Kvinnligt befäl antastade män – behandlas milt

by

På vårbalens efterfest antastade ett kvinnligt befäl fem manliga kadetter. En av männen berättar att han plötsligt kände händer under kalsongerna.

Befälet hävdar att hon blivit drogad. Hon har polisanmält den påstådda drogningen och gjort ett drogtest – som dock inte gav något utslag.

Försvaret föreslår att befälet omplaceras, men vill att personalansvarsnämnden också gör en bedömning av fallet. I väntan på utredningen är hon avstängd från sitt jobb på Militärhögskolan.

De fem kadetterna som blev utsatta för kvinnans närmanden uppger att de inte känner sig kränkta, och att de inte har utsatts för sexuellt ofredande.

Det här är mycket intressant.

För det första kan man fundera på vad som hade hänt om ett manligt befäl hade gjort så här mot fem kvinnliga kadetter. Jag misstänker att reaktionen hade varit betydligt starkare. Sannolikt avsked och åtal. Och det hade varit en självklarhet att det rört sig om sexuellt ofredande. Det skulle inte förvåna mig om de mest långtgående debattörerna hade betecknat det hela som våldtäkt (som ju numera är ett mycket breddat begrepp i Sverige) under oberopande av beroendeställning (som är ett våldtäktskriterium vars införande nu diskuteras).

För det andra: Varför säger de fem drabbade männen att det inte rör sig om sexuellt ofredande? Vad är händer under kalsongerna om inte sexuellt ofredande? Och varför säger de att de inte känner sig kränkta?

Jag tror de beter sig som typiska män. Dels visar de överseende, dels uppträder de ridderligt mot en kvinna. En riktig karl ska Tåla sådant här. Han ska Bita Ihop och inte tjafsa. Och, som sagt, en kvinna måste skyddas. Men det är förstås bara vad jag tror, för jag har inte talat med kadetterna.

Jag hävdar i alla fall att det var fel av kadetterna att göra det ställningstagandet. Så som samhällsklimatet ser ut (med långtgående manshat och återkommande hyllande av kvinnor och det kvinnliga) måste kvinnliga exempel statueras. Kadetterna borde ha stått för att de blivit utsatta för grova (obs grova) sexuella trakasserier. Betänk att en blick eller några förflugna ord kan räcka för att det ska kallas för sexuella trakasserier i Sverige – när de kommer från en man.

För det tredje undrar jag varför Försvarsmakten inte har polisanmält saken. Manliga händer under en kvinnlig underställds trosor hade med all säkerhet blivit polisanmälda.

För det fjärde under jag om det inte kan vara relevant att inleda en förundersökning om eventuellt falsk tillvitelse (falsk anklagelse) från kvinnans sida. Den där drogningen luktar undanflykt lång väg – och drogtestet gav som sagt inget utslag.

För ungefär ett år sedan inträffade ett fall som påminner om detta. En kvinnlig chef försökte hota sig till sex från en manlig underställd. Den 45-åriga kvinnan kallade in mannen och beordrade honom att omedelbart komma in på rummet och utföra sexuella övningar. När han inte ville hotade hon med att hans nekande skulle få allvarliga konsekvenser. Vid flera andra tillfällen har kvinnan ringt upp mannen för att prata sex – även när han var i sin bostad.

Den kvinnan fick inte heller sparken – hon blev bara omplacerad. Den kvinnan blev inte heller åtalad. Hon blev inte ens polisanmäld. Jag bloggade om saken här.

Det är intressant att se vilket långtgående överseende som det svenska samhället kan uppbåda när det gäller sexuella trakasserier – om könet hos förövaren är det rätta.

Läs mer om det tafsande befälet här. Tack för tipset, Johan, Manfred och Ulf på PappaRättsGruppen!

16 svar to “Kvinnligt befäl antastade män – behandlas milt”

 1. Matte Says:

  Detta gör statistiken missvisande, män får högre statistik vid sexuellt ofredande än kvinnor när män inte anmäler i samma grad som kvinnor.

  Jag är själv skyldig till att inte anmäla då jag flera gånger har blivit nypt på stjärten, slickad i ansiktet osv på firmafester av fulla kvinnliga chefer.

  Jag är HELT övertygad att kvinnor står för lika mycket sexuellt ofredande som män. Det syns dock inte i statistiken.

 2. Gilbert Says:

  Men vad hjälper det så länge virriga antifeministiska hjärnor kallar denna av feministen Reinfeldt understödda grova könsapartheid för ”könskommunism” – inlägg efter inlägg?

  En feminist är en kommunist
  Reinfeldt är en feminist
  Alltså: Reinfeldt är en kommunist.

  Hur seriös är en sådan antifeminism?

  Är det då så konstigt att feminismen har fått sådana framgångar…

 3. Gilbert Says:

  Och om inte Reinfeldt är feminist, så vet vi i alla fall att Ask är kommunist.

  Hahaha och goddag yxskaft!

  Det behövs en ny rörelse för kampen för äkta jämställdhet med människovärde som sin utgångspunkt och mål.
  Fri från svordomar, utan projektioner och språkmissbruk (vilket förekommer lika mycket bland anti-feminister som bland feminister).

 4. Lo Says:

  I båda fallen Pär skriver om har kvinnorna agerat helt oacceptabelt. De borde bli polisanmälda för detta. Men förstår inte helt hur detta kan bli till ett angrepp på feminism. Genusteori handlar just om att granska sådana normer som säger att män ska ”bita ihop” och inte bli kränkta, och att kvinnor ska behandlas mildare, ses som ett mindre hot.
  Att uppmuntra män som utsatts för kränkningar att anmäla detta är jätteviktigt och jag tror inte du kan hitta många feminister som säger något annat.

 5. leifer Says:

  Lo

  Problemet är att feminismen inte driver frågor där män kränks, objektifieras eller diskrimineras.

 6. anders Says:

  Tycker en bra illustration på detta är ”Skamgrepp”, Även om Chrichtons bok (som filmen med Michael Douglas och Demi More är baserad på) är fiction så har han ändå enligt egen utsago i efterordet baserat den på verklighetsunderlag och han hävdade att detta var mycket vanligare än man föreställde sig. Tycker det är en utmärkt bok att läsa om man vill ha en bra bild med ”kött på benen” och inte bara sifferstatistik på hur det kan gå till.

 7. leifer Says:

  OT intressant artikel i aftonbladet där man uppmanar fruarna till spelare i Napoli serie A lag att ”göra allt för era män”. Detta får feminister att gå i taket fullständigt och man pratar om unken kvinnosyn. Jag skrev ett lätt kritiskt inlägg om feminismen men det togs förstås bort.

  Tänk Er denna uppmaning till en grupp män istället
  ”Gör allt för era fruar”

  Nån som skulle ens lyfta på ögonbrynet?

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/italien/article12912692.ab#abArticleComments

 8. Trolldetektor Says:

  Feministen ”Gilbert”.

 9. Lorem Ipsum Says:

  @Gilbert,

  1) Män är djur
  2) En del djur har fyra ben
  3) Alltså har en del män fyra ben

  Hitta felet och vinn en container med oinspelade grammofonskivor.

 10. HSL Says:

  Det finns nog en kall logisk förklaring också. Det är troligen inte överdrivet bra eller smidigt att börja sin officers karriär med att anmäla en annan officer, en kvinnlig sådan till råga på allt. Det lär inte se snyggt ut för framtiden samt ha en viss potential att skapa en jobbig situation, även om det må vara lagligt rätt osv.

  Det andra är nog som Pär säger att män uppträder lite ”ridderligt”, möjligen gör militärer detta lite mer än civilister kanske.

  Men på någon nivå får jag dock erkänna att jag faktiskt är lite förvånad att det inte var någon av dem som nappade och släpade med henne därifrån eller till undanskymd plats.

 11. Matte Says:

  @HSL

  Hade någon nappat på hennes raggningar så hade vi nog fått läsa om våldtäktsförsök istället. Då hon nyktrat till och ångrat sig.

  Skämt o sido…?

 12. Jack Says:

  Gilbert,

  ”Hur seriös är en sådan antifeminism?”

  Antifeminist? Vardå? Jämställdister och mansrörelse eller kanske bara vett är det du hittar här. Det ord du använder kan man inte kalla sig förrän om något årtionde, idag motverkar man sig själv med det, men om några årtionden blir det som att vara antinazist idag när feminismen är såpass nerkörd att den knappt rör sig om någon sparkar på den, likt nazismen.

 13. Gubbe Says:

  Pär har helt rätt i sina slutsatser. varför skall män tvingas tåla ofredanden utan att samhället reagerar???????
  Så har vi även denna feministiska massmedia som ställer till mycket elände, inte minst TV som undviker att rapportera om sådant som artikeln handlar om. Däremot vinklas mycket till kvinnornas fördel. Speciellt stötande upplever jag de manliga nyhetsuppläsare som hela tiden talar om hur elaka MÄN är, och lägger en särskild betoning på just det ordet.

 14. Kvinnor med sexuellt överskridande beteende slipper undan « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] också gör en bedömning av fallet. I väntan på utredningen är hon avstängd från sitt j … Läs mer på […]

 15. Tanja Says:

  ”För det andra: Varför säger de fem drabbade männen att det inte rör sig om sexuellt ofredande? Vad är händer under kalsongerna om inte sexuellt ofredande? Och varför säger de att de inte känner sig kränkta?

  Jag tror de beter sig som typiska män.”

  Tror absolut att ”män kan ju inte bli utsatta för övergrepp” spelar in i såna situationer. Men det är rätt vanligt bland personer av alla möjliga kön som blivit utsatta för sexuella trakasserier och andra övergrepp att inte vilja tänka på sig själva som offer och vifta bort övergreppet.

 16. Jan Angner Says:

  Skulle vara intressant att höra en utläggning av advokat Borgström om det aktuella ärendet. Och Marianne Ny.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: