Blir det ”varannan herrarnas” hos centern?

by

Det börjar dra ihop sig till partiledarbyte inom centerpartiet. Maud Olofsson har suttit i tio år och nu förs en öppen debatt om att det behövs ett byte.

Det är intressant att anlägga ett genusperspektiv på den diskussionen.

Jag tittade i dagens Aftonbladet, som ägnar saken ett helt uppslag. Så här inleder de artikeln:

”Enligt Aftonbladets källor har Maud Olofsson en hemlig agenda. Innan hon drar sig tillbaka vill hon bana väg för sin kronprinsessa. Nu tyder mycket på att C-ledaren kan komma att sluta redan i år.”

Det skrivs alltså om att välja ”kronprinsessa” – som om det vore självklart att det ska vara en kvinna. Och det är klart – efter tio år med en kvinna som c-ledare bör det ju bli en kvinna denna gång. I jämställdhetens namn.

Diskussionen i Aftonbladet (och även i dagens Svenska Dagbladet) handlar om två kandidater: Annie Johansson och Anna-Karin Hatt. Ingen man nämns.

Anna-Karin Hatt är uppenbarligen feminist. Exempelvis skrev hon tillsammans med Anders Borg en debattartikel med rubriken ”Därför tror vi på arbetsfeminism”.

Anna-Karin Hatt tror på typiskt feministiska ”osynliga strukturer” som hindrar kvinnor. I debattartikeln står det:

”Företagande har fått en manlig könsprägling och kvinnor som startar företag möts av större utmaningar än män. Av landets företagare är bara 25 procent kvinnor och ser vi till ledande befattningar inom näringslivet är snedvridningen ännu större. Allra tydligast är det bland börsföretagens toppositioner där bara en bråkdel är kvinnor. En viktig förändring för att kvinnor ska kunna driva företag och göra karriär på lika villkor som män är att ansvaret för hem och familj delas lika.

Vi kan inte nöja oss med mindre än lika lön för ­lika arbete och lika möjlighet att arbeta och ­driva företag. ­Inte ­förrän kvinnor fullt ut ges möjlighet att delta på ­arbetsmarknaden eller i näringslivet på samma villkor som män kan vi säga att vi har ett jämställt samhälle. Den förhärskande ordningen beskär kvinnors deltagande både genom synliga och osynliga strukturer.”

Hur är det med Annie Johanssons position i genusfrågan? Någon bloggläsare som vet besked?

Jag träffade Annie Johansson 2008 för att genomföra en intervju om integritetsfrågan. Du kan lyssna på den genom att klicka på bilden nedan.

 

Annonser

73 svar to “Blir det ”varannan herrarnas” hos centern?”

 1. Musse Pig Says:

  Bra Pär! Jag gjorde precis samma reflektioner.

 2. Clabbe Says:

  Jag vet att Annie Johansson är populär hos den feministkritiska falangen i Centerpartiet (Fredrik Federley, Johan Hedin m.fl) – så jag antar att det är Annie vi feminiostkritiker ska hoppas på.

  Maud verkar ju själv vara radikalfeminist, så det är inte konstigt att hon vill efterträdas av Hatt.

 3. leifer Says:

  @Pär Ström

  Idag fortsätter SVD med kvinnor som skaffar barn genom insemination, gull i gull varianten alltså.

  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barn-och-unga/forst-barn-sedan-man_6069173.svd

 4. JD Says:

  ”En viktig förändring för att kvinnor ska kunna driva företag och göra karriär på lika villkor som män är att ansvaret för hem och familj delas lika. ”

  Detta hjärndöda sätt att resonera från Anna-Karin Hatt för i alla fall mig att fundera på om hon har alla hästar i stallet eller ej?

  Kan man inte se det som att delat ansvar för uppgifter hemma korrigeras per automatik då kvinnor själva VÄLJER att starta eget företag.
  Menar fru Hatt att kvinnor hindras från att söka sig till arbetslivet av sina män eller för att män inte känner ansvar för sin familj?

  Fru Hatt utgångspunkt verkar definitivt vara att kvinnors företagande styrs av en patriarkal könsmaktsordning men hon ignorerar TOTALT kvinnors egna vilja att vara hemma med barn eller förmåga att ta egna beslut över sina liv.

  Jag kräver mer av en minister än detta!
  Fru Hatts debattartikel har en alltför låg nivå för att det ska vara acceptabelt!

 5. Olle Says:

  Jag har inga synpunkter på könet på personerna så länge den bästa tänkbara kandidaten vaskas fram. Däremot är det ju oroväckande att ännu en person som högst sannolikt kommer att få en tung ministerpost är uttalad feminist av den sort som tror på flummiga floskler som ‘strukturer’.

  Hur menar Hatt att kvinnliga företagare möts av utmaningar som manliga företagare saknar? Bortsett från familjelivet då, som ju varje par ändå bör göra upp om själva, oavsett vilka jobb de har.

 6. Clabbe Says:

  Ser inte Hatt ut som en lite yngre variant på Maud?

  Ut med tanterna från Centerpartiet!

 7. leifer Says:

  Usch, jag röstade på centern i riksdagsvalet 2010. Å andra sidan är väl snart alla etablerade partier feminister. Det är ju pk nu.

 8. Karl Says:

  Har din intervju på i bakgrunden. Allt Annie säger låter så vackert. Tyvärr svek hon dessa ideal när hon efter en timmes blixtövertalning/-förhandling bytte sida och röstade ja till FRA-lagen. Att hon kommer bli partiledare känns därför logiskt.

 9. AV Says:

  ”En viktig förändring för att kvinnor ska kunna driva företag och göra karriär på lika villkor som män är att ansvaret för hem och familj delas lika. ”

  Fel. Att driva ett företag är mer än ett heltidsarbete. För en kvinna som vill starta och driva ett framgångsrikt företag krävs att hon jobbar betydligt mer än 40 h/v och oregelbundna tider. Då får hon göra samma val som framgångsrika män. Hitta en partner som är beredd att ta lejonparten av hem och barn. Söker hon en som är mer karriärinriktad får de räkna bort barn och leja ut städ/tvätt etc. Enkel matematik.

  Man kan inte äta kakan och ha den kvar. Någonstans måste man ge efter.

 10. Musse Pig Says:

  Det måste bli en tupp den här gången…..

 11. David Holman Says:

  Jag älskar att man gör allt för att kvinnor skall deltaga i arbetslivet för annars har vi inget äkta jämställd samhälle. De vill således att männen tar lika ansvar för barnen där hemma då självklart. Ingen gör kopplingen att männen bör få samma föräldrarstatus som kvinnan i så fall? Att mannen inte skall kunna bli fråntagen sitt barn baserat på kvinnans berättelser då detta försätter kvinnan i ett underläge på arbetsmarknaden och mannen i ett överläge där. Logiken sträcker sig inte långt!

 12. Hjalmar Says:

  @Karl

  Med rätt argument brukar kvinnor och politiker vara ganska lättövertalade…

 13. Info Says:

  EN KVINNA!

  Ja – förmodligen känner sig gamla Bondeförbundet nödgat att för den goda sakens skull ännu en gång välja en kvinna som bondehövding.

  Och det finns ju fler starka namn att välja bland än de ovan nämnda. En av de främsta kandidaterna – åtminstone i sina egna ögon – är förstås URSULA själv. Med henom skulle man kunna slå två korrekthetsflugor i en smäll!

  Ännu mer attraktiv är väl en annan av dem som vill se Maud utbytt: EU-kandidaten AMIR AL-SAHLANI! Som ju dessutom kämpar parallellt för det parti hon börjar bygga upp i Irak:

  ”Sista året på gymnasiet ägnade hon mycket tid åt arbetet med 5i12-rörelsen i Härnösand som arbetade med diskrimineringsfrågor i samband med Alla mot Rasism-kampanjen. Sedan tre år har Abir Al-Sahlani arbetat i Irak med uppbyggnad av ett demokraticenter, kvinnoseminarier, uppbyggnad av ett sekulärt parti, Nationella Demokratiska Alliansen och skapat ett parlament för ungdomsfrågor. I februari 2007 anställdes Abir Al-Sahlani av Centerpartiet som politiskt sakkunnig i riksdagen med ansvar inför utrikesutskottets kommittéarbete.” (Wikipedia.)

 14. Hamstrn Says:

  http://www.tasa-arvo.com/sweden-english-detailed-description.html

  Pauli Sumanen har räknat lite.

 15. JD Says:

  Apropå politik och feminism.
  Det kokar i häxkitteln och många är de som vill vara den som håller i sleven!

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tre-kvinnor-i-striden_6070623.svd

  Jag finner framförallt Ylva Johansson kommentar i artikeln som intressant. ”- Jag vill ha en vass oppositionspolitik när det gäller jämställdhetspolitiken. Jag tycker att det finns mycket att göra – för jämställdheten går just nu bakåt i Sverige. Det handlar framför allt om kvinnors rätt till arbete, barnomsorg på obekväm arbetstid och en bra välfärd.”

  Det vore intressant att höra några exempel från Ylva Johansson som visar hur jämställdheten (för kvinnor enbart) har gått bakåt.

 16. Hjalmar Says:

  David Holman

  Nu kan ju inte män föda och amma barn (än…). Och kom inte dragandes med Ohlys bröstpump…

  Vissa skillnader finns, och kommer alltid att finnas. Kön är inte en ‘social konstruktion’ som feministerna påstår.

 17. Kim Says:

  Det borde väl rimligen finnas många ”duktiga män” i C som platsar? (parallell till S-diskussionen nyligen). Men jämställdhet, åtminstone som begreppet tolkas i pressen, innebär ju ”så hög andel kvinnor som möjligt”.

 18. Kristin Says:

  @leifer

  Ha ha, först barn sen pappa. Vilket kom först pappan eller barnet. De tycks helt glömma att det finns en biologisk pappa. Stackars barn som växer upp med en biologisk far som befruktar helt utan ansvar. Jag tycker inte att staten ska tillhandahålla inseminiering, för barnets skull.

 19. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  07 april 2011 kl. 11:20
  Jag vet att Annie Johansson är populär hos den feministkritiska falangen i Centerpartiet (Fredrik Federley, Johan Hedin m.fl) – så jag antar att det är Annie vi feminiostkritiker ska hoppas på.

  Maud verkar ju själv vara radikalfeminist, så det är inte konstigt att hon vill efterträdas av Hatt.

  Centern fick katastrofsiffror, kärnväljarna tycker inte som feministerna inom centern! Miljöpartiet är inget alternativ.

  @ JD

  Kommer bli två och ett halvt snabba år till nästa val och det slutliga spiken i kistan för feministerna där oberoende bloggar och aktiva människor kommer spela en avgörande roll dvs allt annat än feministiska.

  Juholt som feministerna inom sosialdemokraterna vill peta pga hans kön,siegh heil, tuggar själv på med denna jämställdhets inriktning som ylva johnasson. Frågan är vad den innnebär,dess innehåll och om den är radikalfeministisk? Politiken hänger på om männen inom SD och Moderaterna kommer tillbaka till S. Svårt att tro det om inte sosialdemokraterna splittras i två partier,majoriteten icke feministiskt dock för jämställdhet oavsett kön,en j… skillnad, och den andra minoriteten tillika radikalfeministisk som kommer hamna under spärren.

  ”Vi tror så starkt på idén om att jämlikhet är en förutsättning för tillväxt och välfärd och vi tror så stark på att det kalla, kyliga klimat som lagts över Sverige de senaste åren behöver utmanas av en politisk idé som bygger på tanken om värme och solidaritet”

  Feminism,Statsfeminism och Radikalfeminism är inte precis Solidariskt. Att de fortfarande har så mkt stash i parti kassan att de fortsätter med försöka tvinga på feminism på folket och inte börjar fatta varför Männen flydde partiet är ett mysterium.

  ”På en fråga om vad han har för egenskaper som gör hon honom lämplig som ny partiledare svarade Håkan Juholt att han tidigare jobbat med att stärka det svenska försvaret.

  – Nu ska jag ta itu med att stärka försvaret av den svenska välfärdsmodellen, sade han.”

  Välfärdsmodellen, jaha, välfärd bygger väl på att män och kvinnor betalar gemensamt. Vilka tror här att Män vill betala skatt till ett elitfeministiska projekt till ,statsfeministisk och radikalfeministisk rättsstat en dag till kan räcka upp en hand.

  Hela Välfärdstanken är i gungning och Sosialdemokraterna verkar inte fatta det, eller är i själva verket bara ”Dumma”. Borgström & Bodström och resten av toppen är sannerligen den största katastrof (s) stått inför sedan Hjalmar Brantings oförutsägbara roulettspel med männens vilja.

 20. Joel Says:

  Fråga till proffsen:

  Hur bemöter ni påståendet att kvinnor är lönediskriminerade genom att traditionellt kvinnliga yrken har lägre lön? JämO har ju konstaterat att lika lön för lika arbete råder, men då argumenterar feministerna att traditionella kvinnoyrken är lägre betalda.

  Finns något bra att säga om privat vs offentligt?

 21. Pether Says:

  Joel:
  Kvinnor väljer yrken som är statliga eller kommunala. De är lägre lön i sådana yrken, oavsett om det är män eller kvinnor som jobbar där. Det finns ingen konkurrens och därför inget behov av att företagen ska slåss mot varandra för att få nya anställda.

 22. Joel Says:

  Pether,
  Det är så jag säger också. Ändå kommer ju argumentet att dessa yrken är lägre betalda just därför att de utförs av fler kvinnor.

 23. Kent Says:

  David Holman, det är jätteviktigt att pappor erkänns som lika viktiga och kompetenta föräldrar! Jag tänker att det är något som kommer när män faktiskt tar samma ansvar för barn som mammorna, och inte bara säger att de tar ansvar för barnen när de inte är lika närvarande i barnens liv. ATt ta två pappamånader är inte samma sak som att ta halva föräldralegiheten.

  Det är också ett ansvar att vara den som jobbar och inte är föräldraledig- JA – så hacka inte på det nu allihopa. MEN det är inte SAMMA ansvar som att faktiskt ta ett lika delat ansvar för barnen och när det kommer till att erkännas som lämplig förälder är det klart negativt att inte ha tagit halva ansvaret. Precis som det är negativt för kvinnan i yrkeslivet att inte ha tagit (endast) halva ansvaret för barnen.

 24. Hjalmar Says:

  I den privata sektorn är konkurrensen hård och lönesättningen fri, det ger en större lönespridning och svaga företag går i konkurs. ‘Survival of the fittest’. I den offentliga sektorn gäller motsatsen…

  Med det sagt är jag ändå för en välfärdsstat, om än mindre än idag.

 25. michael Says:

  Såg just på newsmill att feministen Bonnie Bernström tagit upp diskrimineringen av kvinnor på dom nya sedlarna för att män är på högre valörer.Just det som många här på genusnytt skämtade om det blev sanning,säger allt om feminister

 26. LP Says:

  Tja, som SD-väljare kan jag väl bara hoppas på att tokerierna inom centern fortsätter. Sannolikheten att de inte passerar spärren vid nästa val lär ju öka ju längre bort från centerns grundideologi man rör sig. Se bara på Federley, är det någon som tror att denne glidare har något med centerns naturliga väljare att göra?

  Nej in med Hatt så kanske centern åker ut.

 27. j Says:

  varför blir det en så stor grej när en ny kvinna väljs in? Jag skulle förstå er om det vore så att det var 6½/8 kvinnor som satt som partiledare i riksdagspartierna men tyvärr så är det ju faktiskt tvärtom. är det ingen som tycker att det låter rätt schysst att centern väljer att behålla en kvinnlig representant? vi kvinnor hör ju till mer än 50% av befolkningen. jag skulle mer än gärna se fler kvinnliga representanter som partiledare.
  hur skulle män känna om det vore tvärtom. se er framför er partier med 6½ kvinnliga och 1½ manliga partiledare. jag är feminist och jag skulle inte vilja ha det så heller. varför har ni så mkt hat gentemot kvinnor och feminister? tkr ni verkligen att vi är så odugliga att vi inte inte ens kan behålla den enda partiledaren??

 28. Erik Norén Says:

  @ J
  Grejen är väl att det snackas så mycket om 50-50 inom arbetslivet men när det gäller partiledarposter så följs kvinna av kvinna, när det skulle bli 50-50 om kvinna följdes av man.
  Detta används som exempel på lustigheter som förekommer medan det debatteras för att det inte ska baseras på könet.

 29. j Says:

  @ Erik Norén

  Ursäkta? Du verkar lite paranoid och får det att låta som att vi har sett det här innan. Vi har inte ens ett enda exempel på fall där kvinna ersätter kvinna. Vi har enbart haft män som byter av män.

  Tror du att centern väljer en ny kvinna bara för att hon är kvinna?
  Då borde ju män under alla tider ha ersätts av andra män för att dom är män inte sant?
  Är det inte ni som hatar könskvotering? Men när vi kan rensa partiledarposterna från kvinnor så är kvotering en utmärkt idé… förstår inte hur ni resonerar.
  Ska det vara 50-50 eller inte?

 30. Trio Says:

  @Kent

  Ja det var ju ett rätt sjukt sätt att se på människor du uttryckte där. Du tycker alltså att de lagar som diskriminerar pappor och gör män till andra klassens föräldrar ska ändras först när feministiska kvinnor anser att män tar ”tillräckligt mycket ansvar” för barnen…

  En väldig tur att till exempel USAs presidenter under 1900-talet inte hade detta unkna synsätt, när det gällde de svartas rätt att bli betraktade som fullvärdiga medborgare. Om de resonerat som du så skulle alltså de svarta fortsätta att utsättas för laglig diskriminering och behandlas som andra klassens medborgare i det amerikanska samhället, tills de vita tyckte att de tog ”tillräckligt mycket ansvar” för samhället där…

  Att alla människor, oavsett kön, hudfärg, religion etc ska ha precis samma rättigheter och skyldigheter i ett samhälle av den enkla anledningen att alla människor är lika mycket värda, är tydligen en helt främmande tanke för dig (och feminister i allmänhet). Sorgligt.

 31. Erik Norén Says:

  @ JD

  ”Kan man inte se det som att delat ansvar för uppgifter hemma korrigeras per automatik då kvinnor själva VÄLJER att starta eget företag.
  Menar fru Hatt att kvinnor hindras från att söka sig till arbetslivet av sina män eller för att män inte känner ansvar för sin familj?”

  Denna formulering påminner mig om jag tror det var en undersökning jag läste om resultatet av, vet inte om det var seriöst eller ej men blir påmind om den. Resultatet sa att kvinnor hade svårt att släppa ansvar om inte nån hade tagit över det och män hade svårt att ta ansvar om inte nån hade släppt taget om det.
  Låter lite ”män är från mars, kvinnor från venus” men kan inte låta bli att komma ihåg den.

 32. Trio Says:

  @j

  Du missar helt poängen. Ingen här tycker att det fel att en kvinna efterträder en kvinna som partiledare.

  Däremot påpekas det löjliga och inkonsekventa i att så fort en man efterträder en man som partiledare, eller i vilken annan hög samhällsposition som helst, så gnäller feminister högljutt och menar på att det är skandal, för att det ska vara (minst) varannan kvinna på posten. När en kvinna följer en kvinna på en hög post hörs dock inga klagomål alls från feministerna.

  På din fråga om Centern ska misstänkas för att välja en kvinna bara för att hon är kvinna, så svarar jag att det inte direkt är långsökt att anta att Maud Olofsson vill ha en kvinna som efterträdare – just för att en kvinna och inte en man ska efterträda henne. Maud är en radikalfeminist och riktade t.ex. hård kritik mot Socialdemokraterna för att de valde Juholt och inte en kvinna. Om en majoritet inom Centern är radikalfeminister och vill ha en kvinnlig partiledare bara för att det ska vara en kvinna vet jag dock inte.

 33. Kent Says:

  eeeh jag tror inte att det är så jag menar… Nej, jag menar att det finns inte ett förtryck av män som dåliga föräldrar. Det är männen som inte verkar vilja ställa det till rätta för att de inte själva vill ta mer ansvar för barnen. De vill ta lika lite ansvar för barnen som deras pappor ´gjorde och sen bli bedömda som lika lämpliga föräldrar som mammorna! Glöm det!

 34. Kent Says:

  Du behöver inte kalla mig rasist, det är otrevligt. Det finns en del här som erkänner sig till SD:s skara. Det får stå för dem, men kalla inte mig rasist för det är jag inte.

 35. Kent Says:

  Det finns vissa här inne som framför åsikten att kvinnor aldrig varit förtryckta i det här landet. Det är en åsikt. Men jag kallar inte de rasister för det, även fast jag anser att de har fel. Det finns en mängd vetenskapliga rapporter som stödjer MIN åsikt där. Men rasister???? Nej.

 36. Lasse Says:

  @Kent

  ”Det finns en mängd vetenskapliga rapporter som stödjer MIN åsikt där”

  Vad bra lite källhänvising till någon av rapporterna

 37. Trio Says:

  @Kent

  Eeeh, ”det är inte så du menar”, säger du och så upprepar du exakt samma sak igen: män ska fortsätta att diskrimineras och behandlas som andra klassens föräldrar i svensk lag och av svenska myndigheter, tills en bunt feminister tycker att de ”tar tillräckligt ansvar för barnen” och därmed (av samma bunt feminister) kan bli ”bedömda som lika lämpliga föräldrar som kvinnor”.

  Detta är en mycket obehaglig människosyn och en bekräftelse på att du är en inbiten motståndare till idén att alla människor, oavsett kön, hudfärg, religion etc ska ha precis samma rättigheter och skyldigheter i ett samhälle, eftersom alla människor är lika mycket värda.

  Jag har ingen anledning att inte tro dig när du säger att du inte är rasist. Det har jag heller inte sagt att du är. Däremot är har du uppenbarligen en grovt sexistisk människosyn och tycker att män inte ska ha samma rättigheter som kvinnor. Det är väldigt otrevligt. Att som du argumentera för att vissa människor ska betraktas som andra klassens medborgare bara för att de tillhör ett visst kön är precis lika illa som att argumentera för att vissa personer ska betraktas som andra klassens medborgare bara för att de har en viss hudfärg. Och det tycker jag är en fruktansvärd människosyn, som du delar med de rasister du tydligen inte tycker om.

 38. j Says:

  @ Trio

  Du är ju löjlig. NI låter mer som dom där klagande feministerna som ni påstår finns..
  Ni är ett gäng klagande manschauviniser!

  Varför skulle vi gnälla när centern väljer att fortsätta ha en kvinna i posten som partiledare? Som jag skrev så har vi ju inga andra kvinnor som partiledare!? Hur kan det vara fel att kritisera att en man efterträder en man när det bara är manliga partiledare?

  Jag skulle hålla med dig till 100% om det vi hade 7/8 kvinnliga partiledare. Men som du vet så ser det ju inte riktigt ut så. Varför så mkt energi på ett parti som fortsätter ha en kvinna när vi har 7 andra partier med män?
  Hur kan det vara fel att feminister reagerar på det?

 39. Trio Says:

  @j

  Om det är någon som är löjlig så är det du. Hur svårt kan det vara att ta in? Jag säger det igen: ingen här tycker att det är fel att Centern får en ny kvinnlig partiledare. Förstår du? Jag tar det ännu en gång: ingen här tycker att det är fel att Centern får en ny kvinnlig partiledare. För säkerhets skull en tredje gång: ingen här tycker att det är fel att Centern får en ny kvinnlig partiledare.

  Vi här är för jämställdhet. Det innebär till exempel att ingen, varken man eller kvinna, ska bli diskriminerad, när det kommer till att bli utsedd till partiledare eller vilket annat jobb som helst. Vi tycker att det är mycket synd att feministerna inte håller med om detta.

  Och ifall du redan glömt: ingen här tycker att det är fel att Centern får en ny kvinnlig partiledare.

 40. Kent Says:

  Det jag säger är att män är inte förtryckta när det kommer till vårdnadstvister! Män som väljer att ta halva ansvaret för barnen får också hälften av vårdnadstivsterna. Seriöst.

  Det är inte en obehaglig människosyn. Fram med ansvarstagande pappor säger jag så får vi bort skevheten att fler kvinnor får vårdnaden. Men du kan inte steka ett ägg på en kall spis och klaga på att det aldrig stelnat.

  Män ska ha samma rättigheter som kvinnor till sina barn!? Läs vad jag skriver! Män HAR samma rättigheter till sina barn, de kanske ska utnyttja dessa rättigheter?

  Du skrev: ”Detta är en mycket obehaglig människosyn och en bekräftelse på att du är en inbiten motståndare till idén att alla människor, oavsett kön, hudfärg, religion etc ska ha precis samma rättigheter och skyldigheter i ett samhälle, eftersom alla människor är lika mycket värda.”

  JAG skriver att alla ska ha samma rättigheter. Du verkar vilja klaga mer än vad du vill utnyttja de rättigheter du har.

  Och @LAsse, att kräva källor verkar vara det enda du kan på den här tråden.
  Kvinnor hade inte rösträtt förrän 20-talet, det vill säga de ansågs inte vara förmögna att ha en åsikt.
  1969, våldtäkt inom äktenskapet blev en juridisk möjlighet. Det vill säga, dessförinnan så kunde en man göra precis vad han ville med sin fru och det var aldrig brottsligt. (NEJ INTE ALLA MÄN VÅLDTOG SINA FRUAR FÖRE 1969, INTE EFTER HELLER)
  Två exempel på att kvinnor har varit förtryckta i Sverige.

 41. Trio Says:

  @Kent

  1)
  Att påstå att män har samma rättigheter till sina barn i Sverige är ju fullständigt absurt. Lika seriöst som att påstå att svarta hade samma rättigheter som vita i USA år 1848. Det kan du väl inte på allvar påstå?

  2)
  Jag har varken nämnt eller ägnat en tanke på vårdnadstvister i denna diskussion – men eftersom du nu tar upp ämnet, så tänkte jag kommentera det. Jag vet att ni feminister tycker att ni har någon sorts gudagiven, upphöjd position, varifrån ni har ensamrätt att definiera vad det innebär att ”ta ansvar för barnen”. Nu är det dock inte så. Väldigt många, både kvinnor och män, hävdar tex att en man som arbetar och försörjer en hemmafru och ett barn tar ansvar för detta barn (och även frun). Jag vet att ni feminister anser att en sådan man är en ansvarslös slusk, som förtjänar allt förakt ni kan klämma fram – men det är en åsikt ni har och ingen absolut sanning.

  3)
  Du säger att män inte ses som andra klassens föräldrar i Sverige, men att män idag kan ”glömma” att bli betraktade som lika lämpliga föräldrar som kvinnor… En gnutta självmotsägelse där kanske…

  4)
  Kvinnor fick allmän rösträtt innan männen i Sverige.

  5) Till förra året blev män, enbart pga sitt kön, tvingade till nästan ett års oavlönat, tungt och ofta rätt farligt arbete. Det kallades värnplikt. I händelse av krig skulle dessa män, enbart pga de är män, tvingas ut och lemlästas och dö. Men det var enligt dig inget förtryck av män va? Lite livegenskap ska en man tåla…

 42. leifer Says:

  @Kristin

  Dom pratade om det på radio igår. Varje insemination kostar ca 5000 kr i danmark. Hon som var med behövde fyra försök för att lyckas dvs 20,000 kr. I SVD behövde hon 6 försök dvs 30,000 kr. Vem ska betala det???

 43. Lasse Says:

  @Kent

  ”Och @LAsse, att kräva källor verkar vara det enda du kan på den här tråden.”

  Det enda du klarar av är att häva ur dig massa feministfloskler utan någon som helst substans. Man ber om källa och du svarar med förlöjligande. Fast man vet ju anledningen du har inga källor eller något för att verifiera dina påståenden.

  Kent du är ett oseriöst forumtroll.

 44. Lasse Says:

  ps. lägg till grälsjuk innan forumtroll.

 45. Trio Says:

  @Lasse

  Hmmm jag kanske har övergött ett par troll här idag…

 46. Mrhama Says:

  I centerns fall verkar det handla om att de två meset sannolika råkar vara kvinnor. De höga manliga kandidaterna som Carlgren och Erlandsson är helt enkelt för svaga i jämförelse. Tänk om fler partier kunde sluta blanda in kön hela tiden, då kompetens är den enda giltliga grunden för urval. Att diskriminera ena köner på förhand är bara hyckleri och raka motsatsen till neutralitet och jämtälldhet. Riktig jämställdhet kommer när vi alla slutar bry oss om det sitter en kuk eller fitta på personen, så länge den gör sitt jobb.

  Riktig jämtäddhet är inte att utplåna könsskillnader på bekostnad av exempelvis kompetens, utan tillämpning av diskriminerinslagen och liberalismen där endast relevanta faktorer ska spela roll och resten som etnicitet och kön ignoreras. Feministerna måste inse att dem är Don Quixote som slåss mot strukturernas väderkvarnar. När kopplingarna redna är så svaga så är det dessutom närmast omöjligt att bevisa vad som är negativt med lite ojämlikhet i utfall. De måste också lära sig skillnaden mellan kausalitet och korrelation. Det är helkt enkelt ett för högt pris att betala i verklig jämställdhet för att åtsadkomma den statsfeministiska drömmen om ett Amazonia.

 47. Lasse Says:

  @Trio

  Någon skall väl hålla staffetpinnen och göra ”pulvermos” av deras floskler, bra för de som läser bloggen.

  Fast vissa besitter en sådan sektindrokting (kent) att debatten blir omöjlig. De är så likriktade i sina hjärnor att det inte spelar någon roll om man fullkomligt utplånar deras argument. Spelar ingen roll vilka bevis man lägger fram.

  De följer samma mönster hela tiden, börjar med lugn argumentering sedan när de blir överbevisade åker trollet fram direkt

  Härskartekniker och provokationerna står som spö i backen.

 48. Erik Norén Says:

  @ J
  Det är väl det att feministerna säger att de vill förbättra hur saker är, åstadkomma jämställdhet, men då borde de föregå med gott exempel och inte fokusera på könet oavsett hur det ser ut annars.
  Om de menar att varannan damernas är jämställdhet så borde de föregå med gott exempel och då även tycka att det borde vara varannan herrarnas. Det skulle åtminstone följa vad de säger om att det ska vara varannan damernas (och därmed varannan herrarnas).

  Inget emot att det blir en man och 7 kvinnor nästa gång. tycker dock det borde avgöras på vem som är mest lämplig (vilket kan få det resultatet).

 49. Kristin Says:

  Leifer:
  Det ska hon betala själv.

 50. j Says:

  @ Trio Erik NOrén

  Du verkar helt ha missat kommentarerna, ta dom här tillex,

  x Clabbe säger:
  07 april 2011 kl. 11:34

  ”Ut med tanterna från Centerpartiet!”

  x Musse Pig säger:
  07 april 2011 kl. 11:50

  ”Det måste bli en tupp den här gången”

  Det här handlar inte om att ni inte gillar Anna Karin Hatt utan att ni avskyr att hon är kvinna och feminist.

  Varför va det ingen här som skrev något när Moderaternas bo lundgren avgick och byttes mot rainfeldt? eller alf svensson > göran hägglund ELLer lars lejonborg jan björklund.

  nej det spelade tydligen ingen roll.

  Om ni inte tycker att det borde vara varnnan in och ut så varför gör ni en artikel av det.

  dessutom vet jag att det är du pär ström som har 50 % av alla alias på kommentarerna och att du skriver med olika namn… så trio aka PS kööör!

 51. Trio Says:

  @j

  Den här diskussionen är lönlös, då du uppenbarligen inte förstår enkel svenska (hur många gånger man än förklarar och upprepar en mening) och inte har nått det mentala utvecklingsstadium när man kan uppfatta ironi.

  En sak har du rätt i. Vi gillar generellt sätt inte feminister, eftersom feminister än en sexistisk ideologi, medan vi står för jämställdhet och alla människors lika värde.

 52. j Says:

  aj då, jag tror nog mer att det är du som har lite svårt med svenskan och kanske borde läsa på lite mer.

  1. vem pratar du om egentligen när du säger vi? är det alla dina samlade alias pär ström?

  2. ”feminster” kan inte vara en sexistisk ideologi. du vet alltså inte vad du pratar om.

  3. det finns många sätt att vara feminist på precis som det finns många sätt att vara man på. det som ändå kopplar feminister sinsemellan är att alla står för jämställdhet och alla människors lika värde. och det verkar du ju också tycka så; hej feminist!
  antalet manliga feminister ökar och det glädjer mig att du och så många andra av dina vänner som står för jämställdhet och ALLA människors lika värde också är det.
  ni är mer än välkommna<3

 53. Olle Says:

  Framför allt ska ett parti inte beakta könsfördelningen inom andra partier när de tillsätter sin egen ledare. 6 1/2 av 8 är ett fullständigt irrelevant argument i sanmanhanget.

 54. Lisa M Says:

  @j @trio
  j är antagligen en spamrobot. den skriver ju bara samma knasiga saker och kommer med samma löjliga attacker om och om igen, hur många gånger man än säger att man inte tycker som den påstår att man tycker.

 55. ove Says:

  @ olle

  helt rätt. verkar som att centern är det ända partiet som fattat det och väljer två kvinnor efter varandra. wiho

  @ Lisa M

  Det verkar som att trios lilla trio har gaddat sig. är du schiscofren eller?

  ”ur många gånger man än säger att man inte tycker som den påstår att man tycker”

  ursäkta vad sa? haha

 56. cesarsallad med ost istället för vitlök Says:

  jag tycker j har helt rätt. här verkar bara finnas ett gäng bondlurkar som är sura sen centern fick kvinnliga partiledare. alla verkar så förvirrade och rädda eftersom alla utan dom blir feministiskt upplysta.

 57. kattbajs luktar skit! Says:

  det finns en viktigare fråga här och det är om pär ström verkligen är oskuld som alla säger. jag tror nog det är sant..

 58. Trio Says:

  @j

  Jag vet att jag matar ett troll (eller möjligen en spambot)… Men ändå. 🙂

  Den som inte har några argument alls riktar gärna in sig på enstaka stavfel hos meningsmotståndaren och använder sig av härskartekniker. Det kallas att gripa efter halmstrån…

  Feminism är, som alla vet, en sexistisk hatideologi, som går ut på att män är mindre värda än kvinnor. Det visar feminister i ord och handling varje dag. Även du har, i typisk feministisk anda, visat prov på unken manssyn i dina kommentarer här idag. Tyvärr har feminismen fått starkt fäste just i Sverige, som numer är internationellt känt som Feminismens Saudiarabien.

  Lyckligtvis förlorar feminismen dock nu allt fler anhängare även här, både bland män och kvinnor. Det är till stor glädje för alla oss, som till skillnad från tex rasister och feminister, anser att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter och skyldigheter.

  Kämpa på du, för den sexism och det manshat du tydligen brinner för. Du är uppenbarligen väldigt segerviss, men kom ihåg att de som är för demokrati och lika värde för alla människor vanligtvis brukar triumfera till slut. För tro det eller ej, de flesta vill, till skillnad från feministerna, ha jämställdhet. Även i Sverige. 🙂

  Det blir mitt slutord till detta troll/spambot.

 59. j Says:

  @ trio

  om jag är ett troll/spambot så är du nog en snygg kvinna i 25 års åldern. meeen eftersom jag inte är varken ett troll eller spambot så är du nog en gammal gubbe med liten snopp och jättestor pung kanske?

  Vi har levt i ett patriarkat för länge nu och trenden visar som en friskt vind att feminismeEN och feministeERNA är här för att stanna. som artiekeln beskriver så har ni ju inte en chans du politikerna är feminister också.

  jag skulle vilja ha ett exempel på och varför du resonerar så här: ”Feminism är, ?>som alla vet<?, en sexistisk hatideologi, som går ut på att män är mindre värda än kvinnor"

  ingenstans kan du bevisa att jag har en unken manssyn. jag älskar många män och jag är feminist.

  DU använder dig av härskartekniker och skriver saker som inte är sanna och lägger ord i min mun.

  t.ex att jag brinner för sexism och manshat
  att jag inte är för jämställdhet
  att jag har en unken manssyn vilket bara visar den mall du tar mig som för att jag säger att jag är feminist.

  jag tror nog mer du lider av en unken bild av feminister och ditt feministhat kmr fram när någon inte håller med dig.

  du är sjuk som målar upp feminister och rasister på samma sätt. du vet ingenting om feminister och vad vi står för. det finns inte ett s-ätt att tänka bland feminister tyvärr.

  du tror jag sitter här och hatar män med mina håriga armhålor och svettas och är lebb och tkr att alla män borde våldtas.
  nej. du har fel.

  jag är en fantastisk person. jag är en fantastisk kvinna!!!!!!!

 60. Lasse Says:

  ”jag är en fantastisk person. jag är en fantastisk kvinna!!!!!!!”

  Hmmm……vad heter diagnosen när man lider av svårtartad hybris, identitetskris och paranoid personlighetsstörning.

 61. Musse Pig Says:

  Varför hämtar inte feministerna argument från djurvärlden? Hönsen ligger på ägg medan tuppen pippar runt med andra höns. Det behövs miljoooner för att göra hela djurvärlden genusmedveten. Behövs egentligen hannarna? Gudrun, Agda, Rosa, mfl skulle kunna återskapa Edens lustgård tilsammans. Tills Gudrun lär sig tända grillen iallafall…

 62. JD Says:

  @ J
  Varför är det viktigt att det blir en kvinna?

 63. Matte Says:

  Har Maud suttit i 10 år!? Nu är det dags för en man, feministerna håller med eller är de hycklare av stora mått?

  För min del skiter jag i om det blir en man eller kvinna, men jag stör mig otroligt på feministernas dubbelmoral. Gräddfiler och jämställdhet ala carte är det som de vill ha.

  Kliv fram nu feminister, visa vad ni går för!

 64. Erik Norén Says:

  @ J
  Det jag vänder mig mot är ”det ska vara en kvinna”.
  Var det någon som sa ”det ska vara en man” när de partiledare du nämner byttes ut? Om det var det så var det lika fel.

  Om det nu är så att de två kvinnorna är de bästa som Centern har tillgängliga så kör på, jag kommer kanske inte hålla med i deras åsikter men jag har då inga problem med att kvinna följs av kvinna, partiet har rätt att välja så. Det är inte det saken gäller. Problemet är om det finns andra kandidater som inte får en chans för att de har fel kön.

 65. Erik Norén Says:

  korrektur: det jag vänder mig mot är om ”det ska vara en kvinna”

 66. Mimmi Pigg Says:

  Musse Pigg, du har då inte många hästar i hagen!
  Kan du inte säga något vettigt någon gång?

 67. Torstensson Says:

  Anna Karin Hatt är ju vit !

  Varför tillsätter dom inte en kvinna med invandrarbakgrund?

 68. Torstensson Says:

  Är centern drabbad av akut vit tantighet?

 69. Henrik Says:

  Det kvittar. De åker i nästa val.

 70. Hjalmar Says:

  …och varför tillsätts ingen handikappad eller analfabet eller dvärg eller gotlänning eller pyroman eller professor eller pedofil eller häst…

  Om centerpolitikerna har någon självbevarelsedrift så väljer de en kompetent ledare, oavsett kön etc!

 71. Olle Says:

  Ingen genusdebatt är komplett förrän en feminist nämnt snoppstorleken på sina meningsmotståndare. Det är lika förutsägbart som att långa diskussioner för eller senare godwiniseras oavsett deltagare och ämne.

 72. Joel Bergqvist Says:

  Helst av allt skulle en rödhårig lång lesbisk dvärg leda C.

 73. ”Självklart ska Maud ersättas av en kvinna” « GenusNytt Says:

  […] Här bloggade jag för en tid sedan om att en het kandidat till partiledarposten, Anna-Karin Hatt, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: