Insändare: Män med hudcancer osynliggörs

by

Det kom en intressant insändare från en jämställdist:

Hej Pär!

Läste i dagen Metro om hudcancer. Vinkeln i artikeln var att den ökar och att vi närmare oss de värst drabbade länderna. Sidostoryn blev att det är vanligare på västkusten och på en ensam rad nämndes också att av de drabbade var betydligt fler män (minns inte siffrorna men det var tydligt). Inte ett ord om vad de kan bero på, de var i kontakt med 3 framstående akademiker men frågan ställdes aldrig av vad i artikeln framgår.

Jag kan, vis av erfarenhet, tänka mig att hade siffrorna varit de omvända hade dels rubriken varit en annan, vinkeln en annan och västkusten varit glömd. Vidare efterlystes ingen utredning om varför män drabbas värst, vilket brukar vara kutym när kvinnor drbbas värst av något – det kan väl inte vara så att män i större utsträckning sliter i solen med asfaltering och andra anläggningsjobb? I webbversionen av artikeln finns inte ens den lilla statistikraden med män vs. kvinnor med.

Vänligen

Niklas

.

PS: Du kan se en pdf av pappersversionen här. Det rör sig om 321 män mot 239 kvinnor. Skillnaden kan tyckas liten. Men jag håller med insändarskribenten. Det är ju till och med så att media ofta gör en kvinnovinkling på en nyhet även när män drabbas värst – ifall det är så att ökningen av ett problem är störst för kvinnor. Så var det exempelvis nyligen med Kronofogdemyndighetens statistik om människor med låneproblem.

För övrigt: Jag såg nedanstående i Aftonbladet. Hade det gällt en kvinna hade de skrivit tillägget ”hon behandlas på detta vis bara för att hon är en kvinna”.

Annonser

10 svar to “Insändare: Män med hudcancer osynliggörs”

 1. johan Says:

  Ville inte kommentera denna artikeln direkt, men hade en annan sak i åtanke.

  I följande artikel: http://www.aftonbladet.se/wendela/article12794483.ab
  tar de upp normen för att vara en man, och det går att läsa att sju av tio unga killar vill inte ändra bilden av manlighet.

  Sen står det
  ”Ni trycker på att det är tre av tio killar som vill ändra bilden av manlighet, men är det inte mer anmärkningsvärt att sju av tio inte vill det?
  – Rädslan för att bryta mot normer gör ofta att unga män inte vågar säga att de vill förändra, så därför tycker vi att det ändå är positivt att tre av tio vågar det.”

  Jag ställer mig bara frågan, vem har tolkningsföreträde i frågan?

 2. ParStrom Says:

  Klokt tänkt, Johan!

 3. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  – Rädslan för att bryta mot normer gör ofta att unga män inte vågar säga att de vill förändra, så därför tycker vi att det ändå är positivt att tre av tio vågar det.”

  Rädslan för att inte våga lita till sig själv och gå emot PK och Radikalfeminism!

  Det är försent att stoppa granskningen av Radikal, Statsfeminism och gammel media. Privillegiernas tid att inte utsättas för obekväma frågor är förbi. Att uppfinna tidningar aka bloggar som just ställer de obekväma frågorna som journalistkåren inte gör är ett av vektygen.

  Läs

  ”The truth about Swedish feminism. Do NOT watch this film!!”

  http://www.daddys-sverige.com/daddys-blogg.html

 4. Rebecka Says:

  Jag har intrycket av att män inte vill använda solkräm lika mycket som kvinnor (som ju faktiskt måste oroa sig för att bli rynkiga och fula, osv). Kanske det är en del av förklaringen?

 5. Grodan Boll Says:

  @Rebecka
  Tyvärr lär det vara för få kvinnor inom anläggningsarbeten utomhus för att kunna göra könsuppdelade undersökningar och se statistiken för enbart kvinnor.

  För herrarna skulle jag bli mycket förvånad om pappersvändarna inomhus drabbas i högre utsträckning.. vilket för oss till insändarens argument.

 6. Rebecka Says:

  Här finns några teorier:

  http://www.skincancerinfoline.com/skin-cancer-men.html

  ”t has traditionally been assumed that men had higher rates of skin cancer primarily because they were more likely than women to have outdoor jobs involving extensive sun exposure, but this may be only one of the factors contributing to their higher risk. Surveys show that men are also less likely than women to make efforts to protect themselves from the sun.”

  ”Although differences in sun exposure and sun protection habits are probably the main reasons for the differences in skin cancer rates between men and women, it is also possible that men may be more prone to skin cancer for biological reasons. ”

 7. Rebecka Says:

  Ja det verkar verkligen som att de osynliggörs, en till artikel om temat idag 🙂

  http://www.dagbladet.no/2011/03/27/tema/sykdom/klikk/helse/15971776/

 8. tryggve Says:

  det är ju tydligt att det är patriarkala mönster som gör att män drabbas av hudcancer oftare än kvinnor.

 9. tryggve Says:

  rebecka det där har jag svårt att tro på eftersom kvinnor ligger mångdubbelt mer i solarium än män.

 10. Jack Says:

  Kvinnor drar kanske lätt på sig en extra kräm eftersom de ändå kör ett halvdussin. Att gå från 0 till 1 kräm, som för de flesta män, när det är sol, är en större förändring som rimligen sker mer sällan just därför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: