Bara män utsätts för risken för tortyr

by

Jag har misstänkt det länge, men nu har jag fått det bekräftat. Det är till hundra procent män som tar ansvar för den farliga uppgiften att främja demokrati i Libyen genom att flyga JAS-plan där. Det är Kvällsposten som idag skriver att alla tio är män.

Jag undrar om gruppen ”män” kommer att få kredit för det här. Så snart någon man har gjort något dåligt brukar ju gruppen ”män” få kritik.

Det är ingen söndagsskola att flyga JAS i Libyen nu. Kvällsposten skriver att flera av de svenska piloterna är mycket rädda. Jag citerar tidningen:

”Flera av piloterna i Natooperationen fruktar att de ska bli anfallna och tvinga skjuta ut sig ur planen – för att sedan bli tillfångatagna och torterade av Khadaffis män.”

Chefen för det danska förbandet i Libyen säger i Kvällsposten att deras plan har blivit attackerade av luftvärnseld. Anders Silwer, chef för det svenska flygvapnet, säger att risken för att piloterna attackeras från marken har funnits med hela tiden.

En dansk pilot intervjuas i Kvällsposten:

”Det jag tänker på är tortyr. Jag undrar om de skulle tortera mig om jag landade i deras armar.” Hans kollega säger: ”Tanken på att landa bland Khadaffis soldater är inte trevlig. Det är vad jag vill minst av allt i världen, förutom att dö.”

Jag finner bristen på jämställdhet i detta farliga uppdrag vara ett större problem än mycket annat som diskuteras med stor emfas – exempelvis genuset på personerna på de nya sedlarna, som ju har väckt känslor hos feminister. Vi får se om någon feminist träder fram och erkänner ensidigheten i den manliga uppoffringen avseende Libyen.

Det är intressant att notera att kvotering av kvinnor bara diskuteras när det gäller attraktiva och statusfyllda poster. Jag har aldrig sett några feministiska krav på kvotering av kvinnor till farliga, tunga eller smutsiga jobb som idag är mansdominerade.

Annonser

21 svar to “Bara män utsätts för risken för tortyr”

 1. Clabbe Says:

  Kvinnor är strukturellt underordnade som inte får chansen att flyga Jas.

  Obs! Ironi.

 2. 50/50 Says:

  Pär

  50/50 är inte det samma som jämställdhet.

 3. Ursus Says:

  50/50,

  Tror Pär är mycket medveten om detta, men jag uppfattar det som att han kritiserar det faktum att feminister kräver 50/50 fördelning vid alla attraktiva (Läs: Välbetalda) jobb men inte när det kommer till farliga, om än välbetalda, jobb.

 4. Alex Says:

  kul hur enfalden inbillar sig att ”kämpa för demokrati” gör man genom att sätta sig i ett högteknologiskt vidunder och tillsammans med andra ärke-kolonialmakter prickar människor på kilometers avstånd på sina dataskärmar..

 5. Clay Says:

  Tror någon att det det finns feminister som öht skulle offra sig för någon annan?Hela feminismen bygger på egosim och det är helt främmande för dem att göra något farligt eller självuppoffrande…

 6. HSL Says:

  Bara att vänta, det kommer att komma något litet genus perspektiv på det hela. Min gissning är att det kommer bli något i stil med hur piloternas fruar/flickvänner lider i ovisshet och dras med oro som är minst lika stark (eller större) än piloternas och att denna oro är att likställa med tortyr (eller värre).

 7. Karin Says:

  Hej hej, tänkte bara tipsa om de här sidorna
  http://www.sweden.gov.se/sb/d/9318/a/91453
  http://www.hbl.fi/text/inrikes/2011/1/9/w57312.php
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/mangdubbelt-fler-kvinnor-i-forsvaret_4737281.svd
  för det ropas ju visst på bättre könsfördelning inom farliga jobb.

 8. Torstensson Says:

  Kvinnor vill sällan göra tunga jobb och det kan ajg förstå eftersom dom fyiskt generellt sett är svagare. Däremot undrar man ju varför feministerna inte vill prata så mycket om att kvotera in män i vården och ge dom gräddfil där.

  Jag tycker killar ska ha samma chans till jobb som tjejer ! Stör mej mycket på gräddfilen som är helt enkelriktad.

 9. Torstensson Says:

  Det är mycket viktigare ur en humanitär synvinkel att en man har ett jobb än att en kvinna har det. Om man ska vara så överjäkligt cynisk.

  En man utan jobb kan i princip glömma ett längre förhållande, få barn och trygghet.

  En kvinna utan jobb kan utan problem få man, barn och trygghet och sprida sin DNA.

  Ändå är det knäpptyst kring att kvotera in män i kvinnodomienrade yrken.

  I den offentliga sektorn behövs det fler män, börja gärna kvotera där också tack. Era fula feminister.

 10. Ursus Says:

  Karin,

  Intressanta länkar! Dock är det väl bara den första som tycker att man SKA öka andel kvinnor, emedan de andra två önskar se/berättar om en ökning av kvinnliga sökande, respektive.

  Förvisso har de en poäng i första länken – i många delar av världen är det ju inte okej för kvinnor att prata med främmande män (Vilket man bör kritisera), i vilket fall kvinnliga soldater skulle underlätta mycket.

  Skulle dock vara intressant att ställa frågan till Sveriges feminister och se om de tycker att det bör vara 50/50 där för den svenska jämställdhetens skull, och inte på grund av andra praktiska skäl.

 11. Matte Says:

  @Torstensson

  Håller med, en man utan jobb har det svårare än en kvinna (generellt).

  Börja kvotera män där det behövs och kvotera in kvinnor som sopåkare och takskottare. Nån måtta får det väl vara!

  Är själv emot kvotering för övrigt.

 12. Torstensson Says:

  Matte

  Ja . Vi leve rju i kvoteringstider. Men det kvoteras mestadels kvinnor. Samtidigt är det väldigt få män inom det offentliga jämfört med kvinnor.

  Jag tycker det är dags att kräva jobb i kvinnodominerade brancher. Det är som sagt betydligt svårare för en man att leva utan ett jobb än det är för en kvinna dessutom.

  Arbetslösa manliga akademiker som vill jobba inom tex socialtjänsten borde ges förtur till dessa jobb. Om man nu ska ska ”spegla” samhället.

 13. Torstensson Says:

  Fattar inte hur killar kan låta detta ske. Utan jobb är man absolut noll som man. Arbetslösa killar i Sverige borde börja KRÄVA kvotering.

 14. NisseNyfiken Says:

  Lite OT, men intressant:
  Rutger på ”Ett städat yttre” skriver om en studie som tar upp skillnader i pojkars och flickors symptom vid depression. Tex visade den att 23% av killarna med depression sa sig vara vid mycket god hälsa mot bara 2% av flickorna. Kanske något att tänka på när flickor sägs må sämre än pojkar.

  http://stadatyttre.blogspot.com/2011/04/en-skillnad-som-gor-en-skillnad.html

 15. Morgan Says:

  Kan du inte skriva nåt om genus på krogen. Varför är det rätt att kvinnor kan få sex enkelt men inte män? 🙂

 16. Lövet Says:

  @Alex: Och du då, hur gör du när du ”kämpar för demokrati”?

  Sitter bredvid och känner dig som en fiiin människa som står ööööver våld och konflikter…?

  …pacifism är en äcklig ideologi som går ut på att låta andra kämpa (skadas och dö) för att pacifisten skall kunna sitta där på sin piedestal!

 17. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Lövet

  Det bästa sättet att kämpa för demokrati är så klart genom svenska genuskurser, där kvinnor lär sig att virka offerkoftor och män får lära sig att de är dåliga människor som inte är något värda.

 18. SmurfBurkan Says:

  Å andra sidan är kvinnorna som väl hamnar hos Kaddafis män, eller i Irakiska fängelse som exempel eller på andra ställen i världen, inte besparade från tortyr eller sexuell tortyr för den delen. Affia Siddique är ju ett praktexempel som finns väl tillgängligt för oss i väst att läsa om.

 19. Pether Says:

  Karin: Att få fler kvinnor i militären är inte samma sak som att ge dem farliga jobb i militären.

  Kvinnorna får de lätta ofarliga jobben, men får minst lika hög lön som männen. Kvinnorna hålls bakom fighten, och när männen har slagit fienden, tas de fram för att posera för kamerorna. Kolla vad tjejerna gjorde!

 20. profanum_vulgus Says:

  Jävla mesar!
  Förutom att de slåss för islamisterna i Libyen så är de dessutom extrema mesar. Jag tar större risker här vid mitt skrivbord varje dag.

 21. Lövet Says:

  p_v: Jag köper att du och jag inte är överens om det är rätt sak att slåss för, men jag tror mig veta att vi är överens om att det kan finnas saker värda att slåss för.
  …och likaledes överens om att det svåra övervägandet är att välja vad som ä r värt att slåss för och vad som inte är det…

  Pacifisterna tar den lätta vägen att slippa fundera över sådant. De anser sig vara för fiiina för sånt; att de står över över våldet. Så otroligt enkelt allt blir då!

  …de är rätt vidriga när man tänker efter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: