Män drabbas men kvinnor får uppmärksamheten

by

Sömnapné är en sjukdom som innebär andningsuppehåll under sömnen. Det är inte att leka med. Jag citerar sajten sömnapné.se:

”Allt fler forskningsrön visar att sömnapné kan förknippas med ett flertal allvarliga sjukdomar. Om andningsuppehållen inte behandlas kan de på sikt leda till andra sjukdomar som högt blodtryck, hjärtsjukdomar, stroke, och diabetes.”

Det är dubbelt så många män som kvinnor som drabbas av sömnapné. Jag citerar samma sajt:

”Sömnapné är vanligast hos män. Omkring 4% av alla män mellan 30 och 79 år beräknas vara drabbade. Problemet är större hos personer med övervikt och som mest förekommande i åldrarna 50-60 år. Förekomsten bland kvinnor är cirka 2% och störst bland kvinnor som passerat klimakteriet”.

Trots detta har sajten en menystruktur som osynliggör manliga offer för sömnapné. I menyn kan man välja på information för grupperna ”Vuxna och barn” och ”Kvinnor”.  Se skärmdumpen nedan.

Visst är det märkligt att gruppen ”Män” saknas, trots att männen drabbas dubbelt så ofta som kvinnor? Ju mer man tänker på det, desto mer obegripligt känns det.

Tydligen är det alldeles särskilt synd om kvinnor som har sömnapné. Jag citerar början på vad som skrivs under rubriken ”Kvinnor”:

Hej kvinna! Här tar vi din trötthet på fullaste allvar.

Du har förmodligen känt den länge, tröttheten som hindrar dig från att leva fullt ut, tröttheten som inte vill släppa taget fastän du tycker dig ha sovit hela natten. Tröttheten som sätter allt annat på undantag. Du orkar helt enkelt inte med allt det som hör livet till. Du har till och med börjat vänja dig så sakta.

För du tänker att det nog hänger ihop med allt det vi kvinnor brukar fylla livet med; ett jobb med övertid, en familj, ett hem, en fullbokad almanacka, omsorg om nära och kära. Inte konstigt att man är trött tänker du och somnar framför tvn om kvällarna, nickar till med tidningen i knät eller mitt i samtalet med en god vän.

”Allt det vi kvinnor brukar fylla livet med”, står det. Och så kommer en lång lista.

Ja männen, de sitter förstås och dricker öl framför teven medan kvinnorna kämpar på för att få livspusslet att gå ihop….

En annan sajt, Sömnapnéföreningen i Göteborg, har en undersida på sin webbplats som ser ut så här (du behöver bara läsa rubriken):

Dubbelt så många män som kvinnor drabbas, men sjukdomen kallas kvinnofälla. Ja, suck…

Jag tycker det här luktar sexism. Det verkar ju som om det spelar mindre roll när män drabbas. Vad tycker du?

Tack för tipset, Thomas!

Webbplatsen för Brottsförebyggande rådet (BRÅ) utgör ett liknande exempel. Nedan kan du se ett utdrag ur deras meny för olika former av brott. Titta på strukturen för informationen om misshandel, en bit ned. Du ska ha i bakhuvudet att män är mycket oftare utsatta för misshandel än kvinnor.

Vad i all världen beror den här underliga behandlingen av de två könen på? Är det feministiskt kvinnovurmande & manshat som har drivit fram osynliggörandet av män, eller är det män själva som ägnar sig åt ridderlighet?

Annonser

36 svar to “Män drabbas men kvinnor får uppmärksamheten”

 1. Hanen Says:

  Man kan tycka att detta är en löjlig bagatell, men egentligen är det ett typexempel på samhällets syn på oss män. Vi räknas liksom inte.

  Först när kvinnor drabbas blir något ett problem på riktigt. Något värt att lägga krrut på. Kvinnor får extra fokus och mer resurser, även när det är män som drabbas hårdast av problemet i fråga.

  Därför igår detta i samma mönster som att det är män som ska dö i krig, män som ska hoppa i livbåtarna sist, män som ska offra sig på farliga och utsatta jobb. Den handlar om den grundläggande värderingen av oss män, helt enkelt.

  Jag tycker det är respektlöst, faktiskt.

 2. Matte Matik Says:

  Dubbelt så många män som kvinnor drabbas av sömnapne om jag fattar det rätt – ändå fokuserar man på kvinnor. Dessutom är det en kvinnofälla? Det säger en del på hur man ser på män och kvinnor i vården idag.

  Tror ni förresten att de hade varit lika hårda mot killen som ringde SOS och inte fick ambulans om det hade varit en tjej i andra änden istället?

 3. Matte Says:

  Mycket märkligt.

  Men samhället värderar faktiskt så här:
  1.Barn
  2.Kvinnor
  3.Män

  Inget nytt under solen.

 4. Toddan Says:

  Sajten sömnapne.se och BRÅ luktar unket. Unken manssyn.

 5. Pether Says:

  Matte, du har tyvärr fel.
  Verkligheten ser ut så här för feminister och samhället.

  1.Barn
  2.Kvinnor
  3.Djur
  4.Män

 6. Skeptikern Says:

  Pether: Där har du fel! Män = djur =)

 7. Jack Says:

  ”Ja männen, de sitter förstås och dricker öl framför teven medan kvinnorna kämpar på för att få livspusslet att gå ihop….”

  Apropå livspussel, nog är det så i viss grad att kvinnor lever liv centrerade i sig själva till större del än män och kan således lägga sitt eget livspussel.

  Män har ju inte getts lika förutsättningar från samhället, istället har män getts förutsättningarna för att vara en förbrukningsvara, en pusselbit i andras pussel.

  Nu är värnplikten avskaffad och män som inte erfarit hur det är att behöva anpassa sig till att inte ha rätten att styra vare sig över sitt liv eller sin kropp är vanligare men fortfarande består de orimliga svårigheterna för män vad gäller barn. Det går inte att pussla över det som man inte har makt över. Om man inte kan pussla med ens fadersroll och familj återstår i huvudsak bara att pussla med arbetet. Nu återstår dock knappt det längre. Arbetsplatser är under lag och våldshot från statligt håll tvingade att göra sig till pusselbitar för kvinnor.

  Här är en fråga. Vilka krav kan vi som män ha intresse av att ställa, med lag, gentemot arbetsplatser? Någon som har haft möjligheten att ens drömma om det? Jag är intresserad, gärna av egoistiska förslag, så som kvinnors rätt till att vara hemma med barn, rätten att det inte ska få spela roll vid anställning om de tänker skaffa barn osv. Extremt egoistiska lagar som tar den kompetitiva edgen ifrån män som vi faktiskt har. Därtill finns krav på att män ska kvoteras bort och män inte ska få fullgod lön. Allt uppnått genom att repetera lögner och klä det i an
  dra ord många många gånger under årtionden. Nu måste män börja ta tid att fundera på hur vi vill ha det och sedan ställa krav tillbaka.

  Om det finns någon man därute som fortfarande är tillräckligt vid liv för att ha en dröm eller tanke om lagliga krav på arbetsplatser ifrån mansperspektiv vore det mycket intressant att höra.

 8. Clay Says:

  Det är helt vrickat att det funkar så här. Har sett det med egna ögon flera gånger. Kvinnor som misshandlar och polisen rycker inte ens ut. Men när en kvinna bara andas ofredande eller misshandel så kommer de på två röda sekunder…

 9. michael Says:

  Undrar om det har ändrat sig förut tog det högst 6 månader innan rättegång om kvinnomisshandel medans en rättegång om mansmisshandel kunde ta över ett år.
  Intressant att skriva mansmisshandel hur främmande det känns mot att skriva kvinnomisshandel fast båda borde vara lika självklara

 10. Jack Says:

  michael,

  Det ligger fel i munnen också. Kanske borde man säga manmisshandel, utan s:et. Det binder också mer ihop begreppet misshandel med att det är en man som misshandlas, vilket ju är den absoluta och överväldigande majoriteten av alla fall i verkligheten. Manmisshandel.

 11. Stina Says:

  Klart att kvinnorna drabbas värst, det är ju de som får ligga sömnlösa och lyssna på snarkandet.

 12. Lennart Says:

  @Stina: Logiskt, Stina. Då är det alltså också män som drabbs mest när kvinnorna misshandlas: De måste ju ligga och lyssna när kvinnorna gnäller av smärta.

  Kvinnlig logik: När man tar vanlig logisk logik och vänder den uppochner.

 13. Jack Says:

  Någon med en tanke om lagliga krav på arbetsplatser utifrån mansperspektiv?

 14. Matte Matik Says:

  @Lennart: Jag tror faktiskt det var ett skämt.

 15. JD Says:

  ”Är sömnapné en kvinnofälla? Tanken dök upp då jag låg och lät tankarna sväva fritt…”

  🙂 Ja, vad ska man säga?

  Det är det som är felet på detta samhälle!
  Människor låter sina tankar sväva fritt istället för att själva formulera sina tankar på ett konstruktivt sätt!

  Feminism är skadligt för hjärnan!
  Är man inte dum i huvudet redan så blir man det!

 16. Matte Matik Says:

  @Jack: Du vänder på det på ett sätt jag inte ens är van att se på det. Jag tror du är före din tid, då lagar som idag ska vara könsneutrala i praktiken stiftats till kvinnors förmån specifikt, dvs de tillämpas inte könsneutralt och tanken var heller inte att de skulle vara det – även om de är skrivna på det sättet. Steg ett är att män inte ska diskrimineras i svensk lag (vilket är fallet idag) och att lagar som är skrivna könsneutralt även i tillämpningen ska innefatta män.

 17. korsan Says:

  Jag håller inte med pär. Som vanligt ser vi hur männen är norm och kvinnan måste lyftas ut och få en underflik. Det säger ju bara att ALL annan info på sidan riktar sig till bara män. Som att ha ett litet hörn på gymet som kallas tjejgym. Grattis, männen kan fortsätta bete sig som om de äger resten av gymet. Nej lustigt att pär lyckas få marginaliserande av kvinnan som mansförtryck. Men men, har man inget riktigt vatten på sin kran får man väl ställa sig och spotta.

 18. Ekvivalisten Says:

  Korsan, hur kan du få det till att kvinnor marginaliseras? Det är ju helt otvivelaktigt så att de får oproportionerligt mycket uppmärksamhet sett till andelen. Har du verkligen lusläst informationen på resten av webbsidorna och konstaterat att de uteslutande riktar sig till män snarare än att vara generella? Eller är din åsikt förutfattad snarare än underbyggd?

  Samma sak på gymmet. Männen får hålla till godo med en avdelning som delas med kvinnor, medan kvinnor har tillgång till en egen avdelning PLUS den manliga. Hur har du mage att kalla det marginalisering!?

 19. korsan Says:

  Männen är normen, kvinnan behöver alltid om talas, hennes närvaro behöver alltid påpekas. Men den manliga normen bara finns. Genom att ‘ge’ tjejer ett TJEJgym blir det andra gymet ett mansgym och samhället har enkelt marginaliserat kvinnan.

 20. Matte Matik Says:

  önskar att jag också kunde bli lite mer ”marginaliserad” när det verkar innebära konkreta fördelar…

 21. Matte Says:

  Korsan gör en tankevurpa 🙂

  Borde vi inte införa en mansgym så att männen får känna på hur det känns att bli marginaliserad!

 22. korsan Says:

  Ja ta en liten del i ett redan existerande gym och sätt dit ett fåtal maskiner, såna som män antar vilja använda och källa det killgym.

 23. Hamstrn Says:

  Korsan

  När kvinnor har gym är de diskriminerade. När kvinnor inte har gym är de diskriminerade.

  Männen är marginaliserade i sykurser för där är kvinnligheten norm.

 24. korsan Says:

  Vad då för kvinnliga normer. Snälla förklara. Vad är en kvinnlig norm. Men kul att du är intresserad av att sy och testat eftersom du har erfarenhet.

 25. Mats Says:

  Ni har alla fel då prioriteringen ser ut enligt nedan:
  1.Kvinnor
  2.Barn
  3.Män

  Kolla bara hur vårdnadstvister ser ut där egoistiska kvinnor premieras framför barn.

 26. Matte Says:

  Du har rätt Mats.

  Korsan är kvinnorna marginaliserade när vi skänker miljoner till bröstcancerfonden och en bråkdel av det till prostatacancerfonden?

 27. 50/50 Says:

  Könsapartheid….

 28. 50/50 Says:

  Vi borde införa föreningar bara för manliga företagare och manliga politiker så kvinnor kan känna hur det känns att vara normen.

 29. Ekvivalisten Says:

  Jag säger som Matte Matik: Snälla, jag vill också bli marginaliserad!

  Helt uppenbart är det så att en favorisering beskrivs som en marginalisering, allt för att fortsätta få de förmåner en ”marginalisering” innebär.

 30. Matte Says:

  Ältandet av könsmaktsordningen är smått genialisk.
  På så sätt kan kvinnor använda det som något att skylla ifrån sig på för sina tillkortakommanden i livet. Alla söker något att skylla på hellre än att inse den bittra sanningen.

  De kan även tillgodose sig fördelar och curling pga av denna könsmaktsordning som så elakt lurar bakom varje hörn.

  Its a win win för kvinnor. Och ett smart sätt att undvika ansvar och manipulera sig fram i livet.

  Könsmaktsordning 🙂

 31. 50/50 Says:

  @Matte

  Ja, könsmaktsordningen är förmodligen den smartaste av alla feministiska lögner. Tack vare könsmaktsordningen kan man legitimera vilket mansförtryck som helst.

  Till exempel:

  lägre skatt för kvinnor
  parkeringsplatser bara för kvinnor
  företagarbidrag bara för kvinnor
  sommarkollo bara för kvinnor
  badhus bara för kvinnor
  chefsutbildningar bara för kvinnor
  lobbyorganisationer bara för kvinnor
  fridslagar bara för kvinnor

  listan kan göras hur lång som helst

 32. Jocke S Says:

  Manligt lidande är väl bara ointressant, möjligen kul typ? 😦 Glad påsk, var det Jesus som hittade på det när han hängde där på korset? Men en korsfäst kvinna, vore det tänkbart?

 33. Itstheevolutionstupid Says:

  @korsan
  Du har faktiskt en poäng här; mannen är norm.
  Feminismen har i sin strävan att ta bort mannen som norm i samhället istället gjort kvinnor en björntjänst och sett till att det blivit precis tvärtom. Och så är det självspelande pianot igång. Ju mer manlig norm desto mer pengar till kvinnosatsningar som normerar mannen ännu mer. Och vilka gynnas? Proffsfeministerna så klart! Genusvetare, politiker, journalister, ledarskribenter, krönikörer etc. Dom har inget intresse av att det blir bättre! Dom tjänar grova pengar på folk som köper genustramset.

 34. Jack Says:

  Matte Matik,

  ”Någon med en tanke om lagliga krav på arbetsplatser utifrån mansperspektiv?”

  ”Steg ett är att män inte ska diskrimineras i svensk lag (vilket är fallet idag) och att lagar som är skrivna könsneutralt även i tillämpningen ska innefatta män.”

  Tack för svar.

  Ja det låter ju rimligt. Förmodligen blir rent av fler barn gjorda bokstavligen om vi stiftar bort diskrimineringen av män, så något högre skäl bakom att ha kvar den finns inte, det är snarare högst onaturligt och märkligt.

  Som du var inne på sökte jag ett steg längre. Tanken på om män fick önska sig helt fritt hur det skulle vara. Kvinnor har önskat sig att få betalt för att vara hemma med barnen ensamma t ex och att det är männen och inte de själva som skulle kriga, osv. Detta innebär något av en förslavning av samtliga män och omöjlighet till föräldraskap. Kvinnor fick dock detta. Frågan är om män istället kan kräva något tillbaka eller kanske ångra sig, ifall vi väl börjar fundera i de banorna. Klart är att våra drömönskemål inte nödvändigtvis är likadana och att de kan gå stick i stäv med kvinnornas. Jag vill inte ge sken av att det inte finns en grundläggande biologisk maktbalans bakom varför det blivit så att det är männen som får ta alla risker, arbeta ihop pengar som kvinnor sen spenderar, saknar rättigheter, dör tidigare osv här i Sverige. Det är inte bara att önska sig och så får man. Det finns mostånd. Men att börja fundera kring att använda lag för att uppnå egna mål för gruppen män tror jag kan leda till något bättre, inte minst för att de balanserar upp hur kvinnor redan gör, med lågt barnafödande och misär som följd.

  Det personliga kan uppnås politiskt. Lagar som gör det lättare för män att vara förälder, att få sex, att tjäna pengar, att få utvecklas osv. Jag är fortsatt intresserad av eventuella sådana lagar eller kanske bara borttagande av befintliga. Lagar som hjälper män att uppnå vad män vill uppnå utifrån sina egna förutsättningar.

 35. Alex Says:

  korsan

  Det är ju intressant att du vill få ett osynliggörande av män och framlyftande av kvinnor till att det är kvinnor det är synd om. Men inget nytt under feministsolen.

  Är du för eller emot ”positiv” särbehandling? Svårt att veta vilket ben du står på. Känslan jag får är att du vill ha feministiska satsningar på kvinnan men samtidigt vill du ha friheten att använda detta som argument för att kvinnan är marginaliserad. Eller?

  Att även kvinnor drabbas negativt av feminismen är ju något jag håller med om, om det nu är din poäng?

 36. PO Says:

  Alex skrev: Men inget nytt under feministsolen.

  Kan ändras till: Inget nytt under feministsvastikan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: