”Mäns våld mot husdjur” måste tas på allvar

by

Vi känner till ”mäns våld mot kvinnor”, vilket är feministiska för relationsvåld. Nyligen bloggade jag om den nya termen ”mäns våld mot funktionshindrade kvinnor”.

Nu har Patrick gjort mig uppmärksam på att feminister redan för fyra år sedan varnade för ”mäns våld mot husdjur”. Jag citerar en debattartikel skriven av en blandning av feminister och djurrättspersoner:

”Om mannen dödar familjens djur kan kvinnans liv vara i direkt fara. Det finns ett dolt samband mellan att de män som slår kvinnor, även slår husdjur.”

Jag citerar vidare:

”En stor del av mäns våld mot kvinnor utspelas i familjens hägn och drabbar såväl kvinnor och barn som djur. Det förekommer även att män tvingar kvinnor att utföra sexuella handlingar med djuret. Djur är därför i allra högsta grad både verktyg för förövaren och offer för våldet. […]  Det är viktigt att se sambandet mellan dessa olika slags våld för att på bästa sätt kunna arbeta effektivt med frågor som rör mäns våld mot kvinnor och barn och därmed också våld mot djur. Genom att visa på den gemensamma strukturella grunden till detta våld kan vi också identifiera ett utökat skyddsbehov. I förlängningen kan det leda till en bättre livssituation för såväl utsatta kvinnor som deras barn och djur.”

Situationen ska alltså förbättras för kvinnor, barn och husdjur. Det är alla som bor under tak utom män, det. Intressant målsättning. Män verkar stå under husdjuren i skyddsvärde.

Vad kommer härnäst? Mäns våld mot fiskar? Det har ju på senare tid framförts kritik mot att sportfisket är förgubbat. Klart det är ett utslag av mäns inneboende ondska att dra upp små oskyldiga djur med en vass krok i munnen.

Tack för tipset, Patrick! Läs mer här.

PS: Bloggläsaren Bobo har tipsat om att vi också måste ta ”nunnors våld mot barn” på allvar (här).

För övrigt, ”Det blev lite gubbigt i köket”, säger sångerskan Jill Johnson, efter att ha varit med i ett matprogram med Robert Aschberg och Johan Rheborg. Om Robert Aschberg säger hon: ”Den bild jag hade av honom stämde väl och det var en besvikelse att se att det inte fanns en annan sida bakom den där jargongen han har”. Kommentar: Jag tillbringade själv två timmar som Robert Aschbergs gäst i ett radioprogram i förra veckan, och jag tyckte han var jättetrevlig.

Annonser

28 svar to “”Mäns våld mot husdjur” måste tas på allvar”

 1. Kim Says:

  Logiskt.
  Man slår djur: djurplågeri samt förstadium till kvinno- och barnmisshandel.
  Kvinna slår djur: antagligen självförsvar.

  När får vi se forskningsanslag för att kartlägga mäns våld mot getingar, mäns våld mot bollar, puckar och mot andra döda föremål? Det gäller att förebygga männens våld i tid (inte för att satsningarna hittills har minskat något slags partnervåld men något måste man ju göra).

 2. robjoh Says:

  Det blev lite gubbigt i köket säger sångerskan Jill Johnson

  Damned if you don’t and damned if you do?

  Jag har aldrig träffat Robert Aschberg, Johan Rheborg eller för den delen Jill Johnson. Har inte heller sett TV-programmet så kommer inte uttala mig om det här fallet.

  Vad jag funderar på är vad hade kvinnor förväntat oss när män började ge sig in i köket? Tanken borde kanske ha slagit någon att män inte kommer att laga mat på samma sätt eller ha samma jargong. Min följd fråga är då: Är gubbigt verkligen något negativt eller en konsekvens av att kvinnor och män delar på arbetsuppgifterna i hemmet och därmed något positivt?

 3. Johan Silversjö Says:

  För två veckor sedan så åkte jag till veterinären för att avliva vårt sjuka marsvin ”Pelle”. Ni kan ju själva räkna ut vad som händer nästa gång frun hostar lite.

 4. Olle Says:

  Om katten springer runt fötterna och tigger mat innan hustrun fått i sig sitt morgonkaffe så får den en spark så den åker in i väggen. Detsamma gäller om den är dum nog att försöka sova på henne om natten. Ska jag oroa mig för min säkerhet?

 5. Hjalmar Says:

  Än en gång så anlagas a l l a män för någonting olagligt/motbjudande. Det kanske vore dags att anklaga a l l a kvinnor för olagliga/motbjudande handlingar, för att det ska bli ”könsbalans”?

  Nej; jag tror att den feministiska elit som ständigt anklagar män antingen försöker förtrycka män,
  försöker provocera män,
  försöker göra karriär,
  eller inte förstår bättre.
  Kanske alltsammans.

 6. robjoh Says:

  @Olle
  Absolut INTE däremot borde du tänka på ditt uppförande. Att din hustru uppför sig så mot er katt måste ju givetvis vara ditt fel!

  /ironi

 7. Erik Norén Says:

  gubbigt i detta sammanhang = grabbighet från medelålders män?

 8. mixermeken Says:

  Så kan någon förklara vad det är när jag och hustrun högg huvudena av två övertaliga tuppar i lördags. Detta bla. på grund av att de satte på en och samma höna i tid och otid. Sen att jag tillsammans med hennes son i söndags gjorde tupp i vin av tidigare nämnda tuppar? Belve riktigt gott. Eller ännu hellre: I höstas slaktade vi x antal får hemma på gården. Vad är det? (Hon har bättre hand med att luras med hink för att sen lämna över till mig med slaktpistolen)

 9. Kim Says:

  Olle: det här låter illa. Ni MÅSTE börja dela bättre på hushållssysslorna.

  Allvarligt talat, stackars katt. Hustrun borde faktiskt anmälas och söka hjälp för sitt aggressiva beteende.

  Därmed inte sagt att jag vill ge alla kvinnor skulden för detta och kalla det för ”kvinnors våld mot djur”.

 10. JD Says:

  Felet med Robert Aschberg är att han vågar vara sig själv utan att göra några feministiska analyser av sin framtoning som person. Han kuvar sig inte. Ett väldigt riskfyllt val som många andra inte kan bära upp om de samtidigt vill vara i god lag med den feministiska korrekthet som alla numera präglar konungadömet Sverige.

  När det gäller Män så borde Män förbjudas att ha både barn, djur och kvinnor i sin omgivning!
  Det finns för få lagar som skyddar barn, kvinnor och djur mot Män!
  Män har ju gång på gång visat att de inte klarar av umgås med andra så VARFÖR får dom fortsätta förpesta allt gott i denna värld?

  Fler borde göra som British Airways som numera förbjuder män att sitta ensamma bredvid barn på sina flygplan!
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1243625/Businessman-Mirko-Fischer-sues-British-Airwars-treating-men-like-perverts.html

  Fler förbud mot Män behövs och fler lagar som gör det lättare för rättsväsendet att spärra in Män i våra fängelser!
  Män har förbrukat alla sina rättigheter!
  Låt dem dö!

 11. AV Says:

  mixermeken: Varför får det mig att tänka på Bonnie and Clyde? Par i brott? Låter som ett våldsamt och destruktivt förhållande. Sök hjälp, terapi, skyddshäkte för att skydda er själva och omgivningen.

  Bli vegetarianer, färga håret i svart och lila och gå med i F!. För er egen skull.

  /ironi

 12. Leif Says:

  Mäns våld mot insekter, då? Jag har sett män döda flugor, myggor och getingar.

 13. JD Says:

  Jag såg just att Socialdemokraternas kvinnor har fått samma insikt som mig och därför börjat lobba för att män ska spärras in och förbjudas all kontakt med kvinnor.

  http://rebellabloggen.wordpress.com/2008/09/02/skydda-kvinnorna-forbjud-heterosexualitet-och-sparra-in-mannen/

  Bra kämpat (S)ystrar
  Varför inte också införa dödsstraff för den arvssynd som mannen bär?

 14. Bo Says:

  Om vi börjar använda oss av jämförelsen mellan feminister/F! och SD:s retorik så har vi vinsten som i en liten ask!!!!!!!!!!!!! För det finns en slående likhet av en yttre fiende (män/invandrare) och en ständig generalisering och utpekande.

 15. Per Says:

  Exakt vad är ett ”dolt samband”? Antingen finns det ett signifikant samband eller också finns det inte det. Om det är hög signifikans så är sambandet ganska tydligt, exakt vad de menar med ”dolt” samband är bara snömos!

 16. Kim Says:

  Bo! Bra tanke. Den har tänkts av många länge och det genusindustriella komplexet består tyvärr. Men droppen urholkar stenen!

  Jämförelsen finns till och med som en automatiserande applikation för din webbläsare:
  http://lajm.eu/emil/transgenus/

 17. manckerstroem Says:

  Den här typen av grumlig och logikbefriad tankeverksamhet har länge funnits i subbträskets utmarker. Dagens logiska härdsmälta och intellektuella dikeskörning gör att alla mentala filter står på vid gavel. Jag kan inte tänka mig att all denna feministiska dynga skulle kunna slinka igenom för att publiceras bara för ett 10-tal år sedan. Patetiskt och nivåmässigt hörande hemma i den förvirrade och verklighetsfrämmande tonårsargumentationen.

 18. manckerstroem Says:

  @ JD

  Bara kort angående länken till rebellorna. Det är bra, mycket bra. Publicera gärna den länken på så många ställen som möjligt, för den är nära nog så urbota korkad så jag kan tänka mig att dom som författade den, med möda lyckades med konststycket att, rent tekniskt publicera den. Om tillräckligt många läser den, så utgår jag ifrån att S kommer att närma sig FI vad det gäller väljarstöd.

 19. GB Says:

  Vill gärna följa denne ”debatt”…!!!

 20. Hjalmar Says:

  Mäns våld mot sig själva då?
  Jag vet att män som bastar (ibland) slår sig med björkris…

 21. A++ Says:

  Olle: vill du verkligen leva samman med en person som sparkar in katten i väggen?

 22. Pether Says:

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article12868817.ab

  ”Varje kväll svankar hon omkring framför väderkartan, insprängt mellan reportage om kändisar som blivit dumpade, som har en sjuk mamma eller som har sagt något dumt om någon annan kändis. Allt medan nya bombdåd i Gaza och svältkatastrofer rullar förbi på en textremsa längst ned.”

  Är inte det precis vad som alla kärringtidningar gör? Fast iof, de skriver ju bara om kändisarna o inget om väder eller världspolitiken.

 23. Ursus Says:

  Så vad räknas som ”våld mot husdjur”? När man knäpper till katten på nosen för att den vässar klorna på soffan, eller drar lite hårdare i hundkopplet för att hunden skäller som en tokdåre på den där lilla mopsiga pudeln?

  Olle,
  Jag skulle nog vilja be dig lämna in den stackars katten till närmsta katthem.

 24. manckerstroem Says:

  Åsa Erlandson, klanderfritt korrekt i både klädsel och attityd, nämner självklart, lika korrekt just Gaza och allmänna svältkatastrofer. Henns nedvärderande åsikter klingar helt rätt i det media hon är en del av. För naturligtvis kan hon inte nämna den aggresiva och logikbefriade svenska feminismen som hon själv surfar på, eller resa några relevanta frågeställningar omkring Sveriges krigföring i Libyen eller vad som kommer att hända med piraterna i Somalia. Mainstream gäller om man vill slira runt i majonäsen.

 25. Mia Says:

  Visst ska man ta detta på allvar. Det man däremot inte ska göra är att ge det en strukturell förklaring. Våldet mot djur i dessa sammanhang ingår i denna typ av störda individers sätt att hota och kontrollera andra. Det är antagligen också det man kommit fram till vid studier i andra länder. Haveriet kommer när man importerar det till Sverige och bakar ihop det med könsmaktsordning istället för ”bara” maktordning i destruktiva relationer.

 26. Ritsurei Says:

  Frågan är vad feministerna ska göra med mäns våld på luften? Många män håller ju gärna på med diverse former av motorsport och vi gillar ju även att köra fort. Jag tycker faktiskt att staten bör kvotera luften så att den kommer till gagn för kvinnorna som stör sig på motorsporten. Exempelvis bör företrädarna för motorsporten tvingas inhalera feministfisar i hemmet.

 27. Åsa Says:

  manckerstroem: Vad menar du?

 28. Åsa Erlandson Says:

  manckerstroem: Vad menar du? Konkretisera så ska jag gärna svara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: