Vem shoppar sönder ozonskiktet?

by

Vi får ofta höra att män bär den största skulden till miljöförstöringen. Det anläggs ju ofta ett genusperspektiv på det faktum att män åker mest bil, till exempel.

Jag såg nu att Sveriges Radio P4 gör ett program (se bilden ovan) om att konsumtionen av kläder i Sverige rusar i höjden. På 10 år har klädshoppingen fördubblats! Produktion och transport av kläder bidrar förstås till miljöförstöringen. Textilier innehåller för övrigt ganska mycket gifter. Bomull lär vara världens mest besprutade gröda.

Det slog mig att det vore intressant om någon kunde anlägga ett genusperspektiv på modeindustrin och dess footprint på miljön. Är det någon som har sett det göras, så tipsa gärna. Jag är inte helt säker på att shoppingen av kläder är jämställt fördelad.

Annonser

16 svar to “Vem shoppar sönder ozonskiktet?”

 1. michael Says:

  Enligt scb så har svenska kvinnor sex gånger så många byxor tröjor underkläder strumpor skor osv än män

 2. ParStrom Says:

  michael:
  Har du exakt källa, såsom vad undersökningen heter, årtal, etc?

 3. leifer Says:

  Pär Ström

  Feminismen har inga problem att lägga skulden på männen även i denna fråga. Det är patriarkatet och skönhetsideal som gör att kvinnor måste shoppa massa kläder. Dom har alltså inget eget ansvar utan är offer för samhällsnormer. Det som Gudrun kallade att män utnyttjar kvinnors kärlekskraft.

 4. Hanen Says:

  Svenska kvinnor står för 75 procent av alla inköp och shoppar för 140 miljarder om året. Dessutom flyger kvinnor utomlands oftare än män.

  Så det feministiska utpekandet och skuldbeläggandet av män som miljöbovar är som vanligt baserat på osanning.

  Det enda manshaterskorna vill med det påståendet är det gamla vanliga. Det vill säga att förtala oss män och piska upp ett agg mot män som kollektiv.

 5. Jocke S Says:

  Hoppas att i höst ha klar min artikel om kvinnors miljöpåverkan, både klädinköp, heminredning och charterresor mm. F.ö kan jag tipsa om att Fi:s hemsida, åtminstone till nyligen, bara hade en enda artikel under flera år, som handlade om miljön. Gissa vad?
  ”Klimatproblemen männens fel”. Det funkar inte för feminismen, att kunna se annat än ”männens fel”. Och detta synsätt har statsfeminismen anammat, utan prut! Skrämmande!

 6. Bettan Says:

  Hej följer era debatter och ser tydligt hur män på olika sätt blir förtryckta av vissa av oss kvinnor. Har själv följt olka debatter genom åren i olika forum och ser att det finns mycket att göra för en jämställdhet även för männens bästa och barnens. Vill dela med mig av ett inlägg som jag skrivit i vår blogg för lite sedan : http://pellebettan-livslycka.blogspot.com/2011/04/barn-ingen-rattighet-varken-for-man.html kan säga att som kvinna har jag fått en del skit av kvinnor när man synliggör denna frågeställning, om oss kvinnor….. Fortsatt lycka till med er kamp för ett rättvisare samhälle// Kramar Bettan

 7. michael Says:

  Scb brukar skriva om familjen medelsvensson att gå igenom från 2005 framåt kan vara bra t.ex står det från 2009 semester resa 68% män 69% kvinnor dom spenderar 6ggr mer på underkläder 7ggr mer på hygienartiklar

 8. Kristin Says:

  En helt annan sak. Har ni sett detta?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dags-att-gora-foraldraskapet-jamstallt_6088333.svd

 9. Hanen Says:

  Jag gör som Krisitin, en helt annan sak:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenskor-mots-av-misstro-i-grekland_6092295.svd

  Man undrar varför i allsindar folk utomlands tror att just svenska kvinnor anmäler våldtäkter för att få ut pengar?

 10. Pether Says:

  För att dom gör det.

 11. leifer Says:

  Hanen

  En flygstol enkel resa till Thailand släpper ut lika mycket som en normalbil gör på ett år. Så du har helt rätt. Män som då inte reser men som kör en bil ett år, är alltså mindre miljöbuse än kvinnan som drar på semester utomlands långväga. Dessutom betalar männen mer skatt för bilen än kvinnor som flyger.

 12. leifer Says:

  Hanen

  ”Man undrar varför i allsindar folk utomlands tror att just svenska kvinnor anmäler våldtäkter för att få ut pengar?”

  Typ Julian Assange fallet? Svenska kvinnor som skriker våldtäkt så fort det inte passar dom?

 13. hujikohujiko Says:

  På grund av den stora mängden föroreningar, vad som kommer i framtiden

  http://kanooneiranian.blogspot.com/

 14. Jocke S Says:

  Det är säker tjugo år sedan, (innan internet) som jag läste i SVD eller DN. Om hur den kvinnliga svenska diplomaten på Samos (tror jag) fick ta tag i mängder av ouppklarade faderskapsmål med svenskor inblandade. Inget egenansvar hos en del svenska kvinnor, börjar bli en tröttsam följetong.

 15. Lo Says:

  Haha men en ökning på 50% är ju inte samma som fördubblats. Hur är det med mattekunskaperna?

 16. gustav Says:

  you are also suffering from an epic burn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: