Hon kräver ”genusmedveten snöröjning”

by

Det kan ju kännas överspelat just nu, mot bakgrund av utetemperaturen, men det kommer en vinter igen. Och då aktualiseras återigen den viktiga frågan om genusaspekterna på snöröjning.

Jag bloggade för ett par veckor sedan om att Karlskoga kommun har infört feministisk snöröjning (som de kallar ”jämställd snöröjning” eller ”genusmedveten snöröjning”).

Nu har en informatör vid samma kommun, Stina Kållberg, skrivit en debattartikel på Newsmill där hon förklarar konceptet. Rubriken är: ”Därför behövs genusmedveten snöröjning”.

Ett utdrag ur debattartikeln:

”Det som kom fram var att ringleder och bilvägar röjdes före gång- och cykelvägar. Traditionellt manliga domäner prioriterades, lastbilar och arbetsplatser med övervägande manliga anställda. Bilar prioriterades före cyklande och de som åker kollektivt, färdsätt som i större utsträckning används av kvinnor. Detta gjordes givetvis inte medvetet utan följde den tradition som gällt sedan årtionden tillbaka, kanske ännu längre.

Numera gör vi annorlunda. Gång-/cykelvägar och busshållplatser har generellt högre prioritet eftersom en decimeter snö är svårare att ta sig fram i med cykel än med bil, även snöplogkanter vid busshållplatser måste tas omhand tidigare.”

Det finns en underlig formulering i debattartikeln om könet hos de personer som jobbar på arbetsplatser som ska få tillfartsvägarna snöröjda. Jag citerar:

”Förskolor har prio 1, eftersom det är hit föräldrar ska först innan de åker till jobbet. Större arbetsplatser har prio 2, hit ska de flesta efter förskolebesöket eller direkt hemifrån. Även större kvinnodominerade arbetsplatser ska omfattas, t ex lasarettet och olika kommunala inrättningar.”

Vad menar hon med formuleringen om ”kvinnodominerade arbetsplatser”, är det någon som förstår det?

Själv tror jag inte att snöröjning behöver vara genusmedveten. Man måste förstås försöka optimera den totala samhällsnyttan. Det kan förvisso vara svårt – men det har inget med kön att göra.

Det är intressant att notera att läsarna av debattartikeln inte är särskilt positivt inställda till millningsbegreppet ”feministisk snöröjning”. Så här ser det ut:

.

Och här är två representativa kommentarer:

.

.

.

Tack för tipset, Daddy! Läs debattartikeln här!

Annonser

29 svar to “Hon kräver ”genusmedveten snöröjning””

 1. Henrik Says:

  Rätta mig om jag har fel men… Kör inte bussar och bilar på samma vägar?

 2. Dr. Jonsson Says:

  Den nationella fördumningsindustrin börjar uppenbarligen gå i full blom …

 3. Torstensson Says:

  Feministiska analyser tar inte hänsyn till samhällsnyttan Pär. Det har de aldrig gjort för då skulle de komma farligt nära evolutionspsykologin.

  Vilket är viktigast för Sverige och samhället, att lastbilar kommer kram på vägarna med gods i rätt tid eller att en fem feminister får kliva lite över en snödriva när de går på bussen?

  Fattar inte feminister att snöröjning i sig innebär ofta eller alltid att man planerar utefter samhällsnyttan?

  Om inte dessa lastbilar (som hon ansåg som manliga) kommer fram i tid med sin last (exempelvis fullsmockade med artiklar till Åhléns där det övervägande jobbar KVINNOR) så kommer många kvinnorarbeten drabbas ÄNNU hårdare.

  Stina Kålberg är en otacksam västerländsk otroligt bortskämd och helkorkad feminist. Helt jävla sanslöst vad idiotiskt. Man ser kvinnoförtryck ÖVERALLT.

  Det är ungefär som det var för 5-6 år sedan då man såg rasistiska svenskar som hade kalenderljusstakar i sin fönster. ÖVERALLT är det alltså kvinnoförtryck. Börjar bli JÄÄÄÄÄVLIGT tröttsamt med dessa unga feministbrudar som stiger direkt upp från räkmackan,tvättar av sig majonäsen och börjar skrika vilt om KVINNOFÖRTRYCK samtidigt som de mumsar semlor och får väskorna burna av sina fädrar när de ska på språkresa. Undra om de pladdrar om kvinnoförtryck när deras pappor lägger golv i deras nya lägenhet medan hon och morsan tittar i IKEA-katalogen och fnissar.

 4. Torstensson Says:

  Henrik

  Klart att bussar och bilar kör på samma vägar, men Stina tänkte antingen på hur jobbigt det är för henne att stiga över en snödriva eller så tänkte hon på SJ eller den där Skånetrafikens haveri som ni hade i vintras. Kvinnor åker mer kollektivt, men det beror ju på att kvinnor hellre lägger pengar på andra saker, som i sin tur behöver fraktas av just de där lastbilarna som e såååå manliga och dumma.

 5. JD Says:

  Alltså, det hon menar är alltså att:
  En kvinna som kör bil till sitt jobb ska ha bättre vägar än en man som ska till sitt jobb!

  Jävla Feministfascist!

  För det första: Hur kan en vuxen kvinna sitta och fundera ut manliga och kvinnliga bilvägar på det här sättet???
  För det andra: Varför skulle just kvinnliga bilförare ha bättre snöröjning än manliga bilförare!

  Förstår dom inte själva att dom är extremt dumma i huvudet?

 6. profanum_vulgus Says:

  Är det inte ganska naturligt att man snöröjer för bilar först och för cyklar sedan? Bilar, Bussar och Lastbilar representerar ju mycket större transporter, fler personer och längre sträckor än cyklar. Dessutom kan ju cyklarna använda vägarna om dessa är plogade men inte cykelbanorna.
  Det utgör ju en mycket större fara för människors liv och hälsa om bilvägarna är oplogade längre.

  Vad gäller prioriterade vägar så bör de ju prioriteras efter trafiktrycket. Ju fler som nyttjar en sträcka desto snabbare ska den plogas. Särskilt viktiga samhällsfunktioner som akutmottagningar eller särskilt ömmande platser som ålderdomshem kan gå före.

 7. JD Says:

  Feministisk prostitution!

  Så skulle jag vilja kalla sådana här utspel som vi nu sett i Karlskoga kommun.
  Genushoror som söker vinna fördelar och status genom feministisk rappakalja!

 8. Leif Says:

  Ett både angeläget och eftersatt område. Karlskogaborna får verkligen valuta för sina skattepengar!

 9. QED Says:

  Finns alternativa sätt att förbättra snöröjningen

  ”Mini-skirted Russian Urge Better Snow Removal

  (AP) ST. PETERSBURG, Russia (AP) – Too much snow and not enough beaus – so says a squad of mini-skirted, high-heeled young women wielding snow shovels in Russia’s second city.

  Seven women dressed for maximum hotness came to the frigid square in front of St. Petersburg’s Kazan Cathedral on Thursday to chip away at snow and ice and demand better city snow removal.

  They’re affiliated with XZ, a local group that uses beautiful women to draw attention to social problems.

  Spokeswoman Eva Tornado claimed that tourism experts say foreign visitors avoid St. Petersburg in the winter because of the city’s problems in dealing with its snow. She also proclaimed ”we’d like more foreign men to come to the city!””

  http://www.cbsnews.com/stories/2011/02/10/ap/strange/main7337344.shtml

 10. Jack Says:

  JD,

  ”Förstår dom inte själva att dom är extremt dumma i huvudet?”

  Dom vet att dom är egoister och dom tjänar på detta. De verkar kanske snarare just smarta? Hursomhelst, vad ska du göra åt det?

 11. Jocke S Says:

  Ja, jag var långt före, hade en artikel om detta redan 2006! ”Snöröjning i insnöad könsdebatt”. ”Det är på tiden att kvinnorna får visa framfötterna och sina nya fina vinterstövlar även inom snöröjningen”…
  Här är den:
  http://www.sourze.se/Sn%c3%b6r%c3%b6jning_i_insn%c3%b6ad_k%c3%b6nsdebatt_10565471.asp

 12. Torstensson Says:

  Jack

  Jag tror faktiskt också att många feministiska tjejer inser att dom kan göra raketkarriär genom att göra sådana utspel. Dom sitter och klagar över att det finns för få kvinnor i teknikbranchen, men som sagt, dom skulle aldrig själva sätta sig på 5 års civ ing-studier på KTH. Deras strävan mot entrecoterna går via genusvetenskap på högskolor och universitet med obskyra föreläsare. Sen natu

 13. Torstensson Says:

  Det kom igen fortsättningen på ovanstående. Jag blev förförd.

  Brb.

 14. Jimmy Rock Says:

  Hur mkt har hon rökt på?

 15. vmm Says:

  Har dom inget rasperspektiv i frågan? Eller menar dom att inte alla människor, oavsett hudfärg, ska ha lika bra snöröjning?

 16. Lövet Says:

  Än en gång: Det enda jämställda med Karlskoga kommuns sk snöröjning under den gångna vintern var att alla säger alla fick pulsa lika djupt, oavsett kön, hudfärg eller religion.

  Sämre plogning har inte skådats norr om Essex i England!

 17. AV Says:

  Snöröjning bör väl göras så att så många som möjligt kan ta sig till sin arbetsplats säkert på morgonen, oavsett var det buktar ut på kroppen, och få igång samhällets infrastruktur så effektivt som möjligt.

  Så börja med att fråga ett statistiskt urval i varje bostadsområde när, var och hur de transporterar sig på morgonen. Stoppa in allt i ett schysst GIS-program och få ut en effektiv prioriteringsordning för vilka stråk som skall röjas i vilken ordning. Lägg till prio för uttryckningsfordon och busstrafik. Då behövs inget tyckande eller några genusglasögon, bara vetenskapligt undersökta transportströmmar till vissa tider. Prioriteringsordningen kanske är olika i olika bostadsområden beroende om man valt närliggande förskola eller skola längre bort. Om många i området jobbar skift på en viss stor arbetsplats eller är tjänstemän med kontorstid. Om det är många studenter och lågavlönade som cyklar eller det är folk med tjänstebil. Kön är i detta läge en mycket trubbig indelning av människor.

  Och var är genusglasögonen för de som verkligen kör traktorerna? Det krävs knappast någon snopp eller svällande biceps för det. Varför väljer damerna bort detta morgonpigga arbete? Det verkar som vi måste problematisera negativa feminiteter som låser kvinnor i sin stereotypa könsroll att undvika obekväma utejobb. Det verkar som många kvinnor har en unken syn på obekväma arbeten. Tar de inget ansvar för infrastrukturens funktion? För att återanvända lite slitna genusklyschor.

 18. Gonzo Says:

  ”kvinnodominerade arbetsplatser” måste betyda butiker som Konsum och ICA

 19. En läsare Says:

  Hon som skrev debattartikeln borde börja snöröja (i jämställdhetens namn). Punkt.

 20. JD Says:

  @Jack
  Jag tror att feminister kan delas upp i tre olika huvudgrupper.
  1. (50 %) Beräknande människor som använder sig av feminism för att själv få ekonomisk vinning, s.k genushoror.
  2. (35 %) Naiva människor som själva saknar förmågan att tänka, dra slutsatser eller själv ta reda på fakta. Mentalt Pacificerade människor som används dumma budbärare i tron att de kämpar för jämställdhet.
  3. (15 %) Människor som skapar sin egen verklighet där alla män ingår i ett ont patriarkat. Människor som lika gärna kunde ha varit nazister eller religiösa extremister. Sveriges motsvarighet till extremtänkande talibaner.

  Du frågar också vad jag kan göra.
  I princip ingenting alls eftersom feminism har samma ekonomiska drivkraft som kapitalism och samma frireligiösa oskuldsfullhet som andra världsreligioner.
  Kan man rädda en enda människa från detta fördärv så är det bra!

 21. JD Says:

  Skämt å sido…
  Feminister är väl också människor.

 22. bruno Says:

  haha Stina Kållberg ska ha plogat och fint ända fram till dörren på genusdagis samtidigt drar någon sin sista suck i ambulansen som kört av vägen på väg till sjukhuset i för hög fart.. jättebra

  @JD
  Sverige är förlorat påstår du men kommer övriga Europa följa Sverige ner i avloppsbrunnen?

 23. Jack Says:

  JD,

  Gillar indelningen och jag anser också att feminismen eller antimansrörelsen, de äro desamma, inte är så mycket att göra åt. Mansrörelsen måste stå på egna ben och vi kan iaf inte inom överskådlig framtid inte hindra vissa från att begå feminism.

  Vet inte vad som är det viktigaste mål men kanske att lika mycket skattepengar går till sammanslutningar ur den erkända mansrörelsen i Sverige som till feminism och genus idag. Idag skulle det kanske innebära att vi alla här skulle få några miljoner var per år för det folkbildande arbete vi lägger ner.

 24. Rysk genusmedveten snöröjning är mera kvinnlig « GenusNytt Says:

  […] bloggade tidigare idag om ”genusmedveten snöröjning” à la Karlskoga. Nu har signaturen Erik […]

 25. JockeH Says:

  Därmed bevisat att mänsklig dumhet saknar en övre gräns..!

 26. Hjalmar Says:

  Stina Kållberg vill nog göra karriär – en feministisk debattartikel kan vara en bra början…
  SK är säkert nöjd om några män får hjärtinfarkt pga hennes imbecilla artikel.

 27. Alex Says:

  HAHAHAHAHA
  Fortsätt så snälla! Fler duktiga idioter på den ”feministiska sidan” tack. Bara att sätt sig tillrätta och se eländet kollapsa av sig självt.

  Minner om ”Fru Gårman”-tider.

 28. Jack Says:

  Alex,

  ”Bara att sätt sig tillrätta och se eländet kollapsa av sig självt.”
  Knappast. Allt som krävs för att ondskan ska vinna är att tillräckligt många goda män sitter still.

 29. Matte Says:

  Jag tycker att fler kvinnor ska hjälpa till med samhällets snöröjning och inte bara förvänta sig att männen gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: