Dolda strukturer hindrar kvinnor köpa iPad

by

Jag ska säga det på en gång – rubriken för mitt blogginlägg är ironi.

Vad det handlar om är att två (kvinnliga) KTH-studenter har genomfört det hittills största svenska undersökningen om användning av Apples nya (nåja) läsplatta iPad. Undersökningen tyder på att iPad-användarna till 95 procent är män!

Där har nu feministerna ett riktigt svårt förklaringsarbete framför sig. För de kan väl ändå inte hävda att det är några ”osynliga strukturer” som hindrar kvinnor från att använda iPad?

De två kvinnliga studenterna har en teori om könsskillnaden. De säger:

”Jag tror att kvinnor tänker lite längre än män, de vill veta vad de ska använda något till innan de skaffar det.”

Det här är intressant. Man kan fundera över vilket kön som egentligen är smartast. Det kön som inte ger sig in på något nytt innan det är riktigt rejält bevisat att det nya verkligen ”behövs” (hur det nu definieras)? Eller det kön som ligger i spjutspetsen, är intresserat av nya saker och provar nymodigheter?

Jag tycker det är rätt självklart att den senare attityden befrämjar framgång – exempelvis i karriären. Jag säger inte att man gör bättre karriär för att man har en iPad – men att man gör bättre karriär om man har den där friskt-vågat-hälften-vunnet-attityden.

Men nu säger ju feministerna att kön är en social konstruktion, förstås. Hur får de in det i den här ekvationen?

Läs mer här.

Annonser

22 svar to “Dolda strukturer hindrar kvinnor köpa iPad”

 1. nissan Says:

  Nej nu har nog pär vinklat undersökningen fel. Av de som svarat på undersökningen är 95% män, alltså inte att 95% av de som äger en iphone är män.
  Jag vet inte var de har annonserat efter respondenter, det kanske nån annan vet?

 2. Sådeså Says:

  För övrigt är mobil kommunikation bara en social konstruktion. Kommunikation bygger på sympati (jfr longitudbestämning mha hund), intuition mm. Detta är traditionellt kvinnliga egenskaper. Patriarkatet har nu ”uppfunnit” kommunikation som bygger på patriarkala förklaringsmodeller såsom ”elektromagnetisk strålning” och annan humbug. Detta för att dölja hur det verkligen fungerar.

 3. Lars I Says:

  Sådeså,
  jag ska vara hygglig och tolka ditt inlägg som ironi, annars tror jag du får förklara ”Kommunikation bygger på sympati (jfr longitudbestämning mha hund), intuition mm. Detta är traditionellt kvinnliga egenskaper.” Med de egenskaperna skulle kvinnliga arbetsplatser och socialt umgänge vara små himmelriken av harmoni.
  I stället ser vi kvinnlig kommunikation som traditionellt och allt för ofta innebär konflikter, intriger och falska knivar i ryggen, vilket inte är vad jag som man menar vara en kommunikation byggd på sympati.

  Vad gäller teknisk utveckling får man vara evigt tacksam att den förts framåt av männen och inte av kvinnorna, för då hade vi fortfarande kurat i grottan och grälat om vem som ska göra upp eld.

  Bristen på självkritik och de hemgjorda myterna om kvinnans ädla natur är nog i själva verket det jag mest föraktar i den egofeministiska, enögda ideologin. Som tyvärr även vidarebefordras av kvinnor som säger sig för allt i livet inte vara feminister.

 4. Medborgare X Says:

  Läste kommentarerna av Susanne Bergman till artikeln i SvD. Det framgår tydligt att Sveriges journalistkår gärna gör en höna av en fjäder när det gäller könsfrågor i Sverige. Eller vad sägs om följande som Susanne Bergman berättar i en av kommentarerna på SvD:

  ”Likt nyheter24 som hittade på 2 citat från ingenstans om att vi ansåg att iPad är en statussymbol och en penisförlängare. Blir less.”

 5. Kim Says:

  Nissan: nej, de stackars KTH-studenterna ville nog att artikeln skulle handla om hur och när paddorna används, hur mycket pengar som spenderas på att köpa appar, osv.

  http://www.kth.se/aktuellt/har-ar-sveriges-storsta-ipad-undersokning-1.83400

  Men så blir det inte när man lånar sig åt en feministisk tidning! Där produceras genusnyheter. Via viskleken, den lek där budskapet förändras lite i varje led till att bli något helt annat.

  ”95 procent av respondenterna är män”, säger KTH-studenten Donna Hanafi.

  ”en av de mest överraskande resultaten i undersökningen är iPad-ägarens kön”, skriver KTH:s kommunikatör.

  ”Ipad-användarna är till 95% män”, skriver SvD.

  Tyvärr följer inte alls SvD:s slutsats av Donna Hanafis siffra. Men vad gör det, det blev ju ändå en tidsenlig genusnyhet av det.

 6. Sommar Says:

  Det är männens fel, att män alltid ligger i teknikens framkant. Män borde sminka sig och jaga rika tanter istället.

  Utan männens uppfinningar hade genustanterna fortfarande gnällt på män, men då fortfarande sittandes på golvet i en klagoring, i en ekande, fuktig grotta.

 7. Torstensson Says:

  Kvinnor vill vänta tills dom ser att andra använder det och att det funkar. För dom är lite fegare.

  Så hade man också kunnat nämna det, Men alltid ska det låta som att kvinno rär förståndigare. Ja det kanske dom är, men utan risktagande män hade vi inte haft en välfärd.

 8. Pether Says:

  http://www.gp.se/gptv?path=gptv.abcdn.net/TV-ARKIV/Varlden/Sverige&playfile=18870_Sjuarings_drom_blev_verklighet_134539.pls&autostart=1

  Sveriges framtida hjärnor i arbete.
  Tyvärr kommer de att förtryckas till oigenkännlighet av genusimperiet.

 9. Jocke S Says:

  ”Jag tror att kvinnor tänker lite längre än män, de vill veta vad de ska använda något till innan de skaffar det.”
  Typisk kvinnlig självgodhet utan någon som helst substans! Hur mycket tänker kvinnor innan de skaffar ”det där läckra klädesplagget” som bara blir använt en gång?
  Gud, hur genussubjektivt felfria kan vissa (för många!) kvinnor bli? Jag tror förstås att (stats)feminismen är en del av orsaken.
  FEMINISMEN ÄR EN KVINNOFÄLLA!

 10. Hjalmar Says:

  Lars I:
  ”…för då hade vi fortfarande kurat i grottan och grälat om vem som ska göra upp eld.”

  Nja, då hade vi fortfarande kurat i grottan utan att k u n n a göra upp eld…

  Samt hållit feministiska seminiarier i ämnen som: ”Patriarkala härskartekniker”, ”kvinnokamp i månens sken”, ”Bärplockning – En kvinnofälla”, ”Att fälla vildsvin med spjut – en social konstruktion?” mm…

 11. LEW Says:

  @ nissan
  Susanna Berggren svarar själv i SvD.
  ”Vi tror att detta färgas av att vi har publicerat enkäten på tekniktunga bloggar som alltommac, ipadnytt och feber”

  Hon anger också att det kunde var anledningen till att 95% av respondenterna var män.

  Allt som allt gör författarna av undersökningen ett seriöst intryck och det är synd att dom ”missbrukas” av journalisterna.

 12. Gubbe Says:

  Tänkte försöka lätta upp stämningen med en liten historia.
  Det var den kvinnliga professorn som jämt gick med en brun och en svart sko. När en av hennes studenter tog mod till sig och frågade varför blev svaret ”Det värsta är att jag har ett par till likadana hemma”

 13. JD Says:

  OT

  Svensk EU-parlamentariker kräver att EU-landet Grekland skall behandlas som en bananrepublik utan samma rättigheter som andra EU-länder?
  Samma parlamentariker visar upp den rättshaveristiska sidan genom att underkänna domstolens utslag utan att ens ha läst skälen samt att hon utan rättslig prövning stämplar den utpekade mannen för ett väldigt grovt brott!
  Det känns inte rätt att en Svensk parlamentariker smutskastar både Grekland och en ohörd människa på detta tydliga sätt utan att ha mer på fötterna!

  Blir inte det här ett diplomatiskt praktgräl så är det mycket märkligt!

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/18/sverige-m-ste-v-gra-att-l-mna-ut-anna-till-grekland-0

 14. JD Says:

  OT

  Mkt upprörande läsning:
  http://www.sourze.se/Extremsex_och_statsfeminism_prackas_p%C3%A5_v%C3%A5ra_barn_10749187.asp

  ”Filmen visar tydligen hur en ung svart pojke har samlag med en äldre vit kvinna. Provokativt visst, särskilt med tanke på vita ”pumors” (äldre kvinnor som vill och kan) sexresor till Västafrika där de köper sex av unga, svarta, fattiga män. Skulle en äldre vit man och en ung thailändska gått lika bra.?”

 15. Hjalmar Says:

  JD:
  Det är pk nuförtiden, och får inte ifrågasättas, ty det tillhör kvinnors rättigheter att resa tex till Västafrika eller Bali för att köpa s*x av barn.
  (I Sverige är personer under 18 år barn.)

  Män däremot, har inga rättigheter. (Obs ironi.)
  Iofs är det helt ok att slippa rättigheten ”pedofili”…

 16. Erik Says:

  LEW:

  ”Susanna Berggren svarar själv i SvD.
  ”Vi tror att detta färgas av att vi har publicerat enkäten på tekniktunga bloggar som alltommac, ipadnytt och feber”

  Susanna Berggrens svar är värdelöst: Ungefär som en medicinare som gör en undersökning om vårdteknik och som svar på att de flesta svaren kommer från kvinnor säga: Jag tror det beror på att enkäterna låg på vårdtunga platser som sjukhus och gymnasieskolor med vårdinriktning.

  No shit Sherlock?!

  Det är ett icke-svar på frågan. Naturligtvis så hamnar teknik-enkäter på teknikbloggar och naturligtvis hamnar vårdenkäter på sjukhus. Det visste såklart journalisten som ställde frågan. ATT de gör det är inte svaret på frågan. Frågan är varför kvinnor dras i så hög grad till det ena och män till det andra.

  Om KTH-tjejerna inte vet det (dvs saknar faktakällor) så är det bara att svara ”det vet vi inte”

  Det vore tacksamt om personer som forskar i en sak slutar svara på helt andra frågor de ändå inte har källor på.

 17. LEW Says:

  Erik:
  Frågan som nissan ställde besvarades med min kommentar.

  Du vill diskutera frågan ”varför kvinnor dras i så hög grad till det ena och män till det andra.” Det är något som undersökningen inte alls ville besvara. Det är som att läsa en bok om kärnfysik och bli upprörd över att frågan om ”gud finns” inte besvaras.

 18. J.E Says:

  En feminist skulle antagligen argumentera att det visserligen beror på en skillnad i attityder män och kvinnor emellan, men att dessa är inlärda och att det följaktligen krävs fler genusdagis för att pojkar och flickor ska bli mer lika. Att de har olika attityder kan aldrig accepteras, det är ju orättvist, det förstår väl vem som helst?

 19. Orion Says:

  Erik: Varför är det ett icke-svar? Vad skulle hon annars ha svarat, det stämmer ju?
  Och nej, frågan är inte ”Frågan är varför kvinnor dras i så hög grad till det ena och män till det andra.”, undersökningen hade inte ett dugg med genusvetenskap att göra och att journalister drar upp det hela var helt irrelevant…

 20. Klas Says:

  Jag kan iofs intyga att få som köper eller vill köpa en surfplatta kan motivera varför.

  Men, ja, liksom kvinnor statistiskt lägger mer pengar på prydnader (av sig själv och sitt hem) lägger män mer pengar på prylar (såväl praktiska som roliga).

 21. Erik Says:

  Orion:

  ”Erik: Varför är det ett icke-svar?”

  För att vi redan vet att en teknisk undersökning annonseras på tekniska sajter. Allt annat vore tjänstefel. Vidare så vet hon själv det är ett icke-svar om citatet från henne stämmer
  CITAT ”Jag tror att kvinnor tänker lite längre än män”

  ”Vad skulle hon annars ha svarat, det stämmer ju?”

  Stämmer det att kvinnor tänker lite längre än män? Det finns ingen basis för att kvinnor på något sätt tänker mer/längre/etc än män.

  ”Och nej, frågan är inte ”Frågan är varför kvinnor dras i så hög grad till det ena och män till det andra.”,”

  Nähä? Är det därför hon säger kvinnor tänker efter mer än män? För det är ju just den frågan hon försökte besvara.

  ”undersökningen hade inte ett dugg med genusvetenskap att göra och att journalister drar upp det hela var helt irrelevant…”

  Journalisterna struntar jag helt i. Deras jobb är skvaller och att leka minoritetsförkämpar. Däremot personer som presenterar forskning från KTH dem har jag högre krav på att de håller sig till fakta.

 22. LEW Says:

  Erik:

  försök att förstå att deras undersökning inte hade något med genus att göra. Hennes kommentar ”Jag tror att kvinnor tänker lite längre än män”
  gjordes i ett kommentarfält i SvD och dyker, som jag har förstått, inte upp i arbetet. Hon spekulerar utanför det hon kommer att publicera vilket t.o.m. vetenskapsmän/kvinnor gör. Det är helt OK. Att nu angripa henne på det här viset är helt fel i mina ögon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: