

  @Niklas

  Vad får dig att tro att kvinnorna vill släppa detta ansvar?

 93. leifer Says:

  Niklas

  Ansvar och makt går hand i hand. Feminismen vägrar erkänna kvinnors makt, dom talar bara om ansvar. Män som tar mer ansvar för hem och barn och satsar mindre på karriär, kan då råka ut för dubbelbestraffning. Kvinnan drar med barnen när hon tröttnar på ”mesen”.

 94. Gunnar Says:

  @Niklas

  Den teorin håller inte i alla lägen i alla fall!
  Jag har tagit ut mycket föräldraledighet, varit mycket hemma med barnen, varit den som gått till BVC med mina barn, tagit hand om mycket av skötsel, tagit nästan allt ”nattarbete” med barnen när det var små etc. men ändå hade hon makten i vårt familjeliv, som Pär refererat till i sitt inlägg här… Och hon drog med barnen och ”la beslag” på dem då!

 95. Samson Says:

  Sverige kastraternas land!

 96. Sofia Says:

  Hu vad osexigt! Jag skulle inte kunna tända på en man som frågade mig om lov för att göra saker.

 97. Niklas Says:

  Det finns såklart kvinnor som vill behålla rådande system (precis som det finns många män som vill det). Men det finns också de som vill förändra det. Det finns massvis med kvinnor som är aströtta på att behöva planera alla måltider, se till att barnen kommer i säng och för allt i världen inte glömma bort en födelsedag. Och hur blev det nu förresten med tvätten, räcker barnens kläder till på onsdag?

  Om ni verkligen är intresserade av förändring ska ni alliera er med de kvinnorna, och för alla del med de män som har samma åsikter. Att hänga här och uppröras över att Rwanda har en fler kvinna än män i sitt parlament tror jag däremot inte kommer leda någonvart.

  Jag vet inte hur det är med er som kommenterat just här men min erfarenhet är att de som hänger på den här typen av bloggar sällan verkar vara intresserade av att verkligen driva igenom förändring när möjligheten finns. Det finns flera förslag som lyfts fram från feministiskt håll, exempelvis individualiserad föräldraförsäkring och kvotering av bolagsstyrelser, som skulle förändra kvinnors roll i hemmet (och mäns roll i hemmet, och både kvinnor och mäns roll på arbetsmarknaden). Vad säger ni om de? De måste ju vara perfekta om ni tycker att kvinnor har för mycket makt i hemmet.

 98. leifer Says:

  Niklas,

  För det första vill männen här just dela ansvar och makt med kvinnor. På alla områden.

  Sen, det du pratar om ger inte männen mer makt inom reproduktionen, när ska du förstå det? Du pratar dessutom ensidigt om feministiska förslag, man kan undra varför.

  Problemet med att alliera sig med kvinnorna (det du antagligen menar är feminister) är att dom inte driver dessa frågor från männens perspektiv. Det är många män som just allierat sig med feminister men nu insett att dom blivit grundlurade. Det kommer ta tid för flera män att vakna och många är fortfarande fast i feministiska problemformuleringar och tror på att det har med verkligheten att göra, eller med jämställdhet för den delen. Så är inte fallet. Det är alltså så att feminismen gått helt vilse i Sverige och deras verklighetsbeskrivningar stämmer allt mindre med verkligheten.

  Om inte kartan stämmer med verkligheten, då gäller faktiskt inte kartan.

 99. leifer Says:

  Sofia

  Menar du att det är omanligt att be sin kvinna om lov?

  Menar du att det är kvinnligt att be sin man om lov?

  Det låter som du både vill ha och äta kakan.

 100. Niklas Says:

  @leifer

  Varför skulle mäns ställning inom den reproduktiva sfären inte stärkas av att män var hemma mer (individualiserad föräldraförsäkring) och kvinnors roll på arbetsmarknaden stärktes (kvotering)?

  Låt oss börjar med individualiserad föräldraförsäkring. Vad är problemet med det? Det är ju precis svaret på er (uttalade) önskan här, att få styra över barns sovtider med mera. Hur skulle individualiserad föräldraförsäkring drivas från männens perspektiv? Den är väl lika individualiserad oavsett perspektiv.

 101. leifer Says:

  Niklas

  Så länge kvinnan är normen när det gäller barn och dessutom har lagar och regler bakom sig på många områden in reproduktionen, så är det ändå kvinnan som kommer ha huvudmakten. Mannen makt har legat i att ta huvudansvaret för familjeekonomin och även då står för huvudparten av pengarna. När kvinnan tjänar lika eller mer så är det mannen som är den svagare parten. Blir mannen dessutom arbetslös så är han i ett enormt underläge.

  Sen är det ju närmast otroligt att du är för könskvotering inom produktionen. På vilket sätt är det bra för män som grupp, om antalet arbetstillfällen är begränsade och många män då missar chansen till jobb när en kvinna istället får det pga sitt kön?

 102. Niklas Says:

  @leifer

  Tror du inte vi kan förändra normer? Idag tar kvinnor ut 80 % av föräldraförsäkringen och de som arbetar på förskolor är i övervägande majoritet kvinnor. Inte undra på att normen är att det är kvinnor som tar hand om barn. Men om vi inför individualiserad föräldraförsäkring kommer det där att ändras.

  Ditt resonemang verkar var att kvinnor trots en individualiserad föräldraförsäkring ändå skulle ha mer makt. Men det är väl inte ett argument emot förändring? Situationen skulle ju ändå bli bra mycket bättre än idag, eller hur?

  Män ska inte ha mer makt inom den produktiva sfären. Där har män redan övertaget. De män som vill flytta fram positionerna när det gäller hem och familj, måste vara beredda på att ta ett steg tillbaka när det gäller arbetsmarknaden. (Var det inte du som precis anklagade någon för att båda äta kakan och ha den kvar? 😉 )

 103. Torstensson Says:

  Niklas

  Kvinnor väljer män som tjänar mer än dom och som är fyra år äldre och därmed längre komna i sin karriär och har därmed högre lön. Detta kan vara en av förklarinsmodellerna till att kvinnor inte vill ta ansvar för försörjningen. Ett beslut av båda parter blir då att kvinnan stannar hemma med barnet. En annan förklaringsmodell kan vara att en kvinna verkligen VILL detta. Ställ då dina krav på kvinnor istället. Varför vill inte kvinna ta ansvar för försörjningen och gå till kneget varje dag? Du får det att låta som att det är mannen som bestämmer vem som ska jobba. Undersökningen från storbrittanien visar just att kvinnor har makten i den priva sfären och då rimligen också en hel del beslutanderätt där =).

  Ett annat problem är att när män tar ett steg tillbaka och tar mer ansvar för hemmet (vilket dom iofs gör genom att utan pengar finns inget hus) så blir han dessutom mindre attraktiv i en kvinnas ögon. Kvinnor har föreställningar om män som i det avseendet inte gagnar riktig jämställdhet. Ska man förändra normer som du är inn epå så får man börja med kvinnors syn på män.

  Men i den änden vill feminister aldrig börja. Och det är synd att man inte vill lösa den biten kan jag tycka ibland. Män är ju det kön i Sverige som är emst förtryckt, vilket jag nog tror att du håller med om. Forskningen visar ju det nämligen =)

  Jag antar att du också tror på myten att kvinnor är lönediskriminerade. Jag väntar på det. Men vet du Nicke. Det visar forskningen att dom inte är.

 104. leifer Says:

  Niklas

  Javisst vore det bra om män kunde ta ett steg tillbaka, en del gör det också. Men det är inte utan risk eller förlust, inte heller för samhället i stort. För kvinnor handlar det inte riktigt om samma risk eller förlust även om t.ex. barnlöshet förekommer pga karriärsatsning.

  Överlag använder du feministiska problemformuleringar och ”lösningar”, vilket jag vänder mig emot. Ex att en man ska missa ett jobb pga ”fel” kön. Jag tycker det är synd att du blivit duperad av feminismen och jag tror du kommer omvärdera det där rätt mycket framöver, framförallt genom empiriska erfarenheter.

 105. M Says:

  Niklas
  Om män tar ett steg tillbaka måste ju kvinnorna ta ett steg framåt. Ofta får man höra att män måste skärpa sig och ta halva ansvaret för det obetalda hemarbetet. Men aldrig och jag menar aldrig hör jag någon säga att kvinnorna måste skärpa sig och ta halva ansvaret för försörjningen av familjen. Eftersom forskningen visar att kvinnorna bestämmer över hur makarna ska fördela sin tid mellan lönearbete och hemarbete så borde ju uppmaningen att kvinnorna borde skärpa sig och ta större ansvar för att försörja familjen vara mer relevant än att säga till männen att ta halva ansvaret för hemarbetet. Men som sagt det görs ju aldrig.

 106. Niklas Says:

  Okej, jag har presenterat två (av flera) feministiska förslag: individualiserad föräldraförsäkring och kvotering. De båda syftar till att ändra maktbalanser så att kvinnor får mer makt över arbetslivet och män mer makt över hemmet.

  De som är intresserade av att behålla status quo, oavsett om de är män eller kvinnor, tycker såklart att detta är en dålig idé. De som däremot, likt er, säger sig vara väldigt angelägna om en förändring borde se det som lockande förslag. Jag kan fortfarande inte se hur individualiserad föräldraförsäkring skulle kunna anses vara negativt för de män som vill få ta större plats i sina barns liv. Att kvinnor generellt skulle tycka att män som tar ansvar för hemmet är oattraktiva tror jag inte. Om det trots allt är så talar väl det om något för att just individualisera föräldraförsäkringen, så att en del av tiden vigs åt respektive förälder utan att den andra kan påverka det.

  Men visst, vi behöver inte ta just de förslagen. Vad har ni för förslag? Att bara kritisera feministiska förslag lär inte leda till någon förändring.

 107. michaeleriksson Says:

  @Niklas

  I varje fall kvotering (till styrelser ody.) handlar om ett helt annat fenomen: Här vill man inskränka principen att lämplighet för posten ska bestämma vem som får den. I familjelivet handlar det dock om att båda partier ses som vuxna med ett likvärdigt inflytande på gemensamma beslut. Ett bättre analogi vore alltså (det reda skedda) införandet av likvärdig rösträtt för män och kvinnor. Att mer kvinnlig makt över arbetslivet skulle leda till mer makt för män i hemmet är dessutom inte alls givet.

  (Falls nu någon kvinna, vilket jag tyvärr ofta har sett i samhang som detta, skulle vilja invända att om män bar sig åt som vuxna skulle det bli behandlade som vuxna: I min erfarenhet är det män som brukar vara de vuxnare i relationer, ofta med en rätt stor marginal. Ett problem med en bristande manlig vuxenhet finns det helt säkert inte i det typiska fallet.)

 108. Ritsurei Says:

  Jag var i Spanien under månads tid i vintras och blev vän med vissa ur lokalbefolkningen. Vi hade många diskussioner angående skillnader länderna emellan och i Spanien styr kvinnan totalt över hemmet och sköter alla hushållssysslor. Männen åker aldrig hem direkt efter jobbet utan tar några öl först för att orka med frun och ungarna när han kommer hem. Det mest omanliga en Spanjor kan utsättas för är att jämställas med en kvinna. Kvinnan bestämmer helt och hållet över hemmet men där går också gränsen för vad hon får bestämma över.

  När jag berättade om hur det är i Sverige så trodde jag att de skulle tappa hakan. De undrade om det enbart fanns dåliga kvinnor i Sverige. Givetvis hade många som jag pratade med kommit i kontakt med den svenska sexturismen där promiskuösa kvinnor vallfärdar till medelhavet för lite semestersex och otrohet. Detta har givetvis påverkat dessa mäns inställning till svenska kvinnor. Jag hade dessutom en hel drös nya sexskämt om svenska kvinnor med mig hem.

  Kontentan av ovanstående: En svensk man med förnuftet i behåll bör lämna Sverige samt starta ett nytt liv vid medelhavet med en sydländsk kvinna. Sverige lämnar vi till feministerna, rättshaveristerna samt kjoltygen med penis så att de kan köra landet rakt i fördärvet.

 109. Spisen Says:

  [quote]Chelsea säger:
  21 mars 2011 kl. 14:19
  Jag vill leva med en man som själv vet var han har lagt sina strumpor utan att han behöver fråga om det, som själv skriver julkorten till folk i hans släkt (och som jag inte gillar) och som vet vad som finns i kyl och skafferi och inte står handfallen på Ica och tittar på mig. Ta plats i hemmet och ta eget ansvar. Punkt.[/quote]

  Haha, du kommer inte ha något problem med att hitta din älskade Sopran i detta land.

  Men…. det kommer inte ta lång tid förrän dina gener talar om för dig att denna mes inte kommer att förse dig med trygghet, starka barn och den breda bringan att gråta ut mot som dina gener kräver.

  Sålunda kommer du skilja dig och leta efter en ny mes och så fortsätter det tills du är så oattraktiv att inte ens den största mesen vill ha dig.

  Dessa kvinnor är det faktiskt synd om, de luras lika lätt av rasistfeminismens religiösa budskap som L’Oreals reklam om hudkräm.

 110. Gunnar Says:

  @Ritsurei
  I mina ögon låter inte det Spanska relationslivet alls lockande!
  Att leva nästan som en inneboende i sitt eget hem och inte ha något att säga till om där, bara leverera pengar till det – det är ingen livssituation jag önskar mig eller skulle kunna tänka mig gå in i!
  Jag vill inte behöva ”ta några öl först för att orka med frun och ungarna” när jag kommer hem! Vad är det för någon livskvalitet?
  Men kan inte heller tänka mig ett liv med någon extremfeministdominerande kvinna med en unken manssyn…

 111. John Says:

  Detta är ju inte alls kompatibelt med extremvänsterns idisslande om ”könsmaktsordning”.

 112. Gunnar Says:

  @Niklas
  Ser på din hemsida att ett av dina hobbyprojekt är http://www.feminetik.se/ , en feministisk blogg, så antagligen är du ganska starkt feministpåverkad…

  Feministers krav på kvotering inom yrkeslivet gäller ju bara till välbetalda, maktgivande högstatusjobb – hur kan man ha uppfattningen att det skulle kunna ha något med jämställdhet att göra eller att det skulle ge männen generellt mer makt inom familjelivet???
  Är ju extremt få individer relativt sett som har sådana positioner inom det manliga kollektivet!

  Är svårt att se detta som annat än att dessa kvinnor vill ha dessa välbetalda maktpositioner utan att behöva anstränga sig lika mycket som de få män fått göra som har kämpat sig till sådana positioner!

  Speciellt efter att jag läst ett flertal intervjuer med kvinnor inom näringslivets toppar och där majoriteten av dem på direkt fråga inte alls känt sig motarbetade eller upplevt det svårare som kvinna att nå sina positioner!
  (Verkar vara ungefär lika många män som kvinnor som här känt sig motarbetade i att nå sin position.)

  Jag har även läst ett par seriösa Svenska undersökningar som tydligt visar att det främst är kvinnor som inte vill släppa ifrån sig föräldraledigheten till sina män! På andra plats kommer att ekonomin för en del par påverkas för mycket negativt om mannen är föräldraledig länge – så det är inte en kvotering / individualisering av föräldraledigheten som behövs, det är dessa två andra orsaker som man behöver fokusera på istället, anser jag!

  Jag tycker även det är lite naivt att tro att flertalet kvinnor släpper taget om sin makt över familjen / hemmet, bara för att man kvoterar så att föräldraledigheten delas 50/50!
  Jag är övertygad om att det ändrar inte maktbalansen / normen nämnvärt!
  Det visar inte minst Matte’s kommentar 21 mars 2011 kl. 13:34 här ovan om att många kvinnor när de reser bort skriver listor till sina män om vad de ska göra under tiden hon är borta!!!

  Så för att inte behålla status quo måste kvinnor börja ”problematisera” sin egen roll i detta och ta itu med den, är min övertygelse!
  (Extrem)feminister har en konstig syn på tillvaron där det bara är män som är ansvariga för allt negativt, bara män som står i vägen för utvecklingen inom jämställdhet, bara män som måste förändra sig, etc…

  Medan mängder av fakta, forskningsrapporter och statistik visar att detta minst lika mycket faller på kvinnor, och i många fall än oftare på kvinnor i dagsläget (naturligt då män under så lång tid varit utsatta för ett hårt förändringstryck på detta området i Sverige)!

  Niklas, tycker inte du att kvinnor ska börja ta ansvar för sin del i hur det är och att kvinnor ska behöva anstränga sig lika mycket som män för att nå välbetalda högstatusjobb som ger makt?
  Varför ska inte kvinnor ha lika stort tryck på sig att förändra sin del i hur det är idag?

  Det är sådana frågor jag tycker måste belysas mycket mer, och där bidrar Pär Ström, Pelle Billing, Tanja Bergkvist, Ann-Mari’s Blogg, Aktivarum blogg, Matte Matiks Blogg, Ingrid Carlqvist, Mansnätverket och många fler aktörer som tycker att mansfrågorna behöver lyftas i samhället och som anser att kvinnor och män ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samhället!

  Som du kan se är väldigt många kvinnor också aktiva inom mansdebatten!
  (Du hittar en del länkar en bit ned i högra kolumnen, när du är här på GenusNytts första sida.)

 113. Niklas Says:

  Angående kvotering är en intressant grej att titta på Norge. När de införde kvotering så höjdes kompetensen i styrelserna, tvärtemot vad kritikerna påstod skulle ske. Att enbart jämföra med likhet inför lagen (som rösträtten) haltar för det finns inget lagligt hinder för män att utnyttja föräldraförsäkringen (däremot uppmuntras det genom olika initiativ som jämställdhetsbonusen).

 114. Niklas Says:

  @Gunnar

  Jag upptäckte ditt svar först efter att jag skrivit mitt förra. Det handlar i och för sig delvis om det du tar upp, men jag ska ändå återkomma med ett lite längre svar angående det du tar upp. Men det får bli senare idag.

 115. Gunnar Says:

  Såg ett intressant fall som visar hur feministiskt indoktrinerade de flesta av oss är (har varit) i Sverige av statsfeminismens massiva kampanjer under så lång tid!

  Här en man som modigt och tufft öppet erkänner detta:

  09 februari 2011 skrev Erik i sin blogg:
  ”Ja av nätets bloggar som handlar om jämställdhet så är GenusNytt väl ändå kandidaten nummer ett till bottenplaceringen, läs här vilka fördomar som sprids om kvinnor, dvs. halva befolkningen:”
  http://processjuridik.wordpress.com/2011/02/09/natets-samsta-jamstalldhetsblogg/

  Sedan 21 mars 2011 skriver Erik i sin blogg:
  ”Ju mer jag läser bloggarna av Pelle Billing och Pär Ström, desto mer övertygad blir jag om att jag tvingas till reträtt på punkt efter punkt i mina uppfattningar, även om jag inte helt delar deras åsikter.”
  http://processjuridik.wordpress.com/2011/03/21/en-feministisk-cocktail/

  Så har även min egna ”karriär” inom detta området sett ut, med ett kraftig uppvaknande de senaste 10 åren och en allt mer ökande medvetenhet och insikt.
  Nu skaffar jag info och kunskap väldigt brett om både livet, relationer, mansfrågor, jämlikhet etc, inte bara inom ”mansfrågebloggar”, men min ökande kunskap ger ändå samma typ av insikt hela tiden, om vad extremfeminismen står för och vilket negativt samhälle den vill utveckla…

 116. michael Says:

  Intressant när feministiska myter sprids i media t.ex om kvoteringen i Norge där vinsterna blev sämre i företagen som kvoterade.

 117. Lisa Says:

  Niklas:
  I Norge var det väl så att kvinnor som redan satt i styrelser skaffade sig fler uppdrag. Det tillkom inte speciellt många kvinnor.

 118. leifer Says:

  Niklas, jag har flera idéer om hur man ska nå jämställdhet inom reproduktionen. Jag undrar dock hur du tänker när du menar att kvinnor ska kvoteras in på jobb.

  Hela din modell bygger väl dessutom på att en man och en kvinna lever tillsammans och skaffar barn tillsammans, liksom jobbar heltid med fast anställning i sektorer som är trygga så dom kan vara föräldrarlediga utan problem.

  Den spanska modellen tror jag mindre på.

 119. leifer Says:

  Ritsurei

  Med tanke på hur det spanska samhället mår nu och utvecklas så är frågan om modellen med hemmafruar är så lyckad. Man ser ju också att länder i världen som är hårt patriarkaliska/könsrollsbaserade har stangerat och hänger inte med i den globala ekonomin.

  Blir ju liksom också fel om EU ska betala Spanien och andra länder som är bakåtsträvare, och där ju könsroller är en del i att hålla tillbaka utvecklingen. Dvs frågan är om länderna har råd att inte untyttja kvinnors komeptens fult ut i arbetslivet. Jag tror inte det.

 120. michaeleriksson Says:

  @leifer

  Just formuleringar som att man inte har råd att inte utnyttja kvinnornas kompetens ser man ofta från feministiskt håll. Frågan är dock till vilken grad detta är ett relevant argument, då de övre kompetensnivåerna normalt sett domineras kraftig av män—och då detta argument anförs just när det handlar om dessa (för få styrelseledamoter, för få civilingenjörer, osv., som är kvinnor). Om man slår in på den vägen är det väldigt lätt att man gör mer skada än nytta, då ”equal opportunity” skadas. (Annat vore det om kvinnor vore uteslutna från arbetsmarknaden, vilket de dock inte är.) Som motfråga: Har vi råd att sänka kompetensnivån genom inkvotering av kvinnor?

  Vad angår Spanien har jag bara ytliga kunskaper, men jag har läst flera artiklar under dem senaste åren som tyder på att landet håller samma kurs som Sverige, bara med en viss tidsförskjutning.

  ”Man ser ju också att länder i världen som är hårt patriarkaliska/könsrollsbaserade har stangerat och hänger inte med i den globala ekonomin.”

  Kan du ge några exempel som inte förklaras bättre genom andra faktorer?

 121. leifer Says:

  michaeleriksson

  Jag tänkte ur perspektivet Spanien när jag pratade om kvinnors kompetens i arbetslivet.

  Sverige ser jag som ganska feminiserat redan och i Sverige så är hinderna snarare skattesystem och dyl, som är rätt könsneutralt.

  Men visst är det också så att kvinnor tar ett större ansvar för hem och barn som grupp, vilket mycket hänger ihop med makt och tradition. Feminismen har en del hyfsade analyser men dom missar ofta helhetsbilden och framförallt männens perspektiv.

 122. Ritsurei Says:

  @Gunnar

  Mannen låter frun bestämma över hemmet men har alltid sitt veto i den processen. I många hushåll jobbar både man och kvinna och någon av deras föräldrar passar barnen på dagarna. Dagis existerar knappt då man antingen använder sig av sina föräldrar eller en barnflicka.

  Den absolut största skillnaden mellan Spanien och Sverige är att kvinnor låter män vara män och männen låter kvinnor vara kvinnor. Varför ändra på ett biologiskt beteende som varit framgångsrikt sedan människans begynnelse?

 123. leifer Says:

  Ritsurei

  ”Den absolut största skillnaden mellan Spanien och Sverige är att kvinnor låter män vara män och männen låter kvinnor vara kvinnor. Varför ändra på ett biologiskt beteende som varit framgångsrikt sedan människans begynnelse?”

  Ja men vad betyder det i detalj att ”män vara män” och ”kvinnor vara kvinnor”? Är det att kvinnan ska sköta hushållet och männen dra in pengarna?

  Och vad medför det i praktiken för samhället, skatteintäkter och ekonomin?

  I Sverige var den stora förändring i och med 40-talisterna, då ”båda” jobbade heltid, både mannen och kvinnan i hushållet. 40-talisterna innebar ett uppsving för Sverige, som inte hade kunnat äga rum med hemmafruar som det var innan.

 124. Matte Says:

  @Niklas

  Resultaten blev ju sämre i Norge när de kvoterade.

 125. Joel Bergqvist Says:

  Matte, det enda resultat feminister är intresserade av är statistik över fördelningen män/kvinnor, så i deras ögon är projektet i Norge lyckat. Termer så som resultat, EBITA, omsättning och liknande är helt främmande och ointressanta för en feminist.
  Sen är jag ganska intresserad av hur man mätt denna höjning utav kompetensnivån som Niklas pratar om, det har då inte återspeglats i att företagen gjort större vinster i alla fall.

 126. Hantverkare Says:

  michael säger:
  21 mars 2011 kl. 19:36
  ”Hantverkare
  Skruva i skruven nu så det blir klart och gå vidare”

  Jaså? Och vem är du? Och varför lägger du dig i vad som är mellan mig och leifer?

 127. michaeleriksson Says:

  @leifer

  ”Men visst är det också så att kvinnor tar ett större ansvar för hem och barn som grupp, vilket mycket hänger ihop med makt och tradition.”

  En koppling till makt är vare sig uppenbar eller (i en icke-trivial omfattning) troligen. Traditionen kan säkert spela in, men viktigare är troligen medfödda preferenser och instinkter.

  Ordet ansvar har en retorisk verkan som gör att det bör undvikas i sammanhang som detta. Använd hellre en neutral formulering som ”kvinnor arbetar i större utsträckning i hemmet/med barn”.

  `Ja men vad betyder det i detalj att ”män vara män” och ”kvinnor vara kvinnor”? Är det att kvinnan ska sköta hushållet och männen dra in pengarna?’

  Poängen (ur min sikt) är inte att män ska göra Y och kvinnor X, utan att vi som individer själva ska få välja hur vi ska bete oss, hur vi utvecklas, osv., utan att bli tvingade i vissa fåror. (Märk att feminismen säger sig sträva efter just detta, men i praktiken sjäva är det största hotet.) Detta leder automatiskt till beteendeskillnader mellan den typiske mannen och den typiska kvinnan.

  ”40-talisterna innebar ett uppsving för Sverige, som inte hade kunnat äga rum med hemmafruar som det var innan.”

  Till detta är jag mycket skeptisk: Dels var uppsvinget på 60-talet mycket omfattande även i resten av världen (inklusive Tyskland, den största handelspartnern) och just Sverige hade stora fördelar under efterkrigstiden, då man å ena sidan var skonat från direkta krigshändelser, men å andra gjorde affärer med dem länder som måste byggas upp igen. Dels var 40-talisterna i sig mycket talrika, och det framgår inte varför ett ytterligare tillskott av kvinnor skulle ha varit en kritisk fördel (annat vore det om 40-talisterna hade varit fåtaliga)—bortsett från möjligheten att det gav en tillfällig möjlighet att utnyttja uppgången bättre.

 128. leifer Says:

  michaeleriksson

  Jag menar att det finns en stor koppling till makt och att kvinnor idag har huvudmakten över barnen. Och med makt kommer ansvar. Därför menar jag att makt och ansvar går hand i hand och att det är viktigt att tala om dessa begrepp. Jag tror också ofta kvinnor skulle må bättre om dom inte tog riktigt så stort ansvar som man tar. Eller egentligen då dela 50-50 med män. Problemet menar jag är att om man inte släpper på makten, så kommer man heller ALDRIG ifrån huvudansvaret. Detta kan feminismen inte se, dom kommer aldrig förstå problemet, eftersom dom bara angriper problemet ur kvinnlig synvinkel. Liksom dom då istället för ansvar, enbart kalla männens situation i arbetslivet för makt. Eftersom kvinnor som grupp prioriterar familj, barn och hem mer än jobb, så kommer män alltid som grupp ligga steget före. Detta om det nu inte blir ett samhälle som är ojämställt och premierar kvinnor på alla områden.

  Men jag tror ett samhälle idag skulle tappa oerhört om kvinnor slutade jobba. Liksom att jag tror att Sverige idag inte riktigt tar tillvara på kvinnors kompetens i arbetslivet fullt ut. Bl.a. just för att kvinnor då hellre satsar på barnen när det kniper. Det må vara bekvämlighet ibland. Samtidigt som många män istället då i alldeles för hög grad satsar på karriären och ”försummar” allt annat. Jag säger detta mer ur mänskligt perspektiv. Kanske inte är så kul att leva för bara jobbet men när det kommer t.ex. till att skaffa barn och sen leva med dom, så har kvinnor som sagt huvudmakten.

  Jag är helt med dig att vi ska själva ska få välja som individer. Men då är det ändå så att samhället ger oss förutsättningar, och därmed också skapar hinder. Jämställdhet är en bit i pusslet att ge människor frihet. Men om det råder obalans så begränsas denna frihet på bekostnad av andra könet. Idag skulle jag säga att det stora hindret för kvinnor och män inte är inom produktionen, utan inom reproduktionen. Och då ingår också problemet att många småbarnsföräldrar inte får ihop livspusslet pga tidsbrist och brist på ork. Här har helt klart könsrollssamhället med hemmafruar vissa fördelar. Givet har alla samhällsformer plus och minus. Det gäller dock att skapa ett samhälle som ger frihet men också är långsiktigt hållbart ur ekonomisk, miljömässig och social synvinkel. Det spanska samhället lever inte upp till det, i alla fall inte som EU medel och med Euron som valuta. Tidigare har man fått väldigt mycket bidrag. Det är ett samhälle i behov av förändring. Samma gäller dom övriga PIGS-länderna som Italien. Då går det inte enl mig att hylla en modell som inte fungerar och hur jämställdhet ser ut är en viktig faktor i detta.

 129. Hantverkare Says:

  PIGS-länderna är en 2008 myntad förkortning för en grupp av fyra europeiska länder; Portugal, Italien, Grekland och Spanien – alla medlemmar av eurozonen och med problematiska statsskulder och/eller ekonomisk kris. Förkortningen ”PIGS” , baserad på dessa fyra länders initialbokstäver, myntades av medier i engelskspråkiga länder. Eftersom pigs också betyder grisar har beteckningen en nedsättande karaktär och används därför inte i officiella sammanhang.

 130. Sofia Says:

  leifer

  Det har jag väl aldrig sagt. Att någon skulle be den andre om lov. Barn-föräldra-relation mellan man och kvinna är osexigt tycker jag.

 131. Sofia Says:

  Men om jag var tvungen att välja mellan att be min man om lov eller att han bad mig om lov, så skulle jag välja det tidigare ur sexighets-synpunkt.

 132. leifer Says:

  Sofia

  Underblåser du inte könsmaktsordningen nu? Dvs en riktig karl ska bestämma över kvinnan och hon ska fogligt följa. Och man kan då likväl har kritiska synpunkter på en kvinna som inte låter sig styras, en riktig argbigga alltså och ända botemedlet är en ovanligt dominant man som tuktar henne så att hon till sist faller pladask och fogar sig helt efter hans vilja.

 133. Niklas Says:

  @Gunnar

  Jag förstår dig inte alls faktiskt. Om jag har förstått dig rätt så tycker du att det är fel att kvinnor har för mycket makt över hemmet, i och med att de statistiskt sett oftare bestämmer över vilken mat som ska ätas och när barnen ska läggas.

  Jag föreslår att föräldraförsäkringen ska individualiseras, så att den delas lika mellan föräldrarna utan att de har möjlighet att ändra denna fördelning. Som jag ser det borde detta förslag ligga helt i linje med din vilja, men du är ändå emot.

  Det första motargument du tar upp är att kvinnor inte vill ”släppa ifrån sig föräldraledigheten”. Om det stämmer borde det väl göra individualiserad föräldraförsäkring till den viktigaste ”mansfrågan” av de alla. Om vi lagstadgar om att kvinnor måste ”släppa ifrån sig” så är problemet löst. Eller hur?

  Självklart kan ekonomin påverkas men om jag har förstått dig rätt så är det rätten att bestämma över mat och läggtider som är viktig — inte att ha så mycket pengar som möjligt.

  Ditt andra motargument är att kvinnor, trots en likafördelad föräldraförsäkring, skulle ha mest makt över hemmet ändå. Oavsett om det är så eller inte kommer, uppenbarligen, männens makt öka. Om det är mannen som är hemma med barnet lär det vara han som matar och lägger det när ingen annan är där. Eller hur?

  Det jag uppfattar som ditt tredje motargument är att det är kvinnor som borde ändras, inte män. Individualiserad föräldraförsäkring påverkar alla. Män får vara hemma mer, kvinnor får vara i arbetslivet mer. Eller hur?

  (Kvotering tror jag också påverkar — mycket — men det är inte lika uppenbart som individualiserad föräldraförsäkring. Jag fokuserar bara på det senare för att hålla nere längden på det redan långa inlägget lite.)

 134. leifer Says:

  Niklas

  Vilka jobb är det som du menar man ska kvotera in kvinnor och för vilka åldrar?

  Och menar du bara arbetsplatser/grupper där män är överrepresenterade.

 135. Sofia Says:

  Äsch.

  Jag sa att jag överhuvudtaget inte känner mig tilltalad av att någon i en romantisk relation ska behöva fråga den andre om lov.

  Men min magkänsla säger mig att jag skulle bli ännu mer avtänd av att min man var en toffel än att jag var det. Sorry. Det är så jag känner det. Och jag kan inte argumentera för att mina känslor är ”rätt”. Det är svårt att styra sin sexualitet till att vara PK.

 136. Hantverkare Says:

  @leifer
  Hur mycket ersättning har du tänkt samhället skulle behöva betala till alla män för att kompensera dem för att de saknar förmågan att föda barn? Ska beloppet vara i euro eller svenska kronor?

 137. leifer Says:

  Sofia

  Lugnt, du får tycka vad du vill. Men det svåra blir om du vill ha både och, både ett jämställt samhälle där männen hjälper till med alla kvinnliga göromål och ett patriarkaliskt samhälle där männen bestämmer. Och när feminister argumenterar på ena sätt och i praktiken uppför sig enl det du är inne på, då är den stora lögnen ett faktum.

  Sen är förvisso tydligen de flesta förhållanden då just inte så där (enl undersökningen), vilket ju i sig är märkligt och motsägelsefullt.

 138. Sofia Says:

  Men har jag verkligen sagt att jag vill ha ett patriarkalt samhälle där männen bestämmer? Det enda jag sa var att jag inte skulle vilja vara gift med en toffel. Det finns ett mellanting mellan att vara toffel och tyrann.

 139. Hantverkare Says:

  @Sofia
  Det är ganska meningslöst att diskutera med leifer. Han tycker nämligen så här: om ett par bestämmer sig för att skaffa 2 barn så ska kvinnan föda det första barnet. Det andra barnet borde mannen föda. Men eftersom män saknar förmågan att föda barn så borde mannen få en ekonomisk kompensation (eller en annan ”morot”) 🙂

 140. leifer Says:

  Sofia

  Du ger männen en enormt smal roll att spela. Medan du menar att kvinnor kan vara hur dom vill. Det är den bilden jag får av dina inlägg. Det är inte jämställt. Det känns verkligen som svensk feministiskt jämställdhet där man enbart har massor av synpunkter på män, inte på kvinnor.

 141. Hantverkare Says:

  ”Det känns verkligen som svensk feministiskt jämställdhet”

  Härskarteknik igen! ”Tycket du inte som jag? Jaaa då är du FEMINIST!”
  Det är bara en tidsfråga när leifer börjar kalla Sofia för troll för att efter en stund komma till slutsatsen att Sofia och Hantverkare egentligen är samma person. Avslutningsvist ska vi få läsa att vi är totalitära religiösa fanatiker allihopa.
  Bra jobbat leifer! IGEN.

 142. Niklas Says:

  Angående kvotering. Att kompetensnivån höjdes i Norge i och med kvoteringen baserar jag på en rapport från Center for corporate diversity som kom 2009. Angående resultat är det mycket svårare att mäta. Det har varit rätt tuffa ekonomiska tider för många länder och vilken roll norska kvinnor har i det är svårt att säga.

  En annan viktig faktor är att vinst och konsumtion inte är svaret på alla frågor. Vill vi ha vår planet kvar lär vi inte kunna fortsätta leva som vi gör, och givet det finns det andra viktiga faktorer i företag såsom socialt ansvar.

  Det allra viktigaste är dock att den här diskussionen handlar om att män ska få ta fler beslut när det gäller vad som ska ätas och när barn ska läggas. I praktiken innebär det att män ska laga mat och natta barn oftare.

  Och eftersom män inte kan vara överallt samtidigt betyder steget framåt i hemsfären ett steg tillbaka i jobbsfären. Om maträtter och läggtider är så viktiga som det låter på er borde det vara rimligt. Sen får väl företagen eventuellt ha lite längre vinst om det nu är så. Låter inte det rimligt?

  (Sen kan det förstås vara så att några av er egentligen inte är speciellt intresserade av att män ska laga mat och läsa godnattsagor, utan hellre behåller rådande ordning där män har de flesta välbetalda jobben. Men säg det i så fall då och sluta föra en antifeministisk agenda under jämställdhetsflagg.)

 143. Hantverkare Says:

  Sofia säger:
  22 mars 2011 kl. 21:43
  ”Men har jag verkligen sagt att jag vill ha ett patriarkalt samhälle där männen bestämmer? Det enda jag sa var att jag inte skulle vilja vara gift med en toffel.”

  Lugnt 🙂
  Leifer har även mig kallat för PATRIARKALIST och FEMINIST i en och samma mening. Han är nog den enda levande organismen på planeten Jorden som klarar av en sådan storslagen bedrift 🙂

 144. Sofia Says:

  leifer

  Jag kan vid gud inte förstå hur du tolkar in allt detta i mina inlägg. Jag tycker att jag förespråkar just jämställdhet, nämligen att i en relation ska man vara jämlika och bestämma lika mycket. Ingen ska behöva be den andre om lov. Lika vid roll för man som för kvinna med andra ord.

 145. Sofia Says:

  Hantverkare

  Ja, jag har lite svårt för att se logiken här, eller vart leifer vill komma….

 146. Niklas Says:

  Angående Spanien och Ritsureis inlägg.

  Jag kan på sätt och vis förstå de män som inte vill förändra mansdominansen inom exempelvis företagsledningar. Det innebär bland annat ett hot för de män som idag aspirerar på såna poster att det plötsligt finns många fler tänkbara kandidater.

  Det jag däremot verkligen inte kan förstå är de som så envist kämpar för att upprätthålla hora-madonna-systemet. Att, likt Ritsurei, kalla kvinnor som har sex på semestern för ”dåliga kvinnor” och därigenom upprätthålla värderingen att kvinnor ska ”hålla på sig” och inte vilja ha sex är dumt. För heterosexuella män som gillar sex är det till och med idiotiskt. (Och de som inte gillar sex kan väl bara tacka nej om någon kvinna är intresserad.)

 147. Matte Says:

  @Niklas

  Jag betvivlar att kompetensnivån höjdes vid kvoteringen, det faller ju på sin egen orimlighet. Hade kvinnorna haft högre kompetens hade de inte behövt kvotering från första början. När det kommer till att tjäna pengar gäller det att ta det bästa man kan få som är tillgängligt.

  Mytspridning är feminister mästare på och när myterna upprepas tillräckligt många gånger så tror folket i stugorna att det är sant.

  Jag antar att du tror att kvinnor tjänar mindre pga sitt kön? En av de största myterna där ute!

 148. Lasse Says:

  @Niklas

  ”Angående kvotering. Att kompetensnivån höjdes i Norge i och med kvoteringen baserar jag på en rapport från Center for corporate diversity som kom 2009”

  Har du någon hänvisning till din undersökning. Hävdar själv motsatsen dvs. att det blvit en försämring och att hela kvoteringslagen är en flopp. Känner flera företagare som gjorde om sin AS för att själv kunna bestämma vilka personer de vill ha i sina bolag.

  Börjar med att bifoga en artikel med hänvisning till undersökningar.

  http://e24.no/jobb/flere-kvinner-i-styrer-gir-verdifall/3537627

 149. Lasse Says:

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/02/26/fler-kvinnor-i-styrelsen-sankt-varde-pa-bolaget/

 150. leifer Says:

  Sofia

  Du skrev
  ”Men om jag var tvungen att välja mellan att be min man om lov eller att han bad mig om lov, så skulle jag välja det tidigare ur sexighets-synpunkt.”

  Dvs det handlar då om könsroller. Vänder vi på det så kan man ju då säga att en man kan uppleva en kvinna som gör saker utan att be om lov som osexig, eller för den delen att hon själv vill fråga för att inte gå utanför ramarna. Nu var det ju så att du menar då att de flesta män är osexiga, om man applicerar det på undersökningen i denna tråd med rubriken ”Nästan alla män är gifta med chefen”. Vill du sen inte fullfölja dina resonemang så är det valfritt.

 151. leifer Says:

  Sofia, jag har tydligen min egen stalker. Känns både smickrade och läskigt. Men vill du veta vad jag tycker så är det bättre du frågar än går på förvrängd andrahandsinformation.

 152. Niklas Says:

  Här är ett par länkar som kan vara intressanta:
  http://www.dn.se/nyheter/valet-2010/norsk-kvotering-gav-hojd-kompetens
  http://www.svd.se/naringsliv/jamstallt-med-kvinnor-i-valberedning_2897653.svd

  Hur som helst är väl, om jag förstått tråden korrekt,
  det viktigaste inte att bolag har ett så högt värde som möjligt. Istället vill ju många här kunna påverka vilken mat som lagas och när barnen läggs i större utsträckning.

  Eller, är matlagning och barnnattning inte så himla lockande trots allt när det väl gäller att välja?

  (Att den som alltid är bäst lämpad alltid får utföra en viss syssla är såklart inte sant. Det skulle exempelvis betyda att kvinnor är bäst lämpade att fatta alla dessa beslut som diskuteras här gällande mat och barnnattning. Och så kan det väl inte vara. 😉 )

 153. Matte Says:

  @Niklas

  Du ger sken av att vara den som är mest fixerad vid matlagning och barnnattning 😉

 154. Gunnar Says:

  @Niklas
  Ett lite problem med den DN-artikeln du hänvisar till är att den sätter kompetens = utbildningsnivå!
  Finns nog en anledning till varför toppchefer och styrelser inte består av nyutbildad personer, direkt från högskolorna!
  Kompetens är så mycket mer än utbildningsnivå, bl.a. finns det något som heter erfarenhet… och en hel del annat som avgör ens kompetens…

  Så det denna rapport du hänvisar till visar är att utbildningsnivån höjdes, men samtidigt tar DN-artikeln upp att det sannolikt har att göra med en generationsfråga dvs att de rekryterade inkvoterade kvinnorna var yngre och att samma lyft i utbildningsnivå hade fåtts om det var motsvarande mängd yngre män som kvoterats in!

  Så den s.k. ”kompetensökningen” du refererar till tycks inte ha något att göra med kön utan med ålder!!!

  Så hade den Norska kvinnokvoteringslagen istället för att kvotera in kvinnor istället kvoterat in lägre ålder hade sannolikt samma effekt uppnåtts, enligt din DN-referens!

  Så här står det i DN-artikeln om det:
  ”Att männen var så mycket lägre utbildade är delvis en generationsfråga, tror Hoel:

  – Jag tror att man i tidigare rekrytering har fått in folk med stor industrierfarenhet men inte så hög utbildning. Det är nog så att också de yngre männen som kommer in i styrelserna i dag har en hög formell utbildningsnivå.

  – Nu rekryterades många på kort tid, och då fick man en stor utbildningseffekt på kort tid. Och åldersnivån gick ner.”

 155. Lasse Says:

  @Niklas skriver:

  ”det viktigaste inte att bolag har ett så högt värde som möjligt.”

  Men vänta lite nu vad är det du snackar i nattmössan om ?!

  Klargörande:

  Alla bolag eftersträvar ett så högt värde som möjligt, speciellt börsnoterade.

  **********************************************************

  För övrigt har jag svårt att se själva undersökningen och frågeställningarna. Kommer till samma slutsats som Gunnar vilket innebär att artikeln vinklats kraftigt.

  På vanligt feministpropaganda mane´r får jag tillägga.

  Sen kommer vi till kärnfrågan.

  Kvotering är ren diskriminering mot män.

  Jämställdhet är när man har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

  Att erhålla nyckel och maktpositioner genom att få förtur och åka gräddfil är könsapartheid, att uppnå dessa positioner är något man förtjänar.

  Feminsmen i Sverige har tagit över samtliga maktpositioner i samhället utom privata sektorn. Eftersom du förespråkar kvotering tänkte jag fråga dig om du även förespråkar manlig kvotering på våra högskolor o universitet eftersom det råder kraftig obalans till kvinnors favör.

 156. Kvinnor och mäns makt « Reflektioner Says:

  […] Genusnytt skriver om hur kvinnor bestämmer över män i hemmet. Om kvinnan får mer makt utanför hemmet, vilket är den utveckling som nu sker som är högst politiskt korrekt, så bör bör män få motsvarande ökning av inflytande inom hemmet. […]

 157. Gunnar Says:

  @Niklas

  Så nu tog dina argument slut och du formulerar dig då klassiskt feministiskt:
  ”Hur som helst är väl, om jag förstått tråden korrekt,
  det viktigaste inte att bolag har ett så högt värde som möjligt. Istället vill ju många här kunna påverka vilken mat som lagas och när barnen läggs i större utsträckning.” etc. ….

  Är det din uppfattning att en parrelation, ett familjeliv och ett gemensamt hem enbart handlar om ”vilken mat som lagas och när barnen läggs”, eftersom det är dessa två saker du fokuserar på i ditt argumenterande i flera olika kommentarer ovan?
  Hur mogen är du och hur otroligt lite erfarenhet / kunskap har du om hur en familj med barn och gemensamt hem fungerar???!!!

  Vidare skrev du som svar till mig:
  ”Om det är mannen som är hemma med barnet lär det vara han som matar och lägger det när ingen annan är där. Eller hur?”

  Återigen hur lite insikt har du om familjeliv…
  De perioder jag jobbat fulltid och min sambo var hemma med barnen så var jag precis lika aktiv i att mata mina små barn och lägga dem!!!
  Bara för att jag varit iväg heltid och arbetat på dagen så drar jag ju mig inte undan ett aktivt familjeliv – tvärtom blir det ju än viktigare för mig med kontakten med mina barn den tid jag då är hemma!

  Den som är hemma mest tid i hemmet ska ju inte bli en minidiktator och ta sig all makt över hemmet för det – är ju fortfarande precis lika mycket ett gemensamt hem ändå, anser jag! Men verkar tveksamt om du tycker så Niklas?

  Vidare svarade du med följande argument:
  ”Det första motargument du tar upp är att kvinnor inte vill ”släppa ifrån sig föräldraledigheten”. Om det stämmer borde det väl göra individualiserad föräldraförsäkring till den viktigaste ”mansfrågan” av de alla. Om vi lagstadgar om att kvinnor måste ”släppa ifrån sig” så är problemet löst. Eller hur?”

  Då skulle ju alla diktaturer fungera problemfritt, för där lagstadgar ju staten helt om vad människorna får göra och tycka och naturligtvis gör och tycker då alla människor direkt ”rätt” och problemet är löst!? Eller???

  Är du verkligen så naiv att du tror att kvinnors (75 – 85% av alla kvinnor i parrelation, enligt Pärs inlägg ovan) uppfattning, önskan, värdering, åsikt om tolkningsföreträde, känsla att hemmet är deras revir, etc. skulle markant förändras för att en tvingande individualiserad föräldraförsäkring 50/50 införs och män är hemma en period på 7-8 månader per barn?!

  Det blir ju lite som att du tror att bara staten bestämmer vad folk ska tycka och känna så tycker och känner de direkt så! I min värld är det ett väldigt naivt synsätt och ett totalt fel sätt att vilja få till en förändring på!
  Känns det inte lite totalitärt översittaraktigt på något sätt, tycker du?
  Eller är de en feministisk ide / vinkling som jag inte förstår mig på?

  Vidare skrev du i ditt svar till mig:
  ”Det jag uppfattar som ditt tredje motargument är att det är kvinnor som borde ändras, inte män.”

  Detta som svar på att jag skrev:
  ”Så för att inte behålla status quo måste kvinnor börja ”problematisera” sin egen roll i detta och ta itu med den, är min övertygelse!
  (Extrem)feminister har en konstig syn på tillvaron där det bara är män som är ansvariga för allt negativt, bara män som står i vägen för utvecklingen inom jämställdhet, bara män som måste förändra sig, etc…
  Medan mängder av fakta, forskningsrapporter och statistik visar att detta minst lika mycket faller på kvinnor, och i många fall än oftare på kvinnor i dagsläget (naturligt då män under så lång tid varit utsatta för ett hårt förändringstryck på detta området i Sverige)!”

  Varför sparkar så gott som alltid feminister bakut när man framför att även de har ett ansvar i situationen och även de kan behöva se sin egen roll i skeenden och behöva förändra delar av sin roll???!!!

  Jag anser att om vi vill att världen och samhället förändras måste BÅDE män OCH kvinnor förändra sig!

  Statsfeminismen / extremfeminismen talar dock i stort enbart om att män ska förändra sig, anpassa sig och ”släppa ifrån sig områden” medan kvinnor i princip bara ska utöka sin områden och inte släppa ifrån sig några områden de dominerar på idag!
  Hur jämlikt är ett sådant resonemang?

  Sorry Niklas, men känns som du har lite för lite insikt och kunskap om hur ett familjeliv fungerar för att det ska bli meningsfullt att diskutera det mer med dig…

 158. Sofia Says:

  leifer

  Ja, jag tycker personligen att det är ett otroligt osexigt beteende att be sin fru om lov att ta en drink, och jag skulle inte vilja att min man gjorde så. Jag vill ju vara tillsammans med en jämlike inte med ett barn som jag bestämmer över. Däremot har jag inget emot att andra par har det så om de trivs med det. Jag har dock ännu inte träffat någon kvinna som tänder på toffelbeteende så jag tror att många par skulle få ett bättre sexliv om mannen stod på sig lite. Vänligt men bestämt. Det betyder inte att vi behöver hamna i det andra diket med omvända roller och toffel-kvinnor i stället.
  Jag sa att OM jag var TVUNGEN att välja på en dominant eller undergiven man så skulle jag välja en dominant. Men nu behöver jag inte välja för det finns gott om balanserade män.

  Vad detta har att göra med arbetsfördelningen i hemmet har jag svårt att se. Varför skulle inte den som är mer dominant i ett förhållande kunna diska?

 159. Lasse Says:

  @Sofia

  Det handlar inte om vad du tycker är sexigt eller osexigt, blogginlägget handlar om hur majoriteten av männen har det.

 160. Sofia Says:

  Dessa män är vuxna människor som själv väljer att vara tofflar. Ingen tvingar dem. Deras fruar hade förmodligen blivit själaglada om de visade lite stake. Inte konstigt att svenska kvinnor söker sig till latinos….

 161. Lasse Says:

  @Sofia

  Dessa kvinnor är vuxna människor som själv väljer att vara offer Ingen tvingar dem att vara ihop med män som misshandlar. Så de för skylla sig själv om de är tofflar.

  Sen kan man vända på saken

  Min far var utsatt för psykisk misshandel av min mor, fast du kanske använder du samma resonemang även då ?

 162. michaeleriksson Says:

  @Sofia

  Nu är du dock orättvis: Slutligen är det inte männen som valt att bli tofflor, utan de är (ofta) offer för en (inte nödvändigtvis avsiktlig) indoktrinering som böjt dem bort från deras naturliga beteenden. Betänk även den avsaknad av ”male role-models” som många män (inklusive jag själv) har haft under de sista decennierna.

 163. Lasse Says:

  @Michael

  Den indroktinering feminismen utövat under 30-40 år har satt sina spår.

 164. Matte Says:

  Sverige kommer att vara proppfullt av olyckliga Lilla Fridolfs om 20-30 år då alla genusexperiment på våra dagis visar sina resultat. Om vi inte gör något åt det vill säga!
  Resultatet kommer ju vara en massa missnöjda kvinnor som trånar efter alfa-hannar men får nöja sig med tafatta mesar som aldrig fått lära sig sitt värde som man.

  Hemsk utveckling om ni frågar mig.

  Vi får ett samhälle där män vill ha kvinnor från andra länder och kvinnor vill ha män från andra länder.

  Det är snart ingen skillnad på män och kvinnor i beteende och utseende i Sverige, i Stockholm där jag bor ser jag ibland par där jag knappt ser vem som är man eller kvinna.

 165. Sofia Says:

  Ok förlåt, lite orättvis kanske jag var.

  Om den ene partnern har den andre i sitt grepp med psykisk eller fysisk misshandel är det en annan sak.
  Men vanligtvis tror jag det handlar om att mannen bara inte orkar höra på tjat och gnäll, och då gör han hellre som kvinnan vill bara för att slippa det, och det tror jag inte att någon av dem eller förhållandet vinner på.

  Ni kan inte gå omkring och vänta på att få något slags allmänt erkännande från samhället och feminister. Ni måste ta er plats själva. Kvinnor som är indoktrinerade feminister går inte att diskutera med men de känner i kroppen om män är manliga och har självförtroende. Tro mig, jag känner många feminister som efter ett par glas vin erkänner vad de går igång på.

 166. leifer Says:

  Sofia

  Det du säger är intressant ur feministisk synvinkel och just kvinnliga feminster har klagat på dominanta män och män som låssas veta mer än vad dom egentligen vet. Dvs uppträda självsäkert och utge sig för att veta det mesta även om det inte finns teckning.

  Det handlar också om att träna in i könssroller och vilken samhällsmodell man har. Ett mer tydligt könsrollssamhälle har då givet mer ”manliga” män och mer ”feminina” kvinnor.

  Som du såg av undersökningen så kan du säker kritsera männen. Men var är kritiken mot kvinnorna? Dom kanske inte är så sexiga dom heller i sitt sätt att vara, eller hur?

  Personligen tror jag att män blir tofflor också beror på obalanser i jämställdhet. Ex att kvinnor har huvudmakten över barnen. Männen vet då om detta och fogar sig. Men man kan också se denna undersökning postivt, äntligen får kvinnor vara med och bestämma. Ändå kommer ingen feminist här å jublar, utan igen är det bara kritik mot männen.

 167. Sofia Says:

  Sen Lasse när det gäller sånt här är förhållandet inte helt symmetriskt mellan män och kvinnor. Vanligtvis har en kvinna större respekt för en man som är dominant/arg än vad en man har för en kvinna i samma situation.

 168. Sofia Says:

  Nej Leifer, kvinnornas beteende kanske inte heller är sexigt. Det är inte upp till mig att avgöra eftersom jag inte tänker på dem på det viset.

  Förövrigt är jag inte feminist.

 169. leifer Says:

  Sofia

  Vi har också en situation i Sverige där män tycks vara mer rädda för att bli lämnade än ovänt. Det visar också på en oblans. Män som blir lämnade av sin fru faller då ofta ihop fullständigt. Detta kan förvisso vara en rest från en mansroll och ett samhälle som inte längre finns. Men det ger ändå ett intryck att kvinnorna har gjort revolution, och männen väntar fortfarande på sin. Alla försök till en sådan slås hårt tillbaka av kvinnor och feminister. Det är bara att se denna blogg, den gör tydligen många otroligt arga på vanliga män som börjar vakna ur feminsmens lögner. Man kan undra varför.

 170. leifer Says:

  Sofia

  Män som är rädda för att bli lämnade, är knappast bossen hemma, eller hur?

 171. Sofia Says:

  Ironiskt nog är det kanske därför de blir lämnade

 172. leifer Says:

  Sofia

  ”Nej Leifer, kvinnornas beteende kanske inte heller är sexigt. Det är inte upp till mig att avgöra eftersom jag inte tänker på dem på det viset.”

  När någon man här problematiserar kvinnor eller kvinnors beteende, så blir kvinnor ofta vansinnga och skriker kvinnohatare. Men tydligen är det normalt att män kritiseras. Feminsmen har kritierat män så länge nu att man kan bli förvånad om det finns nåt kvar att kritisera. Ofta är kritiken sådan att den inte går att efterleva, en man som ska vara både bestämt men lyssnande etc. Det var det jag talade om den smala mansrollen, som ju väldigt väldigt få män i praktiken klarar att upprätthålla om man får tro undersökningen.

 173. Sofia Says:

  Det är väl inte smalt. Det är ju bara ett normalt beteende. Att vara omtänksam mot andra utan att låta dem sätta sig på en.

  Du har rätt i att det finns större utrymme för att kritisera män än vad det finns för att kritisera kvinnor. Det är väl därför en del kvinnor är så odrägliga. Grupper som står över all kritik blir lätt sådana.

 174. Lasse Says:

  @Sofia

  Förstår inte riktigt var du vill komma eftersom du jämför vad du tycker (utan några belägg) med en stor brittisk undersökning. Utan att vara otrevlig är jag inte ett dugg intresserad av dina personliga åsikter i frågan.

  Fast du har väl tolkningsföreträde som alla feminister;)

 175. leifer Says:

  Sofia

  Jag tycker du var inne på kvinnligt och manligt och att du hellre såg en dominant kille. Vilka signaler blir det då till männen?

 176. Sofia Says:

  Nä nu tycker jag att den här diskussionen börjar bli tradig!

  Lasse, om jag inte ska framföra mina personliga åsikter här på bloggen, vems åsikter ska jag då framföra? Och varför tror du att jag är feminist?

  Leifer, jag förstår inte vad du menar eller vart du vill komma så det är nog lika bra att vi lägger ner.

 177. Niklas Says:

  Jag tycker den här diskussionen går i cirklar och jag är tveksam till att vi kommer längre. Så istället för att bemöta enskilda argument skriver jag en ”slutplädering”.

  Argument om att jämställdheten gått för långt har hörts sen 1800-talet, så det är inget nytt för en feminist. Det som jag däremot tror är nytt är att många av de som för fram detta nu säger sig (något ironiskt) kämpa för just jämställdhet. Det gör det svårare att ha en vettig diskussion, vilket jag tycker är olyckligt. (Plus att jag stör mig på dubbelmoral mest i största allmänhet.)

  Jag får en lite splittrad bild här. Det är å ena sidan synd om män — män kanske till och med är förtryckta — för att kvinnor tar huvudansvaret för hemmet. Två exempel Pär tar upp är att kvinnor oftast bestämmer över vad som ska äts och när barn ska läggas. Å andra sidan får inte status quo rubbas för män ska absolut inte ta mindre plats på arbetsmarknaden.

  Det är såklart okej att som man tycka att det viktigaste är att aktiebolag har ett så högt försäljningsvärde som möjligt. Men om han väljer att prioritera det framför barn och hem så har han gjort det valet. Klaga då inte på att kvinnor tar huvudansvaret för hemmet.

  De som däremot faktiskt vill förändra något måste nog också vara beredda på att just förändringar kommer behövas. Om du kallar dig jämställdhetskämpe men det enda du någonsin har gjort för jämställdhetskampen är att motverka eller klaga på andra som jobbar för jämställdhet, kanske det borde ringa en liten varningsklocka.

  (När det gäller exempel så tog jag två som var någorlunda vettiga. Andra, som exempelvis den om att kvinnor bestämmer när det ska sexas, är ju helt absurda. Självklart är sex något ett par ska ha när båda vill. Vad förespråkar ni för alternativ? Att vi ska ta bort förbudet mot våldtäkt inom äktenskapet igen? Var glada för att jag tog barnnattning och matlagning som exempel. Hade jag tagit sexet hade jag bara blivit sjukt upprörd.)

 178. Lasse Says:

  @Sofia

  Hur gammal är du ?

  Du vet mycket väl vad jag menar.

  @Niklas

  Ja din argumentering går verkligen i cirklar, upplever dig som vilseledande. Enda du och Sofia klarar av är att leverera ”flum” utan substans.

  @Leifer o Gunnar

  Ovan ser vi resultatet av när det saknas reella argument. ”Femitelfte” gången jag ser sådana avslut a´la feministmanér på den här bloggen.

 179. Sofia Says:

  Näe Lasse, det vet jag verkligen inte. Om du har läst mina inlägg och sen kallar mig för feminist så lider du av någon form av begreppsförvirring. God natt och adjö.

 180. Gunnar Says:

  @Lasse

  Ja Lasse, och när man anser att det inte bara är män som ska förändra sig och ”släppa ifrån sig områden”, utan att även kvinnor får ta sitt ansvar i förändringsprocessen så blir man beskylld för att vara emot jämställdhet och / eller att man skulle tycka att jämställdheten skulle ha gått för långt!
  Och det senaste nu att då för man diskussionen i cirklar… och någon diffuse antydan om 1800-tal…
  Och kanske är man även då en toffel när man som man inte vill stå för hela förändringsprocessens konsekvenser…

  Konstigt även att Niklas inte alls tog med i sin ”slutplädering” om den ”kompetensökningen” han hänvisade till, att den Norska kvinnokvotering skulle gett, var kopplad till ålder och inte kön, enligt den tidningsartikel han hänvisade till…
  Pelle Billing förde fram lite mer fakta om det Norska experimentet:
  http://www.pellebilling.se/2010/02/effekterna-av-norsk-kvotering/

  Jag undrar även vad Niklas kan veta om vad jag och andra gjort för något i våra privatliv för jämställdheten?

 181. michaeleriksson Says:

  @Niklas

  Din slutplädering är i grunden bara ett stenkastande i glashus. Framförallt är dubbelmoralen en av feminismens allra starkaste karaktärsdrag och hävdandet att man kämpar för jämställdhet feminismens största lögn (alternativt starkaste tecken för en skev verklighetsbild).

  Att jämföra familjelivet och arbetsmarknaden är helt missvisande: I det ena fallet handlar det om att man ska rätten till medbestämmande och medverkande; i det andra om att ge en grupp konstlade förmåner. Det första är som att säga att alla ska ha rätt att rösta och kandidera i val; det andra att vi ska 50–50 i riksdag och regering, oavsett lämplighet.

  ” Om du kallar dig jämställdhetskämpe men det enda du någonsin har gjort för jämställdhetskampen är att motverka eller klaga på andra som jobbar för jämställdhet, kanske det borde ringa en liten varningsklocka.”

  Du missar hela poängen, nämligen att feminister inte kämpar för jämställdhet (även om många av dem naivt tror detta).

  ”Att vi ska ta bort förbudet mot våldtäkt inom äktenskapet igen? ”

  Denna deldebatt har jag inte följt i detalj (och kan inte säga exakt vem som har sagt vad just här), men i ”the big picture” är detta en strawman och en extremifikation: En av dem grundläggande egenskaperna av ett traditionellt äktenskap är att man gör en överenskommelse om att inte ha sex med andra—och i gengäld har en sexgaranti inom äktenskapet (i nödvändigtvis vid varje tillfälle, men dock i en rimlig mängd). Tidigare kunde man överkomma en vägran genom att fysiskt tvinga den andra parten till uppfyllande av denna plikt. Andra vägar är också tänkbara för att nå samma mål: Tyskland har sexvägring som en skiljsmässogrund; man tänka sig ekonomiska sanktioner; man kan tänka sig att den vägrande parten måste köpa sextjänster åt motparten; m.m.

  Här är även att betänka att en jämförelse med våldtäkt är missvisande: I en analogi är våldtäkt ett rån mot en oskyldig person, medan ”våldtäkt inom äktenskapet” vore att med våld tvinga en betalningsvägrare att betala sin skuld. Båda är olagliga, men det finns en betydande principiell skillnad genom att man i det ena fallet begår ett brott mot en oskyldig, i det andra (en tillräcklig proportionalitet förutsatt) bara ett brott mot staten och dess våldsmonopol. (Vilket staten och lagboken knappast är ärliga nog att säga rakt ut, men det blir inte mindre sant pga detta.)

 182. michaeleriksson Says:

  inte nödvändigtvis vid varje tillfälle” ville jag säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: