Så här särbehandlas kvinnor till framgång

by

Det kom ett mejl på Genuslistan, som drivs av Nationella Sekretariatet för genusforskning. Jag återger det i sin helhet:

.

Hjälp oss lyfta fram kvinnliga föreläsare på SIME

SIME är norra Europas största event inom entreprenörskap och digitala möjligheter. Jag ansvarar för att få fler kvinnor att delta vid denna konferens och framförallt att få fler kvinnor att ställa upp som talare. Har du förslag på en eller flera framgångsrika kvinnliga föreläsare som arbetar inom IT, är entreprenör eller är en inspirationskälla i största allmänhet? Skicka ett mail till mig och lämna ditt tips!

Med tanke på att SIMEs besökare kommer från hela världen och att kommunikationen sker på engelska är det en fördel om hon verkar i internationella sammanhang och är van att tala engelska.

http://www.sime.nu

Med vänliga hälsningar

Sara Svennung, Public Relations
————————————————————————–

KEYNOTE MEDIA GROUP, ÖSTERMALMSGATAN 87D, 114 59 STOCKHOLM

.

Detta är vardagskvotering. Eller ”positiv särbehandling”, om man ska vara riktigt noggrann med orden.

Sådan här kvinnocurling sker ständigt runtom i alla Sveriges samhällssektorer. I många fall vet omvärlden inte om att kvotering har ägt rum. Exempelvis lär väl knappast besökarna på SIME-konferensen få reda på att talarlistan har tillkommit på grundval av könstillhörighet.

Tyvärr ligger detta ljusår från jämställdhet. Att kön utgör primärt bedömningskriterium för om en människa ska få vara med i ett karriärbefrämjande sammanhang eller inte är närmast att betrakta som anti-jämställdhet. Det är i praktiken mansdiskriminering.

Men det går under benämningen jämställdhetsarbete.

7 svar to “Så här särbehandlas kvinnor till framgång”

 1. anders Says:

  Ser trenden ganska tydligt. Jag är officiellt arbetslös (inte så illa som det låter, jag balanserar på gränsen till att bli egen företagare) och har noterat när kollat på utannonserade jobb att det är väldigt vanligt, särskilt inom offentliga sektorn, att man poängterar att man verkar för jämställdhet och etnisk mångfald. Kan inte direkt komma på att jag sett någonstans att man rakt ut sagt att man vill ha kvinnor, men vibbarna är ju definitivt att man som medelålders vit svensk man inte är särskilt välkommen.

 2. Grodan Boll Says:

  @anders
  I den offentliga sektorn borde det väl betyda fler av allt utom etniska svenska kvinnor? =)

 3. Clabbe Says:

  SIME? Just det, det var de som fick på pälsen för att deras jury uteslutande bestod av män:

  http://sime.nu/sime-media-momentum-awards-jury/

 4. Josef Boberg Says:

  Kvinnor har alltid ett försprång visavi männen – p g a att dom har det dom allra flesta män mest av allt vill vara uti – så det så.

 5. Titan Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12946166.ab

  ”14 personer uppges ha dödats, av dessa ska 11 personer vara utlänningar”

  ”En källa uppger till nyhetsbyrån AFP att det i nuläget är omöjligt att fastställa identiteten på alla döda, men det ska finnas fem kvinnor bland de utländska offren.”

 6. Alex Says:

  ”Chefen, vi behöver anställa en talare”
  ”Jaha, se bara till att det blir en kvinna.”
  ”Men ska vi inte fokusera på egenskaper och kompetens i första hand?
  ”Vafan går du ärenden åt patriarkatet eller? Kvinna eller ingen alls! Hur tror du det skulle se ut om jag inte lyder genusvetarna och arbetar med ”jämställdhet”?”

 7. AV Says:

  Titan:

  Skrev följande mail till journalisten:

  ”Hej!
  Jag undrar lite över dina formuleringar i artikeln om bombdådet. Speciellt gällande egenskaper hos offren. Någon har alltså sprängt en bomb på ett café där turister går. Att 11 av de 14 är döda är relevant för att det kan betyda att färre turister vågar åka till Marocko. Att några är franska och engelska är relevant för att det kan bli internationella komplikationer, speciellt när Storbritannien och Frankrike är involverade i ett annat nordafrikanskt land för närvarande. Så långt allt väl. Sen kommer din lilla avslutning:

  ”En källa uppger till nyhetsbyrån AFP att det i nuläget är omöjligt att fastställa identiteten på alla döda, men det ska finnas fem kvinnor bland de utländska offren. ”

  På vilket sätt är det relevant att nämna att ungefär en tredjedel av de utländska offren är kvinnor? Om könet på offren är relevant, varför inte skriva: Nästan dubbelt så många män som kvinnor dödades i bombdådet? Eller bland offren fanns nio män? Eller menar du att det är extra hemskt att det finns kvinnor bland offren? Jag förstår inte relevansen att skriva ut kön. Skulle det vara för att även anhöriga till resande kvinnor skall börja oroa sig och ringa dem?
  Eller beror det på att du är fast i gamla unkna föreställningar om att män är naturliga offer i krig (hund bet man-ingen nyhet) och får på något sätt skylla sig själva, men att kvinnliga offer är lite hemskare eftersom de skulle vara mer oskyldiga till situationen? En synnerligen gammalmodig och patriarkal syn på kön i så fall. Det finns gott om kvinnor som gynnas av diktaturen i Marocko. Deras män kanske har titlarna, men vem står bakom dem?

  Eftersom kön i detta läge gör varken till eller från för identifieringen är det en ickefråga. Ungefär som att flera av offren var ljushyade eller rödhåriga. Hade det varit ”5 av offren var barn” kan jag förstå att det är en relevant formulering. Barnoffer är extra hemskt, men jag ser ingen skillnad på om det är en vuxen John eller Francesca som sprängdes på semestern. Med ökad jämställdhet är det naturligt att fler kvinnor reser och därmed också dör i bombdåd mot turister. Inget man bet hund längre.

  Jag undrar hur du tänkte, eller om det bara är av gammal vana att bunta ihop ”kvinnor och barn” och se båda som extra hemska offer. Oavsett vad är du med till att fastställa könsstereotyper där män är försumbara och kvinnor sköra guldägg. Det är knappast jämställt 2011. Mera Titanic 1912.”

  Får se om man får svar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: