Här EXCELLERAR feministisk dubbelmoral

by

Feministisk dubbelmoral känner vi alla väl till. Men ibland slår den nya rekord. Som idag, på Aftonbladet.

I Londons tunnelbana har tjejer börjat smygfotografera snygga killar för att sedan ladda upp bilderna på en sajt kallad TubeCrush. Där rankas killarna efter snygghet genom omröstningar.

Aftonbladet  beskriver saken i närmast lyriska ordalag. ”De sprider helt ovetande glädje bland sina medpassagerare”, skriver tidningen om de smygfotograferande tjejerna. Journalisten kallar de drabbade killarna för ”puddingar”. Rubriken är denna:

Det är inte en särskilt neutral rubrik. ”Det är roligt och beroendeframkallande”, säger en av de tjejer som intervjuas i Aftonbladets artikel.

En liten stilla undran: Vilken ton hade Aftonbladet haft ifall det varit killar som smygfotograferat tjejer i tunnelbanan, hängt ut dem på nätet och rankat dem efter skönhet? Jag tror nog det hade varit både ”patriarkala värderingar” och ”unken kvinnosyn” och ”objektifiering” och ”könsmaktsordning”. Och fördömandet hade varit totalt.

Så långt är dubbelmoralen närmast övertydlig, alltså. Men det blir värre.

Så här uttalar sig en 26-årig tjej om TubeCrush:

”Det är roligt. Men jag skulle bli förfärad om kvinnor objektifierades på samma sätt”

Jag kände mig tvungen att läsa meningen en gång till för att vara säker på att jag läst rätt. Och det hade jag.

Så till den milda grad kaxig – och totalt befriad från förmåga att se sig själv utifrån – har feminismen uppenbarligen gjort en del unga kvinnor att sådana supergrodor kan komma ur deras läppar. Man häpnar över hur långt det har gått.

Nu kommer jag till det tredje stadiet av feministisk dubbelmoral i detta ärende. Det är när Aftonbladets krönikör Malin Wollin ska skriva om TubeCrush. Wollin är känd för sina feministiska värderingar (som jag bland annat bloggat om här tidigare – hon har bland annat angripit mig och GenusNytt). Wollin säger om TubeCrush:

”Vilken underbar idé”.

Sedan skriver hon att det också vore fantastiskt med en likadan sajt där män smygfotograferar kvinnor. Om detta skriver hon:

.

Jag säger bara: LOL*. Är det någon vettig människa i hela landet som tror att en svensk mediafeminist hade skrivit positivt om en omvänd variant av TubeCrush?

Tack för tipset, Johan! Läs artikeln här.

*) LOL är sms-språk för laughing out loud

PS: Jag tycker användningen av benämningen ”puddingar” om män tyder på en unken manssyn hos Aftonbladets journalist.

Annonser

40 svar to “Här EXCELLERAR feministisk dubbelmoral”

 1. Lorem Ipsum Says:

  För att ta reda på om det är okej att göra samma sak med kvinnor som skall betygsättas så är det bara att starta en sån sajt.

  Förmodligen så skulle vi #prataomdet eller någon annan astroturfkampanj.

  Det skulle ropas i högan sky och alla galningarna på Blåkulla skulle sitta i alla tillgängliga debattprogram och vräka ur sig sina floskler och sin misandri.

  Det skulle ropas på hårdare lagstiftning (till fördel för kvinnorna naturligtvis). Ja ni kanske ser ett mönster.

  Jag försöker säga att jag var stolt över att vara svensk, men det blir svårare och svårare för varje dag.

 2. Ursus Says:

  Snarare skulle det vara sexuella trakasserier – kanske till och med ”stalking” – och skulle säkert resultera i ”spårvagnspoliser” som stoppade de framtida våldtäktsmännen etc.

 3. Clabbe Says:

  LOL är lite för etablerat för att klassas som chattspråk – det har ju till och med införts i Oxford English Dictionary:

  http://mashable.com/2011/03/24/oed-omg-lol/

 4. Clabbe Says:

  Något som in tas upp är att det inte bara är snyggingar som hyllas – ungefär varannan kille döms ju ut av besökarna som ful.

 5. Martin Says:

  Så här skrev aftonbladet när män gjorde samma sak… http://www.aftonbladet.se/wendela/article10634641.ab

 6. Orion Says:

  Helt absurt, det är lite andra ordval som används i liknande artiklar som till exempel dessa:
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article12661939.ab
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11926560.ab

  Nåja, på sätt och vis är det bra att den här artikeln kom, då har man någonting att hänvisa till nästa gång det är kvinnors tur att bli smygfotade och kvällspressen gör stora rubriker…

 7. Petter Says:

  Undrar hur lång tid det tar innan kameror läggs till i högen med kvinnofällor.. Det förstår ju alla att de kvinnor som fotograferat inte själva är ansvariga för det dom gjort.

 8. HSL Says:

  Finns inte så många tunnelbanor i Sverige, Stockholm är den enda eller? Men det är bara att börja ta lite foton på folk där och slänga ihop en site. Jag förutspår som sagt redan ramaskrik.

 9. Liberalen Says:

  Klart genustanten vill leka man och låtsas ”tända” på visuella stimuli, istället för att tända på plånboken och status som hon brukar.

  Feministfloskeln ”normbrytande” så det förslår.

  Låtsastända genustanter, med defekta logik-kretsar lägges med fördel på majbrasan =)

  Jag menar, att spana på snyggingar av motsatt kön, har skett i alla tider av båda könen. Redan tiotusentals år innan någon bitter nucka med defekta logik-kretsar uppfann feministfloskeln ”objektifiering”, så var spaningen klassisk.

  Men att spana på, att genast vilja knulla med, och att faktiskt make it happen… Är någonting helt annat än en låtsaskåt, wannabemanlig, genustant i en skräpblaska =)

 10. Pether Says:

  http://hd.se/landskrona/2011/04/28/upphittade-anteckningar-kan-falla/?from=rss-hitta

  Luktar falskanmälan lång väg.
  Först anmäler hon, men bevisningen e för låg.
  Då rååååkar hon hitta anteckningar.

 11. nyhetsgranskning Says:

  Även jag har skrivit i min blogg angående detta och hittat en artikel på Aftonbladet där det rör sig om tjejer och dom flesta bilderna är tagna på gatan.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article547566.ab

 12. mona Says:

  Gubbegnäll är inte attraktivt. Välkommen till kvinnornas värld där männen tar sina friheter utan att fråga. Ni har satt spelreglerna lev med det …

 13. Pojke Says:

  Feminist-Mona

  Ni har satt spelreglerna? Vilka ni? Jag har inte satt en enda spelregel din jävla kollektivistiska neandertalare.

 14. Leif Says:

  @mona
  Typiskt idiotgeneraliserande inlägg. Kan du i något avseende belägga ditt påstående?
  Det enda du presterar är ”gubbegnällets” motsvarighet, kärringgnället. Bravo!

 15. Matte Says:

  @Mona

  Kärringgnäll har inte heller attraktivt och det är hundra gånger vanligare.

  Låt de ha denna sajt, om de håller sig inom lagens gränser. Men då ska de knipa käft när det är ombytta roller. Det är dubbelmoralen som Jag stör mig på.

 16. Joel Bergqvist Says:

  mona, sluta kärringgnälla.

 17. JD Says:

  @ Mona
  En ensam kille som fotas och läggs ut på nätet kan rimligen inte få sina rättigheter bortförklarade av att andra killar tagit kort på tjejer förut.

  ”Gubbgnäll inte attraktivt”
  Som om en enda själ här skulle bry sig i vad du tänder på eller inte!
  Jag är rätt övertygad om att samtliga killar och tjejer här på Genusnytt ställer högre krav på intellekt än vad du kan uppnå Mona!

 18. Sam Says:

  @JD

  Nej, och en feminist som tycker det är kul med bilder på killar borde inte få sin humor bortförklarad av idiotgeneraliseranden som att kvinnor inte kan tända på visuella stimuli utan bara på pengar och makt, vilket är hela grundtanken bakom jämställdistdrömmen – jämställdhet där kvinnor och män kompletterar varandra genom sin olikhet, och ska hållas åtskilda i olika funktioner utifrån biologi, där vad varje människa är lämpad för avgörs utifrån föreställningar om kön utan respekt för att kvinnor, precis som män, finns av många slag och ogillar att klumpas ihop. Vissa människor tycks dock gilla generaliseringar när de stämmer överens med personlig livssituation, erfarenheter och önskemål om hur människor av det motsatta könet ska bete sig.

 19. Karl Says:

  Jag tror varken ”objektifiering” eller ”sexuella övergrepp” är tillräckligt – jag gissar på ”våldtäkt mot barn”.

 20. Feminist-Sams moster Says:

  Bränn de där efterblivna halmdockorna som du i ditt feminist-tramsiga inlägg just buntat ihop.

 21. JD Says:

  @Sam
  Det jag inte kan med då det gäller feminism är att skillnader mellan män och kvinnor aldrig behandlas som ett komplement till varandra utan skillnader lyfts alltid fram i syfte att ställa män och kvinnor mot varandra.
  Det enda dagens feminism egentligen går ut på är att hitta så många skillnader som möjligt att ställa mot varandra, vilket i sin tur innebär att man från feministiskt håll både medvetet och omedvetet blundar för likheter mellan könen.
  En kvinna som begår en viss handling uppfattas på ett sätt medan en man som begår samma handling uppfattas på ett annat sätt utifrån den negativa bild feminister har målat upp för ”hur män är”.
  Det här innebär att både enskilda män och enskilda kvinnor inte alls känner igen sig i det beteendemönster och de motiv som män respektive kvinnor anses ha i olika situationer enligt Svensk generaliseringsmedia (Aftonbladet, SVD m.fl) men att enskilda kvinnor känner sig mindre drabbade män eftersom det är männen som utmålas på ett negativt sätt av feministiskt influerad media.

  Personligen ställer jag upp på kampen för kvinnors rättigheter som pågick för årtionden sedan om kvinnors rösträtt och andra sakfrågor där kvinnor var diskriminerade men dagens feminism föraktar och förkastar jag eftersom dagens feminism inte längre kämpar för kvinnors rättigheter utan istället handlar om ren könsseparatism och att inskränka mäns rättigheter.
  En ideologi som idag inte är något annat än en destruktiv kamp att särskilja män och kvinnor som onda och goda i syfte att synas och att fortsätta existera.
  Dagens feminism har utvecklats till en parasit som lever på andra vilket vissa människor njuter av vara en del av.

 22. Olle Says:

  Oavsett könet på den drabbade så är väl sån här verksamhet ett brott mot PUL om den bedrivs i Sverige?

  Men den lagen blev ju föråldrad lika fort som den kom, pga överbelastning. Skulle man beivra alla tusentals brott mot PUL som dagligen sker på bloggar, forum och inte minst Facebook så skulle polis och rättssystemet bryta samman. Folk skiter i lagen helt enkelt, både offer och förrövare – ingen ber om publiceringstillstånd och ingen anmäler brott. Sen vet jag inte hur juridiken ser ut när svenska sidor ligger på utländska servers, då gäller väl inte PUL?

  När jag var tonåring och det var friluftsdag var det inte helt ovanligt att tjejerna i klassen badade topless, både i högstadiet och gymnasiet. Det är nog helt omöjligt idag, eftersom toplessbilderna skulle ligga på nätet redan innan skoldagen var slut och sedan ligga kvar långt in i vuxen ålder, så att mobbare, blivande arbetsgivare, skvallerpress (om man blir känd) och andra intressenter kan googla fram dom. Killar blir nog inte sexuellt stigmatiserade på samma sätt, däremot på andra, t.ex fyllebilder.

 23. Sam Says:

  @JD

  Ditt resonemang är intressant för är det något feminismen hånas för är uppfattningen att kvinnor och män är mer lika än olika. Jag håller inte med om att män utmålas som onda och kvinnor som goda av dagens feminism. Vi bär alla upp schablonbilder, nu har det tillkommit några nya som inte männen gillar, men påstå inte att det var bättre förr. Lyssna till exempel på inslag från radion där lyssnarna ringer in och klagar efter att den första kvinnan fått läsa nyheter. Samma sak hör vi nu om kvinnor som refererar sport, att de inte har där att göra. När vi krossar schablonerna blir det möjligt för kvinnor att uppfattas som dugliga på områden där män traditionellt dominerat, och detsamma gäller omvänt, att när myten om den heliga modern krossas, kan fadern få en starkare ställning i relationen till barnen, vilket feminismen hävdar gynnar båda. Sedan fungerar människor så att nya schabloner uppstår, för att hjärnan ska kunna sortera intrycken. En anledning till att idén om att vi kan åstadkomma jämställdhet genom att prova olika roller och dela upp arbetet (både obetalt och betalt) mer efter individ än kön kan uppfattas som att män utmålas som onda, gissar jag är en benhårt rotad föreställning att män inte har annat i sig än biologi och inte kan ändra på invanda beteenden. Det är i så fall en mycket mer negativ och undervärderande uppfattning om män och deras förmågor än vad de flesta feminister har.

 24. Lasse Says:

  Kära medskribenter, Sam skriver:

  ”Jag håller inte med om att män utmålas som onda och kvinnor som goda av dagens feminism.”

  Man undrar om Sam överhuvudtaget läser tidningar eller tittar på TV där vi dagligen matas med den feministiska dogmen.

  ”Kvinnor är goda (offer) och män är onda (förövare).”

  En stor del av den här bloggen bygger på exempel av ovanstående !!!

  Sam framställer sig själv som korkad (utan någon hjälp).

  Man undrar hur står det till med självuppfattningen egentligen ?

 25. Jocke S Says:

  Feminismen innebär ju att unga kvinnor totalt tappat bort självkritiken där inne på damtoan nånstans…

 26. Hjalmar Says:

  Sam skriver:
  ”Jag håller inte med om att män utmålas som onda och kvinnor som goda av dagens feminism.”

  Gammelmedia bevisar motsatsen varje dag…

  Att hata män är så socialt accepterat, att vissa män offentligt hatar sig själva.
  Vita män har blivit samhällets slagpåse – och får betala för förnedringen via skatten.

  Ringaktningen och bespottandet av män har gått så långt att många kvinnor reagerar – det var ju inte så här det skulle bli! Min ”Arne” är ju inte alls ond!

  Men nu är den feministiska idiotin självgående, och endast en ännu större katastrof kan stoppa den…Eller så dör den ut genom sin egen orimlighet, halva befolkningen kan inte vara Satan.

 27. JD Says:

  @Sam

  ”Ditt resonemang är intressant för är det något feminismen hånas för är uppfattningen att kvinnor och män är mer lika än olika. ”

  Sam sam sam….
  För det första så ”hånas” inte feminismen för sin uppfattning om att skillnaderna mellan könen bara är en social konstruktion eftersom man bara kan håna de som har rätt. Det du kallar hån är snarare feminismens oförmåga att ta till sig vetenskap!

  För de andra så blandar du ihop feminismens teorier om kön som en social konstruktion och dagens feminism, att ställa könen mot varandra ur ett socialt perspektiv där män är onda och skyldiga om kvinnor dess motsats!
  Könet är enligt feminismen bara en social konstruktion där alla män/pojkar anses vara uppfostrade i ett Patriarkat som förtrycker kvinnor och därför anser feminismen att män/pojkar kan smutskastas, hånas och bespottas på det sätt som dagligen görs i våra dagstidningar och bland feminister.
  Feminism är en kamp mot patriarkatet och därmed en kamp mot alla män som anses vara en del av detta patriarkat. Endast män som avsäger sig mäns rätt och helt arbetar för kvinnor likt kapten klänning, MFJ (mfl menar jag förstås) blir socialt intagna den feministiska gemenskapen.
  Samtidigt vägrar feminismen erkänna att Matriarkatet existerar parallellt med det s.k patriarkatet eftersom kvinnor anses vara den mall som gäller för den sociala konstruktion som människan skall formas efter.

  Sam… Jag trodde du kunde något om feminism?

 28. Sam Says:

  @Hjalmar och Lasse och medskribenter

  Det är inte vad gammelmedia utmålar kvinnor och män som jag talade om utan feminismen. Gammelmedierna är fulla av stereotyper. Inget nytt under solen där.

 29. Sam Says:

  ”Sam framställer sig själv som korkad (utan någon hjälp).

  Man undrar hur står det till med självuppfattningen egentligen ?”

  Lovely

 30. Sötis Says:

  Att samtala med en hjärntvättad feminist är som att promenera med mentalpatienten, tvärs genom öknen, ända till Afrika, för att påvisa en äkta elefantskit i verkligheten. När du väl är framme, i Afrika, på savannen, vid den stora, ångande skithögen som en elefant just avfört, och ni båda betraktar bajset.

  Då säger feministen: Öööh, nej, nu är du bara unket heteronormativ, patriarkal, och etnocentrisk. Just nu känner jag saker om det du kallar elefantbajs. Så jag känner att man ska tro på feministiska kvinnors känslor, och som feminist tycker jag att det där, det är inte dynga.

 31. Hjalmar Says:

  @Sam
  Det är gammelmedia, närmare bestämt en artikel i Aftonbladet, som bloggposten handlar om…

  @Sötis
  Poäng till Dig.
  Vi får väl skylla de feministiska dumheterna på flumskolan. Kunskaper anses inte vara viktiga i den svenska skolan. I Finland har de varken flumskola eller feminism…

 32. Sam Says:

  @Hjalmar

  Precis min poäng, gammelmedia säger ingenting om feminism, gammelmedia är det mest stereotypa som finns, har inget med feminism att göra, men som vanligt klumpas här ihop kvinnor, feminism, media, som om det vore samma sak. Seriöst oseriöst.

  @JD

  Jo jag vet en hel del om feminism, och börjar också att lära mig en hel del om medvetna vantolkningar. Måste vara bekvämt med syndabockar och undanflykter för att slippa förändra någonting. Men påstå då inte att det är jämställdhet du vill uppnå. Eller tror du på fullt allvar att 100 procent av kvinnorna egentligen vill sköta markservicen åt självförverkligade män för att könen som det så vackert heter kompletterar varandra och för sin försörjning vara tvungen att hitta en man att vara till lags? Det finns en väldans massa män och kvinnor som inte kompletterar varandra. Men i din värld kanske det bara finnas två sorter.

 33. En Annan Anonym Says:

  Snälla Pär håll debatten på en högre nivå. Malin Wollin har ingenting med feminism att göra. Hon håller sig själv högst oavsett vad. Det finns gott om riktiga feminister att attackera istället.

 34. CaseyJones Says:

  @ Sam

  ”Måste vara bekvämt med syndabockar och undanflykter för att slippa förändra någonting.”

  Patriarkatet, världens största syndabock.

 35. JD Says:

  @Sam

  ”Eller tror du på fullt allvar att 100 procent av kvinnorna egentligen vill sköta markservicen åt självförverkligade män bla bla bla bla bla”

  Nej det gör jag verkligen inte!
  Vad är det för mentala hallucinationer du dras med egentligen?

  När menar du Sam att man jobbar för jämställdhet?
  Då man sväljer feminismens särbehandling av män och kvinnor till 100% i alla situationer eller då man förutsätter att män alltid har det bättre än kvinnor?

  Finns det ens i din sinnebild att man kan jobba för jämställdhet utan att för den sakens skull rabbla feministiska mantran som inte har något vetenskapligt stöd och att även män blir diskriminerade och därför inte förtjänar att behandlas som ett kollektivt avskräde!

  Förstår du inte att jämställdhet kan bedrivas utan något maktinflytande från den feminism som t.ex delar ut semlor till flickor men inte till pojkar på våra förskolor!
  Förstår du inte min och andras inställning till att detta inte är rätt mot enskilda pojkar och män?
  Var på kartan finns män och pojkar i din feminism?

 36. En chefspappas vardag… » Snygga killar och feminister med dubbelmoral! Says:

  […] det bäst där ute! Länkar: AF, Pelle Billing, Genusnytt, Motpol, Nyhetsgranskning, Mad World . Blog this! Rekommendera på Facebook Dela på Linkedin Dela […]

 37. Jämställdhetsfeministern Says:

  @JD
  @Sam

  ”När menar du Sam att man jobbar för jämställdhet?
  Då man sväljer feminismens särbehandling av män och kvinnor till 100% i alla situationer eller då man förutsätter att män alltid har det bättre än kvinnor?”

  Sam förstår, såsom feminist, att jämställdhet bara kan uppnås om flickor och kvinnor alltid får positiv särbehandling överallt i samhället. Lika rättigheter och skyldigheter för alla, oavsett kön, är kvinnodiskriminering. Det vet vi feminister.

 38. Lasse Says:

  @Tokfeministen Sam skriver

  ”Det är inte vad gammelmedia utmålar kvinnor och män som jag talade om utan feminismen. Gammelmedierna är fulla av stereotyper. Inget nytt under solen där.”

  Finns ingen mediakanal idag som är fullständigt genomsyrat av feministiska strömningar. Faktum är att feministerna försöker överträffa varandra att vara feminister och PK.

  ”Sam framställer sig själv som korkad (utan någon hjälp).

  Man undrar hur står det till med självuppfattningen egentligen ?”

  Lovely”

  Yepp det kom från hjärtat Sam, problemet är att du själv inte inser det utan fortsätter mala på med dina feministiska dogmer.

  Det har nu sjunkit till en nivå där du lika gärna kunde stå och skrika att jorden är platt.

 39. Lasse Says:

  …….som inte är fullständigt genomsyrat ska det vara.

 40. Hellre manlig chef än kvinnlig i DK « GenusNytt Says:

  […] övrigt, här kan du läsa att den sorts smygfotografering av män, utförd av kvinnor, som jag bloggade om nyligen snart kan bli förbjuden i Sverige. Tack, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: