Präst försökte pådyvla brudpar feminism

by

Det kom en insändare till GenusNytt som jag inte kan låta bli att publicera:

Hej Pär!

Jag vill dela med mig av en oväntad och ganska otrevlig händelse. Jag ska gifta mig 21 maj och var därför tillsammans med min blivande fru på besök i kyrkan och gå igenom ceremonin osv med prästen.

När min tjej sa att hon ville hennes bror skulle leda henne fram till mig (brudgummen) gick andan ur prästen. ”Har du verkligen tänkt över detta?” frågade hon med en ogillande blick i ansikten. ”Har du tänkt hur det kan uppfattas?” Könsroller osv.

Visst, inget man av tradition håller på med i svenska kyrkan, men vi ville ha vår egen variant. Min tjej sa att hon visst ville ha det så, att hon inte skulle fara illa av det eller så.

Så så blev det i alla fall. Efter detta gjorde prästen (kvinna) en utläggning om de hinder som kvinnor konsekvent möter i samhället, underordning och sådana grejer.

För mig är det helt ok att hon ställde frågan, men tycker det är konstigt att hon inte alls tog upp frågan om tro medan hon verkade oroad över jämställdheten oss emellan. Jag tycker detta visar tydligt hur genomsyrat vårt samhälle är av axiomen från ”genusvetenskapen” (som enligt min konakt vid Vetenskapsrådet inte får någon finansiering av sin disciplin utanför Sverige/Skandinavien!)

Jag fick genast litet mindre lust till ceremonin i kyrkan.

Hälsningar

Tor

Annonser

34 svar to “Präst försökte pådyvla brudpar feminism”

 1. Lorem Ipsum Says:

  Nu har vi inte enbart en genusadel, vi har genusprästerskap också. Nu saknas det genusborgare och genusbönder och en och annan sporadisk genusmössa och genushatt så är vi fulltaliga på avdelningen 🙂

  VAD FAN!!! Allvarligt talat, vad håller folk på med egentligen? Jag levde i tron om att vi fritt fick välja i Swärje fortfarande, men så verkar inte fallet vara i dessa spörsmål.

  Lycka till med bröllopet dock. 🙂

 2. Henrik Says:

  ”Byggbranschen väljer bort kvinnor” ur dagens SvD.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/byggbranschen-valjer-bort-kvinnorna_6151149.svd

  Intressant att det endast är styrelsepositioner det handlar om. Läste dessutom nyligen om hur kvinnor tjänar mer än sina manliga kollegor inom just byggsektorn.

 3. Oskari Says:

  Svenska kyrkan har sedan länge tagits över av folk som premierar social och politisk aktivism på vänsterkanten, feminism, multikulturalism och eukemik framför tro och andlighet.

  De borde ha gått med i ett politiskt parti istället för en kyrka.

  Jag är glad att jag gick ur svenska kyrkan för flera år sedan.

 4. Info Says:

  ATT ETT GENUSPERSPEKTIV ANLÄGGS OCKSÅ I TEOLOGIN

  är numera mycket viktigt såväl för redan vigda som blivande, svenska präster. Ett uttryck för detta är att majoriteten av alla teologistuderande numera är kvinnor. Ett annat är de ”vetenskapliga” publikationer, som produceras på temat.

  Som exempel kan nämnas GENUSPERSPEKTIV PÅ TEOLOGI

  ”skriven av Anne-Louise Eriksson, docent i tros- och livsåskådningsvetenskap och chef vid Svenska kyrkans enhet för forskning och kultur. Detta är den nionde titeln i den serie om genusperspektiv som ges ut av Högskoleverket i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning. Syftet med serien är att ge en orientering om genusperspektiv inom olika discipliner.”

  http://www.hsv.se/download/18.539a949110f3d5914ec800076732/genus_teologi.pdf

 5. Knut Says:

  Kan du inte byta präst? Men det är väl lika illa överallt…

 6. Leif Says:

  Hasse Alfredssons monolog om pastor Jansson gäller fortfarande. Trosfrågor ligger långt ned på agendan för kyrkan. Det överordnade budordet är att man ska vara politiskt korrekt. Se där resutatet av nästan femhundra år som statskyrka!

 7. Gubbe Says:

  Blev illa berörd av att läsa detta. Statsfeminismen har alltså flyttat in även i kyrkan. Noterar att det var en tjejpräst.

 8. Per Says:

  Det är bara en tidsfråga innan kristendomen har gjort sitt i Sverige. Att feminister dessutom är på väg in där är bara ytterligare ett tecken på dess närastående fall.

 9. Henrik Says:

  Nu har ni faktiskt fel. Kyrkan står för sina egna traditioner och den svenska traditionen är att man inte leder bruden. Precis som det är tradition att stänka vatten vid dop istället för att sänka ner hela människan som många andra kyrkor gör.
  Det är så klart inte förbjudet att leda bruden, men det är inte det som är sed. Det har inget med feminism att göra. Dåligt av er präst att motivera det på det sättet.
  Samtidigt är det inte så att man ”fritt får välja” allt när det gäller kyrkan, och det tycker jag är bra. Kyrkan är ingen festarrangör vilken som helst. För min del tycker jag det är bra att man är ganska försiktig med att anamma trender som råkar finnas i amerikanska filmer för tillfället.
  Det är inte ovanligt att man inte tillåts att spela vilken musik man vill vid bröllop och begravningar utan får hålla sig inom ramarna för kyrkans ide.
  Henrik, fd ledamot av kyrkomötet.

 10. Erik Says:

  Det är de högutbildade stackars medelinkomsttagande akademikernas revolution. De stackarna har numera bara råd med en semesterresa till St Tropez per år och därför så skall de straffa det ”vanliga svenska folket” med oavbruten kritik mot allt och alla!

  Vidare så är det intressant det finns ett lönearbete som går ut på att TRO att kvinnor är diskriminerade. Ingen bryr sig om fakta i frågan det viktiga är att de TYCKER det…. Därmed är det föga skillnad mellan svensk modern feminism och religion.

 11. Erik Says:

  Henrik:

  ”För min del tycker jag det är bra att man är ganska försiktig med att anamma trender som råkar finnas i amerikanska filmer för tillfället.”

  Tänk, jag som trodde den där trenden att skylla allt man ser på amerikanska filmer försvann när Siewert fick huvudrollen på 100 höjdare

 12. Clabbe Says:

  @Henrik
  Numera är det vanligt att spela allsköns popmusik och applådera i kyrkan, så jag ser inte varför detta skulle vara så farligt?

  Ämnet har förstås diskuterats i DN:s hyfs och stil-spalt:

  http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/04/22/magdalena-om-brollopsskick-7047/

  Där står bland annat att ärkebiskop Nathan Söderblom införde detta bruk när han förde sin dotter till den vid altaret väntande brudgummen i slutet av 1920-talet.

 13. Leif Says:

  @Henrik:
  Du har rätt i att det inte är tradition i Sverige att någon anhörig ”levererar” bruden till brudgummen, men det är väl också allt. Varför ska en präst föreläsa om ”de hinder som kvinnor konsekvent möter i samhället, underordning och sådana grejer” inför en sådan bagatellartad avvikelse från normen?

 14. Pether Says:

  Henrik: Du glömde att prästen babblade om feministisk bullshit. Det hade den inte gjort ifall det handlade om att man inte gör så i sverige.

 15. michael Says:

  Jag känner en kvinnlig pastor som är feminist hon berättade att under hennes teologi studier vilka hon avslutade för 4år sedan så diskuterades genus nästan mer än Jesus.Om jag inte minns fel så var det mer än 70% kvinnor i hennes klass

 16. Erik Says:

  Beträffande ”svensk tradition” är det intressant att svenskhet plötsligt fanns nu och var något viktigt – har de blivit Sverigedemokrater plötsligt?

  Beträffande om bruden förs till altaret i Svenska bröllop

  ”- När kronprins Gustav Adolf (sedemera Gustav VI Adolf) äktade Margaret of Connaught 1905, så fördes hon till altaret av sin far Arthur of Connaught. ”Daisy” var en mycket jämställdhetsfrämjande kvinna, på flera plan, till och med en banbrytare inom kvinnlig idrott, som annars var stark mansdominerad då.

  – När han gifte om sig med Louise Mountbatten 1923, fördes hon av markisen av Milford Haven till altaret. Louise Mountbatten var också en synnerligen emanciperad kvinna.

  – Prins Carls tre legendariska döttrar fördes också alla till altaret av sin far:
  – 1919: Margaretha med prins Aksel av Danmark
  – 1926: Astrid med kronprins Leopold av Belgien
  – 1929: Märtha med kronprins Olav av Norge

  – Kung Gustav VI Adolf förde under 60-talet tre av sina söndöttrar till deras vigslar:
  – 1961: Birgitta med Johann-Georg av Hohenzollern-Sigmaringen (dessutom fördes hon till sin kyrkliga vigsel i Sigmaringen (hon hade först gifts borgerligt i Stockholm) till altaret av sin farbror prins Bertil)
  – 1964: Margareta med John Ambler
  – 1964: Desirée med Niclas Silverschiöld”

  Risken är ju att de där amerikanska hollywoodfilmerna som okunniga människor tror detta beror på inte var påtänkta då ens.

 17. Henrik Says:

  Erik; jag skulle skrivit ”traditionen i svenska kyrkan” så klart, det är inget specifikt svensk, utan en sed i organisationen.
  Att man kan hitta vissa undantag säger inget mer än att det är just en tradition, inte en regel eller trofråga. Man kan hitta undantag för allt utom möjligen sakramenten.
  Och naturligtvis är det som jag skrev fel att motivera med feminism. Jag håller förövrigt inte med dom som tror att kyrkan är feministisk.
  Risken är att man tar ett fall och lyfter upp det som om det är gällande norm. Och att vi jämställdister gör oss smått löjliga om vi anklagar allt och alla vitt och brett för feminism.
  Därmed förringar jag inte insändarens erfarenhet. Är man missnöjd med sin präst bör man kontakta i första hand kyrkoherden i andra hand domkapitlet.

 18. Hjalmar Says:

  Hur man provocerar en svensk feministpräst…

  Förvisso tycks de vara lätta att reta upp – toleransen gäller visst inte alla. Svenska Kyrkan är ännu en karriärväg för socialister, av den kristna religionen märks ytterst litet.

 19. Erik Says:

  Henrik:

  Coolt, kan du inte fråga dem vad som är så svenskt med organisationen ”svenska kyrkan” också? Är det möjligen att en mellanösternreligion med homofobiska traditioner tack vare en kombination av förlegade statsskick och italienska inbördeskrig lyckades etablera sig hos nordgermanska folkslag efter att ha sparkat ut deras vana att tillbe vissa snubbar i Dödadjurgården, däribland en viss hammarsvingande nutida actionhjälte?

  Jag tror poängen här är att jag har svårt att se på vad sätt svenska kyrkan är mer svensk än någon annan kyrka som brås på samma mellanösterntro. Kvinnor i kyrkan gick bra, Homosexuella i kyrkan gick bra men ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅHNEJ pappa får minsann inte ledsaga bruden till brudgummen, SÅNT är jätteviktigt.

 20. En läsare Says:

  ”Det är bara en tidsfråga innan kristendomen har gjort sitt i Sverige. Att feminister dessutom är på väg in där är bara ytterligare ett tecken på dess närastående fall.”

  En religion ger plats för en annan.

 21. Grodan Boll Says:

  Nej, det finns inte mycket kvar av kristendomen i svenska kyrkan.

  Det finns en uppsjö av bibliska definitioner av vilka som bör anses gifta (inklusive man+våldtäktsoffer i vissa fall).

  Guds syn på bögerier och kvinnor i ledande positioner framgår också med tydlighet.

  Bibeln förbjuder dessutom att man ändrar i den, vilket är tur, för annars hade världens mest reviderade bok kunnat tappa lite av sitt innehåll…

 22. Stina Says:

  Jag försöker hålla en lugn linje här, men ibland dyker det upp £$€#¤ som Hjalmar som säger: ”Svenska Kyrkan är ännu en karriärväg för socialister, av den kristna religionen märks ytterst litet.”

  Har ni killar här på GenusNytt funderat på hur ni blir av med personer som Hjalmar?

  Han kan ju inte var bra för en balanserad syn på relationen mellan män och kvinnor?

  För – handen på hjärtat – visst kan det vara trevligt med en kvinna ibland? 😉

 23. Hmm Says:

  Nu råkar det vara så att jag hört från säker källa att det finns en manlig präst som är EMOT kvinnliga präster men ÄNDÅ kör med jämställdhetskortet när ngn ber om att få bli lämnad av tex sin far. Så att det var en kvinnlig präst här får man nog faktiskt bortse från. Verkar mer vara en poäng som kyrkan försöker driva fram för att behålla de svenska traditionerna.

 24. C Says:

  Vill uppmärksamma läsarna av denna blogg på ett mycket märkligt beteende. Psykologen Sigvard Lingh skriver emellanåt under pseudonymen Stina.

 25. Hjalmar Says:

  @Stina
  Att Svenska Kyrkan blir mer och mer politiserad är inget nytt, senast märktes demonstrationerna mm i påskas. Kyrkan börjar bli ett politiskt parti, till vänster. Jag skrev ”karriärväg för socialister” eftersom feminister väldigt ofta har en socialistisk grundsyn.

  Därtill har jag en viss insyn i kyrkan, det är väldigt mycket omhändertagande av svaga i samhället. Det är viktigt att bry sig om de svaga, men när endast de svagas behov styr så glöms de som genererar skattemedlen bort.

  Jag uppskattar både kvinnor och män, och anser att jämställdhet är något mycket bra. Jag tror även att jämställdhet och respekt för individens fria val krävs för att ett modernt samhälle ska kunna utvecklas till alla medborgares fördel.

 26. Lavazza Says:

  Att gifta sig är att bjuda in staten som en part i relationen och staten är statsfeministisk. Det är väl bara bra att Tor fick denna varning om sakernas tillstånd. Vi får se om han är tillräckligt klok för att ta den till sig och fatta sitt beslut utifrån denna kunskap.

 27. Lavazza Says:

  Det jag vill ha sagt är att man skulle kunna genomföra en vigselceremoni med ceremonier och äktenskapslöften som säger att hustrun är underordnad mannen och som bara talar om mannens rättigheter och kvinnans skylidigheter. Det skulle dock inte ändra något i sak. Omgivande kultur, lagstiftning och maktapparat är feministisk, och en man blir mer utsatt för densamma om han gifter sig och skaffar barn än om han inte gör det. Det går givetvis att chansa, men samhället är uppbyggt så att kvinnans del i avtalet är frivillig medan mannens del är tvingande (generellt sett).

 28. Lavazza Says:

  Jag vill tipsa om en bloggare som skrivit en bok om ”LTR game” som enligt recensionerna är ett måste för alla män som tar det stora steget att gifta sig.

  http://www.amazon.com/Married-Man-Life-Primer-2011/dp/1460981731

 29. Titan Says:

  religion + feminism? 2 stora samhällsproblem…

 30. Stina Says:

  Hjalmar, du skriver att Att Svenska Kyrkan blir mer och mer politiserad.

  Jag håller med dig.

  Men att kyrkan skulle vara socialistisk…

  Marxm, Lenin och alla deras efterföljare försökte utrota kristendomen.

 31. Sigvard Says:

  Jag ser att en person som kallar sig C säger: 11 maj 2011 kl. 10:32 att Stina är jag.

  Detta är ett intressant påstående. Låt mig analysera det.

  1. C har aldrig visat sig i någon diskussion här på GenusNytt.
  2. Den enda som med säkerhet skulle kunna göra ett sådant uttalande måste ha möjlighet att avläsa MAC-adressen på min dator.
  3. Den möjligheten har bara den som tar emot posten, nämligen Pär.
  4. Om uttalandet skulle vara korrekt, så är det författats av Pär själv under falskt namn.
  5 I så fall har Pär själv gjort det han anklagar mig för: att uppträda under falskt namn.
  6. Det är iofs något många gör här.

  Jag avvaktar Pärs svar.

 32. Hjalmar Says:

  @Stina
  Ja, och socialisterna/feministerna försöker ta över kyrkan. Jag skulle säga att de har lyckats, tyvärr. Men det var nog inte svårt, SK har varit döende länge nu, och har dålig motståndskraft.

  Feministerna uppskattar alla skattefinansierade institutioner…
  Mycket fri tid, säker tjänst och många likasinnade. Paradiset?

 33. PO Says:

  Hjalmar säger: Ja, och socialisterna/feministerna försöker ta över kyrkan

  Jag undrar också. Att det blir allt fler kvinnor i kyrkan, det är uppenbart.

  Men socialster? Socialismen har ju alltid stått i direkt opposition till religionen. Marx sa att religionen är ett opium för folket.

 34. Samuel Sandberg Says:

  Du har inte funderat på om prästen menade att ni gör detta tillsammans. Att ni tillsammans går in i kyrkan och gifter er. Prästen hade kanske reagerat likadant om det varit mannen som blivit ledd in i kyrkan och kvinnan väntat där framme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: