Taube på sedlarna är ett svek säger feminist

by

Att ha Evert Taube på de nya 50-lapparna, som riksbanken vill, är ett svek mot sexturismens offer. Det anser Emelie Bergbohm, frilansskribent och scenkonstproducent, som skrivit en debattartikel om saken på SVT:s webbplats. Hon hänvisar till Evert Taubes sång ”Flickan i Havanna”, som handlar om en prostituerad:

”Flickan i Havanna,
hon har inga pengar kvar,
sitter i ett fönster,
vinkar åt en karl.
Kom, du glade sjömatros!
Du skall få min röda ros!”

Bergbohm skriver:

”Valet att trycka upp Evert Taubes leende läppar på en av de nya sedlarna är ett sätt att legitimera någon som förskönat prostitution. Snart kan svettiga svenskar stoppa nytryckta sedlar i någon annans hand som profiterar sig på svenska sexturismen, som fortfarande pågår i Thailand, Tyskland och Belgien. Cirkeln är sluten och vi fortsätter att trampa takten, så obekymrat att kaksmulorna mals till mjöl. Fattas bara att bakgrundsmotivet till vår nya 50-kronorssedel hämtas från vita stränder och etiketten från en flaska rom.”

Jag tycker Emelie Bergbohm är ute och cyklar. Sången beskriver den verklighet som Evert Taube upplevde för nästan 100 år sedan. Att poetiskt beskriva omvärlden är inte att legitimera den. Bergbohm blandar ihop konstnärligt skapande med samhällsdebatt.

Tack för tipset, Robert!

Jag tycker genusdebatten går till överdrift ibland i sin jakt på förmenta orättvisor och förmenta ojämställdheter. Nationalskalden Taube har varit i genusblåsväder förut. Dåvarande jämställdhetsministern och vice statsministern Margareta Winberg tyckte att Taube brast i jämställdhet på grund av en annan sång han skrivit, Rosa på bal:

”Tänk att få dansa med Andersson,
lilla jag, lilla jag, med Fridtjof Andersson!
Tänk att bli uppbjuden av en så’n populär person.
Tänk vilket underbart liv, det Ni för!
Säj mej, hur känns det att vara charmör,
sjöman och cowboy, musiker, artist,
det kan väl aldrig bli trist?”

.

”Lilla jag” ansågs kvinnligt underådånigt, och en del annat. Läs hela Margareta Winbergs sågning av Evert Taubes olika sånger, med olika motiveringar, här.

Det vi skådar är en feminism som i brist på verkliga mål att kritisera skjuter på vad som helst.

Annonser

45 svar to “Taube på sedlarna är ett svek säger feminist”

 1. robjoh Says:

  Om vi nu ska prata om de nya sedlarna:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/07/riksbanken-g-r-om-g-r-j-mst-llt

  50/50 fördelning var visst inte tillräckligt bra.

 2. Bo Sundbäck Says:

  Ursäkta mig, men jag tillhör dom som brukar förespråka korrekhet i person och sakfrågor här på nätet.
  Va håller man på med? Skall man inte ihågkomma en framgångsrik svensk! Oberoende av kön.
  Personen i fråga finns i mitt hjäryta…

 3. Olle Says:

  Sedlar väcker känslor. Många äldre människor i Göinge-bygden vägrar befatta sig med nuvarande 500-lappen, eftersom den porträtterar Carl XI, kungen som brände deras byar på 1600-talet.

 4. Lövet Says:

  Det hade naturligtvis varit mycket, mycket bättre med en bild på Kerstin Thorvall…

  …där ”dansades” det ju en hel del med välekiperade kenyaner!

 5. Olle Says:

  De som inte gillar Taube kan ju skriva om texten till ‘Pojken i Banjul’

 6. Stenka Says:

  Ja men nu…Nog för att jag hade på känn att dessa sedlar skulle bli föremål för genusanalys, men detta är ju sanslöst! Hur riksbanken än skulle göra blir det fel! Är detta härskarteknik; dubbelbestraffning?

 7. brage Says:

  det

 8. Kristin Says:

  Jag ser Evert Taube på sedeln som en seger över Margareta Winberg och feminismen.

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article105246.ab

 9. HSL Says:

  Det blir alltid stor komik när någon omtolkar gammal information med nytt tyckande. I princip allt gammalt framstår som unket med de nya glasögonen på. Om det sedan är Taube och prostituerade på Kuba eller Tintin (Herge) i Afrika. Gamla produkter skall alltid ses som en produkt av sin tid och inte analyseras med dagens rådande tänkande. Allt blir då så fel.

 10. Leif Says:

  Vad enkelt det är att vinna gehör som skribent i dag! Samma gamla genomtröskade tema går hem och går hem och går hem! Hur ska originalitet och intelligenta iakttagelser kunna hävda sig i en sådan ankdamm?

 11. Lasse Says:

  Själv tror jag Svenska folket är urtrötta på den här återkommande propagandan.

 12. fredman52 Says:

  Taube var ett av våra stora genier. Han är djupt förankrad i den svenska folksjälen. Att dra så långsökta och billiga poänger som Emilie gör. Tycker jag säger mer om henne, än något annat.

 13. Info Says:

  STATSFEMINISMENS OCH SJUPARTIETS TAUBEHAT

  Från Tanja blogg 30/1 2011 (Info):

  ”SKOLANS TRADITIONELLA HUVUDSYFTE – ATT FÖRMEDLA KUNSKAPER OCH KULTURARV”

  skriver Häggström bland annat i en av de läsvärda artiklar, som Tanja länkar till (Mörk bild av den svenska skolan).

  Kulturarv, ja. När hörde någon t.ex. en visa av Bellman, Birger Sjöberg eller Evert Taube i Sveriges radios musikkanaler senast? Länge sen? Ja.

  Detta beror säkerligen till en del på, att alla tre brukar uppfattas som delar av det svenska kulturarvet – vilket som bekant (om det finns) är exkluderande och därmed främlingsfientligt (rasistiskt). Och inte alls bör förmedlas. Möjligen då endast i retuscherad och statligt korrektifierad form.

  En annan orsak är säkerligen, att alla tre på senare tid avslöjats som patriarkala sexister. I synnerhet TAUBE. (Sov på min arm, Älskliga blommor små, Jag har skrivit till min flicka, Rosa på bal, Kom i min famn, Maj på Malö…)

  • REGERINGSKANSLIETS HEMSIDA: Kritiskt tal rörande Evert Taubes visor av vice statsminister MARGARETA WINBERG vid Taube- seminarium på Öland, den 9 november 2002:

  ”Mannen står i centrum. Det manliga perspektivet är det överordnade, det intressanta och det andliga perspektivet. Att vara människa är att vara man. Kvinnan är objekt. Mannen är subjekt. Kvinnor lever liksom i en annan värld. Som mustiga förföre[r]skor eller eteriska nymfer. – – –

  I dag har vi andra värderingar. Könsrollerna förändras med tiden. Och just detta är en viktig insikt: att manlighet och kvinnlighet inte är något absolut givet. Förändringar är möjliga. Könsrollerna är inte givna oss av naturen en gång för alla. Biologin har inte låst in oss i kategorier. Den styr inte. Det går att förändra!”

  • Vice statsminister MARGARETA WINBERG i AFTONBLADET 13/11 2002, ”Winbergs attack mot Evert Taube”:

  ”Taube har egentligen en rätt förskräcklig kvinnosyn… Taube beskriver kvinnor som antingen horor eller madonnor… Taube befäster en rådande maktstruktur, en kvinnosyn som är oss främmande…”

  • EVERT TAUBES HEMSIDA:

  ”Sveriges jämställdhetsminister Margareta Winberg menade 2003 att Taube i visor som ´Karl-Alfred och Ellinor´ och ´Brevet från Lillan´ förstärker den ojämställdhet som fortfarande råder i Sverige och världen.”

  – – – – – – – – – – – – – – – – –

  På något sätt måste alltså både Bellman och Taube och otaliga andra, äldre diktare, sångare och målare ha bidragit till det beslut om en skärpning av den svenska sexköpslagen, som Alliansen strävat mot under hela sin regeringstid och som nu hela Sjupartiet står enat bakom. Dråp, grov misshandel, grov stöld – allt sådant är futtigheter i jämförelse med t.ex. Svarte Rudolfs små äventyr en gång i hans ungdoms sjömansår:

  Se, svarta Rudolf han dansar
  och böjer sin nacke och ler.
  Han tänker på stormande nätter
  i Amsterdams glädjekvarter.

  (Erik Axel Karlfeldt)

  Minst ett års fängelse skulle vartenda ett av Rudolfs fruktansvärda små möten ha bestraffats med fr.o.m. 1. juli i år.

  Gudrun, Claes och Beatrice,
  Fredrik, Lars – så rätt, precis!
  Tur att ni finns,
  rediga kvinns!
  Skarhed och Eva
  Ja, må dom leva!

  – – – – – – – – – – – – – – –

  Tillägg idag till GenusNytt:

  Haha – varför går inte hela den svenska offentligheten – Sveriges radio, Sveriges television, alla svenska högskolor och universitet, alla journalister i alla tidningar, Sveriges riksdag osv. – ut och förbjuder nämnandet av Erik Axel Karlfeldt? Haha, där har ni missat någonting…

 14. Leif Says:

  Eller ta Helena Trus genomkorkade inlägg i Aftonbladet/Nöjesbladet,
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/article12844582.ab med titeln ”Jag vill inte betala för en exklusiv herrklubb jag inte är bjuden till”.
  Den mynnar ut i att ”SVT:s nöjes-tv på bästa sändningstid har förvandlats till en skojfrisk, exklusiv herrklubb som inte jag, eller någon annan med snippa, är bjuden till. Den har jag ingen lust att fortsätta finansiera.”
  Slutsatsen av hennes förvirrade resonemang blir naturligtvis att SVT måste bygga upp könssegregerade kanaler som enbart befolkas av snippor resp snoppar.

 15. Chr Ewrk Says:

  Roligt att hon inte inkluderar Gambia som sexturismmål där det främst (enbart?) är svenska svulstiga medelålderskvinnor som åker för lite kärlek…

 16. Trio Says:

  @robjoh

  Tack för länken/tipset! Det där var ju helt sjuk. Svenska feminister kommer med så bisarra utfall att det snart inte ens går att göra parodi på dem.

 17. arbetare Says:

  Svek mot henne själv enligt hennes egen utsago.

 18. Leif Says:

  Första april året runt!

 19. Info Says:

  SVERIGES FRÄMSTE UNDER 1900-TALET DISKVALIFICERAD SOM SEDEL- OCH MYNTBILD

  Skälet är enkelt: Han sjöng en gång in en sång av Wilhelm Stenhammar, ”Sverige”, i stället för en sång om Zlatan och Valerie Solanas.

  Info i Tanjas blogg 2011-02-01:

  – – – – – – – – – – – –

  ”HUNDRAÅRSDAGEN AV JOHAN ”JUSSI” BJÖRLINGS FÖDELSE

  [i Borlänge] inträffar i morgon, något som uppmärksammades av två nationalpopulistiska inringare till Ring P1 idag. En man och en kvinna. Man noterade med förvåning, att Jussi, världens genom tiderna främsta tenor, varken är tilltänkt som sedelbild eller kommer att tillägnas något minnesfrimärke.

  Nationalism är ju enligt ett enigt Sjuparti i Sveriges riksdag detsamma som fascism/nazism = extremhöger = sverigedemokrater. (Och det är ju tveksamt om svenskar ens existerar som ”grupp” enligt Fredrik Reinfeldt.) Likväl har Sverige en NATIONALSYMBOL! Jo, jag har läst om det många gånger, senast i Sv.D. häromdagen.

  Inte den föreslaget ändrade svenska flaggan utan kors men med gul, arabisk text ur koranen på blå botten. Nej – ”NATIONALSYMBOLEN ZLATAN lekte med bollen” eller något liknande stod det.

  Utanför Sverige brukar Zlatan rankas någonstans på en plats mellan 25 och 50 bland världens för ögonblicket bästa fotbollsspelare. Som världens främste genom alla tider, före Enrico Caruso, har däremot en bred, utländsk expertis i flera sammanhang [bl.a. BBC] nyligen utnämnt en helt pursvensk tenor från Dalarna.

  Inom kort inträffar hundraårsdagen av hans födelse. Festligheter till hans minne arrangeras i en rad världsstäder. Johan Jonatan ”Jussi” Björling.

  ”Jussi Bjorling is considered by experts to be THE GREATEST of Tenors, due to his masterful technique, exceptional range and silvery beauty of voice, and most of the aficionados of Bel Canto would agree.” (Wiki.)

  Visserligen kommer en del lokala minneskonerter att anordnas runt om i Sverige, men när Jussi Björling-sällskapet uppvaktade kulturdepartementet med önskan om statligt engagemang blev det avslag, och även Kulturrådet sa nej.

  Jussi Björling får ingen sedelbild (jfr Jenny Lind). Jussi Björling får inget minnesfrimärke. Han skulle ju då – hemska tanke – kunna uppfattas som en nationaltenor!

  Statligt kulturstöd får däremot EXPO och den ”queerfeministiska” tidskriften FUL. För att inte tala om BANG.”

 20. Lorem Ipsum Says:

  Jag skulle vilja vara inne i huvudet på en sån där människa när dom kommer på sånt där. Som Trio säger, det går inte att göra parodi på det. Franz Kafka skulle vara grön av avund.

 21. Maria Says:

  http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/debattlive/article12843371.ab
  För den som vill se bl.a. Helena Trus fagra nuna live.

 22. Leif Says:

  Bonnie Bernström gör förstås ett allvarligt logiskt felslut. För att veta hur jämställt detta förslag är måste man känna till den totala mängd sedlar i varje valör riksbanken kommer att ge ut. Med denna parameter känd kan man sedan beräkna graden av jämställdhet ned till kronnivå. Rätt ska vara rätt! 😉

 23. Ulf Andersson Says:

  Och vad säger feministerna om ”Brevet från lillan”?

  Ett barn som är offer för patriarkatet?

  Bristande kunskaper och en massa
  bitterhet från feministerna.
  Vad jag förstod det som, var det fler
  kvinnor än män på sedlarna.

 24. Hjalmar Says:

  Björling skulle väl kunna få vara på ett mynt åtminstone…

 25. Liberal Says:

  Fördelen med feministiska utspel av den här typen, är ju, med vilken glasklar tydlighet det faktiskt framgår att feministen inte bara räknar sig som anhängare till en väldigt sjuk ideologi. ”Feminist” är tydligen dessutom otvetydigt ett mentalt sjukdomstillstånd.

 26. Joel Says:

  Jag reagerade lite när jag såg på ”veckans brott” igår. Leif GW brukar ofta vara skärpt, men här spårar samtalet fullständigt ur utan att han är med på noterna. Se från 46:00 http://svtplay.se/t/143571/veckans_brott

  En hel del förlupna ord kommer ur deras munnar om man lyssnar med genuskänsliga öron.

 27. leifer Says:

  Sätt en kvinna på varenda jävla sedel, ok för mig! Så slipper vi skitsnacket av alla feminster.

 28. leifer Says:

  Vi kan ju inte ha män = förövare på sedlar?

  Dessutom är ju pengar en ful symbol för män och girighet i sig.

  Så därför bör vi ha bara kvinnor på alla sedlar.

  Fast då blir ju kvinnor en symbol för pengar…

 29. Info Says:

  EMELIE BERGBOHN – ETT LITET INLÄGG I DEBATTEN

  ”Valet att trycka upp Evert Taubes leende läppar på en av de nya sedlarna är ett sätt att legitimera någon som förskönat prostitution. Snart kan svettiga svenskar stoppa nytryckta sedlar i någon annans hand som profiterar sig på svenska sexturismen, so”

  Hur som helst, jag har sett dig och dina gelikar på svensk Tv och inte minst hört dig och dina tvillingsystrar i svensk radio. Görande (i Sverige) berömda reportage i Hollands Red Light District för att med svensk feminism frälsa hela Amsterdam och hela världen.

  Det enda svar jag hörde av tjejerna där var att ”Ge dig härifrån, du förstör för mig ikväll”. Samt: ”Polis, hjälp mig, jag hotas nu igen av en lesbisk svensk journalist.”

  http://www.malmgrenpaintings.se/

  Rätt konstigt. Jag var och kan bli på nytt bli god vän med tjejerna i Amsterdam. Allvarligt, Bergbohn, ska vi gå dit tillsammans – hur många tror du kastar sig i armarna på

  DIG?

  Vågar du? Vågar du över huvudet taget visa din förnäma feministnäsa utanför de stockholmska tidningsredaktionerna och de dammfria, stockholmska riksdagskorridorerna?

 30. AV Says:

  Ja usch vad hemskt att beskriva världen som den är och inte som vissa vill ha den 100 år senare. Det kunde han gott tänkt på, den gamle Taube. Och när vi nu ända sparkar på döda poeter kan vi ge en känga till Bellman och Vreeswijk som skrev om Ulla i Fenstret och Sportiga Marie. Och inte som passiva offer utan som starka aktiva subjekt. Fy!

  Detta måste vara ett tecken på att kvinnor har det ganska bra i Sverige om denna pseudofråga ens är något att slösa bläck på.

 31. Gonzo Says:

  Personligen så är jag inte imponerad av motiven på sedlarna.
  Det känns fel att pryda sedlarna med ”kändisar”, Kungar hör till traditionen.

  Varför inte sätta en drottning på en sedel, Drottning Kristina på 200 kr sedeln?

  Att byta ut Selma mot Astrid känns också helt fel. Selma har bara fått vara med i drygt 20 år och ska redan bort? En sagotant mot en annan sagotant.

  Jag gillar inte Tabue eller Bergman på våra sedlar, det börjar likna Monopolpengar. Riktiga pengar har kungar och drottningar på bilderna.

  Varför inte använda bilder av vikingar eller samer? Det skulle bli svenskt.

 32. Gonzo Says:

  Oj det blev ett virrigt inlägg

 33. JD Says:

  @Kristin

  Tack för att jag fick uppleva vad Winberg skrev om Taube 2002.
  Läser man texten så är det nästan lite svårt att inte skratta på sig!
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article105246.ab

  Det blir nästan lite komiskt med tanke på att M Winberg i egen hög person har hjälpt och gett mig råd över snygga/sexiga nattlinnen och morgonrockar till min fru. Helt på hennes eget initiativ utan att jag bad om det. Hon är trevlig som person men då man läser detta så blir man nästan orolig.

  Ang. kritiken mot Taube så börjar jag verkligen på allvar tro att feminism är en psykisk åkomma av mental självlobotomi.
  Man bara baxnar!

 34. Kim Says:

  Tack, Leifer, för att du belyser problemet med denna dubbelbestraffning av kvinnor. Patriarkatet vinner med båda alternativen.

  Om män men inga kvinnor finns på sedlarna, ja, då blir kvinnor osynliggjorda och förövarna på sedlarna blir hyllade. Om kvinnor finns på sedlarna, då blir de objektifierade och utnyttjade och förknippade med något som kan byta händer, köpas och säljas.

  En pappa som en mamma har definierat som en förövare av något slag (född man, till exempel) kan helt enkelt döva sitt samvete genom att betala henne med en bunt Birgit Nilsson. Vidrigt och skamligt!

  Riksdagen, gör om, gör rätt! 100% kvinnor i Riksbanken! Pryd sedlarna med okönade föremål, i den mån de nu finns!

 35. JD Says:

  Ganska kul att det är män på sedlarna av ädlare valörer nämligen 1000, 200 och 50 och kvinnor på sedlarna 500, 100 och 20

  Det måste betyda att värdet på män rent symboliskt = 1250 :-
  Värdet på kvinnor = 620:-

  Just teasing…

 36. Torstensson Says:

  Info och Lasse

  Margareta Winberg hade ju säkert själv velat gifta sig med en ”jämställd” kille som tjänar mindre än henne och som har något lägre status. LOL

  Nej, dessa feminister följer själv dessa strukturer genom att gifta sig med män med status.

  Jag tycker Winberg ska klippa av sig sitt långa hår och sluta bära kjol.

 37. Torstensson Says:

  Jag har alltid undrat varför feminister som bär kjol, läppstift och typiskt kvinnliga kläder är de som klagar först när det handlar om objektifiering av kvinnor och andra debatter som rör utseende.

  Av med håret feminister, odla fjunet under näsan, släpp läppstifter och på med ett par könsneutrala jeans tack.

 38. AV Says:

  JD: Åhh du är hopplös tvåa. Den kopplingen finns det redan någon som gjort.

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/07/riksbanken-g-r-om-g-r-j-mst-llt

  Hon missar totalt att det blir kvinnor på de mest använda sedlarna och att det inte KAN bli jämställt i valörer. Det jämnaste som går är en kvinna på 1000 och män på resten 870 sek. Men då är det givetvis inte valören utan antalet som räknas. Hur man än gör finns de som springer benen av sig för att visa hur de har huvet under armen.

 39. Clay Says:

  Det är så jävla roligt detta.. eller inte.. har varit tillsammans med en radikalfeminist som tyckte det var för djävligt att kvinnor obejktivierades i olika t ex i reklam och i HMs underklädeskampanjer.. samma person var helt besatt i snygga underkläder, smink och att se bra ut.. fattade aldrig hur det gick ihop…

 40. Chattanoga Says:

  Med vänner som Emelie Bergbohm och Bonnie Bernström behöver man inga fiender.
  Jag tycker de gör ett bättre jobb än självaste Pär Ström när det gäller att visa radikalfeminismens rätta ansikte.

  Kolla kommentarerna under Newsmill- och SVT-artiklarna; Folk verkar vara rejält trötta på såna där oseriösa utspel!

  Dessutom råder jag nämnda feminister att åka till England och studera deras sedlar: Är det 100% jämlikt där?

 41. leifer Says:

  Kim

  Jag är bara nöjd när man fullständigt skiter i om det är en kvinna eller man på sedeln. Det viktiga är vilken person det är! Så detta med 3 män och 3 kvinnor visar på en väldig skitnödig typ av jämställdhet, där tydligen könet är det viktigaste som merit. Kvotering på sedlarna nu också alltså.

 42. JD Says:

  @AV Nej.. Är det sant!

  Att någon skulle ta upp valörernas värde var min första tanke då jag såg vilka som skulle vara på sedeln.

  Jag har inte läst artikeln i Newsmill än men det ska bli intressant.
  Tänkte hon inte på att mindre valörer är vanligare förekommande än större valörer. Det kommer med andra ord att bli vanligare att man har en objektifierad Kvinna i sin hand än en Man.

  Att vara tvåa är bättre än att vara etta. Är man tvåa kan det bara gå nedåt. 🙂

 43. JD Says:

  Är man ett (självklart) kan det bara gå nedåt. 🙂

 44. JD Says:

  Nu har jag läst artiklen… Haha hon är ju seriös!
  Lobotomerade kvinnor har tyckt till igen..

 45. Liberal Says:

  Jag vill allra helst ha förskönande avbildningar av våra lögnaktiga äckel tryckta på våra svenska sedlar. Det vill säga genuina riks-äckel som har blivit medialt rövslickade av vår intellektuellt perverterade mediakår.

  Tiina Rosenberg
  Gudrun Schyman
  Anna Ardin
  Kapten Klänning
  Claes Borgström
  Göran Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: