Ny feministisk attack på nya sedlarna

by

Nu kommer mer feministisk kritik mot de nya sedlarna. Den här gången är det Bonnie Bernström, ordförande för Liberala Kvinnor, som har tagit till orda på Newsmill.

Intressant nog tycker hon, till skillnad från Emilie Bergbohm vars kritik jag bloggade om i förra inlägget, att personerna på sedlarna är ”väl valda”. Inga problem med Evert Taube, alltså.

Men vad är då problemet? Det rör sig ju om tre kvinnor och tre män, lika många! Kan det bli jämställdare?

Jo, det gäller valören på sedlarna. Bernström har suttit och räknat. Hon säger: ”Summan av alla valörer som kvinnor pryder, blir mindre än hälften av valörerna med män. 1250 kr för män mot 620 kr för kvinnorna. Den hierarkiska ordningen kan därmed sägas vara symboliskt bekräftad”.

Bonnie Bernström menar att det hade varit bättre att låta ett kön pryda 1000-lappen och låta de andra fem sedlarna prydas av det andra könet, för det hade bara gett en skillnad på 13 procent. Enligt riksbankens förslag är skillnaden runt 100 procent.

Men det vore ändå inte problemfritt, enligt Bernström. Jag citerar:

”Hade Riksbanken valt denna andra metod, hade emellertid ett annat delikat val behövt göras. Nämligen om det skulle vara en man eller kvinna på 1000-kronors sedeln dvs vilket kön skulle vara värt 13 procent mer?”

Ja, det var ju verkligen ett delikat val. Detta måste vara en av de stora frågorna för en politiker i år.

Bonnie Bernström avslutar:

”Riksbanken är välkommet att påskynda den segdragna kampen för ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är inte för sent att ändra sig. Sedlarna är inte tryckta än. Och kampen för rättvisa pågår ett tag till men förhoppningsvis inte till nästa sedelutgivning.”

Man sitter och småler. Bernström tycks på fullt allvar se detta som ett problem. Folk ute i stugorna måste skaka på huvudet – och de måste känna hur politikerföraktet ökar.

Man kan undra om det inte finns viktigare problem i Sverige att gripa sig an. Man brukar prata om lyxproblem. Detta måste vara det ultimata lyxproblemet.

För övrigt har Bonnie Bernström inte tänkt igenom saken ordentligt. Hennes jämställdhetsanalys är inte tillräckligt grundligt utförd, har jag kommit på. För total sedeljämställdhet måste man naturligtvis multiplicera varje sedels valör med det antal sedlar som riksbanken trycker av varje valör. Jag antar exempelvis att det trycks betydligt färre 1000-lappar än 100-lappar och 20-lappar. Det måste vägas in. Varför har inte Bonnie Bernström begärt information från riksbanken om hur många sedlar av varje sort man trycker?

Bonnie Bernströms debattartikel påminner mig om en sak som jag har tänkt länge. Feminister förstår oftast inte när de skämmer ut sig.

Läs artikeln här. Tack för tipset, Calle, Martin, Fredrik, Tore, Tobias och Daniel.

PS: För två år sedan var en miljöpartist inne på samma spår – hon satt också och räknade valörer på sedlar och protesterade mot att Gustav Vasa (man) fanns på tusenlappen och Selma Lagerlöf (kvinna) fanns på 20-lappen (den som alla ser ofta, till skillnad från tusenlappen).  ”Det speglar hur män fortfarande värderas högre än kvinnor”, sa Esabelle Dingizian. Läs mitt blogginlägg om detta här.

Radiotips: Jag är inbjuden att prata om personlig integritet i Radio 1, med Robert Aschberg, kl 10-12 idag.

Annonser

47 svar to “Ny feministisk attack på nya sedlarna”

 1. Arvid Andersson Says:

  Återinför ett-öringen, tvööringen och femöringen och låt dessa mynt prydas av Eva Lundgren, Irene von Wachenfeldt och Tiina Rosenberg; då är ju ordningen återställd. Värdelösa idéer på värdelösa mynt!

 2. Orion Says:

  Samtidigt är 20- och 100-lappen de mest använda sedlarna, varför ska kvinnorna få dessa medans männen får 1000-lappen som bara tjuvar och turister använder!!!!1 😉

  Det här kan man nog redan nu utnämna till den fånigaste genusfrågan för året, har svårt att se hur någon ska kunna komma med något märkligare påstående…

 3. Jämställdhetsfeministern Says:

  Folkpartiets kvinnoförbund har helt rätt. Det faktum att det finns en man på den nya 1000-kronors sedeln är en enorm orättvisa och skulle utgöra ett outhärdligt förtryck mot Sveriges kvinnor.

  Det kanske hade varit bättre att göra på det sätt som Bonnie funderar över – det vill säga att ha en kvinna på 100-kronors sedeln och män på de andra. Men då hade det ju varit fem sedlar med män och bara en med en kvinna, vilket ju också skulle vara katastrofal kvinnodiskriminering.

  Det enda jämställda skulle helt enkelt vara att ha kvinnor på alla sedlar. För då skulle vi kunna vara säkra på att kvinnorna inte blir sedelförtryckta på något sätt. Bort med alla män helt enkelt, så blir problemet löst. Det är förresten lösningen på alla problem.

 4. Liberal Says:

  Bajsnödiga kvotvåp som virkar offerkoftor.

 5. Jämställdhetsfeministern Says:

  1000-kronors sedeln, menade jag så klart ovan.

 6. Matte Says:

  Hen har rätt, detta är skandal. Det borde vara kvinnor på sedlarna och män på mynten.

 7. krakel Says:

  om jag var bonnies läkare skulle jag ordinera något mot hennes tvångstankar. det skulle nog hjälp mot sömnproblemen hon får av att ligga vaken och tänka på allt detta också.

 8. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Matte

  Fast mynt är ju hårda och coola och hållbara, medan sedlar är mjuka, fladdriga och ömtåliga. Så det hade ju inneburit kvinnoförtryck det också.

  Nej, det enda jämställda är att ha bara kvinnor på både sedlar och mynt.

 9. Access Says:

  Jag skulle mycket väl kunna acceptera att de bytte plats på kvinnorna och männen på sedlarna, så att det blev en kvinna på 1000-lappen och en man på tjugan.
  Det skulle innebära att varenda radikalfeminist gick omkring med Evert Taube i plånboken.

 10. Joel Says:

  Jag har haft förmånen att läsa Bonnies analys. Den visar tydligt hur feminismen är en status-kontext där man greppar efter halmstrån för att försöka klättra på stegen. Feminismen följer alltså samma mönster och har samma sociala funktioner som alla sub-kulturer och religioner har. Feminismens mest framträdande statusmarkör är den så kallade pseudoanalysen.

  Hennes totala misslyckande får mig att tycka synd om henne. Hon hade ju hoppats på pluspoäng.

 11. Hanen Says:

  Just sådant här är kanske det tydligaste beviset för hur sjuklig, infantil och patetisk feminismen är. Man räknar antalet manliga programledare eller hur män och kvinnor är representerade på våra sedlar. Sedan inbillar sig dessa hönshjärnor att de är patriarkatet på spåren.

  Samtidigt ser vi att pojkar diskrimineras i skolan på ett sätt som kommer att slå ut flera generationer av män. Att det återigen är män som skickas ut med uppenbar risk att dö i de krigsinsatser Sverige deltar i. DET har dessa ideologiska dårskallar inget jämställdhetsproblem med. Såklart.

  Som vanligt är det ett vältrande och ältande kring kavasiproblem som är feminismens starkaste gren.

 12. Toddan Says:

  Feministerna vaktar småaktigt på små inbillade skitorättvisor dom hittar. Att 2 av 3 på högskolan är kvinnor är däremot i sin ordning.

 13. Kristin Says:

  Jag tror att nästintill alla vet att Selma Lagerlöf finns på 20-kronorssedeln.
  Vilka som finns på övriga valörer är nog mindre känt bland allmänheten.
  Förmodligen blir det samma med de nya sedlarna. Tjugan med Astrid Lindgren blir omtalad, de andra glöms bort. Men vi använder ju nästan alltid betalkort och kan dessutom designa med egen bild. Hur ska feministerna kunna könskvotera detta?
  http://www.swedbank.se/privat/kort-och-betalningar/kort/vara-kort/kort-pa-kort-designa-ditt-eget-kort/index.htm

 14. krakel Says:

  Jämställdhetsfeministern

  men herre gud! sedlarna blir ju tryckta! vilket symboliskt förtryck mot kvinnorna på sedlarna! selma lagerlöf har blivit förtryckt i flera år!

 15. Peng Says:

  Vem är på den näst intill värdelösa enkronan?

  För att inte tala om den massiva manliga underordningen i Englands sedelvärld.

  Bernström har ju öppnat upp ett helt nytt forskningsfält!

 16. Chroni Says:

  Kan inte Pär Ström göra en artikel om hur 20, 100 och 500 är de mest använda valörerna idag.

 17. Frug Says:

  ”För total sedeljämställdhet måste man naturligtvis multiplicera varje sedels valör med det antal sedlar som riksbanken trycker av varje valör. Jag antar exempelvis att det trycks betydligt färre 1000-lappar än 100-lappar och 20-lappar. Det måste vägas in. Varför har inte Bonnie Bernström begärt information från riksbanken om hur många sedlar av varje sort man trycker?”

  En liknande analys finns här:

  http://wheresthe.publicgood.at/2011/04/vem-diskrimineras-av-de-nya-sedlarna/

 18. Jämställdhetsfeministern Says:

  @krakel

  Ja gud, det har du helt rätt i! Patriarkatet hittar alltid nya vägar att förtrycka de stackars kvinnorna. Detta kan bara lösas med mansskatt och mobbning av pojkar på dagis.

  @Hanen

  Att pojkar diskrimineras i skolan är deras eget fel och beror på att de inte är duktiga, som flickorna. Det har vi i regeringen slagit fast. Dessutom har ju pojkarna fortfarande en enorm fördel av att de har en gräddfil fram till att finnas med på 1000-kronors sedeln.

  @Toddan

  Att 2 av 3 på högskolan är kvinnor är inte alls i sin ordning. Det är en bra bit kvar till 100% kvinnor på Sveriges högskolor och total jämställdhet. Den feministiska kampen fortsätter.

 19. Matte Says:

  Vi bör genast återinföra ettöringarna och där ska vi trycka dit en mansgris. Alla andra valörer ska det vara kvinnor på med texten: you go girl!

  Förresten borde ju män inte få ha pengar överhuvudtaget, de super ju bara bort dem eller använder dem till sina värdelösa fritidssysselsättningar.

  Nån måtta får det vara.

 20. Johan Says:

  Samma Bonnie Barnström ansåg i en Newsmillartikel att sexköpslagen var en liberal skapelse. Man tar sig för pannan. Denna kvinna är inte liberal någonstans, och så icke heller ”liberala” kvinnoförbundet i Folkpartiet.

 21. Musse Pig Says:

  Herregud, det är ju ingen skillnad mellan de olika partierna. Tokfeministerna har infiltrerat alla partier i riksdagen!

 22. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Musse Pig

  Ja och vad är problemet med det?

  I Saudiarabien och Iran måste alla politiker bekänna sig till den islamistiska överideologin. I Sverige måste alla politiker skriva under på den heliga feministiska genusdoktrinen.

  Frihet, liberalism och jämlikhet är farligt. Likriktning, övervakning och förtryck är nödvändigt.

 23. Lorem Ipsum Says:

  @Matte, ja det låter rimligt 😉

 24. Schmuts Says:

  Om det inte finns ett problem så skapar man det.

 25. Leif Says:

  Jag tror att detta måste hanteras av en matematiker/statistiker (med genusvetenskapligt stöd givetvis).
  Det finns tre variabler att ta hänsyn till:
  1. Det faktum att fördelningen av valörer inte är värdemässigt jämställd.
  2. Det totala värdet av volymen sedlar som trycks i varje valör.
  3. Den beräknade dagliga kontakten varje individ får med respektive valör.

  En formellför uppnående av total rättvisa konstrueras och benämns Genusvalörindex, förkortat GenValIx. Kanske ämne för en doktorsavhandling? Riksbanken bör ställa medel till förfogande för detta projekt till lämplig genusvetenskaplig genusinstitution. Riksbanken avvaktar resultat innan sedlar trycks.

 26. Ursus Says:

  Istället för att skriva något vill jag bara skrika ”ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH” tills huvudet mitt trillar av. Hur orkar människor?

  ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH.

 27. Hjalmar Says:

  Tusenlapparna används inte mycket, de brukar komma fram vid julafton och skolavslutningar (gåvor)…Det är känt inom handeln sedan länge.

  Åtgången på tusenlappar går säkert att kolla via Riksbanken.

 28. Hjalmar Says:

  Jadå, det finns mycket statistik på Riksbanken:
  http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=23838

  Där står tex att alla 500-lapparna är värda ca 58 mdr. kr,
  och alla 1000-lapparna bara ca 28 mdr. kr.

  500-lapperna är alltså mer än fyra gånger så många som tusenlapparna. Feministerna kan andas ut.

 29. Olle Says:

  Hur vet vi att artikeln inte är satir? Den skulle ju helt klart platsa i Grönköping.

 30. Hjalmar Says:

  Olle:

  All feminism skulle platsa i GV…och hälften av alla politiker.

 31. Rick Says:

  Det är de enskilda valörernas omloppshastighet som är avgörande, dvs. hur ofta de byter innehavare. Om de ”kvinnliga” sedlarna har högre omloppshastighet, vilket jag misstänker, exponeras befolkningen mera för de kvinnliga kulturpersonligheterna.
  För övrigt misstänker jag att gnället över just 1000-lappen beror på att de flesta feminister är lyxfruar som kräver att bli försörjda av sina män med valörer som inte understiger 1000.

 32. CaseyJones Says:

  Sätter man en kvinna på 1000-lappen som så sällan används så blir hon ouppnåelig (madonnaidealet), pryder kvinnorna sedlarna med lägre valörer så blir dom billiga/slit och slängvaror (prostitution). Hur man än gör blir det ju fel… Nu får dom ju fan ta och skärpa sig.

 33. David Holman Says:

  Facepalm

 34. Onkel Kostja Says:

  Sedlar är bara en social konstruktion!

 35. AV Says:

  Genom hermeneutisk forskning har jag kommit fram till att valörer i sig är ett patriarkalt förtryck. De skapar manliga hierarkier t o m hegemonier och är bastioner som skall intas och förintas. Det systerligaste borde vara att alla sedlar är lika mycket värda.

  Fast när jag tänker på saken är själva värderingen ett patriarkalt förtryck. Det innebär ju att det finns bara en sanning som gäller i manlig positivistisk anda. Varje sedel måste givetvis vara så mycket värd som jag känner/upplever att den är värd. Min sanning är ju lika rätt som andras sanningar.

  Om hälften av alla tryckta sedlar har en man på sig och hälften en kvinna så kan vi värdera dess värde utifrån om vi är feminister eller antifeminister. Min affärsidé blir att köpa valuta av antifeminister med kvinnor på (alla som inte är feminister hatar kvinnor som bekant och värdesätter kvinnor lägre) och använda dem när jag handlar med kvinnor (som alla är feminister) som kommer värdera damerna högre!

  F-n vad smart jag är. Nästa års nobelpris i ekonomi är vikt för mig!

 36. Torstensson Says:

  Nu var ju Gustaf Vasa en kung och Selma Lagerlöf en författare.

  Frgåar man Sveriges kvinnor vilket de värderas högst att gifta sig med, en kung eller en författare så hade de flesta kvinnor någ gått på dejt med en kung.

  Jag tycker man ska ta med kvinnors värdering av män när man betraktar samhället, för då kommer man till insikten att kvinnor också behöver problematiseras.

 37. Leif Says:

  @AV
  Å andra sidan kommer valör från franskans valeur som primärt betyder värde eller pris. Men, och jag säger men, franskan valeur är ett feminint substantiv!
  Oj!

 38. Torstensson Says:

  Jag noterar att Bonnie Berström har långt hår samt öronhängen. Varför dessa könsstereotypa symboler Bonnie?

  Rädd för att förlora din SEUXELLA MAKT?

 39. Torstensson Says:

  Den andra kvinnan på bilden har blommig tröja eller kavaj samt halsband. Föörvisso kort hår, men helt okvinnlig vill hon väl inte göra sig verkar det som.

  Jag frågar mig ; Varför ?

  Varför är så många feminister intresserade av att vara snygga inför män?

 40. Harald Says:

  Om det ända viktiga är könet på personen på sedeln och om det finns 6 olika valörer (1000,500,200,100,50,20) så finns det 64 olika kombinationer när sedlarna ska skapas.
  22 Kombinationer faller bort pga att det är fler än 3 valörer med män på.
  32 Kombinationer faller bort pga att värdet på de manliga sedlarna överstiger värdet på de kvinnliga sedlarna.
  32 Kombinationer faller bort pga att antalet sedlar i cirkulation med män på är större än antalet sedlar i cirkulation med kvinnor på (förutsatt att 200 sedeln hamnar mitt emellan 100 och 500-kronors sedlarna i antal circulerande ex).
  32 Kombinationer faller bort pga en man inte får förekomma på 500 kronors sedeln (då detta är den i särklass vanligaste sedeln).
  32 Kombinationer faller bort pga en man inte får förekomma på 20 kronors sedeln (då detta är den sedel som byter ägare oftats (och då också kan anes vara poppularast)).
  32 Kombinationer faller bort pga en man inte får förekomma på 200 kronors sedeln (männen får väl inte ta dom NYA sedlarna till sina).

  Många av dom ”förbjudna” kombinationerna är överlappande, vilket gör att det finns 4 godkännda kombinationer kvar! Den lättaste och mest uppenbara är att ha kvinnor på samtliga sedlar, men det finns alltså ytterligare 3. Här är samtliga 4 godkännda kommbinationer
  1000K, 500K, 200K, 100K, 50K, 20K
  1000K, 500K, 200K, 100K, 50M, 20K
  1000K, 500K, 200K, 100M, 50K, 20K
  1000K, 500K, 200K, 100M, 50M, 20K

 41. Jan-Erik Says:

  Jag finnner det hela märkligt att så få frågar varför man ska ha nya sedlar överhuvudtaget. Särskilt som riksbanken och övriga banker har ganska vidlyftiga rättigheter att vägra byta in gamla kontanter mot nya, dvs. officiellt så fort de misstänker brott. Bank-run i antågande?

  http://viktualiebrodern.wordpress.com/2011/04/05/kontanter-i-bankfack-och-nya-sedlar/

 42. leifer Says:

  Var i österrike nyligen, vet ni vilka mynt jag fick som växel!?

  Det finns 8 euromynt!

  1 cent
  2 cent
  5 cent
  10 cent
  20 cent
  50 cent
  1 euro
  2 euro

  (1 cent är kanppt 10 öre)

  Svenska mynt finns det bara 3 av nu, 1, 5 och 10 kronor.

 43. leifer Says:

  F.ö

  Euromynten gjorde om kring 2008 och nu är även Norge med på Euro-kartan som syns på ena sidan. Dock finns det fortfarande mest äldre mynt i omlopp.

  Så här ser dom nya ut

  Så här såg dom gamla ut (bl.a. norge inte med)
  http://www.imc-ab.com/euroinfoSE.html#Mynt

 44. Kicki Says:

  Bonnies intelligensmässiga utveckling stannade nog av permanent i den vevan när hon började på dagis.

 45. Henrik Says:

  På tal om att återinföra de gamla 1-, 2- och 5-öringarna kanske det är läge att återinföra den ännu äldre ½-öringen. Drottning Silvia borde passa perfekt på den.

  Skämt åsido. Istället för att summera sedlarnas värden borde istället genusivrarna ägna sig åt något mer produktivt för dem hundratals miljoner dessa ”forskare” får i bidrag av staten. Jag blir nästan arg när jag tänker på det.

  Ho-hum. Jag vet att jag inte hade någon åsikt utan bara ett dåligt skämt och sedan medhåll med Pär.

 46. Zaphod Beeblebrox Says:

  Feminismen har talat i skepnad av Bonnie Bergström… Med tanke på resultatet borde feministerna skämmas.

  Som så många tidigare påpekat, måste man ju också ta hänsyn till hur ofta respektive sedel exponeras visuellt.
  Ett antagande är att, ju lägre valör desto mer frekvent exponerande (förutom 50-lappen då som enligt egen erfarenhet inte exponeras särskilt ofta).
  Vad gäller den kommande 200-lappen kan vi bara sia om dess betydelse/användning/exponeringsgrad.

  En annan iakttagelse ur jämställdhetssynpunkt är den att INGEN av personerna som kommer att pryda sedlarna kommer från eller har någon anknytning till Norrland….
  Med Bonnie Bernströms ”genomarbetade” analys som utgångspunkt innebär detta alltså att norrlänningar inte överhuvudtaget har något värde… 😦

 47. Riksbanken diskriminerar män « GenusNytt Says:

  […] var precis som jag misstänkte (men som Bonnie Bernström inte förstod) i mitt förra blogginlägg som saken: Olika sedlar trycks i olika […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: