Sanna Rayman har tröttnat på genustjafs

by

.

Det här är goda nyheter. Ännu ett tecken i tiden på att något faktiskt håller på att hända i genusträsket.

Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman har skrivit en huvudledare med rubriken ”Politiken sitter inte i könet”, där hon hånar genushysterin i politiken. Bland annat skriver hon:

”Som ny partiledare har du många faktorer att väga in. Vilka kompetenser du vill ha, men också – i förskräckande hög grad – hur laget ser ut vid ett snabbt ögonkast. Sedan Juholt och Carin Jämtin valdes på S-kongressen för en vecka sedan har Tommy Waidelich utnämnts till ekonomisk-politisk talesman. En utnämning av en karl räckte gott för att könskritiken skulle komma. ”

Sedan kommer en antydan om att kvinnor använder feminismen som förevändning för att främja den egna karriären – jag tror Rayman antyder det i alla fall. Hon skriver:

”Att kritiken är snar inom S är en sak. Här bevakar kvinnorna både den feministiska profilen och sina egna möjligheter att avancera.”

Sanna Rayman hånar också den kritik som framkommit mot att Maryam Yazdanfar petats från posten som ordförande i civilutskottet medan hon är föräldraledig. Igår förklarade styrelseledamoten Carina Hägg att ”Det är inte okey att man får den typen av besked när man är föräldraledig”. Om det skriver Rayman:

”Åhå. Och varför inte, om jag får fråga?? Det är inte som att Yazdanfar har fått avsked på grått papper från en anställning. Hon är riksdagsledamot, vet ni”.

Väl skrivet, Sanna!

Jag hörde själv Maryam Yazdanfar uttala sig på TV4-nyheterna igår kväll, och då var hon upprörd och sa något om ”vita medelålders män”. Vad nu det har med saken att göra. Kvinnor har lärt sig att spela på feministiska strömningar för att uppnå sina egna syften.

Det är naturligt att en kvinna – liksom alla människor – använder alla de verktyg står till buds för att boosta sin karriär. Felet ligger (i det här fallet) i att omgivningen låter det ske.

Det kommer ett sista hån mot genustjafset i Sanna Raymans ledare. Hon hånar det feministiska signalordet ”duktiga”, som mycket ofta används tillsammans med ordet ”kvinnor”.  Rayman skriver:

”Juholt var dock snabb på att bemöta rörelsens bubblande grytor och meddelade på Facebook att ‘på tisdag väljer riksdagsgruppen en av alla duktiga kvinnliga ledamöter till ny ordförande’. Å, härligt. De ska välja en duktig.”

Rayman har rätt. Det är verkligen löjeväckande att kvinnor hela tiden ska beskrivas som duktiga. Det blir väldigt krystat.

Tack Sanna Rayman för att du tar till pennan i det sunda förnuftets sak!

Jag är verkligen orolig för den stora roll som genustänkandet har fått i politiken. Och än värre kan det bli. Det är ju redan så att kön i många fall går före kompetens vid politiska tillsättningar. Det är absurt.

Egentligen är det raka motsatsen till jämställdhet. Jämställdhet skulle ju handla om att könet inte skulle spela någon roll! Det är sorgligt vilken väg utvecklingen har tagit.

Läs ledaren här.

Annonser

9 svar to “Sanna Rayman har tröttnat på genustjafs”

 1. Musse Pig Says:

  Det är lika elakartat och skadligt för verksamheter som korrumption och svågerpolitik. Jag tycker mig se att många verksamheter i Sverige håller på att förlora sin precision och kvalitet. Det är oundvikligt.

 2. manckerstroem Says:

  Det är faktiskt inte första gången jag hör försök till ifrågasättanden ifrån SVD. Det har hänt förut, och vittnar om att det fortfarande finns spridda fragment av friskt virke i det annars genomruttna journalistiska komplexet. Bra jobbat Sanna, då finns det i alla fall hopp om en spirande offentlig debatt.

 3. Folkhälsofeministern Says:

  I Sverige har vi numer två kön: ”män” och ”duktiga kvinnor”. Det hörs ju redan på orden vilket av dessa kön som är bäst.

 4. 50/50 Says:

  Ja fast det är ju bara vita medelålders män som är problemet.

 5. HSL Says:

  Är inte ”duktiga kvinnor” på något sätt redundant? Alla framstår redan som duktiga. Men är det någonsin någon som söker en inkompetent kvinna för en post? För män spelar uppenbarligen inte kompetens någon roll längre … vi får allt vi tittar på enbart i roll av att vara vita, medelålders och hetro.

 6. Torstensson Says:

  Det här har jag misstänkt länge. Att kvinnora i politiken använder sig av feminismen för att främja sin egen karriär och inte för att hjälpa andra kvinnor. Det här är ett mycket effektivt vapen att få bort manliga konkurrenter.

  Jag hoppas verkligen att de manliga politikerna fattar att det här inte handlar om några förtrycka kvinnliga politiker utan snarare lusfräcka karriärintresserade kvinnor som använder feminismen och kön som täckmantel för att få bort konkurrenter. Att slå ut de meriterade och intelligenta män som ofta finns inom politiken.

  Stoppar inte de manliga politikerna denna utveckling där kön går före intelligens och duglighet så kommer de sabba sina egna karriärer naturligtvis.

  Det är viktigt att andra män börjar reagerare när det kommer till kvoteringar i näringslivet eller kommun. Tro INTE att det är försynta kvinnor som tar hjälp av dessa möjligheter till kvoteringar. DET är kvinnor som är medvetna om fördelen med att hävda sitt kön och gärna roffar åt sig den positionen. Kvinnor som har stenkoll på vilka stipendier bara kvinnor kan söka eller vilka bidrag, trots att de själva är från medelklass och har samma möjligheter som killar utan kontaktnät och som är nystartade i branchen.

  När ska de manliga politikerna börja fatta att det här med feminism och snedvriden jämställdhet handlar om karriärmöjligheter och att det framförallt nu även börjat drabba dom själva. Stenhårt. De manliga politikerna har hjälpt till att bygga ett karriärverktyg åt egna konkurrenter.

  Mycket dumt och nu börjar det få verkning.

 7. Helena Says:

  Torstensson skriver: ”kvinnora i politiken använder sig av feminismen för att främja sin egen karriär och inte för att hjälpa….”

  Är det inte så att även männen i politiken använder sig av feminismen för att främja sin egen karriär och inte för att hjälpa?

  Det låter till en början paradoxalt och kortsiktigt – men är det inte så politken fungerar?

 8. Hamstrn Says:

  Det är precis så politiken fungerar. Det har slutat handla om vad som ger bra utfall och resultat. Nu handlar det snarare om vad som tycks, anses eller tros vara rätt lösning.

 9. Lorem Ipsum Says:

  @Helena, självklart finns det män som drar nytta av feminismen för sin karriär. Se bara på Göran Persson som gick och vart feminist på äldre dar om man får tro den intervju som gjordes av Aftonbladet 2002. Min gissning var att det var en eftergift för att göra S-kvinnorna nöjda inför valet samma år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: