Polisen struntar i kvinnliga sexköpare – flest män säljer sex

by

(Radiotips idag kl 16.00, se längst ned)

Aftonbladet skrev om det igår: Det är vanligare att män säljer sex än att kvinnor gör det. Men myndigheterna är bara intresserade av att ta hand om de kvinnliga sexsäljarna.

Jag citerar Aftonbladet (finns här för Aftonbladets Plus-kunder):

Prostitution är vanligare bland män än bland kvinnor

I undersökningen ‘Sex i Sverige’ från 1996 uppger 0,5 procent av männen mot 0,3 procent av kvinnorna att de har tagit betalt för sex. Undersökningen baseras på ett befolkningsrepresentativt underlag.

I ‘Sexuell exploatering av barn i Sverige’, 2004, svarade 1,8 procent av pojkarna mellan 17 och 19 år att de har sålt sex, mot 1,0 procent av de jämnåriga flickorna.

I enkätundersökningen ‘Unga mäns sexvanor’, 2001, sade sig 3,1 procent av männen mellan 16 och 25 år ha prostituerat sig.

I norska undersökningen ‘Ung i Oslo’, 2003, svarade elever mellan 14 och 17 år på om de tagit betalt för sex de senaste 12 månaderna. 2,1 procent av pojkarna och 0,6 procent av flickorna uppgav att de hade gjort det.

I danska undersökningen ‘Hvad vi ikke ved om børn och og unge’, 2002, hade 1,1 procent av pojkarna jämfört med 0,8 procent av flickorna sålt sex.

Detta är en riktig bomb. Det ställer verkligen den etablerade världsbilden på huvudet. Det är också vad Hans Knutagård, forskare i socialt arbete, säger i Aftonbladet:

”Allt arbete i Sverige har fokuserat på kvinnor som offer för sexköpare. Eftersom män är förövare i de fallen blir det problematiskt att se män som offer också. Det ställer verkligen både världsbilden på huvudet, och frågan: Var ska män kunna söka hjälp?”

Aftonbladet skriver också att på Kommissionen mot människohandel vid Citypolisen i Stockholm har man ingen närmare koll på hur vanlig manlig prostitution är. ”Nej, vi känner inte till så mycket”, säger gruppchef Catherine Löfgren.

Man kan ju misstänka att det inte finns något intresse för problem bland män – det är ju en generell samhällstendens.

Aftonbladet har intervjuat en man som säljer sex. Han fick frågan om han tror att hans kvinnliga kunder är rädda för att gripas för brott mot sexköpslagen. Hans svar blev:

”Inte en chans! Jag har pratat med poliser som säger att de inte bryr sig om kvinnliga köpare.”

Det rör sig alltså om poliser som struntar i brott i de fallen när brottslingen har det ena könet, men ingriper när brottslingen har det andra könet.

Om det är så är det en första klassens skandal. Det  innebär att män behandlas som andra klassens medborgare. Polisen finns till för kvinnorna.

Tyvärr är jag inte förvånad. Det ligger i linje med rådande samhällsklimat.

Avslöjandet om att prostitution är vanligast bland män borde resultera i en omvärdering av stora delar av dagens politik på det sociala området, liksom i omfattande förändringar i arbetet hos polisen och de sociala myndigheterna. Det borde också förändra hela samhällsdebatten på området.

Vi får se om så blir fallet. Jag känner mig inte övertygad om det.

Stort tack för att du postade din tidning, Leifer!

Uppdatering: Relevant artikel: ”Sexköpande kvinnor har aldrig lagfarits i Sverige” – här.

Radiotips

Idag kl 16.00 tar ”Studio Ett” i Sveriges Radio P1 upp denna fråga. Så här presenterar de sitt program:

”En stor del av de som säljer sex är män men ändå är myndigheterna helt inriktad på de kvinnliga sexsäljarna. Varför är det bara kvinnor som betraktas som offer i sexhandeln?”

Se länk här. Tack för det tipset, Gösta och Leif!

Annonser

69 svar to “Polisen struntar i kvinnliga sexköpare – flest män säljer sex”

 1. Liberal Says:

  Varför skulle vi vilja skicka polisen att jaga fria samhällsmedborgare som har, tänker ha, eller har haft frivillig, sexuell sammankomst med varandra?

 2. Hjalmar Says:

  Ja, varför betraktas kvinnor som offer, och män som förövare?
  Detta oavsett vem som gjort vad.

  Kvinnor kan (begå brott), även om inte polisen bryr sig…

 3. cark1 Says:

  Det är så man blir mörkrädd. Detta kopplat med Michael Gajditzas inlägg på sin blogg ”Svensk myndighetskontroll” om att åklagare är dåliga på sitt jobb är ju helt fruktansvärt. Vad händer med det officiella Sverige egentligen?

 4. Matte Says:

  Skrämmande men inte så förvånande.

 5. LEW Says:

  Man är inte automatiskt ett offer för att man prostituerar sig. Därför skulle inte fokus ligga på att få kvinnor att bli fällda för sexköp. Fokus borde ligga på att ändra lagen så att de verkliga offren skyddas.

 6. Lisa S Says:

  Heja! Vill gärna se kommentarer från alla er som tycker att sexsäljaren bara har satt ett pris på sin kropp och att det är ett fritt val!!! Tycker ni verkligen att det är ett problem att män säljer sex? Jag förstår inte ens varför det inlägget är med på bloggen utifrån det….

 7. Bo Says:

  En feminist tycker nog att en kvinna som säljer sig är offer för en manlig struktur medan en man som säljer sig inte är det.

  Läste också i rapporten att homosexuella ungdomar är mer utsatta
  för övergrepp än heterosexuella dito vilket borde få media att slå
  en signal till det alltid PK inbäddade RFSL.

 8. NisseNyfiken Says:

  På Ann-Maris blogg finns ytterligare ett exempel på den straffrabatt som är förbehållen kvinnliga brottslingar. En man och en kvinna med väldigt likartade brott där kvinnan döms till minimistraff och mannen till maxstraff. De beskrivs också helt olika i mediarapporteringen.

  http://maukonen.wordpress.com/2011/04/05/skillnad-i-straff-och-rubrik-men-brottet-ar-det-samma

  Man kanske ska vara glad att kvinnan blev dömd överhuvudtaget?

 9. Anonym Says:

  Ingen direkt överraskning, har tyvärr varit på detta vis länge nu.

  Sen så får detta mig att tänka på debatten mellan Magnus Betnér och Zaida Catalán i Almedalen för något år sedan, det är så löjligt att det blir komiskt. Man själv ska inte behöva säga var man fått informationen ifrån, men om någon säger emot, ja då måste de visa upp informationen som säger att man har fel. För alla vet ju att om man har en teori så behöver man inte bevisa det, det är andras jobb att motbevisa det istället. Precis som det funkar när man pratar religion! (…)
  Om man blir så massakrerad i en debatt mot en komiker när man själv är politiker, då borde man nog fundera om man verkligen är i rätt yrke.

  Länken för er som inte sett : http://www.youtube.com/watch?v=_4FQB8YhL5I&feature=player_detailpage#t=74s

 10. Info Says:

  DEN SVENSKA SEXKÖPSLAGEN SKA EXPORTERAS TILL HELA VÄRLDEN!

  Säger idag i Sveriges radio inför en EU-omröstning om ”Mäns våld mot kvinnor” ordföranden för EU-parlamentets jämställdhetsutskott. Parlamentariker från ett av Europas om inte största så dock självmärkvärdigaste länder, politiker i ett av detta lands inte precis största men dock mest betydelsefulla partier.

  Eva-Britt Svensson (v) alltså.

  Från Eva-Britts blogg 8/3 2011:

  ”De som förespråkar prostitution vill gärna framställa den svenska sexköpslagen som udda och bisarr. Därför känns det mycket bra att kunna konstatera att den svenska synen vinner mark, och den gör det snabbt. Jag tycker det är dags att ge trenden ytterligare kraft genom att villkora svenskt bistånd.

  Jag anser att prostitution är en kränkning av mänskliga rättigheter. Människors kroppar är inte varor, och därför ska de inte vara till salu. Den som köper en människokropp begår ett brott mot mänskliga rättigheter.

  Jag anser dessutom att prostitution är en form av mäns våld mot kvinnor. Det handlar om att allvarligt kränka en annan människas kropp, och därmed är det en form av våld. Detta blir särskilt tydligt när man ser hur prostitution fungerar som en bas för efterfrågan på sexslavar, där kvinnor och barn tvingas eller luras till ett förödande brutalt liv som objekt för mäns våld och övergrepp – – –

  Dessa insikter växer nu internationellt. Den svenska synen på prostitution sprids över Europa. Island och Norge har redan infört liknande lagar som den svenska. Den norska lagen innebär dessutom att sexköp utomlands är olagligt. I England och Wales har man beslutat att införa restriktioner för köp av sex. Ett försök att införa förbud mot sexköp i Skottland misslyckades, men sista ordet är nog inte sagt.”

 11. Joel Bergqvist Says:

  Lisa S:
  Menar du att om man anser att sexhandel ska vara lagligt så ska man automatiskt acceptera att samhället behandlar män sämre än kvinnor och att man låter kvinnliga brottslingar gå fria enbart på grund utav deras kön?
  Vad någon här anser om sexköpslagen är ganska irrelevant, kvinnor går idag fria och behöver inte oroa sig även fast dom begår brott, enbart för att dom är kvinnor.
  Vad någon än säger så är det idag olagligt att köpa sex. Och alla ska vara lika in för lagen, som vi ser ovan så är det långt ifrån situationen i dagsläget.

  (Ursäkta att jag matar trollet, jag vet att den inte kommer förstå något jag skrivit och bara fortsätta trolla, men var tvungen att skriva något.)

 12. Olle Says:

  Lisa S: Jag tycker inte att det är ett problem att folk frivilligt köper eller säljer sex, oavsett om det är män eller kvinnor som gör det ena eller det andra. Således tycker jag att sexköpslagen ska avskaffas. Men så länge lagen finns ska den naturligtvis tillämpas könsneutralt.

  Jag tror Pärs inlägg har som syfte att peka på den uppenbara enögdhet det innebär att bara sätta dit manliga torskar, trots att man vet att kvinnliga torskar finns.

 13. Lorem Ipsum Says:

  Lisa S, om lagstiftarna anser att kvinnlig prostitution är ett problem så måste dom i rimlighetens namn också anse att manlig prostitution är ett problem. Dessutom är det dom två lika stora problem.

  Sen så är morallagar ett gissel som jag trodde att vi hade gjort oss av med för sisådär en femtio-sextio år sedan. Moralism verkar vara en av feminismens grundpelare i Sverige.

 14. Joel Says:

  Tack för tipset. Detta är mycket intressant och jag kommer sitta klistrad framför P1 16:00.

 15. Hanen Says:

  Tjata inte med tonåringen Lisa S. Debatten blir bara så meningslös då.

 16. Lorem Ipsum Says:

  @Hanen, en hövligt ställd fråga må ju få besvaras tycker jag.

 17. Lasse Says:

  Men är osynliggörande Lisa i farten igen. Varför svarar du inte på mina inlägg till dig ?

 18. Hjalmar Says:

  Hanen:

  Instämmer, men om Lisa S (mfl) skulle börja bete sig vuxet, så diskuterar jag gärna.

 19. AV Says:

  Nej Lisa S, det förstår du nog inte.
  Saken är den att man inte automatiskt är offer för att man säljer sex. Om man gör det helt frivilligt utan att lida av psykiska, monetära eller drogproblem är man inget offer. Blir man tvingad av olika anledningar, droger, fattigdom, trafficing är man ett offer. Dvs lagens generaliserande är felaktigt. Den som blir inlåst till en neddrogad Svetlana skulle jag gärna se inlåst för våldtäkt. Om en student (oavsett kön) drygar ut studielånet ser jag ingen orsak att vi andra lägger oss i varken dennes eller älskarens sexliv.

  Men OM man skall ha en generaliserande lag där man anser att alla som köper som offer och alla sexköpare som vidriga svin, skall det gälla lika för alla. Då bör samhället hjälpa alla prostituerade oavsett kön och jaga alla torskar oavsett kön. Att då strunta i de manliga prostituerade som är offer och automatiskt se mellan fingrarna när förövaren är kvinna är inte värdigt en demokrati.

  ”Likhet inför lagen” och ”till var och en efter behov” är två fraser du kan öva på.

 20. Joppa Says:

  Två saker du inte skriver några som helst fakta om:
  1. Hur stor andel av den totala mängden ”sex-transaktioner” står manliga sexsäljare för?
  2. Hur stor andel av sexköparna är kvinnor?

 21. Mörkerman Says:

  Kan det ha att göra med att kvinnor generellt är klagande lipsillar, och att män istället biter ihop?

 22. Justitiefeministern Says:

  Sexköpslagen är en morallag som riktar sig mot män. Självklart ska inte kvinnor straffas för sexköp i Sverige. Och självklart ska inte manliga prostituerade erbjudas hjälp. Vi har i Sverige kommit överens om att män alltid är förövare och kvinnor alltid är offer. Det är tack vare detta som vi ute i världen nu har uppnått det stolta ryktet som Feminismens Saudiarabien.

 23. Morgan Says:

  Jag tror faktiskt inte undersökningarna är tillförlitliga. Kan det vara så att män tycker det är roligare att kryssa i ett frågeformulär att dom sålt sex? Jag tror majoriteten av sexköpen görs av män och att kvinnor säljer. Kvinnor har betyldigt lättare tillgång till sex och känner inte samma bekräftelse av sex som gillar gör. Därmed inte sagt att det är fel att köpa sex.

 24. Lasse Says:

  @Joppa

  Andel sexköpande kvinnor är tämligen oväsentligt eftersom det inte är en enda kvinna till dags dato som blivit fälld för sexköp. De har nämligen frikort från lagens långa arm.

 25. Joppa Says:

  @Lasse
  Statistik på det?

 26. Lasse Says:

  @Morgan

  ”Jag tror faktiskt inte undersökningarna är tillförlitliga. Kan det vara så att män tycker det är roligare att kryssa i ett frågeformulär att dom sålt sex?”

  Ehhhh…..fem oberoende undersökningar har fel ?!

  Brukar bli frustrerad på märkliga och korkade inlägg men den här gången kan jag inte hålla mig för skratt. Sorry.

 27. Lasse Says:

  @Joppa

  Du får gärna överbevisa mig, jag har inte hittat ett enda fall.

 28. Lisa S aka Trollet Says:

  Ja jag tycker ju att sexköp ska vara olagligt och även utomlands… Mycket tragiskt att lagen ser olika på män och kvinnor som köper sex! <– min åsikt.

 29. Lasse Says:

  @Lisa

  Varför svarar du inte på mina inlägg till dig för ?

 30. Maria Says:

  Mmm, jag följde med intresse programmet i fransk tv med den manlige eskorten som fick utveckla sina tankegångar. Han hade startat sin verksamhet vid 30 års ålder och var nu 34 år och hade inga planer på att sluta inom den närmaste tiden. Med tiden ville han dock ha familj och det fanns tjejer som var intresserade av ett förhållande med honom även efter det att de fått reda på hans sysselsättning. Han avslutade alla förbindelser där kunden fick känslor för honom. Han ansåg sig inte vara prostituerad utan han sysslade med ”psykologi”, han läste av och engagerade sig i sina kunder. På frågan hur det kändes efter att första gången ha sålt sina tjänster så svarade han att det var en mycket positiv upplevelse, ung. ”wow, kan man få betalt för det här”. Hans kunder gillade inte att sträcka över pengar direkt, utan de inhandlade gärna presenter (skor, kläder m.m.) där pengarna låg instuckna. Även hans mamma intervjuades och hon hade inte så mycket emot sonens sysselsättning även om hon inför sina bekanta gjorde omskrivningar av vad han sysslade med.

 31. Justitiefeministern Says:

  @Joppa

  En två sekunders googling gav bl.a. följande resultat:

  En artikel i DN med rubriken ”Sexköpande kvinnor har aldrig lagförts i Sverige”, där JK Anna Skarhed bekräftar att kvinnor som köper sex ignoreras av rättsväsendet.

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/sexkopande-kvinnor-har-aldrig-lagforts-i-sverige

 32. Morgan Says:

  @Lasse Om det finns en ökad tendens bland män att svara ja på den typen av frågor i ett frågeformulär så spelar antalet undersökningar ingen roll om de alla sker med hjälp av frågefomulär. Själv tyckte jag och mina kompisar det var roande att kryssa i de mest konstiga alternativen när det gjordes undersökningar under skoltiden. Dessa saker är näst intill omöjliga att mäta med frågeformulär.

 33. Matte Says:

  Svenska kvinnor som åker till Bali för att köpa sex = you go girl!

  Svenska män som åker till Thailand för att köpa sex = äcklig mansgris!

  Sverige 2011…

 34. lyssnare Says:

  Ang. radiotipset: detta ämnet var tydligen för känsligt när det kom till sändning. Istället tycks man fokusera på det betydligt mindre kontroversiella resultatet att kondomer skyddar mot smitta.

 35. Lasse Says:

  @Morgan

  Din feministiska logik har helt urartat. Googla på undersökningarna så ser du omfattningen.

 36. Leif Says:

  @Matte
  ”Kukbombare” kallade man en gång i tiden flyget till Thailand.
  I ljuset av nyare tider finns det plats för fler kreativa uttryck, i alla fall när det gäller motsvarande resor till Bali.

 37. JD Says:

  Hur mycket har inflytande har genusforskare på Blåkulla haft då det gäller rättsväsendets prioritering och syn på offer/förövare.

 38. Erik Norén Says:

  @ Lisa S
  Anledningen till att det är med är väl för att ställa frågan varför Sverige ens har lagen när man bara applicerar den på det ena könet. och därmed säga att lagen är lustig och bör tas bort.

  Se, det var inget hål i resonemanget du hade lyckats hitta.

  Man kan faktiskt få förvänta sig att den andra sidan håller på sina åsikter (”säljaren är ett offer”) även om man argumenterar emot sagda åsikter.

 39. Johan Says:

  Vi måste bort från offertänkandet och behandla samtyckande och vuxna som myndiga individer. Det är skillnad på sexarbete och människohandel. Sexköpslagen är destruktiv och måste avskaffas.

 40. AV Says:

  Lisa S: ”Ja jag tycker ju att sexköp ska vara olagligt och även utomlands…”

  Och precis hur hade du tänkt att beivra det i utlandet? Finns det andra lagar du tycker skall gälla boende i Sverige oavsett var i världen de är och oavsett om det är lagligt där?
  Om en svensk tuggar KAT på en afrikaresa, skall h*n åka dit för narkotikabrott i Sverige? Stråhrom 80% i Österike, 250 km/h på autobahn, köpa handeldvapen i USA? Narkotikabrott, vårdslöshet i trafik och vapenbrott är betydligt allvarligare brott än sexköp. Här snackar vi fängelse om det inte är ringa. Inte några tusenlappar i böter.

  Och om vi skulle införa norska lagar, kommer man vara lika intresserade av kvinnliga sexturister i Gambia och Jamaica som manliga till Thailand? Knappast. Egentligen är det värre att köpa av fattiga i tredje världen, men lagar som inte kan användas är det ingen mening med.

 41. Hjalmar Says:

  @Lisa S

  …och jag anser att se*köp ska vara lagligt, som i Tyskland bl.a.
  I det ingår självklart inte slaveri, utan avtalet skall vara frivilligt mellan vuxna.

  Vad är prostitution? Att betala för s*x?
  Men att betala betydligt mer för middag/taxi/hotellrum för engångss*x, är inte det samma sak? I så fall är nästan alla kvinnor prostituerade…

  Nej, låt folk bestämma över sin egen se*ualitet, så länge våld eller tvång inte är inblandat.

 42. Morgan Says:

  @Lasse Vad du tjatar om omfattningen. Jag har aldrig ifrågasatt omfattningen eller hur många undersökningar som gjorts. Har du svårt att uttrycka dig? Och kvinnlig logik förstår jag inte vad du menar med. Om du tror att jag tillhör nåt feministläger så har du fel.

 43. Liberal Says:

  På tal om löjligt slitna feministfloskler. Vad sägs om den ultimata, mentala feministklitorisen: *Snyftar*-Floskeln ”köpa (specifikt) en _kvinnas_ kropp”…

  Exakt hur gör man för att köpa/sälja någons/sin kropp?

  Så. Hur appliceras den mentala, feministiska klitorisen *kroppsköpets omoraliska förkastlighet* rent logiskt/moraliskt i följande sysselsättningar:

  En Skink-Massörska
  En Fot-Massör
  En Penis-Massörska
  En Vagina-Massör
  En Regelrätt Drink-Slampa
  En Kirurg
  En Busspilot
  En Tandläkare
  En Författare
  En Kärnkraftsverks-Sanerings-Kvinna i Japan
  En Kvinnlig Soldat
  En Genustant
  En Sopgubbe
  En Snickerska

  Ja. Vilket är det hemskaste kroppsköpet?
  Får man tillbaka kroppen?
  Exakt när sker kroppsägarbytena vid respektive kroppsförsäljning?

 44. Clay Says:

  Fina lilla molgan (morgan) du är min absolut bästa vän. Jag vet att du finns på riktigt.

 45. Lasse Says:

  @Morgan

  Har du svårt att förstå

  L Ä S eller iaf skumma igenom undersökningarna innan du drar dina baklängesteorier.

 46. Joppa Says:

  @Lasse
  Det relevanta är att Per Ström inte presenterar några belägg för att kvinnliga sexköpare skulle vara annat än en pytteliten minoritet. Ändå insinuerar han att det skulle vara en betydande grupp – genom att hänvisa till att det finns många sexsäljande män. En heteronormativ logiksvacka.
  En snabb googling ger t ex följande:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article31656.ab

 47. Trio Says:

  @Joppa

  Har du några belägg för att de kvinnliga sexköparna är en pytteliten minoritet av alla sexköpare? Det verkar som du har gjort en rejäl gay-normativ logiksvacka, tyvärr…

 48. Kenneth Says:

  Drivkraften bakom sexköpslagen har aldrig varit att skydda utsatta kvinnor, utan det är feministernas vanliga hat mot medelålders, vita, heterosexuella män som ligger bakom.

 49. Lasse Says:

  @Joppa

  Det relevanta är att Pär lyfter den här frågan så man sätter fokus även på de kvinnliga sexköparna.

  Som JK säger:

  – I den typen av verksamhet finns inga manliga säljare. Manlig prostitution på gatan har vi inte i Sverige, säger Skarhed.

  Att försöka inbilla någon att det ej förekommer faller på sin egen orimlighet. Läst och sett flera intervjuer med manliga prostituerade som verifierar verksamheten.

  (om du vill kan du ju roa dig med att gå ut på nätet)

  Problemet är att feminister som du vill sopa det här under mattan.

  – man vill inte göra någon undersökning av förekomsten.

  – man vill inte se sanningen i vitögat.

  – man vill behålla det som ett mörkertal.

  Det här är samma mörkning som sker när det gäller våld i nära relationer. I länder runt omkring oss har man gjort omfattande undersökningar, men i Sverige har vi inte ens varit i närheten av någon undersökning gällande kvinnors våld mot män.

  Osynliggörande kallas det för.

 50. Madde Says:

  Ville bara säga att den här undersökningen är verkligen ett skämt.
  De har använt en enkätundersökning som de lagt upp på en gaysida och de har endast fått in 300 st svar från folk som säljer sex.
  Den är med andra ord inte tillförlitlig.
  Det skulle dock vara intressant om man gjorde en seriös undersökning.
  Plus att det är ju inte säkert att det är kvinnor som köper sex för att det är killar som säljer och tvärtom.

 51. Matte Says:

  @Madde

  Undersökningen kanske är ett skämt, men tycker du inte det är ett skämt att kvinnor kommer undan med sina sexköp? Tycker du inte sexköpslagen är ett skämt, om inte hur ska vi gå till väga för att även kvinnor ska åka dit?

 52. NisseNyfiken Says:

  @Madde
  Om inte jag ser fel så hänvisas till inte mindre än FEM undersökningar; tre svenska, en norsk och en dansk. Varifrån kommer uppgiften att det är EN enkätundersökning upplagd på en gaysida?

 53. Observer Says:

  Jämställt så in i Norden igen! Kvinnliga torskar går fria medan manliga diton bötfälls och låses in!

 54. CaseyJones Says:

  @ Madde

  Läs först, kommentera sen.

 55. kadawerhielm Says:

  Fattar inte alls vad det är för fel med sexköp ! Tycker det är bra för alla parter.
  Det är bara feministjoller att det skulle skada någon. Kanske myndigheten bara är intresserad av damerna. Men polis, åklagare och domstolar åtalar bara männen. Men då är feministerna plötsligt osynliga ! Löjligt ! Sjukt ! Fram för prostitution !

 56. Joppa Says:

  Undersökningen ‘Sex i Sverige’ från 1996 (en av Pär Ströms egna referenser):
  ”Nästan 14% av svenska män har någon gång betalat för att vara sexuellt tillsammans med någon. Motsvarande siffra för kvinnorna är 0%.”

 57. Observer Says:

  The best solution – http://www.modelle-hamburg.de – Lidl priser till på köpet!

 58. AV Says:

  Joppa, det faller på sin orimlighet. Om 0,5% av alla män sålt sex men inga kvinnor köpt måste alla köp vara gjorda av homosexuella män. Men eftersom det endast finns ca 2% homosexuella + några % bisexuella skulle var ca var 8:onde homo/biman varit prostituerad. Tror du på det själv? Vi vet att kvinnor åker till Gambia, Bali, Jamaica för lite black mamba. Vi vet att det finns kvinnliga sexköpare i Sverige. Så 0% är inte rimligt.

  Kanske är det skämmigare för en kvinna att erkänna?

  Och vad är ditt problem? Är det fel att kräva likhet inför lagen? Att om sexsäljare konsekvent skall ses som offer, gäller det också de manliga. Att om alla sexköpare är svin, gäller det även de kvinnliga. Är det jobbigt att världen inte är så svartvit?

 59. leifer Says:

  @Joppa

  Andelen kvinnliga sexköpare ökar alltmer. Dessutom missar man ju konstant med svenska sexköplagen alla som köper sex utomlands pga att det är förbjudet hemma. Dvs man exporterar sexköp, för kvinnor då bl.a. till Bali och Afrika. Sen är det givet en gråzon vad som kan kallas sexköp, och många kvinnor skulle som bjuder på allt, skulle förstås inte kännas vid att det är sexköp, utan möjligen då köpa kärlek. Ett annat vanligt scenario är att kärleken säljs genom möjligheten till svenskt/västerländsk medborgarskap.

  I övrigt har vi ju könsroller som stipulerar att det är mannen som ska bjuda alla möjliga och omöjliga sammanhang ex vid raggning. Vi har också det klassiska när rika män betalar älskarinnor, flickvänner och liknande dyra saker som bostäder och annat. Sexköp?

  Man kan givetvis tänka sig att förbjuda även sexsäljare, dvs det logiska skulle då vara att både sexköpare och sexsäljare skulle bryta mot lagen, om man nu vill att det ska vara förbjudet att sex sker mot nån form av ekonomisk ersättning. Men då blir det förstås väldigt omfattande och även många gifta par skulle kunna ingå i kategorin.

 60. leifer Says:

  AV

  Som du nämner så används sexköplagen med könskollektiv skuldbeläggning. Dvs det räknas då inte som så allvarligt för mannen som säljer sex till en annan man. Förvisso kanske inte heller bryr man sig så mycket om sexköp som sker man-man.

  Så givet är det kvinnor som ska skyddas från män, så är grundtanken och tillämpningen av sexköplagen. Och faktiskt handlar det då främst om unga fertila kvinnor. 40+ kvinnor som säljer sex bryr man sig nog egentligen inte så mycket om, även om man givetvis haffar mannen som köper sex även av äldre kvinnor.

  Sexköp har ju genom historien bjudit på massa överraskningar, en var ju när man förstod vilka män som köpte sex av kvinnor, det var då inte sällan män med förhållande och små barn! Feministerna hade förstås förväntat sig en man utan kvinna, då hade det varit mycket enklare att peka ut honom som ett ont elakt jävla svin.

 61. naromia Says:

  @AV
  Mitt ”problem” är att Pär Ström drar slutsatser som inte stöds av det material han själv presenterar. Men det är väl mest hans problem egentligen.

 62. Lasse Says:

  @Naromia

  Polisen struntar i kvinnliga sexköpare – flest män säljer sex

  Ovanstående stämmer alldeles utmärkt.

 63. Mattias Says:

  @naromia. Ska undvika kommentera din slutsats att Pär Ström drar slutsatser som inte stöds av det presenterade materialet. Tyck det då. Men din slutkläm att ”det väl mest är hans problem egentligen” är så gravt verklighetsfrämmande – läs blogginläggen, kolla kommentarerna, känn engagemanget – det handlar om tusentals män och kvinnor som anser att det Pär S och andra i samma jämlikhetsanda lyfter fram i allra högsta grad är VÅRT problem.

 64. Kim Says:

  Lagen om könsmaktordningen säger:

  1. Om en kvinna säljer sex till en man är kvinnan offer och mannen förövare eftersom han utnyttjar hennes kropp.

  2. Om en kvinna köper sex av en man är kvinnan offer och mannen förövare eftersom han tar hennes pengar och endast erbjuder henne något hon ändå kunde fått gratis.

 65. AV Says:

  Naromia: Vilka slutsatser? Att manliga sexarbetare och kvinnliga sexköpare finns i inte försumbar omfattning? Att trots att lagen är könsneutralt skriven struntar man konsekvent i alla fall som inte passar in i bilden ”hora på gatan och slemmig manlig torsk”? Att lagen är politisk? Att istället för att verkligen bry sig om de prostituerade som är offer, generaliserar man alla kvinnliga säljare som offer och struntar i alla andra?

  Om det är sådana slutsatser du har problem med bör du nog byta karta. Om kartan och verkligheten inte stämmer överens är det kartan det är fel på. Manliga prostituerade finns och alla säljer inte till homosexuella män. Våga se dem också.

 66. leifer Says:

  Kim

  Dina punkter stämmer väldigt väl med hur polisen agerar.

 67. totte Says:

  radio programmet som tipsas om tar inte i ämnet prostitution.
  det handlar enbart om kondomanvändningen bland unga.
  undersökningen dom talar om visade också att 4,6% av tjejerna och 3,6% av killarna tagit emot pengar för sex.
  Köparna är enligt studien 0,5% tjejer och 5,4% killar.
  http://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/25017/2/gupea_2077_25017_2.pdf

 68. Polis struntar i kvinnliga sexköpare! « felväsendet Says:

  […] förvånande är det på GENUSNYTT detta […]

 69. Joppa Says:

  Det är överhuvudtaget väldigt få som döms för brott mot sexköpslagen. Därmed i sig inte alls konstigt att den underrepresenterade köpargruppen (kvinnor) inte lagförts alls. Ytterligare en faktor är att det vanligen är en hallick inblandad i de fall som kommer till polisens kännedom och hallick förekommer mycket mer sällan vid manlig prostitution.

  Det är också en stor och relevant skillnad mellan ”har haft sex mot betalning” och ”försörjer mig som prostituerad” vilket gör det tveksamt om
  man ska dra allt för stora slutsatser av vissa undersökningar.

  Slutligen: man måste inte definiera sig själv som vare sig homo eller bi för att sälja sex till någon av samma kön. Prostitution motiveras nämligen inte av sexuell lust, vilket inte ens borde behöva påpekas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: