Vilket kön tar livet av sig?

by

Apropå mitt förra blogginlägg om att ett antal kommuner utestänger pojkar från satsningar på att förebygga psykisk ohälsa: Här kan du se ett diagram över självmordsfrekvensen uppdelat på kön. Det gäller Stockholms län, men situationen är likartad i resten av landet. Klicka på bilden om du vill se den större. Diagrammet ingår i ett pdf-dokument som finns här.

.

.

Det kön som alltså bara begår hälften så många självmord som det andra könet får alltså all hjälp att förebygga psykisk ohälsa med hjälp av DISA-metoden. Någon som förstår logiken?

Tack för tipset, Onkel Kostja!

36 svar to “Vilket kön tar livet av sig?”

 1. Eric Says:

  Det är alltså dubbelt å vanligt att män tar livet av sig. Trots detta i princip enbart kvinnosatsningar. Frågan får inte ens debatteras i main stream media p.g.a. radikalfeministisk ideologi. Riktigt illa.

 2. Henrik Says:

  Gratis psykhjälp hade varit nice. Men det får man väl drömma på om då man begått det oförlåtliga brottet att födas med en kuk.

 3. Anders Says:

  Självmord är fortfarande lyckligtvis en extrem företeelse.

  Hur många procent av de som har psykisk ohälsa begår självmord? Jag vet inte siffran men jag är ganska säker på att det är en mycket liten del, och är inte direkt proportionell mot storleken på gruppen som har milda till medelsvåra problem med psykiska hälsan.

  Det skulle kunna vara så att det är fler män i den lilla grupp som mår extremt dåligt men fler kvinnor i den större gruppen som mår halvkasst. Av vad jag kan förstå så riktar sig inte DISA mot de extrema fallen av ohälsa.

  Är du också säker på att den där tjejsatsningen är den enda satsning som förekommer? Du framställer det som det i alla fall, och om det verkligen är så är det illa. Men det är ju inte fel att rikta en viss metod mot tjejer om det visat sig att den är effektiv för just tjejer.

 4. Joel Says:

  Här en matnyttig länk. Ganska tidigt finns en länk som kort behandlar kvinnors överrepresentation när det gäller psykisk ohälsa.

  http://www.fhi.se/Handbocker/Uppslagsverk-barn-och-unga/Psykisk-ohalsa—fordelning-i-olika-grupper-/

 5. Folkhälsofeministern Says:

  Som sagt:
  Det är synd om flickorna som mår dåligt. Jättesynd om flickorna. Därför måste dessa flickor få allt stöd vi i samhället kan ge dem. Om det finns några pojkar som mår dåligt är det deras eget fel. Förmodligen är det pojkarnas fel att flickorna mår dåligt också. Pojkarna har en antimåbrakultur. Pojkarna ska så klart inte få någon hjälp, utan de ska skärpa sig.

 6. Folkhälsofeministern Says:

  @Anders

  Ah, kognitiv beteendeterapi fungerar bara på flickor, säger du? Det finns givetvis ingen forskning som indikerar att du skulle ha rätt, men som feminist behöver jag ingen forskning. Om jag känner efter riktigt noga så känner jag att du har rätt: kognitiv beteendeterapi fungerar bara på flickor. Så är det. Därför ska de deprimerade och självmordsbenägna pojkarna inte få sådan hjälp. Jättebra argument Anders!

 7. Jack Says:

  Senast jag kollade är det snarare två och en halv gånger så många män och pojkar som begår självmord i landet. Alltså drygt tusen, en mindre stad, varje år. Minns jag rätt så är källorna: scb och socialstyrelsen.

  Gällande unga så motiverar privata och professionella antimanspolitiker fokuseringen på flickor med att det ändå är flickor som mår sämre. Dvs att man inte kan dra slutsatser om vilket kön som mår sämst utifrån antalet självmord.

  Man behöver inte vara Einstein för att se att människor som låter pojkar dö för att kvinnor ska må bättre är sjuka in i märgen.

 8. Anders Says:

  @Folkhälsofeministern, jag är inte tillräckligt insatt i programmet för att veta vad det går ut på. Jag visste inte ens att det är KBT. Jag såg dock detta citat

  ”Men, DISA-gruppen handlar även om att träffa andra tjejer i liknande situation som du, där du får ta del av deras erfarenheter. Varje gruppträff avslutas med att någon av er får välja en gemensam aktivitet, som många tjejer tycker är kul och som hjälper till att skapa en positiv gruppkänsla.”

  Och tänkte att det kanske är bra att tjejer får vara tillsammans med just tjejer i liknande situtation istället för en blandad grupp. Men jag vet inte heller säkert om det är så, kanske bättre att köra blandad grupp. Jag är inte en psykolog.

  Min poäng är att man helt enkelt inte behöver utgå från att man helt ignorerar killar om man gör ett program som riktar sig mot bara tjejer. Det kanske finns andra satsningar för killar? Det är den frågan jag vill att man ska ha ett tydligt svar på innan man börjar bomba på med kritik.

  Jag misstänker dock att det mycket riktigt är så att det bara finns en satsning för tjejer och ingenting för killar… men jag har inte sett den informationen förmedlas i blogposten.

 9. Folkhälsofeministern Says:

  @Anders

  Självklart finns det ingen satsning som vänder sig bara till pojkar och stänger ute flickor. Kan du ge ett enda exempel på en stödsatsning som stänger ute flickor i Sverige? Knappast! Det skulle vara grov könsdiskriminering och det tillåter vi inte i det här landet.

  Däremot är du inne på ett korrekt spår när du säger att flickor kan må bra av att tala om sina känslor och hur de mår i en miljö där de inte störs av de störande pojkarna med sin antimåbrakultur.

  Att pojkar också skulle kunna må bra av att tala om sina problem i frånvaro av flickor är ju en absurd idé. Alla vet ju att pojkar känner sig helt bekväma med att öppna sig och tala om sina känslor och svagheter när flickor är i närheten. En pojke som till äventyrs inte känner sig bekväm i en sådan situation, utan hellre skulle vilja prata om sina problem i en enkönad grupp, är utan tvekan en bakåtsträvande mansgris som hör hemma i 1800-talet. Och sådana pojkar ska absolut inte få någon skattefinansierad hjälp.

 10. Joel Says:

  Ni har väl inte missat den nya häpnadsväckande artikeln i DN? http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/kvinnliga-forovare-svara-att-upptacka

 11. Eva-Mari Says:

  Självmordsstatistiken för pojkar/unga män är högre för män än kvinnor och har (mig veterligt alltid varit det). Det finns ingen som helst anledning att man ska satsa mer på tjejer än på killar!

  Om jag förstår saken rätt så är killar är mer ”effektiva” när det gäller självmord. Dvs när de försöker ta sina liv lyckas de i allt högre grad än tjejerna då de är mer radikala och väljer vägar där det är svårt att hindra/rädda dem.

  Forskningen visar att vid 16 års ålder har dubbelt så många tjejer som killar depressiva symtom. Det vet vi. Jag håller dock fullständigt med dig att satsningar bör göras även på killarna. Självklart!

  Vi har här en metod i DISA metoden som fungerar ypperligt och gör sådan skillnad för så väldigt många tjejer. Metoden är förebyggande och INTE behandling! Den används oftast inom skolan där vi har alla barn och där vi verkligen skulle kunna arbeta förebyggande om tillfälle gavs.

  Många gruppledare har valt att arbeta med DISA metoden även bland killar. Men det finns ingen forskning där ännu. Min önskan vore ordentlig forskning runt DISA metoden även bland killar (eller annan metod som gör samma skillnad för grabbarna) och att satsning görs på alla våra ungdomar.

  Idag har vi DISA för tjejerna. Finns ingen som helst anledning varför man inte skulle satsa på något liknande för grabbarna.

 12. Joel Says:

  Nämnda artikel refererar till följande sorgliga nyhet:
  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/forfattaren-suzanne-kordon-kvinnors-overgrepp-doms-annorlunda

  ”Åtalet mot 48-åringen ogillades av tingsrätten. Kvinnan förklarade sina handlingar med att hon var en ”udda” person som snabbt går ner på ett barns nivå.

  Hade en 48-årig man som åtalats för övergrepp mot en 12-årig flicka kommit undan med samma förklaring? undrar Suzanne Kordon och menar att kvinnans agerande åtminstone borde ha bedömts som sexuellt ofredande eller utnyttjande”

 13. Mattias Says:

  Anders,

  ”Självmord är fortfarande lyckligtvis en extrem företeelse.” Det där har ingen relevans alls i diskussionen. Risken att utsättas för en våldtäkt är också extremt liten men det hindrar inte staten och media att göra det till feminismens viktigaste fråga och ösa miljoner över det.

  Du ser med bara ett öga, öppna båda istället och se att vad Pär ber om är inte att stödet till kvinnorna dras in utan att stödet blir könsneutralt!

 14. tryggve Says:

  Om det var tvärt om, att fler kvinnor än män tog livet av sig skulle feministerna använt det som ett slagträd i debatten precis HELA TIDEN. Märkligt att de inte gör det ändå faktiskt med tanke på alla andra lögner, myter och osanningar som de hela tiden mässar om…

 15. Petter Says:

  Eva-Marie. Råder det krig mellan könen eller vad är det för anledning till att ni håller killar för sig och tjejer för sig i era hjälpprojekt? Hare något att göra med att det är enklare att få statliga medel för hjälp riktad mot tjejer eftersom lagen säger att dessa ska hjälpas…?
  Förövrigt är det likt scenariot i skolan, Tjejerna hare sämst i alla debatter men får bäst betyg i slutändan. Tjejerna hare psykiskt sämst i debatten, men tar inte livet av sig i samma utsträckning som killar…

 16. m Says:

  Förekomsten av såväl depressiva symtom som
  klinisk depression är tre till fyra gånger så vanligt hos flickor jämfört med pojkar vid 16 års ålder.

  I framtiden behövs studier för att ta reda på om DISA-programmet har samma effekt på tonårsflickor som tonårspojkar,studier visar att tonårsflickor och pojkar har olika depressionsmönster . Det är därför även av intresse att studera DISA- programmets effekt i enkönade och respektive blandade grupper. Det vore också intressant att ta reda på vilken effekt DISA-programmet har på olika åldersgrupper av tonårsflickor respektive tonårspojkar.

 17. Olle Says:

  Skönt att det är en klart nedåtgående trend, oavsett kön.

 18. Eric Says:

  @Olle:

  Mycket tack vare en bättre medicinering och uppföljning.

 19. JD Says:

  Googlar man på ”unga killar mår dåligt” så får man 17 träffar (då man filtrerar ut genom att trycka på nästa i browsern)
  Googlar man på unga tjejer mår dåligt så får man 62 500 träffar.

  Unga tjejer mår alltså 3688 gånger sämre än unga killar så självklart ska tjejer även ha 99,9% andel av alla statliga pengar som satsas på ungas hälsa.
  Dessutom finns det ingen forskning som granskat varför eller ens ”om” unga killar mår dåligt och vi kan ju inte satsa pengar på sånt som ingen har forskat om!

  Dessutom har ju ”Män för Jämställdhet” slagit fast att Män som mår dåligt gör det endast pga dom lever enligt Mansnormen och har en dålig attityd till kvinnor så det är väl inte mer än rätt dessa Pojk och Manssvin mår som skit då dom behandlar kvinnor så illa.
  Blevo dessa patetiska stackars krakar bara lite mer jämställda och mer lik idealmännen inom MFJ så skulle allting ordna sig!

 20. Statsfeninism Says:

  Döda pojkar* är good for you!

  Döda män* är very good for you!

  * Vita, västerländska

 21. Statsfeminism Says:

  Feministiska ”Män för jämställdhet” skyller på offret, bra taktik, good for you!

 22. Olle Says:

  MFJ? ‘Män som slutat slå sin fru’ ska dom väl heta?

  Vi andra har inte börjat ännu.

 23. Andreas Nurbo Says:

  Eva-mari: Är det självrapportering av depressiva symptom då?
  Sen kan det finnas gradskillnader i depression. Kvinnorna kanske är mer ”allmänt” deprimerade men när männen blir deprimerade slår de i botten direkt. Alltså de undertrycker sin skit länge, ger utlopp på andra sätt, och när det väl brister så brister det rejält och de krashlandar. Tillskillnad från kvinnorna då som sakta men säkert dalar ner i depressionens mörka hål.

 24. Andreas Nurbo Says:

  Joel: Jerzys resonemang är ju så urbota ologiskt så det är svårt att begripa att journalisten inte ser hålen.

  Den extra vaksamheten mot närgångna män är logisk med tanke på att de flesta förövare faktiskt är män, menar Sarnecki. Samtidigt kan det vara viktigt att bli mer uppmärksam på kvinnor just för att deras agerande med barn oftare uppfattas som oskyldigt.

  Det kanske är så Sarnecki att de flesta som upptäcks är män för att det är just män som hårdgranskas. Därmed inte sagt att de dominerar andelen förövare i samma relation som de döms. Sen som han själv säger sp bedöms kvinnors agerande med barn annorlunda än mäns.
  Snacka om stolpskott. Varför intervjuas han alls?

 25. Kim Says:

  Förändringarna är också intressanta. Lutningen på mansserierna är något kraftigare än lutningen på kvinnoserierna. Procentuellt är minskningen däremot ungefär lika stor bland grupperna.

  Samhällsförändringarna och arbetet för att minska självmorden i Stockholms län har minskat kvinnors självmordsbenägenhet, men även männens (dock då som nu en nästan dubbelt så hög självmordsfrekvens).

  Vulgärfeministisk logik: Detta är ofeministiskt (”ojämställt”) och en tydlig kvinnofälla. Särskilda satsningar för att minska kvinnliga självmord behövs och det är precis vad kommunerna gör.

 26. Ol Gregg Says:

  Hej,

  Jag ser att ni utestänger pojkar från era grupper för barn med psykisk ohälsa,
  detta trots att 75% av alla självmord begås av just pojkar.

  Hur tänker ni?

  Givetvis kommer jag inte anmäla till DO om ni åtgärdar problemet.

  mvh

  Andreas

 27. Torstensson Says:

  Just av anlednningen att fler män begår självmord än tjejer borde motivera att satsningen har fokus på killar ! Att dö måste anses betydligt värre än att gå och må halvdåligt (även om den gruppen är större bland tjejer, och om jag ifrågasätter metoden).

  Ofattbart. Hade det varit omvänt hade man struntat i de killar som mår halvdåligt och lagt fokus på de döende tjejerna.

  Mer satsning på killars problem tack !

 28. Joel Bergqvist Says:

  Jag tolkar det här som att två tjejer som ”mår dåligt” är värda mer än en kille som dör. Finns inget annat sätt jag kan se det på.

 29. krakel Says:

  ”Två tjejer som ”mår dåligt” är värda mer än en kille som dör. Finns inget annat sätt jag kan se det på.”

 30. Ol Gregg Says:

  Hej,

  Jag ser att ni utestänger pojkar från era grupper för barn med psykisk ohälsa,
  detta trots att 75% av alla självmord begås av just pojkar.

  Skulle man kunna särskilja könen på ett mer groteskt sätt,
  Hur tänker ni?

  Givetvis kommer jag inte anmäla till DO om ni åtgärdar problemet.

  mvh

  Andreas

  ——————————————————————————————————

  Iom Att skatt är en sorts betalning, så är det ni gör olagligt:

  Hej Andreas,

  Tack för ditt mejl. Det är inte tillåtet att ta olika betalt av kvinnor och män för samma tjänst. Det är den som upplever sig diskriminerad som ska göra anmälan.

  Klicka på länken och läs mer om hur du gör en anmälan till DO: http://www.do.se/sv/Diskriminerad/Andra-samhallsomraden/Hur-anmaler-jag/.

  Bästa hälsningar

  Susie E. Hjort”

 31. Daner Says:

  Lite perspektiv är kanske i ordning här…

  Depressiva symptom i Sverige
  15000 – 20000 per 100000 tonårstjejer
  Ungefär hälften så många killar

  Klinisk depression i Sverige
  3000 – 4000 per 100000 tonårstjejer
  Ungefär hälften så många killar

  Självmord i Stockholms län
  20-28 per 100000 män (15+)
  Ungefär hälften så många kvinnor (15+)

  (Glöm inte att självmord är också förknippad med flera former av psykisk ohälsa än bara depression.)

  Solskyddsfaktor botar inte dödligt hudcancer och lindrar inte smärtan av en redan existerande solbränna, men det är fortfarande en bra idé för de flesta att använda i förebyggande syfte. Ingen har någonsin påstått att DISA kan bota personer som har redan identifierat psykisk ohälsa, men metoden har bevisat sig förebygga och lindra depressiva symptom bland tjejer.

  Visst ser alla fram emot en metod för att förebygga depressiva symptom som är minst lika effektiv för killar som DISA har visat sig vara för tjejer. När man har hittat den är det viktigt att så många killar som möjligt får tillgång till den, ju snabbare desto bättre!

  Även så, det är mycket viktigt att man förstår skillnaden mellan en förebyggande utbildning som kan vara lämpligt för alla och riktade behandlingsmetoder som är nödvändigt för vissa, men inte alls lämpligt för alla. Killar (och tjejer) som har en identifierat riskprofil för självmord behöver snabb tillgång till effektiva och individualiserade behandlingsmetoder, inte undervisning i grupp en gång i vecka i några veckor.

 32. Daner Says:

  @Ol Gregg/Andreas:

  Jag förstår att det verkar orättvisst att killar inte får samma tillgång till effektiva förebyggande metoder som tjejer får. Problemet är att det finns ingen metod som har visat sig vara effektiv för killar, och det är ganska svårt att erbjuda någonting som inte finns (ännu).

  Tycker du att man ska sluta med att förebygga psykisk ohälsa för tjejer tills det finns en motsvarande metod för killar (eftersom det är bättre att det är lika dåligt för alla), eller skulle du föredra att breddinföra undervisning för killar med en metod som har inte visat sig vara effektiv?

 33. Ol Gregg Says:

  ”Problemet är att det finns ingen metod som har visat sig vara effektiv för killar,”

  Källa på detta?

  Isåfall handlar det nog mest om att man inte har undersökt saken.

  Det tog flera år innan t.ex. projekt Ellens sidoprojekt för Killar, projekt ”Allan” skapades.

  Jag arbetade länge som volontär där, men det höll nästan på att utvecklas till ett pojk-fientligt projekt, innan min socionom-kompis tog tag i det och såg till att vi slapp trycka ner killarna.( Vi skulle i princip se till att de höll käft hela tiden i klassrummet)

  Så pass starkt är manshatet i de sociala institutionerna i Sverige.

  Av alla 15 tjejer involverade, så var det bara 2 jag kände som var resonabla och ville killarna väl. Vi volontärer var däremot där för att hjälpa.

  Så jag tror inte riktigt på att man ”inte hittat” något, jag tror att man ”inte letat”.

 34. guapo Says:

  Ofta så påstås det att killar lyckas begå självmord oftare för att de använder extremare mer våldsamma metoder och visst, av våldsamma självmord så finns nästan bara killar/män representerade men om de tas bort från statistiken så är det ÄNDÅ fler killar/män som begår självmord med mindre våldsamma metoder t.ex överdosering av läkemedel. Detta trots att tjejer/kvinnor som grupp har större tillgång till den typen av läkemedel som brukar användas.

  Det är väldigt tydligt att forskning rent generellt blir mer och mer politiskt styrt. Dels vilken typ av forskning som ska bedrivas och dels vilka resultat som är acceptabla.

  Det finns INGEN forskning alls som visar att DISA inte är lika effektivt på killar som tjejer. Det naturliga vore kanske att anta att det är lika effektivt tills man gjort studier som visar motsatsen.

  Att man kan ifrågasätta de studier som är gjorda på DISA (metodiken) är en betydligt längre diskussion.

 35. Ol Gregg Says:

  Eva Mari Thomas: ” I dagsläget är det omöjligt att säga att DISA är effektiv för killar då inga utvärderingar som visar detta finns. Det behövs!”

 36. Patrik Says:

  Hej. Själv anser jag att för lite män tar livet av sig. Fatta vinken, Pär Ström…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: