Turkiet anklagar svenska för falsk anklagelse

by

Det finns ett parallellfall till den kända ”Anna-historien” som inte blivit särskilt omskrivet i media, med undantag för ett antal artiklar i Smålandsposten.

En svensk kvinna från Småland anklagas av Turkiet för falsk tillvitelse, alltså falsk anmälan om våldtäkt. I den turkiska straffskalan kan det ge fyra års fängelse. Det är oklart om Turkiet har begärt henne utlämnad, men en rättsprocess pågår och domstolen i den turkiska staden Alanya ligger i dialog med Växjö tingsrätt.

Jag citerar tidningen Smålandsposten:

”Händelsen som fått rättsligt efterspel inträffade under hennes solsemester i den turkiska semesterorten Alanya sommaren 2008.

Redan dagen efter det påstådda sexövergreppet kontaktade Växjökvinnan den lokala polisen. Hon anklagade en utpekad man.

Utredningen visar att paret dansade, roade sig i hotellets bar och promenerade på stranden. Så småningom under natten följde mannen kvinnan till hennes hotellrum.

Vad som senare inträffade finns det olika meningar om. Kvinnan har berättat om övergrepp medan mannen sagt att han gick tillbaka till sina vänner som fortfarande dansade.

Polisen hittade sperma på kvinnans kläder, men DNA-provet visade att det kom från en annan man. Det gjorde att turkisk åklagare ansåg att kvinnan bluffat när hon pekat ut den anklagade mannen.”

Nu har vi tre parallella fall där frågor om sexualbrott drivs tvärs över nationsgränserna: Julian Assange, Anna och så detta. Det ska bli intressant att se hur det går. Det är enormt stora känslor och mycket nationell prestige inblandad. Läs mer här.

25 svar to “Turkiet anklagar svenska för falsk anklagelse”

 1. Leif Says:

  Inte enligt ämne…men på blocket ligger nu nyheten om jägaren som vådasköt en man till döds uppe. Ingenstans märks det att jägaren är en hon. Kvinnor är inte per definition sämre jägare, men media är definitivt sämre på korrekt nyhetsrapportering -utan dold agenda.

 2. Liberalen Says:

  Den generella grunsynen som jag personligen har är: Att falskanklaga någon individ för våldtäkt, det är minst lika vidrigt som att begå våldtäkt.

 3. JD Says:

  Att ljuga om våldtäkt är lättförtjänta pengar då pengar från försäkringsbolaget betalas ut även om utredningen läggs ned!
  Som offer har du också allas sympatier inom rättskedjan eftersom ingen räknar med att du ljuger!
  Varför skulle någon som som inte har några skrupler låta bli att utnyttja detta!

  Att ta tillbaka en lögn om våldtäkt är oerhört svår om inte omöjligt för många kvinnor som gjort sin anmälan pga de mått dåligt eller av annan orsak. Vilken lögnare skulle vilja vända ilskan som riktas mot den påstådde förövaren mot sig själv istället med all skam och vanära som det innebär. Vem vill gräva sin egen grav?
  Dessutom har vi ju professionella feminister inom polis och åklagarväsendet som aktivt själva verkar vilja göra allt för att dölja alla tecken på falskanmälningar!

  Tillsist:
  Ibland är det underbart roande att se hur vissa argumenterar mot rapporter och undersökningar för att ignorera problemet med falskanmälningar!
  Det dummaste och vanligaste argumentet är väl:
  – Varför skulle någon vilja ljuga om en våldtäkt och därigenom behöva uppleva våldtäkten ännu en gång i en rättssal.

  Självklart ska ingen misstro en anmälan om våldtäkt men samtidigt måste man kunna vara objektiv i sin bedömning utifrån den fakta som finns! I alla fall tills vetenskapen har lagt fram bevis som visar att kvinnor aldrig ljuger!

 4. Johan Silversjö Says:

  ”I Turkiet bedöms brottet som kvinnan anklagas för som mycket allvarligt och straffskalan uppges vara mellan ett och fyra års fängelse.”

  Helt rätt anser jag.
  När får vi likhet inför lagen i Sverige vid falskanmälningar?

 5. profanum_vulgus Says:

  Liberalen:
  Det var tidigare lagstiftarens uppfattning i Sverige. Då hade nämligen falsk tillvitelse samma straffskala som brottet som hade tillvitats falskt.

 6. Ekvivalisten Says:

  Samtidigt måste det ju finnas nyanser i fråga om straff för falskanmälan. Att inte kunna bevisa att den utpekade gärningsmannen är skyldig, betyder inte nödvändigtvis att anmälan är falsk. Det kan ju fortfarande ha skett en våldtäkt, men offret eller andra pekade – medvetet eller omedvetet – ut fel gärningsman.

  Gärningsman är ett intressant ord, förresten. När hör man ordet gärningskvinna eller ens det könsneutrala ordet gärningsperson i media?

 7. Jack Says:

  profanum_vulgus:

  ”Det var tidigare lagstiftarens uppfattning i Sverige. Då hade nämligen falsk tillvitelse samma straffskala som brottet som hade tillvitats falskt.”

  Mycket intressant. Detta borde återinföras retroaktivt.

 8. profanum_vulgus Says:

  Ekvivalisten:
  Det ska såklart bevisas att brottet (falsk tillvitelse) har begåtts, det ska inte räcka med att det anmälda brottet inte har begåtts eller att den utpekade inte är den skyldige. Den som falskt tillvitar ska ju ha uppsåt till de falska uppgifterna.

  Sedan är inte falsk tillvitelse enbart att hitta på brott eller påstå att ett begånget brott begåtts av en person som inte begått det. Även att påstå osanningar om brottet i skärpande riktning eller utelämna bevis i lindrande eller friande riktning är falsk tillvitelse.

  Alltså: Om A våldtar B i sömnen och B hävdar att han var vaken och våldtogs under knivhot så är detta falsk tillvitelse av B.
  Om B berättar för C att han sov men C förtiger detta när han tillfrågas så begår C falsk tillvitelse.
  A har fortfarande begått våldtäkt, men straffvärdet är ett annat än den våldtäkt han anklagas för.

 9. Mikael i go:teborg Says:

  Enligt Susanne Kordons bok Gärningsmannnen är en kvinna, som beskriver en rad fallstudier utifrån rättsfall där de inblandade kvinnorna visar tydligt på hur det svenska rättsväseendet utgår ifrån att män ljuger och att kvinnor alltid är ett offer och inte själv driver en man till att begå en handling som hon själv sedan i ett åtal försöker med alla medel framstå som just ett offer.

  Prof.Hans-Gunnar Axbergers undersökning och rapport Felaktigt dömda där han specialstuderade under 2005, 11 fall av oskyldigt dömda män i svenska domstolar för påstådd väldtäkt på uppdrag åt dåvarande Justitiekansler Göran Lambertz.

  Hans-Gunnar Axbergers rapport på uppdrag åt fd.Justitiekansler Göran Lambertz som presenterades för allmänheten genom den DN debattartikel som Hans-Gunnar Axberger skrev och som var på DN debatt den 29 Maj 2006 skapade ett ramaskri bland kända jurisprofessorer som Madeleine Leijonhuftvud,Christan Diesen som har drivit coh fortfarande driver tesen att det är för få som åtalas för våldtäkt i Sverige som tilldöms fängelse.

  Hans-Gunnar Axberger skrev i sin artikel på DN debatt den 29 Maj 2006 om ”Nyström doktrinen” där fd.lagman i Högsta domstolen Inger Nyström skrev en promemoria 1993 som svenska domstolar därefter har följt i utdömandet av påföljd av åtal i Sexualbrott.
  Denna promemoria från fd. lagman Inger Nyström i Högsta domstolen som kom kom med nya direktiv för de svenska domstolarna 1993 för förfarandet i Sexualbrottsåtal proklamerar (enligt prof.Hans-Gunnar Axberger DN debattartikel den 29 Maj 2006) att domstolarna skall alltid driva Sexualbrotts åtal till fällande dom.
  Inger Nyströms promemoria ger också de svenska domstolarna direktivet om att ”när teknisk bevisning saknas i Sexualbrottsmål då skall utsaga vara bevis nog för fällande dom”.

  Att Hans-Gunnar Axbergers DN debattartikel skapade ilska från Sveriges riksfeminist Tomas Bodström som då var Justitieminister är inte så märkligt eftersom han har gjort alla misstag man kan begå för att skapa ett rättosäkerhets Sverige.

  Tomas Bodström var han som blev påverkad av Liza Marklunds lögner med att Gömda-serien skulle bygga på ”en sann berättelse” av Mia Eriksson, något som Monica Antonsson har visat att allt som Liza Marklund har skrivit om ”Mia Eriksson” är lögn.

  Hans-Gunnar Axberger blev sedan under året 2006 påhoppad av prof.Madeleine Leijonhufvud,prof.Christian Diesen samt fd. lagman i Högsta domstolen Inger Nyström på DN debatt, i en senare artikel.

  Och prof.Knut Ahlunds artikel om hur lätt det har blivit att fara med osanning i åtal om påstådda Sexualbrott särskilt i samband med påbörjade Vårdnadstvister om gemensamma barn som Knut Ahlund skrev på DN debatt den 31 December 2006 som prof.Madeleine Leijonhufvud avfärdade med orden ”en lekmans ord” så förstår ju vem som helst att det Knut Ahnlund skrev om den 31 December 2006 på DN debatt var så nära sanningen man kan komma, annars hade inte prof.Madeleine Leijonhufvud uttalat sig så kort.

 10. Pether Says:

  Ekvivalisten

  Gärningsman är könsneutralt.
  Man kommer från ett gammal svenskt ord för människa.
  Det är inte könet man som menas i ordet.

 11. profanum_vulgus Says:

  Ekvivalisten:
  Jag skulle väl hävda att ord som gärningsMAN, riksdagsMAN, ombudsMAN osv syftar på maskulinformen av ordet människa (alltså man). Det syftar inte på en man som sitter i riksdagen, begått en gärning eller är ombud, utan en människa som sitter i riksdagen, begått en gärning eller är ombud.

  Jack:
  Jag ser lite problem med det. Främst för att den som begår falsk tillvitelse ju använder rättsväsendet/samhället som torped och ju egentligen bara begår en form av stämpling till brott.
  Däremot borde man ha ett särskilt brott för myndighetspersoners medverkan till brott mot rättsstaten. T.ex. att en domare som dömer på för svaga bevis ska riskera samma strafftid som den denne dömde.

 12. JD Says:

  @Ekvivalisten

  Håller med om nyanser. Dessutom bör det snarast införas nyanser i fråga om straff för våldtäkt. Att en person som med berått mod överfaller någon i en mörk gränd får samma straff (normalt 2,5 år) som en person som i berusat tillstånd och nästan i sömn trott att personen tyckt att det är ok med t.ex petting är ett juridiskt övergrepp i sig.

  Problemet är ju inte att kunna bevisa en falsk anmälan utan problemet är att Svenskt rättsväsende medvetet väljer att inte utreda brottet falsk tillvitelse!
  Jämfört med våldtäkter där det inte finns ett enda exempel utredningen lagts ned trots uppenbara bevis på att våldtäkt är begången så finns det mängder med exempel där utredningen lagts ned då det är uppenbart att det finns mycket som tyder på falsk tillvitelse.
  EU-kommissionen borde utreda detta då det är ett lagbrott av Svenska åklagare om det är så som alla andra anser.
  Priset som rättsväsendet får betala för en feministisk hållning till rättssäkerhet är en enorm misstro bland folket!

 13. profanum_vulgus Says:

  Mikael i go:teborg:
  Lagman är chef för en tingsrätt.
  Domare i HD har titeln Justitieråd (JustR), eller om de slutat före detta justitieråd (f.d. JustR).
  (Om de utnämns igen så blir titeln f.d. JustR, JustR NN)

 14. maukonen Says:

  Bloggade om detta fall den 23:e april.

  Anklagad för falsk tillvitelse om våldtäkt i Turkiet
  Bland alla artiklar om svenska kvinnor som anmäler att de blivit våldtagna på sin semester, så finns det ett fall med en kvinna från Växjö som inte de större aktörerna inom svensk massmedia har skrivit om (vad jag vet).
  Men det är inte i Grekland som denna anmälan om våldtäkt har lämnats in utan i den turkiska semesterorten Alanya sommaren 2008. Läs mer här…

 15. JD Says:

  @Mikael i go:teborg

  Bra sammanställning av delar av de personer som motarbetats då de framlagt bevis för hur illa Svenskt rättsväsende fungerar då det gäller sexualbrott.
  Vi får ju inte glömma hur oerhört hårt ansatt f.d JK Göran Lambertz blev av bland annat Bodström pga hans delaktighet i rapporten felaktigt dömda.
  Intressant är också att Christian Diesen som var en av dem som krävde JK´s avgång utan att kunna avfärda rapporten har en fru Eva Diesen som själv kommit fram till i sin forskning att omkring 8% av alla anmälningar kan vara falska/felaktiga.

  Någon borde skriva en bok om hur dessa tomtar motarbetar rättssäkerheten i Sverige!

  Extra roligt blir det då man ser slutorden i denna artikeln skriven år 2006 som ett bevis för att Lambertz skulle avgå!
  ”En person som beskyller domstolarna för justitiemord, eller – som i fallet Quick – först gör detta utan att ha granskat bevisen och strax därpå tar tillbaka och påstår motsatsen, är knappast lämplig att vara justitiekansler.”

  Att JK föll tillbaka för kritiken mot hanteringen av Quick är ju synd men innebörden av Diesen, Leijonhufvud och Nyströms slutord är ju att det var fel att tro att Quick kunde vara oskyldig!
  Hur fel dessa haverister hade visar sig ju idag då mål efter mål tas upp i HD där Quick frikänns.

  Det är förvånande att någon inte har lyckats stoppa HD från att frikänna Quick eftersom det är uppenbart att det visar hur rätt vår förre JK hade och hur sjukt svenskt rättsväsende är på vissa delar.

 16. JD Says:

  Glömde länka till artikeln.
  http://www.dn.se/debatt/lambertz-ar-olamplig-som-justitiekansler

  ”En person som beskyller domstolarna för justitiemord, eller – som i fallet Quick – först gör detta utan att ha granskat bevisen och strax därpå tar tillbaka och påstår motsatsen, är knappast lämplig att vara justitiekansler.”

  Ja just det ja! Fel att misstänka att Quick var oskyldig!

 17. Toddan Says:

  Om hon inte har något att dölja bör hon åka till Turkiet och stå till svars! Att fly rättvisan är ju inte rätt!

 18. Maria Says:

  JD:
  Den boken kan man säga redan är skriven: Döden är en man av Per Lindeberg (senaste upplagan). Där beskrivs mycket bra alla dessa figurer. Borde vara obligatorisk läsning för alla Genusnyttläsare!

 19. Mikael i go:teborg Says:

  @JD, tack för de orden!

  -Jag brukar citera just prof.Hans-Gunnar Axbergers DN debattartikel den 29 maj 2006 när han offentliggjorde på DN debatt sin rapport Felaktigt dömda på uppdrag av Justititekansler Göran Lambertz.

  Om folk som här gör kommentarer och för all del även Per Ström som skriv gärna inlägg i detta ämne om rättsosäkerheten i dagens Sverige vad gäller Sexualbrott och falsk tillvitelse om detta på
  Medievärldens webbsidor som är TU=TdiningsUtgivarnas tidskrift som numer endast finns som just webbpublikation.
  Medievärlden http://www.medievarlden.se läses av väldigt många journalister och där han jag lagt in kommentarer vad gäller Julian Assangefallet och fått en rad osakliga motargument mot unga kvinnliga journalister som far med osanning och inte bryr sig om att citera verkliga källor.

  Något som också är signifikant hos många kvinnor och sräskilt unga kvinnliga journalister i dessa diskussioner är att de plötlsigt byter ämne eller beskyller en för någonting som inte har med ämnet att göra för att på så vis ”slå in en kil” på den som argumenterar sakligt.

 20. Chroni Says:

  Pether:

  Vad jag har läst så kommer ”man” från latinets manus som betyder ”hand”.

  Tex chairman.

  chair=seat of authority
  man=hand that governs

  Angående ämnet. Kalla mig sexist om ni vill.

  Men jag har upplevet att kvinnor är mer känslosamma än män. Tex blir de kritiserade så känner de sig attackerade.

  De kan också överreagera på saker osv.

 21. Serina Says:

  När det gäller Anna-fallet har grekiska myndigheter länge brottats med fall av svenska kvinnor som anmäler falska våldtäkter (eller i alla fall incidenter som inte ses som våldtäkt enligt grekisk lag). Jag misstänker att nedanstående förklarar en hel del om grekernas inställning:

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/7933190/Britons-trapped-in-false-rape-sting-by-blonde-Swede-on-Greek-island.html

 22. Goodwin Strawman Says:

  Göran Lambertz skötte för sitt vidkommande Quickhanteringen osedvanligt uselt, lika så Leif-Thorsson-fallet.

  Men hans omdöme brister inte lika ofta och så omfattande som Bodströms, Leijonhuvuds och Diesens.

 23. Torstensson Says:

  Serina

  Det glädjer mig faktiskt att grekisk polis är misstänksam mot dessa anklagelser. Jag hoppas att straffet för falsk tillvitelse blir mer diskuterat så att kvinnorna som sysslar med sådant fattar att det är förenamt med risk att försöka ljuga om väldtäkt. Den som inte tror att svenska kvinnor inte ljuger om sådant på utlandssemestrar är naiva.

  Det där med att få ut pengar från försäkringsbolag är något numera ganska välkänt bland yngre människor. Killar som tjejer. Det finns såklart tjejer som utnyttjar det faktum att utredningarna läggs ner, för pengar finns att hämta.

  Samma sak gör killar när de ger varandra på flabban , sen går tillsammas upp till polisstationen och gör en anmälan att dom blivit rånade av några invandrare. Sen får de pengar för det som de blev rånade på osv av försäkringsbolag.

 24. Könsdebatt utan sans och balans. « Sverige är inte världens navel! Says:

  […] påstår grekiska ”experter” och okritiska mansaktivister i Sverige håller med. (Genusnytt har en egen twist på det genom att dra upp en turkisk […]

 25. Helena Says:

  Goodwin Strawman säger 30 april 2011 kl. 9:23: ”Göran Lambertz skötte för sitt vidkommande Quickhanteringen osedvanligt uselt”.

  Hur då, menar du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: