Nu tjänar jäntorna mer än guttarna

by

Jag har tidigare bloggat om att unga kvinnor har gått om män i lön på vissa håll i både USA och England. Nu rapporteras det om ett inverterat lönegap även från Norge.

En färsk mätning av grundlönen hos dem som för ett år sedan tog examen från utbildningslinjen för Industriell Ekonomi vid det norska universitetet NTNU visade på följande siffror:

– Kvinnor: 437.000 norska kronor i grundlön
– Män: 430.000 norska kronor i grundlön

Alltså tjänar de unga kvinnorna 7.000 kronor mer än männen. Ingen stor skillnad förvisso – men det är ändå en magisk vall som är genombruten. Lönegapet är inverterat. Män tjänar minst.

En av de välavlönade kvinnor som gått den aktuella utbildningen ger en del av förklaringen till siffrorna:

”Jag har intrycket att företagen är intresserade av att rekrytera fler kvinnor. […] Många företag har en medveten strategi för att rekrytera kvinnor, med bland annat tjejkvällar”.

I artikeln nämns att bland annat managementkonsultföretaget Boston Consulting Group arrangerar särskilda tjejkvällar.

En annan framgångsrik och eftertraktad kvinna säger:

”Det är väldigt många duktiga kvinnor som går Industriell Ekonomi, och jag tror att de är på väg att kasta av sig flickstämpeln. I stället för att hålla sig i bakgrunden och framhäva andra än sig själv, håller de sig framme och visar sin egen kompetens.”

Lönegapet är inverterat även hos stora delar av den akademiska personalen på universitetet NTNU. Inom 7 av de 17 största tjänstekategorierna på universitetet tjänar kvinnor mer än män. Det gäller bland annat professorer, företaamanuenser, stipendiater och forskare.

Om man vill uttrycka sig lite poetiskt skulle man kunna säga att det är Amazonia som smyger sig på…  (Amazonia är termen på det framväxande kvinnosamhälle där män utgör underklassen)

Det är absolut inget fel i att kvinnor framhäver sin egen kompetens. Tvärtom är det jättebra. Det absurda är att fortsätta med positiv särbehandling av en grupp som håller på att ta över. Låt kvinnor konkurrera på samma villkor som män. Lika behandling av könen kallas jämställdhet.

Läs mer här, här och här. Tack för tipset, J.

För övrigt: Ännu ett kvinnligt karriärnätverk har sett dagens ljus. Det är nätverket Byggare Berit, som ska hjälpa kvinnor inom branscherna byggande, fastigheter och service till en förbättrad karriär och att få nya affärer. Se här.

Annonser

14 svar to “Nu tjänar jäntorna mer än guttarna”

 1. Kantarellkungen Says:

  När bara två saker jämförs ska man inte använda superlativ. Män tjänar alltså mindre inte minst.

  Skyll på flumskolan, det brukar jag göra.

 2. AV Says:

  Kantarellkungen: Om det bara finns två alternativ då?

  Om du inte räknar med könet ”hen” finns det bara män eller kvinnor på arbetsmarknaden om man nu skall dela in och jämföra kön. Så om män tjänar mindre som du säger, så tjänar de också minst. Det finns ingen grupp som skulle kunna tjäna mindre än männen, då inga andra kön finns.

  Skyll du på flumskolan som tog bort logiken från matematiken. Du är inte ensam om att sakna grundläggande logik.

 3. Pauli Sumanen Says:

  I Sverige är mannens och kvinnans lön per timme lika stor. Du ser det lätt från officiella statistiken. Titta här:
  http://www.tasa-arvo.com/Sweden-svenska-kvinnans-krona.html

  Statistiken är gjort från hela befolkning, från varje lönkrona och varje löntimme.

 4. Silver Says:

  Härligt. Betyder detta att kvinnor i större utsträckning kommer försörja sina män, eller blir det SATC-liv rakt av tro..?

 5. Karl Says:

  Återigen ändlöst fascinerad av kvinnor och feminister som upprepar uttrycket ”duktiga kvinnor”. Jag finner det så oerhört nedsättande eftersom det implicerar att kvinnor i allmänhet inte skulle vara duktiga.

 6. Torstensson Says:

  Silver

  Det är en extremt viktigt fråga du ställer.

  Kvinnor som tjänar mer än män gifter sig med män som tjänar mer än dom själva. Så ser det ut rent statistiskt. Dock så kommer dom bli varse att det blir mindre och mindre män som kommer tjäna mer än dom och frågan är då om dessa kvinnor väljer att gifta sig med en man som tjänar mindre eller om dom hellre förblir singel.

  Om de hellre förblir singlar ,vilket jag misstänker, är det en katastrof för barnafödandet i Sverige.

  Vilket alltså kommer leda till allvarliga saker för Sveriges ekonomi. Kanske är det därför vi har stor invandring? Politikerna räknar kallt med denna utveckling där det inte föds etnisk svenska barn och löser problemet med att få hit invandrare som föder mer än 1,5 barn i snitt?

 7. Torstensson Says:

  Problematiskt blir det då också för svenska män eftersom det många ggr inte är accepterat att invandrartjejer i Sverige gifter sig med en etniskt svensk man.

  Inte heller uppmuntras invandrarflickor till det då allt från godnatt sagor och romaner handlar om att en etnisk svensk tjejer blir ihop med en invandrarkille. Aldrig tvärtom. Mycket sällan åtminstone.

 8. Kent Says:

  Pär du är så rolig!
  Kvinnro tjänar mer i 7 av 17 lönekategorier. Hm, Skriv istället män tjänar mer i 10 av 17?

 9. Andreas Nurbo Says:

  Kent: Det framgår inte ifall män tjänar mer i 10 fall av 17. De kanske gör det i 7 fall och resten är lika. Eller rentav det är lika lön i 10 fall av 17 osv.

 10. Kantarellkungen Says:

  @AV

  Det handlar inte om logik, utan om svenska. Språket är inte strikt logiskt, men har ändå regler. Om två saker jämförs, oberoende av hur många som finns, använder man komparativ (mindre, bättre, gulare).

 11. leifer Says:

  Jag ser ofta annonser från stora företag, ex där man rekryterar, med unga snygga smala tjejer på bilderna. Tydligen göre sig inte medelålders tjocka kvinnor sig besvär. Företagen vill alltså ha unga fertila kvinnor. Mycket märkligt då ju medelålders kvinnor borde vara nästan mer intressanta, då har dom erfarenhet och dessutom kommer dom då inte bli mammalediga.

 12. leifer Says:

  Samma gäller förstås män. Även om då feminismen kallar dessa för ”gubbar” och är allmänt hatiska mot dom.

 13. Kvinnor tjänar mer än män – i en hel bransch! « GenusNytt Says:

  […] gånger tidigare – att kvinnor i fler och fler sammanhang tjänar mer än män (här, här, här). Det rör sig alltså om ett inverterat […]

 14. Snart omvänt lönegap även i Sverige « GenusNytt Says:

  […] har tidigare bloggat om att unga kvinnor går om unga män i lön i USA, England och Norge. I vissa segment tjänar kvinnorna mer än männen som befinner sig i motsvarande situation i dessa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: