Kvinnor tycker INTE synd om sjuka män

by

Ett läkemedelsföretag i Storbritannien har gjort en undersökning om mäns och kvinnors attityder när partnern insjuknar i förkylning. 1300 personer har svarat på frågor.

Svaret är intressant ur ett genusperspektiv. Det visar sig att män tycker väldigt synd om sin fru/flickvän när hon är sjuk, medan kvinnor inte bryr sig särskilt mycket om sin man/pojkvän när han är sjuk. Det är den huvudsakliga bilden, även om de siffror som återges i pressen inte är heltäckande (jag har inte lyckats hitta originalrapporten). Några siffror:

– 19 procent av kvinnorna har tagit ledigt från jobbet för att sköta om en sjuk man, medan 37 procent av männen har gjort det för en sjuk fru
– 52 procent av kvinnorna tappar sympatin för sin sjuka man inom fem minuter
– 18 procent av kvinnorna känner inte ens initialt någon sympati när hennes man är sjuk
– 70 procent av männen känner sympati för sin sjuka fru
– 60 procent av männen säger sig ta hand om hemarbetet när frun är sjuk
– 64 procent av männen säger sig laga mat åt sin sjuka fru
– 48 procent av männen uppger att den första tanken när deras fru är sjuk är ”Stackars henne, vad hemskt för henne”

Läs mer här.

Kan man dra några slutsatser av statistiken? Vad kan det bero på att kvinnor verkar vara mera negativt inställda till sjuka makar och pojkvänner än vice versa?

PS: Detta stämmer inte så bra med påståendet ”kvinnor är bättre människor” (som jag bloggat om här).

64 svar to “Kvinnor tycker INTE synd om sjuka män”

 1. Joel Bergqvist Says:

  Hur går det här ihop med att kvinnor framställs som det omhändertagande omtänksamma könet? Det verkar ju som att män har mer empati och medkänsla än kvinnor när man läser det här.

 2. Matte Says:

  Män ska/får inte vara sjuka! Män ska dra in pengar! Så att kvinnor kan handla skor!

  Jag skojar lite bara…….. eller?

 3. Jocke S Says:

  Det finns visst ett gammalt uttryck – ”kalla som kvinnohjärtan”. Iaf så är kvinnans mörka sida tabubelagd, till förfång även för dem själva! Även kvinnan som kön har brister, generellt sett men dock. Men tabubelagt i statsfeministisk agenda!

 4. Olle Says:

  Kvinnor gillar inte svaga män helt enkelt. Oavsett vad svagheten beror på.

  Jag har egen empirisk erfarenhet av att hustrun blir arg snarare än medkännande vid mannens sjukdom, oavsett om det gäller halsfluss, ryggskott eller tillfällig depression. En gång tyckte hon dock att det var bra att jag låg hemma i 40 graders feber, för då trodde hon att barnen inte behövde vara på dagis medan hon jobbade. Men det blev dagis ändå, efter viss konflikt.

 5. Sam Says:

  För det första håller jag inte med om att kvinnor är eller i någon högre utsträckning påstås vara bättre människor. Däremot skildras de oftare än män som offer (därför är det bra att personligheter som Patrick Sjöberg berättar om situationer där de varit just offer, för det kan män också vara). Misstaget som jämställdister gör är att se offerrollen som konstant och evig, liksom förövarrollen, när det i själva verket inte handlar om personlighet utan en enskild erfarenhet/gärning.

  När det gäller England och undersökningar om attityder ska man vara medveten om att det är färre kvinnor som jobbar (kanske de inte behöver ta ledigt för att vårda sina män – de är redan hemma) och betydligt mer traditionell uppdelning av hushållsarbetet, dvs när mannen är sjuk servar kvinnan på som vanligt – vårdar sjuk man i hemmet istället för frisk, som Schyman skulle uttryckt saken. För ojämställda par är omhändertagandet av mannen kvinnans arbete. Kan förklara osentimentaliteten.

  Fram för fler jämställda förhållanden som bygger på ömsesidig omsorg!

 6. Anders Says:

  Tål också att nämnas att bara 13% av kvinnorna i undersökningen svarade att de faktiskt HADE blivit omhändertagna av sin partner när de varit sjuka. (Daily mail uteslöt givetvis det, precis som vanligt när något inte passar in.)

 7. mimmi Says:

  Många män är ”sjuka” det vill säga vill bli daltade med. Skönt att en del kvinnor sett genom det, synd att andra inte gjort det.
  Pär jag antar att samma undersökning inte visade hur män och kvinnor definierade sjuk och vilka sjukdomar kvinnor respektive män haft som krävt omvårdnad, och så vidare? Du kan väl på allvar inte mena att kvinnor inte bryr sig om familjen?

 8. ParStrom Says:

  Mimmi:
  Jag vet inte mer än vad som står i den artikel jag länkat till.

 9. mimmi Says:

  Haha tack anders! Daily mail och bloggen genusnytt har samma sätt att presentera ”fakta” på.

 10. Torstensson Says:

  Sam

  Fram för fler jämställda förhållanden som bygger på ömsesidig omsorg!

  Gäsp.

  Vi har ju provat det där nu länge. Kvinnor vill forftahande ha män med högre lön, som är äldre och kvinnor vill fortfarande äga den privata sfären och kvinnor klagar fortfarande mer än män vid motgångar. Kvinnor vill fortfarande inte ha mjukiskillar och kvinnor tänder på manlighet.

  Är det inte bättre att par själv väljer sina liv Sam? Din jämställdhet är kanske inte speciellt åtråvärd ute i hemmen. Den är åtminstone inte åtråd av mig och min flickvän.

  Vi vill ha den uppdelningen vi har nu. Där jag drar in stålarna och där hon gör maten åt mig när jag kommer hem. Hon gör det spontant och det är väldigt god mat. Jag behöver alltsi inte springa och köpa färdigmat längre som jag gjorde sist jag hade ett förhållande och där jag och hon gick upp i vikt och hade ett riktigt tråkigt förhållande.

  Varför är det så att könsroller är så tabubelagt. Om folk vill leva på det sättet så är det väl OK? Vill man inte leva på det sättet så skriv det i din kontaktannons eller skilj dig från killen då. Kvinnor som klagar över att dom tvättar efter sin gubbe (som ofta drar in pengarna) kan ju välja att skilja sig ifrån honom.

  Problemet där är att kvinnan kanske redan då har 2 barn, och är halvtjock och tänker att det blir svårt att hitta någon ny. Ja men klaga inte, du visste vad du köpte när du skaffade kille.

  Precis som jag var noga med att leta efter vissa saker hos min parnter där ömhet och snällhet var extremt viktiga så borde svenska kvinnor leta efter samma beteende i män. Det måste ju vara upp till varje par att välja hur de vill leva sina liv. Jag vill inte ha en feministisk jämlikhet i mitt hus, det vill inte min flickvän heller. Vi har pratat om detta OFTA, nämligen hur tabubelagt det är att säga att vissa könsroller är spännande,berikande och effektiva. Vi vill ha det så här.

  Om man under förhållandet i början ser att mannen är en slusk, ja men se då till att ta dig ur förhållanden då. Välj en annan kille.

  Man kan ju inte välja en machokille som inte tvättar och lagar mat och sen gå och tro att han ska ändra på sig.

  Avslutningsvis vill jag säga Sam, att när du skämtar oma tt engelska kvinnor vårdar sina män i hemmet så kan jag säga att de engelska männen vårdar sina kvinnor lika mycket, om inte mer eftersom engelska män tar ansvar för yrken. Om nu kvinnor inte jobbar så mycket som du säger då borde man rimligen rikta ett tack till mannen som ändå gör det. Varför kan du inte se det så Sam? Varför har du så stel syn på allt? Varför kan du inte vända på klossen och se det från andra perspektiv. Och vem har sagt till dig att kvinnor överhuvudtaget vill ha det annorlunda? Du tar konstant givet att kvinnan är ett offer.

 11. Joel Bergqvist Says:

  mimmi, bra att du i alla fall är ärlig med din sexistiska unkna manssyn. Bra att veta var man har folk.

 12. Anders Says:

  Mimmi,

  Varsågod! Visst blir man full i skratt?:)

 13. Torstensson Says:

  Anders

  vilket säger vad? Att kvinnor ljuger eller att männen ljuger?

 14. mimmi Says:

  Att män tog en ledig dag och pillade sig i naveln, torstensson. Det handlar ju om könsroller, det säger du ju själv.

 15. Torstensson Says:

  Mimmi
  Anders
  Sam

  Vad säger ni till en kvinna som vill ha sitt liv så här. (så här bra)

  Hon jobbar deltid på en reklamfirma, hon trivs med livet, Hon har mycket fritid. Hon städar ofta, hon sätter i disken i diskmaskinen och hon gör maten åt sin kille. Hon stortrivs med detta. Hon har över 100 par skor i sin garderob, hon har hur mycket kläder som helst. Hon får mycket presenter.

  Är detta en förtryckt kvinna?

  Då tycker jag snarare det är förtryck att göra män och kvinnor exakt likadana och inför millimeter-göra. Att tvinga på dom sin moral.

  Det är inte allas moral att leva feministisk jämställt Sam, Anders och Mimmi. Det är helt OK att leva enligt könsroller. Om man VILL detta.

  Låt mig annars utbrista i att ni är enga jävla kommunistsvin.

 16. Torstensson Says:

  Mimmi

  Det kan cokså betyda att männen inte vet hur man lagar mat eftersom dom är tvingade att jobba i tunga industrier för att föda frugan och barnet där hemma. Det kan vara betungande att ha en fru som inte gör något om dagarna.

 17. HSL Says:

  Det hela verkar vara något suspekt. Vem fan tar ledigt för att vårda någon, vuxen, som är förkyld? Skulle aldrig personligen falla mig in att göra det. Möjligen gör man det för barn, men det handlar väll då mer om att de är barn och att man troligen inte får eller bör lämna dem på dagis.

  Läser vi lite till I Daily Mail ser vi att denna ”undersökningen” i princip är reklam för att lansera en ny produkt, gissar på någon typ av förkylningspreparat. Vilket mer eller mindre idiotförklarar hela undersökningen.

 18. Torstensson Says:

  Mimmi

  Det kan cokså betyda att männen inte vet hur man lagar mat eftersom dom är tvingade att jobba i tunga industrier för att föda frugan och barnet där hemma.

 19. Anders Says:

  Torstensson,

  Det kastar i vart fall ett varningens ljus över studien som sådan, att skillnaderna är så markanta (om man hade brytt sig om att återrapporterar hela studien alltså), eller hur?

 20. mimmi Says:

  Nej jag menade inte laga mat,menade ta hand om en sjuk. OM kvinnorna i fråga var hemmafruar, tog männen över även de uppgifterna när de var hemma och vårdade frun? Det var inte det jag menade. Väljer någon att vara hemma, är hemarbete likställt bortaarbete. Kvinnan tar ju inte över mannens bortaarbete som en del i att vårda en sjuk man.

 21. Torstensson Says:

  Låt naturen ha sin gång. Vill kvinnor fortfarande vara gifta med sluskar så är det ju deras val. Vill svenska män fortfarande leva hunsade i sina egna hem så är det deras val.

  Varför klagar folk över hur folk lever sina liv. Herregud.

 22. mimmi Says:

  Men torstensson, intressant att en hemmafru är likställt med en fru som inte gör något.

 23. Torstensson Says:

  Mimmi

  Jag är alldeles för luttrad för att tro på din smörja. Engelska hemmafruar är de lataste kvinnorna på jorden. De mest otränade kvinnorna på jorden. Engelska kvinnor kan inte laga mat. Vilket syns kraftigt på deras matkultur.

 24. Lövet Says:

  Jag tycker att mimmi och Anders har äktenskapstycke…

  …sedan blir det spännande att se vad som händer när Anders får influensa…

 25. Lövet Says:

  …inget av det ”mimmi” skrivit motsäger bilden av ”det kalla kvinnohjärtat” och även Anders verkar ha ett sånt…

 26. Torstensson Says:

  Varför är det nu så då att kvinnor tar sådant ansvar för familjen och städning (även fast alla vet att det i yngre par inte är en så falsig uppdelning)

  Vad händer om en kvinna slutar städa. Det värsta som kan hända är att mannen undrar varför hon inte städar.

  Det finns då möjlighet för kvinnan att skilja sig. Gör det. Eller så får ni kvinnor stå fast vid ert val som ni gjorde när ni utvärderade den killen.

  När ni utvärderade den killen så tittade NI enbart på hur pass bra han kan komma att föda dina barn med materiell standard. Kanske även kärlek. Du hade i din utvärdering inte med hur pass mycket han städar.

  Varför hade du inte det? Då ligger ju problemet i dig och hur DU väljer killar. DU kan ändra på detta. Valet är alltås helt ditt.

  Den kvinna som klagar på att hon bor med en slusk visste mycket väl att han var en slusk innan dom flyttade ihop. Det är bara att skilja sig och hitta någon annan kille. Sluta försöka få detta till någon annans fel.

 27. PO Says:

  Anders skrev 28 april 2011 kl. 13:47: ”Tål också att nämnas att bara 13% av kvinnorna i undersökningen svarade att de faktiskt HADE blivit omhändertagna av sin partner”.

  Anders , det var två olika frågor.
  1) 60 % av männen säger sig ta hand om hemarbetet när frun är sjuk
  2) 13% av kvinnorna svarade att de faktiskt HADE blivit omhändertagna av sin partner.

  I första fallet ”hemarbetet” – i andra fallet ”personen”.

 28. Anders Says:

  PO,

  40% av männen sa att de tagit ledigt från jobbet för att ta hand om sina sjuka sambo. Det var den frågan som skillnaden gällde.

 29. Hjalmar Says:

  Småpojkar vet att män ‘aldrig’ får visa svaghet, och alfahannen har i alla tider varit beundrad. Kvinnor har historiskt sett föredragit tuffa, hårda män. Män som orkar, män som står pall, män som kvinnor vill hålla sig i när det blåser…

  Det är helt enkelt evolutionen som bestämmer, även kvinnor är djur – och det är ingen social konstruktion. 😉

 30. Torstensson Says:

  Anders

  Det kan också betyda att mannen tog ledigt, men inte fick hjälpa henne pga av stolthet från hennes sida. Sen kan det vara så att hon kanske redde sig själv trots att hon var sjuk. Hon kanske till och med inte vill bli omhändertagen när han väl var hemma.

 31. Torstensson Says:

  Men visst finns det lata karlar som inte gör ett skit. Jag säger inte att det inte finns. På samma sätt som jag menar på att kvinnor inte kan belasta någon annan än sig själva för detta. Det är ju trots allt ni som VÄLJER att flytta ihop med en sådan karl.

  Jag tror inte en sekund på kvinnor som säger ”amen jag visste inte han inte gillade städa och diska”.

  Det visste du visst, åtminstone så vet du nu. Skilj dig, ingen hindrar dig.

  Skilj dig. Lev ensam om så krävs.

  Kanske kan ett problem vara att kvinnor inte tänder på städkarlar men ändå klagar när enkät-feminister ställer frågor.

 32. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  ”Olle säger:

  28 april 2011 kl. 13:26
  Kvinnor gillar inte svaga män helt enkelt. Oavsett vad svagheten beror på.”

  OM det stämmer dvs ifall undersökningen är statistiskt särkerhetsställt och kvinnorna utgör majoritet så VARFÖR ska MÄN fortsätta axla Ridderligheten,uppoffringen och tycka synd om kvinnor. Nu vill jag inte tro att det är så, för majoriteten av befolkningen tar avstånd från feminism. Men det är ändå intressant och diskussionen ska fortsätta och ifrågasätta varför MÄn i så fall ska betala skatt för kvinnor istället för skatt till sina barn och sig själva. Från klasskamp till könskamp,precis så som radikalfeministerna vill ha det. Ett i-lands problem kan tyckas där statsfeminismen finnansieras av män och kvinnor som tar avstånd från feminism. Varför inte folkrösta om vilka som vill fortsätta betala skatt till statsfeminism? Stora grund värden står på spel,inget snack om saken.

  Oavsett om kvinnor är feminister, så det kvinnliga domäner att ta hand om barnen. Män och papporna tillåts inte släppas in i barnens liv. NÅgon som får ihop logiken med jämställdhet.

 33. Sam Says:

  @Hjalmar

  Det är de män som vågar visa svaghet som är något att hålla i när det blåser. Det andra är bara yta. Krackelerar så fort det blir motstånd, typ inför feminismen, å hu å hu å stackars mig då.

 34. Olle Says:

  Lite småkul att Mimmis inlägg kl 14:19 samt 14:39 ger ytterligare empiriskt stöd för existensen av det fenomen som blogginlägget försöker påvisa, trots att intentionen i Mimmis inlägg förmodligen är det motsatta.

 35. Sam Says:

  @Torstensson

  Propagandan för den typen av fördelning som du och din flickvän gillar är mycket mer massiv än feminismens genomslag. Därför är det så underligt att så många (är ni många?) som betraktar de som vill ha det annorlunda som ett så stort hot. Har någon någonsin (feminist eller ej) sagt till dig och din flickvän hur ni ska leva?

  Problemet är ju inte så länge ni är överens, utan om ni en dag går isär som ovänner. Det är en av orsakerna till att en del blir feminister för sent. Bittra erfarenheter av dumpning för yngre lika penningsugna förmågor. (självklart blir män också dumpade och det är då ett hårt känslomässigt slag, fast pengar har mannen att dränka sina sorger med)

  Då är det obetalda arbetet inte värt ett ruttet skit för din flickvän medan du har ditt på det torra. Frihet att välja sitt liv kräver en trygg ekonomi. Om din flickvän är ekonomiskt beroende av dig, hur kan du vara säker på att hon inte ”gör det för pengarna”. Ett sätt att förvissa dig om det vore att säkra upp för hennes framtid, kompensera hennes ekonomiska uppoffring med överförda pensionspoäng och ev visst underhåll under en omställningsperiod, så att ett uppbrott inte vore ekonomisk katastrof för henne. Men jag säger och har aldrig sagt något om individers val, bara vilka dystra övergripande konsekvenser det kan få. Självklart ska individerna göra individuella val – men välinformerade. Och för den delen känner jag killar som gjort det mesta hemarbetet och dragit in lejonparten av pengarna för att de varit så kära i den lata snygga tjejen. Det finns alla möjliga sorter, men de gladaste familjer jag känner, inkl min egen, där det inte gnälls om vem som gjort vad mest och minst, är de där var och en rycker in där och när det behövs, så mycket som möjligt utifrån lust och intresse, men också med en känsla för rättvis fördelning, så jämställt som möjligt helt enkelt, så att båda orkar satsa också på sitt arbetsliv och båda skulle ha råd att bryta förhållandet om den andra betedde sig illa. Tro mig eller ej. Det är ditt helt fria val. Fast så som du klumpar ihop, kvinnor, engelskor och andra i en hög kan jag tänka mig att du har en snäv uppfattning om dina möjligheter. Synd. De flesta män jag känner har vidare vyer än så.

 36. Hjalmar Says:

  @Sam
  Hur många yngre kvinnor vet/förstår det? Kom ihåg, det är endast vad de yngre kvinnorna g ö r som påverkar framtiden, dvs framtida generationer.

  Erfarna kvinnor har redan skaffat sina barn, och har redan gjort sina val. Det är ofta ‘ensamma mammor’ som inser vilken sorts man hon egentligen borde letat efter…Men det genetiska arvet styr kvinnor till de män som utmärker sig på något sätt, det kanske märks mest i tonåren.

  Evolutionen går vidare, och det kan inte ens feminismen rå på – feminismen består bara av ord, ord, ord.

 37. Sam Says:

  @Hjalmar

  Feministers döttrar vet… Det finns ensamma mamma-släkter som i generationer bestått och männen kommit och gått, betraktats som mer eller mindre irrelevanta.

  Vad är du för en pessimist som inte tror att ord kan bli till handling? Jag ser det både hos män och kvinnor, jag ser dem varje dag (möjligtvis ett storstadsfenomen) där en del yngre nästan verkar tävla i vem som får vara mest med barnen. Droppen urholkar stenen och det som syns finns.

 38. Hjalmar Says:

  Haha, pessimisternas rike…

 39. Sam Says:

  @Hjalmar

  Ser att det blev lite risk för missförstånd i början. Feministers döttrar vet. Sedan finns också traditionalister som väljer macho-män men sköter barnen i en kvinnogemenskap där män inte räknas med mer än tillfälligt.

 40. Sam Says:

  PS @Hjalmar jag tror att det inte främst är kvinnor som machomän är rädda att visa sig svaga inför utan andra män. Precis som det ofta inte är män som förväntar sig att kvinnor ska ägna så mycket möda åt sitt utseende utan andra kvinnor.

  Det finns så mycket fördomar om vad som händer när kvinnor och män bemödar sig om att förstå varandra utifrån individ istället för biologiska funktioner. Myten om att romantik kräver mystik för att fungera är just en myt som gör kvinnor och män okunniga om varandras behov och önskningar, och tror att bara de uppfyller kraven som är förknippade med könet blir förhållandet lyckligt. För kvinnor och män är inte från mars och venus utan från jorden. Raka rör är romantiskt. Då blir det åka av.

 41. Torstensson Says:

  Sam

  ”Propagandan för den typen av fördelning som du och din flickvän gillar är mycket mer massiv än feminismens genomslag. ”

  I den privata sfären ja. I den politiskt offentliga Nej. Där är det direkt farligt för en politiker att säga att han gillar könsroller.Nu ser vi mer och mer hur dagis ska genuscertfieras så genomslaget i den privata sfären är så pass stort att jag finner det påträngande, ja.

  ”Därför är det så underligt att så många (är ni många?) som betraktar de som vill ha det annorlunda som ett så stort hot. ”

  Därför att statsfeminismen är ganska utbredd och om du inte har missat det så är det återigen inte okej för en politiker att skriva saker som jag skrev. Vilken politiker har du på senare tid sett uttala ssitt vurm för könsroller? Det omvända är betydligt vanligare.

  ”Har någon någonsin (feminist eller ej) sagt till dig och din flickvän hur ni ska leva? ”

  Ja, det är blandannat det som kallas feminism.

  ”Problemet är ju inte så länge ni är överens, utan om ni en dag går isär som ovänner. ”

  Du ska fullkomligt skita i hur vi lever våra liv och om varje man som blir dumpad av sin kvinna skulle bli kvinnohatare, ja då har vi ett problem. Lycklitvis blir inte alla dumpade män (för det är män som blir dumpade statistiskt) kvinnohatare.

  ”Då är det obetalda arbetet inte värt ett ruttet skit för din flickvän medan du har ditt på det torra. Frihet att välja sitt liv kräver en trygg ekonomi. Om din flickvän är ekonomiskt beroende av dig, hur kan du vara säker på att hon inte ”gör det för pengarna”. Ett sätt att förvissa dig om det vore att säkra upp för hennes framtid, kompensera hennes ekonomiska uppoffring med överförda pensionspoäng och ev visst underhåll under en omställningsperiod, så att ett uppbrott inte vore ekonomisk katastrof för henne.”

  Här håller jag med om vartenda punkt. Dock så vet jag inte hur en praktiskt lösning skulle vara. Kanske att kvinnor kan få högre pensionspoäng ifall det nu BLIR en skilsmässa. Eller som du säger att överföra pensionspoäng från mig till henne. Absolut.

  Samtidigt kan man säga det som så här. Hur mycket pengar under sitt yrkesverksamma liv kan en man egentligen spara och hur mycket går redan där till flickvännen? Om du inte missat det så är det ganska vanligt att vi män betalar för fikat, middagen,bilen,bensinen, resan osv. Jag klagar inte, jag vill ha det så. Men jag ser också att min flickvän slipper betala detta och visa sitt deltidsjobb helt enkelt kan smygspara pengar ifall hon nu vill dumpa mig eller ifall jag nu vill dumpa henne. Jag tycker inte att man ska kompensera en kvinna mer än med penionspengar. Hon har alltså redan under förhållandet fått pengar som hon själv inte hade kunnat tjäna på ett halvår. Jag gav henne tillexempel en sprillans ny golf. Den är hennes. Dumpar hon mig så får hon behålla den, men hon kommer inte få några extra pengar. När det gäller pensionsomfördelningen från mig till henne så anser jag att den alltid ska vara frivillig och inte ens där påtvingad av sovjetliknande politik. Kvinnor får titta på dessa premisser och sen välja ifall hon vill ha det eller ej. Kvinnor måste börja ta ansvar där mer kanske.

  ”så att båda orkar satsa också på sitt arbetsliv och båda skulle ha råd att bryta förhållandet om den andra betedde sig illa. ”

  Återigen går du i fällan i modernitetens unka vatten. Du tror att alla vill ha den här arbets-frigörningen. Som att det vore en himmels drog att få göra karriär och satsa satsa. Det finns kvinnor och män som vill satsa på familjen. Som väljer att göra sina satsningar i det privata. Många kvinnor vill göra detta. Min kvinna vill inte satsa helhjärtat på karriär. Vi har valt att ingå i detta partnerskap. Risken att vi skiljer är nog lägre än för par som lever sådär jämställt. Åtminstone tror jag att vi har förbannat mycket roligare.

 42. Torstensson Says:

  I mitt nästa liv vill jag bli en snygg kvinna. Jag är helt övertygad om att dom har det lättare i livet än de flesta andra människor.

  Så här ser min verklighet ut. Detta är rangordnat och så som jag ser olika grupper på klass samt statusskala. Dvs dels samhällspostion utifrån kön,klass,jobb etc. Men också utfrån hur pass vacker man är och ju mer status man har kulturellt sett. Ju hörde upp desto bättre är ditt liv.

  1) Snygg vit västerländsk kvinna . Kvittar om de är långavlönade. Deras status och sexuella makt ger dem så pass starka fördelar att de kan leva loppan. Nackdelar, de kan bli dumpade när de är runt 50 för en yngre kvinna.Men är de högavlönade och utbildade så faller de inte speciellt hårt om de blir dumpade. De har ändå haft ett bra liv fram tills minst 40-50 innan de blir dumpade och därefter kan de leva själva på den lön de har.

  2)Snygg invandrarkvinna som lever i västvärlden.

  3) Rik västerländsk vit man. Ofta en sådan som höga feminister är ihop med. Med höga menar jag postionellt höga och inte hög på droger.

  3) Medelsnygg vit västerländsk kvinna med okvalificerat jobb (ica domus)
  4) medelsnygg västerländsk man med kvalificerat jobb. (datatekniker)

  5) ful västerländsk vit kvinna med okvalificerat jobb(ica,domus)
  6) Medelsnygg vit västerländsk man med okvalificerat jobb.
  7) ful västerländsk vit man med okvalificerat yrke. (lagerjobb)

  Som ni ser så har kvinnor det lättare i livet enligt min syn på sakernas tillstånd. Denna tabell kan man förbättra hur mycket som helst och det vore kul.

 43. Sam Says:

  @Torstensson

  Har det inte slagit dig att politiker som inte skriver som du kanske inte heller tycker som du?

  Och har inte feminister rätt att uttrycka sin åsikt? Bara för att en feminist har en uppfattningen behöver du inte rätta dig därefter. Vi lever i ett fritt samhälle, och du gör ju uppenbarligen ditt eget val, säger att du trivs med det. Vad är problemet?

  Ifall feminism är att tala om för dig hur du ska leva är jag inte feminist och ingen annan jag vet som kallar sig det heller. Ge gärna ett konkret exempel där du blivit ålagd ett sätt att leva av en feminist. För du kan väl inte mena att alla har rätt att uttrycka åsikter utom just feminister.

  Jag tror inte att alla vill ha det som jag, hur utläser du det ur vad jag skriver? För inte kan det väl vara så provokativt att jag berättar att min form av jämställdhet fungerar för mig och många jag känner? Du säger att du gillar ditt sätt. Varför skulle det vara mer OK att sälja din grej och hävda att ni har roligare. Du antyder att du inget vet om det och det går såklart inte att jämföra.

  Och nej, jag tycker inte att din tabell är kul. Fördomsfullt och generaliserande. Vem har sagt att livet är lätt? Och vad vet du om hur det är att vara en snygg kvinna. Det övergår verkligen mitt förstånd.

 44. Sam Says:

  @Torstensson

  Vid närmare eftertanke: för den som bara vet att värdesätta det materiella i livet kan din tabell säkert vara en fin måttstock.

 45. PO Says:

  Anders, OK, jag läste fel det var 40 (37) %,

 46. Torstensson Says:

  Sam

  ”Har det inte slagit dig att politiker som inte skriver som du kanske inte heller tycker som du?”

  Men många poliker lever som jag. Tro mig. Dessutom motsäger du dig själv. DU menar på att könsroller är väldigt utbrett men att ingen vill leva så? Förtydliga.

  Sam. Har du missat hela den feministsak debatten? Under 30 år? Varje dag vill feminister förändra andra kvinnors levnadssätt och även mäns. Du är dum om du inte tror att män och kvinnor känner obehag av att det offentligt rynkas på näsan åt vissa könsroller medan när samma programledare går hem så har hon samma könsroller i sitt eget hus med sin man.

  Det är faktiskt en sorts mental fångenskap som jag upplever högst högst påträngande och jobbig.

  Du får i allra högsta grad leva som du vill, men du har å andra sidan heller ingen som aktivt ger dig moraliska pekpinnar på hur du lever ditt liv. Du lever i en parrelation där ni delar på det som behvöer göras för stundent säger du. Jag lever i en parrelation där min kvinna sätter stort värde att laga mat och där hon är den av oss som starkast gör skillnad på manligt och kvinnligt. Som jag sa, hon anser det är viktigt att jag känner mig som en man. Jag mår bra av det och hon mår bra av att få vara kvinnan. Jag VET att du vet vad jag menar där så börja nu inte ifrågasätta vadjag menar med man och vad jag menar med kvinna. Låt oss säga att jag hade varit en svensk politiker och jag hade berättat detta för folk i ens tudio med Belinda.

  Hur tror du jag hade blivit bemött? Jag hade blivit sedd som en fruktansvärd patriark osv. Bara för att jag står för mina val, folk hade börjat ifrågasätta varför jag kuvar min kvinna. Jag vet det och du vet det för svenskar är ett mycket mycket präktigt folkslag som beroende av debattklimat ändrar åsikt snabbare än vinden. Hade jag däremot åkt ut till folket i stugorna och de hade sett hur jag lever så hade de inte höjt på ögonbrynen. Fullt normalt hade dom tänkt och det är ingen som lider.

  De enda som lider är feministerna. Feminister som vill ha in kvinnan i ett börsnoterat företag samtidigt som de själva bara läst 180 p genusvetenskap.

  Jag tycker det är obehagligt. Jag förstår inte hur du inte kan förstå mina obehagskänslor. Lyssna själv på ordet nu.

  Könsroll.

  Vad för assisationer får du av det?

  Jag får personligen skamkänslor samtidigt som jag vet att jag hellre hittar ett klart fält att befinna mig i som man än att jag blir rotlös i min identitet som jag var innan ,tack vara en feministiskt skolgång under 80-talet.

  Jag är glad att JAG hittat hem till min identietet så att säga. En tydlig manlig identitet som gjort mig väldigt självsäker och nöjd med tillvaron. De gånger jag tittar utöver muren så ser jag hur ett alltmer utbrett etablissemang spänner sina bågar mot mig. Fulla med skammens pilar. Ibland träffar dessa pilar även en lycklig man som mig. Det är då jag måste skriva här och försvara min hållning.

  Bortom allt materiellt Sam, så finns det något vi alla vill ha. Du vet själv vad jag menar.

  En bra värdemätare på lycka i livet är förutom då den ovan lite halvtaskiga tabellen också en människas ögon. I ögonen hos en kvinna eller man kan man se hur han eller hon mår. Jag ser lycka i mina egna ögon och jag ser lycka i min kvinnas.

  Hur kan det vara fel?

 47. Sam Says:

  Har aldrig sagt att ingen vill leva så, bara att könsrollsmönstret är starkt och begränsande för den som vill utveckla hela sitt jag, inte bara det som brukar kallas manligt eller kvinnligt. Sedan att en hel del människor inte verkar ha något emot utan snarare finna glädje och trygghet i en halv uppsättning valmöjligheter är en annan sak. Beroende på hur livet hanterar en människa och hur eventuella förhållanden utvecklas kan det tyvärr vara en falsk trygghet. Tycker inte det skadar att vara medveten om det. Men jag upprepar, vad du sedan väljer att göra av den vetskapen är upp till individen.

  Hur kan det faktum att feminister ger sin syn skapa en mental fångenskap för dig. Du säger ju att du lever som du vill. Förstår fortfarande inte riktig problemet, men din upplevelse av det som möter dig är så klart din. Men skulle det inte vara värre om feminister inte hade någon tilltro till mannens förmåga att ändra destruktiva beteenden, som jag tycker verkar drabba män själva lika mycket om inte mer än kvinnor. Som riskbenägenhet och våld som konfliktlösningsmetod. Obs att jag talar här om destruktiva beteenden inte alla mäns beteenden.

  Och en sak till du missuppfattat är att genusvetare kämpar för att komma in i börsnoterade företag, de kämpar för att kvinnor med rätt kompetens inte ska bli förbigångna på grund av könsfördomar. Vad är problemet med det? Hur drabbar det dig i ditt mentala fängelse?

  Varför skulle någon i en studio i TV över huvudtaget bry sig om hur du och din flickvän delar upp arbetet mellan er om ni är överens?

  Och varför skulle idéer och samtal och debatter om möjligheter till förändringar som gör att vi i samhället kan ta vara bättre på individers kapacitet när vi ser bortom könsroller vara en attack mot dig? Det här är inte heller en attack. Det är inte konstigt att önskemål om förändringar tolkas som kritik mot det som varit, men för det är vi alla lika ansvariga, fast på olika sätt, och män som grupp i jämförelse med kvinnor som grupp har faktiskt haft mer makt genom tiderna även om det gapet minskat. Kanske det är därför en del män, du till exempel, kan reagera sådär defensivt. Och inte är det kul att inse att ens kortsiktiga val ställer till det på lång sikt och att det kunde ha varit annorlunda.

  Din lycka är inte fel. Förstå det nu. Men döm då inte heller andra utan acceptera att vi alla är olika, att även kvinnor kommer i olika varianter. Och må gott!

 48. Sam Says:

  ”Propagandan för den typen av fördelning som du och din flickvän gillar är mycket mer massiv än feminismens genomslag. ”

  ”I den privata sfären ja. I den politiskt offentliga Nej.”

  I min privata sfär Nej, I den kommersiellt offentliga sfären Ja!

 49. LL Says:

  Oh my God! Den onda, hänsynslösa, bittra, elaka, gnälliga, feministiska kvinnan har slagit till igen! Här har vi beviset vi alla väntat på så länge, kvinnor hatar män! De bryr sig inte ifall han så skulle dö i sin plågsamma förkylning. Så egoistiskt!

  I andra debatter när statsfeministerna gnäller om att de har lite lägre lön, blir våldtagna, får gestaltas på de lägre sedlarna etc, brukar jag bli irriterad på deras gnäll.

  Detta är dock banbrytande! Kvinnor borde på grund av det här som nu framkommit utföra dubbelt så mycket hushållsarbete som hittills. STACKARS ALLA MÄN SOM MÅSTE LEVA MED NÅGON SOM INTE BRYR SIG OM HANS FÖRSKYLNING!!!

 50. Johan Y Says:

  Vill männen bli omhändertagna när de är sjuka?

 51. JämO Says:

  Min fru blir irriterad på mig när jag är sjuk. Och tro mig, jag klagar inte när jag är sjuk, som den där i reklamen. De få gånger jag faktiskt ligger och är så dålig att jag inte kan vara uppe är hon alltid sur och irriterad. Hon kläagar själv rätt mycket över de krämpor hon har (ont i halsen, ont i kroppen mm) men de få gånger jag är dålig blir hon sur fast jag inte ligger och gnäller.

 52. Hamstrn Says:

  Är detta nån jävla floskler tävling feminister emellan?

  Feminsmen har all rätt att uttrycka vad den tycker. Den har dock ingen rätt alls att påtvinga andra nångonting.

 53. Magnus Karlsson Says:

  Själv har jag slutat tala om när jag har ont eller är sjuk, eftersom det ändå bara leder till raljerande och tramseri från min frus sida.
  Undantaget är när jag fick förmaksflimmer. Det hände när hon låg och sov så jag tyckte det var bäst att tala om det innan jag åkte in till akuten.

 54. Tanja Says:

  En fråga – varför stannar folk hemma med vuxna människor som är förkylda? Jag klarade mig ensam hemma med förkylning när jag var åtta.

 55. Liberalen Says:

  Är inte det systematiska föraktet för vad som kan uppfattas som blyghet och/eller svaghet hos en medmänniska, ett tecken på en riktigt obehaglig, och närmast grotesk människosyn, hos den som visar sig hysa sådant systematiskt förakt för uppfattat ”svaga” medmänniskor?

 56. Jack Says:

  Pär har förskönat verkligheten här:

  ”Ett läkemedelsföretag i Storbritannien har gjort en undersökning om mäns och kvinnors attityder när partnern insjuknar i förkylning.”

  I själva verket står i källan så här:
  ”The original aim of the research was to assess the usual stereotype of just how unsympathetic men can be”

  Dvs man försökte inte hitta representativ sanning i första hand. Fösökte man visa att kvinnor var dåliga? Nej, att män skulle vara dåliga försökte man istället ”visa”, på traditionellt feministiskt sätt.

  ”Zebran är svart, titta här! (men inte där)”

  Abrakadabra. oops…

  Faktum är att detta ger ett uppslag på hur pengar skall äskas till forskning som visar att kvinnor är dåliga. Säg istället att målet är att visa att män är dåliga och bli sen förvånad!

 57. Sam Says:

  @Magnus Karlsson

  Och det betyder förstås att din fru är
  a) feminist
  b) representantiv för alla kvinnor
  c) att män är precis så där starka och tåliga som könet kräver av dem, finner sig i vad som helst och ska stå ut med dålig behandling av biologiska skäl och nåde den som kommer och säger något annat för då känner sig alla obrutna män påtvingade något de ändå inte är intresserade av

 58. Magnus Karlsson Says:

  @sam
  Oj hur många poäng i grenusvetenskap måste man ha för att göra en sådan analys?

  Rätt rad är:
  A) inte feminist
  B) ja inom just detta område _tror_ jag faktiskt hon är det
  C) min kommentar var specifik (mig) inte generell.

  En personlig reflektion som motvikt till mimmi ovan helt enkelt.

 59. Sam Says:

  @Magnus Karlsson

  Sunt förnuft kräver inga högskolepoäng.
  Om jag tänkte som du om min partner skulle vi inte vara ihop längre.

 60. Helena Says:

  @ Jack som skrev: ”Faktum är att detta ger ett uppslag på hur pengar skall äskas till forskning som visar att kvinnor är dåliga. Säg istället att målet är att visa att män är dåliga och bli sen förvånad!”

  Snyggt och kreativt. 🙂

 61. Helena Says:

  Det finns två bra vägar:
  1 saklig
  2 skoja med motparten och få den att framstå som lite löjlig – men överdriv inte

  Två fel vägar:
  1 att klaga och beskärma sig
  2 att ni hoppar på varandra

 62. Könsdebatt utan sans och balans. « Sverige är inte världens navel! Says:

  […] givetvis samma generaliseringar om kvinnor som extremfeministerna pysslar med: Kvinnor tycker inte synd om sjuka män […]

 63. Jack Says:

  Helena,

  Tack ska du ha och tack för dina synpunkter gällande samtalet i övrigt.

 64. Magnus Karlsson Says:

  @sam

  Hur tänker jag om min fru?

  Kanske har jag problem med att uttrycka mig.
  Det jag försökte förmedla var att hon uppenbarligen inte vill se mig sjuk/svag och därför har jag slutat tala om det utom när det är allvar.
  Nu har jag inte mer än tre sjukdagar totalt de senaste två åren så överbelastad med sådant blir hon ju inte.

  Mimmi skrev ovan:
  ”Många män är ”sjuka” det vill säga vill bli daltade med”

  Jag ville ge exempel på motsatsen. Som jag tror är vanligare.

  Jag förstår faktiskt inte hur du ur detta kan utläsa att jag skulle ha en syn på min fru som borde resultera i en skilsmässa. Ärligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: