Handels inför forskartjänster enbart för kvinnor

by

Jag har tidigare bloggat om att Umeå Universitet har skapat en gräddfil för kvinnliga forskare som vill bli professorer. Nu är det dags för Handelshögskolan i Stockholm.

Den 2 maj fattade rektor Lars Bergman på Handels beslut om införande av en ny slags forskartjänster som bara är öppna för kvinnor. Från och med budgetåret 2012 införs två nya tjänster per år (maximalt 8 tjänster år 2015) för kvinnliga lärare. Tjänsterna benämns ”forskningsdocentur”, på engelska ”research associate professor”, och de varar i fyra år.

Syftet är att odla fram kvinnliga forskare som kan bli professorer. Senast 2020 är det meningen att 30 procent av professorerna på Handels ska vara kvinnor (idag är siffran ca 10 procent).

Du kan läsa rektors beslut här. Tack för tipset, Erik!

Kvinnofrämjande rektor

Kommentar: Upprörande mansdiskriminering. Alla tjänster ska vara öppna för båda kön. Män måste ha samma rättigheter som kvinnor i samhället. Det kallas jämställdhet, och är något vi måste kämpa för.

Nu måste vi tyvärr sätta upp Handelshögskolan i Stockholm på listan över företag och inrättningar som har en unken manssyn.

Annonser

18 svar to “Handels inför forskartjänster enbart för kvinnor”

 1. Företagare Says:

  Lars Bergman kan finansiera den kvinnliga forskartjänsten egna pengar.Han ska inte ta mer skattepengar.I så fall ska kungahuset beviljas mer apanage.

 2. AV Says:

  Jag skulle vilja påstå att han har en lika unken kvinnosyn. Där vi andra ser kvinnor som starka och som kan ta sig fram av egen kraft, ser han svaga individer som behöver särlösningar. De stackars små liven blir utkonkurrerade, bortvalda eller gör i genomsnitt andra livsval. Då gör vi en gräddfil.

  Blir de utkonkurrerade är det så den fria marknaden fungerar. Blir de bortvalda pga kön, vilket återstår att bevisa, vad hjälper då ett par tjänster om den övriga urvalsprocessen är biased. Då har man ett allvarligt problem man egentligen sopar under mattan.

  Gör kvinnor andra livsval är det deras liv och ansvar. Man kan inspirera att tänka utanför ramarna, men någon gräddfil förbi andra konkurrenter skall man inte ha. Då får man bara en smäll när gräddfilen tar slut.

  Unket var ordet.

 3. Joel Bergqvist Says:

  Ser Lars Bergman ner så mycket på kvinnor att han inte anser att dom är kapabla att lyckas utan att man tar bort allt motstånd? Det är ju ett hemskt sätt att se på kvinnor.

 4. Läsaren Says:

  Det är ju både ridderligt och feministiskt att dalta med våra kukfodral.

 5. Dennis Says:

  Tror att ”Läsaren” är en feministisk provokatör. Kanske en genusmedveten journalist som tänker citera sitt eget ord i en arg krönika om det patriarkala bloggträsket?

 6. En annan läsare Says:

  Dennis, varför så nervös och paranoid?

  Det ”Läsaren” skriver är ju faktiskt sant.

 7. Dennis Says:

  Tillbaka till ämnet: vilken kvinnofälla!

  Det här beslutet kommer tyvärr att misstänkliggöra alla kvinnliga forskare på Handels: kan hon verkligen något eller har hon OCKSÅ glidit in på genus-räkmackan… Om jag vore kvinnlig forskare på Handels så skulle jag protestera mot beslutet för att värna om mitt rykte som forskare.

 8. Jack Says:

  Dennis,

  Målet är att kvinnor kommer fortsätta kunna glida på genusmackor så det ser ändå långsiktigt bra ut för någon som får en sådan tjänst. Därtill är det reda pengar och bland många anseende.

  Se det från många kvinnors situation. Om det inte gjorts såhär hade de inte haft stora chanser alls. Så vad om det det får bara är 90% värt av det som de missat hade det fått behålla sitt 100% värde.

  Om det är 8 tjänster kanske 1 kvinna protesterar, hon hade fått tjänsten ändå men blir nu lite lite misstänkliggjord iaf informellt. De andra 7 känner att de inte haft en chans eftersom de varit kvinnor (inte presterat manligt) och säger såklart ja till att detta.

 9. Anders L Says:

  Är det ens lagligt?

 10. Hjalmar Says:

  Allt som anses ‘pk’ är lagligt – om inte annat så blir det…i feminismens paradis på Jorden.

 11. Manhood United(barn till radikalfeminist som gör tok revolt;-) Says:

  Vi betalar inte,vi betalar inte!

 12. HSL Says:

  Det stora problemet är att det som dessa personer producerar kommer att anses vara mindre värt; ”kvot avhandlingar”.

 13. Grodan Boll Says:

  @Anders L

  Hjalmar skämtar inte. Det står uttryckligen i lagenformuleringen att diskriminering är helt ok så länge den anses nog PK. (Om än annorlunda formulerat).

 14. Stina Says:

  Joel Bergqvist säger 10 maj 2011 kl. 9:29: ”Ser Lars Bergman ner så mycket på kvinnor att han inte anser att dom är kapabla att lyckas utan att man tar bort allt motstånd?”

  Snyggt argument.

 15. Trio Says:

  @Anders L

  I lagen står det att det är ett brott att könsdiskriminera någon, om det inte är en man och det går att hänvisa könsdiskrimineringen med ”jämställdhetsarbete”.

 16. monica Says:

  Något för DO?

 17. Mäter ny jämställdhetsmätare mansdiskriminering? « GenusNytt Says:

  […] 2. Handelshögskolan i Stockholm har infört en ny slags forskartjänster som enbart kan sökas av kvinnor. Se här. […]

 18. Nytt snabbspår för kvinnor som vill bli professorer « GenusNytt Says:

  […] om hur Umeå Universitet ska snabbproducera kvinnliga professorer genom ett snabbspår. Här kan du läsa ett blogginlägg om att Handelshögskolan i Stockholm infört en ny slags […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: