S-kvinna: Vårdnadstvister beror oftast på brott

by

.

Socialdemokraten Eva-Britt Dahlström har skrivit bland det mest vinklade jag någonsin läst om vårdnadstvister på sin blogg. Först kommer denna rubrik:

Det står ”Den vanligaste orsaken till vårdnadstvister är när en förälder har utsatt sitt/sina barn för brott!”

Dahlström menar alltså på fullt allvar att övergrepp mot barnen (underförstått från mannens sida) är det vanligaste skälet till vårdnadstvister? Vilken demoniserad bild av män hon måste ha.

Jag citerar ur resten av texten (skrivfelen är Dahlströms egna):

”Igår kväll tog Nyheterna upp vårdnadstvister, men inte ett enda ord om VARFÖR? Många tvister handlar egentligen om BROTTMÅL. […] Den vanligaste orsaken till en vårdnadstvist är att barnen har berättat att de har utsatts för sexuella övergrepp och /eller våld och andra kränkningar. Eftersom den förälder som inte har utsatt barnen helt naturligt vill skydda dem mot fortsatta övergrepp blir det ofta en vårdnadstvist. […] När polisen inter har kunnat göra en professionell utredning återstår således inget annat för den skyddande föräldern än att begära egen vårdnad. […] Inte blir det bättre av att den skyddande föräldern ofta anklagas för PAS och Munchausen by proxy och att man därför inte ska lyssna på de utsatta barnen. Vilken vuxen skulle finna sig i att inte få lämna sin version eller att inte bli trodd? Vilken våldtagen kvinna elle rmisshandlad man tvingar vi förresten till  umgänge och boende med sin förövare?”

Man häpnar. Eva-Britt Dahlström menar alltså att när en anklagelse om övergrepp kommer (nästan alltid från mamman) så är det mer eller mindre självklart fråga om ett övergrepp. Har hon aldrig hört talas om det stora problemet med falska beskyllningar som vapen i vårdnadstvister?

Vidare inför Dahlström begreppet ”den skyddande föräldern”, som är detsamma som den förälder (nästan alltid kvinnan) som kommer med anklagelsen om övergrepp. Återigen tar hon för givet att varje anklagelse har sin grund i ett brott.

Dessutom avfärdar Dahström problemet med PAS, att den ena parten (vanligen kvinnan) talar illa om den andra föräldern inför barnen för att barnen ska ta avstånd från vederbörande. I verkligheten är PAS ett problem med stor omfattning.

Slutformuleringen ”Vilken vuxen skulle finna sig i att inte få lämna sin version eller att inte bli trodd?” tyder återigen på att Eva-Britt Dahlström anser det vara självklart att när en kvinna kommer med en beskyllning så är den berättigad. Det är egentligen bara för myndigheterna att vidta åtgärder mot mannen, någon undersökning behövs knappast, kvinnan har ju sagt sitt…

Längst ned har Dahlström uppdaterat sitt blogginlägg där hon delvis tar tillbaka det hon skrev högre upp, efter att ha fått kritik, skriver hon. Hon skriver också att hon har stängt av kommentarsfunktionen på bloggen på grund av angrepp på henne. Man undrar vad de beror på.

Det här blogginlägget är ett slag i ansiktet på de många förtvivlade män som kämpar i motvind i vårdnadstvister efter att ha utsatts för falska beskyllningar, där deras kamp för att få ha kontakt med sitt eget barn dessutom försvåras av att socialtjänsten tar mammans parti.

Läs blogginlägget här. Tack för tipset, Fredrik!

65 svar to “S-kvinna: Vårdnadstvister beror oftast på brott”

 1. Observer Says:

  Jo, om ni har en unge så undvik för allt i världen att tillreda vit sås till den kokta strömmingen. Detta kombinerat med ett intresse för schack kan göra att du löper en dubbelt så stor risk att fällas för ett övergrepp i en vårdnadstvist – http://inteutanminasoner.wordpress.com/.

  Intressant är också fallet Leena Muranen – hon har i åtta enskilda fall försökt förstöra en annan människas liv. Vad borde då hennes rättmätiga straff ha varit – 8 gånger det straff som de oskyldigt anklagade riskerade, alltså 8x(5-10) år = ett minimum på 40 år i ovillkorligt fängelsestraff för att tillfredsställa en vanlig människas rättskänsla? Istället erhöll hon en ovillkorlig dom på 9 månader.

  Men så är det i ett land där den sittande presidenten har ett förflutet som ordförande för De Sexuellt Likaberättigades Förbund (http://www.seta.fi/se.php).

 2. Maria Says:

  Suck! Tanten håller igång fortfarande och har snöat in på övergrepp på barn, så till den milda grad att hon gömde sig i sju år för sin f.d. handikappade man, som inget ont hade gjort. Prästinna i överlevarsekten, dock detroniserad från sin nämndemannapost i Karlskrona.

 3. Vansterwiki Says:

  Ja men hon har ju rätt. Men på ett annat sätt. När kvinnan anklagar mannen för våld och samtidigt anmäler det begår hon flera brott.

 4. Bo Says:

  Monica Dahlström-Lannes och denna S-politiker är bästisar.

 5. JD Says:

  EBD – En nämndeman i Tingsrätten som tydligen anser att Polisens utredningar saknar betydelse i mål eftersom dom inte kan göra professionella utredningar.

  Men hon själv har den professionalism som behövs för att veta vad som är rätt eller fel så att man dömer rätt

  Ok…. Suck…. Vad ska man säga om det!
  Något för JK att lägga sig i kanske?

 6. Hjalmar Says:

  Ännu en feminist som anser att män är skyldiga till allt, inklusive dåligt väder…

 7. Tommy Jonsson Says:

  Ingrid Carqvist avslöjade EBD på sin blogg då hon intervjuade hennes man som blivit utsatt för ogrundade anklagelser för sexuella övergrepp på sina barn och förlorade kontakten med dem.
  Trots detta fortsätter hon kamp det är helt ofattbart. Hon bode sitta i fängelse.

 8. Tommy Jonsson Says:

  Här är en länk till Ingrid Carlqvist blogg:

  http://inteutanminasoner.wordpress.com/?s=eva+britt+dahlstr%C3%B6m

 9. Kristin Says:

  Hon skrev ett nytt inlägg igår.
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1651&blogg=49641
  ”Jag avskyr när olika grupper av föräldrar försöker göra vårdnadstvister till en rättvisefråga och ett könskrig mellan föräldrarna.

  Idag har tydligen pappa-barnrörelsen varit ute både i lokalradio och i riksradion och påstått att papporna är förfördelade i vårdnadstvister.

  För det första kommer 92 procent av föräldrarna överens eller blir dömda till gemensam vårdnad, även om en del av föräldrarna kanske borde ha tilldömts enskild vårdnad i den här gruppen.

  Men detta innebär att de allra flesta föräldrarna kommer överens.

  Av övriga 8 procent döms mödrarna till enskild vårdnad i 7 procent av fallen och fäderna i 1 procent av fallen. Det är möjligt att även del av de här fallen skulle ha dömts annorlunda.

  Pappa-barn förösker göra ett stort nummer av dessa 8 procent genom att ha undersökt domarna.”

 10. Bo Says:

  ”Kontakta mig gärna eftersom jag inte kan
  ha min kommentarsfunktion öppen på grund
  av alla fula personangrepp.”

  Själv kommer hon gärna med olika påhopp.
  Och detta mantra om PAS, dvs att en förälder
  kan baktala den andre inför barnen i samband
  med en vådnadstvist…

  Skit i ordet PAS, men det förekommer vilket
  jag sjäv upplevt.
  ”Du kommer aldrig få träffa barnen”!
  Hur många män har inte fått höra det.

 11. Hanen Says:

  Alltså, det som ofta slår mig i dessa diskussioner är hur förvånansvärt många kvinnor det verkar finnas inom politiken som föraktar män. För jag kan inte tolka hennes åsikter på något annat sätt än att hon verkligen tänker det allra sämsta om oss.

  Dessa kvinnor verkar över huvud taget inte reflektera en sekund över sina åsikter och dömer mer än gärna ut oss män som kriminella brottslingar per se.

  Feministerna har länge snackat om det kvinnoföraktande patriarkatet. Jag vill påstå att det i så fall finns ett minst lika stort, om inte större, matriarkat som verkligen föraktar män. Och Eva-Britt Dahlström är bara ännu ett bevis för detta.

  Det tragiska är också att kvinnor med unkna och mansföraktande åsikter sällan möter motstånd i sin vardag. De kan ständigt ösa ur sig den här sortens skit utan att få höra hur jävla vedervärdigt det är. Och motsatsen hade ju som vanligt varit otänkbar.

 12. Musse Pig Says:

  Det har aldrig funnits något kvinnoföraktande partiarkat. Det finns inget kvinnoförakt i samhället. Däremot så har rabiata manshatare systematiskt spridit reellt manshat via de mediala huvudkanalerna och via våra politiska system i årtionden. Det är systematisk avhumanisering, en syndabocksprocess och hets mot en samhällsgrupp som endast möter sin like i den nazistiska judehetsen under 30-40-talet.

 13. Musse Pig Says:

  Det är intressant att dessa kampanjer filtrerar ut de individer som låter sig korrumperas av de fördelar som feministerna erbjuder de kvinnor som ansluter sig. Om universiteten ägnade sig åt vetenskap och att forska om riktiga samhällsmekanismer så skulle de kunna ta detta tillfälle att studera vad som utmärker dessa människor och lära sig något om mänsklig svaghet som gjorde exvis nazismens handlingsutrymme och maktposition möjlig.

 14. Maria Says:

  Utmärkt Tommy att du fick fram informationen från Ingrids blogg. Läs, folks, läs! Denna EBD är en långkörare på den bloggen.

 15. Joel Says:

  Intressanta tankar, Musse Pig och Hanen.

  Feminismen framstår mer och mer för mig som en pubertal strategi för vissa kvinnor att hantera sitt eget mindervärde. Att projicera detta självförtryck på det motsatta könet, som får agera syndabock, är en fas som många människor går igenom i sin ungdom och efter sitt första krossade hjärta. Vissa sitter mer eller mindre fast i det hela livet, vilket är omoget och tragiskt.

  Att dessa neuroser sedan tillåtits bilda en ideologisk norm i politik och media är ju skandal.

 16. robjoh Says:

  Hon är ju känd för sina fascistiska åsikter om män så jag är inte precis förvånad över hennes uttalanden.

 17. uffenordholm Says:

  Det vore ruskigt intressant att få veta om E-B D har någon trovärdig källa för sitt påstående om brott som bakgrund till ‘de flesta’ vårdnadstvister. Att beskyllningar om brott används som vapen i vårdnadstvister verkar tyvärr vara ganska vanligt, men den stora frågan är ju om det ligger något i dem eller inte.

 18. Musse Pig Says:

  Med tanke på hur kvinnojourer och andra femnister som dyker upp till mammans ”stöd” så fort det luktar vårdnadstvist råder mammorna att agera så är det nog vanligen ett eller flera brott invävt i de flesta vårdnastvister. Utan tvekan är falsk anklagelse det vanligaste. Dessutom så är PAS ett vidrigt övergrepp som borde straffas.

 19. Nisse Says:

  Tack gode gud så fick RO bort galningen som nämndeman i alla fall! Hon är fullständigt tokig

 20. Bo Says:

  Hennes åsikter är extrema och hon omges av flera som är inne på samma linje. Jag har dock inte sett några män som öppet delat detta.

  Dock vill jag säga till @Musse Pigg att det förvisso inte funnits nåt kvinnoföraktande patriarkat men nog finns det kvinnoförakt på sina håll.
  Enskilda män men även kvinnor som föraktar sitt eget kön.
  Jag sticker ut min potatisnäsa med mina egna erfarenheter och säger
  att en hel del män med invandrarbakgrund har jag hört säga de mest
  nedsättande jag någonsin hört om kvinnor. Så är det.

 21. Bo Says:

  @uffenordholm

  Källa saknas men de har samma tro som den som
  är övertygad om att UFO finns mitt ibland oss.

  I USA har man gått längre och bildat egna boenden,
  i privat regi, där de som säger sig ha utsatts för
  sexuella övergrepp bor i kollektiv.

 22. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2011/04/07/eva-britt-dahlstrom-s-vardnadstvister-beror-pa-brott/

 23. Musse Pig Says:

  Bo, jag menade i Sverige och inom den svenska kulturen. Huruvida talibaner mfl är mer förtryckande mot kvinnor än män vet jag inte. De verkar ha ett fullständigt fixerat regelsystem baserat på utvalda påståenden i Koranen, med grymma bestraffningar av de som inte underkastar sig. Jag vet inte om det finns ett inbyggt kvinnoförakt i deras perversa verklighetsuppfattning. De tillåter varken män eller kvinnor att avvika från den rätta läran. Givetvis finns det sedan enskilda individer som har konstiga uppfattningar och hatar hit och dit.

 24. Fdell Says:

  Men hur mycket vet ni själva då? Hur kan ni vara säkra på att det i de flesta fall handlar om att barnen ljuger om övergrepp och mammor ska sätta dit sina ex? Hur många handlar det om? Är alla sexuella övergrepp mot barn påhitt? Hur många är påhittade enligt er och vad grundar ni det på? Vilken statistik? Om man tänker på hur svårt det är att få någon fälld (iaf i Göteborg) för sexuella övergrepp mot barne ftersom det är hårdare krav på teknisk bevisning efter en lagändring så har jag svårt att tro att det sitter en massa oskyldiga män i våra fängelser? Borde inte ett barns historia som är påhittad förr eller senare avslöjas eller borde inte barnet försäga sig?
  Ofta vågar inte barn berätta om sex. övergrepp som sker i familjen fören en skilsmässa är ett faktum då de känner sig trygga. Förövaren hotar ju ungen och dessutom är man ju lojal mot sin förälder oavsett vad de utsätter en för.
  Jag säger inte att det inte förekommer att föräldrar (även pappor) ljuger om saker och ting för att få enskild vårdnad men hur ofta är det så och hur kan man vara så säker om det inte finns statistik?

 25. Sigvard Says:

  Jag skriver utförligt i min bok om olika typer av skillsmässor – bl a PAS och Münchausen by proxy.

  Se http://psykopat.info

 26. uffenordholm Says:

  Fdell:
  E-B D påstår, tämligen säkert, att de flesta vårdnadstvister beror på att barnen utsatts för brott. Efter kritik har hon tydligen ändrat sig och förtydligar detta till att ‘bara’ gälla de 8% av vårdnadstvister där enskild vårdnad döms ut av domstol. Jag har dock inte sett någon källa för uppgifterna hon för fram. Därmed kan de lika gärna vara fria fantasier hon skriver, ur min synvinkel.

  Vad gäller polisens kompetens eller brist på densamma när de förhör barn är det något för samhället att åtgärda, om det är ett problem. Som fd ungdomsledare anser jag dock att det är väldigt enkelt att ställa frågor på ett sådant sätt att man får det svar man vill ha, framför allt om man kan ställa frågorna upprepade gånger. Därmed måste den som eventuellt förhör barn ha mycket gedigen utbildning i hur dessa förhör skall skötas, för att inte leda barnet att ge de svar som förhörsledaren vill ha. Dessutom borde båda parter i en tvist få ta del av _hela_ förhören med barnet, inte som det verkar vara vanligt idag att förhörsledaren i efterhand skriver ihop en sammanfattning av förhöret.

 27. En Pappa Says:

  Undra om EBD:s barnbarn har utsatts för sexövergrepp, eller varför har sonen ansökt om ensam vårdnad om barnen?

  För något brott måste ju skett, allt enligt EBD:s tes.

 28. Observer Says:

  @Fdell

  Har du någonsin hört om att en kvinna skulle ha blivit beskylld för incest i en vårdnadstvist? Det är väl en omöjlighet p.g.a. Jungfru Maria glorian som vilar över varje kvinnas hjässa! Alla kvinnor är ju per definition goda. Kvinnor som Sheila Carter ur serien The Bold and the Beautiful är ju helt och hållet fiktiva varelser – sådana påträffar man aldrig på i det verkliga livet.
  http://www.google.fi/search?q=sheila+carter&hl=sv&client=firefox-a&hs=LGo&rls=org.mozilla:sv-SE:official&prmd=ivnso&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=_Z-dTaDKKsiEOvvXzckE&ved=0CEsQsAQ&biw=1280&bih=619

 29. Fdell Says:

  Angående polisförhören så finns det en speciell utbildning för dessa och den är ny och uppdaterad där man läser några terminer om hur man förhör barn utan att ställa ledande frågor som du nämner uffenordholm. Självklart kan man få de svaren man vill ha om man vill och så får det inte gå till! Det måste göras rätt från början!
  Förhören med barnen videoinspelas och används sedan i rättegång så att man inte behöver förhöra barnet på plats, därför är det extremt vikigt att det är ett bra förhör eftersom man inte får en andra chans så att säga.
  Jag tycker inte någon av föräldrarna ska ta del av förhören, inte öfren målet är klart i alla fall.

 30. Olga Says:

  @En pappa; Det undrar jag också.
  En reflektion, nu använder hon sig av PAS som om det finns, men visst har hon ihärdigt tillsammans med sin parhäst Eva Kornhall påstått att PAS inte finns. Nu blir det konstigt.

 31. Fdell Says:

  Jag har inte hört om något sådant nej, men det finns andra saker att bli beskylld för och det har jag hört!
  Att kvinnor är helt goda och inte begår sexuella övergrepp mot barn är skitsnack, det gör de, jag har aldrig påstått någonting annat.
  Dock vore det ganska dumt av en man att använda det som lögn om han skulle smutskasta eftersom många tror att kvinnor inte kan begå övergrepp, bättre då att använda sig av psykisk ohälsa eller någonting annat.

 32. Fdell Says:

  PAS är inte en godkänd diagnos i Sverige men den används, är det inte det hon menar?

 33. uffenordholm Says:

  Om föräldrarna till det förhörda barnet inte skall få ta del av förhören innan rättegången är över så skall heller inte åklagaren få ta del av dem. Det tillhör en av rättsstatens mest grundläggande punkter: _all_ information som framkommer under polisutredningen skall vara tillgänglig för båda parter, och detta gäller även sådant som talar till den åtalades fördel! Om förhören bara skall tillställas åklagaren kommer denne att kunna vrida på barnens ord och få vem som helst fälld i domstol.

  Därmed _måste_ förhören antingen inte hållas alls (de blir onödiga om varken försvar eller åklagare får ta del av dem) eller så skall de tillställas alla inblandade parter!

 34. Fdell Says:

  men om en av föräldrarna är anklagade för någonting då?

 35. uffenordholm Says:

  Fdell:
  att ena eller andra föräldern är anklagad för något ändrar inte min uppfattning: om barnen förhörs skall resultaten av förhören tillställas till _samtliga_ inblandade parter.

  Om du är åtalad för något måste du kunna försvara dig, och det kräver att du tar del av samma material som åklagaren har. Det är trots allt åklagaren som skall bevisa att du är skyldig, inte du som skall bevisa att du är oskyldig.

 36. Fdell Says:

  okej, jag är inte så kunnig men hur är det om man blir anklagad för ett annat brott, vi säger att någon anklagar mig för misshandel får man läsa förhöret med dom också då?

 37. Olga Says:

  @Fdell; Ja det är säkert så hon menar, men lustigt att hon som är en de som har skrikigt högst att PAS inte finns borde inte heller använda sig av det. Men när det passar hennes syfte, då går det tydligen bra. Då finns PAS i varje fall i EBD:s värld, bra att hon har lärt sig något 🙂

  Jag undrar också vad som gjorde att EBD:s son sökte ensamvårdnad och vad som gjorde att han inte fick det. Kan det vara så att han anklagade mamman för något som inte var sant?

 38. Fdell Says:

  Jag tycker inte man ska luska i hennes familjerelation eller någon annans det är inte kul för barn att bli uthängda på nätet…

 39. Olga Says:

  @Fdell; Jag håller egentligen med dig, men ibland behövs det att lyfta fram den dubbelmoralen en människa i EBD:s ställning besitter. Hon tillsammans med Eva Kornhall bedriver en jakt på pappor, det vet vi eller hur? Jag kan nog tala för många att dessa människor är ett hot mot barn.

 40. En Pappa Says:

  Olga
  Jag vad orsaken till att sonen sökte ensam vårdnad kan man bara fundera på, men det slutade med en samförståndslösning där ett barn ska vara skriven hos varje förälder och varannan veckas boende för barnen.

  EBD:s kan inte har det lätt i sin uppväxt med tanke på den situation han har levt under.
  Inte omöjligt att han sitter i klorna på EBD och vem klarar av att leva med en som sitter i klorna på sin mamma?

 41. En Pappa Says:

  Olga
  Eva Kornhall har på TV i Debatt sagt att hon aldrig har varit med om att en förälder falskanklagar den andra, för så hemska saker hittar man bara inte på.

 42. robjoh Says:

  @Fdell
  Om du inte får det har vi rättsosäkerhet i det här landet. Ett rättssystem måste vara uppbyggt på att du är oskyldig till motsatsen bevisas, och då måste du få ta till dig bevisen för att kunna försvara dig.

 43. Observer Says:

  @Fdell

  ”Att kvinnor är helt goda och inte begår sexuella övergrepp mot barn är skitsnack, det gör de, jag har aldrig påstått någonting annat.”

  Kan du ge mig en referens i form av ett domslut där en kvinna har mistat vårdnaden p.g.a. incestanklagelser?

 44. Fdell Says:

  Jag kan inte ge dig något sådant men det finns garanterat då vi har kvinnor som har åkt fast öfr sexuella övergrepp, men jag sitter inte på några domar, varken mot män eller kvinnor.
  MEn vad är det du menar? Att inga kvinnor döms eller att det inte finns kvinnliga förövare?

 45. S-kvinna: Vårdnadstvister beror oftast på brott (via GenusNytt) « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] för brott!” Dahlström menar alltså på fullt allvar att övergrepp mot barnen (und … Läs mer via […]

 46. Observer Says:

  Jag bygger min argumentation på källor och inte skitsnack. Kvinnliga pedofiler tycks vara lika sällsynta som apor på månen, och det är givetvis en direkt följd av Jungfru Maria glorian som ständigt vilar över dess hjässa. Behöver kvinnor, by the way, också förete ett friskhetsintyg från polisen då de anställs som lärare, eller är det som vanligt endast ett kön som skall demoniseras i denna hysteri?

 47. Fdell Says:

  Jaha, så du sitter med alla domar i Sverige? Och du menar att ingen kvinna någonsin dömts för incest?
  Förstår inte vad det är du vill ha sagt riktigt?
  Sen är det vanligare med manliga förövare och det vet du också.

 48. Olga Says:

  Hur går man tillväga om man vill ha ut domar där mamman mist vårdnaden för att hon har utsatt hennes barn för incest?

  @Fdell; Jag är inte säker på att du har rätt, däremot är jag helt säker på att du har rätt när det gäller dömda fall när det gäller vilket kön som är mest presentativ vid förövare.

  Här är ett citat: ”Forskare och ­experter som DN har talat med säger nu att de kvinnor som förgriper sig på barn är betydligt fler än vi har trott.”

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/kvinnliga-forovare-svara-att-upptacka

  Det är dags att lyfta upp huvudet och se verkligheten.

 49. Fdell Says:

  Men det är väl ändå ingen som förnekar att det finns kvinnliga förövare?
  Jag litar på statistiken och har min åsikt, du har din, oavsett är det viktigaste att människor som begår övergrepp åker fast och inte får träffa sina barn.

 50. Olga Says:

  @Fdell; Det är ett farligt tänk du besitter med tanke på hur många fäder som är falskeligen anklagade för att begått övergrepp. Då är det inte det bästa för barnet att inte få träffa den föräldern. Hur tänker du kring det?

 51. Olga Says:

  Jag tycker denna artikeln är mycket intressant, här har vi ett exempel på att kvinnliga förövare har en överdriven straffrabatt.

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/forfattaren-suzanne-kordon-kvinnors-overgrepp-doms-annorlunda

 52. Fdell Says:

  Så du tycker att männiksor som begår övergrepp mot sina barn ändå ska få träffa dem? De som är dömda och bevisligen begått övergrepp ska självklart inte träffa sina barn, hur kan någon vid sina sinnes fulla bruk tycka det?
  Sen tror jag inte av de som blir fällda för sexuella övergrepp mot barn (det är inte många om mans er till hur många anmälningar det finns, pga brist på bevis etc) som är oskyldiga. Jag köper inte att nästan alla inspärrade sexualbrottslingar är oskyldiga, inte en chans. Hur ska du dessutom bevisa detta? Det går ju inte.
  Kan man inte bevisa att övergrepp har skett så är det ju en helt annan sak.
  Det finns ingen statistik som med säkerhet kan säga hur många som är falskanklagade, det finns bara människor som kan berätta sin historia och påstå att de är falskanklagade, det räcker inte. Sen får man tro vad man vill.
  Jag tycker det är ännu farligare att ha grundtanken att barn ljuger.

 53. Fdell Says:

  Och ska vi sen prata straff så ör ju det en helt annan diskussion. En gubbe som fälldes för våldtäkt på barn slapp sitt fängelsestraff för att han skulle fylla 80 år, trots flera års övergrepp och dom, den straffrabatten är ocks något att diskutera? Alla gamla slipper ju sina straff.

 54. Observer Says:

  Bästa Fdell,

  Hur gick det för den kvinnliga läraren från Karlskrona som förgrep sig på en 14 årig elev för en tid sedan? Vad ansåg domaren – jo att det inte fanns ett ”offer”. Samma sak ansåg en engelsk domare i ett liknande fall. Vad hade hänt om könsrollerna varit ombytta? Jo, ett ramaskri och en feministisk tsunami hade väl varit följden.

  Du skriver också att ”Jag tycker det är ännu farligare att ha grundtanken att barn ljuger.”

  För ett antal år sedan så anklagade en styvdotter sin styvfar för sexuella övergrepp. Domen löd på 7 år ovillkorligt. Lite senare så kom det fram att hon hade gjort det för att skydda sin mamma för att få slut på att han misshandlade henne. Där föll åtminstone ”din grundtanke” pladask till marken.

  Det var också roligt att läsa Olgas länk om den 48 åriga damen som förklarade inför tingsrätten att hon hade lite udda böjelser då hon lät en 12 årig elev olja in henne i naket tillstånd. Friades gjordes hon dock av en enhällig tingsrätt, då kvinnan alltid per definition är en god varelse.

 55. ConZor Says:

  Eva-Britt Dahlström har klämt ur sig en förtydligande:

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1651&blogg=49641

 56. Olga Says:

  @ConZor; Hon skriver så här ”Det vill säga det är endast i 3 procent av fallen som som domstolen dömer till enskild vårdnad och det är mestadels i de fallen som vårdnadstvisten ofta är en konsekvens av att barnen har berättat om brott.”

  Är det fakta eller är det EBD:s sanning tror ni alla som läser här?

  Glöm inte heller att den lilla siffran 3% inte säger så mycket när man inte ser vad som 100% står för. Är det någon som har koll på vad 3% står för när det gäller antalet barn?

 57. Olga Says:

  @Fdell 07 april 2011 kl. 15:26; Kan du vara så vänlig och läsa det jag skrev en gång till och sedan komma med en respons? Du har nämligen inte förstått en väldigt enkel text.

  Jag antar att ditt svar var på denna kommentaren jag skrev 07 april 2011 kl. 15:19.

 58. J.E Says:

  Nu var ju faktiskt hennes formulering ändå rätt så könsneutral (i motsats till hur det brukar låta). Det stod ingenting om ”mäns övergrepp mot kvinnor och barn” eller någon propaganda för att tro på kvinnan hellre än mannen. Möjligen kan man tolka det som att hennes argument ursäktar vissa inskränkningar på den brottsanklagade partens rätt att bli trodd till förmån för den som kräver ensam vårdnad. Det är förstås negativt på så sätt att det uppmuntrar till fler vårdnadstvister och fler splittrade familjer (om än inte några särskilt välfungerande sådana), men det enda sättet på vilket det riktar udden mot män är att kvinnor idag utnyttjar vapnet med krav på ensam vårdnad och övergreppsanklagelser i högre utsträckning än män, men det beror troligtvis på att det inte varit meningsfullt för män att försöka då dessa sällan blir trodda (särskilt då kvinnan anklagar mannen för PAS). På så vis är det även ett mansproblem hon tar upp.

 59. m Says:

  • Under år 2009 var nära 7 400 barn och ungdomar (0-17 år) berörda av utredningar om vårdnad, boende och/eller umgänge. Detta motsvarar ca 38 barn och ungdomar per 10 000 i denna åldersgrupp. Under åren 2004-2009 har denna andel varierat mellan 35 och 38 per 10 000 barn och unga i åldern 0-17 år.

  Enskild vårdnad bör vara 3% av 38 barn per 10 000 barn.
  För år 2009, 222 barn.

 60. a foreign pappa Says:

  My daughter says she is allowed to watch porn at her home, and ”mommy said” that my daughter is not allowed to talk about it, dagis heared her say that, they also heared her say how (5yrold) knows how to suck on a mans genitals. Dagis asks her where, she said with her mothers boyfriend. Mother runs to kvinnojouren, gets a top lawyer, and wins in tingsrätten because, socials never asked my daughter, even though she said to her bonus parents that she wants to die, even though she told socials that she is being beat by them. Instead of asking my daughter they make a big investigation to show how the mother is such a good mother, and how i mistrust authorities because I mistrust borås, even though familjerätten advised tingsrätten go give me ensamvårdnad. Until now there have been worries send to socials by psychatriet sluten vård that my daughters mother took drugs, several diffrent organisations and people around my daughter that have send there doubts of my daughters well being socials. Not once did they get a child psychologist envolved. The rather trust the good man of my daughers mother, a ROCK member, kvinnojouren member and hyper christian religious person. Dagis sayed how bad my daughters physical and mental state was and is, she naturally never saw anything like that. Openly lied two times for my daughters mothers sake, all to help her get custody. Now SS, BO (who was involved from the beginning) DO, and Jo are involved.

 61. Gonzo Says:

  Den strösta orsaken till vårdnadstvister är att pappor börjat kräva vårdnaden om sina barn.
  Jämställdhet, rättvisa och respekt.

  Inte alltid så populärt

 62. Lasse Says:

  @Gonzo

  Been there, done that.

  Min kvinnliga advokat avrådde å det kraftigaste att gå i tvist, trots att mamman hade svåra personliga problem. Ingen ide du kommer aldrig vinna trots att jag hade alla odds på min sida.

  Finns ingen rättvisa eller rättsäkerhet för män, lika inför lagen Yeaaa Right.

 63. leifer Says:

  Lasse

  Konstigt, hört att det faktiskt har ändrat sig en hel del på senaste åren. För mig att lagen även har ändrats, så att idag är fokuset mer på barnets bästa. En kollega på jobbet fick vårdnaden pga att mamman har personliga problem.

 64. Åke Bursell Says:

  EBD:s resonemang kring mäns skuld är en historiskt välkänd retorik. Den som vill läsa kan hitta retoriken i 1700.talets häxprocesser, i naziretorik, i homofobin, i prostitutionshetsen och i nästa vilken diskrimininerande hatbrottsretorik som helst. I så måtto är EBD inte ovanlig, hon bara råkar vara feminist i stället för rasist eller homofob. Feminismen är en kamporganisation och så länge männen inte gör motstånd, utan ltdigt agerar ”judar” så kommer hetsen att fortgå. Särskilt som vissa män gärna exploaterar feminismen i egenskap av ”medlöpartorskar”. Vissa socialdemokratiska advokater har gjort vackra karriärer på att låtsas tro all feministiska dogmer!

  Vårdnadsfallen har ökat p.g.a. 2006
  års ändringar i föräldrabalken, där dels en konflikt i sig ger underlag för dom om enskild vårdnad och där socialen får sådant inflytande genom vårdnadsutredningarna att det i praktiken är två tyckande tanter på soc som avgör målet! Tingsrätterna avstår i praktiken sin rätt att förutsättningslöst pröva målet till soc, vars vimsiga och illa underbyggda ”utredningar” får bli avgörande.
  Jag har en bekant i Jönköping som förlorat vårdnaden därför att 1) han grät vid ett tillfälle, 2) han lät sin lille pojk vara med och välja tapeter till barnkammaren och 3) mamman tycker han är dum. Ja, och så bytte han dagis också och det var inte bra. Hade mamman gjort det, hade ingen reagerat.

  Vårdnadstvisternas ökning är ett resultat av en i praktiken rent sexistisk föräldrabalk. Ökningen var väntad, den förutspåddes redan vid remissprocessen inför den nya lagen.

  Åke Bursell, Pappa-Barn Jönköping

 65. Sossarna har större problem än Ulvskog när det gäller sociala medier och personangrepp « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] S-kvinna: Vårdnadstvister beror oftast på brott  (GenusNytt) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: