SvD försöker trolla fram kvinnofråga ur intet

by

Det här är inget dramatiskt – bara ett litet exempel ur vardagen på hur svenska medier hela tiden anstränger sig för att hitta kvinnofrågor, och allra helst sådana där kvinnor kan utmålas som drabbade.

Det börjar med att jag sitter och läser Svenska Dagbladet i lugn och ro. Överst på förstasidan av bilagan Näringsliv ser jag en puff för en artikel med lydelsen ”Pensions-VD om kvinnors sparande” (se bild nedan).

Var är det här nu då, tänker jag, kvinnor nu igen – ständigt med genusglasögonen på mig (det har jag lärt mig av feministerna). Så jag bläddrar fram den aktuella artikeln, som fyller bilagans baksida (finns inte på nätet).

I ingressen står det så här:

”Britta Burreau är vd för Nordea Liv & Pension som undersökt småföretagares tjänstepensioner och funnit att bara 43 procent av de kvinnliga företagarna har en tjänstepension.”

Jaha, där har vi det, tänker jag. Kvinnor är drabbade.

Sedan läser jag själva artikeln. Då står det så här:

”- Vi kan se i undersökningen att hälften av alla småföretagare pensionssparar och hälften inte. Det är en fälla att fokusera så mycket på sitt företag idag att man glömmer bort att intjäningen under arbetslivet också ska räcka till pensionen. Vi kan se att det är något fler kvinnor som inte sätter av till pensionen än män, men det största problemet är att hälften faktiskt inte gör det”

Jaha. ”Något fler kvinnor”, var det. Men problemet är egentligen generellt – inte könsbundet – försöker den intervjuade vd:n få fram.

Sedan nämns inte kvinnor mer i hela artikeln.

Så var det med den kvinnofrågan, som blev huvudsak i både ingress och puff på bilagans framsida. Det var egentligen inte mycket till kvinnofråga.

Dock har redigeraren passat på att välja det lilla som handlade om kvinnor och stoppat in det i bildtexten (som är viktig för den har höga lässiffror). Bildtexten lyder:

”Britta Burreau, Nordea Liv & Pension, kan konstatera att något fler män än kvinnor sätter av pengar till pensionen”.

Det är alltså den lilla könsskillnaden som får bli bildtextens budskap, inte det som den intervjuade egentligen vill få fram, att alltför få småföretagare pensionssparar.

Som så ofta: Man riktigt känner på vibrationerna hur någon eller några på Svenska Dagbladet kämpar för att göra det till en kvinnofråga – trots att det inte är en kvinnofråga.

Sverige i nådens år 2011.

11 svar to “SvD försöker trolla fram kvinnofråga ur intet”

 1. Info Says:

  JÄMSTÄLLDHETSPARTIET DE GRÖNAS JÄMSTÄLLDHETSAMBASSADÖRER

  ”2009-10-20

  Miljöpartiets jämställdhetskommitté har ett antal ambassadörer runtom i landet som kan hjälpa dig med sakkunskap i frågor som rör jämställdhet, feminism och lika rätt. Följ några av ambassdörerna på jämställdhetskommitténs blogg: jamstalldhetskommitten.mpbloggar.se/”

  Viktoria Such, Umeå
  Ellika Nordström, Umeå
  Jakob Lundgren, Örnsköldsvik
  Nanny Åhlander, Umeå
  Linnea Risinger, Falun
  Martin Oscarsson, Karlstad
  Daniel Kristiansson, Karlstad
  Malena Ranch, Uppsala
  Miriam Tiljander Hollmer, Uppsala
  Vanessa Sevedag, Uppsala
  Marie Åkesdotter, Stockholm
  Olof Olsson, Stockholm
  Sebastian Sandström, Stockholm
  Maria Loxbo, Stockholm
  Annie Stålberg, Stockholm
  Jenny Abrahamsson
  Olle Lundell
  Mikaela Persson, Stockholm
  Maria Arman Rehnsfeldt, Trosa
  Friederike Gerlach, Norrköping
  Johan Söderpalm, Orust
  Sara Thiringer, Göteborg
  Tove Stibe, Göteborg
  Simone Lindsten, Göteborg
  Isabel Enström, Gotland
  Zuzanna Domsta Kristianstad
  Emma Berginger, Lund
  Johanna Westerlund, Lund
  Birgitta Nilsson, Malmö

  KVINNOR: 22
  MÄN: 7

 2. Polaren Pär Says:

  Detta kallas för ”Media induced disillusion disorder” eller MIDD. En av Sveriges absolut värsta folksjukdomar. De allra värst drabbade är mediafolket själva eftersom dom lever mitt i smitthärden

 3. Hanen Says:

  Eftersom jag har journalistbakgrund kan jag bekräfta att våra redaktioner präglas av feministiskt tankegods. Jag har personligen suttit på redaktionsmöten och deltagit när feministiska reportrar hållit brandtal mot män. Jag har varit med när feministpropaganda har matats ut i riksmedia. Full av lögner, undanhållande av fakta och vinklad för kvinnor och mot män.

  Exemplet i detta fal är därför typisk. Även när de intervjuade personerna tonar ner könsvinkeln drar journalisterna så mycket de orkar på det lilla halmstrå som kan bekräfta deras inställning. De är helt enkelt fixerade vid bilden av kvinnor som ständiga offer och män som eviga förövare.

 4. Jocke S Says:

  Tja, så här är det väl. Män är främst människor sedan män, kvinnor är främst kvinnor, sedan människor.
  Den generella kvinnliga frigörelsen från sin egen extrema könsroll, mammaroll låter fortfarande vänta på sig. (Finns undantag, även bland män)”Vi kvinnor” lär höras lika ofta som ”vi män” sällan.

 5. Gilbert Says:

  Å andra sidan är svd liberalernas heliga tidning, vilken ju är högervinklad.
  Det ironiska är att den som bedriver feminismen i dess mest fascistiska form, är högern som i alla tider annars ha varit kvinnofientlig.
  Allt för kapitalets skull som frihetens symbol – och feminismen har ”penningvärde”.

  Så hur fan ska ni ha det egentligen?

  ”Först ska vi bli av med olyckan feminism…
  Alla män i alla länder förena er…!
  Sedan kan vi gå tillbaka till de underbara åren då några få procent av manliga befolkningen hade lika mycket tillgångar som resten av befolkningen, som tvingades leva i förtryck och misär från födsel till död”
  ???

  En liberal som använder vänstern som slagträ mot feminismen och feminismen som slagträ mot vänstern, och blundar lika hårt för de fascistiska brott som hela aliansen har begått och fortsätter begå, är en människa i sitt mest patetiska tillstånd.

  Förfallenheten har alltid ett pris och väcker skadeglädje.

 6. Lasse Says:

  Feminismen finns både inom högern och vänstern och är ett försök till ett skapandet av en kollektiv otrevlig,känslokall och hatisk ideföreställning om mannen.

  Är det bra ?

 7. svarvar Says:

  Föreställningar på snygga killar som slicker underlivet, är det som saknas på internet. Riktig engagerade män för att ge den perfekta slickningen som resulterar i multiorgasm.

 8. Miljöpartiet kräver att GenusNytt raderar information « GenusNytt Says:

  […] ett tidigare blogginlägg skrev signaturen Info en kommentar, där han/hon gjorde en genusanalys av Miljöpartiets  […]

 9. Miljöpartiet kräver att GenusNytt raderar information « 063oliver Says:

  […] ett tidigare blogginlägg skrev signaturen Info en kommentar, där han/hon gjorde en genusanalys av Miljöpartiets  […]

 10. Dags för lite jämställd yttrandefrihetskamp - En Elak Jävel Says:

  […] miljömupp vid namn Maria Skalin har bett att denna kommentar till ett inlägg på Genusnytt […]

 11. Zuzia Says:

  köp begagnade bin…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: