Män dör, men nämns inte

by

”Varje månad dör en byggarbetare på sin post. Nu sätter Arbetsmiljöverket i gång en större landsomfattande tillsyn av de mindre bolagen i byggsektorn”, skriver Svenska Dagbladet idag.

Det är bra att något görs på området. Men det är märkligt att ordet ”man” eller ”män” inte nämns en enda gång i hela artikeln. Trots att män torde utgöra runt 99 procent eller så av de som drabbas.

Ifall det vore en kvinna som dog i en byggolycka varje månad – och inga män – tror jag nog att det hade varit ett väldigt stort genusfokus på saken. Och det hade varit ett kvinnoproblem.

Men det är klart. Vi är ju alla vana vid att män gör det som är farligt, och dör på grund av det. Ett visst svinn får man räkna med.

Snart ska ett antal svenska JAS-piloter ut på farligt uppdrag i Libyen. Jag undrar hur genussammansättningen är. Hoppas media belyser den saken. Det är ju bra att veta vilket genus som tar ansvar för att rädda liv i Libyen.

Tack för tipset, Sara!

9 svar to “Män dör, men nämns inte”

 1. Matte Matik Says:

  Jag skrev om det här idag jag också – hittade åt ett ”intressant” projekt där man fått dryga 6 miljoner för att utreda alt försöka få fler kvinnor till byggbranschen, hängde inte riktigt med på hur pengarna skulle användas, eller om det var vad man hade fått för att komma fram till det man kom fram till. Det man kom fram till var att man (surprise!) behöver utbilda cheferna i byggbranschen i ”värdegrundsarbete” för att kvinnor ska vilja söka sig dit. Man måste få bort ”machoattityden” osv osv… Som alltid – det är männens fel att kvinnor inte söker sig till branschen – och det behövs MER pengar för att skicka folk på jämställdhetsutbildning. Då löser man allt!

  Det gott om artiklar på nätet om hur tufft kvinnor har det i byggbranschen – men det var inte så lätt att hitta något som belyser mäns svårigheter (att de dör):

  http://mattematiksblogg.blogspot.com/2011/03/vilka-dor-i-byggbranschen.html

 2. Matte Matik Says:

  Nu är jag jobbig igen – jag skrev för övrigt om JAS-piloterna också. DN vinklar det till att ”det är nog värst för de anhöriga”: http://mattematiksblogg.blogspot.com/2011/03/man-riskerar-livet-varre-for-de.html

 3. AV Says:

  I runda slängar är det 100 000 byggarbetare i Sverige. Om 12 dör varje år är det en risk på 0,12 promille. Av Sveriges 4 miljoner vuxna kvinnor dödas 17 per år. Risken att som kvinna dödas av sin man/sambo/ex är alltså 0,00425 promille. Det är alltså 28 ggr farligare att vara byggarbetare än kvinna. Utan att för den skull bagatellisera mord så är det en ganska sned mediaexponering. Skulle en kvinnlig yrkeskategori ha en sådan dödsrisk kan vi vara övertygade om att det inte skulle gå omärkt förbi. Det skulle bli ett j-a liv! Men nu är det bara ”byggjobbare”, så varför spilla bläck på det?

  Inom de farliga ”manliga” brancherna är detta dock inget nytt även om media inte brytt sig. Det har blivit mycket bättre och vi har fått en hel del säkerhetsregler. Dessa är dock skrivna i blod, det skall man veta, varenda en!

 4. AV Says:

  När får vi se Aftonbladets kampanj ”400 byggjobbare”? Eller ”200 vägarbetare”? Eller… osv.

 5. Info Says:

  JAHA, NU HAR JAG HÖRT TANJA BERGKVIST I STUDIO ETT

  ett stycke efter mitten av första timmen i Studio Ett (repris ikväll efter 22.05). Som var utformat som ett propagandainslag för skol- och mansförändringsprojektet MACHOFABRIKEN (drivs av ROKS + Män för jämställdhet).

  Man fick där höra projektledarinnan Lisa Malmberg skryta vitt och brett över resultatet. Man fick höra GenusNytts bekanting Klas Hyllander i camouflageorganisationen ”Män för jämställdhet” hålla beskäftig låda över projektets och sin egen förträfflighet.

  Och så på slutet, som en liten, pliktskyldig motbalans, fick TANJA BERGKVIST tillfälle att yttra några kritiska ord. Tyvärr tittade jag inte på klockan – klippet varade visst omkring tjugo sekunder…

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/03/26/machofabriker-man-och-karnbransle/

 6. Statsfeminism Says:

  Vilket demokratiskt fundament har egentligen könskommunismens propagandister för att fritt bedriva sin könsvinklade propaganda i statsradion?

  Närmast obefintlig demokratisk grund, men könsvinklade lögner är very good for you!

 7. Lavazza Says:

  AV: Nja, du får nog minska kvinnogruppen till kvinnor i förhållanden, vilket kanske är 3 miljoner.

 8. Lavazza Says:

  Eftersom siffran 17 väl rör just dödligt partnervåld och inte mord, dråp och vållande till annans död i allmänhet.

 9. AV Says:

  Lavazza: I ”nära relationer” ingår även ex-partner och vuxen i dessa statistiksammanhang brukar räknas från 15 år, straffmyndig/byxmyndig. De flesta har minst ett ex. Därmed räknade jag på 4 miljoner kvinnor. Vi börjar närma oss 10 miljoner. Om två av dem är barn…

  Hur du än justerar så blir det ändå runt 20 ggr farligare att vara byggjobbare än kvinna i en nära relation. Så snedfördelningen i media gäller fortfarande.

  Det skulle vara intressant att veta risken att utsättas för dödligt våld om man är/har varit ihop med en dopingmissbrukare, alkoholist, narkoman, psyksjuk eller tidigare straffad för våld. Dvs jämföra risken för män i riskyrken med kvinnor i riskrelationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: