EU:s folkhälsoportal ur ett genusperspektiv

by

EU har en folkhälsoportal för kvinnor och en för män.  Båda består av listor på länkar till EU:s verksamhet på respektive område. Så här ser den för kvinnor ut:

.

.

Och så här ser den för män ut (det kön som lever 4-5 år kortare):

.

.

Man ska ju inte dra för stora växlar på det här. Tyckte det var lite intressant i alla fall. Det kanske säger lite om hur de två könen värderas? Tack för tipset, 50/50.

8 svar to “EU:s folkhälsoportal ur ett genusperspektiv”

 1. 50/50 Says:

  4-5 år gäller just för Sverige i flera andra medlemsländer är skillnaden större.

 2. AV Says:

  Men det är intressant vilka punkter som tas upp under kvinnor, men inte hos män.

  Jo, screening av livmoderhalscancer och bröstcancer är ganska logiskt, men någon screening eller ens statistik om prostatacancer finns inte.

  Sen har vi två punkter av jämställdhet på jobbet och i övriga samhället. Jämställdhet är alltså inget hälsoproblem för män eller något som ens rör män. Hur är det att vara man på en kvinnodominerad arbetsplats? Har vi några jämställdhetsproblem som speciellt drabbar män? Kanske dödsfall på jobbet eller våld i samhället?
  Tydligen inte. Det finns ett Dafne II-program om våld mot kvinnor, barn och ungdomar. Men inget om våld mot män, som ändå drabbas hårdast.

  Sist en liten post om nyblivna och unga mödrar, men inget om unga pappor. Hur det påverkar unga män att bli pappor är alltså ointressant. De är ju ändå andra klassens föräldrar?

 3. Lars I Says:

  Såg ett inslag i kvällens (30/3) SVTs Aktuellt med FPs feminist Birgitta Ohlsson och MPs Peter Eriksson i en debatt om Sveriges deltagande med stridsflygplan i Libyen.
  En mäkta upprörd Ohlsson ansåg att svenskarnas roll med enbart flygbevakning utan strid var på tok för passivt, trots ett enigt och brett svenskt politiskt beslut om detta. Hon sade sig dessutom vara besviken över att Sverige ständigt smiter från ansvar. ”Alltid några andra som skall göra det” menade hon upprört. Erikssons ståndpunkt var att alla deltagande länders insatser hade sin roll med med betydelse för resultatet.
  Jag reagerade på två saker:

  1) Hur kommer det sig att diskussioner med kvinnor inblandade så ofta slutar i gräl och konflikter. Varför är kvinnlig interaktion med omgivningen så besvärlig och prestigeladdad ? Är prestigebenägenheten ett typiskt kvinnligt fenomen som möjligen kan förklara kvinnors problem med freden med sin omgivning? Är könskriget en tillfällighet eller ett symptom ?

  2) Har det aldrig slagit Birgitta Ohlsson att när det gäller tex stridflyg och livsfarliga fredsinsatser alltid är ”några andra”, dvs männen som får ta den risken. Medan kvinnorna intar helgonposen och rollen som de fredsälskande.

  I Birgitta Ohlssons värld brukar inga besvärande gråskalor mellan svart och vitt finnas, utan behagligt befriat från ”å-andra-sidan” resonemang.
  Någon som undrar över att hon blev en tongivande feminist ?

 4. rodatexter Says:

  Till Lars I:

  Det du uttrycker är förmodligen ett resultat av ett färgat öga, dvs att du ser det du vill se. Om du ser en man bli upprörd tänker du förmodligen ”det är så det ska vara” men när det gäller en kvinna ”var tyst, kvinna”. Detta är oftast omedvetet så man ska inte beskylla enskilda personer för detta.

  Att det ska skickas stridsflyg förstår jag att man är emot. I detta fallet handlar det inte att hon som kvinna vill döda män. Något man ska komma ihåg är att landets ledning alltid sitter i en säker position medan folket får stå i fronten och bli skjutna.

 5. ¿ɹɐʇʇɐɟ ɐuɹǝʇsıʇɐʞɹɐıɹʇɐd ǝʞsuɐʞ ɹǝuɥɔoddn uɐɯ ɹǝʌıɹʞs « Social trygghet Says:

  […] ska ju inte dra för stora växlar på det […]

 6. Lars I Says:

  rödatexter,
  jag kommer aldrig lära mig uppskatta skendebatter och konflikter. Vare sig på de kvinnliga arbetsplatserna, där andra kvinnor är måltavlan för intrigerna och knivarna i ryggen, eller i andra sammanhang med kvinnor inblandade. I könskriget är männen måltavlan, inklusive majoriteten av alla män som aldrig förtryckt en kvinna och som strävar efter jämlikhet. Liksom jag. Kvinnorna i genusdebatten framställer sig själva som representanter för de mjuka värdena, men när FI som första politiska parti skall implementera feminismen i samhället börjar man med inbördes konflikter och splittring.

  Kvinnor behöver inte tiga mer än män, men jag tror att man skulle tjäna på att hoppa ned från den piedestal där väldigt många myter om kvinnors godhet och mäns ondska idag sprids.

  Möjligen är ditt inlägg resultatet av just denna idag självpåtagna kvinnliga ”överordning”.

 7. krakel Says:

  heh, du har fått en till hatblogg Pär. Det räckte visst inte med ”Det Riktiga Genusnytt”…

 8. Mattias Says:

  Det är ju faktiskt riktigt kul att någon som kallar sig ”rödatexter” anklagar Lars I för ”färgat öga”. Tror du på fullt allvar att du själv står för en neutral åsikt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: