Kvinnor ska kvoteras in i tyska företag

by

Nu har ett första steg tagits mot kvotering av kvinnor i tyska företag. Det gäller representationen av kvinnor i bolagsstyrelser, men inte bara där utan även i verkställande ledningar (alltså ledningsgrupper).

Igår träffade fyra tyska ministrar representanter för de 30 största företagen på Frankfurtbörsen. De har träffat en frivillig överenskommelse om att dessa ska kvotera kvinnor enligt en kvot som varje företag får bestämma själv.

Den tyska arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen förespråkar tvingande lagstiftning om minst 30 procent kvinnor i ledande ställning senast 2018.

Kommentar: För det första ska statsmakterna inte lägga sig i hur privata företags drivs och leds. Det är ytterst ägarnas sak. För det andra är kvotering fel eftersom det åsidosätter principen om att meriter, inte kön ska styra. Nu kommer det att bli gräddfil för kvinnor till ledningsposter i dessa 30 företag.

Källa: DN Ekonomi idag, liten notis.

15 svar to “Kvinnor ska kvoteras in i tyska företag”

 1. Torstensson Says:

  Tråkigt och odemokratiskt med denna gräddfil för kvinnor. Hoppas det möter protester från män där.

 2. krakel Says:

  redan -92 skrev Birgitta Ahltorp ”Spelet i pyramiderna” om kvinnor i arbetslivet.

  Kvinnor stöttar varandra sällan i karriären.
  Jantelagen är mycket tydligare bland kvinnor än män.

  Det anser Ebba Franke och Birgitta Ahltorp som har skrivit en debattbok om kvinnor och män på jobbet.

  En stark känsla av att kvinnor egentligen inte vill ha makt eller ökat ansvar på jobbet fick dem att skriva boken. Birgitta Ahltorp och Ebba Franke har båda erfarenheter av att vara kvinna på mansdominerade jobb. Ebba Franke, som varit chef på ett flertal olika arbetsplatser, har puffat på många kvinnor att ta ledande poster.
  – Men när de väl fått chansen så vågar de oftast inte ta den. Det har gjort mig ordentligt besviken, säger hon och undrar om det är så att alla de kvinnor som högröstat säger att de aldrig fått chansen, i själva verket tycker att det är bekvämt att sitta där de är?

  Systerskapets huggtänder
  Samtidigt som kvinnor gillrar fällan åt sig själva, gör de det även åt andra, säger Birgitta Ahltorp.
  – Kvinnor stöttar sällan varandra i klättringen uppåt i karriären. Detta känner många till. Att man inte talar högt om det beror kanske på rädslan att slå på sitt eget kön. Kvinnor jobbar linjärt och på samma nivå har man det fint tillsammans. Men så fort någon sticker av, uppåt i pyramiderna, är andra kvinnor där och försöker dra ner henne. Jantelagen är mycket tydligare bland kvinnor än bland män!

  Gillrar fällor
  Kvinnor måste börja lyfta fram varandra, på samma sätt som män gör, säger Ebba.
  – I decennier har vi jobbat för jämställdhet och fått olika politiska verktyg för den. Vi har till och med institutionaliserat jämställdheten. Men se var vi står idag! Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar och kvinnorepresentationen minskar. Finns det någonting inom oss själva som lett oss till denna svarta position?

  Birgitta pekar på flera orsaker:
  – Kvinnor glider in i offerrollen. Hellre gnälla och vakta på varandra än att göra något själv. Och i stället för att söka det jobb de vill ha, söker kvinnor de jobb som de tror att de klarar av. I löneförhandlingar sitter kvinnor och väntar på en belöning som aldrig kommer.
  – Ja, säger Ebba, som kvinna måste man lära sig säga: ”Jag gör ett bra jobb och förtjänar att få så här mycket!” Att helt enkelt ta för sig som männen som talar om vilka goda resultat de gör, medan kvinnor tror att goda resultat talar för sig själva.

  http://www.baps.se/bocker/spelet_i_pyramiderna.shtml

 3. Torstensson Says:

  Krakel

  Intressant! Inte förvånande.

 4. krakel Says:

  Ja, väldigt intressant och nyanserat… Som jämställdhetsaktivist hamnar man alltid på bakbenen när det kommer till feminismens argumentation med resultat att debatten blir helt onyanserad och polariserad, det är skönt att läsa någon som ser det hela lite utifrån…

  http://www.baps.se/artiklar/myten_om_det_kvinnliga_ledarskapet.shtml

 5. Kenneth Says:

  Eftersom kvinnor inte jobbar lika mycket som män och heller inte är lika riskbenägna, så är detta goda nyheter för svenskt näringsliv som nu får större möjligheter att konkurrera med tyska företag.

  Men det förutsätter förstås att svenska staten inte inför motsvarande stolligheter i Sverige.

 6. Mats Says:

  När Mona Sahlin tillsattes tror jag kön gick före kompetens. (”Det är dags för en kvinna nu”.) Därmed riskerar man att inte få den bästa kompetensen. Och det kan bli dyrt.
  /Mats

 7. Lorem Ipsum Says:

  OM lönsamheten för bolag med någon slags 50/50-fördelning mellan kvinnor och män är mer lönsamma så skulle kvotering inte behövas.

  En styrelses primära mål är att maximera vinsterna för sina aktieägare och säkerställa företagets fortlevnad. Om 50/50-fördelning är en viktig faktor för maximerade vinster och fortlevnad så skulle det reglera sig själv.

  Belackare av tingens tillstånd hävdar att det finns något slags nätverk bland män. Jag hävdar att något sådant finns inte, däremot så finns det in-group bias som gör att man favoriserar och litar på människor man känner.

  Kvotering är en förlorarstrategi och jag tror att om det blir verklighet i Sverige så kommer många bolag att allvarligt överväga att flytta från landet därför att dom inte kan lova sina aktieägare att dom har gjort allt i sin makt att maximera vinster och säkerställa fortlevnad för företaget.

 8. 50/50 Says:

  EU ligger långt fram när det gäller genus. Kommissionen presenterar årligen en rapport om jämställdhetens utveckling i EU. I rapporten som för övrigt nästan uteslutande behandlar kvinnofrågor kan du bland annat läsa:

  ”…I flertalet medlemsstater är det dock fler kvinnor än
  män som anser att de har hälsoproblem. Kvinnor utnyttjar hälso- och sjukvårdstjänster i större omfattning än män. Ändå är den förväntade livslängden sex år kortare för män än kvinnor.

  Kvinnor kan förvänta sig att leva tio år längre än män i Litauen, Estland och Lettland, och fyra år längre i Sverige, Förenade kungariket, Cypern, Danmark och Nederländerna.”

  Tio år… vad gör mansrörelsen i Baltikum?

  Hela rapporten ka du läsa här:

  Klicka för att komma åt st06571.sv11.pdf

 9. 50/50 Says:

  @Krakel och Torstensson

  Jag tror inte det minsta på det där. För det första är nog män ännu sämre på att lyfta varandra. (Hur många manliga nätverk finns det kontra kvinnliga?) Kvinnor är mycket mer genusmedvetna på arbetsplatsen och är noggrannare med att se vilket kön deras kollegor och chefer har. I löneförhandlingar kan kvinnor alltid dra fram kortet ”får jag lägre lön herr x bara för att jag är kvinna?”

  Skillnaden i inkomst beror på att män måste jobba hårt för dra in pengar och duga som familjeförsörjare medan kvinnor prioriterar deltid och hushållsarbete. Sedan är det fullt möjligt att kvinnor är mindre intresserade av chefsjobb av alla möjliga skäl, t.ex. dömer kvinnor män efter vilken karriär de har när de väljer partner, vilket män inte gör på samma sätt.

 10. krakel Says:

  vad är det du inte tror på? du menar ”Kvinnor måste börja lyfta fram varandra, på samma sätt som män gör”?

  Man måste se det i artikelns kontext, där jag inte upplevde att det handlade om ett ”könskrig”-perspektiv, utan att man helt naturligt (för vissa) blir glad/sväljer sin avundsjuka och går vidare om en kollega avancerar i karriären.

  För mig blir det en uppenbarelse och lättnad att läsa om någon som inte skuldbelägger män för något kvinnor gör, men jag håller absolut inte med om allt hon säger. Dessutom har det hänt mycket sedan -92 med jämställdheten, och även -99 som den andra artikeln jag länkade till.

 11. 50/50 Says:

  Jag tror inte att kvinnor lyfter fram varandra mindre på arbetsplatser, tvärtom! Inte heller tror jag att kvinnor är sämre på att överskatta sina prestationer, det är vi nog alla ganska bra på.

 12. Maria Says:

  I senaste programmet av Top Chef (bäste kocken vinner 100 000 euro)så skulle två kvinnor och två män kvalificera sig för finalen. Ena killen blev direktkvalificerad efter att ha vunnit en omgång, sedan skulle de tre övriga slåss om de två resterande platserna. Ena tjejen, Fanny, vann då den tävlingen, och sedan stod det mellan de två kvarvarande, som skulle laga tre rätter i ett gatukök. De två finalisterna fick vara med och bedöma de två kvarvarande. Vad hände då, jo Fanny röstade på killen, för hon ville vara ENDA kvinnan i finalen.

  För övrigt talades det på nyheterna i går om att Frankrike ska gå Sveriges väg och kriminalisera sexköpare (manliga förstås). Än så länge är det mest diskussion.

 13. Andreas Dahlin Says:

  Ny stor artikel på SvD om detta nu:
  http://www.svd.se/naringsliv/tysklands-30-storsta-bolag-borjar-konskvotera_6057811.svd

 14. Maria Says:

  Jag har hittills trott att genusgalenskaperna i Norge och Sverige inte skulle exporteras, men det finns en beundran på kontinenten för de nordiska samhällsmodellerna som gör att man tror att allt är gott som kommer därifrån.

 15. 50/50 Says:

  @Maria

  Genusgalenskaperna kommer inte från Sverige utan främst från USA. Även om Sverige länge har velat göra en stor grej av att ha gått längst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: