Mår verkligen unga tjejer sämst?

by

Vi får ofta höra att ”unga tjejer mår dåligt”. Inte att ungdomar mår dåligt, utan att unga tjejer mår dåligt. Detta har föranlett en mängd stödåtgärder från samhällets sida som bara riktar sig till flickor – jag har bland annat bloggat om detta här.

Jag har alltid varit misstänksam mot påståendena att tjejer mår sämre än killar. Nu har det kommit en vetenskaplig studie som ger mig vatten på min kvarn. Den som gjort mig uppmärksam på studien är den jämställdistiske bloggaren Rutger Stjernström som nyligen drog igång sin blogg Ett städat yttre. Han bloggar om saken här.

Vad det handlar om är att forskare och läkare vid Seattle Childrens Hospital har undersökt skillnader mellan könen i hur depression yttrar sig hos tonåringar. Det visade sig att tjejer och killar som var deprimerade hade olika syn på sin egen hälsa. 23 procent av pojkarna med depression ansåg sig vara vid ”mycket god hälsa”, men bara 2 procent av flickorna. Killarna överskattar alltså sin hälsa mycket mer än flickorna.

Det kan vara så att den manliga könsrollen föreskriver att pojkar ska ”bita ihop” och ”kämpa på” även när de är deprimerade eller på annat sätt mår dåligt. Detta kan bidra till en bild i samhället av att ”tjejer mår sämre”, fast killarna egentligen mår lika dåligt.

Jag roade mig med att googla termen ”unga tjejer mår dåligt”, vilket gav 63.300 träffar, medan ”unga killar mår dåligt” gav 559 träffar. Enligt skriverierna på internet skulle alltså unga tjejer må mer än hundra gånger så dåligt som unga killar. Detta visar hur vi värderar tjejers respektive killars problem. Samtidigt vet vi att det är fler killar än tjejer som begår självmord.

Du finner mer detaljer om den amerikanska undersökningen på Ett Städat Yttre.

Annonser

22 svar to “Mår verkligen unga tjejer sämst?”

 1. Statsfeminism Says:

  Ska det göras en könlös kommunistomelett, så måste det knäckas ägg. Knäckta ägg är good for you!

 2. Clabbe Says:

  Det hör alltså till den manliga könsrollen att ”bita ihop”. Varför problematiserar aldrig feminister kring just detta?

 3. ParStrom Says:

  Clabbe:
  Feminister bekymrar sig sällan för mäns problem, enligt min erfarenhet.

 4. Toddan Says:

  Unga tjejer presterar bäst i skolan (pojkarna betygsdiskrimineras av ett kvinnligt lärarkollektiv),har bättre framtidsutsikter med högskoleutbildning och därmed ett bra jobb, har större sexuell makt än sina jämnåriga män som måste prestera för att få något, tjejerna kommer vara mindre våldsutsatta i sitt liv än män, ha större chans att få barn ha större närhet till sina barn än motsv män, och leva 5 år längre. Ändå är det synd om de unga kvinnorna och dom mår så dåligt.

 5. Hanen Says:

  Självklart är det så här. Det har jag vetat hela tiden. Och det vet nog alla förnuftiga människor som kan tänka själva. Tjejer lär sig mycket tidigt att spela på detta med att må dåligt och känna sig deprimerade eftersom responsen blir att de får uppmärksamhet och sympati.

  Killar däremot lär sig att bita ihop eftersom de helt enkelt inte tjänar på att signalera svaghet. Och skälet till det är mycket enkelt och simpelt. Killar som verkar svaga ratas av tjejerna. Ja, det är till och med så att tjejer och kvinnor gärna hånar och förminskar män som mår dåligt.

  Men att killar egentligen mår precis lika dåligt, och många gånger säkert väldigt mycket sämre eftersom de måste hålla tillbaka sina känslor, det är jag övertygad om . Fast det måste vi såklart tala tyst om i feminismens Saudiarabien. För här har kvinnor patent på att må dåligt.

 6. Hanen Says:

  Huvudet på spiken Toddan.

 7. Thomas Says:

  ”fler killar än tjejer som begår självmord”

  Jag har läst häpnadsväckande siffror som att 75% av de ungdomar som begår självmord är pojkar; samtidigt som 75 % av den psykiatriska hjälpen går till flickor.
  Är detta verkligen sant ?

 8. michael Says:

  Ett stort problem är att psykiatrin är uppbyggd efter kvinnliga normer där du ska frivilligt öppna dig och tala om dina problem vilket passar tjejer bra.Medans du behöver andra nycklar för att nå pojkar,då säger feminister att det är pojkarna det är fel på,och att dom måste ändra sig.Istället för att anpassa psykiatrin även till pojkars sätt att närma sig problem,vilket är riktig jämställdhet.Detta är en diskriminering som skördar liv bland pojkar,dom tar sina liv dom självmedicinerar med alkohol droger o.s.v just för att man inte har dessa nycklar som öppnar upp och når.Man ska komma ihåg när det går dåligt för pojkar i skolan så är det inte skolan det är fel på enligt feminister utan pojkarna.När pojkar inte söker hjälp så är det dom det är fel på inte psykiatrin som med kvinnliga normer stänkt dörren

 9. NisseNyfiken Says:

  @Thomas
  Ja, det stämmer nog på ett ungefär – tyvärr…

 10. Hjalmar Says:

  Nu är anden ur flaskan, tjejer mår i n t e sämre än killar!

  Men, men, hur går det då för alla skattefinansierade genusprojekt mm?

 11. Pether Says:

  Thomas, det är 80% av hjälpen som går till tjejer. Och efter allt snack nu om att lägga mer pengar på flickor så kommer det bara att öka.

 12. Pether Says:

  Sedan, flickor som skär sig klassas som självmordsförsök, trots att det inte ens haft en tanke på att ta sitt liv, då de endast är ute efter uppmärksamhet. Vilket de då får av samhället.

 13. Anno Says:

  Inte för att jag inte tror dig, tvärtom, jag skulle vilja använda informationen i den här texten till ett skolarbete. Dock skulle jag behöva källorna du använder dig av. Alltså till rapporten om att män uppger att de mår bra fast de inte gör det, samt den att fler killar tar självmord. Tack på förhand!

 14. leifer Says:

  Är helt säker på att överlag har unga grabbar det tuffare idag än unga tjejer i Sverige. Att feminismen bara bryr sig om tjejerna avslöjar vilken sexistisk rörelse det är som ljuger om att dom kämpar för båda könen.

 15. Matte Says:

  Om vi tar pojkars ohälsa på samma allvar kanske vi kan få ner självmordsantalet?

  Varje självmord är ett tragiskt misslyckande från samhället.

  Jag reagerar ofta på feministers negligerande av mäns problem. De skulle se bättre ut i mångas ögon om de inte hade varit så ensidiga i sitt sätt att se på världen.

 16. Torstensson Says:

  Väl talat Hanen.

  Jag instämmer i din analys. Visar man sig svag eller tex ens lite halvt obestämd så är det få kvinnor som tycker det är charmigt (även om dom kan skoja om det och säga gud vad gulligt att han var förvirrad)

  I det långa loppet vinner inte en mjuk man respekt hos en kvinnlig partner. Något jag fick erfara själv en gång i tiden och som tog fruktansvärt hårt på mitt självförtroende. Jag valde utefter den erfarenheten att aldrig tro på feministiska floskler om att vara snäll och låta tjejer alltid välja.

  Ett exempel var när vi gick på en stor gågata och hon sa ”vart ska vi gå” och jag svarade med inlärd ödmjukhet ”du får välja” Då fick jag ett trött svar från henne ”Men jag vill inte bestämma”. Hon sa det med sådan ton och trötthet att jag förstod att jag var en tönt. Undan för undan kastade jag av mig denna mesighet som grundar sig i rädsla och skam över att vara en man. Man har ju alltid hört om hur elak vi är, släppa fram tjejer, vara snäll, respektfull annars är man en mansgris etc etc.

  Men följer man denna devis så får man tillbaka en sådan där verbal spottloska av kvinnan. Ofta är det så och detta vet jag eftersom väldigt många män berättat om det. Kvinnor har kvar sin förväntningar på manlighet och i synnerhet under en dejting-sitation där mannen blir utvärderad.

  Det är väldigt tydligt att feminismen står långt ifrån evoutionspsykologin och det är väldigt tydligt att de kvinnliga ”mjuka och ädla ” värdena inte är speciellt mjuka i det avseendet. Det här måste tas på allvar i debatten, för här skapar man ett proletariat av lågutbildade män som många av dom tror att kvinnor vill ha dessa ödmjuka mjukisar.

 17. Lorem Ipsum Says:

  Pojkar/män har en ”antilivskultur” och det är förklaringen för deras överrepresentation när det gäller självmord.

 18. Lorem Ipsum Says:

  Tydligen så åt WordPress upp mina fina taggar… Det fanns ett stort mått av ironi i texten så att ingen induhvid missuppfattar hela grejen.

 19. totte Says:

  Diagnosis of male depression. Does general practitioner gender play a part?
  Z. Lyons & A. Janca 2009

  I Australien är svår depression ung lika vanligt bland könen, men mildare varianter främst fås av kvinnor. Blir män bara helt plötsligt jättesjuka?

  Resultatet visade att 64% av behandlarna tyckte det var svårare att diagnostisera män. Värt att notera var också att 73% av de kvinnliga behandlarna tyckte det vara svårare mot 58% av de manliga. Diskussionen dom ville starta är att även behandlarens kön kan vara en faktor i studier/behandling och att denna sällan tas hänsyn till.

  To accept a pilot? Adressing men’s ambivalence and altering their expectancies about therapy.
  G. Good & J. Robertson 2010

  Visar på att den terapeutiska behandlingen utav män skiljer sig ifrån hur man behandlar kvinnor. Män får inte visa sig svaga och har svårt att ta ”vägbeskrivning” från någon dom inte litar på. Artikeln anser att man i större utsträckning måste se terapeuten som en lots i arbetet med mannen. Han är själv ansvarig för sitt skepp och vart det ska gå men att en lots kan erbjuda förslag på vägar och beskriva vart de största grunden är.

 20. Max Says:

  Ännu ett exempel på skillnader mellan könen. Att ”genusvetenskapen” hamnar så snett beror just på att den inte erkänner dessa skillnader eller endast erkänner dem som sociala konstruktioner. Denna dyra och politiskt styrda vetenskap gör alltså betydligt mer skada än nytta. Det är skillnaderna som behöver utforskas och tas hänsyn till. Könen behöver lära sig att ta hänsyn till varandra.

 21. Sigvard Says:

  Ett problem är att – även mer eller mindre alla psykiatriker och psykologer – inte skiljer på olika sorters depression.

  Jag skiljer på:
  kognitiv depression
  affektiv depresion
  reaktiv depression
  socialt betingad depression
  vissa forskare vill även se en ”fysiologisk-vegetativ” depression.

  På ytan, symptomen, ser de alla lika ut – men den bakomliggande dynamiken, orsakerna är vitt skilda.

  Alltså ska de behandlas olika….

  Se http://psykopat.info

 22. Vad Säger Jämställdismen Del 2 - Genusfolket Says:

  […] lär pojkar att ”bita ihop” och ”kämpa på” även när de mår dåligt (länk). Vilket låter som en väldigt rimlig analys, lite feministisk till och med då den anger […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: