Kvinnor tjänar mer än män – i en hel bransch!

by

Jag har bloggat om det några gånger tidigare – att kvinnor i fler och fler sammanhang tjänar mer än män (här, här, här). Det rör sig alltså om ett inverterat lönegap.

Nu är det dags igen. Från Norge rapporteras att i byggbranschen tjänar kvinnor i genomsnitt mer än män. Det är första gången kvinnorna går om männen i en hel bransch. Skälet är att kvinnor i genomsnitt har högre positioner än män.

Gudrun! Här har du en jämställdhetsbrist att protestera mot!

Det kommer allt tätare indikationer på att vi faktiskt är på väg mot Amazonia – det framtida kvinnosamhället där män utgör underklassen.

Läs mer här. Tack för tipset, Rune – en av GenusNytts norska läsare.

Annonser

13 svar to “Kvinnor tjänar mer än män – i en hel bransch!”

 1. Olle Says:

  Inte konstigt alls. De kvinnor som söker sig till byggbranschen är väl sällan grovjobbare och snickare, utan har yrken som arkitekt eller ekonom i större företag, eller blir VD i mindre familjeföretaget när pappa går i pension.

 2. Matte Matik Says:

  @Olle: Nej, precis, det är inte konstigt alls – och jag tror inte att Pär menar att det är det heller. Om man däremot resonerar som Schyman m.fl. gör så borde detta vara ett problem. Hon slår ut alla kvinnor mot alla män – utan att titta på vad de jobbar med – och konstaterar att kvinnor tjänar mindre än män – utan att titta på utbildning, arbetsuppgifter, övertid m.m.

  Jag undrar hur man ska hantera ovanstående faktum om man har en kollektivistisk syn – ska man strunta i detta faktum på grund av att man tycker det är viktigare att se att män över hela världen har större inkomst än kvinnor – vem sätter kriterierna för när det är dags att agera? Vem bestämmer vilka grupperingar det är som är intressanta? Jfr kvinnor i väst har mindre inkomst som kollektiv än män, men struntar man i kön ser man att man i Afrika har lägre inkomst än i Sverige.

  Struntar man i att männen har lägre inkomst i byggbranschen pga att män i Sverige kollektivt har högre inkomster än kvinnor borde man också strunta i att kollektivet kvinnor i Sverige har lägre inkomst än män – med hänvisning till att Afrikaner oavsett kön har lägre inkomst än svenskar. Ska man vara konsekvent vad gäller prioritering av saker utifrån vem som är mest orättvist behandlad lär svenska kvinnor komma väldigt långt ner på listan ”sett ur ett globalt perspektiv” (vilket är ett populärt uttryck i debatten idag).

 3. AV Says:

  Nu är ju andelen kvinnor i byggbranschen ganska blygsam. Om man jämför männen som finns på alla poster från ställningsbyggare till VD med en liten grupp kvinnor som återfinns i de högre skikten gör man sig skyldig till två fel. Det är svårt att jämföra två grupper med så stor skillnad i antal och man bortser helt från att man kan ha olika arbetsuppgifter.

  Att jämföra två olika stora grupper innebär att slumpfelet i den mindre gruppen blir större. Dvs risken att urvalet av kvinnor inte är representativt för hela gruppen kvinnor är betydligt större än att urvalet män inte representerar hela gruppen män. Även om man gör urvalet i samma procentandel.
  Exempel: Om det finns 30000 manliga arbetare i byggbranschen och 3000 kvinnliga och vi väljer att plocka ut 5% att fråga, och lyckas få samma könsfördelning i urvalsgruppen, så är de 1500 utvalda männen sannolikt ett bättre representativt urval än de 150 av 3000. Skulle vi få några fler högavlönade kvinnor med än verkligheten så ger det ett stort utslag på resultatet.

  Det andra felet har fler påpekat. Man jämför alla oavsett arbete och år i branschen. Skulle man skära ner det på yrkesgrupper har vi siffror att arbeta med. Jag skulle tro att verkligheten ser ut som följer. På senare tid har fler kvinnor tagit sig in i branschen. De börjar inte på golvet men en bit upp i besluts/makt-kedjan. De går in som nya på mellannivå. Tittar man på denna mellannivå har de kanske bättre lön än jämnåriga män, men definitivt lägre än gubbar med 20 år i yrket och gubbarna på toppen. Men för varje högavlönad gubbe i toppen går det 30 lågavlönade gubbar på golvet och tillsammans får de ett medelvärde än kvinnorna på mellannivå.
  Visserligen spekulationer, men det är sådana frågor det vore intressant om man undersökt. Att bara ta medelvärden rakt av visar bara att vederbörande inte kan statistik.

 4. Hjalmar Says:

  @Olle
  Japp – tjänstemän brukar ha högre lön än de som gör jobbet…

  @Matte Matik
  ”Sett ur ett globalt perspektiv” så har svenska (och nordiska) kvinnor en ‘räkmacka’ – men skyller ändå allt ont på männen…

 5. Dr. Jonsson Says:

  Bra kommentarer av Olle/Matte Matik/AV.

  Personligen se jag inga som helst problem om kvinnor genom egna val och egna meriter lyckas bättre och därmed tjänar bättre, precis som jag inte tycker det är något problem när män gör det. Grattis till dem alla!

  Det enda man kan reta sig på är väl bristen på konsekvens hos feminister som antagligen bara ser problem åt ena hållet.

 6. Dr. Jonsson Says:

  Och Hjalmar … (hann inte se dig)

 7. Jack Says:

  Att kvinnor tjänar men än män såväl inom förskola som byggbransch är intressant. Därtill kommer faktum att om man jämför lön för samma arbete har det aldrig funnits något bevis för att män haft mer än kvinnor utan det mesta pekar istället på att kvinnor idag tjänar mer än män för samma arbete och att kvinnor dessutom har lättare att få samma arbete, skulle de vilja och ha samma meriter. Denna orättvisa i lön och anställningsmöjligheter mot män är naturligtvis bara en delförklaring till varför över tusen och pojkar begår självmord varje år i Sverige, men intressant ändå.

 8. Hjalmar Says:

  @Dr. Jonsson
  Tack. Jag menar också att feministerna är synnerligen enögda.
  De vill inte/kan inte förstå hur de gör bort sig. Feministerna ”ser grandet i sin broders öga, men inte bjälken i sitt eget”… 😉

 9. Matte Matik Says:

  Precis, Hjalmar. Själv tycker jag inte det funkar att värdera allt man gör ur ett ”globalt perspektiv”, det skulle göra rätt mycket man sysslar med väldigt meningslöst. Men som sagt, det är inte jag som förespråkar det sättet att se saker på heller.

 10. En läsare Says:

  ”Personligen se jag inga som helst problem om kvinnor genom egna val och egna meriter lyckas bättre och därmed tjänar bättre, precis som jag inte tycker det är något problem när män gör det. Grattis till dem alla!”

  Fast det kan finnas ett problem. Och det är om det inte beror på meriter, utan om kön. Och det gör det många ggr, åtminstone i Sverige. Exempelvis har utbildningen genusanpassats och är därför sämre än någonsin. Vi får antagligen skörda frukten av det, på allvar, om ca 30 år.

 11. Dr. Jonsson Says:

  @En läsare:

  Ja, och då ser jag också stora problem. Och tror precis som du att vi kommer att få skörda frukten av det i framtiden. Eg. tror jag att vi redan ser de försvagningar som ett par decennier av stirrande genom tjocka cola-bottnar till genusglasögon åstadkommit. Vi tappar redan.

  En nation är som ett slags gigantiskt lagarbete. Om man sätter form (snygg könsfördelning) före funktion (kompetens) så får man helt enkelt ett svagare lag som har sämre förutsättningar att lyckas. Och som jag skrev i en annan tråd så kan inga goda intentioner i världen ändra på det.

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/04/28/ingen-vill-hjalpa-man/#comment-54609

 12. Dr. Jonsson Says:

  @En läsare: Ett citat jag hittade på Tanja Bergkvists blogg:

  ”Vår kultur är den första av alla kulturer som systematiskt ägnat sig åt att aktivera den mänskliga dumheten, vårda den, klä den och förse den med uttrycksmöjligheter.”

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2011/04/25/genusmedveten-snorojning-behovs-nar-efterblivna-svenskar-stampar-jordgolv/

  Genusanpassning av utbildningsväsendet och forskningen är ett typexempel på det som citatet beskriver. Trots att genusvetenskapen aldrig producerat något som någon är beredd att betala för med annat än skattepengar – och troligen heller aldrig kommer att göra det – så håller genusvetarna i landet ändå på att inrätta sig själva som den übervetenskap som ska certifiera och kontrollera alla andra forskare. Att de själva överskattar sitt värde må väl vara hänt (jag kanske överskattar värdet av min egen forskning också), men att politiker, massmedia, och alltför stora delar av samhället i övrigt bara köper detta och inte sätter stopp är totalt sjukt. Och som du säger, så kommer vi att få skörda de bittra frukterna av det om 20-30 år.

 13. En Läsare Says:

  @ Dr. Jonsson

  Jupp:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_future_Human_Development_Index_projections_of_the_United_Nations

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: